2. 9. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS
  

Stredajšie večery patrili na Dvojke od októbra 2015 novému komediálnemu seriálu Od veci, ktorý divákom prostredníctvom humoru pripomínal, že život niekedy dokáže byť poriadne absurdný. Seriál si rýchlo získal veľa fanúšikov, a tak RTVS pripravuje jeho pokračovanie už túto jeseň. Jedenásťdielny seriál bude mať svoju premiéru na Dvojke už 3. septembra. V hlavných úlohách sa predstavia dnes už obľúbené postavičky - Tomáš Hudák, Ludwig Bagin, Stano Staško, Juraj Tabaček a Lukáš Puchovský. Diváci sa môžu tešiť na nové skeče a exkluzívnych hostí - napríklad na Táňu Pauhofovú, Laskyho, Adyho Hajdu či Adrianu Kučerovú.
Základom seriálu je rozhlasová humoristická relácia Od veci_FM, ktorú vysiela Rádio_FM každý druhý štvrtok. Televízna podoba však obsahuje len tie najlepšie momenty z rozhlasovej talkshow, ktoré sú obohatené o originálne animované skeče.
Na začiatku bol príbeh kamarátov, ktorí chceli preraziť vo svete showbiznisu, no boli nútení zarábať si rôznymi „bokovkami.“ Táto obsahová línia už podľa slov režisérky seriálu Maje Hriešik ďalej nepokračuje. „V nových častiach sa skôr snažíme obohatiť rozhlasové vysielanie, ktoré má v každej epizóde zaujímavé posuny. Situácie, ktoré dokážu chalani improvizáciou vytvoriť, dopĺňame už nie improvizovanými, ale tematizovanými skečmi, aby to aj obrazovo obohatilo ich nápadité rozprávanie,“ vysvetľuje Maja Hriešik.
Každá televízna epizóda bude rozdelená do troch častí, otváracou scénou pritom vždy bude animovaný skeč. Herci sa podľa slov režisérky seriálu Maje Hriešik objavia v imaginárnom prostredí, ktoré je kreslené a zaradia tak epizódu k téme, o ktorej bude neskôr reč počas rozhovoru v štúdiu. Nasleduje časť zo štúdia, ktorú môžeme považovať za stand up show štyroch komikov a potom sa k štvorici pridá hosť. Záverečná časť seriálu zvaná Oligarcha je novinkou. Hlavnou postavu je Oli, hraný Tomášom Hudákom, ktorý si žije na vysokej nohe a zjavne hýbe svetom, aspoň tým slovenským. Partnera v rozhovoroch mu robí ďalší pán v obleku - Lukáš Puchovský. V ich skečoch možno badať prvky politickej satiry.
A aký posun nastal v nových častiach seriálu? „Možno tam bude trochu menej improvizácie a viac dopredu premyslených vecí. Je to také vyzretejšie,“ poznamenal Tomáš Hudák, ktorý sa v seriáli ocitne nielen v úlohe moderátora a herca, ale aj ako jeden z troch scenáristov. Témy talkshow sú rôznorodé, väčšinou sú predmetom záujmu aktuálne udalosti, chalani však načrú aj do histórie. „Ľudia sa môžu tešiť na Ľudovíta Štúra, staroveký Rím či Troch kráľov. Vytvorili sme si vlastný výklad toho, ako to mohlo byť,“ podotkol Tomáš. Takto napríklad vznikla aj fiktívna predstava o hipsterovi Ľudovítovi Štúrovi, ktorý žije v súčasnej dobe sociálnych sietí, má vytvorený profil, Janko Kráľ mu lajkuje statusy, bernolákovci mu „dávajú hejty“ a štúrovci si fotia na Devíne spoločné selfie. „Vzniklo tam veľa dobrých vecí a hlavne máme veľa skvelých hostí. Bude to sranda, lebo sme z toho sme vystrihali presne to, čo sme chceli,“ doplnil.
V seriáli sa ako hostia objavia známe osobnosti: herečka Táňa Pauhofová, dramaturg a spisovateľ Daniel Majling, herec Ady Hajdu, hudobník Jozef Lupták, fotografka Olja Triaška Stefanović, herečka Monika Hilmerová, literárny publicista Dado Nagy, herec Kamil Mikulčík, operná speváčka Adriana Kučerová, motorkár a cestovateľ Marek Slobodník a spevák kapely Para Lasky. Animované časti vytvorili Nada Božic, Ivana Šáteková, Broňa Schragge a Matúš Pniak. Na scenári pracovali Maroš Hečko, Tomáš Hudák a Maja Hriešik, ktorá seriál aj režírovala.
Seriál si budú môcť diváci pozrieť už túto sobotu 3. septembra na Dvojke o 22:50 po seriáli Fargo a v repríze v pondelok o 13:20. Prvým hosťom v Od veci_FM bude herec Kamil Mikulčík. 

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Slovenská pošta odmietla distribuovať do schránok tlačovinu "Kali špeciál" ako periodickú tlač aj ako leták. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková. Noviny venované kauze Bašternák chceli cez poštu do schránok rozniesť opozičné strany OĽaNO-NOVA a SAS.
Pošta sa odvoláva na stanovisko Ministerstva kultúry (MK) SR, podľa ktorého tlačovina nespĺňa zákonom stanovené požiadavky pre periodickú tlač. "V danom prípade ju považujeme za leták. Podľa našich právnikov môže obsah letáku "Kali špeciál" zasahovať do práva na ochranu osobnosti konkrétnej fyzickej osoby/osôb, čo môže založiť zodpovednostný vzťah Slovenskej pošty ako šíriteľa letáku (reklamy) v zmysle príslušných ustanovení zákona o reklame, ak by sa neskôr preukázalo, že obsah letáku skutočne zasiahol do práva na ochranu osobnosti konkrétnej fyzickej osoby," povedala Dorčáková. Inštitúcia preto nechce vstupovať do rizika prípadného súdneho sporu o ochranu osobnosti.
Slovenskej pošte v stredu (31. 8.) doručili i písomné oznámenie výhradného nositeľa autorských práv k fotografii tváre Roberta Kaliňáka nachádzajúcej sa na tlačovine. "Nositeľ autorských práv nás upozornil, že disponuje výhradným právom na použitie tejto fotografie a na jej použitie na predmetnej tlačovine nebol daný jeho súhlas," informovala Dorčáková. Ak by ju pošta rozniesla, podľa hovorkyne by sa dopustila porušenia Autorského zákona a zároveň aj Trestného zákona.
Opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS už avizovali, že ak pošta odmietne rozdistribuovať tlačovinu, urobia tak sami alternatívnymi formami. Nedávno to na tlačovej konferencii oznámili poslanci Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) a Jozef Rajtár (SaS). Podľa Rajtára vytvorila Slovenská pošta a ministerstvo kultúry pakt proti opozičným stranám. Postup pošty, keď sa obrátila na ministerstvo so žiadosťou týkajúcou sa náležitostí registrácie periodika, poslanec považuje za zavádzanie verejnosti, diskrimináciu a cenzúru.
"Kali špeciál" podľa ministerstva neobsahuje všetky zákonom požadované údaje. Hovorca ministerstva Jozef Bednár tento týždeň vysvetlil, že v nich nie je zreteľne a nezameniteľne uvedený vydavateľ, dátum a ročník vydania a medzinárodné štandardné číslo seriálu (ISSN), ktoré zrejme nebolo pridelené.
Pošta môže odmietnuť distribúciu periodika iba z dôvodov uvedených v zákone, zdôraznil nedávno Viskupič. Medzi tie však podľa neho nedostatočná registrácia periodika nepatrí. "Pošta evidentne porušuje zákon, budeme preto zvažovať právne kroky,“ uviedol poslanec. Počínanie štátnej inštitúcie mieni riešiť aj v politickej rovine – v parlamentnom výbore pre kultúru, média aj v pléne parlamentu. Viskupič označil tieto výhrady za formálne pochybenia, ktoré vznikli v dôsledku toho, že museli kvôli pošte pôvodne leták preklasifikovať na periodikum.

Copyright © TASR 2016

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA


"Napriek prehlásenej nulovej tolerancii voči fašizmu u nás, naše masmédiá vrátane verejnoprávnych nás kŕmia informáciami, ktoré sú zamerané na podporu banderovcov na Ukrajine, príslušníkov SS v pobaltských krajinách. Naši vrcholoví predstavitelia sa chovajú veľmi priateľsky k predstaviteľom týchto krajín, ktoré potláčajú antifašistov a búrajú pamätníky padlých sovietskych vojakov vo svojich krajinách. To čo my považujeme za oslobodenie spod fašizmu oni nazývajú okupáciou a naši predstavitelia diplomaticky mlčia.Kedysi sa naši predkovia museli učiť po maďarsky, za slovenského štátu po nemecky a teraz sa musia aj malé deti učiť po anglicky aby v dospelosti mohli ísť pracovať do zahraničia. Toto naša generácia za socializmu nepoznala. Ani v časoch najtuhšej normalizácie sme nemuseli hovoriť vo fabrikách po rusky.Ďalším príkladom koloniálneho správania sa voči nám je uloženie povinnosti zverejňovania loga EU na všetkých predmetoch, ktoré boli nadobudnuté pri realizácii projektov spolufinancovaných z eurofondov."
Ján Holička ,predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Trenčín

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Anglický herec Jim Broadbent doplnil obsadenie pripravovanej siedmej sezóny seriálu Hra o tróny (2011). Tvorcovia síce zatiaľ neprezradili, v akej úlohe sa 67-ročný Broadbent v seriáli predstaví, má ísť však "podstatnú postavu".
Nakrúcanie novej série sa začne na jeseň, pričom televízna spoločnosť HBO ju predstaví na budúci rok v lete. Na rozdiel od doterajších sezón, ktoré ponúkli vždy po desať epizód, bude mať očakávaná séria o tri časti menej. Na réžii spolupracujú Mark Mylod, Jeremy Podeswa, Matt Shakman a Alan Taylor. V nových častiach sa opäť predstavia Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Emilia Clarke či Nikolaj Coster-Waldau. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. Seriál, ktorý sa skončí v roku 2018 ôsmou sezónou, nedávno získal 23 nominácií na ceny Primetime Emmy.
James "Jim" Broadbent získal v roku 2002 Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej role filmu Iris (2001). Okrem toho je známy zo snímok ako napríklad Výstrely na Broadwayi (1994), Richard III (1995), Moulin Rouge (2001), Denník Bridget Jonesovej (2001), Gangy New Yorku (2002), Trh márnosti (2004), Bridget Jonesová: S rozumom v koncoch (2004), Jednotka príliš rýchleho nasadenia (2007), Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008), Mladá Viktória (2009), Harry Potter a Polovičný princ (2009), Železná lady (2011), Harry Potter a Dary smrti - 2. (2011), Atlas mrakov (2012), Špina (2013), Paddington (2014), Brooklyn (2015) či Orol Eddie (2016).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Česká televízia (ČT) bude v nasledujúcej jesennej sezóne na kanáli ČT art pokračovať v reflexii českej kultúry. Ponúkne portréty významných tuzemských osobností umeleckej scény aj štúdie fenoménov ako sú revivalovej kapely, český pop, amatérsky film, regionálne divadla alebo pražské Studio Ypsilon. V uplynulých troch rokoch existencie kanálu ČT art tvorili dve tretiny jeho programe pôvodné relácie Českej televízie, povedal novinárom riaditeľ ČT Petr Dvořák.
Trojročné narodeniny svojho kultúrneho kanála včera ČT oslávilo priamym prenosom predstavenie Praha stovežatá Studia Ypsilon, ktoré bolo v máji 2000. "Pri prvých skúškach sme boli skeptickí, prišlo nám to ako predstavenie pre deti. Ale s publikom dostalo neuveriteľnou injekciu. Nie je to dramatický útvar ako hra, ale vlastne také sympózium o Prahe, "uviedol herec Jiří Lábus, ktorý je členom Ypsilonky od roku 1972.
Priamy prenos úspešné inscenácie predznamená jednu z noviniek jesenného programu ČT art, ktorú bude cyklus Legenda Studio Ypsilon. Projekt Rok regionálnych divadiel ponúkne po 13 večerov výnimočná predstavenia, ktorá vznikala na mimopražských scénach. Doplnené budú dokumentárnymi portréty jednotlivých scén.
Vážnu hudbu okrem iného zastúpi druhá rada séria dokumentov Môj pokus o majstrovský opus. V réžii Alice Nellis, Olgy Špátovej, Eriky Hníkovej a ďalších sa zameria na tuzemskej hudobnej osobnosti, akými sú kontratenorista Jan Mikulášek, klavirista Ivo Kahánek alebo harfistka Jana Boušková.
Populárna hudbe bude na ČT art venovaný desaťdielnej cyklus o skupine Olympic a sériu jej spomienkových koncertov v Malostranské besede, koncert k výročiu festivalu Porta 50 alebo dokument o histórii festivalu Zlatá lýra. Populárny hudobnú scénu sa pokúsi zmapovať relácia PopStory a fenoménu revivalových kapiel sa bude venovať dokument režiséra Šimona Šafránka Zeme revival.
Dokumentárny film Jany Chytilovej Cesty Jozefa Pleskota sa na Arte stane prvým zo zamýšľanej radu dokumentov o súčasnej českej architektúre. ČT art uvedie aj zberný dokument Odvaha o realizácii jednej z najväčších bronzových sôch na svete Jaroslava Rony. Dramatické osudy záchrany kópií niektorých filmov pripomenie dokumentárna séria Arzenál.
Na jeseň sa na Artu objavia aj novinky zo zahraničnej tvorby. Novou radou bude napríklad pokračovať seriál Šílenci z Manhattanu. Prvýkrát sa na obrazovkách ČT predstaví aj dánsky seriál 1864, dvojdielny portrét George Harrisona v réžii Martina Scorseseho alebo štvordielny cyklus o Walta Disneyho.
Kultúrne kanál ČT art začal vysielať 31. augusta 2013. Za tri roky bolo odvysielaných 10.950 hodín, z ktorých 68 percent tvorila vlastná výroba. Takmer štvrtina vysielanie patrila premiéram.

Americkí filmári predvčerom obnovili prácu na seriáli Knightfall, ktorého nakrúcanie ohrozil piatkové požiar dekorácie na pražskom Barrandove. Bude sa pracovať v exteriéroch aj v barrandovských štúdiách. Po dohovore s našimi poisťovňami a spoločností Barrandov Studio plánujeme čo najskôr postaviť znova vonkajšie zničenej kulisy a dokončiť filmovanie v SR, uviedla dnes v písomnom vyhlásení bez bližších podrobností spoločnosť Stillking Films.
Spoločnosti, ktorá pre Američanov zabezpečuje produkciu v Česku, podľa odhadov spôsobil oheň škodu až 100 miliónov korún. Spálenej kulisy boli poistené. Príčinu požiaru odhalí až odborná znalecká skúmanie.
Kulisy horeli na pozemkoch susediacich sa štúdiu na Barrandove, ktoré si prenajala Stillking Films. Dekorácie historickej Paríža stavala spoločnosť Barrandov Studio. Kulisa vznikala desať týždňov a zaplnila 30.000 metrov štvorcových. Filmovým architektom je Ondřej Nekvasil.
Američania začali seriál pre stanicu History Channel točiť v Chorvátsku, do Česka sa presunuli v júli približne na päť mesiacov. Príbeh seriálu Knightfall sa odohráva medzi 13. a 14. storočím a zachytáva skutočné udalosti, ktoré viedli k prenasledovaniu a pádu templárskych rytierov. Natáčať sa podľa pôvodného plánu malo do decembra potrebné na Točníku, v Průhoniciach či v Doksanoch.

Copyright © ČTK 2016

1. 9. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Sublicencia od Discovery Communications poskytne Rozhlasu a televízii Slovenska vysielacie práva na voľné šírenie Zimných olympijských hier 2018 a Letných olympijských hier 2020. Inovatívna dohoda je súčasťou stratégie Discovery Communications, aby olympiádu mohlo sledovať ešte viac ľudí pri televíznych obrazovkách než doposiaľ. Fanúšikovia na Slovensku si môžu vychutnať každý okamih z hier aj na Eurosporte a jeho digitálnych službách. RTVS zabezpečuje vysielacie práva pre Olympiádu 2018 v Pchjongjangu vrátane hokeja a pre Olympiádu v Tokiu 2020.


Spoločnosť Discovery Communications a RTVS dnes oznámili dlhodobé partnerstvo, ktoré zaistí divákom na Slovensku možnosť sledovať každý vzrušujúci okamih olympiády na rôznych platformách. Športový rok 2016 priniesol okrem exkluzívnych športových podujatí doma i v zahraničí ďalšie dobré správy pre slovenských fanúšikov. RTVS získala sublicencie od Discovery Communications na vysielanie Zimných olympijských hier v roku 2018 a Letných olympijských hier v Tokiu v roku 2020. RTVS tak prinesie celú programovú ponuku vrátane turnaja v ľadovom hokeji, ktorý je pre slovenských fanúšikov jedným z najdôležitejších.

Dohoda zabezpečí, že Zimné olympijské hry v Pchjongjangu a Letné olympijské hry v Tokiu 2020 budú k dispozícii pre slovenských divákov na RTVS, ako aj na Eurosporte a na internetovej platforme či na Eurosport Player. Mix voľného, plateného a digitálneho pokrytia ponúkne divákom možnosť naplno sa ponoriť do diania olympijských hier.

Uvedené plány pomôžu vášnivým športovým fanúšikom na Slovensku nechať sa uchvátiť hrami. Zároveň vychádzajú zo sľubu Discovery Communications poskytnúť divákom silnejší zážitok zo sledovania a možnosť sledovať šport spôsobom, ktorý im sedí najviac, a to prostredníctvom spomenutého mixu voľného, plateného a digitálneho pokrytia.

Športoví fanúšikovia budú môcť sledovať celý rad športových prenosov z olympijských disciplín aj online na webových stránkach www.rtvs.sk. Zároveň bude možné streamovať olympiádu a prenos na verejných priestranstvách, čím sa hry dostanú na námestia, do barov a reštaurácií alebo všade tam, kde sa slovenskí fanúšikovia športu stretávajú.

RTVS bude vďaka sublicencii od Discovery Communications exkluzívnym držiteľom audiovizuálnych a ne-exkluzívnym držiteľom rozhlasových práv pre Zimné olympijské hry v roku 2018 a Letné olympijské hry v roku 2020. Národnej televízii boli udelené vybrané digitálne práva na obsah vysielaný na jeho lineárnych televíznych kanáloch počas spravodajských relácií, ktoré nasledujú priamo po udalosti. Eurosport bude aj naďalej držať práva pre každý okamih olympijských hier v platenej verzii, a to prostredníctvom svojich digitálnych služieb.

Kasia Kieli, prezident spoločnosti Discovery Networks pre strednú a východnú Európu, Blízky východ a Afriku, povedal: "Snažíme sa, aby olympijské hry boli dostupné pre ešte viac ľudí na viac obrazovkách než kedykoľvek predtým. Práve dohoda s RTVS pre Pchjongjang 2018 a Tokio 2020 je významným krokom vpred k dosiahnutiu tohto cieľa na Slovensku. Športoví fanúšikovia tak budú mať celkom novú prístupnosť k olympiáde. Vďaka každému okamihu, ktorý je dostupný na platformách Eurosportu a pokrytiu na ich tradičnej národnej televízii, dostanú možnosť užiť si olympijské hry podľa vlastných predstáv."

"Som hrdý na to, že vďaka dohode s Discovery Communications sa olympijský hokejový turnaj vracia na obrazovky našej verejnoprávnej televízie. Podpis tejto dôležitej zmluvy na Olympijské hry v Pchjongjangu v roku 2018 a Olympijské hry v Tokiu v roku 2020 tiež dokazuje, že dlhodobé strategické ciele verejnoprávnych kanálov by nemali byť viazané na funkčné obdobie aktuálneho manažmentu. Naše úsilie by malo byť zamerané predovšetkým na našich divákov a poslucháčov," uviedol Václav Mika, generálny riaditeľ RTVS.

Victoria Davies, Country Manager pre strednú a východnú Európu v Discovery Communications, dodala: "Vieme, že fanúšikovia na Slovensku vášnivo sledujú svojich hrdinov a podporujú ich úsilie vyhrať olympijské medaily pre ich krajinu. Vďaka novým dohodám sa môžu fanúšikovia dostať ešte bližšie k svojim obľúbeným športovcom a sledovať tak každý krok ich olympijskej cesty cez vysoko kvalitné pokrytie RTVS a celoročne aj na každej obrazovke s Eurosportom."

Partnerstvo nadväzuje na ponuku Discovery Communications pre exkluzívne multimediálne práva pre 50 krajín a oblastí v Európe na vysielanie olympiád v rokoch 2018 - 2024, predstavené Medzinárodným olympijským výborom v júni 2015.

Strana SMER-SD dôrazne protestuje proti opakovanému porušovaniu zákonov

Strana SMER-SD dôrazne protestuje
 proti opakovanému porušovaniu zákonov

Strana SMER - sociálna demokracia dôrazne protestuje proti opakovanému porušovaniu zákonov, ku ktorému sa uchyľuje opozícia s cieľom poškodiť vládnu koalíciu a jej členov. Po bezprecedentnom porušení bankového tajomstva, kedy asistent poslanca NR SR za SaS neoprávnene vnikol na bankový účet podpredsedu vlády a ministra vnútra SR R. Kaliňáka, dochádza k ďalšiemu flagrantnému porušovaniu zákonov v súvislosti s pokusom opozície rozširovať politický materiál, zjavne poškodzujúci R. Kaliňáka.
SMER – SD považuje za správne, že bolo podané trestné oznámenie za porušovanie autorského práva, pretože politická strana OĽaNO pri výrobe tohto politického paškvilu plného klamstiev a ohováraní bez dôkazov, neoprávnene použila fotografiu R. Kaliňáka, ktorá je pod ochranou autorského práva.
SMER – SD principiálne odmieta používať v politickom súboji metódy, ktoré sú v podstate páchaním trestnej činnosti a vyslovuje presvedčenie, že orgány činné v trestnom konaní tento odsúdeniahodný počin OĽaNO dôsledne prešetria.

Tlačový odbor strany SMER - sociálna demokracia

Bratislavske pondelky od septembra na Dvojke

Bratislavske pondelky od 
septembra na Dvojke

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Mysteriózny seriál Stranger Things (2016) sa dočká druhej sezóny. Tvorcovia projektu o tom informovali dnes prostredníctvom sociálnych sietí. Priaznivci seriálu z dielne spoločnosti Netflix sa môžu tešiť na deväť epizód, ktoré sa budú odohrávať na jeseň 1984, približne rok po udalostiach z predchádzajúcej série. Netflix plánuje predstaviť novinku už na budúci rok, pričom by sa v nej mali opäť ukázať mnohé z postáv prvej sezóny.
Seriál sa odohráva v 80. rokoch minulého storočia a zameriava sa na Willa, Mikea, Dustina a Lucasa - štyroch kamarátov, ktorí spolu každodenne trávia čas. Will však jedného dňa záhadne zmizne a trojica chlapcov, Willova matka Joyce (Winona Ryder) a jeho starší brat Jonathan (Charlie Heaton) sa ho rozhodnú hľadať na vlastnú päsť. Neskôr sa k Joyce pridá aj najprv pasívny šerif Jim Hopper, ktorého stvárňuje David Harbour. Chlapci ale namiesto nezvestného Willa natrafia na záhadné dievča bez mena v podaní Millie Bobby Brown, ktoré je zrejme obeťou tajných experimentov. Následný rad nevysvetliteľných udalostí výrazne zasiahne do životov ľudí v malom mestečku. Herecké obsadenie projektu Matta a Rossa Dufferovcov ďalej doplnili Finn Wolfhard (Mike), Gaten Matarazzo (Dustin), Caleb McLaughlin (Lucas) či Noah Schnapp (Will).

Americká herečka Paget Brewster sa vráti do krimi seriálu Myšlienky vraha (2005), v ktorom stvárňovala agentku Emily Prentiss. Štyridsaťsedemročná herečka začne v obľúbenom projekte televízie CBS pravidelne účinkovať v pripravovanej dvanástej sezóne, čím v hereckom obsadení nahradí Thomasa Gibsona. Predstaviteľa špeciálneho agenta Aarona Hotchnera totiž nedávno zo seriálu prepustili, čomu predchádzal incident, pri ktorom napadol jedného z tvorcov série.
Správu o návrate agentky Emily Prentiss potvrdila spolutvorkyňa seriálu Erica Messer. "Sme nadšení, že sa k nám Paget vrátila natrvalo. Jednoznačne nám chýbala na obrazovkách ako aj mimo nich. To, že je späť, je úžasné - akoby nikdy neodišla," uviedla scenáristka a producentka.
Brewster mala pôvodne v novej sezóne iba hosťovať, pričom sa mala predstaviť v niekoľkých epizódach. Predtým pravidelne účinkovala v druhej až siedmej sérii a následne sa ukázala po jednej epizóde v deviatej a jedenástej sezóne. Diel, v ktorom sa rodáčka z Concordu v Massachusetts opäť objaví, odvysielajú 12. októbra, pričom premiéra dvanástej sezóny bude 28. septembra.
Paget Valerie Brewster sa do povedomia verejnosti dostala úlohou Kathy v seriáli Priatelia (1994 - 2004). Zažiarila však až vďaka spomínanému seriálu Myšlienky vraha, v ktorom pôsobila v rokoch 2006 až 2012. Okrem toho sa ukázala v seriáloch Dva a pol chlapa (2003 - 2015), Huff (2004 - 2006), Moderná rodina (2009) či Späť do školy (2009 - 2015) a predstavila sa tiež v snímkach ako Pravá láska (2000), Dobrodružstvá Rockyho a Bullwinkla (2000), Amber Freyová: Svedkyňa obžaloby (2005), Sám doma: Stratení na letisku (2006) alebo Smrtiaca klinika (2007). V súčasnosti účinkuje v seriáli Zvrhlé panstvo (2015), kde stvárňuje Dodo Bellacourt.

Hlavný hovorca teroristickej organizácie Islamský štát (IS) abú Muhammad Adnání zahynul v utorok v severosýrskom meste Aleppo pri útoku ruského stíhacieho bombardéra Su-34. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany.
Rezort podľa agentúry TASS uviedol, že pri nálete zahynulo približne 40 militantov IS, pričom spravodajské zdroje potvrdili, že medzi obeťami je aj Adnání.
Pentagón v utorok oznámil, že Adnání zahynul pri nálete Američanmi vedenej medzinárodnej koalície v oblasti mesta al-Báb, poznamenal TASS.
Po abú Bakrovi Baghdádím bol Adnání druhým najvyššie postaveným funkcionárom Islamského štátu. Adnání bol neslávne známy svojimi zvukovými posolstvami, v ktorých vyzýval k útokom osamelých vlkov na nepriateľov IS vrátane civilných cieľov na Západe. V roku 2014 oznámil zriadenie kalifátu v Sýrii a Iraku.
Islamský štát potvrdil zabitie svojho hovorcu. "Šejk odišiel počas kontroly vojenských operácií v provincii Aleppo," uviedol IS označujúc Adnáního za "mučeníka". Žiadne podrobnosti o jeho smrti však neuviedol.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

31. 8. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS sú odhodlané, že noviny „Kali špeciál“ venované kauze Bašternák rozdistribuujú po Slovensku sami, ak to odmietne urobiť Slovenská pošta. Oznámili to dnes na tlačovej konferencii v parlamente poslanci Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) a Jozef Rajtár (SaS).
Podľa Rajtára vytvorila Slovenská pošta a ministerstvo kultúry pakt proti opozičným stranám. Jeho nezamýšľaným dôsledkom je však podľa poslanca to, že záujem ľudí o „zakázané“ noviny rastie. Ubezpečil, že noviny sa k nim dostanú a v prípade nutnosti využijú distribúciu alternatívnymi formami. „Urobíme preto všetko, čo bude v našich silách, aj keby sme ich mali distribuovať poštovými holubmi,“ vyhlásil poslanec.
Viskupič oznámil, že stále nemajú stanovisko pošty. Jej postup, keď sa obrátila na ministerstvo kultúry so žiadosťou týkajúcou sa náležitostí registrácie periodika, poslanec považuje za zavádzanie verejnosti, diskrimináciu a cenzúru.
Pošta môže odmietnuť distribúciu periodika iba z dôvodov uvedených v zákone, zdôraznil Viskupič. Medzi tie však nedostatočná registrácia periodika nepatrí. „Pošta evidentne porušuje zákon, budeme preto zvažovať právne kroky,“ uviedol poslanec. Počínanie štátnej inštitúcie mieni riešiť aj v politickej rovine – v parlamentnom výbore pre kultúru, média aj v pléne parlamentu.
Ministerstvo dnes malo doručiť Slovenskej pošte stanovisko, že "Kali špeciál" neobsahuje všetky zákonom požadované údaje. Hovorca ministerstva Jozef Bednár v utorok (31. 8.) vysvetlil, že v nich nie je zreteľne a nezameniteľne uvedený vydavateľ, dátum a ročník vydania a medzinárodné štandardné číslo seriáli (ISSN), ktoré zrejme nebolo pridelené. OĽaNO-NOVA by podľa ministerstva distribúciou novín porušilo zákon.
Viskupič označil tieto výhrady za formálne pochybenia, ktoré vznikli v dôsledku toho, že museli kvôli pošte pôvodne leták preklasifikovať na periodikum. „Absencia údajov o vydavateľovi nedáva dôvod na odmietnutie distribúcie periodika. Je to len správny delikt v kompetencii ministerstva kultúry a takýto delikt nastáva až vtedy, ak k distribúcii periodika bez povinných údajov dôjde,“ odcitoval Viskupič zo stanoviska z akademickej obce. Meno autora na jeho žiadosť nezverejnil.
Aj keby naša tlačovina neobsahovala všetky predmetné údaje, neodôvodňuje to Slovenskú poštu, aby ju nedistribuovala alebo k tomu, aby si pýtala stanovisko ministerstva kultúry, vysvetlil Viskupič. „To, že nemáme stanovisko Slovenskej pošty, je len ďalší krok v tejto ságe, ktorý dosvedčuje, že zaznel politický signál, že „Kali špeciál“ nie je vhodná tlačovina a nemá sa dostať do schránok,“ doplnil.
„Opozičné politické strany OĽaNO a SaS začali pestovať kultúru porušovania zákonov a obhajovania porušovania zákonov,“ reagovalo na slová poslancov ministerstvo kultúry.
„Ak poruší asistent poslanca SaS bankové tajomstvo, hovoria tomu vlastenecký čin. Ak ministerstvo kultúry vecne skonštatuje, že vydavateľ periodika OĽaNO nedodržal zákon, nazvú to nadprácou a dokonca aj cenzúrou. Je to neprípustné a drzé. A predstavuje to pre demokraciu a právny štát ten najškodlivejší precedens,“ uviedol referát styku s médiami ministerstva.
O tom, že Slovenská pošta odmietla distribuovať špeciálne noviny venované kauze Bašternák, informovali opozičné strany vo štvrtok (25. 8.). OĽaNO-NOVA ich najskôr zadalo rozniesť ako leták, to však neodporučili právnici pošty, ktorí upozornili, že v prípade letákov nesie pošta zodpovednosť za obsah.
Matovičovci následne zmenili noviny na periodikum. Učinili to takým spôsobom, že svoje noviny „Vždy na vašej strane“ premenovali na „KALI špeciál“. Pošte doručili doklad o premenovaní periodika potvrdený ministerstvom kultúry. Pošta sa obrátila na ministerstvo kultúry. Spýtala sa ho, či daný materiál spĺňa všetky zákonom stanovené náležitosti, ktoré by ako periodická tlač mal spĺňať, a či je možné ho distribuovať aj v prípade, že by náležitosti nespĺňal.

Copyright © TASR 2016

S tebou ma baví Slovensko

S tebou ma baví Slovensko



 
 Televízne dokumentárne roadmovie rozpráva o tom, ako to dopadne, keď sa Tom - írsky študent a Gabika - slovenská herečka a vášnivá športovkyňa, rozhodnú spoločne precestovať Slovensko. Režisérmi filmovej novinky, ktorá ukáže, čo by na Slovensku mali vidieť a zažiť cudzinci, a čo by sme nemali obísť ani jeho obyvatelia, sú Róbert Šveda (Anjeli, Démoni, televízne seriáli Dr. Dokonalý, Dr. Ludsky, Nesmrteľní, Odsúdené, Kriminálka Anděl, Mesto tieňov) a oceňovaný dokumentarista Pavol Barabáš (Trou de fer: Železná diera, Pygmejovia - Deti džungle, Žiť pre vášeň, Polárnik, Suri).
"Chceli sme Slovensko predstaviť hlavne zahraničnému návštevníkovi. Hľadali sme človeka, ktorý Slovensko nepozná a pozrie sa naň svojimi očami," povedal pre TASR Pavol Barabáš. Jeho syn, ktorý pre dokument propagujúci slovenskú techniku, kultúru a prírodu skomponoval hudbu, študoval v Írsku. Práve v tejto malej sympatickej krajine tvorcovia našli mladého muzikálového herca Toma, ktorý spolu so slovenskou herečkou objavuje krajinou a ukazuje, o čom vlastne Slovensko je.
V dokumente, ktorý mapuje cestu zo západu na východ Slovenska, nechýba množstvo humorných situácií a stretnutí. "Je tu 180 krásnych hradov, najhustejšia sieť hradov v Európe, päť sprístupnených jaskýň zapísaných v UNESCO, ale to nie je podstatné. Podstatní na Slovensku sú ľudia, s ktorými sa stretávate, ľudia, ktorí vám ukazujú krajinu," doplnil Pavol Barabáš k polohranému dokumentu, ktorý Slovensko predstaví od Bratislavy cez trenčiansky festival Pohoda, Rajecké Teplice, Vlkolinec, Vysoké Tatry, kráľovské mestá Banská Štiavnica či Levoča, kostolíky na východe krajiny až po Košice.
Hrané pasáže mal na starosti režisér a scenárista Róbert Šveda. "Je to skĺbenie hraného filmu s dokumentom, herci sú hodení do istej dokumentárnej autentickej situácie, na ktorú reagujú spontánne. Kladú otázky podľa toho, čo ich napadne, nemajú na to scenár," povedal pre TASR Šveda.
Filmovej projekcii predchádzala diskusia s režisérmi a herečkou Gabrielou Mihalčínovou Marcinkovou. "Prekvapilo ma najmä východné Slovensko, kostolíky, je to veľmi nevyužitý turistický potenciál," komentovala televízny dokument herečka a sprostredkovala aj to, ako vnímal Slovensko jej írsky kolega Tom, ktorý sa vo filme vybral na Slovensko za svetovou technologickou raritou - aeromobilom. "Bol fascinovaný všetkými miestami, ktoré sme navštívili, všetko sa mu páčilo. Myslím, že sa tu bude rád vracať. Má emocionálne zážitky ku všetkému, čo sme prešli."
Premiéru dokumentu S tebou ma baví Slovensko uvedie RTVS 1. septembra v hlavnom vysielacom večernom čase na Dvojke. "Myslím, že kto si pozrie tento film, bude ho chcieť ukázať aj kamarátom vonku, aby na Slovensko prišli a takisto hľadali, objavovali genius loci Slovenska," uzavrel Pavol Barabáš.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Alison Brie sa predstaví v pripravovanom seriáli G.L.O.W.. Tridsaťtriročná rodáčka z Hollywoodu stvárni neúspešnú herečku Ruth, ktorá nájde zmysel života vďaka ženskej wrestlingovej show. Príbeh sa bude odohrávať v Los Angeles. Pod novinku, ktorá ponúkne desať epizód, sa podpísali tvorkyne Liz Flahive a Carly Mensch. Výkonnými producentkami sú Jenji Kohan a Tara Herrmann.
Alison Brie je známa najmä ako Trudy Campbell, ktorú stvárňovala v seriáli Mad Men (2007 - 2015), alebo Annie Edison z komediálnej série Späť do školy (2009 - 2015). Diváci a diváčky ju môžu poznať aj z filmov Vreskot 4 (2011), Zásnuby na dobu neurčitú (2012), Vo štvorici v Mexiku (2014), Milenci tých druhých (2015) alebo Ako byť single (2016). Svoj hlas prepožičala jednej z postavičiek vo filme Lego príbeh.

Tvorcovia amerického seriálu Roztomilé mrchy (2010) potvrdili jeho koniec po pripravovanej siedmej sezóne. V pondelok to prostredníctvom živého vysielania na sociálnej sieti Facebook oznámili zástupcovia televízie Freeform spolu s výkonnou producentkou Marlene King a predstaviteľkami hlavných hrdiniek Troian Bellisario, Ashley Benson, Lucy Hale, Shay Mitchell a Sashou Pieterse. Posledná séria bude mať desať epizód vrátane dvojhodinového finále. Prvé diely by mala Freeform odvysielať v apríli 2017.
V centre príbehu dramatického seriálu Roztomilé mrchy sú štyri kamarátky, ktoré čelia anonymnému nepriateľovi. Ten sa vyhráža, že odhalí ich najtemnejšie tajomstvá. Tie poznala aj ich ďalšia priateľka, ktorú však našli mŕtvu. Okrem spomínaných herečiek sa v sérii predstavili napríklad aj Ian Harding, Holly Marie Combs, Laura Leighton, Keegan Allen, Tyler Blackburn, Julian Morris a mnohí ďalší.

Americký seriál Grimm (2011) skončí po šiestej sezóne. V pondelok to potvrdili zástupcovia televízie NBC. Posledná séria mysteriózneho fantasy bude mať trinásť epizód, pričom prvá sa na americké televízne obrazovky dostane 6. januára.
Grimm sleduje detektíva Nicka Burkhardta, v podaní Davida Giuntoliho, z portlandskej polície, ktorý sa dozvie, že je Grimm - strážca, ktorý má udržať harmóniu medzi ľudstvom a tajomnými mytologickými stvoreniami. V seriáli si tiež zahrali Russell Hornsby, Silas Weir Mitchell, Sasha Roiz, Reggie Lee, Bree Turner, Bitsie Tulloch či Claire Coffee.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

30. 8. 2016

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Najpočúvanejšie slovenské rozhlasové stanice sú Rádio Expres, Rádio Slovensko a Fun rádio. Vyplýva to z výsledkov najnovšej, V. až VII. etapy prieskumu Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK.
Prieskum mapuje týždennú počúvanosť rádií. V období od 2. mája do 24. júla dosiahlo Rádio Expres počúvanosť 33,3 percenta. Rádio Slovensko malo naladené 29,1 percenta poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov a Fun rádio dosiahlo v parametri „počúval minulý týždeň“ výsledok 22,3 percenta.
Aktuálnu TOP 7 slovenského rozhlasového éteru dopĺňajú Rádio Jemné (16,4 %), Rádio Europa 2 (15,3 %), Rádio Regina (13,7 %) a Rádio Vlna (10.9 %). V porovnaní s predošlou vlnou prieskumu narástla počúvanosť Rádiu Vlna (+0,7 %), Rádiu Expres a Fun rádiu (zhodne +0,3 %). Poklesli Rádio Jemné (-0,1 %) a Rádio Regina (-0,2 %).
Celkovo počúvalo rádiá na týždennej báze 89,1 percenta, teda 3.991.000 poslucháčov. Každý deň pritom počúvajú rádio podľa Medianu SK takmer tri milióny ľudí (65,2 percenta populácie). V priemere počúva každý občan Slovenska rádio denne viac ako dve hodiny.
RTVS mala so svojimi šiestimi rozhlasovými okruhmi celkovú počúvanosť 41,3 percenta. Rozhlasová sieť Rádio Services dosiahla počúvanosť 38,2

Copyright © TASR 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Tlačovina “Kali špeciál“ neobsahuje všetky zákonom požadované údaje a jej distribúciou by vydavateľ - opozičné hnutie OĽaNO - porušil tlačový zákon. Stanovisko s takýmto obsahom odošle v stredu (31.8.) ministerstvo kultúry Slovenskej pošte. Tá naň čaká, aby sa rozhodla, či roznesie do všetkých domácností na Slovensku dva milióny výtlačkov novín venovaných kauze Bašternák.
„Podľa stanoviska odborného útvaru Ministerstva kultúry SR, ktoré zajtra (31.8., pozn. TASR) odošleme Slovenskej pošte, je zrejmé, že OĽaNO ako vydavateľ týždenníka "KALI špeciál" by porušilo tlačový zákon, pretože daná tlačovina neobsahuje všetky zákonom požadované údaje,“ oznámil hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.
Reagoval tým na tlačovú konferenciu, ktorú dnes pred budovou ministerstva usporiadali poslanci Jozef Rajtár (SaS) a Jozef Viskupič (OĽaNO). Predstavitelia opozície obvinili ministerstvo pod vedením Mareka Maďariča (Smer-SD), že sa pridalo k obštrukciám pošty, keď dnes ani po návrate sekčného riaditeľa Antona Škreka z dovolenky nevybavilo jej žiadosť týkajúcu sa registrácie „Kali špeciálu“.
„To, že sa musí zaregistrovať tlačovina, je povinnosť. To, že sme doručili doklad o jej registrácii normálnou bežnou cestou, je fakt. To, čo predvádza pošta s ministerstvom kultúry, je absurdné divadlo,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Viskupič. Opísali dnešnú komunikáciu s asistentkou Škreka, ktorá im mala oznámiť, že jej šéf je už v práci, ale zatiaľ nevybavoval doručenú poštu.
„Tieto inštitúcie sabotujú distribúciu dvoch miliónov „KALI špeciálu“ do každej domácnosti ku kauze Bašternák. Keby verejná mienka postrehla všetky detaily tejto kauzy, myslím, že by to pohlo politikou na Slovensku a táto vláda by mala problém,“ domnieva sa Rajtár, že SP aj MK konajú na politickú objednávku, zrejme z najvyšších miest vládneho Smeru-SD.
„Ministerstvo kultúry zásadne odmieta obvinenia OĽaNO a SaS z akýchkoľvek obštrukcií,“ reagoval na takúto kritiku Bednár. „Ministerstvo kultúry tu nie je na to, aby riešilo problémy politickej kampane opozičných strán OĽaNO a SaS,“ doložil.
Hovorca rezortu stručne vysvetlil, v čom opozičné noviny nespĺňajú náležitosti požadované tlačovým zákonom. „Ide o zreteľne a nezameniteľne uvedený údaj o vydavateľovi periodickej tlače, dátum vydania a ročník vydávania periodickej tlače a medzinárodné štandardné číslo seriálu (ISSN), ktoré zrejme nebolo pridelené,“ opísal.
„Nič tam nie je, ale niečo sa určite nájde,“ reagoval na stanovisko ministerstva Viskupič, ktorý je presvedčený, že aj v tomto prípade ide len o obštrukciu. „Skutkový stav je, že pošta nedistribuuje dva týždne naše noviny napriek tomu, že má, lebo neexistuje povoľovacie konanie na ministerstve, ktoré by to mohlo zvrátiť,“ poukázal poslanec na to, že ministerstvo v tomto nemá kompetenciu distribúciu novín zakázať alebo povoliť.
O tom, že Slovenská pošta odmietla distribuovať špeciálne noviny venované kauze Bašternák, informovali opozičné strany vo štvrtok (25.8.). OĽaNO ich najskôr zadalo rozniesť ako leták, to však neodporučili právnici pošty, ktorí upozornili, že v prípade letákov nesie pošta zodpovednosť za obsah.
Matovičovci následne zmenili noviny na periodikum. Učinili to takým spôsobom, že svoje noviny „Vždy na vašej strane“ premenovali na „KALI špeciál“. Pošte doručili doklad o premenovaní periodika potvrdený ministerstvom kultúry. Pošta sa obrátila na ministerstvo kultúry. Spýtala sa ho, či daný materiál spĺňa všetky zákonom stanovené náležitosti, ktoré by ako periodická tlač mal spĺňať, a či je možné ho distribuovať aj v prípade, že by náležitosti nespĺňal

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská televízia BBC pripravuje adaptáciu románu anglickej spisovateľky Jessie Burton Miniaturista (2014). Trojdielny projekt vznikne pod taktovkou scenáristu Johna Brownlowa, ktorý stojí za filmom Sylvia (2003) a minisériou Fleming (2014), televíznej stanice BBC One a produkčnej spoločnosti The Forge. Nakrúcanie trileru, odohrávajúceho sa v Amsterdame v 17. storočí, by sa malo začať cez zimu v Holandsku a vo Veľkej Británii. Na televízne obrazovky by sa mala miniséria dostať v roku 2017. Herecké obsadenie projektu zatiaľ nie je známe.
Dej príbehu sa odohráva v roku 1686, keď sa 18-ročná Nella Oortman stane manželkou amsterdamského kupca Johannesa Brandta. Ako svadobný dar od neho dostane zmenšenú repliku ich honosného domu. Zariadenie doň jej má urobiť tajomný Miniaturista, ktorého výtvory budú až príliš verne odzrkadľovať, čo sa v domácnosti deje. Nella sa preto rozhodne odhaliť tajomstvo, ktoré pre nich môže znamenať veľké nebezpečenstvo. Pre Burton bol Miniaturista debutovým románom, z ktorého sa v 37 krajinách sveta predalo viac ako milión kópií.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Piatkový požiar filmových kulís pre seriál Knightfall nespôsobil škodu spoločnosti Barrandov Studio. Tá len stavala dekorácie historického Paríža. Škoda vznikla spoločnosti Stillking Films, ktorá pre Američanov zaisťovala produkciu v Česku a pozemky susediace so štúdiu na Barrandove si prenajala. ČTK to povedal obchodný riaditeľ spoločnosti Barrandov Studio Petr Tichý. Oheň podľa odhadov spôsobil škodu až 100 miliónov korún. Príčinu požiaru odhalí až odborná znalecká skúmanie.
"Nám vznikla zanedbateľná škoda, všetko ide za spoločnosťou Stillking Films, ktorá sa stará o servis filmu. My sme stavali dekorácie, nie však na svojom pozemku," uviedol Tichý. Šéf filmovej a televíznej produkcie spoločnosti Stillking Films denníka Právo potvrdil, že spálenej kulisy boli poistené.
Podľa Tichého sa v týchto chvíľach producent rozhoduje, či bude dostavovať dekoráciu celú, alebo len čiastočne. Seriál sa mal v pripravených kulisách začať nakrúcať už cez víkend. Požiar natáčania nezastaví. Bude sa pracovať v exteriéroch aj v barrandovských štúdiách. "Nie je jediný dôvod ukončiť nakrúcanie. Je to len komplikácie v nakrúcacom pláne a produkcia ho teraz upravuje, aby štáb pokračoval v práci v inej lokalite," povedal ČTK Tichý.
Američania začali seriál pre stanicu History Channel točiť v Chorvátsku, do Česka sa presunuli v júli približne na päť mesiacov. Príbeh seriálu Knightfall sa odohráva medzi 13. a 14. storočím a zachytáva skutočné udalosti, ktoré viedli k prenasledovaniu a pádu templárskych rytierov. Natáčať sa podľa pôvodného plánu malo do decembra na Točníku, v Průhoniciach či v Doksanoch. Filmovým architektom je Ondřej Nekvasil.

Copyright © ČTK 2016

Ak Boh dá

Ak Boh dá

Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že ak raz Boh dá, aby mal politickú silu, jedným z jeho prvých opatrení bude zrušenie koncesionárskych poplatkov. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, otázka koncesionárskych poplatkov ešte bude otázkou koaličného rokovania. „SNS ukázala obrovské rezervy pri nákupe externých relácií pre RTVS. Ukázala, kde sú zdroje. Minister kultúry Marek Maďarič tvrdohlavo predložil jedno jediné riešenie, ktoré je pre politika to najľahšie. To je zaťažme občanov. Môj princíp je, že občana budeme zaťažovať vyššími poplatkami, až keď štát nebude mať rezervu,“ vyhlásil Danko.
Štát má podľa predsedu SNS dostatočné množstvo zdrojov, len sú vynakladané neefektívne. „Problém RTVS je v tom, že sa nastavil model medzi komerčným a verejnoprávnym. Niektoré komerčné relácie stoja približne 50 000 eur, iné 20 000 eur. Napríklad relácia, ktorá z nás všetkých robí hlupákov,“ povedal. Ak teda bude záujem a minister Maďarič nie je schopný inak riešiť situáciu, ako ubrať ľuďom z peňaženiek, SNS podľa Danka príde s racionálnymi návrhmi. „Budeme hľadať zdroje na ministerstvách. Hanbil by som sa predstúpiť pred občanov a pýtať toľko, čo pýtajú v Čechách, keď im nevieme ponúknuť ani polovicu kvality ich vysielania,“ zdôraznil Danko, ktorý si myslí, že pri dvoch programoch vie RTVS aj ďalej dobre fungovať. Dodal, že SNS je pripravená hovoriť o zvýšení sumy, ktorou dnes RTVS prispieva štát.
Vláda prerušila rokovanie o novele zákona zvyšujúcej koncesionárske poplatky za vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Premiér Robert Fico po rokovaní povedal, že minister Maďarič má jeho absolútnu dôveru, splnil si svoju úlohu a na rade je SNS. Šéf rezortu kultúry si podľa predsedu vlády správne splnil úlohu, ktorá mu vyplývala z programového vyhlásenia vlády. Dodal, že na ciele v programovom vyhlásení naordinoval určité prostriedky. Návrh novely pred prázdninami vyvolal spor medzi ministrom kultúry Marekom Maďaričom a koaličnou SNS.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

29. 8. 2016

Zomrel Gene Wilder

Zomrel Gene Wilder

Vo veku 83 rokov zomrel v nedeľu americký herec, komik a režisér Gene Wilder, informovala dnes agentúra AP.
Wilder zomrel v Stamforde v štáte Connecticut na komplikácie v dôsledku Alzheimerovej choroby, povedal dnes jeho synovec.
Ako uviedla spravodajská stanica BBC, Wildera si mnohí pamätajú z muzikálu Willy Wonka a továreň na čokoládu, z muzikálu Producenti či komédie Mladý Frankenstein.
Wilder často spolupracoval s režisérom Melom Brooksom a komikom Richardom Pryorom.

Copyright © TASR 2016

TO JE TV!

TO JE TV!


MTV Video Music Awards

MTV Video Music Awards

Americká speváčka Beyoncé ovládla nedeľné odovzdávanie MTV Video Music Awards, ktoré sa konalo v newyorskej Madison Square Garden. Tridsaťštyriročná hudobníčka premenila na víťazstvo osem z jedenástich nominácií vrátane najprestížnejšej kategórie Videoklip roka, v ktorej uspela s videom Formation. Za tento klip si odniesla aj cenu za popový videoklip, choreografiu, réžiu, kameru a strih. Zvyšné dve ceny získala za videoklipy Hold Up a Lemonade. Prvý menovaný vyhlásili za Najlepší videoklip interpretky, druhý uspel v kategórii Prelomové video.
Dve sošky si odniesla dievčenská skupina Fifth Harmony. S klipom Work From Home s rapperom Ty Dolla Signom zvíťazili v kategórii Najlepšia spolupráca a ich All In My Head, na ktorej spolupracoval Fetty Wap, sa stala Piesňou leta. Rovnaký počet trofejí získal aj škótsky dídžej Calvin Harris. Ten s videom This Is What You Came For, ktorý nahral so speváčkou Rihannou, uspel v kategórii Najlepší videoklip interpreta. Okrem toho sa jeho počin How Deep Is Your Love, na ktorom sa podieľala skupina Disciples, stal najlepším elektronickým videom.
Rihanna si počas večera odniesla Michael Jackson Video Vanguard Award za prínos MTV. Do rúk jej ju predal jej kanadský kolega Drake, ktorého videoklip Hotline Bling uspel v kategórii Najlepší hip-hopový videoklip. Barbadoská hudobníčka mixom svojich najväčších hitov otvorila slávnostný večer, pričom okrem nej sa predstavili napríklad aj Britney Spears, Beyoncé, Ariana Grande s Nicki Minaj alebo Nick Jonas a Ty Dolla Sign.

Prehľad víťaziek a víťazov MTV Video Music Awards 2016:

Videoklip roka: Beyoncé - Formation
Najlepší videoklip interpretky: Beyoncé - Hold Up
Najlepší videoklip interpreta: Calvin Harris ft. Rihanna - This Is What You Came For
Najlepšia spolupráca: Fifth Harmony ft. Ty Dolla Sign - Work From Home
Najlepší hip-hopový videoklip: Drake - Hotline Bling
Najlepší popový videoklip: Beyoncé - Formation
Najlepší rockový videoklip: Twenty One Pilots - Heathens
Najlepší elektronický videoklip: Calvin Harris & Disciples - How Deep Is Your Love
Skladba leta: Fifth Harmony ft. Fetty Wap - All In My Head
Prelomové video: Beyoncé - Lemonade
Nováčik roka: DNCE
Najlepšia výprava: David Bowie - Blackstar
Najlepšia choreografia: Beyoncé - Formation
Najlepšia réžia: Beyoncé - Formation
Najlepšia kamera: Beyoncé - Formation
Najlepší strih: Beyoncé - Formation
Najlepšie vizuálne efekty: Coldplay - Up&Up

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Okolo Augustína tiahnu vetry do Budína

Okolo Augustína tiahnu vetry
do Budína

Jednotka lepšie.
Dvojka horšie.
Spolu oveľa horšie - 11,50 % .

Markíza lepšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO lepšie.
Spolu lepšie,tesne pod tridsať - 29,50%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS lepšie.
WAU lepšie.
Spolu lepšie- 21,80%

TA 3 lepšie.


Jednotka - 9,30% ;
Dvojka - 2,20 % ;
Markíza - 18,70 % ;
TV DOMA - 6,50 % ;
DAJTO- 4,30 %
TV JOJ – 14,90% ;
JOJ PLUS- 3,90%;
WAU - 3,00 %;
TA 3 - 2,10 %

28. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Od ukončenia olympijských hier v Riu uplynul už takmer týždeň. Športovci sa postupne vrátili do vlasti, eufória z prekonaných rekordov a víťazstiev zoslabla a nastal čas na hodnotenie. Najviac pozornosti vyvolávajú plavec Lochte a nízka sledovanosť hier.
Brazílska polícia obvinila amerického plavca Ryana Lochteho z nahlásenia vymysleného zločinu. Hrozí mu za to jeden až šesť mesiacov za mrežami alebo mastná pokuta. Lochte by mal teraz odcestovať späť do Ria a postaviť sa pred súd, môže však poslať svojho právnika. Škandál tak pokračuje a trpká príchuť na inak úspešnej účasti Spojených štátov na olympiáde je čoraz trpkejšia. Dvanásťnásobný olympijský medailista klamal o prepadnutí na čerpacej stanici, aby zakryl vandalizmus, ktorého sa tam s plaveckými kolegami dopustil. Lochte sa neskôr priznal, že bol opitý, a ospravedlnil sa. Mnohí športoví fanúšikovia sú však naňho stále nahnevaní a obviňujú ho z pokazenia olympijského zážitku.
Lochtemu sa už chrbtom postavili aj jeho doterajší veľkí sponzori ako Speedo a Ralph Lauren. Iní mu však chcú dať druhú šancu a popularitu si má napraviť aj účinkovaním v pripravovanej novej sérii tanečnej šou Dancing With The Stars. Svoj názor na Lochteho zatiaľ nevyjadrila ani americká olympijská komisia, ani plavecká federácia.
Druhou najviac prediskutovávanou témou je nízka sledovanosť olympiády. Televízia NBC, ktorá má vysielacie práva, uviedla, že v hlavnom vysielacom čase sledovalo hry v Riu 25,4 milióna divákov. Pred štyrmi rokmi to bolo 31,1 milióna divákov. Pokles vyvoláva vrásky na čele finančníkov z NBC, keďže práva na vysielanie olympijských hier majú až do roku 2032 a zaplatili za ne 7,7 miliardy dolárov. Podľa CNN musela NBC dokonca ponúknuť istý reklamný čas zadarmo. Reklamy sa totiž nedostali k toľkým divákom, koľkých televízia očakávala a za koľkých firmy zaplatili.
Vedenie NBC však na verejnosti hovorí o celkovej veľkej spokojnosti a dokonca označilo hry v Riu za najúspešnejšiu mediálnu udalosť v histórii. NBC odvysielala 6755 hodín priamych prenosov, záznamov, správ a diskusií. Počas 17 dní si športové zápolenie na obrazovkách NBC pozrelo celkovo 198 miliónov ľudí.
Tieto čísla sú podľa NBC dosť vysoké na to, aby NBC prezentovali vo výbornom svetle a pritiahli divákov k iným programom televízie. Zároveň NBC v čase olympiády sledovalo oveľa viac ľudí než iné televízne stanice. "Naše plánovanie a prezentácia hier v Riu... sú najpôsobivejším výkonom, aký som kedy videl vo svete médií. Toto je najambicióznejšia úloha v mediálnom biznise a náš tím... všetci si zaslúžia zlatú medailu," povedal predseda NBC Sports Group Mark Lazarus.

Francúzske úrady vzali do väzby švagra jedného z dvojice útočníkov na parížsku redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na zdroj z justície.
      Francúzskeho občana Mourada Hamyda (20) vydalo v piatok Francúzsku Bulharsko, kde sa koncom júla pokúsil prejsť cez hranicu do Turecka. Turci ho ale chytili a odovzdali Bulharom.
      Hamyd čelí obvineniam z terorizmu. Francúzske úrady ho podozrievajú z pokusu vstúpiť do radov teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. V prípade dokázania viny mu hrozí až desať rokov väzenia. Mladík obvinenia odmieta.
      Paríž na neho vydal zatykač na základe výpovede jeho sestry Khadije. Tá políciu informovala, že jej brat mal pôvodne cestovať do Maroka, ale napokon nastúpil na vlak smerujúci do Bulharska. Práve túto trasu zvyčajne používajú džihádisti, ktorí sa chcú pridať k IS, píše sa v zatykači.
      Hamyd je švagrom Chérifa Kouachiho, jedného z dvojice bratov, ktorí v januári 2015 zabili v redakcii Charlie Hebdo 12 ľudí. Bratia po čine ušli z Paríža a dva dni boli na úteku pred políciou, ktorá ich následne zlikvidovala v obci Dammartin-en-Goële.
      Mourad Hamyd bol pôvodne podozrivý v súvislosti s útokom na redakciu. Jeho stredoškolskí spolužiaci však spustili úspešnú kampaň na sociálnych sieťach za očistenie jeho mena. Podľa nich bol v čase útoku v triede. "Som študent, ktorý žije pokojne so svojimi rodičmi," tvrdil vtedy Hamyd.



Pôvodom ruského novinára Alexandra Ščetinina našli dnes mŕtveho v jeho kyjevskom byte, informovala agentúra UNIAN s odvolaním sa na spravodajský portál Kyjev Operativnyj.
      "Alexandra našli na balkóne jeho priatelia, ktorí mu prišli zablahoželať k narodeninám," uviedol portál. Podľa neho novinár utrpel strelné poranenie hlavy a pod stoličkou sa našla pištoľ.
      Podľa zdrojov agentúry UNIAN polícia prípad vyšetruje ako samovraždu. Ščetinin údajne poslal e-mail svojmu príbuznému s tvrdením, že plánuje spáchať samovraždu.
      Ščetinin založil tlačovú agentúru Novyj region, ktorá sa v roku 2014 rozdelila na uralskú a ukrajinskú redakciu. Vzdal sa ruského občianstva v prospech ukrajinského a usadil sa v Kyjeve
.

Copyright © TASR 2016

Americká televízia CW pripravuje seriálovú adaptáciu upírskej hororovej komédie Stratení chlapci (1987). Projekt pre televízne obrazovky spracuje Rob Thomas, ktorý stojí napríklad za sériou Veronika Marsová (2004 - 2007), podieľať sa na ňom budú aj spoločnosti Gulfstream TV a Warner Bros Television. Tvorcovia plánujú sedem sérií, z ktorých by každá mapovala iné desaťročie, pričom prvá by sa mala odohrávať v San Franciscu v roku 1967.
Pôvodný film sleduje príbeh dvoch bratov, ktorí sa z Arizony presťahujú do Kalifornie, kde sa stretnú s gangom upírov. V titule Joela Schumachera si vtedy zahrali Jason Patric, Kiefer Sutherland, Jami Gertz, Corey Haim či Corey Feldman. Pre jeho nové spracovanie, ktoré by sa malo zamerať na to, čo naozaj znamená byť nesmrteľným, herecké obsadenie zatiaľ nie je známe. Okrem predstaviteľov upírov by sa však malo v každej sezóne meniť podobne, ako prostredie, kde sa príbeh bude odohrávať.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Štáb režiséra Jiřího Stracha natáčal 26. augusta medzi Jinačovice a moravským Knínicami na Brnensku pokračovaní kriminálneho seriálu Labyrint. Na snímke počúvajú pokyny režiséra herci Jiří Langmajer a Tatiana Vilhelmová. Prvá séria, ktorú ČT odvysielala vlani, sa stala divácky veľmi úspešnou a vysoko hodnotenou. "Prvý diel sledovalo v televízii milión divákov, posledný 1,3 milióna. Rad ľudí prišliel k televízii, hoci prvé diely nevideli, ale pozreli si ho dodatočne na internete. S nakrúcaním druhej série sme čakali, ako si bude seriál divácky stáť," povedal Ziegelbauer . Seriál získal vlani tiež nomináciu na Českého leva.
Nakrúcanie, ktoré začalo v utorok, potrvá 77 dní, s pauzami sa bude nakrúcať decembra. Väčšinou sa bude štáb pohybovať na Brnensku. "Niektoré miesta sme ale našli aj o dosť ďalej. Väčšina natáčania nás čaká v exteriéroch," uviedol Ziegelbauer.
"Pri vysielaní prvej série sme zistili, že ľudia hľadali akékoľvek indície, ktoré by ich doviedli k rozuzleniu príbehu. Teraz nechceme nič prezrádzať," povedal Ziegelbauer. Kým minule sa vrah inšpiroval obrazmi Hieronyma Boscha, teraz látka čerpá z českých reálií. "Niekedy to bude možno ešte drsnejší a surovejší a v niekoľkých okamihoch sa bude človek možno aj báť. Niektoré veci sa môžu javiť zvláštne, nadprirodzene až nevysvetliteľne. Ale v závere dostane divák rozumné vysvetlenie," uviedol Ziegelbauer.
Langmajerovými hereckými kolegami budú Zuzana Kajnarová a Jan Hájek, režisérom je opäť Jiří Strach.
Seriál začne ČT vysielať v prvej polovici budúceho roka.

Príčinu piatkového požiaru filmových kulís v ateliéroch na pražskom Barrandove, ktorý podľa odhadov spôsobil škodu až 100 miliónov korún, odhalí až odborná znalecká skúmanie. Policajným a hasičským vyšetrovateľom sa ju zatiaľ nepodarilo určiť. Na miesto bol preto prizvaný špecialista z kriminalistického ústavu v Prahe. ČTK to oznámila hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová. Oheň vypukol v piatok popoludní, hasiči ho definitívne zlikvidovali dnes pred siedmou hodinou rannou.
Vyšetrovatelia sa na miesto požiaru dostali dnes dopoludnia. "S využitím špeciálne vycvičeného psa pátrali po akcelerantoch horenia a snažili sa stanoviť príčinu požiaru. Ani po niekoľkých hodinách nedospeli k jednoznačnému záveru," uviedla Zoulová.
Požiar, ktorý bol vidieť na kilometre ďaleko, zasiahol okrem filmovej dekorácie tiež okolité porasty. Hasičom sa ho podarilo dostať pod kontrolu už v piatok večer, dohasovanie ale trvalo až do všerjšiehoo rána. "Miesto sme opustili pred 07:00, kedy sme odtiahli tiež posledný hadice. Tie sa teraz budú čistiť na stanici v Krči," podotkla hovorkyňa pražských hasičov Pavlína Adamcová.
Do hasenia sa zapojilo sedem jednotiek profesionálnych a 17 jednotiek dobrovoľných hasičov, vojenská cisterna z letiska vo Kbeloch a pomáhal tiež vrtuľník. Tri zasahujúci hasiči museli byť ošetrení kvôli únave a prehriatiu.
Kulisy boli pripravené pre natáčanie seriálu Knightfall. Seriál sa mal v pripravených kulisách začať nakrúcať už cez víkend. Podľa šéfa ateliérov Petra Tichého požiar síce filmovanie skomplikoval, ale nezastavil. "V tejto chvíli rokujeme s producentmi a servisné spoločností Stillking, čo bude ďalší plán. Projekt nikam neodchádza, dekorácií je postavené niekoľko, bude sa natáčať aj na exteriéroch. Dôjde ale k zásadnému narušeniu nakrúcacieho plánu," povedal Tichý spravodajskému serveru iDNES.cz. Je vraj možné, sa začne nakrúcať na menšom pozemku v inej časti štúdia.
Američania začali seriál pre stanicu History Channel točiť v Chorvátsku, do Česka sa presunuli v júli približne na päť mesiacov. Odhadovaná škoda 100 miliónov korún sa môže podľa Adamcovej po vyšetrovaní ešte zmeniť.

Copyright © ČTK 2016