1. 12. 2018

TASR prinesie sériu reportáží o prezývkach obyvateľov miest a obcí

TASR prinesie sériu reportáží o 
prezývkach obyvateľov miest a obcí


Regióny mestá, dediny či osady mali odjakživa vlastné pomenovania, ktoré im dali ich zakladatelia alebo obyvatelia. Niektoré z nich svoje názvy zmenili a nebolo to vždy dobrovoľné. Ak už k tomu došlo, o zmene rozhodoval v minulosti nový majiteľ panstva a neskôr vládnuci režim, či už demokraticky alebo autoritatívne na základe ideológie, ktorú presadzoval.
Stávalo sa tak, že obce a mestá menili svoje mená v priebehu svojej existencie. Čo však zostávalo väčšinou zachované, boli prezývky obyvateľov, pretože tie si buď dávali sami, alebo im ich prisúdili obyvatelia susedných samospráv. Väčšinou išlo o prezývky, ktoré vznikali na základe rôznych okolností.
Ak obyvateľom nejakej dediny chutili pirohy a a často ich varili, v susedných obciach ich volali "pirohári". Keď u nich rástlo veľa čerešní, boli "čerešňári" a iné prezývky dostali, ak sa mládenci zvykli pobiť na zábavách. Takéto prezývky zvykli zotrvať aj niekoľko desaťročí či storočí, nemožno však povedať, že by nevznikali aj dnes.
Ľudové prezývky obyvateľov často využívajú aj novinári či spisovatelia, čím sa dostali do povedomie širokej verejnosti. Športovcom určite nie sú neznáme komentáre zo športových prenosov, kedy sa vo futbalovom zápase stretli "koňare" a "vraňare", ako zvykli nazývať večných rivalov Prešovčanov a Košičanov.
Zaujímavé sú aj reakcie obyvateľov miest a obcí, ktorí prezývky znášajú rôzne. Niektorí o sebe hrdo tvrdia, že sú "trogári" (prezývka Nitranov). Iní sa zasa cítia byť urazení, ak ich volajú prezývkou a považujú to za nadávku. Dôležité sú v týchto prípadoch iste okolnosti, za akých prezývky vznikali.
V priebehu decembra 2018 ponúkne TASR vo svojom spravodajskom servise sériu 20 reportáží, ktoré vysvetlia, ako a prečo mohli vzniknúť prezývky obyvateľov slovenských obcí a miest. V rámci rubriky Seriál vyjdú vychádzať v domácom a regionálnom servise vždy o 9. hodine.


Prehľad reportáží v rámci Seriálu o prezývkach obyvateľov obcí a miest v decembri 2018.

2. decembra - Prezývky slovenských dedinčanov z pohľadu etnologičky
3. decembra - Remeslo dalo prezývku obyvateľom Kamenca pod Vtáčnikom
4. decembra - V okolí Žiliny možno nájsť aj žabiarov
5. decembra - Skaličania a Holíčania sú fazulári a cibulári  
              podľa dávneho jedálnička
6. decembra - Chválenkári zmenili Muránsku Dlhú Lúku na Chválenkovo
7. decembra - Myslavčania majú prezývku, odkedy si pomýlili klobúk 
              so strašidlom
9. decembra - Nitrania sú všade známi aj ako trogári
10. decembra - Bystričania a Zvolenčania sa prekárajú ako  
               pažravci a bryndziari
11. decembra - Solčančania si vyslúžili prezývku slížari
12. decembra - Likavčania sú meteníci podľa tradičného slaného 
               koláča
13. decembra- Hubare z Rákoša chodili na huby aj potme, aby ich 
              našli prví
14. decembra - Najlepšie recepty na pirohy majú pirohare z Vysokej
16. decembra- V okolí Humenného sú bocani, poľaci i taliani
17. decembra- Brežania - Hrnčiari vyrábajú hrnce aj do filmových 
              rozprávok
18. decembra- Bratislavčania nie sú len blaváci, ale najmä paštikári
19. decembra- Dediny na Podpoľaní majú veľa prezývok
20. decembra- Papradnianska dolina oplýva prezývkami dedinčanov

Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Argentínsky prezident Mauricio Macri v piatok otvoril summit skupiny krajín G20 výzvou voči členským krajinám, aby podporovali medzinárodnú spoluprácu a multilateralizmus. Povedal, že stretnutie hlavných ekonomických veľmocí v hlavnom meste Buenos Aires sa bude zameriavať na témy ako pracovná sila, infraštruktúra, rozvoj, finančná stabilita, udržateľnosť klímy a medzinárodné obchodovanie.
Argentínky líder podľa tlačovej agentúry AP dodal, že lídri budú mať agendu "sústredenú na ľudí".
Macri pripustil názorové rozdiely vo vnútri G20, ale dodal, že "zhoda nie je niečo, čo sa vybuduje za noc, ale proces s krokmi smerom dopredu aj dozadu". Požiadal svetových lídrov, aby mali "cit pre naliehavé potreby" a pre činy "založené na spoločných záujmoch".
Svetoví lídri, vrátane rozžiareného ruského prezidenta Vladimira Putina, privítali na summite G20 saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ukázali, že nie je žiadnym vyvrheľom. Pritom od zavraždenia saudskoarabského kritického novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte v Istanbule prešli necelé dva mesiace.
Na zábere, ktorý sa rýchlo rozšíril na internete, sa ruský líder a princ radostne usmievajú a podávajú si ruky ako priatelia, ktorí sa dlho nevideli. Potom si obaja sadli vedľa seba, napísala tlačová agentúra AFP.
Toto privítanie nasledovalo po správach, že Rusko a Saudská Arábia dosiahli dohodu o obmedzení ťažby ropy, pričom Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa má 6. decembra stretnúť vo Viedni. Cieľom dohody je pomôcť stabilizovať klesajúce ceny ropy.
Ambiciózny 33-ročný princ sa na začiatku dvojdňového summitu najsilnejších ekonomík sveta rozprával aj s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho dcérou Ivankou a podal si ruku takisto s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.
Francúzsky prezidentský úrad oznámil, že Macron sa s princom rozprával o vražde novinára Chášukdžího a o saudskoarabskej ofenzíve v Jemene, kde sú milióny obyvateľov na pokraji hladomoru. OSN označuje túto situáciu za najhoršiu humanitárnu krízu na svete.
Macron povedal princovi, že Európania chcú, aby sa na vyšetrovaní Chášukdžího smrti zúčastňovali aj medzinárodní vyšetrovatelia, a zdôraznil "potrebu politického riešenia v Jemene".
Britská premiérka Theresa Mayová ešte pred summitom G20 uviedla pre televíznu stanicu Sky News, že bude tlačiť na vyriešenie konfliktu v Jemene i vraždy novinára. Mayová podľa svojich slov bude trvať na "dôveryhodnom, transparentnom" vyšetrovaní, ktorého "výsledku budú môcť ľudia dôverovať".
Chášukdžího vražda vyvolala všeobecné pobúrenie, ale západné veľmoci vyhlásili, že budú udržiavať so Saudskou Arábiou úzke vzťahy. Kráľovstvo je jedným z najväčších producentov ropy a dôležitým nákupcom zbraní od USA.
Trump pred summitom G20 dôrazne povedal, že nezáleží na tom, či princ Muhammad vedel o Chášukdžího vražde, a že Saudská Arábia je významná z hľadiska obchodu i svojho nepriateľského postoja k Iránu.
Senát Spojených štátov však tento týždeň odhlasoval ukončenie podpory pre koalíciu vedenú Saudskou Arábiou a jej boj proti povstalcom v Jemene. Senát tak rozhodol v období, keď verejnosť rozhnevali útoky na civilné ciele v Jemene vrátane školského autobusu a nemocníc.

Copyright © TASR 2018


Prevádzková riaditeľka Facebooku Sheryl Sandberg, všeobecne považovaná za druhú najvýznamnejšiu predstaviteľku tejto spoločnosti po jej šéfovi Markovi Zuckerbergovi, v piatok priznala, že medzi Facebookom a americkým filantropom Georgeom Sorosom panuje nepriateľstvo. Sandberg potvrdila informácie, ktoré krátko predtým priniesol americký denník The New York Times (NYT), a podľa ktorých žiadala svojich podriadených, aby sa snažili "preklepnúť si" Sorosa a najmä jeho prípadné aktivity, ktoré by mohli byť namierené proti Facebooku.
Sanderg túto požiadavku zamestnancom firmy adresovala krátko po tom, ako Soros v januári Facebook kritizoval za to, že sa len veľmi málo snaží zasiahnuť proti štátnym aktérom, ktorí prostredníctvom tejto sociálnej siete ovplyvňujú voľby a názory v cudzích krajinách. Známe sú v tejto súvislosti najmä aktivity Ruska, ktoré si podľa mnohých odborníkov na tento účel platí nielen inzerciu a sieť dezinformačných médií, ale aj samotných používateľov Facebooku, ktorí pôsobia najčastejšie pod falošnými účtami a snažia sa ovplyvňovať verejnú mienku.
Nepriateľstvo medzi Facebookom a Sorosom je známe už od polky novembra, kedy NYT priniesli informácie o tom, že Facebook si najal služby výskumnej spoločnosti Definers Public Affairs, ktorá má blízko k protrumpovskému alt-right hnutiu, a poveril ju hľadaním "špiny" na Sorosa. Facebook po týchto zisteniach so spoločnosťou Definers Public Affairs rozviazal spoluprácu.
Facebook sa snažia na boj proti Sorosovi, ktorého obviňujú zo snahy zasahovať do ich vnútornej politiky, už dlhšie podľa amerických médií využívať cudzí štátni aktéri. Až investigatívna práca novinárov NYT však upriamila pozornosť na to, že samotný Facebook rozohráva boj proti Sorosovi aj po vlastnej línii.
Soros, 87-ročný americký finančník a filantrop s maďarskými koreňmi, sa stáva čoraz častejším terčom nacionalistických politikov a ich priaznivcov po celom svete. Tŕňom v oku je im predovšetkým jeho podpora liberalizmu, menšín, utečencov a ľudských práv. Priaznivci konšpiračných teórií ho radi vykresľujú aj ako súčasť finančnej elity, ktorá podľa nich ovláda svet.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

30. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská premiérka Theresa Mayová plánuje v rámci summitu skupiny G20 v argentínskom Buenos Aires hovoriť so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom aj o vražde saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Britská líderka to povedala novinárom cestou na toto dvojdňové podujatie, ktoré sa začína v piatok, píše agentúra DPA.
"Odkaz, ktorý odovzdám, bude veľmi jasný," uviedla predsedníčka britskej vlády. "Chcem vidieť úplné a transparentné vyšetrenie v súvislosti s tým, čo sa stalo, a - samozrejme - u zodpovedných vyviesť dôsledky."
Na ropu bohaté kráľovstvo zastupuje na summite G20 33-ročný korunný princ Muhammad bin Salmán. Podľa saudskoarabskej tlačovej agentúry SPA už v Buenos Aires viedol rozhovory s indickým premiérom Naréndrom Módím. Muhammad bin Salmán, de facto vládca Saudskej Arábie, pricestoval do Argentíny už v stredu.
Okrem Mayovej by o vražde saudskoarabského novinára chcel s princom hovoriť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Francúzsky líder podľa avizovaných informácií plánuje pred samotným summitom zvolať stretnutie európskych lídrov zo skupiny G20, zamerané na ich názorovú koordináciu.
Novinár Džamál Chášukdží, ktorý bol pôvodne blízky saudskoarabskému kráľovskému dvoru, no neskoršie sa stal kritikom vplyvného korunného princa Muhammada bin Salmána, žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre denník The Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule.
Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr priznala, že bol zámerne zavraždený a rozštvrtený.
Zodpovednosť za vraždu sa neoficiálne pripisuje saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi, k čomu podľa správ viacerých amerických médií dospela i americká Ústredná spravodajská služba (CIA). Saudskoarabskí činitelia však označujú vraždu za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci, a podiel korunného princa na tomto čine odmietajú.


V sídle maďarskej komerčnej televíznej stanice ATV v Budapešti vypukol v piatok popoludní požiar strešnej konštrukcie. Z budovy evakuovali 30 ľudí, informoval spravodajský server Index.hu.
Televízia sídli v X. budapeštianskom obvode. Požiar, pre ktorý museli prerušiť jedno televízne vysielanie, vznikol pri rekonštrukčných prácach. Horelo tesnenie na ploche zhruba 150 štvorcových metrov.
Riaditeľ ATV Szilárd Németh serveru povedal, že pri zváraní iskra zapálila umelohmotný kábel. Profesionálni hasiči plamene rýchlo uhasili.
Predtým, než pustili zamestnancov späť, dôkladne preverili stav celej budovy. Pri požiari sa nikto nezranil.  


Copyright © TASR 2018

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo "na koberec" poľského veľvyslanca Wlodzimierza Marciniaka, aby mu tlmočilo výhrady Kremľa k štvrtkovej diskusnej relácii poľskej štátnej televízie o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte. Súčasťou grafiky tohto programu totiž bol aj nápis "Achtung Russia", v ktorom boli dve písmená S znázornené v tvare symbolu nacistických oddielov SS, zatiaľ čo tvár ruského prezidenta Vladimira Putina bola vsadená do znaku divízie SS Totenkopf. O predvolaní poľského veľvyslanca ruským ministerstvom zahraničných vecí informoval v piatok večer poľský rezort diplomacie.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!

Adventné koncerty upozornia na prácu neziskových organizácii

Adventné koncerty upozornia na 
 prácu neziskových organizácii

 
Na prácu neziskových organizácii, ich pomoc spoločnosti upozornia i tento rok adventné koncerty verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Slovensko Advent 2018. Spolu RTVS počas koncertov predstaví osem neziskových organizácií a občianskych združení. Adventné koncerty RTVS každú adventnú nedeľu od 2. do 23. decembra naživo o 20:10 odvysiela Dvojka a nasledujúce pondelky v repríze o 20:05 Rádio Slovensko. Odznejú zo Sniny, Haliča, Tatranskej Lomnice a Skalice a uvádzať ich budú moderátori RTVS Ľubomír Bajaník, Janette Štefánková, Ján Žgravčák a Hana Rapantová, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Prvý z adventných koncertov prinesie televízna Dvojka už túto nedeľu 2. decembra z Kostola povýšenia svätého kríža v Snine. Na koncerte vystúpi súbor pre starú hudbu Solamente Naturali a ako spoluúčinkujúci a hosť večera Ľubica Čekovská. Zároveň sa počas programu predstaví občianske združenie MyMamy, ktoré pomáha ženám a deťom vystaveným násiliu a nezisková organizácia ANIMA zameraná na deti so špecifickými potrebami.
Ďalší koncert odznie 9. decembra zo zámockého hotela Galicia Nueva v Haliči. Diváci a poslucháči sa môžu tešiť na slovenskú world music skupinu Banda, ženskú spevácku skupinu Vranky a spoluúčinkujúcu Barboru Švidraňovú. Druhý adventný koncert poukáže na činnosť občianskeho združenia ALIA SK, ktoré na Slovensku realizuje projekt podpory nepočujúcich pri každodennej komunikácii a tiež občianskeho združenia Slovenská komora tlmočníkov posunkového jazyka.
V Grandhoteli Praha v Tatranskej Lomnici sa 16. decembra predstavia SĽUK a Sima Martausová. Okrem hudby v ich podaní poslucháči a diváci spoznajú bližšie prácu Domu na polceste vo Veľkom Slavkove, ktorý pomáha ľuďom v núdzi a v rôznych krízových situáciách ako aj činnosť neziskovej organizácie Relevant venovanú dobrovoľníckej práci s deťmi v detských domovoch a s mládežou v Prešove.
Posledný adventný koncert RTVS sa uskutoční 23. decembra v skalickom Kostole sv. Františka Xaverského, na ktorom zaznie Vianočná omša Mikuláša Schneidera - Trnavského pod taktovkou Braňa Kostu a Fragile. Poslucháči Rádia Slovensko si koncert mimoriadne vypočujú 24. decembra už po 12:10. Počas koncertu sa bližšie predstavia Organizácia muskulárnych dystrofikov v Slovenskej republike a Agentúra osobnej asistencie Žilina. Podrobnejšie informácie možno nájsť na: https://www.slovenskoadvent.sk.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 

Reakcia Polície SR ku rasistickým prejavom k článkom o tragickej udalosti v Richnave

Reakcia Polície SR ku rasistickým prejavom k 

článkom o tragickej udalosti v Richnave



POLLÁK:Odsúdil rasistické prejavy k článkom o tragickej udalosti v Richnave

POLLÁK:Odsúdil rasistické prejavy k článkom o

 tragickej udalosti v Richnave
 
Expert hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na rómsku problematiku Peter Pollák odsúdil rasistické komentáre, ktoré sa objavili pod facebookovým príspevkom na oficiálnom profile Polície SR o dnešnom tragickom požiari Richnave, pri ktorom zahynulo päť ľudí, z toho štyri deti. „Odsudzujeme akékoľvek rasistické prejavy a internetové komentáre zverejňované najmä v diskusiách na Facebooku a k článkom o dnešnej tragickej udalosti. Žiadny človek na tomto svete nie je nadradený, ani podradný, o to viac takto nemôžeme uvažovať pri nevinných deťoch. Podobnej ideológii o nadradenosti uverili mnohí ľudia počas 2. svetovej vojny a skončilo sa to tragicky. Žiadame Políciu SR, aby všetky rasistické komentáre dôkladne prešetrila,“ konštatoval Pollák v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky. Pozostalým obetí požiaru Pollák vyjadril úprimnú sústrasť „Je veľmi smutné, ak zbytočne vyhasne ľudský život, obzvlášť životy nevinných detí,“ uviedol. Sústrasť pozostalým vyjadril aj premiér Peter Pellegrini (Smer SD).

Polícia na rasistické prejavy na Facebooku už reagovala. V komentári pod príspevkom uviedla, že všetky rasistické komentáre postúpili ďalej konkrétnemu oddeleniu a ich autori môžu očakávať v dohľadnom čase predvolanie. Prístup na stránku im zablokovali, takže nemajú už dosah ani na "zahladenie" stôp.“
Štyri deti a jeden dospelý človek zahynuli po tom, čo sa pri rannom požiari jednoduchej stavby v osade v katastri obce Richnava (okres Gelnica) prepadla strecha. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, požiar vypukol pred treťou hodinou ráno a zasiahol 4-izbový prízemný dom. Hasiči s požiarom bojovali viac ako štyri hodiny. Po príchode na miesto zistili, že sa v objekte nachádza päť uhoretých osôb, z toho štyri deti. Ako požiar vznikol bude zisťovať expertízna skupina. Košická policajná hovorkyňa Lenka Ivanová agentúru SITA informovala, že v zhorenej chatrči bolo nájdených päť tiel, a to štyroch detí vo veku deväť, osem, sedem a päť rokov, a jednej 28-ročnej ženy. Príslušníci Policajného zboru na mieste udalosť dokumentujú a vykonávajú potrebné úkony, dodala Ivanová. Presná príčina požiaru je predmetom ďalšieho vyšetrovania.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.