1. 7. 2023

RTVS rozširuje pokrytie digitálnym rozhlasovým vysielaním v štandarde DAB+

RTVS rozširuje pokrytie digitálnym rozhlasovým


 

vysielaním v štandarde DAB+

RTVS v spolupráci s dodávateľom služby spoločnosťou Towercom a.s. rozširuje pokrytie územia a obyvateľstva Slovenska signálom digitálneho rozhlasového vysielania v štandarde T-DAB+. Ku existujúcim lokalitám Bratislava, Košice, Žilina, Banská Bystrica, Nitra, Trenčín, Rimavská Sobota a Borský Mikuláš pribudne nová lokalita Prievidza.


 

Všetky programové služby RTVS Slovenského rozhlasu - Rádio Slovensko, Rádio Regina (západ, stred, východ), Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria, Radio Slovakia International, Rádio Junior, Rádio Litera,  Rádio Pyramída si poslucháči budú môcť od 1. júla vypočuť aj prostredníctvom nového T-DAB+  vysielača Prievidza. Po úspešnom ukončení prebiehajúcej skúšobnej prevádzky bude z tejto lokality spustené riadne vysielanie. Vyžiarený výkon vysielača bude 700 W a bude slúžiť pre poslucháčov v lokalite Prievidza – Bojnice a okolie.

 

Súčasne bude navýšený vyžiarený výkon v lokalite Banská Bystrica - Laskomer na 3 kW.

 

Výhodou vysielania DAB+ je čistý zvuk bez šumov v stabilnej kvalite v celej oblasti pokrytia. Poslucháč vďaka rádiu s displejom dostane aj sprievodné digitálne informácie, ako napríklad názov hranej skladby, meno interpreta, názov programu a  logo programovej služby. Rozhlasové vysielanie v systéme DAB+ je na ceste stať sa nástupcom FM vysielania, nevyžaduje pripojenie na internet a je energeticky úsporným riešením pozemnej rozhlasovej distribúcie.

 

 

Viac o digitálnom rozhlasovom vysielaní sa dozviete na www.cisteradio.sk, portáli venovanom digitálnemu rozhlasovému vysielaniu RTVS.

 

Zoznam prevádzkovaných T-DAB+ vysielačov :

 

Vysielač

Pásmo

Mód

Modulácia

Kanál

Frekvencia

Polarizácia

ERP

Bratislava - Kamzík

III.

I

DQPSK

12C

227,360 MHz

vertikálna

3,60 kW

Prievidza

III.

I

DQPSK

12A

223,936 MHz

vertikálna

0,7 kW

Banská Bystrica - Laskomer

III.

I

DQPSK

12A

223,936 MHz

vertikálna

3,00 kW

Žilina - Krížava

III.

I

DQPSK

12A

223,936 MHz

vertikálna

2,00 kW

Košice - Heringeš

III.

I

DQPSK

12B

225,648 MHz

vertikálna

2,00 kW

30. 6. 2023

Zomrel Alan Arkin

Zomrel Alan Arkin
 
Alan Arkin, Oscar-winning actor best known for 'Little Miss Sunshine' and  'Argo,' dead at 89

Vo veku 89 rokov zomrel americký herec Alan Arkin. Smutnú správu v piatok oznámila jeho rodina. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Náš otec bol jedinečne talentovaná sila prírody, ako umelec aj ako človek. Milujúci manžel, otec, starý otec a pradedo, bol zbožňovaný a bude nám veľmi chýbať,“ uviedli vo vyhlásení jeho synovia Adam, Matthew a Anthony Arkinovci.

Alan Arkin, ktorý sa narodil 26. marca 1934 v Brooklyne do rodiny rusko-nemeckých židovských prisťahovalcov, k umeniu inklinoval od mladosti. Navštevoval Bennington College, ale zo školy odišiel, aby mohol vytvoriť skupinu The Tarriers, v ktorej spieval a hral na gitaru. Neskôr bol jedným zo zakladajúcich členov improvizačnej skupiny Second City, ale naďalej pracoval aj s hudbou. Jeho vášňou bolo aj herectvo, čo sa pretavilo aj do jeho debutového vystúpenia na Broadwayi v hre Enter Laughing v roku 1963, za ktoré si vyslúžil cenu Tony. V divadle pôsobil aj ako režisér.

Bol jedným z mála hercov, ktorých nominovali na Oscara už za ich prvú filmovú rolu. Tou bol Rozanov vo vojnovej komédii The Russians Are Coming the Russians Are Coming (1966). Okrem toho ho na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied nominovali The Heart Is a Lonely Hunter (1967) a Argo (2012), pričom nomináciu premenil na víťazstvo v road movie Malá Miss Sunshine (2006), keď získal Oscara za vedľajšiu rolu. Na konte má aj cenu BAFTA, Zlatý Glóbus či dve Screen Actors Guild Awards

Známy je napríklad aj z filmov Čakaj, kým sa zotmie (1967), Hlava 22 (1970), Príbuzní (1979), Nožnicovoruký Edward (1990), Glengarry Glen Ross (1992), 13 Conversations About One Thing (2001), Dostaňte agenta Smarta (2008), Ako za starých čias (2012), Späť do ringu (2013), Kúzelníci (2013), Miliónový nadhadzovač (2014), Chaos na Vianoce (2015) alebo Vo veľkom štýle (2017). Zahral si aj v niekoľkých seriáloch, naposledy v Kominského metóde (2018 - 2021), za čo si vyslúžil dve nominácie na ceny Primetime Emmy.



Zdroj: SITA

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA

Na obrázku môže byť 1 osoba a text, v ktorom sa píše „Gyimesi György 11h· Nebo je belasé, tráva je zelená, matka je žena a otec je muž!“

 

Na obrázku môže byť 1 osoba a text, v ktorom sa píše „Tomáš Taraba NS SNS ŽIVOT 1 m Parlament neschválil, aby rodičia mali právo nesúhlasit so sexuálnou vychovou, ktorá oboznamuje detí s homosexuálnymi praktikami a ukazuje ich počas vyučovania bez kontroly rodičov V knižkách. Teraz sa ukázalo, kto o ochrane detí a o cyrilometodskom odkaze len oportunisticky tára a ked' pride k hlasovaniu tak je na strane progresívnych liberálov a mimovládok.“


 

 Na obrázku môže byť 1 osoba, mapa a text

 


 


 

RTVS prináša potrebné informácie k zrušeniu úhrady koncesionárskych poplatkov


RTVS prináša potrebné informácie k zrušeniu 
 

 
úhrady koncesionárskych poplatkov


Národná rada Slovenskej republiky schválila 17. februára 2023 zákon o zrušení úhrady poplatku RTVS. Táto novela nadobudne účinnosť od 1. júla 2023. Každej fyzickej osobe evidovanej dodávateľom elektriny, ako aj zamestnávateľom, ktorí zamestnávajú troch a viac zamestnancov v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu, sa tak k 30. júnu končí povinnosť platiť koncesionárske poplatky.



Národná rada Slovenskej republiky prijala 20. júna 2023 zmenu zákona č. 532/2010 o Rozhlase a televízii Slovenska, ktorá prináša nový spôsob financovania verejnoprávneho rozhlasu a televízie z verejných zdrojov. Nárokovateľný príspevok pre RTVS bude každoročne poskytovaťný zo štátneho rozpočtu vo výške 0,17 % z HDP.

RTVS prináša prehľad dôležitých informácií, ktoré súvisia so zrušením úhrad koncesionárskych poplatkov.

Poplatky budú zrušené k 1. júlu 2023, povinnosť platiť úhradu RTVS má teda platiteľ do 30. júna. Pri mesačných úhradách je tak splatnosť 30. júna, pri polročnej úhrade to bol 31. január a pri štvrťročnej úhrade to bol 31. január a následne 30. apríl.

Povinnosť platieb zaniká automaticky, nie je potrebné posielať žiadosť o zrušenie povinnosti platiť úhradu RTVS. V prípade úhrady realizovanej prostredníctvom SIPO nie je potrebné zo strany platiteľov vykonať žiadne kroky. V prípade platby bankovým prevodom je potrebné zrušiť trvalý prevodný príkaz.

Preplatok za uhradenú ročnú platbu 2023 bude platiteľom vrátený v 2. polroku 2023, t.j. po nadobudnutí účinnosti zákona o zrušení úhrady RTVS.

RTVS odporúča platiteľom skontrolovať si svoj prípadný nedoplatok online na účte užívateľa TU alebo je možné kontaktovať RTVS cez kontaktný formulár TU.

RTVS ako vyberateľ úhrady vykonáva kontrolu platenia úhrady počas celého obdobia výberu úhrady RTVS. V prípade, že u platiteľa úhrady je evidovaný nedoplatok, RTVS má zákonnú povinnosť zaslať platiteľovi výzvu na úhradu nedoplatku. RTVS je povinná vymáhať nedoplatok bez ohľadu na

obdobie, v ktorom nedoplatok vznikol. Výzvy na úhradu nedoplatkov budú doručované aj po 30. júni 2023, pretože kontroly nedoplatkov prebiehajú kontinuálne a budú prebiehať spätne aj po zrušení úhrad koncesionárskych poplatkov.

Viac informácií k problematike zrušenia úhrad poplatkov RTVS nájdete na uhrady.rtvs.sk.

29. 6. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Trump Countersues E. Jean Carroll, Claiming She Defamed Him This Time - The  New York Times


Bývalý americký prezident Donald Trump podal žalobu za ohováranie na novinárku E. Jean Carrollovú za jej vyjadrenia o znásilnení. Exprezident ju mal znásilniť v 90. rokoch minulého storočia. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka The Guardian.
Súd v newyorskom Manhattane 9. mája rozhodol, že Trump v 90. rokoch sexuálne napadol Carrollovú a neskôr v októbri 2022 ju očierňoval, keď o tom klamal. Žalobu zo znásilnenia však súd zamietol a sudca Trumpovi nariadil vyplatiť odškodné päť miliónov dolárov. Ten sa proti rozsudku odvolal.
Trumpovi právnici v utorok (27. júna) ako dôvod na podanie žaloby za ohováranie uviedli okrem iného rozhovor Carrollovej pre CNN deň po vynesení rozsudku. V ňom tvrdila, že Trump sa znásilnenia voči nej predsa len dopustil. Trump žiada stiahnutie žaloby a odškodné.
Carrollová následne v máji podala voči exprezidentovi ďalšiu žalobu za ohováranie a napadnutie za jeho vyjadrenia po ukončení súdneho procesu. Začiatok ďalšieho procesu súd určil na 15. januára budúceho roka. Trumpova žaloba naznačuje, že tento právny súboj pravdepodobne potrvá dlhšie a obe strany sa v médiách navzájom obviňujú a popierajú vzájomné obvinenia.
Novinárka exprezidenta zažalovala už v novembri roku 2019 za ublíženie na cti, ktorého sa Trump údajne dopustil v súvislosti s popieraním činu, keď sa vyjadril, že Carrollová ani "nie je jeho typ". Novinárka uvádza, že Trump tým poškodil jej povesť a kariéru.
Vlani v novembri novinárka podala žalobu aj za sexuálny útok. Využila pritom nový zákon, ktorý chráni obete sexuálnych útokov aj desaťročia po údajnom čine. 

                      Novaya Gazeta, one of Russia's last independent media, banned by court –  EURACTIV.com



Ruské úrady vyhlásili v stredu spravodajský portál Novaja gazeta Európa, ktorý je kritický voči Kremľu, za "nežiaducu" organizáciu a zakázali mu pôsobiť v Rusku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.
Portál Novaja gazeta Európa (Novaya Gazeta Europe) je v súčasnosti prevádzkovaný mimo územia Ruska. Založili ho bývalí novinári prominentného nezávislého ruského denníka Novaja Gazeta, ktorému vlani v Rusku odobrali tamojšie úrady licenciu.
Ruská generálna prokuratúra ho teraz obvinila z "vytvárania a šírenia materiálov škodiacich záujmom" Ruska. Takými mali byť "nepravdivé informácie o údajnom rozsiahlom porušovaní práv a slobôd ruských občanov", ako aj obvinenia "z rozpútania agresívnej vojny proti Ukrajine, páchania vojnových zločinov na civilnom obyvateľstve či z represií".
Označením portálu za "nežiaduci" sa mu zakazuje vyvíjať činnosť v Ruskej federácii. Novinári, ktorí v ňom pracujú, ako aj spolupracovníci tohto médiá či napríklad aj jeho sponzori môžu byť v Rusku pre spoluprácu s ním stíhaní.
Rusko sa v ostatných rokoch systematicky zameriava na potláčanie disentu. Mnohých kritikov Kremľa označilo za "zahraničných agentov" či "nežiaduce" organizácie. V súlade so zákonom prijatým v roku 2015 je členstvo v takýchto organizáciách trestným činom, pripomína AP.
Len minulý týždeň označila Moskva za "nežiaducu" organizáciu aj Svetový fond na ochranu prírody (WWF) a tiež ľudskoprávnu skupinu Agora. V máji postihol rovnaký osud aj environmentálnu skupinu Greenpeace, ktorá bola následne nútená zatvoriť svoju ruskú pobočku.

                         National Geographic | RajHraciek.sk



Časopis National Geographic, ktorý patrí k najčítanejším v Spojených štátoch, prepustil svojich posledných zostávajúcich redaktorov. V digitálnej ére sa mu totiž nepodarilo zohnať dostatočné zdroje na reportáže, ktorými sa stal známy, informuje vo štvrtok TASR na základe správy denníka The Washington Post.
Ide o celkovo približne 19 redaktorov, ktorých o prepustení informovali v apríli. Články budú odteraz zadávať pracovníkom na voľnej nohe alebo ich budú zostavovať spoločne editori.
Išlo o druhé prepúšťanie v National Geographic za posledných deväť mesiacov a štvrté od začiatku série vlastníckych zmien v roku 2015. V septembri vlastník časopisu Walt Disney Co. odvolal šesť hlavných redaktorov v rámci mimoriadnej reorganizácie jeho redakčnej činnosti.
Odchádzajúci zamestnanci v stredu uviedli, že časopis obmedzil zmluvy, ktoré umožnili fotografom stráviť mesiace v teréne a vytvárať ikonické fotografie mesačníka.
V spojitosti so znižovaním nákladov sa tiež už slávne tlačené čísla publikácie s jasným žltým okrajom od budúceho roka nebudú predávať v novinových stánkoch v Spojených štátoch, uviedla spoločnosť v internom oznámení minulý mesiac.
Časopis National Geographic bol založený v roku 1888. Na svojom vrchole koncom 80. rokov minulého storočia dosiahol 12 miliónov predplatiteľov v Spojených štátoch a ďalšie milióny v zahraničí. Naďalej patrí k najčítanejším časopisom v USA. Na konci roka 2022 mal necelých 1,8 milióna predplatiteľov.

Copyright  © TASR 2023

TV JOJ NA HRANE

TV JOJ NA HRANE

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. 

Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy. Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk. 

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková. 

 Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 29. júna volebná líderka Andrea Letanovská (Demokrati) a Robert Fico, predseda Smer-SD. Hovoriť budú o situácii v NR SR, o vyvodzovaní zodpovednosti za kauzu Borisa Kollára, ale aj o opatreniach vlády a o návrhoch a povolebných riešeniach strán v sociálnej sfére, v zdravotníctve, či v boji proti inflácii. Divákom ponúkneme prieskum agentúry AKO pripravený pre reláciu Na hrane o ovlyvňovaní volieb. 

Sledujte Na hrane vo štvrtok 29. júna o 21:50 na JOJke.

Na obrazovkách RTVS štartuje štvrtá séria cestovateľskej šou S úsmevom po Slovensku

 Na obrazovkách RTVS štartuje štvrtá séria 

 


cestovateľskej šou S úsmevom po Slovensku

Už dnes odštartuje premiérová štvrtá séria obľúbenej cestovateľskej šou RTVS S úsmevom po Slovensku. V novej sérii sa k Dominike Kavaschovej, Mariánovi Čekovskému, Jurajovi Šokovi Tabačkovi a Borisovi Valábikovi pripojí aj nová cestovateľka Martina Zábranská. Cestovatelia budú predstavovať zaujímavé slovenské zákutia počas celého leta, vždy vo štvrtok o 20.30 h na Jednotke. Prvú epizódu, v ktorej pätica cestovateľov navštívi Trnavský kraj, uvidia diváci vo štvrtok 29. júna.


S úsmevom po Slovensku - zábavné cestovanie zohratej pätice známych cestovateľov pokračuje. Herečka Dominika Kavaschová, moderátor a zabávač Juraj „Šoko“ Tabaček, spevák Marián Čekovský a nová členka tímu - herečka a moderátorka Martina Zábranská pod vedením kapitána Borisa Valábika opäť vyrážajú na spoločné dobrodružstvá. Spoločne veselo a s úsmevom precestujú Slovensko, navštívia pamiatky, atrakcie aj zaujímavosti, ktoré by na potulkách našou krásnou krajinou nemali ostať nepovšimnuté. V prvej premiérovej epizóde usmiati cestovatelia navštívia Trnavský kraj a začnú, ako inak, v historickej Trnave.

„Neverila som tomu, že by som mohla byť súčasťou tejto vtipnej a energickej partie, ale veľmi som sa potešila,“ hovorí Martina Zábranská o ponuke na účasť v obľúbenej cestovateľskej šou. „Mám pred tým veľký rešpekt a pociťujem istú dávku stresu, lebo je to výzva. Natáčanie je veľmi príjemné, ale stále cítim istú zodpovednosť, aby som ako nová členka tímu zapadla do tej skladačky,“ dodáva herečka a moderátorka.

Prvú epizódu štvrtej série cestovateľskej šou S úsmevom po Slovensku uvidia diváci vo štvrtok 29. júna o 20.30 h na Jednotke a Tešiť sa môžete na doteraz neobjavené zákutia Trnavského kraja, v ktorých si pätica cestovateľov vyskúšala rôzne aktivity – jazdu na koni, starostlivosť o včely či cykloturistiku.

RTVS pripravila pre najmenších poslucháčov jedinečné Škriatkovanie s Rádiom Junior -


RTVS pripravila pre najmenších poslucháčov jedinečné 
Škriatkovanie s Rádiom Junior - po prvý raz naživo! | SDEŤMI.com
podujatie Škriatkovanie s Rádiom Junior

Vo štvrtok 29. júna od 16.00 h sa v priestoroch Slovenského rozhlasu uskutoční jedinečné podujatie pre detských poslucháčov Škriatkovanie s Rádiom Junior. Okrem živého podujatia so živým publikom čaká na poslucháčov aj prvé živé vysielanie Rádia Junior, prvý rozhlasový priamy prenos a prvý videoprenos Rádia Junior na webe RTVS v bezmála 13-ročnej histórii tohto internetového rozhlasového okruhu.

Podujatiu budú predchádzať komentované prehliadky budovy Slovenského rozhlasu. Nasledovať bude živé vysielanie z Komorného štúdia Slovenského rozhlasu od 16.00 do 18.00 h.

Programom budú sprevádzať redaktorky Rádia Junior - Veronika Dianišková, Lucia Šaráková a Rozália Vlasková a „narúšať“ ho bude najmladší kolega - maskot Rádia Junior rozhlasový škriatok Breptík. Breptík si pozval aj niekoľko špeciálnych hostí a spolupracovníkov Rádia Junior – herca Michala Rovňáka, herečku Danielu Šencovú a spisovateľa Daniela Heviera. Hudobnú časť programu zaobstará kapela Toddler Punk, ktorá zahrá aj známe skladby z televízneho a rozhlasového muzikálu Neberte nám princeznú, dokonca jednu z nich v rozhlasovej premiére v špeciálnej verzii.

Historicky prvý priamy prenos a prvé živé vysielanie v histórii Rádia Junior bude možné počúvať online na webovej stránke https://junior.rtvs.sk/player. Videoprenos bude dostupný na facebook-ovej stránke Rádia Junior alebo na webových stránkach RTVS https://www.rtvs.sk/televizia/live-rtvs.

Fest Anča sa tento rok ponorí do Utópií

Fest Anča sa tento rok ponorí do Utópií
Domov - Fest Anča 

Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa uskutoční v Žiline počas prvého letného prázdninového víkendu (29. 6. – 2. 7.). Témou 16. ročníka s bohatou ponukou domácich i zahraničných animovaných filmov sú Utópie. Divákov čaká aj pestrý sprievodný program. Festival premietne trilógiu oceňovanej režisérky Marty Pajek aj kultovú snímku Divoká planéta. Organizátori mysleli aj na rodiny s deťmi, pripravili tiež druhý ročník Študentského fóra, ktoré vytvára prostredie na diskusiu medzi školami a študentmi animácie.
"Je dôležité, aby sme si v súčasnom polarizovanom svete dovolili snívať o nových, veľakrát nemožných svetoch," vysvetľuje tému festivalu jeho programový riaditeľ Jakub Spevák s tým, že je popretkávaná naprieč celým filmovým i nefilmovým programom. "V kurátorovanej kolekcii krátkych animovaných filmov sa bude na utópie nazerať z pohľadu klimatickej krízy a kapitalizmu, ale aj z pohľadu kvíru a rodovej rovnosti. Diváci budú mať možnosť sledovať súboj dystópie s utópiou a tiež pokus o ich dekonštrukciu," avizujú organizátori.
Masterclass uvedie poľská animátorka Marta Pajek, ktorá v Žiline predstaví aj svoju trilógiu Nemožné objekty a iné príbehy. Podľa Fest Anče oceňované dielo, pozostávajúce z troch častí, "komplexný, vrstevnatý portrét ženy v kontexte spoločnosti, rodiny a romantického vzťahu" presne zapadá do festivalovej témy. "Aj napriek tomu, že slovo utópia označuje neexistujúce miesto, veríme, že na Fest Anči vytvoríme skutočné útočisko, v ktorom sa každý/á bude cítiť naozaj bezpečne. Miesto, ktoré bude inkluzívnejšie a spravodlivejšie. Miesto, kde budeme doma," dodáva Spevák.
Do 16. ročníka festivalu bolo prihlásených takmer 1400 filmov, z ktorých predvýberová komisia vybrala 230. Riaditeľka festivalu Ivana Sujová dodáva, že snímky budú hodnotiť osobnosti súčasnej domácej i svetovej animácie. O Najlepšom krátkom animovanom filme a Najlepšom študentskom krátkom animovanom rozhodne nezávislý tvorca animovaných filmov Malte Stein, pôvodom taiwanský režisér Cheng-hsu Chung a režisérka, výtvarníčka a animátorka Joanna Kozuch.
Festival sa koná v žilinskej Novej synagóge, v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, v mestskom divadle i v Rosenfeldovom paláci. Každoročne zahŕňa medzinárodnú súťaž animovaných krátkych filmov a hudobných videí či špeciálne fokusované filmové sekcie. Počas štyroch dní ponúkne prednášky, premietania pre deti a ďalšie sprievodné podujatia.

Zdroj: TASR

28. 6. 2023

HOAX: Parížsky Víťazný oblúk nevyzdobili inštaláciou dúhy

 HOAX: 

 
 

Parížsky Víťazný oblúk nevyzdobili inštaláciou dúhy       





Začiatkom júna 2023 sa na sociálnych sieťach zdieľalo video, ktoré zobrazovalo parížsky Víťazný oblúk vyzdobený dúhovou inštaláciou. Súčasťou videa bolo nepravdivé tvrdenie, že má ísť o reálnu výzdobu parížskej pamiatky. Je pravda, že mesto Paríž vyjadrilo podporu právam LGBTQ+ ľudí a na oficiálnych budovách vyvesilo dúhovú vlajku. Zdieľané video je však digitálnou animáciou vytvorenou americkým umelcom žijúcim vo Francúzsku. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
"Víťazný oblúk v Paríži bol na oslavu hrdosti pokreslený obrovskou dúhou. Táto dominanta, na ktorej sa nachádza Hrob neznámeho vojaka, bola pokrytá obrovskou dúhou pýchy," píše sa v popise videa z 2. júna 2023 na facebookovej stránke Realita Okolo Nás. Video sa šírilo aj na mnohých ďalších miestach na Facebooku či Telegrame. Pod videom sa objavili aj hanlivé komentáre namierené proti LGBTQ+ ľuďom.
Koncom mája či začiatkom júna 2023 nebola na parížskom Víťaznom oblúku inštalovaná žiadna takáto výzdoba. V skutočnosti ide o digitálnu animáciu vytvorenú americkým umelcom, čo potvrdil v príspevkoch na svojich kanáloch na sociálnych sieťach.
Pomocou spätného vyhľadávania videí AFP zistila, že video resp. digitálna animácia vytvorená americkým umelcom bola pôvodne uverejnená 1. júna na instagramovom účte "origiful". Autorom je Ian Padgham, Američan z Kalifornie žijúci vo Francúzsku. Rovnakú animáciu zverejnil v ten istý deň aj na Twiteri.
Padgham pre AFP uviedol, že mnohí diváci uverili, že video je skutočné: "Vždy ma prekvapí, koľko ľudí si moje videá zamieňa za skutočné. Keď som v minulosti nakrútil video s otvárajúcimi sa pyramídami v Louvri, cez ktoré vyleteli balóny, dokonca aj Parížania si mysleli, že je to pravda," povedal pre AFP.
AFP odfotografovala Víťazný oblúk 31. mája 2023, deň predtým, ako vraj mala byť údajná dúha nainštalovaná. Na pamätníku neboli žiadne stopy po prípravách na rozmernú inštaláciu.
Ninon Varrallová, hovorkyňa organizácie, ktorá pamätník spravuje, 9. júna pre AFP uviedla, že Padgham s nimi pred nakrútením videa nič nekonzultoval. Zároveň dodala, že dielo nie je skutočnou inštaláciou, ani nejde o partnerstvo či spoluprácu s Víťazným oblúkom.

 


 

Zdroj: TASR

 

Julian Sands je mŕtvy

Julian Sands je mŕtvy

Julian Sands Confirmed Dead at 65, 5 Months After Disappearance


Ľudské pozostatky nájdené v horách v Kalifornii, patrili britskému hercovi Julianovi Sandsovi, ktorý zmizol počas túry v januári. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na tamojšiu políciu.

Pozostatky našli v sobotu a teraz ich formálne identifikovali, uviedla polícia.

Šesťdesiatpäťročný Sands bol známy najmä rolami v oceňovanom filme Izba s vyhliadkou (1985) alebo seriáloch 24 (2001 - 2010) či Smallville (2001 - 2011). Medzi ďalšie filmy, v ktorých si zahral, patria napríklad aj Gothic - Noc hrôzy (1986), Warlock (1989), Arachnofóbia (1990), Helena v krabici (1993), Zanechať Las Vegas (1995), Medailón (2003) alebo Muži, ktorí nenávidia ženy (2011).

Sands zmizol 13. januára v zlom počasí v oblasti Baldy Bowl v kalifornských San Gabriel Mountains. Pátranie komplikovali búrky, ako aj extrémna zima a hrozba lavín.

Kancelária šerifa okresu San Bernardino uviedla, že pozostatky nájdené cez víkend v oblasti Mount Baldy pozitívne identifikovali ako nezvestného herca. „Spôsob úmrtia je stále predmetom vyšetrovania, čaká sa na výsledky ďalších testov,“ uviedli.

Rodák z Otley v Yorkshire vyštudoval na Lord Wandsworth College v Hampshire a hereckú kariéru odštartoval rolami vo filmoch ako Vražedné polia (1984). Vďaka tomu sa dostal do pozornosti režiséra Jamesa Ivoryho, ktorý ho obsadil do spomenutej Izby s vyhliadkou

 

Zdroj: SITA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Európsky parlament – Wikipédia


Novinári, mediálne organizácie, aktivisti, akademici, umelci a výskumníci by mali byť chránení pred nepodloženými a zneužívajúcimi súdnymi konaniami. Upozornili na to v utorok poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výboru pre právne veci v stanovisku k otázke strategických žalôb proti účasti verejnosti (SLAPP). Informuje o tom spravodajca TASR.
Za pozíciu výboru k novým celoúnijným pravidlám na zabezpečenie ochrany pred nepríjemnými žalobami proti účasti verejnosti sa vyslovilo 15 poslancov, jeden bol proti a jeden sa zdržal hlasovania.
Nový návrh obsahuje záruky proti strategickým žalobám proti účasti verejnosti a jej hrozbám. Podľa europoslancov ide o nepodložené a zneužívajúce právne kroky na umlčanie osôb pracujúcich vo verejnom záujme. Nové pravidlá sa budú uplatňovať zatiaľ iba v cezhraničných prípadoch, čiže keď žalovaný a žalobca nemajú sídlo v členskom štáte, kde prebieha súd.
V záujme zvýšenia celoeurópskej ochrany poslanci rozšírili definíciu cezhraničných prípadov o prípady, keď sa téma sporu týka viac ako jednej krajiny a je prístupná elektronicky. A vyzvali krajiny EÚ, aby implementovali odporúčania eurokomisie aj pre vnútroštátne prípady SLAPP.
Osoby, na ktoré sa zameriava SLAPP, by mohli požiadať o predčasné zamietnutie svojho prípadu. Bolo by na žalobcovi dokázať, že prípad nie je neopodstatnený. Žalobcovia by hradili aj trovy konania, zatiaľ čo obete SLAPP by mali právo na náhradu škody, vrátane poškodenia dobrého mena.
Prípady ohovárania by boli prípustné len na vnútroštátnom súde žalovaného. Poslanci rovnako chcú, aby členské štáty neuznávali rozsudky proti tým, na ktorých sa zameriavajú SLAPP v tretích krajinách a majú bydlisko na ich území. Naopak, tieto cieľové osoby by mali mať nárok na náhradu škody za SLAPP na vnútroštátnych súdoch.
Spravodajca EP pre túto oblasť, nemecký poslanec Tiemo Wölken po hlasovaní zdôraznil, že žaloby SLAPP sú hrozbou pre právny štát a vážne porušujú základné práva na prejav, informácie a slobodné združovanie.
"Ide o formu právneho obťažovania a zneužívania súdneho systému, ktorú čoraz viac využívajú mocní jednotlivci a organizácie, aby sa vyhli verejnej kontrole. Cieľom SLAPP nie je vyhrať prípad, ale zastrašiť a odradiť mnohých novinárov a aktivistov od šírenia informácií verejnosti, čo má za následok autocenzúru. Naše súdy by sa nemali považovať za ihrisko pre mocných jednotlivcov, spoločnosti a politikov a nemali by sa zneužívať na osobný prospech," vysvetlil Wölken.
Europarlament prijme svoju vyjednávaciu pozíciu na júlovom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu. O konečnej podobe právnej úpravy rozhodnú rokovania s členskými štátmi.

                                          LeJDD

Novinári vplyvného francúzskeho týždenníka Journal du Dimanche (JDD) vstúpili do štrajku na protest proti vymenovaniu nového editora, ktorým sa stal 34-ročný novinár Geoffroy Lejeune, známy svojimi kontaktmi s krajnou pravicou.
Informoval o tom spravodajský web France Info a agentúra AFP dodala, že táto nominácia dokazuje posun médií a politiky vo Francúzsku smerom doprava.
Správa o Lejeuneovom vymenovaní mediálnou spoločnosťou Lagardere, ktorú nedávno kúpil konzervatívny miliardár Vincent Bollore, vyvolala minulý týždeň hromadné výpovede zamestnancov JDD, čo týždenník i jeho webovú stránku ochromilo.
Lejeune, ktorý má blízko k viacerým vysokopostaveným krajne pravicovým politickým predstaviteľom, "vyjadruje myšlienky, ktoré sú opakom hodnôt, ktoré JDD šíril posledných 75 rokov," uviedla vo svojom vyhlásení odborová organizácia JDD.
Francúzska ministerka kultúry Rima Abdul-Malaková sa pripojila k politikom ľavice, ako aj k skupine zástancov slobody médií - vrátane organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) -, ktorí vyjadrili znepokojenie nad tým, že taký dôležitý mediálny post dostal práve človek ako Lejeune.
Osem bývalých redaktorov novín označilo Lejeuneovo vymenovanie za "provokáciu a za dôkaz toho, že krajná pravica sa teraz pokojne inštaluje v médiách". Vyjadrili aj rozhorčenie nad tým, že Bollore poprel identitu novín.
Lejeune bol donedávna redaktorom krajne pravicového týždenníka Valeurs Actuelles, ktorého vplyv pomáhal zvyšovať provokatívnymi titulkami a útokmi na francúzskych politikov a intelektuálov, doplnila AFP.
V roku 2019 približne 400 intelektuálov a vysokoškolských učiteľov v spoločnom liste kritizovalo tento týždenník za jeho útok- veľmi zlý a osobný - voči historikovi Benjaminovi Storovi, renomovanému znalcovi francúzskych koloniálnych dejín. Stora totiž jeden z článkov vo Valeurs Actuelles označil za antisemitský.
Týždenník Valeurs Actuelles opakovane písal aj o americkom finančníkovi židovského pôvodu Georgeovi Sorosovi, ktorého v roku 2018 na titulnej strane označil za "miliardára, čo sa sprisahal proti Francúzsku".
V roku 2021 bol týždenník Valeurs Actuelles uznaný za vinný z rasistických nenávistných prejavov po tom, ako uverejnil fiktívny príbeh a karikatúry zobrazujúce jednu z najvýznamnejších francúzskych poslankýň tmavej pleti ako nahú otrokyňu v reťaziach a so železným obojkom.
Počas kampane pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku Lejeune podporil krajne pravicového mediálneho komentátora Érica Zemmoura.
O Lejeuneovi je tiež známe, že je blízkym priateľom Marion Maréchalovej, netere krajne pravicovej líderky Marine Le Penovej a vnučky Jeana-Marie Le Pena, zakladateľa medzičasom zlikvidovanej krajne pravicovej strany Národný front.
AFP informovala, že Bollore - konzervatívny katolík zo severozápadu Francúzska - postupne rozširuje svoje impérium - ovládol televízne kanály, časopis Paris Match, rozhlasovú stanicu Europe 1 a teraz aj JDD. Spravodajský kanál iTélé, ktorý získal v roku 2016, sa postupne zmenil na konzervatívnu platformu, ktorú kritici označujú za francúzsku obdobu americkej televízie Fox News blízkej exprezidentovi USA Donaldovi Trumpovi.
AFP konštatuje, že Lejeune je jedným z mnohých novinárov, komentátorov a intelektuálov, ktorí vo Francúzsku pomohli presunúť tvrdé názory na imigráciu a islam do hlavného mediálneho prúdu, čo odráža posun vo francúzskej politiky. Mnohí politici už
totiž v súkromných rozhovoroch pripúšťajú, že Le Penová by mohla byť budúcou francúzskou prezidentkou.
Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že k názorom Le Penovej - i Lejeunea – na imigráciu sa hlási väčšina Francúzov.

Copyright  © TASR 2023

 




Spravodajská televízia CNN získala audionahrávku, v ktorej niekdajší americký prezident Donald Trump diskutuje o tom, že vlastní dokumenty podliehajúce utajeniu, ktoré neodtajnil. Nahrávka je z rozhovoru z júna 2021 v jeho rezorte Bedminster v New Jersey, ktorý Trump absolvoval s ľuďmi pracujúcimi na memoároch jeho niekdajšieho personálneho šéfa Marka Meadowsa. Záznam poskytuje nové detaily z rozhovoru a predstavuje kritické dôkazy v obžalobe špeciálneho vyšetrovateľa ministerstva spravodlivosti Jacka Smitha v súvislosti so zaobchádzaním bývalého prezidenta s utajovanými informáciami.
„Toto sú tie dokumenty,“ hovorí Trump v nahrávke, keď diskutuje o plánoch Pentagonu týkajúcich sa útoku na Irán. CNN poukazuje na to, že tento citát sa v obžalobe neuvádza. Trump tiež odkazuje na niečo, čo nazýva „vysoko dôverné“ a zdá sa, že to ukazuje ostatným v miestnosti. V dvojminútovej nahrávke je tiež počuť, ako Trump s ostatnými vtipkuje o utajených e-mailoch niekdajšej ministerky zahraničia Hillary Clintonovej, ktorá pre používanie súkromného e-mailového servera čelila vyšetrovaniu.
Tvrdenia bývalého prezidenta na nahrávke pritom zjavne podkopávajú jeho vyhlásenia z minulotýždňového rozhovoru vo Fox News, keď povedal, že pri sebe žiadne dokumenty nemal. „Nebol tam žiadny dokument. Bolo to obrovské množstvo papierov a všetkého ostatného, čo hovorilo o Iráne a iných veciach. A možno to bolo zadržané, alebo nemuselo, ale nebol to dokument. Nemal som dokument ako taký. Nebolo čo odtajňovať. Boli to články z novín, časopisov a článkov,“ vyjadril sa Trump.
Hovorca Trumpovej kampane Steven Cheung vo vyhlásení uviedol, že audionahrávka „poskytuje kontext dokazujúci, že zase raz prezident Trump nič zlé neurobil“.
Záznam zachytáva jednu z dvoch situácií spomínaných v obžalobe, v ktorej prokurátori tvrdia, že Trump ukazoval dôverné informácie osobám bez príslušných bezpečnostných previerok.
Trump tento mesiac pred súdom poprel vinu v prípade obvinení v súvislosti so zaobchádzaním s tajnými dokumentmi, ktoré mal v jeho floridskom sídle Mar-a-Lago. Bývalého prezidenta obvinili zo spáchania dovedna 37 trestných činov v súvislosti so zaobchádzaním s tajnými dokumentmi, marením spravodlivosti a nepravdivými vyhláseniami.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.