10. 2. 2021

MEDIA MEWS

MEDIA MEWS
                                     

Súčasná maďarská vláda premiéra Viktora Orbána miluje ticho, pričom klame, ak tvrdí, že by sa nikdy neznížila k tomu, aby umlčala svojich oponentov. Vyhlásil to v utorok v reakcii na súdny verdikt v neprospech nezávislej rozhlasovej stanice Klubrádió predseda opozičnej Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány.
Klubrádió v utorok oznámilo, že súd v Budapešti nevyhovel jeho žiadosti o predĺženie vysielacej licencie.
Gyurcsány pripomenul, že Orbán 11. septembra 2018 v Štrasburgu povedal, že by nikdy neumlčal tých, čo majú iný názor ako jeho vláda. "Nikdy sa nezmenia. Za ich vlády nebude nikdy normálna občianska spoločnosť," napísal na Facebooku predseda DK. Ticho umlčaného Klubrádia je podľa neho "výzvou na boj za ukončenie tohto paranoidného režimu, aby bolo slovo opäť slobodným, aby opäť bolo počuť Klubrádió".
Maďarská mediálna rada (NMHH) v novembri 2020 rozhodla nepredĺžiť tejto stanici vysielaciu licenciu z dôvodu viacnásobného porušenia mediálneho zákona. Klubrádió vtedy na svojej internetovej stránke uviedlo, že toto tvrdenie nezodpovedá pravde.
Šéf Klubrádia András Arató utorňajšie rozhodnutie súdu označil za "hanebné a zbabelé", hoci sa podľa neho dalo očakávať.
Klubrádió sa vo vysielaní často kriticky vyjadruje na adresu maďarskej vlády. V minulosti súd v Budapešti požiadalo, aby NMHH prinútil udeliť stanici dočasnú vysielaciu licenciu. Súd však v utorok túto žiadosť zamietol.
Platnosť vysielacej licencie sa stanici končí 14. februára. Klubrádió musí vysielanie na frekvencii FM 92,2 ukončiť v tento deň o 23.59 h, píše stanica na svojej webovej stránke. Od 15. februára bude podľa agentúry AFP vysielať on-line.

                             
Ukrajina vyzvala sociálnu sieť Twitter, aby z účtu pobočky ruského ministerstva zahraničných vecí na Kryme odstránila modrú značku indikujúcu overené, autentické konto. Kyjev zároveň túto sociálnu sieť obvinil z podpory kremeľskej propagandy, informovala v utorok stanica Slobodná Európa (RFE/RL).
Ukrajinský veľvyslanec v Spojených štátoch Volodymyr Jelčenko poslal Twitteru list, v ktorom túto spoločnosť žiada, aby toto konto deaktivovala, oznámila ukrajinská ambasáda vo Washingtone. Konto "ruských okupačných úradov na Kryme nemôže byť označené ako oficiálne a legitímne", uviedla vo vyhlásení ukrajinská diplomatická misia.
Moskva anektovala ukrajinský Krym začiatkom roku 2014 a neskôr začala podporovať proruských separatistov na východe Ukrajiny, kde počas stále prebiehajúceho konfliktu zahynulo už vyše 13.000 ľudí.
Spomínané konto sa označuje za "oficiálny twitterový účet" zastúpenia ruského ministerstva zahraničných vecí v Simferopole, druhom najväčšom meste Krymského polostrova. Účet má takmer 12.000 sledovateľov a príslušnú verifikáciu v podobe modrej značky.
Twitter prideľuje tento symbol účtom verejného záujmu, ktoré sú považované za "autentické". Spoločnosť vlani prisľúbila, že zlepší procesy identifikácie overených profilov.
Prvá námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džepparová uviedla, že ukrajinskí diplomati "pracujú na nevyhnutných krokoch" na odrazenie ruských pokusov legitimizovať agresiu voči Ukrajine na internete.
Džepparová zároveň obvinila Twitter z podpory ruskej "propagandy a dezinformácií, ktoré sú zacielené na podkopanie ukrajinskej suverenity, ako aj na legitimizáciu 'ruského' postoja" ku krymskej otázke.

                           

Spoločnosť Facebook v pondelok oznámila, že robí ďalšie kroky na zastavenie šírenia dezinformácií o vakcínach proti koronavírusu, zlepšuje šírenie faktov a informuje aj o tom, kto by si mal dať na vakcínu pozor.
Medzi opatreniami Facebooku je napríklad zákaz skupín, ktoré opakovane šíria dezinformácie, a odhalenie nepravdivých tvrdení o koronavíruse a vakcínach vo všeobecnosti, píše tlačová agentúra AFP.
Obľúbená sociálna sieť dáva do popredia zdravotné rady od spoľahlivých úradov a odstraňuje dezinformácie o ochorení COVID-19 už celé mesiace, ale v pondelok túto iniciatívu ešte rozšírila.
Zoznam odhalených neprávd o koronavíruse či vakcínach, ktoré nie sú na Facebooku vítané, bol aktualizovaný za pomoci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).
Na zozname zakázaných dezinformácií sú tvrdenia, že ochorenie covid stvorili ľudia alebo že je bezpečnejšie nakaziť sa koronavírusom než dať sa zaočkovať.
V zozname sú aj nepravdivé tvrdenia, že vakcíny sú jed alebo že spôsobujú autizmus.
Kritikov toho, ako gigantická spoločnosť Facebook pristupuje k dezinformáciám, nepresvedčila ani jej najnovšia snaha.
"Facebook sľuboval celý rok, že bude rázne zasahovať proti dezinformáciám o covide a očkovaní. Zakaždým však tieto medializované slová nenaplnil činmi," napísalo na Twitteri neziskové Centrum boja proti digitálnej nenávisti (CCDH).
Skupiny alebo účty, ktoré zdieľajú dezinformácie proti vakcínam, môžu byť úplne zo sociálnej siete odstránené, varoval viceprezident Facebooku pre bezúhonnosť Guy Rosen.
Facebook je aj hostiteľom informačného centra o covide a vo výsledkoch vyhľadávania odpovedí na túto tému dáva do popredia spoľahlivé zdroje.


 Copyright © TASR 2021

 


Dánsky vynálezca Peter Madsen, ktorého odsúdili za mučenie a vraždu švédskej novinárky v jeho ponorke, dostal v utorok ďalší 21-mesačný trest za vlaňajší krátky pokus o útek z väzenia na predmestí Kodane, kde si odpykáva doživotný trest.
Madsena, ktorý sa počas neúspešného pokusu vyhrážal zamestnancom väzenia a polícii falošnou zbraňou a výbušninami, zadržali hneď 20. októbra neďaleko nápravného zariadenia Herstedvester.
Dnešné odsúdenie síce reálne neovplyvní jeho trest, keďže mu ho nepripočítajú k doživotiu, no mohlo by zohrať rolu v prípade, ak by sa niekedy Madsen pokúšal žiadať o podmienečné prepustenie. Päťdesiatročný Dán rozsudok prijal.
Pred vynesením rozsudku povedal pred súdom, že chcel ujsť pre zlé podmienky vo väzení, informoval denník Ekstra Bladet. Chytili ho asi päť minút po úteku, približne 500 metrov od väzenia. Zamestnanci zariadenia, ktorí ho prenasledovali, ho videli naskočiť do okoloidúcej bielej dodávky a informovali políciu. Muž pri úteku použil falošnú zbraň a atrapu výbušniny, ktoré si vyrobil za mrežami, a vyhrážal sa nimi pracovníkom väzenia. Madsen, ktorý je jedným z najznámejších dánskych zločincov, tiež súdu povedal, že jeho plánom bolo kradnúť autá a mobilné telefóny ich majiteľov a smerom na juh sa postupne dostať do Nemecka.
Madsen si odpykáva doživotie za vraždu 30-ročnej Kim Wall, ktorú v roku 2017 zlákal do svojej ponorky s tým, že jej poskytne rozhovor. Jej telo rozrezal a v plastových vreciach nahádzal do mora. Po tom, čo more vyplavilo na breh jej bezhlavé telo, potápači našli aj ďalšie časti zabalené vo vreciach. Madsen na súde tvrdil, že Wall zomrela vo vnútri ponorky náhodou, priznal sa len k tomu, že časti jej tela hodil do Baltského mora. Po odsúdení sa mu nepodarilo odvolať.
Doživotné tresty v Dánsku zvyčajne predstavujú 16 rokov vo väzení, po ktorých trestancov posudzujú, či predstavujú hrozbu pre spoločnosť a je ich treba väzniť dlhšie.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.