8. 7. 2023

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

 Mezinárodní filmový festival 

 KVIFF | Ke stažení

Karlovy Vary

V západočeských Karlových Varoch v sobotu rozdaním cien skončil 57. ročník medzinárodného filmového festivalu (MFF KV). Krištáľový glóbus za najlepší film získala bulharská sociálna dráma s názvom Blažine lekcie a predstaviteľka titulnej úlohy si odniesla aj ocenenie za najlepší ženský herecký výkon, informuje web českého Deníka N. Snímka s festivalovým názvom Blažiny lekce (bulharsky: Urotcite na Blaga) zachytáva príbeh a morálny vývoj sedemdesiatročnej vdovy, učiteľky na dôchodku, ktorú podvodníci pripravia o úspory. Režisér Stephan Komandarev vo viacerých svojich filmoch kritizuje nepriaznivú sociálnu situáciu v postkomunistickom Bulharsku, pričom v tomto poslednom sa zameriava na obzvlášť zraniteľnú skupinu seniorov. Cenu za najlepší herecký výkon si z Karlových Varov odniesla bulharská herečka Eli Skorčevová, ktorá vo filme stvárnila hlavnú postavu dôchodkyne. Nórsky herec Herbert Nordum, známy napríklad z filmu Najhorší človek na svete, bol ocenený za najlepší herecký výkon vo švédsko-nórskej komédií Hypnóza. Osobitnú cenu poroty dostala iránska dráma Prázdne siete, zatiaľ čo ocenenie pre najlepšieho režiséra si odniesol britsko-iránsky filmár Babak Jalali za snímku Fremont. Tento príbeh afganskej migrantky odohrávajúci sa v USA bol na festivale nadšene prijatý a ešte v jeho priebehu bol zakúpený na premietanie do českých kín. Osobitné uznanie v hlavnej súťaži udelili libanonskej dráme Tanec na okraji sopky. V paralelnej súťaži Proxima vyhral veľkú cenu juhokórejský film Počatie, osobitnú cenu indicko-nepálska snímka Guras a zvláštne uznanie česko-slovenský film s festivalovým názvom Brutální vedro. V priebehu slávnostného galavečera boli udelené aj dve ceny prezidenta festivalu, a to českej herečke Daniele Kolářovej a Američanke Robin Wrightovej. Divácku cenu dostala francúzska snímka V mene cti. Na 57. ročníku medzinárodného filmového festivalu (MFF KV), na ktorom sa predstavilo 143 hraných a dokumentárnych filmov. Cenu za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii si už na úvod podujatia prevzala hlavná hviezda tohtoročného festivalu austrálsky herec a hudobník Russell Crowe. 

Zdroj: TASR

Zomrel George Tickner

Zomrel George Tickner

George Tickner Guitarist For Journey


George Tickner, spoluzakladateľ Journey, zomrel vo veku 76 rokov, povedal jeho bývalý kolega z kapely Neal Schon. Pat Johnson/MediaPunch/IPx/AP CNN — George Tickner, zakladajúci člen rockovej skupiny Journey , ktorý kapelu opustil v polovici 70. rokov, aby sa mohol venovať medicíne, zomrel, uviedol na Facebooku jeho bývalý spoluhráč Neal Schon. Tickner mal 76, na Schona. Tickner bol rytmickým gitaristom v Journey , ku ktorému sa pridal po tom, čo predtým hral v psych-rockovej skupine Frumious Bandersnatch s budúcim kolegom z Journey Rossom Valorym. Spočiatku bola skupina Journey založená spolu so Schonom a Gregom Roliemi, ktorí hrali v Santane, ako „prvá sprievodná skupina“ pre etablované skupiny v San Franciscu, podľa moderátora klasického rocku Sirius XM Deana Baldwina. Čoskoro však Journey vyrábali originálnu hudbu a v roku 1975 vydali svoj eponymný debutový album. Ticknerovi sa pripisuje napísanie troch piesní, vrátane „Of a Lifetime“, o ktorej Schon povedal, že je stále jednou z jeho najobľúbenejších skladieb jeho kapely. Členovia rockovej skupiny Journey Jonathan Cain, Steve Perry, George Tickner, Neal Schon, Aynsley Dunbar (vzadu), Robert Fleischman, Ross Valory a Steve Smith (baret) na ich hviezdnom ceremoniáli, kde boli ocenení na Hollywoodskom chodníku slávy v roku 2005 . Zľava: Členovia skupiny Journey Jonathan Cain, Steve Perry, George Tickner, Neal Schon, Aynsley Dunbar (vzadu), Robert Fleischman, Ross Valory a Steve Smith (baret), keď boli ocenení na Hollywoodskom chodníku slávy v roku 2005. Frank Trapper/Corbis Entertainment/Getty Images V čase, keď Journey získala medzinárodnú slávu s novým frontmanom Stevom Perrym a hitmi ako „Don't Stop Believin'“, Tickner už skupinu opustil. Hoci sa Tickner podpísal na druhom albume skupiny z roku 1976 „Look Into the Future“, Tickner opustil skupinu predtým, ako sa k nej v roku 1977 pridal Perry, aby navštevoval lekársku fakultu na Stanfordskej univerzite, poznamenal Schon na Facebooku. Tickner si však udržal spojenie s hudobným biznisom prostredníctvom Valory, s ktorým založil nahrávacie štúdio s názvom Hive, per Variety . S kapelou sa objavil v roku 2005, aby prijal hviezdu Journey na Hollywoodskom chodníku slávy . CNN oslovila Schona a zastúpenie kapely, aby sa vyjadrili. Vo štvrtok popoludní kapela nezverejnila oficiálne vyhlásenie o Ticknerovom odchode. 

Zdroj: CNN

7. 7. 2023

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 

 POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online

 

Rada pre mediálne služby (RpMS) uložila vysielateľovi RTVS 24 sankciu, upozornenie na porušenie zákona, za odvysielanie Slávnostného snemu strany Smer-SD 17. novembra 2022. Program bol podľa Rady tematicky spätý so spravodajstvom a obsahoval výroky, ktoré jednostranne prezentovali politické názory predsedu Smeru Roberta Fica. Tieto názory sa týkali rozličných otázok domácej i zahraničnej politiky, a zahŕňali viaceré kontroverzné či konfrontačné hodnotenia aktuálnych udalostí. Tieto vyjadrenia neboli vysielateľom vyvážené, spresnené, ani zaradené do širšieho kontextu. V dôsledku toho došlo k nezaisteniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky. „Rada zároveň zastavila správne konanie vedené v súvislosti s tým, že vysielaním tohto programu mohlo dôjsť k vysielaniu politickej propagácie," informuje ďalej RpMS v tlačovej správe.

Voči verejnoprávnemu vysielateľovi začala RpMS aj správne konanie vo veci odvysielania mimoriadneho príhovoru bývalého dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (Demokrati) zo 4. mája tohto roka. V rámci neho mohlo podľa Rady dôjsť k nezaisteniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky. Uznala však za neopodstatenú časť daného podnetu, podľa ktorej malo ísť o nezákonnú politickú propagáciu.

RpMS tiež uznala viacero podnetov ako neopodstatnených, týkali a napríklad i povinnosti zaistiť nestrannosť a objektívnosť spravodajstva a programov aktuálnej publicistiky. „Spolu šestnásť podnetov namietalo výber hostí, tém, ich spracovanie, názorovú nevyváženosť, subjektívne komentáre či názory," uviedla Rada. Išlo napríklad o výber hosťa Juraja Rizmana do relácie Analýzy Na hrane na programovej službe JOJ 24, z 11. apríla, do relácie o prezidentke SR Zuzane Čaputovej. RpMS tiež uznala za neopodstatnený aj podnet na účasť poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 zo 14. mája, či podnet na nedostatočnú názorovú oponentúru moderátorky v relácii RTVS Sobotné dialógy voči Igorovi Matovičovi (OĽaNO a priatelia).

Zdroj: SITA

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA


 


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Útok na novinárku Jelenu Milašinovú v



Oceňovanú ruskú investigatívnu novinárku Jelenu Milašinovú a právnika Alexandra Nemova, ktorých v utorok Čečensku brutálne zbili maskovaní muži, previezli do nemocnice v Moskve. Novinárka je vo zlom stave, povedal v stredu agentúre AFP jej zamestnávateľ, ruské nezávislé noviny Novaja gazeta.
"Milašinová je v nemocnici v Moskve. Jej stav je, úprimne povedané, neľahký: bola naozaj kruto zbitá, zbili ju palicou," povedal Dmitrij Muratov, šéfredaktor Novaja gazety.
K prepadnutiu novinárky a právnika došlo v utorok skoro ráno, keď spolu odchádzali z letiska v čečenskej metropole Groznyj. "Brutálne ich dokopali, kopali ich aj do tváre, vyhrážali sa im smrťou a pištoľou priloženou k hlave. Zobrali a zničili im vybavenie a dokumenty," uviedla v utorok ľudskoprávna skupina Memorial.
Milašinovej útočníci polámali prsty na rukách, vyholili hlavu a následne ju poliali zelenou tekutinu - povrchovým antiseptikom zvaným v Rusku zeľonka. Nemova bodli do nohy, uvádza stanica Sky News. Memorial krátko po útoku informoval, že novinárka má na celom tele modriny a "občas stráca vedomie".
Milašinová a Nemov sa chceli v Groznom zúčastniť na vynesení rozsudku nad Zaremou Musajevovou, manželkou bývalého sudcu čečenského najvyššieho súdu Sajdiho Jangulbajeva. Jej traja synovia kritizujúci čečenského vodcu Ramzana Kadyrova už dlhšie žijú v zahraničí.
Milašinová sa dlhodobo informuje o prípadoch porušovania ľudských práv v Čečensku, a za svoju prácu získala viacero medzinárodných ocenení. Novaja gazeta vlani vo februári oznámila, že táto novinárka musela dočasne opustiť Rusko po tom, ako sa jej čečenské vedenie vyhrážalo smrťou.
Znepokojenie nad utorňajším útokom v Groznom vyjadrili viaceré ľudskoprávne skupiny. Kremeľ aj Kadyrov tiež uviedli, že páchateľov treba dolapiť.
AFP pripomína, že od roku 2000 bolo zabitých už šesť novinárov a spolupracovníkov novín Novaja gazeta, ktorej šéfredaktor Dmitrij Muratov získal v roku 2021 Nobelovu cenu za mier. Jednou z nich aj Anna Politkovská, ktorú zavraždili v októbri 2006 v Moskve a venovala sa rovnakým témam ako v súčasnosti Milašinová.

                            From EAM Jaishankar to Diljit Dosanjh: Meta's new Threads app sees slew of  prominent Indians joining on Day 1 | Mint #AskBetterQuestions

Americká spoločnosť Meta v noci na štvrtok spustila svoju aplikáciu Thread, ktorá môže predstavovať konkurenciu pre sociálnu sieť Twitter. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.
Meta vlastní sociálne siete Facebook a Instagram. Thread je s nimi prepojená a využíva už existujúce prepojenia medzi miliónmi používateľov, píše DPA a dodáva, že táto aplikácia môže predstavovať konkurenciu pre Twitter.
Používatelia sa do aplikácie Thread môžu prihlásiť pomocou svojich údajov z Instagramu, ktorý má viac než dve miliardy používateľov, dodáva Reuters.
Dĺžka príspevkov je maximálne 500 znakov, čo je viac než 280 znakov, ktoré umožňuje Twitter. Používatelia môžu pridať webové odkazy, fotografie a videá v dĺžke až päť minút.
Šéf spoločnosti Meta Mark Zuckerberg oznámil, že počas prvých štyroch hodín od spustenia sa do aplikácie Thread prihlásilo päť miliónov ľudí.
Thread je už dostupná v USA a desiatkach ďalších krajín. V členských krajinách EÚ však Met najskôr musí vyriešiť záležitosti v oblasti regulácie, dodáva DPA.
Vlastníkom Twitteru sa vlani v októbri stal miliardár a podnikateľ Elon Musk a táto sociálna sieť odvtedy zaznamenala viacero ťažkostí, píše DPA. Musk v sobotu oznámil, že Twitter obmedzuje počet príspevkov, ktoré môžu používatelia čítať za jeden deň. Cieľom je zastaviť "extrémnu úroveň" extrakcie údajov a manipuláciu systému.

Copyright  © TASR 2023

                                    Názov spoločnosti Facebook sa mení na Meta » UnitedLife

Facebook v utorok prehral súdny spor na Súdnom dvore Európskej únie v súvislosti s prelomovým rozhodnutím nemeckého protimonopolného orgánu, ktoré obmedzilo spôsob, akým spoločnosť využíva údaje na reklamu.
Súdny dvor uviedol, že nemecký orgán pre dohľad nad hospodárskou súťažou môže zvážiť, či spoločnosti ako Facebook dodržiavajú prísne pravidlá ochrany súkromia na kontinente, ktoré bežne presadzujú národné regulačné orgány na ochranu osobných údajov.
Súd rozhodol, že protimonopolné úrady môžu brať do úvahy akékoľvek porušenie pravidiel ochrany osobných údajov, keď vyšetrujú, či technologickí giganti nezneužívajú svoju dominantnosť na trhu tým, že „škatuľkujú“ konkurentov.
„Vyhodnocujeme rozhodnutie súdu a v pravý čas odpovieme,“ uviedla vo vyhlásení spoločnosť Meta, materská firma Facebooku.
Súd sa priklonil k rozhodnutiu nemeckého protimonopolného úradu z roku 2019, keď hrozilo, že nastane zmena obchodného modelu spoločnosti Meta na predaj reklám zameraných na používateľov na základe údajov získaných z toho, ako trávia čas pri používaní jej služieb.
Spoločnosť Meta, ktorá taktiež vlastní Instagram a WhatsApp, sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala, čo viedlo nemecké úrady k tomu, aby požiadali Súdny dvor EÚ o stanovisko.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

6. 7. 2023

HOAX: Americký prezident Biden nebozkával na vlasy prezidentku Zuzanu Čaputovú

 

 HOAX: 

 
 

Americký prezident Biden nebozkával na vlasy prezidentku Zuzanu Čaputovú

 
Záber, ktorý navodzuje dojem, že prezident Spojených štátov amerických (USA) Joe Biden dáva slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej bozk na vlasy, je fotomontáž zložená z dvoch záberov vyhotovených počas dvoch rôznych udalostí. Fotografiu Bidena zhotovili v roku 2015 a záber Čaputovej pochádza zo záznamu z korunovácie britského kráľa Karola III. z mája 2023. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Fotografia, na ktorej je Biden v rovnakej póze ako na fotomontáži, ale pred ním je iná žena, bola pôvodne uverejnená 17. mája 2015 a jej autorom je fotograf agentúry Associated Press Evan Vucci. Vznikla počas prísahy novovymenovaného ministra obrany Asha Cartera. Žena na pôvodnej fotografii je Stephanie Carterová, manželka ministra Cartera.
Biden bol vtedy viceprezidentom vo vláde Baracka Obamu. Médiá v tom čase nezriedka písali o Bidenovom objatí Carterovej manželky: napríklad časopis Time uverejnil článok s titulkom "Joe Biden sa až príliš zblížil s manželkou nového ministra obrany".
Pomocou reverzného vyhľadávania fotografií AFP zistila, že záber slovenskej prezidentky použitý vo fotomontáži sa objavil v máji 2023 na Facebookku či v sekcii komentárov na webovej stránke nadhlad.com. Na záberoch má Čaputová oblečené rovnaké šaty a účes má upravený rovnako ako na fotomontáži. Aj osoby zachytené okolo nej sú v rovnakých polohách podobne ako na fotomontáži — okrem Bidena. Namiesto neho je na pôvodnej fotografii blondína sediaca za slovenskou prezidentkou. Americký prezident sa totiž na korunovácii Karola III. Nezúčastnil.
Obdobná scéna zachytávajúca Čaputovú počas korunovácie je dohľadateľná aj vo videu na webovej stránke televízie Markíza. Pre AFP to potvrdil Tibor Mattyašovský, šéfredaktor spravodajstva Markízy. Prostredníctvom e-mailu pre agentúru uviedol, že predmetné zábery použité na webovej stránke tvnoviny.sk sú autentickými zábermi z korunovácie a pochádzajú z tlačovej agentúry Reuters.


Zdroj: TASR

 

5. 7. 2023

Rádio_FM prinesie poslucháčom vysielanie z festivalu Pohoda

Rádio_FM prinesie poslucháčom 

 Pohoda deň_FM prinesie do štúdií Slovenského rozhlasu deň plný pohody -  BOMBING

vysielanie z festivalu Pohoda

 

erejnoprávne Rádio_FM prinesie poslucháčom priamo z festivalu Pohoda informácie, rozhovory aj nefalšovanú festivalovú atmosféru. TASR o tom informoval PR manažér Filip Púchovský.
"Rádio_FM sa bude aj tento rok snažiť čo najviac zachytiť festivalovú atmosféru z Pohody aj pre všetkých, ktorí sa na trenčianske letisko budú presúvať alebo sa na festivale tento rok nemôžu zúčastniť. Dramaturgia nášho vysielania je opäť vyskladaná jedinečným spôsobom, stačí sa len naladiť a počúvať festivalové Rádio_FM. Na Pohodu týmto spôsobom zoberieme naozaj všetkých," hovorí Janka Imrichová, intendantka Rádia_FM.
Poslucháči si budú môcť vychutnať živé prenosy mnohých koncertov. Vo štvrtok (6. 7.) od 19.00 h otvorí program na hlavnom pódiu Alina Pash z Ukrajiny, krátko po 21.00 h sa ozvú Sleaford Mods. Vo štvrtok sa poslucháči môžu tešiť aj na priamy prenos koncertu amerického pesničkára Perfume Genius.
V piatok (7. 7.) sa z éteru od 19.00 h ozve Suzanne Vega, po nej to budú švédski punkeri Viagra Boys aj štyrmi soškami Grammy ocenení Wet Leg. Od polnoci to bude koncert elektro-popovej Caroline Polachek.
Sobota (8. 7.) bude patriť predovšetkým koncertom českej a domácej hudobnej scény. Rádio_FM odvysiela koncert legendy slovenského hip-hopu A.M.O., oslavujúcej 20. výročie svojho vzniku, čas od 20.15 h bude patriť živému prenosu koncertu skupiny Fallgrapp. Zážitok sľubuje aj obľúbená česká skupina Midi Lidi na čele s Petrom Markom.

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
 Yahoo!



Yahoo plánuje návrat na burzu. Pre britský denník Financial Times (FT) to povedal šéf internetového koncernu Jim Lanzone. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.
Firma je podľa svojho šéfa "finančne pripravená" a vysoko zisková. Yahoo sa prvýkrát začalo verejne obchodovať v roku 1996 a jeho webová stránka sa rýchlo stala jednou z najpopulárnejších na svete. V roku 2017 tento upadajúci portál získala americká telekomunikačná skupina Verizon. Značka výrazne stratila v konkurencii s technologickými gigantmi, ako sú Google a Facebook. Yahoo od roku 2021 vlastní newyorský investičný fond Apollo, ktorý spoločnosť kúpil od Verizonu za približne 5 miliárd USD (4,59 miliardy eur).
Lanzone takisto zdôraznil, že Yahoo stále patrí medzi päť najpopulárnejších webových stránok na svete. Firma vlastní aj značky ako Yahoo Finance a Techcrunch. Lanzone uviedol, že bude dávať tiež pozor, či sa neobjavia zaujímavé príležitosti na prevzatie. Prednedávnom Yahoo kúpil aplikáciu na športové stávkovanie Wagr.

Copyright  © TASR 2023

                               Evan Gershkovich: Russia charges US journalist with spying - reports - BBC  News

Kremeľ v utorok nechal otvorené dvere kontaktom so Spojenými štátmi v súvislosti s možnou výmenou väzňov, ktorá by sa mohla týkať reportéra Wall Street Journalu Evana Gershkovicha. Zároveň však zopakoval, že také rokovania sa musia uskutočniť mimo verejnosti.
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku, či by pondelkové konzulárne návštevy Gershkovicha, ktorý je od marca za mrežami v Moskve na základe obvinení zo špionáže, a Vladimira Dunajeva, ruského občana vo väzbe v USA na základe obvinení z počítačovej kriminality, mohli potenciálne predznamenať výmenu väzňov, uviedol, že Moskva a Washington sa tejto otázky dotkli.
„Povedali sme, že boli určité kontakty na túto tému, ale nechceme, aby sa o nich hovorilo verejne. Musia sa uskutočniť a pokračovať v úplnej tichosti,“ zdôraznil Peskov počas konferenčného hovoru s novinármi. Neposkytol pritom žiadne ďalšie podrobnosti, len dodal, že „zákonné právo na konzulárne kontakty musí byť zabezpečené na oboch stranách“.
Americkej veľvyslankyni v Moskve Lynne Tracy v pondelok umožnili prvú návštevu Gershkovicha od apríla.
Tridsaťjedenročného Gershkovicha, ktorý je americkým občanom, zatkli 29. marca v Jekaterinburgu a odvtedy ho v Moskve držali vo vyšetrovacej väzbe, ktorú súd v máji predĺžil do 30. augusta. FSB ho obvinila zo snahy získať tajné informácie o ruskej továrni na zbrane. Gershkovich je prvý reportér amerického média, ktorého od studenej vojny v Rusku zadržali pre obvinenia zo špionáže. On, jeho zamestnávateľ aj americká vláda obvinenia odmietajú.
Dunajeva vydali do USA z Južnej Kórey na základe obvinení z počítačovej kriminality a je vo väzbe v Ohiu. Ruským diplomatom v pondelok k nemu umožnili konzulárny prístup prvý raz od jeho zatknutia v roku 2021. Informovala o tom ruská agentúra Tass s odvolaním sa na vedúcu konzulárneho oddelenia ruského veľvyslanectva.

            Russian Influence Operation Launches New Media Group

Mediálna spoločnosť Patriot Media, ktorú vlastní šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, po nedávnej krátkej vzbure wagnerovcov ukončí svoju činnosť. Informuje o tom portál Politico.
„Oznamujem naše rozhodnutie ukončiť činnosť a opustiť informačný priestor krajiny,“ vyjadril sa prostredníctvom sociálnych sietí riaditeľ spravodajského webu Ria Fan, patriaceho pod Patriot, Jevgenij Zubarev. Dôvod ukončenia činnosti podľa Politica neuviedol.
Rusko však v piatok zablokovalo prístup k piatim médiám patriacim pod spoločnosť Patriot - Ria Fan, Politics Today, Economy Today, Neva News a People's News online. Ruská Federálna služba pre dohľad nad komunikáciami, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) sa k blokovaniu bezprostredne nevyjadrila.
Pod Patriot Media pritom patrila aj Agentúra pre výskum internetu, takzvaná trolia farma spájaná s pokusmi Moskvy zasahovať do amerických volieb. Prigožin už roky čelí obvineniam zo zasahovania do zahraničnej politiky vrátane amerických volieb a z vedenia dezinformačných kampaní po celom svete, pripomína ďalej Politico.
Podľa Rádia Slobodná Európa oznámili ukončenie činnosti aj Prigožinom kontrolované noviny Nevskie Novosti v Petrohrade. 



Neznámi páchatelia zaútočili v Čečensku na reportérku denníka Novaja Gazeta Jelenu Milašinovú a právnika Alexandra Nemova. Referuje o tom web spomenutého periodika s odvolaním sa na Crew Against Torture.
Ozbrojení muži zastavili ich auto počas cesty z letiska. Surovo bili Milašinovú a Nemova, kopali ich do viacerých častí tela vrátane tváre. Taktiež zhabali a rozbili ich vybavenie. Nemov tvrdí, že cestou z letiska zablokovali cestu pred nimi tri autá. Útočníci sa vyhrážali zastrelením Milašinovej a Nemova, pričom obom priložili k hlavám pištoľ.
Milašinová a Nemov sú momentálne v nemocnici v Groznom, hlavnom meste Čečenska. Novinárka má niekoľko zlomených prstov a opakovane stráca vedomie. Nemov má zranenú nohu, pravdepodobne ho bodli nožom. Je pri vedomí.
Reportérka a právnik pricestovali do Grozného, aby sa zúčastnili na vyhlásení verdiktu v súdnom procese so Zaremou Musajevovou. Tá je matkou prenasledovaných čečenských aktivistov Abubakara a Ibragima Jangulbajevovcov. V januári 2022 ju uniesli z Nižného Novgorodu a previezli do vyšetrovacej väzby v Groznom. Ženu obvinili z „použitia násilia voči policajtovi“ a hrozí jej až 5,5-ročné väzenie.
Musajevovej syn vraví, že počas pobytu vo väzení sa jej zhoršil zrak. Má tiež silné bolesti chrbta, ktoré jej prakticky bránia v pohybe.

 SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.