15. 6. 2024

RTVS upozorňuje na zmenu frekvencií programov na satelitnej platforme

RTVS upozorňuje na zmenu frekvencií programov

 na satelitnej platforme


V nedeľu (16. 6.) dôjde k zmene frekvencií televíznych programov RTVS na satelitnej platforme Skylink. Dôvodom je migrácia tejto platformy z družice Astra 3B na Astra 3C. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.
"Dôvodom plánovanej zmeny je postupná migrácia zo staršieho satelitného transpondéra na nový so životnosťou, ktorá umožní ďalší rozvoj satelitných služieb minimálne do konca roka 2029," priblížil Púchovský. Doplnil, že zmena bude uskutočnená automaticky bez potreby vonkajšieho zásahu na všetkých nových set-top boxoch a na všetkých set-top boxoch s označeným Skylink READY s funkciou FastScan.
Ostatní diváci prijímajúci televízny signál cez satelit budú mať podľa Púchovského dostatok času na preladenie na novú frekvenciu do 30. augusta. "Satelitné vysielania televíznych programových služieb RTVS bude do tohto dátumu možné naladiť na dvoch frekvenciách, pôvodnej frekvencii 11.954 megahertzov (MHz) aj novej frekvencii 12.012 MHz, pričom obe na satelitnej pozícii družice Astra 23,5 stupňa východne," uviedol.



Zdroj: TAS
R

14. 6. 2024

TV Markíza prinesie rozhovory s odchádzajúcou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, aj s jej nástupcom Petrom Pellegrinim

 TV Markíza prinesie rozhovory s odchádzajúcou prezidentkou 



Zuzanou Čaputovou, aj s jej nástupcom Petrom Pellegrinim

Rozhovor so Zuzanou Čaputovou viedla moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová, odvysielaný bude už v dnešných Televíznych novinách. S Petrom Pellegrinim sa bude rozprávať redaktor Martin Prôčka a diváci si jeho prvý rozhovor pre TV Markíza vo funkcii prezidenta budú môcť pozrieť v rámci nedeľných Televíznych novín. 


Televízia Markíza už dnes večer po 19:00 hod., v rámci hlavnej spravodajskej relácie Televízne noviny, odvysiela exkluzívny bilančný rozhovor s odchádzajúcou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Pôjde o jej vôbec posledný rozhovor pre médiá v rámci jej funkčného obdobia, ktoré sa dnešným dňom končí. 

V otvorenom, približne 15-minútovom rozhovore s moderátorkou Zlaticou Švajdovou Puškárovou priblíži Zuzana Čaputová aj osobnejšie svoje pocity z konca významnej životnej etapy v prezidentskom úrade a ako sa rodilo jej rozhodnutie odísť z politického života. 

„Bude hovoriť o tom, ako prežívala ťažké situácie, s ktorým premiérom sa jej dobre spolupracovalo, či ako sa dá zladiť funkcia prezidentky s každodenným životom. Popisuje, akú podobu by malo mať uvoľnenie napätia v spoločnosti, aj ako by mala vyzerať snaha o zmier,“ prezradila Zlatica Švajdová Puškárová, ktorá rozhovor viedla priamo v Prezidentskom paláci. 

Následne v nedeľu 16. júna po 19:00 hod., taktiež vo vysielaní večerných Televíznych novín, prinesie TV Markíza aj rozhovor s čerstvo inaugurovaným novým prezidentom Petrom Pellegrinim. O jeho prvých plánoch a výzvach, ktoré ho čakajú na poste hlavy štátu, sa s ním bude rozprávať redaktor spravodajstva Martin Prôčka.  


TV Markíza prinesie naživo inauguráciu nového prezidenta Petra Pellegriniho

 TV Markíza prinesie naživo inauguráciu nového



 prezidenta Petra Pellegriniho

Mimoriadnu reláciu budú moderovať Ivana Zuzelková a Dominik Matulaj, ktorí v špeciálnom externom štúdiu v centre Bratislavy privítajú atraktívnych hostí.


V sobotu, 15. júna 2024, sa v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave ujme prezidentského úradu zvolený prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini a diváci televízie Markíza budú pri tom. So začiatkom o 11:00 hod. odštartuje na obrazovkách najsledovanejšej slovenskej televízie priamy prenos slávnostnej inaugurácie novej hlavy štátu. 

Mimoriadnou, približne tri hodiny trvajúcou reláciou s názvom PREZIDENT 2024: Inaugurácia budú sprevádzať moderátori Ivana Zuzelková a Dominik Matulaj. V špeciálnom externom štúdiu v centre Bratislavy privítajú zaujímavých hostí - odborníčku na diplomatický protokol a etiketu Katarínu Strýčkovú a politológa Jozefa Lenča.

„Pre divákov sme pripravili skutočne bohatý program, naživo sprostredkujeme všetko podstatné, od slávnostnej ceremónie v bratislavskej Redute a zloženia prezidentského sľubu, až po prehliadku jednotiek Ozbrojených síl SR na Hviezdoslavovom námestí a tradičnú bohoslužbu Te Deum v Dóme sv. Martina,“ priblížil Michal Kratochvíl, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza. „Vysielať tentoraz nebudeme zo štúdia v Záhorskej Bystrici, ale zo špeciálneho, vizuálne naozaj atraktívneho miesta, odkiaľ je výhľad na celé Staré Mesto, či na Bratislavský hrad. Diváci sa tak aj z toho hľadiska naozaj majú na čo tešiť,“ dodal. 

Miesto diania budú podrobne monitorovať aj štáby spravodajstva TV Markíza, ktoré mimoriadnu reláciu obohatia o živé vstupy s najaktuálnejšími informáciami. Súhrn toho najzaujímavejšieho si diváci budú môcť pozrieť aj vo večerných Televíznych novinách a priebežne tiež na spravodajskom portáli TVNOVINY.sk, ktorý ponúkne aj stream samotnej mimoriadnej relácie.


RTVS ponúkne divákom a poslucháčom priamy prenos z inaugurácie prezidenta SR

RTVS ponúkne divákom a poslucháčom priamy

 prenos z inaugurácie prezidenta SR


RTVS ponúkne divákom a poslucháčom v sobotu 15. júna priamy prenos z inaugurácie prezidenta SR Petra Pellegriniho. V televíznom vysielaní budú môcť diváci celý priebeh inaugurácie sledovať na Jednotke a spravodajskom okruhu RTVS :24 a pre poslucháčov bude podujatie v rozhlasovom vysielaní mapovať Rádio Slovensko. Okrem toho bude inaugurácia prezidenta SR rezonovať počas celého dňa vo vysielaní RTVS :24 a vo všetkých hodinových správach v Rádiu Slovensko, Rádiu Regina a tiež Rádiu_FM.


RTVS :24 bude o inaugurácii prezidenta SR Petra Pellegriniho v sobotu 15. júna vo vysielaní informovať od prvého spravodajského bloku o 7.00 h. O 9.00 h odvysiela Mimoriadne štúdio s moderátorom Alfonzom Šuranom. V štúdiu privíta Pavla Demeša, bývalého poradcu prezidenta Michala Kováča a Marek Trubača, bývalého hovorcu prezidenta Ivana Gašparoviča. Rozprávať sa budú o tom, ako bude prebiehať slávnostná schôdza NR SR, aké sú ústavné právomoci prezidenta SR, aký je význam slávnostného Te Dea, ktoré je súčasťou programu. RTVS :24 predstaví aj proces odovzdania Prezidentského paláca a divákom ponúkne aj pohľad do interiéru Grasalkovičovho paláca.

Živé vysielanie z inaugurácie prezidenta SR odštartuje na Jednotke a RTVS :24 o 10.45 h.

Z Mlynskej doliny sa divákom prihovorí moderátorka Barbora Bodáková, ktorá v štúdiu privíta aj ústavného právnika Radoslava Procházku, odborníka na protokol Romana Rotha, či hovorcu OS SR Štefana Zemanoviča.

Do vysielania vstúpi z externého štúdia na nábreží Dunaja aj moderátorka Janette Štefánková, ktorá priblíži dianie priamo spred bratislavskej Reduty, v ktorej sa uskutoční slávnostná schôdza NR SR . Tá sa porozpráva okrem iných aj s hovorkyňou Petra Pellegriniho Patríciou Medveď Macíkovou a politológom Erikom Lášticom.

Po slávnostnej schôdzi NR SR sa prezident presunie na prehliadku jednotiek OS SR, po ktorej ponúkne RTVS exkluzívny rozhovor moderátora Ľubomíra Bajaník s prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Nasledovať bude ekumenická bohoslužba v katedrále sv. Martina, pred ktorou bude dianie monitorovať Nina Janešíková.

RTVS pripravuje externé štúdio aj pred Prezidentským palácom, kde prebehne prevzatie paláca a rozlúčka s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Na mieste bude redaktorka Barbora Šišoláková.

Predpokladaný koniec živého vysielania je o 15.30 h. Následne bude na RTVS :24 pokračovať Mimoriadne štúdio. Moderátorka Slavomíra Dvořáková v štúdiu privíta politologičku Máriu Kočnerovú, sociologičku Zuzanu Kusú, bezpečnostného analytika Radovana Bránika a dekana Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici Branislava Kováčika. Téme inaugurácie sa bude RTVS :24 venovať aj v ďalších spravodajských blokoch až do 22.25 h.

V rozhlasovom vysielaní bude inaugurácia prezidenta SR rezonovať vo všetkých hodinových správach, ako v Rádiu Slovensko, Rádiu Regina a tiež Rádiu_FM. V Rádiožurnále o 7.00 h bude RTVS informovať nielen o priebehu inaugurácie, bezpečnostných opatreniach, prinesieme aj profil novej hlavy štátu Petra Pellegriniho, pripomenieme si právomoci hlavy štátu a zhodnotíme tiež 5-ročný mandát končiacej prezidentky Zuzany Čaputovej v úrade.

Mimoriadne štúdio venované inaugurácii novej hlavy štátu odštartuje vo vysielaní Rádia Slovensko o 11.30 h. Moderátorom živého vysielania bude Matej Baránek, s ktorým budú v štúdiu komentovať inauguráciu, jednotlivé vystúpenia ústavných činiteľov aj odborník na protokol a analytik.

Od 11.45 h odvysiela Rádio Slovensko priamy prenos slávnostnej schôdze NR SR z budovy Slovenskej filharmónie. Z Reduty bude naživo po rozhlasových linkách sprievodcom inaugurácie Marián Kukelka, ktorý sprostredkuje dianie priamo z budovy Slovenskej filharmónie. Rádio Slovensko poslucháčom naživo prinesie aj zloženie sľubu nového prezidenta, vystúpenia najvyšších ústavných činiteľov, predsedu Ústavného súdu, či zástupcov parlamentných strán, vrátane prvého príhovoru inaugurovaného prezidenta Petra Pellegriniho.

Po skončení inaugurácie a prehliadky ozbrojených síl Slovenskej republiky, ponúkne Rádio Slovensko po 13.10 h poslucháčom v spoločnom priamom prenose s televíznou RTVS :24 rozhovor prezidenta SR Petra Pellegriniho s Ľubomírom Bajaníkom.

Rozhlasové spravodajstvo bude tiež informovať o Slávnostnej bohoslužbe slova Te Deum z Dómu sv. Martina, po jej budú redaktori rozhlasového spravodajstva sledovať aj prevzatie Prezidentského paláca prezidentom SR, ako aj pietne akty kladenia vencov prezidentom Petrom Pellegrinim pri pamätníku M. R. Štefánika a pri pamätníku Brána Slobody.

V Rádiožurnále o 18.00 h prinesie RTVS kompletný súhrn o inaugurácii novej hlavy štátu, od najpodstatnejších momentov, reakcií, priebehu slávnostnej bohoslužby až po prevzatie prezidentského úradu Petrom Pellegrinim.

Téme inaugurácie ako aj prvým krokom, zahraničným cestám a rozhodnutiam novej hlavy štátu v prezidentskom úrade sa bude Rádio Slovensko v diskusiách aktuálnej publicistiky Z Prvej ruky, K Veci a tiež v Sobotných dialógoch.

V nedeľu 16. júna odvysiela RTVS na Jednotke, RTVS: 24 a v Rádiu Slovensko od 11.55 h naživo diskusnú reláciu O 5 minút 12, ktorej hosťom bude prezident Peter Pellegrini.

SaS chce mimoriadny kultúrny výbor pre situáciu v RTVS

SaS chce mimoriadny kultúrny výbor pre
 situáciu v RTVS




Poslanci opozičnej strany Sloboda a Solidarita požiadali o mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre kultúru a médiá, ktorého jedinou témou bude situácia v RTVS. Ako liberáli zdôrazňujú, situácia vo verejnoprávnom telerozhlase je kritická. Pripomenuli pritom štrajk zamestnancov a ich protestný pochod pred ministerstvo kultúry.

Na výbor chcú poslanci SaS pozvať okrem aktuálneho šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj členov štrajkového výboru a ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú. „Sme svedkom totálneho rozkladu mediálneho prostredia na Slovensku. Vláde nejde o nič iné, len o deštrukciu objektívneho spravodajstva, ktoré býva štandardne voči vládnym garnitúram kritické, čo sa aktuálnej garnitúre nepáči. Preto chce jej fungovanie okresať na minimum," povedal člen kultúrneho výboru Tomáš Szalay.

Podľa tímlídra SaS pre kultúru Reného Paráka je nepredstaviteľné, že sme v dnešnej dobe svedkami zasahovania do slobody médií a do objektívnej novinárskej práce. Vyspelé štáty si podľa neho uvedomujú, aká dôležitá a nenahraditeľná je v spoločnosti úloha novinárov. Aj preto bol na úrovni Európskej únii prijatý Pakt o slobode médií, ktorý sa zaoberá práve nevyhnutnosťou médiá chrániť. „Konanie našej vlády je v priamom rozpore s tým, o čo sa usiluje Európska únia. Namiesto toho sa koalícia inšpiruje v krajinách, ako je Maďarsko. Pokojne sa môže stať, že pre aktivity tejto vlády môžu prísť zo strany Európskej únie také sankcie, ktoré si ani nevieme predstaviť," dodal Parák.

V Bratislave sa v pondelok 10. júna konal prvý štrajk zamestnancov RTVS, ktorého cieľom bolo stiahnutie návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Na protestnom zhromaždení sa pred ministerstvom kultúry zúčastnilo približne 150 ľudí.




Zdroj: SITA

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA









MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Ruské ministerstvo zahraničia oznámilo, že zrušilo akreditáciu korešpondentke rakúskeho verejnoprávneho vysielateľa ORF Marii Knips-Witting a povedalo jej, aby opustila krajinu. Tento krok je reakciou na rakúske vypovedanie novinára ruskej štátnej tlačovej agentúry Tass Ivana Popova, ktorému pred šiestimi týždňami Viedeň zrušila akreditáciu.
Reportérka ORF Maria Knips-Witting pracovala z Moskvy od januára.
Je to najnovší krok Moskvy proti zahraničným novinárom pôsobiacim v Rusku. Vo väzbe je napríklad reportér amerického denníka Wall Street Journal Evan Gershkovich obvinený zo špionáže či americko-ruská novinárka Alsu Kurmaševová, ktorá sa nezaregistrovala ako „zahraničná agentka“. V auguste 2023 Rusko zamietlo obnoviť víza holandskej novinárke Eve Hartog pracujúcej pre Politico. V marci zase musel pre podobný dôvod opustiť krajinu Xavier Colas zo španielskeho denníka El Mundo.



©2024, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Súd v Holandsku v stredu odsúdil troch mužov na 26 a 28 rokov väzenia za vraždu novinára Petra R. de Vriesa. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AP.
Strelec, organizátor vraždy a vodič únikového vozidla boli uznaní za vinných z priameho zapojenia do zabitia novinára. Strelca a vodiča súd odsúdil na 28 rokov väzenia a organizátora vraždy na 26 rokov. Prokuratúra navrhovala pre nich doživotie.
Strelec bol na súde identifikovaný ako Holanďan Delano G., zvyšní dvaja, Kamil E. a Krystian M., pochádzajú z Poľska.
Celkovo bolo v súvislosti s vraždou obvinených deväť ľudí. Traja ďalší boli uznaní za vinných zo spoluúčasti na vražde. Podľa agentúry DPA súd dvoch spolupáchateľov potrestal odňatím slobody na 10 rokov a jedného na 14 rokov.
Dvoch obžalovaných súd oslobodil, pretože prokuratúra nedokázala ich zapojenie do zločineckej organizácie. Deviaty obvinený bol oslobodený spod obžaloby zo spolupáchateľstva na vražde, za prechovávanie drog bol odsúdený na štyri týždne.
Investigatívneho novinára De Vriesa (64) postrelili do hlavy na rušnej ulici v Amsterdame začiatkom júla 2021 krátko po odchode z televízneho štúdia, kde vystúpil ako hosť. Na následky zranení zomrel o deväť dní neskôr. Jeho vražda vyvolala v Holandsku šok a pobúrenie.
Zavraždený novinár bol poradcom a dôverníkom chráneného svedka v prípade s údajným lídrom a ďalšími členmi zločineckej skupiny. Okrem de Vriesa bol zavraždený brat a právnik tohto svedka.
Líder tejto zločineckej skupiny Ridouan Taghi bol vo februári uznaný za vinného z piatich mafiánskych vrážd a bol odsúdený na doživotie. Sudcovia ho pritom označili za nesporného lídra "vražednej organizácie".
Taghi však nebol obvinený z vraždy de Vriesa a prokuratúra neobvinila z objednania jeho vraždy nikoho.




Prokuratúra v Rusku obvinila zadržiavaného reportéra amerického denníka The Wall Street Journal Evana Gershkovicha zo zhromažďovania informácií pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) o spoločnosti Uralvagonzavod, ktorá vyrába vojenskú techniku. Jeho prípad zaslala oblastnému súdu v Jekaterinburgu, informuje TASR podľa štvrtkovej správy agentúry AFP.
Gershkovicha zadržali v Rusku v marci 2023 a následne obvinili zo špionáže. Prokuratúra vo štvrtok prvýkrát zverejnila detaily tohto obvinenia. Ruské úrady však podľa agentúry AP dosiaľ nepredložili žiadne dôkazy.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) pôvodne tvrdila iba to, že novinár "podľa pokynov americkej strany zhromažďoval informácie predstavujúce štátne tajomstvo o činnosti jedného z podnikov ruského vojensko-priemyselného komplexu". FSB vtedy dodala, že Američana zadržali v Jekaterinburgu "pri pokuse získať tajné informácie".
Vinu, ktorú mu v Rusku pripisujú, Gershkovich odmieta. Americké úrady označili jeho zadržanie a väzobné stíhanie za nezákonné a avizovali, že sa pokúsia dosiahnuť jeho prepustenie na slobodu.
Je prvým novinárom od rozpadu Sovietskeho zväzu, ktorého vzali v Rusku do väzby pre údajnú špionáž. Naposledy sa tak stalo ešte v čase vrcholiacej studenej vojny v roku 1986, keď sovietske tajné služby nakrátko zadržali Nicholasa Daniloffa, čo vyvolalo diplomatickú krízu so Spojenými štátmi.



Litva rozšírila platnosť zákazu vysielania a retransmisie rozhlasových a televíznych programov ruských a bieloruských staníc. Zákaz po novom neobsahuje žiadne pôvodné výnimky. Rozhodli o tom vo štvrtok poslanci tamojšieho jednokomorového parlamentu, keď v tomto smere jednomyseľne schválili novelu zákona. TASR správu prevzala z agentúry DPA.
Zákaz bude podľa novely platiť dovtedy, kým budú Rusko a jeho spojenec Bielorusko považované Vilniusom za hrozbu pre národnú bezpečnosť tejto pobaltskej krajiny, ktorá je členom EÚ aj NATO.
Litva zastavila vysielanie kanálov registrovaných v Rusku a Bielorusku už po tom, čo Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu. Rovnaký prístup zvolilo susedné Estónsko i Lotyšsko, ako aj viaceré ďalšie krajiny v snahe zabrániť šíreniu ruskej propagandy na svojom území.
Litva má spoločné hranice s ruskou exklávou Kaliningrad a tiež s Bieloruskom, ktoré je blízkym spojencom Moskvy. V tejto 2,8-miliónovej pobaltskej krajine žije aj približne päťpercentná ruská menšina.


Copyright © TASR 2024

RTVS opúšťa známy moderátor a bývalý šéf spravodajstva Miro Frindt

RTVS opúšťa známy moderátor a bývalý šéf



 spravodajstva Miro Frindt




RTVS opúšťa známy moderátor a bývalý šéf televízneho spravodajstva Miro Frindt. Vo verejnoprávnej televízii končí po 25 rokoch. Frindt patrí medzi otvorených kritikov snáh Ficovej vlády o zmeny v RTVS. „Nie, nebolo to ľahké rozhodovanie, nebudem machrovať, že opúšťam televíziu rád. Keby toto bolo silné verejnoprávne médium vo vyspelej demokracii, so svojimi skúsenosťami a v tomto veku by som bol na vrchole kariéry. Žiaľ, u nás to tak nie je. Musím sa zariadiť inak,“ napísal na sociálnej sieti.

Posledný júnový deň bude jeho posledným dňom vo verejnoprávnom médiu. RTVS ho podľa jeho slov veľa naučila. „Venoval som jej 25 rokov života, v Mlynskej doline som zošedivel. Verím, že som niečo odovzdal aj vám – televíznym divákom,“ uviedol. Kolegom v RTVS želá všetko dobré, veľa trpezlivosti a síl. „Nedajte sa klamať starosvetskými poučkami o vyvažovaní, dajú sa veľmi ľahko politicky zneužiť. Spravodajstvo dnes funguje inak,“ naznačil Frindt. Pre portál omediach.sk povedal, že od januára nie je v žiadnych spravodajských prémiových formátoch RTVS. „Nebudem sa pýtať manažérky televízneho spravodajstva prečo. Mali sme už na začiatku rozdielne pohľady na reláciu Interview, ktorú moderujem,“ uviedol.

Mira Frindta na sociálnej sieti podporila aj dramaturgička, textárka a bývalá poslankyňa Národnej rady SR Monika Kozelová. „Mladší kolegovia sa pýtajú, prečo odchádzaš. No lebo… Aj mňa už poslali. Niekoľkokrát. A vždy to bolo o zmene politického vedenia krajiny. A keď si spomeniem na tie dôvody… to len bolo niečo! Vraj “Detská tvorba nie je v centre záujmu RTVS”,“ uviedla a dodala, že na ňu to skúšali rôzne. Napríklad ju nútili podpísať absolútne nadhodnotenú zmluvu až o takú sumu, že to bolo „na basu.“ „A viazala sa k eventu Róberta Fica, Širokého a Smeru. Nepodpísala som ju. A tak to spravili inak. Šikovné,“ napísala. Na záver dodala, že bojovať za pravdu nikdy nebolo jednoduché a Miro Frindt ten boj ustál so cťou. „Obaja milujeme RTVS. Verejnoprávnu. Nie štátnu, nie politickú. Snáď sa tam raz vrátime,“ uzavrela.

V pondelok sa zhruba 150 zamestnancov a spolupracovníkov RTVS zúčastnilo na prvom výstražnom štrajku. Protestujú proti návrhu zákona z dielne SNS, ktorý zásadným spôsobom mení celú RTVS.

Zdroj: SITA

13. 6. 2024

Bez verejnoprávneho priestoru bude kultúrny život ľudí ohrozený

 

Bez verejnoprávneho priestoru bude


 kultúrny život ľudí ohrozený




V živote zistíte, čo je dôležité až vtedy, keď to nemáte, povedal generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) pri príležitosti dňa verejnoprávnosti. Reagoval tak na stále pretrvávajúcu snahu vládnej koalície zrušiť RTVS a nahradiť ju Slovenskou televíziou a rozhlasom (STVR).

„Verejnoprávnosť má zmysel. Dúfam, že to ľudia chápu už teraz a nezistia to až po tom, ako ju ohrozia alebo obmedzia,“ povedal Machaj. Nesúhlasí s kritikou RTVS. „Bol by som rád, keby sa nezávislosť verejnoprávneho média zachovala,“ dodal.

Ľudia by podľa neho mali pochopiť, že bez verejnoprávneho priestoru bude ich kultúrny a spoločenský život ohrozený. „Nikto im neposkytne taký priestor na vyžitie sa v programových aktivitách, ako to robí RTVS,“ priblížil.

„Verím, že verejnoprávny priestor bude obhájený, či už v rámci RTVS alebo novej značky. Pozerajme sa do budúcnosti,“ dodal Machaj.

Mesačník Film.sk končí v tlačenej podobe

Mesačník Film.sk končí 

v tlačenej podobe

Júnové číslo časopisu Film.sk, ktorý vydáva Slovenský filmový ústav (SFÚ), je posledným v tlačenej podobe. Časopis po 25 rokoch existencie nezanikne, od júla bude vychádzať len online. Informuje o tom v úvodníku posledného papierového vydania šéfredaktor časopisu Matúš Kvasnička.
Spresňuje, že v online podobe stratia rubriky Film.sk svoj zaužívaný vizuál, no obsahovo nepôjde o veľké zmeny. S väčšinou stabilných rubrík sa budú čitatelia a filmoví priaznivci stretávať aj naďalej na stránke www.filmsk.sk. "Od júla ju spustíme v úplne novej podobe. Smerovanie časopisu sa však nezmení," podčiarkuje Kvasnička s tým, že časopis sa má naďalej profilovať ako periodikum s rozšíreným priestorom na témy, ktoré sa týkajú slovenskej audiovízie a rôznych jej aspektov. "Naďalej bude priestorom na odbornú reflexiu a recenzie nielen domácich, ale tiež ambicióznejších zahraničných titulov v tunajšej distribúcii. Kľúčovým zámerom zostane informovanie o slovenskej kinematografii a jej tvorcoch pôsobiacich v rôznych profesiách," poznamenáva šéfredaktor časopisu.
Kvasnička podčiarkuje, že dôležitou ambíciou, ktorú časopis od svojho vzniku sleduje, je zostavovanie obrazu súčasného stavu domácej kinematografie, predstavovanie jej tvorcov, diel a podujatí, ale tiež skúmanie podmienok, v ktorých toto prostredie funguje. "V úsilí mapovať domácu kinematografiu a kresliť nielen jej aktuálny, ale aj celkový obraz, budeme teda pokračovať. Nerezignujeme ani na pripomínanie histórie slovenského filmu a osobností, ktoré ho formovali," avizuje šéfredaktor.
Do konca roka bude obsah na www.filmsk.sk prístupný bezplatne. "V roku 2025 plánujeme veľkú časť textov spoplatniť a sprístupniť ich iba predplatiteľom," uzavrel.


Zdroj: TASR

Zomrela Hermína Franková

Zomrela Hermína Franková

Vo veku 95 rokov zomrela v piatok 7. júna spisovateľka a scenáristka Hermína Franková. Bola autorkou kníh pre deti i dospelých. Napísala okrem iného román Lekárnikových holka alebo námet k úspešnej filmovej komédii Dievča na metle. O jej úmrtí informoval na webe český PEN klub.
Franková vyštudovala farmáciu na brnenskej Masarykovej Univerzite. Jej knihy začali vychádzať na začiatku 60. rokov. V roku 1968 napísala krátku poviedku pre deti Čarodejnička na metle, podľa ktorej o rok neskôr vytvorila námet k rozprávkovej filmovej komédii Dievča na metle. Snímok o mladej čarodejnici Saxane s Petrou Černockou v hlavnej úlohe natočil režisér Václav Vorlíček. Premiéru mal v septembri 1972.
V 60. rokoch vyšli Frankovia rad kníh pre dospelých, napríklad Deti platia polovicu?, Ženy pod helmou či Blázni a Pytagoras. V nasledujúcej dekáde ale kvôli zákazu publikovania pracovala vo svojom pôvodnom odbore v lekárni a tiež vydala niekoľko kníh pod cudzími menami.
Od začiatku 80. rokov sa Franková snažila vracať k písaniu pod vlastným menom. Vrátila sa k čarodejníckej téme a napísala scenár k sérii fantasy komédií Ohnivé ženy. Neskôr sa podieľala napríklad na scenári projektu Kinolabyrint na výstave v japonskej Osake. Hold milovaným južným Čechám vzdala napríklad v knihách Chlapec od vody či Jupí, ideme do sveta.
Posledná rozlúčka s Frankovou sa bude konať v stredu 19. júna o 13:20 v Malej obradnej sieni strašníckeho krematória v Prahe.

Zdroj: ČTK

„Verejnoprávnosť má zmysel“

„Verejnoprávnosť má zmysel“



Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) poskytne divákom možnosť nazrieť do zákulisia telerozhlasu prostredníctvom špeciálneho rozhlasového aj televízneho vysielania „Verejnoprávnosť má zmysel“.

Špeciálny program odvysielajú vo štvrtok (13. 6.) Jednotka, RTVS: 24, Dvojka, Rádio Slovensko, Rádio Regina – Západ, Stred a Východ, rádio Devín aj Rádio_FM.

Téme verejnoprávnosti sa RTVS :24 bude venovať už od rána v Ranných správach o 7.00 h. Následne sa od 10.00 h každú hodinu po spravodajskom bloku naživo prihlási moderátor Marek Gudiak s hosťami.

Priblížia jednotlivé pracovné zložky a výrobu relácií nielen v spravodajstve a publicistike. Vyspovedá nielen tváre známe z obrazoviek, ale aj pracovníkov, ktorých diváci bežne nemajú možnosť vidieť.

Jednotka sa k projektu pripojí v spoločnom vysielaní s RTVS :24 v rámci Ranných správ, Správ o 12.00 a Správ o 16.00. O téme verejnoprávnosti sa bude hovoriť aj v Dámskom klube o 12.25 h. Soňa Müllerová a Karin Majtánová privítajú intendantku Rádia_FM Janku Imrichovú.

Dvojka o 21.35 h odvysiela premiéru dokumentárneho filmu Rádio Devín: V dotyku s kultúrou. Je pestrou mozaikou výpovedí moderátorov, hudobných redaktorov, hudobných režisérov, zvukových majstrov, dramaturgov či režisérov Odboru slovesného obsahu

O 22.35 h ponúkne Dvojka divákom v repríze za sebou dve epizódy relácie SK Dejiny venované histórii Slovenského rozhlasu a práci jednotlivých redakcií.

Rádio Slovensko

V Rádiu Slovensko bude verejnoprávnosti bude zvýraznená zvukmi z rozhlasového archívu, napríklad keď Rádio Slovensko priblížilo let prvého slovenského kozmonauta, keď bolo pri víťazstve domácich hokejistov na majstrovstvách sveta. Ale aj keď sa redaktori s mikrofónom ocitli pred hlavňami okupačných tankov v roku 1968.

Hosťom Rádia Slovensko bude televízna osobnosť, moderátor Ľubo Bajaník. Anna Vargová v relácii Otvorene privíta prvého rozhlasového riaditeľa po páde totality Vladimíra Štefka, ktorý vo svojej funkcii ustanovoval verejnoprávnosť Slovenského rozhlasu.

V rámci prúdového vysielania zaznejú príspevky o tom, kto je elita, komu ľudia veria a ako v súčasnosti selektujú informácie. V relácii Svet hudby Roman Bomboš ponúkne profily domácich interpretov, ktorí svoje prvé nahrávky realizovali v rozhlasových štúdiách, a pre ktorých bolo práve rozhlasové vysielanie štartom ich úspešnej kariéry.

Rádio Regina

Rádio Regina Západ vo štvrtok odvysiela štyri krátke vstupy, v ktorých upozorní na programy s prvkami verejnoprávnosti. Napríklad na reláciu Zvony nad krajinou, ktorá už roky systematicky mapuje život dedín na západe, východe aj v strede Slovenska.

V rubrike Dotyky sa bude Rádio Regina venovať ľuďom s rôznymi znevýhodneniami, ktorí unikajú záujmu iných médií, no ich životné príbehy a práca si zaslúžia mediálnu pozornosť.

Herec Peter Sklár vysvetlí ako chápe verejnoprávnosť on. Herečka Zuzana Tlučková sa zamyslí nad postavením verejnoprávneho vysielania v súčasnosti, keď sú k dispozícii aj rôzne iné alternatívy.

Regina Stred odvysiela rozhovor s dlhoročnou televíznou a rozhlasovou moderátorkou, riaditeľkou banskobystrického štúdia STV, intendantkou Dvojky, v súčasnosti členkou Rady RTVS, Martou Gajdošíkovou.

Rádio Regina Východ priblíži prácu redaktorov a redaktoriek rozhlasovej časti RTVS Košice, ktorí tvoria programy pre Rádio Regina Východ, Rádio Devín, Rádio Patria i Rádio Slovensko.

Regina Východ odvysiela publicistické témy napr. aj o tom, ako si všíma zraniteľných a nenápadných, ako upozorňuje na potrebu zachovávať tradície, prečo monitoruje prácu miestnej a regionálnej samosprávy, či regionálny šport a akým spôsobom podporuje domácu a pôvodnú tvorbu.

Rádio_FM a Rádio Devín

Rádio Devín sa bude venovať programovej podpore nového dokumentárneho filmu. „Rádio Devín: Dotyk s kultúrou“ práve vo štvrtok o 21.35 h premiérovo odvysiela televízna Dvojka.

V dotyku s kultúrou v rannom Ladení o 8.20 h bude hosťom moderátorky Jarmily Vitovičovej režisér Adam Hanuljak. Rádio Devín ponúkne tiež svojim poslucháčom v rannom i popoludňajšom Ladení krátke rozhovory s tvorcami, ktorí spolupracujú s rádiom.

Rádio_FM bude predovšetkým hrať domácu hudobnú tvorbu, ktorej objavovaniu a podpore sa dlhodobo venuje. Nebudú chýbať ani redaktorsky spracované príspevky o význame verejnoprávnych médií.

Markíza prinesie divákom veľkolepý športový zážitok

 Markíza prinesie  divákom



 veľkolepý športový zážitok

Už zajtra 14. júna 2024 sa rozohrá na obrazovkách skupiny Markíza mimoriadne atraktívny futbalový turnaj, ktorý každé štyri roky organizuje Európska futbalová únia (UEFA).


Futbalový sviatok sa blíži a vďaka televíziám Markíza a Dajto a streamovacej službe Voyo sa môžu diváci už teraz tešiť na všetky zápasy Majstrovstiev Európy vo futbale - UEFA EURO 2024, a to aj vrátane zápasov slovenskej reprezentácie, zaujímavých sprievodných programov a množstva ďalších prekvapení.

Už 14. júna 2024, o približne dva mesiace, sa rozohrá na obrazovkách skupiny Markíza mimoriadne atraktívny futbalový turnaj, ktorý každé štyri roky organizuje Európska futbalová únia (UEFA). Potrvá štyri týždne a vyvrcholí finálovým zápasom 14. júla 2024. Dejiskom šampionátu je Nemecko a súboje o víťaznú trofej sa uskutočnia v desiatich mestách. Atmosférou majstrovstiev už o niekoľko týždňov ožijú štadióny v Berlíne, Dortmunde, Düsseldorfe, Frankfurte nad Mohanom, Gelsenkirchene, Hamburgu, Kolíne nad Rýnom, Lipsku, Mníchove a Stuttgarte. Otvárací zápas domácej reprezentácie odštartuje v Allianz Aréne v Mníchove a korunovácia nového európskeho futbalového šampióna sa uskutoční na Olympijskom štadióne v Berlíne.

Podľa zaužívaného herného systému záverečného turnaja odohrajú najprv tímy zápasy proti všetkým súperom v základnej skupine a dvaja najlepší v každej zo šiestich skupín postúpia do osemfinále, kde ich doplnia štyria najlepší z tretích miest. Nasledovať bude vyraďovací play-off systém, počnúc osemfinále s najlepšími 16 tímami, ďalej štvrťfinále, semifinále a finále.

Reprezentácia Slovenska sa na európskom kontinentálnom šampionáte UEFA EURO 2024 zúčastní po tretíkrát za sebou. Slovensko sa najlepšie umiestnilo pri svojom premiérovom štarte na turnaji v roku 2016, keď sa náš tím prebojoval do osemfinále. Futbalistov Slovenska čaká na tohtoročnom šampionáte prvý zápas majstrovstiev 17. júna 2024 vo Frankfurte nad Mohanom, kde sa predstavia v súboji proti výberu Belgicka. 

Markíza žije futbalom a už čoskoro postupne predstaví všetky detaily a prekvapenia, ktoré má pre divákov pri príležitosti šampionátu pripravené. Diváci Markízy, Dajto a Voyo si budú môcť vychutnať všetkých 51 zápasov šampionátu, chýbať nebude ani nové zápasové štúdio s expertmi z radov bývalých slovenských reprezentantov, analýzy či reportáže priamo z dejiska vo viacerých televíznych programoch, ako aj ďalšie exkluzívne programy.

„Prípravy na šampionát sú v Markíze naozaj v plnom prúde. Všetci pracujeme na tom, aby sme divákom priniesli čo najkvalitnejší zážitok, radosť z hry a všetky emócie, ktoré sú s futbalom ako takým spojené. My v Markíze dlhodobo fandíme športu, a preto som nesmierne rád, že sme oficiálnym vysielateľom Majstrovstiev Európy vo futbale - UEFA EURO 2024 a naši diváci budú pri tom už od 14. júna s nami,“ hovorí generálny riaditeľ TV Markíza Peter Gažík.

„Futbalový turnaj UEFA EURO 2024 je jedným z najväčších eventov nášho športového vysielania a teším sa, že diváci nájdu tento skvelý futbalový sviatok práve na našich obrazovkách. Už niekoľko mesiacov robíme maximum pre to, aby sme divákom sprostredkovali tie najlepšie zážitky, a preto veríme, že si naše vysielanie naplno užijú,“ povedal šéfredaktor redakcie športu TV Markíza Martin Lisý.

Už v týchto dňoch môžu diváci televízie Dajto sledovať každú sobotu po 9.00 hod. reláciu UEFA EURO 2024: Magazín, ktorá prináša informácie, reportáže a zaujímavosti týkajúce sa Majstrovstiev Európy vo futbale. Markíza podporuje futbal a je hrdým partnerom Slovenského futbalového zväzu, napríklad aj v rámci projektu Školský pohár, pri ktorom futbalom žijú nádejné detské talenty, teda žiaci základný škôl. Už v marci sme na televízne obrazovky pre nadšencov futbalu v spolupráci so zväzom priniesli galavečer Futbalista roka. Markíza podporuje aj projekt Futbal v meste, ktorého organizátorom je Únia ligových klubov. Pre detské nádejné futbalové talenty a návštevníkov podujatí vo ôsmich krajských mestách Slovenska chystá aj Markíza od 27. apríla skvelé prekvapenia a zaujímavé aktivity.

Fanúšikovia futbalu a diváci televízie Markíza majú aj vďaka programom vo vysielaní možnosť zažiť neopakovateľnú atmosféru majstrovstiev priamo v dejisku. Každú nedeľu majú možnosť vyhrať vstupenky na UEFA EURO 2024 hlasujúci v šou Let's Dance, kde sa predstavil aj jeden z našich najlepších futbalistov a bývalý slovenský futbalový reprezentant Ján Ďurica. Od pondelka 15. apríla 2024 odštartovali súťaže o vstupenky na zápasy slovenskej reprezentácie aj pre divákov rannej relácie televízie Markíza Teleráno a ďalšie súťaže o vstupenky či oficiálny merch UEFA EURO 2024 sú pripravené spolu s množstvom zaujímavostí, noviniek a informácií už čoskoro aj na našich weboch TVNOVINY.sk a Markiza.sk, ako aj na sociálnych sieťach.

12. 6. 2024

Zmeny, na základe ktorých by sa mala dať odhaliť totožnosť diskutujúcich v online priestore, sú bližšie k svojmu uplatneniu

Zmeny, na základe ktorých by sa mala dať odhaliť totožnosť



 diskutujúcich v online priestore, sú bližšie k svojmu uplatneniu

Zmeny, na základe ktorých by sa mala dať odhaliť totožnosť diskutujúcich v online priestore, sú bližšie k svojmu uplatneniu. Poslanci parlamentu posunuli do druhého čítania novelu zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie. Jej predkladateľmi sú poslanci Slovenskej národnej strany (SNS) Roman Michelko, Rudolf Huliak, Andrej Danko a Adam Lučanský. Cieľom novely by malo byť posilnenie ochrany osobnostných práv, zvýšenie transparentnosti médií a zvýšenie dôveryhodnosti a kvality informácií poskytovaných médiami.


„Prevádzkovatelia budú musieť vopred získať a overiť identifikačné údaje fyzických osôb, ktoré sa zúčastňujú diskusií. Tieto údaje budú uchovávané na účely preukázania totožnosti diskutujúcich v prípade potreby. Táto zmena reaguje aj na nedávne prípady, keď boli napríklad obvinené osoby za schvaľovanie konania útočníka v Handlovej. Nedávne udalosti ukázali potrebu efektívneho riadenia a kontroly nenávistných prejavov na internete," tvrdia predkladatelia. Spôsob overenia identifikačných údajov si bude určovať prevádzkovateľ spravodajského webového portálu. Pôjde napr. o fotografiu alebo kópiu dokladu totožnosti, cestovného dokladu, atď.

„Účelom tejto úpravy je disponovať údajmi o totožnosti ‚diskutéra‘, ak by sa táto osoba dopustila svojim konaním napr. spáchania trestného činu alebo budú tieto informácie potrebné z dôvodu iného verejného záujmu. Novela zákona uvádza demonštratívny výpočet identifikačných údajov fyzickej osoby, ktoré je povinný prevádzkovateľ spravodajského webového portálu získať. Zároveň sa mu zavádza povinnosť uchovávať tieto údaje o fyzickej osobe na účel preukázania jej totožnosti vo verejnom záujme," uviedli národniari.

Zaviesť by sa mal aj inštitút „právo na opravu“, ktorý nahradí súčasné „právo na vyjadrenie“. Právo na opravu by malo fyzickým i právnickým osobám podľa poslancov umožniť žiadať o uverejnenie opravy nepravdivých alebo neúplných skutkových tvrdení, ktoré zasahujú do ich cti, dôstojnosti alebo dobrej povesti. „Podľa návrhu SNS bude možné požiadať o opravu do ôsmich dní od uverejnenia predmetného tvrdenia. Žiadosť musí obsahovať návrh znenia opravy, identifikáciu vydania, popis skutkového tvrdenia a uvedenie pravdivého tvrdenia,“ vysvetlili predkladatelia. Zaviesť by sa mala aj povinnosť pre prevádzkovateľa spravodajského webového portálu zriadiť samostatnú adresu elektronickej pošty na účel uplatnenia práva na opravu.

„Oprava musí byť uverejnená v rovnakej periodickej publikácii alebo rovnakom agentúrnom servise, na rovnocennom mieste a rovnakým písmom, akým bolo uverejnené nepravdivé skutkové tvrdenie a s označením ,oprava‘, a to bezodkladne, najneskôr do troch dní odo dňa doručenia žiadosti o uverejnenie opravy alebo v inej primeranej lehote, ktorá zodpovedá periodicite vydávania periodickej publikácie, a ktorá nesmie byť dlhšia ako 60 dní odo dňa doručenia žiadosti o opravu," uvádza sa v návrhu. Súčasne sa ponecháva možnosť domáhať sa realizácie práva na opravu na súde, a to v prípade, ak vydavateľ periodickej publikácie, prevádzkovateľ spravodajského webového portálu alebo tlačová agentúra neuverejnia opravu vôbec, alebo ak nedodržia niektorú z podmienok na jej uverejnenie. Spoločne so žalobou môže dotknutá osoba požiadať súd aj o priznanie primeranej peňažnej náhrady, ktorá môže byť súdom priznaná v rozmedzí od tisíc eur do 15-tisíc eur. „Po smrti fyzickej osoby prechádza právo na uverejnenie opravy a právo na dodatočné oznámenie na manžela, deti, prípadne rodičov dotknutej osoby," uvádza sa v predloženom materiáli.

SNS tvrdí, že ich návrh je v súlade s medzinárodnými zmluvami a právom Európskej únie a prispeje k lepšiemu fungovaniu demokratickej spoločnosti.

Zdroj: SITA

TO JE TV!

 TO JE TV!


Zomrela Francoise Hardyová

Zomrela Francoise Hardyová



Vo veku 80 rokov zomrela francúzska speváčka Francoise Hardyová, ktorú v 60. rokoch preslávil jej krištáľovo čistý hlas a melancholické balady. O úmrtí šansonierky informoval na sociálnych sieťach v utorok večer jej syn a taktiež hudobník Thomas Dutronc, píše TASR podľa agentúry AFP.
Hardyová na hudobnej scéne prerazila už v roku 1962, keď mala len 18 rokov, s prvým hitom "Tous les Garcons et les Filles" (Všetci chlapci a dievčatá). Okamžite sa stala hviezdou a následne vydala množstvo ďalších hitov. Bola aj modelkou - pre návrhárov ako Yves Saint Laurent či Paco Rabanne -, a ako herečka vo vedľajšej úlohe sa objavila tiež vo viacerých filmoch.
Ako šansonierka spolupracovala okrem iného s velikánmi francúzskej hudobnej scény, Jacquesom Dutroncom, ktorý bol neskôr aj jej manželom a otcom spoločného syna, ako aj Sergeom Gainsbourgom, Georgesom Moustakim či Gabrielom Yaredom.
V 60. rokoch 20. storočia bola Haryová aj módnou ikonou, pričom ženy na celom svete napodobňovali jej tzv. androgýnny štýl obliekania. Uchvátila aj svetové hudobné ikony. Rocker Mick Jagger ju označil za svoju "ideálnu ženu" a Bob Dylan pre ňu napísal báseň.
Ako jediná z Francúzska sa objavila v rebríčku 200 najlepších spevákov všetkých čias, ktorý v roku 2023 zostavil americký hudobný magazín Rolling Stone.
Hardyová okrem rodnej francúzštiny spievala aj v angličtine, taliančine či nemčine. Jej kariéra trvala viac ako 50 rokov, pričom vydala takmer 30 albumov. Od roku 2004 bojovala s rakovinou.


Zdroj: TASR

11. 6. 2024

Obe strany sporu v Markíze musia nájsť konsenzus, pretože tu vzniká reputačné riziko

Obe strany sporu v Markíze musia nájsť

 konsenzus, pretože tu vzniká reputačné riziko




Súčasná situácia v televízii Markíza je nešťastná pre celú televíziu, predstavuje reputačné riziko a dopady nebudú príjemné ani pre jednu, ani pre druhú stranu sporu. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol producent Tibor Búza, ktorý pôsobil v minulosti ako riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza a neskôr na pozícii programového riaditeľa RTVS. „Dúfal som, že spor v Markíze bude eskalovať až do takejto podoby, že sa nájde cesta a na negociáciu a tie dva rozdielne pohľady na to, ako by malo vyzerať spravodajstvo a politická diskusia, sa niekde stretnú,“ povedal Búza na margo sporu medzi redaktormi spravodajstva a publicistiky a vedením.

Vystúpenie moderátora Michala Kovačiča v závere relácie Na telo, v ktorom otvorene hovoril o spore s vedením televízie, nebolo podľa neho až také prekvapivé, keďže signály o spore medzi vedením a redaktormi existovali už dlhšie. Zároveň je však presvedčený, že toto vystúpenie bude znamenať koniec Michala Kovačiča na obrazovkách Markízy. Ako povedal, Kovačič je inteligentný človek, ktorý si musel uvedomovať, že nikto z ľudí, ktorí riadia túto stanicu, ho už nepustí naspäť na obraz. „Myslím si, že Mišo si toho bol vedomý, pretože z pohľadu zákona je zodpovedný vždy vysielateľ, a ten si musí dávať pozor, aby sa takéto veci neopakovali,“ skonštatoval.

Zdôraznil, že diskusná relácia Na telo mala vysokú sledovanosť. Do online priestoru sa síce preniesť dá, no ani zďaleka nebude mať taký zásah ako v televízii. „Pri online diskusiách sa bavíme rádovo o tisícoch divákov, možno 10 – 20-tisíc, ale pri televíznych diskusiách je to v desiatkach tisíc, a ten zásah je nepomerne väčší,“ poukázal Búza. Televízna diskusná relácia by však podľa neho chýbala televízii aj politikom, pretože „hlad po tomto typu obsahu tu je.“

Manažment súkromnej televízie urobí podľa neho všetko pre to, aby zabezpečil programovú štruktúru v tej podobe a v takom objeme, ako mu to určuje licencia. „Obidve strany musia nájsť nejaký konsenzus, pretože dlhodobo sa to vliecť nemôže. V tejto chvíli je ťažké povedať, ako sa podarí dosiahnuť, či do toho vstúpi nejaký mediátor, alebo akým spôsobom dôjde k dohode. To si netrúfam predikovať,“ hovorí skúsený televízny manažér. Búza si však myslí, že manažment má určite nejaký záložný plán, ako zabezpečiť spravodajstvo v prípade výpovedí redaktorov. Na to, či existujú nejaké tlaky z pozadia na vedenie televízie, si netrúfa odpovedať. „To už ideme do roviny špekulácií,“ dodal.




Zdroj: SITA

10. 6. 2024

Časť zamestnancov RTVS vstúpila do trojhodinového štrajku

Časť zamestnancov RTVS vstúpila 
do trojhodinového štrajku

Časť zamestnancov a spolupracovníkov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) vstúpila v pondelok napoludnie do trojhodinového štrajku. Dôvodom je nesúhlas s navrhovaným zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Desiatky zamestnancov sa presunuli formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu k budove Ministerstva kultúry SR, kde vystupujú rečníci.
"Požiadavky štrajkového výboru sa v mnohom stotožňujú s názormi manažmentu RTVS, predovšetkým v oblasti plánovaných legislatívnych zmien, financovania inštitúcie a ukončenia útokov na novinárov zo strany politikov," uvádza sa v stanovisku šéfa telerozhlasu Ľuboša Machaja a manažmentu RTVS. Štrajk podľa nich nebude mať vplyv na vysielanie programových služieb RTVS, keďže budú dodržané všetky zákonné povinnosti, ktoré RTVS vyplývajú zo súčasnej platnej legislatívy.
Podporu požiadavkám zamestnancov vyjadrili aj viaceré filmárske asociácie. "Žiadame stiahnutie predloženého zákona o STVR a ukončenie snáh o politickú kontrolu nad médiami verejnej služby bez ohľadu na stranícku príslušnosť. Zároveň vyzývame k hľadaniu systémových riešení, ktoré minimalizujú možnosti politického tlaku na RTVS a zabezpečia jeho stabilné financovanie," uvádzajú asociácie.
Návrh zákona o STVR je aktuálne v parlamente. Vláda ho schválila koncom apríla. Legislatíva formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Dňom jej účinnosti má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS.



Zdroj: TASR

VÝSTRAŽNÝ ŠTRAJK ZAMESTNANCOV A SPOLUPRACOVNÍKOV RTVS SPOJENÝ S VEREJNÝM ZHROMAŽDENÍM

VÝSTRAŽNÝ ŠTRAJK ZAMESTNANCOV A SPOLUPRACOVNÍKOV RTVS SPOJENÝ


 S VEREJNÝM ZHROMAŽDENÍM 


* Počas trvania prvého výstražného štrajku zamestnancov a spolupracovníkov prerušíme prácu na tri hodiny. Do vysielania RTVS vstupovať nebudeme.
* Štrajk sa uskutoční formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave k budove Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP 33.
* Na Námestí SNP sa o 12:30 začne protestné zhromaždenie s účasťou verejnosti.
* Na zhromaždení zaznejú požiadavky štrajkového výboru, ktorý reprezentuje zamestnancov a spolupracovníkov RTVS.
* Na zhromaždení vystúpia tiež osobnosti, ktoré za slobodu slova a demokratické hodnoty bojovali v minulosti.
* Odkaz Novembra ´89 si nestačí každoročne pripomínať. Keď sú sloboda a demokracia ohrozené, musíme o ne opätovne bojovať.


Zostáva nám už len niekoľko dní na to, aby sme využili všetky zákonné možnosti na kolektívny odpor voči rušeniu RTVS. Už o pár dní bude Národná rada Slovenskej republiky v druhom čítaní rokovať o Zákone o STVR. Ak sa nepostavíme proti tomuto pokusu o likvidáciu verejnoprávnej televízie a rozhlasu, veci naberú raketový spád. Plánované legislatívne zmeny ohrozia redakčnú a tvorivú nezávislosť zamestnancov a spolupracovníkov RTVS. Táto situácia postaví pred neriešiteľné etické dilemy pri každodennom fungovaní inštitúcie aj ostatné profesie, vrátane výrobných a vysielacích zložiek.
Podobnú skúsenosť už máme z minulosti.
A nemusíme čerpať len z nej. Stačí si všímať aktuálne vyjadrenia politikov vládnej koalície, z ktorých sa dá ľahko odhadnúť, aká je motivácia týchto radikálnych krokov a čo nás všetkých čaká. Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko na stretnutí fanúšikov platformy InfoVojna minulý víkend oznámil očakávaný harmonogram schválenia zákona, vymenovania novej Rady STVR a nového riaditeľa STVR. Roman Michelko, kedysi pracujúci aj ako šéfredaktor spravodajstva promečiarovského nitrianskeho rádia Hviezda FM za radostného potlesku prítomných uviedol, že „v septembri už Jančkárku a Makaru na obrazovkách STVR neuvidíme.“ Politik verejne oznámil, kto vo verejnoprávnej, resp. „štátnej“ televíznej a rozhlasovej inštitúcii príde o prácu.
Sú dôvodné obavy, že v štruktúrach STVR sa objavia ľudia, ktorí tu už pôsobili a ich najväčšou starosťou bolo, aby sa vysielanie verejnoprávnej inštitúcie nedotklo záujmov vládnucich politikov.
Sú dôvodné obavy, že politici budú rozhodovať o personálnych otázkach v STVR. Také niečo nemá v Európskej únii, snáď s výnimkou Maďarska, obdobu.
Zrušenie rešpektovanej značky RTVS navyše prinesie chaos a zbytočné finančné náklady. Pred niekoľkými mesiacmi RTVS prišla takmer zo dňa na deň o tretinu svojho naplánovaného rozpočtu. Nasledovali škrty a zastavenie plánovaného rozvoja. O niekoľko týždňov máme ale obetovať niekoľko miliónov eur na zmenu identity značky a administratívnu záťaž, ktorú zmena v inštitúcii prinesie. Nikto nevie, čo nás od júla čaká a kedy bude situácia uspokojivo vyriešená.
Preto sme sa rozhodli zorganizovať

𝐯ý𝐬𝐭𝐫𝐚ž𝐧ý š𝐭𝐫𝐚𝐣𝐤 𝐳𝐚𝐦𝐞𝐬𝐭𝐧𝐚𝐧𝐜𝐨𝐯 𝐚 𝐬𝐩𝐨𝐥𝐮𝐩𝐫𝐚𝐜𝐨𝐯𝐧í𝐤𝐨𝐯 𝐑𝐓𝐕𝐒 𝐯 𝐩𝐨𝐧𝐝𝐞𝐥𝐨𝐤 𝟏𝟎. 𝟔. 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐯 č𝐚𝐬𝐞 𝐨𝐝 𝟏𝟐:𝟎𝟎 𝐝𝐨 𝟏𝟓:𝟑𝟎.

Pôjde o ústavný štrajk, budeme preto postupovať striktne podľa platnej Ústavy SR. Pridajte sa k nám!
Cieľom štrajku je stiahnutie sporného návrhu zákona o STVR. Tento návrh zákona a výroky, ktoré ho sprevádzajú, porušujú naše ústavné právo na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky.
Štrajk znamená prerušenie práce. Pôjde o prvý štrajk v histórii RTVS.
Začiatok akcie je ohlásený na 12:00. V tom čase sa začneme zhromažďovať pred Slovenským rozhlasom.
Zároveň pripomíname, že na štrajk nám dáva právo ústava, konkrétne články 36 a 37. Za účasť na štrajku nie je podľa zákona možné žiadneho občana trestať ani postihnúť. Doba štrajku sa považuje za neplatené voľno. Pri účasti na štrajku, ktorý je kratší ako jeden pracovný deň, nevznikajú jeho účastníkom žiadne povinnosti smerom k sociálnej a zdravotnej poisťovni. Od štrajku Vás nesmie žiadny z nadriadených odhovárať, ani Vám v účasti na ňom prekážať. Ústavný štrajk nie je upravený žiadnym ďalším osobitným zákonom (na rozdiel od štrajku pri uzatváraní kolektívnej zmluvy), takže v súvislosti s jeho realizáciou nevzniká ani oznamovacia povinnosť zamestnávateľovi.
Zúčastniť sa „verejnoprávneho pochodu“ môžu aj tí z Vás, ktorí 10. 6. nemajú pracovné povinnosti.
Po 35 rokoch od novembra 1989 ide o obhajobu základných hodnôt, za ktoré mnohí ľudia priniesli najvyššiu daň, nevzdajme sa ich tak ľahko.
Ďakujeme.
Sme s Vami, buďte s nami.
Štrajkový výbor