13. 2. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Vatikánsky rozhlas (Radio Vaticana) si v piatok pripomenul 90. výročie začiatku svojho vysielania. Informovala o tom agentúra AFP.
Pápež František pri tejto príležitosti povedal: "Rozhlas má peknú vlastnosť - prináša hovorené slovo aj do najodľahlejších miest".
Vatikánsky rozhlas, ktorý v súčasnosti vysiela v niekoľkých desiatkach jazykov, založil pápež Pius XI. po zriadení mestského štátu Vatikán v roku 1929. Na pomoc si prizval jedného z vynálezcov rozhlasu Guglielma Marconiho.
Radio Vaticana bolo slávnostne uvedené do prevádzky 12. februára 1931 pápežovým príhovorom v latinčine. Jeho nasledovník Pius XII. vo svojom vianočnom príhovore v roku 1942 využil toho médium, aby upozornil na hrôzy holokaustu, pripomína AFP.
Vatikánsky rozhlas od roku 1995 vysiela cez satelit, dostupný je však aj prostredníctvom internetu alebo krátkovlnných prijímačov. Jeho programy retransmisiou šíria nespočetné miestne katolícke rozhlasové stanice.
Rozhlasová stanica Vatikánu má v súčasnosti 350-členný štáb zložený z pracovníkov zo 69 krajín sveta. Vysiela v 41 jazykoch vrátane latinčiny, arabčiny, čínštiny, hindčiny, ruštiny či konžštiny.
Zamestnanci tejto stanice, ktorej hlavné sídlo je v rímskom paláci neďaleko rieky Tiber, sú zodpovední aj za mnohojazyčný spravodajský portál Svätej stolice Vatican News, ktorý má aj slovenskú verziu.
K svojim 90. narodeninám spustil Vatikánsky rozhlas prvé špecializované online kanály v angličtine, francúzštine, taliančine, španielčine, portugalčine, nemčine a arménčine.


                             

Koaličný partner poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), strana Dohoda, nepodporí navrhovanú daň z reklamy pre neštátne subjekty, proti zavedeniu ktorej protestujú niektoré tamojšie médiá. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.
Piatkové vyhlásenie strany Dohoda znamená, že vládna koalícia nemusí mať dostatok hlasov pri pokuse schváliť v parlamente túto navrhovanú legislatívu. "Podľa nás (daň) môže priniesť poľským podnikom, médiám a ľuďom veľa negatívnych účinkov. Strana Dohoda preto nevidí žiadnu možnosť, ako podporiť tento zákon v jeho súčasnej podobe," uviedla strana vo vyhlásení.
Nová daň, ktorá má nadobudnúť účinnosť neskôr v tomto roku, bude platená z výnosov z reklamy televíznych a rozhlasových vysielateľov, tlačených médií a internetových mediálnych spoločností. Štátne médiá budú od tejto povinnosti oslobodené.
Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že táto daň je súčasťou celoeurópskeho úsilia o zdanenie globálnych technologických gigantov, ako sú Google alebo Facebook, ale mnoho nezávislých médií tvrdí, že ňou budú nespravodlivo zasiahnuté aj ony. Morawiecki uviedol, že ide o "poplatok solidarity", ktorý "vytvorí lepšie podmienky pre rozvoj slobodných médií" a pomôže financovať verejné zdravotníctvo a sektor kultúry.
Daň však prichádza v čase, keď mnohé mediálne spoločnosti v dôsledku pandémie zasiahlo znižovanie príjmu z reklamy aj strata príjmov z iných oblastí podnikania.
Hlavná poľská súkromná televízia TVN a rozhlasové stanice v krajine na protest proti tejto navrhovanej dani prerušili v stredu svoje vysielanie a noviny začiernili svoje titulné stránky. Podľa nich môže byť zavedenie novej dane pre mnohé z nich likvidačné. Ako pripomína DPA, do tohto protestu sa zapojilo približne 45 poľských súkromných médií.


Copyright © TASR 2021

 




Čistý zisk amerického mediálneho koncernu Walt Disney Co. za október až december prudko klesol. Pandémia koronavírusu podnikanie koncernu poškodila predovšetkým tým, že musel zatvoriť svoje zábavné parky. Čistý zisk spoločnosti v jej účtovnom prvom kvartáli oslabil na 17 miliónov dolárov z úrovne 2,1 miliardy dolárov v rovnakom období predošlého roka. Tržby konglomerátu sa znížili o 22 percent na 16,25 miliardy dolárov.
Bez zahrnutia jednorazových položiek však spoločnosť Walt Disney za október až december vykázala čistý zisk v sume 32 centov na akciu. Išlo o pokles oproti rovnakému kvartálu pred rokom, keď bol upravený zisk na akciu na úrovni 1,53 dolára. Upravený výsledok za účtovný prvý kvartál však prekonal očakávania trhu. Analytici oslovení v prieskume Zacks Investment Research totiž predpokladali, že pôjde o stratu v sume 45 centov 
na akciu. 
Mediálny koncern sa počas pandémie sústredil na streamovacie služby Disney+, ESPN+ a Hulu. V závere účtovného prvého štvrťroka mala služba Disney+ 94,9 milióna predplatiteľov, čo bolo dvojnásobne viac ako pred rokom. Počet predplatiteľov ESPN+ stúpol o 83 percent na 12,1 milióna a streamovacia služba Hulu mala 39,4 milióna predplatiteľov, čo bol rast o 30 percent.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Európska komisia uverejnila ďalší usmerňujúci vzor štátnej pomoci s cieľom pomôcť členským štátom pri navrhovaní ich národných plánov podpory obnovy a odolnosti v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci, pokiaľ ide o podporu digitalizácie spravodajských médií. Nadväzuje tak na uverejnenie jedenástich usmerňujúcich vzorov štátnej pomoci v decembri 2020. V rámci Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti bude musieť každý národný plán vyčleniť minimálne 20 % výdavkov na podporu digitálnej transformácie. Podpora digitálnej transformácie spravodajských médií je nevyhnutná na rozvoj životaschopnosti sektora a na podporu dlhodobého rozvoja online médií a elektronického publikovania. Členské štáty môžu používať osobitnú e-mailovú schránku a horúcu linku, ktorú zriadila Komisia, na otázky týkajúce sa tejto a iných usmerňujúcich šablón.

Kamil Mikulčík a Ady Hajdu ako solúnski bratia Cyril a Metod už v nedeľu na Jednotke

 Kamil Mikulčík a Ady Hajdu ako solúnski 

 


bratia Cyril a Metod už v nedeľu na Jednotke


BRATISLAVA 11. februára - Nenarodili sa na Slovensku, ale aj tak patria medzi najvýznamnejšie osobnosti našej histórie. Príbeh slovanských apoštolov, solúnskych bratov Cyrila a Metoda v podaní Kamila Mikulčíka a Adyho Hajdu prinesie na obrazovky Jednotky RTVS ďalšia dokudráma z cyklu Slovenský panteón už v nedeľu 14. februára o 20.30 h.

Cyril a Metod pôsobili na území Veľkej Moravy v 9. storočí. Konštantín, zdatný filozof, vytvoril nové písmo, hlaholiku, a ako prvý preložil do slovanského jazyka časti Biblie a texty bohoslužieb. To, že boli obaja i šikovnými diplomatmi, dokázali pri jednaní s pápežom, ktorý uznal ich základné požiadavky: založenie školy vedenej Metodom, ktorá znamenala začiatok éry rozvoja slovanského písomníctva, vysvätenie slovanských učeníkov a uznanie tzv. staroslovienčiny ako štvrtého kresťanského liturgického jazyka.

Postavu Cyrila stvárni v cykle Slovenský panteón herec Kamil Mikulčík. Metoda si v dokudráme zahrá herec Ady Hajdu. „Som rád, že televízia siahla po tomto žánri, pretože je to veľmi poučné. Treba si pripomínať dejiny a ľudí, ktorí formovali túto lokalitu,“ povedal Ady Hajdu v relácii Dobré ráno, Slovensko! vo vysielaní Rádia Slovensko.

Nakrúcanie najbližšie vysielanej časti z cyklu Slovenský panteón sa odohrávalo na rôznych zaujímavých lokalitách. Okrem iného aj v archeologickom nálezisku Bojná, v archeoskanzene Modrá na Morave v Čechách, ale aj v rímskom areáli Carnuntum pri Hainburgu. Súčasťou scén bude aj približne 80 komparzistov z radov členov českých a slovenských slovanských spolkov. Komentár k cyklu nahral Dušan Jamrich a o moderátorské vstupy sa tradične stará Štefan Chrappa. Zaujímavé informácie prinesú aj PhDr. Vladimír Turčan zo SNM- Archeologického múzea Bratislava a Ján Steinhübel, CSc. z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Dokudrámu Cyril a Metod z cyklu Slovenský panteón odvysiela RTVS na Jednotke už v nedeľu 14. februára o 20.30 h. Najbližšiu časť cyklu doplní na Jednotke po 21.15 h aj film Cyril a Metod Apoštoli Slovanov. Všetky už odvysielané časti Slovenského panteónu nájdu diváci kedykoľvek aj v archíve na webe RTVS.sk.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


12. 2. 2021

HOAX: Údajná snímka z Matovičovho Facebooku je fotomontáž zo stránky Skromne

HOAX:






Údajná snímka z Matovičovho Facebooku je fotomontáž zo stránky Skromne


 Takmer 3000 používateľov Facebooku zdieľalo začiatkom februára príspevok zosmiešňujúci Igora Matoviča, podľa ktorého mal slovenský premiér počas svojej návštevy Paríža pridať k fotografii s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom text "Ich bin ein Pariser!". Ide však o fotomontáž, pôvodný príspevok totiž vznikol ako satirický obrázok a pôvodná fotografia Matoviča s Macronom vznikla v Bruseli. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Na facebookovej skupine Nekompromisne! sa 4. februára 2021 objavil obrázok s fotografiou premiéra Matoviča a francúzskeho prezidenta Macrona. Nad fotografiou bolo v obrázku napísané: "Ich bin ein Pariser!"
"Ja, ja. Du bist ein Pariser! Nestačilo, že po nemecky ten hlúpy sedlák napísal o svojej francúzskej návšteve, ale Pariser je v nemeckom slangu kondóm. Po francúzsky je pariser druh salámy, Parisien je Parížan," napísal autor v popise zavádzajúceho príspevku.
Autor tohto príspevku mal pravdu v tom, že termínom "ein Pariser" je v nemčine označovaný nielen človek pôvodom z Paríža, ale slangovo aj prezervatív. Pariser je v nemčine (nie vo francúzštine) taktiež druh rakúskej salámy. V komentároch pod príspevkom bol konfrontovaný s otázkou, či príspevok naozaj pochádza z premiérovho facebookového účtu. Autor sa bránil tým, že "takýchto infantilných statusov je schopný iba premiér".
Snímka príspevku zo skupiny Nekompromisne! bola následne ďalej zdieľaná napríklad v skupine PREDČASNÉ VOĽBY 2021, C-21 či Insideri SK. Celkovo agentúra AFP identifikovala viac ako 45 individuálnych URL adries obsahujúcich snímku tohto príspevku.
Príspevok však nepochádza z oficiálnych účtov slovenského premiéra. V skutočnosti ho prvá zverejnila satirická facebooková stránka ako vtip s odkazom na slávny výrok amerického prezidenta Johna F. Kennedyho "Ich bin ein Berliner".
Igor Matovič na začiatku februára 2021 skutočne absolvoval oficiálnu návštevu francúzskej metropoly a 3. februára navštívil Elyzejský palác a stretol sa s Macronom. Pôvodná fotografia použitá v satirickom príspevku však nepochádza z jeho návštevy Paríža, bola vyhotovená v júli 2020 v Bruseli počas samitu lídrov Európskej únie. Macron podľa jej popisu navštívil priestory Stáleho zastúpenia SR pri EÚ a spoločne s Matovičom zapózoval pri buste Milana Rastislava Štefánika v deň jeho 140. narodenín.
Satirická fotomontáž vznikla doplnením spomínaného textu "Ich bin ein Pariser!" k pôvodnej fotografii tak, aby výsledok vyzeral ako autentický facebookový príspevok z premiérovho účtu. Stránka Skromne, ktorá často zdieľa vtipné obrázky o slovenských politikoch, zverejnila 3. februára fotomontáž s popisom "Dačo pre nemčinárov".
Agentúra AFP kontaktovala administrátora stránky Skromne prostredníctvom FB Messengera. V správe potvrdil, že ide o fotomontáž: "Samozrejme, že je to montáž. Podobne ako 90 percent vecí na mojej stránke. Stránka je oficiálne označená ako zábavná, tak ja za to nemôžem, že to niekto nechápe."
Po upozornení agentúry AFP stránka Skromne pôvodný príspevok upravila. Do textu doplnila: "Toto je príspevok na (viac-menej) zábavnej stránke, nie na oficiálnom profile premiéra. Tak ho nemusíte zdieľať ako pravdivý, lebo účelom je pobaviť a nie ventilovať vašu agresiu voči Matovičovi."





Copyright © TASR 2020

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


"Dostal som do vienka najhoršiu krízu od druhej svetovej vojny, akú Slovensko zažíva, a miesto toho, aby sme držali spolu, vám vlastný koaličný partner podráža nohy a desať mesiacov vkuse. To je najhoršie z toho. SaS nemá poriadok vo vlastnej strane, a potom sa chaos prenáša na celé Slovensko.Vďaka COVID automatu budú už všetci vedieť, čo Slovensko čaká a ľudia tak už nebudú musieť nadávať na Matoviča. Krajina nebola ďaleko od blackoutu.“ 
Igor Matovič

" Prokurátori si vegetili na dne, preto bolo potrebné, aby tam prišla zvonku nejaká šťuka. Pozor, platí zákon. Keby starosta nechcel vykonávať rozhodnutia vlády, tak by riskoval kriminál. SaS-ka zase bude robiť to svoje divadielko". 
Igor Matovič

„Áno, pracujeme na tom, aby sme mohli priniesť alternatívu, aby tu bola národná, kresťanská a sociálne orientovaná strana, ktorá bude odborná, slušná a razantná. Mnohokrát som povedal, že stranu musia reprezentovať inteligentní ľudia. Nemusia mať 30 titulov, ale nech sa nesprávajú ako primáti.Tvrdo sme tlačili na to, aby politika mala iný výzor, aby bola kvalitná, aby sme ľuďom ukázali, že nie sme banda primitívov a tupcov, že sme normálni, inteligentní ľudia, ktorým môžu zveriť do rúk riadenie štátu." 
Milan Mazurek
 



"Určite existujú ľudia, ktorí by premiéra robili lepšie ako Igor Matovič. Každý má právo si to o sebe myslieť. Napríklad ja som presvedčený, že aj ja by som to robil lepšie. Lenže mám taký problém - ja resp. naša strana sme dostali vo voľbách 0,14% a on resp. jeho hnutie dostali 25% hlasov. Preto je správne, že nie som premiérom ja, ale on. Kto dnes najviac kňučí, aby premiér odpálil niekde preč? Skrachovaní a neúspešní politici, ktorí sa nedostali do parlamentu a nevedia to prekusnúť a ich priaznivci. Novinári, ktorí sú tak zbabelí, že by chceli ovplyvňovať politiku a roky sa to svojim článkami a na sociálnych sieťach podprahovo snažia robiť, ale gule na to, aby do politiky aktívne vstúpili, nemajú a nikdy mať ani nebudú. Predstavitelia opozície a ich voliči, u ktorých treba mať pre to pochopenie, majú to takpovediac v náplni práce. Niektorí koaliční politici, resp. ich voliči, ktorí sú frustrovaní, že boli vo voľbách prevalcovaní a hrajú dnes druhé-tretie husle. A niektorí ľudia, ktorí radi idú s príťažlivým, valiacim sa hejtom. Keby som bol Matovičom, akože nie som, zvysoka by som sa na nich vykašlal. Zrejme by som sa snažil zlepšiť, zrejme by som viac počúval svoje okolie a skutočných priateľov, ale neustúpil by som tlaku farizejom, čo skrývajú svoje pravé motivácie a ich úmysly vôbec nie sú poctivé, na nich by som sa proste vykašlal. Silní nestroskotajú, aj keď sa plavia v búrke! Len toľko som chcel zo seba dostať, lebo mi to už dlho chodí po rozume a toľko som chcel povedať (napísať) v tento neskorý večer."
Ľubomír Galko

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Stúpajúce narážky na futbalistov tmavej pleti v Anglicku viedlo prevádzkovateľov Instagramu k tomu, aby zablokovali účty verejne propagujúce rasiszmus. Stane sa tak v prípade opakujúcich sa príspevkov s rasistickým motívom. Obľúbená sociálna sieť však nezverejnila, koľko takýchto správ by bolo potrebných na odstránenie účtu. "Toto číslo nezdieľame verejne, pretože nechceme, aby sa ľudia hrali s našimi systémami,“ uviedol vlastník Instagramu v emailovej odpovedi agentúre AP.
Britská vláda tiež vyvíja tlak na spoločnosti prevádzkujúce sociálne médiá, aby podnikli viac krokov na odstránenie rasistov z ich platforiem. Facebook zareagoval zakázaním účtov, na ktorých sa objavili správy priamo podnecujúce rasizmus. Neuviedol však, prečo to urobil až teraz, keď už v minulosti futbalisti žiadali podniknúť tvrdé kroky. Už v roku 2019 hráči v Premier League na 24 hodín bojkotovali sociálne médiá pre stúpajúce čísla rasistických príspevkov. "Všetci máme jeden cieľ - bojovať proti nenávisti a rasizmu aj formou našej platformy. Túto tému berieme veľmi vážne," uviedol manažér pre obsahovú politiku na Facebooku Fadzai Madzingira.
Kritika Instagramu priamo z radov futbalistov prišla aj od obrancu Chelsea Reeceho Jamesa a útočníčky Manchestru United Lauren Jamesovej. Majú s rasizmom čerstvé skúsenosti. "Instagram nemá vo svojom portfóliu ani presne vymedzené slovo rasizmus," uviedla Jamesová, ktorá sa posťažovala len minulý týždeň na rasistické útoky na jej osobu. Britský minister kultúry Oliver Dowden vyhlásil, že treba podniknúť rázne kroky na zamedzenie šírenia rasizmu vo virtuálnom priestore.
"Najsilnejšie spoločnosti v oblasti sociálnych médií na svete príliš dlho nezvládali rasistické útoky na svoje platformy. Toto sa musí skončiť. Vítam vylepšenú politiku Instagramu, ale rasistické zneužívanie je stále súčasťou života množstva ľudí, preto treba konať. Zavádzame nové formy zodpovednosti pre tieto spoločnosti prostredníctvom pripravovaného zákona o bezpečnosti v 'online' priestore. Firmy, ktoré nedokážu ochrániť svojich používateľov na internete, budú musieť rátať s tvrdými sankciami," vyhlásil Dowden.
Organizácia združujúca profesionálnych futbalistov FIFPRO uviedla, že platformy, ako sú Instagram a Twitter, jednoznačným spôsobom zlyhali pri riešení problematiky rasizmu. "Futbalisti nám pomohli upozorniť na vážnu a opakujúcu sa povahu rasistických útokov. Všetci títo hráči budú dostávať našu podporu s cieľom upozorniť na nedostatočnú ochranu poskytovanú spoločnosťami sociálnych médií. Potrebujeme, aby národné aj medzinárodné orgány spolupracovali na tom, aby tieto spoločnosti vyčistili svoje platformy a odstránili nedovolenú diskrimináciu, ktorá kontaminuje verejné kanály aj osobný život hráčov," uviedol generálny sekretár FIFPRO Jonas Baer-Hoffmann.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



              
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali v stredu na zabezpečenie demokratického dohľadu nad technologickými gigantmi prevádzkujúcimi sociálne siete a na zaistenie slobody prejavu.
Poslanci počas diskusie s portugalskou ministerkou zahraničných vecí Annou Paulou Zacariasovou, ktorá zastupovala predsedníctvo Rady EÚ, a podpredsedníčkou Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou kriticky zhodnotili obrovskú moc sociálnych platforiem a ich znepokojivý vplyv na politiku a slobodu prejavu.
Veľká väčšina poslancov poukázala na rôzne rozhodnutia, ktoré platformy v minulosti prijali v snahe zmazať obsahy alebo účty, a upozornili na nedostatok jasných pravidiel, ktorými sa tieto platformy riadia. Ako nedostatok vnímajú aj nepostačujúcu transparentnosť praktík používaných veľkými technologickými spoločnosťami.
Európski zákonodarcovia v tejto súvislosti vyzvali Európsku komisiu, aby sa touto otázkou zaoberala prostredníctvom zákona o digitálnych službách a zákona o digitálnych trhoch, ktoré predložila v decembri, ako aj v rámci akčného plánu EÚ pre demokraciu.
Poslanci sa rovnako zamerali aj na potrebu zaistiť právnu istotu pri odstraňovaní obsahov zo sociálnych sietí a zabezpečiť, aby tieto rozhodnutia boli prijímané na základe usmernení demokraticky volených orgánov a nie z podnetu súkromných spoločností.
Rozprava v pléne EP naznačila tiež potrebu brániť demokraciu a hodnoty EÚ účinnejším bojom proti dezinformáciám na internete. Poslanci zdôraznili, že technológia musí byť používaná skôr na podporu než na obmedzenie politickej debaty, pričom do tejto oblasti spadá aj problém šírenia nenávistných prejavov a diskriminácie v online prostredí. Vyslovili sa za transparentnosť používaných algoritmov, proti zneužívaniu osobných údajov a za obmedzenie alebo dokonca zákaz cielenej reklamy a profilovania s cieľom zásadne zmeniť obchodné modely technologických gigantov.
V neposlednom rade ide aj o problémy, ktoré príchod technologických monopolov znamenal pre pluralitu médií a pluralitu názorov vo verejných debatách. Jedným z jasných odkazov europoslancov je, že pravidlá, ktoré sa vzťahujú na všetky aspekty života mimo internetového sveta, by mali platiť aj v online priestore.




             

Vojvodkyňa zo Sussexu Meghan vyhrala súdny proces s britskými novinami Mail on Sunday. Tie v roku 2019 zverejnil časti Meghaninho súkromného listu adresovanému jej otcovi Thomasovi Markleovi. Informovali o tom vo štvrtok agentúry AFP a AP.
Bývalá americká herečka Meghan Markleová (39) žalovala vydavateľa Mail on Sunday - spoločnosť Associated Newspapers - za narušenie súkromia a porušenie autorských práv týkajúce sa piatich článkov z februára 2019 zverejnených v časopise Mail on Sunday a na webe MailOnline. Články obsahovali úryvky listu, ktorý napísala svojmu otcovi po jej svadbe s princom Harrym v roku 2018.
Sudca najvyššieho súdu v Londýne Mark Warby uviedol, že vojvodkyňa zo Sussexu "oprávnene očakávala, že obsah listu zostane dôverný". Články v týždenníku Mail on Sunday "zasahovali do tohto jej dôvodného očakávania" a boli tak nezákonné, píše sa v rozsudku.
Spoločnosť Associated Newspapers uviedla, že ju rozhodnutie súdu veľmi prekvapilo a zatiaľ zvažuje, či voči nemu podá odvolanie.
Obhajoba tiež tvrdila, že vojvodkyňa napísala list za pomoci komunikačného tímu ako súčasť mediálnej stratégie zameranej na vyvrátenie názorov jej otca prezentovaných v médiách, v ktorých kritizoval Meghanin vzťah s princom Harrym i kráľovskú rodinu. Tieto tvrdenia naznačujúce, že Meghan je iba spoluautorkou listu a nevlastní všetky autorské práva, by mal podľa Warbyho súd ďalej preskúmať.

 

Čína zakázala vo štvrtok na svojom území vysielanie britskej televíznej stanice BBC World News. Dôvodom je šírenie nepravdivých informácií, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa vyhlásenie čínskeho regulačného úradu.
Britský vysielateľ podľa regulačného úradu závažným spôsobom porušil zásady televízneho vysielania, vrátane požiadavky, že "spravodajstvo má byť pravdivé a vyvážené" a nemá "poškodzovať národné záujmy Číny". Úrad zároveň oznámil, že zamietol žiadosť BBC o predĺženie televíznej licencie o ďalší rok.
BBC v reakcii vyjadrila sklamanie z tohto kroku čínskeho regulačného úradu. "BBC je najdôveryhodnejšou svetovou spravodajskou stanicou a o udalostiach z celého sveta informuje vyvážene a nestranne", cituje AFP z vyjadrenia hovorkyne stanice.
BBC World News sa tak pridala k ďalším médiám a webovým stránkam, ako sú Google, Facebook, Twitter, Wikipedia a Instagram, ktoré nie sú v Číne dostupné.
Čínska vláda minulý týždeň kritizovala BBC za odvysielanie dokumentu, obsahujúceho podľa nej "falošné správy" o snahe Pekingu utajiť zdroj pandémie nového koronavírusu, ktorý sa začal šíriť koncom roka 2019 z čínskeho mesta Wu-chan. BBC sa vyjadrila, že svoju reportáž považuje za "vyváženú" a "nestrannú".
Britský úrad pre rozhlasové a televízne vysielanie (Ofcom) odobral minulý štvrtok vysielaciu licenciu čínskej štátnej anglickojazyčnej televízii CGTN po tom, čo vyšlo najavo, že jej vlastnícka štruktúra porušuje britské zákony.
Podľa úradu o obsahu vysielania rozhodovala v konečnom dôsledku vládnuca komunistická strana, čo je v rozpore s britskými zákonmi, podľa ktorých vysielatelia nemôžu byť ovládaní politickými subjektmi. Regulačný úrad dodal, že stále prebieha vyšetrovanie údajných porušení pravidiel nestrannosti, ktoré bude ukončené "čoskoro".
Podľa Pekingu však ide o "politické" rozhodnutie založené za "ideologických predsudkoch". "Čína vyzýva Britániu, aby okamžite ukončila politickú manipuláciu a napravila svoje chyby," povedal len deň na to hovorca čínskeho rezortu diplomacie Wang Wen-pin.
Televízia CGTN za rozhodnutím Londýna vidí podľa svojho stanoviska zverejneného na sociálnej sieti Weibo "manipuláciu krajne pravicových skupín a protičínskych síl".

Copyright © TASR 202

11. 2. 2021

Zomrel Chick Corea

Zomrel Chick Corea


Vo veku 79 rokov zomrel americký džezový skladateľ a klavirista Chick Corea, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Podľa nej hudobník podľahol rakovine 9. februára. AFP sa odvolala na vyhlásenie na facebookovej stránke hudobníka, kde sa uvádza, že podľahol vzácnej forme rakoviny.
"Chcem sa poďakovať všetkým na mojej ceste, ktorí pomáhali udržiavať oheň hudby, aby jasne planul," uvádza Chick Corea v správe, ktorú zanechal pred svojou smrťou a ktorú jeho tím zverejnil vo vyhlásení na facebookovej stránke.
"Dúfam, že tí, ktorí vedia hrať, písať, účinkovať alebo niečo iné, tak to budú robiť. Ak nie pre seba, tak pre nás ostatných. Nie je to len o tom, že svet potrebuje viac umelcov, je to aj veľká zábava," dodal Corea.
Chick Corea (rodený Armando Anthony Corea) sa narodil 12. júna 1941 v meste Chelsea v štáte Massachusetts. K hudbe ho priviedol jeho otec, ktorý v 30. a 40. rokoch hral na trúbku v bostonskom dixielandovom orchestri. Na klavír sa učil hrať od piatich rokov. V 60. rokoch hral s orchestrom Milesa Davisa, v roku 1972 založil formáciu Return To Forever. Prvý album Tones For Joan's Bones vydal už v novembri 1966. Jeho diskografia dnes obsahuje viac ako 80 štúdiových, 23 live a deväť kompilačných albumov. Z novšej diskografie sú to albumy Solo Piano – Portraits (2014), Two (with Béla Fleck) (2015) a The Musician: Live at The Blue Note Jazz Café (2017), Chinese Butterfly with Steve Gadd vyšiel v januári 2018, v júni 2019 vyšiel album Antidote, nahral ho s formáciou The Spanish Heart Band. Celkom 63-krát bol nominovaný na cenu Grammy a 23-krát ju aj získal. V bratislavskom PKO koncertoval 23. októbra 2007. Spolu s Garym Burtonom vystúpil aj na koncerte v bratislavskej Incheba Aréne 2. apríla 2011.

opyright © TASR 2021

Zomrela Nadežda Lúčanská


Zomrela Nadežda Lúčanská



Vo veku 51 rokov zomrela v utorok (9. 2.) po ťažkej chorobe rozhlasová redaktorka Nadežda Lúčanská, ktorá patrila k významným osobnostiam náboženského vysielania. TASR o tom informoval redaktor Martin Jurčo z RTVS.
Lúčanská najprv krátko pracovala v redakcii Štúdia Kontakt, neskôr sa stala členkou tímu odbornej redakcie náboženského vysielania Slovenského rozhlasu pod vedením Pavla Gabriša. Autorsky i redakčne pripravovala náboženské relácie, v ktorých sa zameriavala najmä na život a osobnosti evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku.
Podieľala sa aj na reláciách z oblasti ekumény a ekumenického života. Vyhľadávala najmä témy života mladých ľudí v ECAV, ich aktivít v zahraničí, zaujímavostí, ktoré poukazovali na pestrosť života evanjelickej cirkvi. Spolupracovala tiež s cirkevnými zbormi ECAV na západnom Slovensku pri príprave rozhlasových prenosov bohoslužieb, ktoré pripravovalo štúdio Bratislava.
Za 25 rokov jej práce v rozhlase vznikli viaceré relácie, ktoré sa postupne dostali aj do zložiek erbových titulov rozhlasového zvukového archívu. "Za všetky spomeňme rozhovor s neterou Maše Haľamovej v dome spisovateľky v Blatnici do relácie Slovo pre veriacich a neveriacich," priblížil Jurčo.

 
Copyright © TASR 2021

K.Čekovský: Chceme vo výbore pomenovať, kto spĺňa podmienky členstva v Rade RTVS

K.Čekovský: Chceme vo výbore pomenovať,
 

kto spĺňa podmienky členstva v Rade RTVS

Voľba nových členov Rady RTVS sa uskutoční na marcovej schôdzi Národnej rady SR. Uznesenie o návrhu kandidátov schváli parlamentný výbor pre kultúru a médiá na svojom najbližšom rokovaní termínovanom predbežne na prelom februára a marca. "Uznesenie by malo pomenovať aj to, kto z kandidátov splnil podmienky a kto nie,“ uviedol pre TASR predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽANO).
Na tri uvoľnené miesta kandiduje 18 uchádzačov. “S kolegami sme veľmi detailne prešli všetky životopisy, aby sme si overili, či uchádzači spĺňajú to, čo by mali, napríklad odbornú a riadiacu prax,“ uviedol Čekovský.
Pripomína, že samotný výbor nemá kompetenciu zamietnuť kandidátov, ktorí nespĺňajú podmienky zadefinované v zákone o RTVS. „Cieľom pripraveného uznesenia, ktoré ešte nebolo schválené, však je, aby sme pomenovali, kto tieto podmienky splnil a kto nie a dali tak poslancom dôležité informácie, aby sa mohli dobre rozhodnúť,“ dodal.
Pôvodne mali poslanci rozhodovať už na ostatnej schôdzi. Výbor, ktorý mal schváliť návrh kandidátov, však v piatok (5.2.) nebol uznášaniaschopný, keďže sa viacerí členovia z rokovania ospravedlnili, niektorí z dôvodu karantény. "Po dohode všetkých koaličných poslaneckých klubov bola preto voľba členov rady RTVS stiahnutá z februárového rokovania,“ pripomenul Čekovský.
Noví členovia mali nahradiť trojicu Ildikó Nagy, Ľubomír Guman a Jozef Vozár, ktorým mandát v Rade RTVS zanikol k 10. februáru. Absenciu ich nahradníkov spomínal v stredu (10.2.) pri voľbe predsedu a podpredsedu rady opätovne zvolený šéf orgánu RTVS Igor Gallo. Upozornil, že rada musela vzhľadom na aktuálnu situáciu porušiť vlastnú „gentlemanskú dohodu“, podľa ktorej sa na voľbe zúčastňujú noví členovia. Vysvetlil, že na ich zvolenie v marci nie je možné čakať, keďže by v tom čase už neplatil doterajší mandát predsedu a podpredsedu rady, ktorí majú jediní právomoc zvolávať zasadnutie.

 

Copyright © TASR 2021

 

HOAX: Americký vedec vo videu zavádzal o bezpečnosti vakcíny proti Covid-19

HOAX:






Americký vedec vo videu zavádzal o bezpečnosti vakcíny proti Covid-19



Tisíce používateľov Facebooku zdieľali video s americkým vedcom, ktorý tvrdil, že vakcína proti Covid-19 od spoločnosti Moderna spôsobila závažné nežiaduce účinky u 21 percent pacientov, ktorým ju podali. James Lyons-Weiler, vedec v oblasti biomedicíny, však citoval dáta z limitovanej prvej fázy klinických skúšok. V tretej fáze, počas ktorej vakcínu podali tisícom ľudí, sa závažné reakcie objavili v 0,5 percenta prípadov. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Video bolo podľa popisu nakrútené 20. októbra 2020. Lyons-Weiler v ňom okrem iného tvrdil: "Jediný údaj, ktorý máme k dispozícii o tom, aké je percento pacientov, ktorí dostali vakcínu proti koronavírusu a mali závažné nepriaznivé účinky, je z testov Moderny, a toto číslo je 21 percent. 21 percent ľudí v tomto teste malo vážnu nepriaznivú reakciu na túto vakcínu. Ostatní svoje dáta ešte nezverejnili."
V čase, keď vedec zverejnil svoje tvrdenia, boli k dispozícii len údaje z predbežnej správy o prvej fáze klinických testov, ktorú Moderna vydala 14. júla 2020. Spoločnosť Moderna v júlovej tlačovej správe uviedla: "Najzávažnejšie negatívne účinky boli spozorované pri dávke 250 mikrogramov, keď traja zo štrnástich participantov (21 percent) nahlásili jeden alebo viac takýchto závažných účinkov."
Pri skupine, ktorej podali najvyššiu dávku, sa podľa štúdie prejavili dve závažné nepriaznivé reakcie: mdloby a závrat. Takáto dávka však nebola nikdy podaná širokej verejnosti.
William Moss, profesor a výkonný riaditeľ Medzinárodného centra pre prístup k vakcínam na Univerzite Johnsa Hopkinsa, pre agentúru AFP povedal: "Tých 21 percent predstavovalo troch zo štrnástich účastníkov, u ktorých sa prejavili závažnejšie nežiaduce účinky v prvej fáze štúdie vakcíny Moderna. Došlo k tomu pri podaní najvyššej dávky 250 mikrogramov. Vzhľadom na tieto reakcie Moderna nepokračovala v podávaní takej vysokej dávky. Aktuálna dávka je 100 mikrogramov."
V novembri 2020 spoločnosť Moderna zverejnila dáta z tretej fázy klinickej štúdie. Následne táto vakcína dostala núdzové povolenie od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). V decembri schválili tiež vakcínu od spoločností Pfizer a BioNTech, založenú na rovnakej mRNA technológii.
Na Slovensku sa v súčasnosti podávajú obe vakcíny, čo pre AFP potvrdila hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková. Viac informácií o možných vedľajších účinkoch vakcíny od Pfizer-BioNTech a vakcíny od Moderny je uvedených v príbalových letákoch dostupných na stránke ŠÚKL.
"Výskyt závažných nežiaducich účinkov nahlásený počas tretej fázy štúdie je dôveryhodnejší, pretože odráža skutočnú dávku použitej vakcíny Moderna, ako aj skutočnosť, že výsledky fázy tri sú založené na oveľa väčšej vzorke. Klásť dôraz na 21 percent z veľmi malej vzorky pacientov pri použití najvyššej dávky v prvej fáze štúdie bolo zavádzajúce," uviedol pre AFP Moss.
Spoločnosť Moderna predložila FDA dokument, podľa ktorého vedľajšie účinky pocítilo 82 z celkového počtu 15.184 pacientov, čo predstavuje 0,5 percenta. Len v piatich prípadoch, teda menej ako 0,1 percenta, boli tieto účinky spojené s očkovaním. V skupine, ktorej bolo podané placebo, nahlásilo nežiaduce účinky 86 ľudí, teda 0,6 percenta z celkového počtu 15.162 účastníkov.
"Ako pri vakcíne Pfizer, tak aj pri vakcíne Moderna boli zaznamenané mierne až stredne závažné vedľajšie účinky, ktoré sa prejavili do dvoch dní po očkovaní a nemali dlhodobé následky," uviedol Moss, pričom dodal, že závažné vedľajšie účinky vrátane ťažšieho ochorenia po očkovaní, či už súvisiaceho s vakcínou alebo nie, sa vyskytli u menej ako piatich percent pacientov.




Copyright © TASR 2020

Zomrel Larry Flynt

Zomrel Larry Flynt

 



Vo veku 78 rokov zomrel v stredu Larry Flynt, svetoznámy americký vydavateľ pornografických časopisov a bojovník za slobodu prejavu. Flynt skonal v Los Angeles, pričom správu o jeho úmrtí potvrdili denníku Washington Post a televíznej stanici NBC členovia jeho rodiny.
Príčinu úmrtia však neuviedli. Bulvárny portál TMZ, ktorý informáciu priniesol ako prvý, napísal, že Flynt zomrel na zlyhanie srdca. Túto informáciu neskôr potvrdila aj agentúra AP, odolávajúc sa vyjadrenie jeho synovca Jimmyho Flynta mladšieho.
O kontroverznom, ale aj tragickom živote Larryho Flynta natočil český režisér Miloš Forman v roku 1996 film Ľud verzus Larry Flynt. Forman za jeho réžiu získal prestížne ocenenie Zlatý Glóbus.
Larry Flynt absolvoval viacero súdnych sporov týkajúcich sa prvého dodatku k ústave Spojených štátov amerických (USA) pojednávajúceho o garancii základných slobôd, keďže obsah jeho najznámejšieho časopisu Hustler veľmi poburoval jeho odporcov.
Flynt sa narodil 1. novembra 1942 v meste Lakevill v americkom štáte Kentucky. Vyrastal v skromných pomeroch, s bratom a sestrou, ktorá ako malá zomrela na leukémiu, čo viedlo k rozvodu jeho rodičov. Ako pätnásťročný narukoval do armády, neskôr prestúpil k námorníctvu, kde slúžil ako operátor radaru na lietadlovej lodi USS Enterprise.
V roku 1964 otvoril svoj prvý striptízový klub v meste Dayton v Ohiu, ku ktorému do roka pribudli ďalšie podobné zariadenia. Kluby si rýchlo získali verných zákazníkov a z Larryho Flynta sa stal dobre zarábajúci podnikateľ. V roku 1968 sa rozhodol otvoriť bar pre vyššiu triedu s nahými tanečnicami, čím sa zrodil prvý Hustler Club.
Svojej rastúcej klientele začal Flynt posielať krátky newsletter o nadchádzajúcich udalostiach v kluboch. Postupne sa štvorstránkový materiál rozšíril na 16 a neskôr až na 32 strán. Do predaja však zasiahla recesia spôsobená ropnou krízou, ktorá znamenala aj úbytok návštevníkov klubov Hustler. Klesajúce tržby priviedli Flynta k rozhodnutiu zmeniť klubový newsletter na erotický magazín. Tak sa zrodil časopis Hustler, ktorého prvé číslo vyšlo v roku 1974.
Najskôr časopis vychádzal len v malom náklade, ale čoskoro si vytvoril čitateľskú základňu. Keď však v roku 1975 vyšlo číslo s nahými fotkami bývalej prvej dámy USA Jacqueline Kennedy-Onassis, predaj Hustlera presiahol milión kusov a časopis sa dostal do národnej pozornosti. Základom úspechu všetkých ďalších čísiel provokatívneho magazínu sa stalo pornografické zobrazovanie ženskej sexuality i najrôznejšie škandalózne senzácie. Oproti svojim konkurentom, akým je napríklad časopis Playboy, je Hustler od svojho vzniku až dodnes považovaný za omnoho explicitnejší vo vyobrazovaní sexuality.
Flynt bol však v roku 1976 obvinený z obscénnosti a zavrhnutý konformnou spoločnosťou. Začal preto boj proti cenzúre a vzrastajúcemu vplyvu konzervatívnych hnutí. Viedol mnoho právnych sporov o reguláciu pornografie a slobodu prejavu. Prípad známy ako "Ľud verzus Larry Flynt" sa dostal až pred americký Najvyšší súd, kde Flynt hájil svoju slobodu slova zaručenú prvým dodatkom Ústavy USA. Súd napokon jednomyseľne rozhodol v jeho prospech.
V roku 1978 Flynta postrelil pred budovou súdnej siene v americkom štáte Georgia najatý atentátnik Joseph Paul Franklin, člen rasistického Ku-Klux-klanu. Flynt bol odvtedy od pása nadol ochrnutý a pripútaný na invalidný vozík.
Vo vyššom veku sa Flynt pokúšal uspieť aj v politickej kariére. Síce bol dlhodobo demokratom, v roku 1984 neúspešne kandidoval za prezidenta za Republikánsku stranu. V roku 2003, taktiež neúspešne, kandidoval už ako demokrat za guvernéra Kalifornie.
Keď v roku 1998 obvinili vtedajšieho demokratického prezidenta USA Billa Clintona z krivej prísahy a marenia spravodlivosti v sexuálnej afére s bývalou stážistkou v Bielom dome Monikou Lewinskou, Flynt sa ho v procese impeachmentu zastával.
Naopak nebol fanúšikom amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Pred prezidentskými voľbami v roku 2016 dokonca ponúkol verejnosti milión dolárov za videozáznam či audionáhravku, ktorá by Trumpa zachytávala pri nejakej nelegálnej či "sexuálne ponižujúcej alebo hanlivej" činnosti, pripomína agentúra AP. V roku 2017 svoju ponuku ešte zvýšil, a za dôkazy, ktoré by viedli k impeachmentu Trumpa, ponúkal až desať miliónov dolárov.

 Copyright © TASR 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Sociálna sieť Twitter neobnoví účet bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi ani v prípade, že sa opäť rozhodne uchádzať o politickú funkciu. V rozhovore pre americkú televíziu CNBC to v stredu uviedol finančný riaditeľ Twitteru Ned Segal.
Twitter podľa Segala funguje na princípe, že ak je niekoho účet raz odstránený, toto rozhodnutie je definitívne.
Nezáleží na tom, "či ide o komentátora, finančného riaditeľa alebo bývalého či súčasného verejného činiteľa," uviedol. Dodal tiež, že Twitter neumožní na svoju sociálnu sieť vrátiť sa nikomu, kto túto platformu využíva na "podnecovanie násilia".
Podľa CNBC tým Segal odkazoval na príspevky, ktoré Donald Trump zverejnil po tom, čo jeho stúpenci začiatkom januára zaútočili na budovu amerického Kongresu vo Washingtone.
Twitter zrušil účet vtedy ešte dosluhujúcemu prezidentovi Trumpovi 8. januára. Ako odôvodnenie tohto kroku spoločnosť uviedla riziko vypuknutia ďalších násilností po spomínanom útoku na Kapitol. Deň predtým rovnaké rozhodnutie oznámila sociálna sieť Facebook.





Hlavná poľská súkromná televízia TVN a rozhlasové stanice v krajine prerušili v stredu svoje vysielanie a noviny začiernili svoje titulné stránky na protest proti navrhovanej dani z reklamy pre neštátne subjekty. Informovala o tom agentúra AFP.
"Tu mal byť váš obľúbený program," hlásila biela správa na čiernom pozadí spravodajskej stanice TVN24. Vo vyhlásení pre AFP stanica, ktorú vlastní americká skupina Discovery, uviedla, že vládny návrh novej dane sa snaží "obmedziť pluralitu a slobodu prejavu".
Na titulných stránkach desiatok celoštátnych novín vrátane najčítanejších denníkov Fakt a Gazeta Wyborcza bola biela správa na čiernom pozadí s textom "Média bez možnosti výberu". Začiernené boli aj ich webové stránky.
Rozhlasové stanice pozastavili servis. Rádio Zet informovalo svojich poslucháčov, že daň bude znamenať "likvidáciu niektorých médií". "Niet slobodnej krajiny bez nezávislých médií. Niet slobody bez slobody voľby," uviedla rozhlasová stanica.
Nová daň, ktorá má nadobudnúť účinnosť neskôr v tomto roku, bude platená z výnosov z reklamy televíznych a rozhlasových vysielateľov, tlačených médií a internetových mediálnych spoločností. Štátne médiá budú od tejto povinnosti oslobodené.
Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že táto daň je súčasťou celoeurópskeho úsilia o zdanenie globálnych technologických gigantov, ako sú Google alebo Facebook, ale mnoho nezávislých médií tvrdí, že ňou budú nespravodlivo zasiahnuté aj ony.
Morawiecki uviedol, že ide o "poplatok solidarity", ktorý "vytvorí lepšie podmienky pre rozvoj slobodných médií" a pomôže financovať verejné zdravotníctvo a sektor kultúry.
Daň však prichádza v čase, keď mnohé mediálne spoločnosti v dôsledku pandémie zasiahlo znižovanie príjmu z reklamy aj strata príjmov z iných oblastí podnikania.


                                                      

Súdne rozhodnutie o "vypnutí" maďarskej nezávislej rozhlasovej stanice Klubrádió vyvolalo silnú medzinárodnú reakciu. Vlády, médiá i medzinárodné organizácie považujú za jednoznačné, že tento akt zapadá do "určitého" trendu, konštatoval v stredu spravodajský server 444.hu.
Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price vyhlásil, že priebežné zhoršovanie sa situácie slobody médií v Maďarsku je znepokojujúce. Potlačenie ďalšieho nezávislého hlasu je podľa neho úderom z hľadiska plurality médií.
"Maďarskú vládu vyzývame, aby podporovala otvorené vzťahy s médiami, aby udržiavala právny štát a riadila sa princípmi transparentnosti," povedal Price.
Hovorkyňa francúzskej diplomacie Agnes von der Mühllová uviedla, že túto udalosť sleduje Paríž s vážnym záujmom. "Pozastavenie vysielania by bolo veľmi znepokojujúcim znakom z hľadiska slobody informácií i nezávislosti a plurality médií. Na týchto hodnotách Francúzsku veľmi záleží," dodala hovorkyňa, ktorá adresovala maďarskej vláde výzvu, aby si plnila svoje európske záväzky v tejto oblasti.
"V Maďarsku umlčali ďalší nezávislý hlas, čo je porážka pre slobodu médií," citoval server 444.hu vyjadrenie komisárky pre ľudské práva Rady Európy Dunje Mijatovičovej.
Klubrádió v utorok oznámilo, že súd v Budapešti nevyhovel jeho žiadosti v súvislosti s udržaním vysielacej licencie. Maďarská mediálna rada (NMHH) v novembri 2020 rozhodla nepredĺžiť tejto stanici vysielaciu licenciu z dôvodu viacnásobného porušenia mediálneho zákona zo strany tejto rozhlasovej stanice.
Klubrádió vtedy na svojej internetovej stránke uviedlo, že toto tvrdenie nezodpovedá pravde. András Arató, šéf stanice Klubrádió, rozhodnutie súdu označil za "hanebné a zbabelé", hoci sa podľa jeho slov dalo očakávať.
Klubrádió sa vo vysielaní často kriticky vyjadruje v súvislosti s maďarskou vládou, píše AFP.
Klubrádió už v minulosti súd v Budapešti požiadalo, aby mediálnu radu NMHH prinútil dočasne udeliť stanici vysielaciu licenciu. Súd však v utorok túto žiadosť zamietol.
Platnosť vysielacej licencie sa stanici končí v nedeľu 14. februára. Klubrádió musí vysielanie na frekvencii FM 92,2 ukončiť v tento deň o 23.59 h, píše táto stanica na svojej webovej stránke. Od pondelka 15. februára bude podľa AFP vysielať on-line.
Súdne rozhodnutie o odobratí licencie maďarskej nezávislej rozhlasovej stanici Klubrádió bolo oprávnené, pretože šesťkrát závažne porušila pravidlá. Uviedol to v stredu na Twitteri hovorca vlády Zoltán Kovács.
Verdikt súdu v kauze Klubrádia podľa neho viacerí vnímajú ako zásah kabinetu. "Ak by si však pozorne preverili príslušné zákony a nariadenia, tak by zistili, že vláda nemá žiadne právomoci, ale ani snahu zasahovať do práce mediálneho orgánu či súdov," zdôraznil hovorca.
Kauza vyvolala silný ohlas v zahraničí. Vlády, médiá i medzinárodné organi


Lotyšský národný orgán pre elektronické masmédiá zakázal vysielanie 16 ruských televíznych staníc vrátane tých, ktoré šíria protiukrajinskú propagandu. Informuje o tom portál kyivpost.com.Všetky zablokované stanice sú buď ruské kanály alebo ich regionálne verzie. Keďže regulačný orgán nevedel zistiť, kto v prípade dotknutých staníc vlastní práva na vysielanie, ich majitelia teraz musia regulačnému orgánu predložiť dokumenty preukazujúce vlastníctvo. Až následne sa budú môcť domáhať zmeny súčasného rozhodnutia.Pred niekoľkými dňami tento orgán pozastavil na jeden rok vysielacie práva ruskej televíznej stanici Russia RTR. Dôvodom bolo podnecovanie nenávisti, násilia a vojenských konfliktov, keďže moderátorka uvedeného kanála Oľga Skabajevová počas vysielania označila Ukrajinu za teroristický štát a jej bývalého prezidenta Petra Porošenka za teroristu.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.