10. 6. 2024

VÝSTRAŽNÝ ŠTRAJK ZAMESTNANCOV A SPOLUPRACOVNÍKOV RTVS SPOJENÝ S VEREJNÝM ZHROMAŽDENÍM

VÝSTRAŽNÝ ŠTRAJK ZAMESTNANCOV A SPOLUPRACOVNÍKOV RTVS SPOJENÝ


 S VEREJNÝM ZHROMAŽDENÍM 


* Počas trvania prvého výstražného štrajku zamestnancov a spolupracovníkov prerušíme prácu na tri hodiny. Do vysielania RTVS vstupovať nebudeme.
* Štrajk sa uskutoční formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave k budove Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP 33.
* Na Námestí SNP sa o 12:30 začne protestné zhromaždenie s účasťou verejnosti.
* Na zhromaždení zaznejú požiadavky štrajkového výboru, ktorý reprezentuje zamestnancov a spolupracovníkov RTVS.
* Na zhromaždení vystúpia tiež osobnosti, ktoré za slobodu slova a demokratické hodnoty bojovali v minulosti.
* Odkaz Novembra ´89 si nestačí každoročne pripomínať. Keď sú sloboda a demokracia ohrozené, musíme o ne opätovne bojovať.


Zostáva nám už len niekoľko dní na to, aby sme využili všetky zákonné možnosti na kolektívny odpor voči rušeniu RTVS. Už o pár dní bude Národná rada Slovenskej republiky v druhom čítaní rokovať o Zákone o STVR. Ak sa nepostavíme proti tomuto pokusu o likvidáciu verejnoprávnej televízie a rozhlasu, veci naberú raketový spád. Plánované legislatívne zmeny ohrozia redakčnú a tvorivú nezávislosť zamestnancov a spolupracovníkov RTVS. Táto situácia postaví pred neriešiteľné etické dilemy pri každodennom fungovaní inštitúcie aj ostatné profesie, vrátane výrobných a vysielacích zložiek.
Podobnú skúsenosť už máme z minulosti.
A nemusíme čerpať len z nej. Stačí si všímať aktuálne vyjadrenia politikov vládnej koalície, z ktorých sa dá ľahko odhadnúť, aká je motivácia týchto radikálnych krokov a čo nás všetkých čaká. Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko na stretnutí fanúšikov platformy InfoVojna minulý víkend oznámil očakávaný harmonogram schválenia zákona, vymenovania novej Rady STVR a nového riaditeľa STVR. Roman Michelko, kedysi pracujúci aj ako šéfredaktor spravodajstva promečiarovského nitrianskeho rádia Hviezda FM za radostného potlesku prítomných uviedol, že „v septembri už Jančkárku a Makaru na obrazovkách STVR neuvidíme.“ Politik verejne oznámil, kto vo verejnoprávnej, resp. „štátnej“ televíznej a rozhlasovej inštitúcii príde o prácu.
Sú dôvodné obavy, že v štruktúrach STVR sa objavia ľudia, ktorí tu už pôsobili a ich najväčšou starosťou bolo, aby sa vysielanie verejnoprávnej inštitúcie nedotklo záujmov vládnucich politikov.
Sú dôvodné obavy, že politici budú rozhodovať o personálnych otázkach v STVR. Také niečo nemá v Európskej únii, snáď s výnimkou Maďarska, obdobu.
Zrušenie rešpektovanej značky RTVS navyše prinesie chaos a zbytočné finančné náklady. Pred niekoľkými mesiacmi RTVS prišla takmer zo dňa na deň o tretinu svojho naplánovaného rozpočtu. Nasledovali škrty a zastavenie plánovaného rozvoja. O niekoľko týždňov máme ale obetovať niekoľko miliónov eur na zmenu identity značky a administratívnu záťaž, ktorú zmena v inštitúcii prinesie. Nikto nevie, čo nás od júla čaká a kedy bude situácia uspokojivo vyriešená.
Preto sme sa rozhodli zorganizovať

𝐯ý𝐬𝐭𝐫𝐚ž𝐧ý š𝐭𝐫𝐚𝐣𝐤 𝐳𝐚𝐦𝐞𝐬𝐭𝐧𝐚𝐧𝐜𝐨𝐯 𝐚 𝐬𝐩𝐨𝐥𝐮𝐩𝐫𝐚𝐜𝐨𝐯𝐧í𝐤𝐨𝐯 𝐑𝐓𝐕𝐒 𝐯 𝐩𝐨𝐧𝐝𝐞𝐥𝐨𝐤 𝟏𝟎. 𝟔. 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐯 č𝐚𝐬𝐞 𝐨𝐝 𝟏𝟐:𝟎𝟎 𝐝𝐨 𝟏𝟓:𝟑𝟎.

Pôjde o ústavný štrajk, budeme preto postupovať striktne podľa platnej Ústavy SR. Pridajte sa k nám!
Cieľom štrajku je stiahnutie sporného návrhu zákona o STVR. Tento návrh zákona a výroky, ktoré ho sprevádzajú, porušujú naše ústavné právo na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky.
Štrajk znamená prerušenie práce. Pôjde o prvý štrajk v histórii RTVS.
Začiatok akcie je ohlásený na 12:00. V tom čase sa začneme zhromažďovať pred Slovenským rozhlasom.
Zároveň pripomíname, že na štrajk nám dáva právo ústava, konkrétne články 36 a 37. Za účasť na štrajku nie je podľa zákona možné žiadneho občana trestať ani postihnúť. Doba štrajku sa považuje za neplatené voľno. Pri účasti na štrajku, ktorý je kratší ako jeden pracovný deň, nevznikajú jeho účastníkom žiadne povinnosti smerom k sociálnej a zdravotnej poisťovni. Od štrajku Vás nesmie žiadny z nadriadených odhovárať, ani Vám v účasti na ňom prekážať. Ústavný štrajk nie je upravený žiadnym ďalším osobitným zákonom (na rozdiel od štrajku pri uzatváraní kolektívnej zmluvy), takže v súvislosti s jeho realizáciou nevzniká ani oznamovacia povinnosť zamestnávateľovi.
Zúčastniť sa „verejnoprávneho pochodu“ môžu aj tí z Vás, ktorí 10. 6. nemajú pracovné povinnosti.
Po 35 rokoch od novembra 1989 ide o obhajobu základných hodnôt, za ktoré mnohí ľudia priniesli najvyššiu daň, nevzdajme sa ich tak ľahko.
Ďakujeme.
Sme s Vami, buďte s nami.
Štrajkový výbor