3. 7. 2023

Cenu Ingeborg Bachmannovej získala nemecká spisovateľka Valeria Gordeevová

Cenu Ingeborg Bachmannovej získala nemecká 

Tagesschau - Valeria Gordeev gewinnt den Ingeborg-Bachmann-Preis - Play SRF

 

spisovateľka Valeria Gordeevová


Nemecká spisovateľka Valeria Gordeevová sa stala laureátkou tohtoročnej literárnej Ceny Ingeborg Bachmannovej, ktorú udeľujú v Rakúsku. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra DPA.
Táto cena, prvýkrát odovzdaná v roku 1977, je jedným z najvýznamnejších ocenení za literatúru písanú v nemeckom jazyku. Udeľujú ju na festivale "Dni nemeckojazyčnej literatúry" v korutánskej metropole Klagenfurt.
Gordeevová spravila na porotu dojem svojou poviedkou "Er putzt" (On upratuje), v ktorej opisuje muža posadnutého upratovaním, pričom ho predstavuje skôr ako človeka oddaného svojej matke a sestre než ako lekársky prípad.
Gordeevová zvíťazila v konkurencii ďalších 11 spisovateľov. Predsedníčka sedemčlennej poroty Insa Wilkeová označila jej poviedku za "prosbu o citlivosť".
Cena, ktorá nesie meno rakúskej spisovateľky Ingeborg Bachmannovej (1926-1973), je dotovaná sumou 25.000 eur a udeľuje ju mesto Klagenfurt, kde sa Bachmannová narodila.
Gordeevová v uplynulých rokoch pracuje i na svojom prvom románe, ktorý sa odohráva v súčasnom Rusku.
Jej rodičia koncom 70. rokov emigrovali z bývalého Sovietskeho zväzu a ona sa narodila v nemeckom univerzitnom meste Tübingen v roku 1986. V súčasnosti pôsobí aj ako ilustrátorka a skladateľka piesní.


Zdroj: TASR