25. 4. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Twitter v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu zakázal na svojej platforme "neoverené tvrdenia", ktoré by mohli priamo viesť k zničeniu dôležitej infraštruktúry a spôsobiť všeobecnú paniku. Nové pravidlo sa týka napríklad príspevkov, ktoré priamo podnecujú k útokom na stožiare s vysielačmi pre 5G siete. Šírenie konšpiračných teórií na sociálnych médiách o tom, že s 5G sieťami súvisí šírenie nového koronavírusu, napríklad vo Veľkej Británii viedlo k zničeniu niekoľkých takýchto stožiarov.
Twitter nebude odstraňovať príspevky s dezinformáciami o víruse a 5G, kým nebudú obsahovať priame podnecovanie k akcii. Vo svojom oznámení uviedol aj príklady tvrdení, ktorých sa nové pravidlo týka - "5G spôsobuje koronavírus" Choďte zničiť mobilné stožiare vo vašej štvrti!" a "Národná garda práve oznámila, že po ďalšie dva mesiace neprídu žiadne ďalšie zásielky potravín. Bežte do obchodu s potravinami a všetko si kúpte."
Vedci konšpiračnú teóriu o spojitosti medzi ochorením COVID-19 a sieťami 5G razantne popierajú. Podľa nich je to nielen hlúpe, ale najmä biologicky nemožné.


Spoločnosť Facebook spustila novú funkciu Messenger Rooms (Miestnosti). Novinka umožní skupinové videochaty až 50 osôb naraz a bez časového limitu. Do takejto Miestnosti, ktorú si môžu používatelia vytvoriť v aplikácii Messenger či priamo na sociálnej sieti Facebook, sa môže pripojiť ktokoľvek, aj keď nemá facebookový účet.
Miestnosti môžu používatelia založiť a zdieľať vo vybraných príspevkoch, skupinách či udalostiach. Ak ich priatelia alebo komunity vytvoria Miestnosti, ktoré sú im otvorené, uvidia ich na Facebooku. Keď používateľ dostane pozvánku do Miestnosti, môže sa pripojiť priamo z telefónu alebo počítača, bez toho, aby niečo inštaloval. Možnosť vytvorenia miestnosti by mala byť čoskoro dostupná aj zo správ na službe Instagram a v aplikácii WhatsApp.
Zakladateľ Miestnosti ovláda nastavenie súkromia, okrem iného aj to, kto ju uvidí, a či je zamknutá alebo odomknutá. Tiež môže z Miestnosti kedykoľvek kohokoľvek vylúčiť. Aby hovor začal, musí byť v nej zakladateľ prítomný.
Používatelia môžu nahlásiť názov Miestnosti alebo niekoho profil, ak sa domnievajú, že porušuje Zásady komunity. Facebook však upozorňuje, že nebude videohovory počúvať ani minotorovať, čiže administrátori nebudú schopní preveriť nič, čo sa v Miestnosti stalo.
V aplikácii Messenger budú môcť používatelia pri videochatoch využiť vizuálne efekty rozšírenej reality (AR), no aj nové efekty založené na umelej inteligencii. Facebook predstavil 360-stupňové pozadie, ktoré používateľov prenesie do rôznych priestorov. Používatelia tiež budú mať k dispozícii 14 nových kamerových filtrov, ktoré ponúkajú okolité osvetlenie pre rozjasnenie priestoru či tváre.
Facebook spustil Messenger Rooms ešte tento týždeň v niekoľkých krajinách. V ostatných krajinách by mala táto funkcia začať fungovať v priebehu nasledujúcich týždňoch.


Poľsko sa stalo terčom "komplexnej dezinformačnej operácie", ktorá sa podľa všetkého zamerala na poľsko-americké spojenectvo a zodpovedá predošlým ruským kybernetickým útokom. Oznámil to hovorca riaditeľa poľskej bezpečnostnej služby Stanislaw Zaryn s tým, že prípad vyšetrujú a zatiaľ neexistuje žiaden finálny dôkaz, že útok nariadilo Rusko. Má však podľa neho všetky znaky kampane vedenej Kremľom.
Zaryn popísal kybernetický útok, ktorý sa zameral na webstránku Akadémie vojenských štúdií vo Varšave, na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Útočníci na stránke zverejnili falošný list, ktorý v mene rektora školy vyzýva poľských vojakov, aby bojovali proti "americkej okupácii". "Obsah listu zodpovedal hlavným naratívom, ktorými ruská propaganda neustále voči sebe stavia Poľsko a Spojené štáty," vyjadril sa Zaryn.
O obsahu listu informovalo viacero médií, medzi nimi i spravodajský portál známy pre zverejňovanie dezinformácií.
Poľské úrady podľa Zaryna veria, že účelom operácie bolo spôsobiť informačný chaos, podkopať morálku poľských vojakov a okrem iného aj vyvolať protiamerický sentiment. Kremeľ sa podľa hovorcu usiluje využiť krízu spôsobenú novým koronavírusom, aby sa oslobodilo od medzinárodnej izolácie a presvedčilo Západ, aby stiahol sankcie uvalené na Rusko za jeho aktivitu na Ukrajine. "Kremeľ chce očierniť Poľsko", pretože je prísnym zástancom sankcií, dodal Zaryn.
Ruskí predstavitelia sa na margo incidentu nevyjadrili. Ruská vláda v minulosti rázne odmietla, že by sa podieľala na dezinformačných kampaniach.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Vládne noviny nebude zastrešovať ministerstvo kultúry a v súčasnosti ani neexistuje konkrétny projekt, ako by mali vychádzať. Pre agentúru SITA to povedala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Plán vydávať vládne noviny obsahuje programové vyhlásenie vlády Igora Matoviča (OĽaNO). Cieľom podľa ministerky je prostredníctvom nich informovať občanov o tom, čomu sa jednotlivé ministerstvá venujú či koľko financií minuli.
Vládne noviny by mali do svojich schránok dostávať domácnosti každý mesiac, kedy to však bude, nevedela ministerka povedať. Ako uviedla, jej rezort nemá túto aktivitu zastrešovať. Nevie tak ani, z čoho by mali byť noviny financované. „Zatiaľ tieto informácie nemám a ani podľa mňa zatiaľ neexistuje konkrétny projekt, ktorý by sa mal realizovať. Je ale pravda, že informatívne vládne noviny sme tlmočili už pred voľbami,” povedala ministerka.
Podľa Milanovej prioritou nie je prostredníctvom informačných novín propagovať vládu, ale informovať občanov o tom, čo jednotlivé ministerstvá urobili a aké sú ich ďalšie plány. „Noviny by mali obsahovať aj informácie o prípadných nevydarených projektoch. Prioritou je informovať občanov transparentne a objektívne,“ dodala ministerka.
V programovom vyhlásení vlády sa uvádza, že kabinet „zabezpečí pravidelné informovanie občanov SR prostredníctvom doručovania bezplatných informačných novín do domácností, ktoré budú obsahovať odpočet činnosti jednotlivých ministerstiev”.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.







Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

24. 4. 2020

Nová vzdelávacia relácia S vami doma zaznamenala pozitívne ohlasy

Nová vzdelávacia relácia S vami
 doma zaznamenala pozitívne ohlasy



Nová relácia Tumenca Khere - S vami doma určená predovšetkým pre deti z rómskych komunít, ktorou verejnoprávna televízia rozšírila ponuku vzdelávacích programov, mala vo štvrtok (23. 4.) úspešnú premiéru. "Diváci a pedagógovia, pracujúci s marginalizovanými skupinami, vyzdvihovali v reakciách prínos relácie, ako aj prácu moderátorov a jej tvorcov," informovala TASR Erika Rusnáková, hovorkyňa RTVS. Tá bude novinku vysielať do konca školského roka každý štvrtok na Dvojke po 14.55 h.
Štvrtkovým vysielaním sprevádzali detských divákov moderátorka Klaudia Oláhová a pedagóg Michal Sivák. Svoje skúsenosti s učením tlmočila známa rómska speváčka Gitana a herec košického rómskeho divadla Romathan Marián Balog im prečítal rozprávku.
Podľa reakcií divákom takýto typ vzdelávacej relácie na obrazovkách televízií doteraz chýbal. Pridanou hodnotou podľa nich bola dvojjazyčnosť, keďže sa v nej prelína rómčina a slovenčina. "Ide o výborne premyslený a perfektne zrealizovaný projekt, ktorý podľa môjho názoru pomáha i majoritnej spoločnosti poznať viac rómsky jazyk i kultúru. Len spojenými silami dokážeme prekonávať prekážky," uviedol divák Miroslav. "Ako človek, ktorý sa pracovne pohybuje v marginalizovaných komunitách už 20 rokov, som si dobre vedomá podmienok, v akých mnohí títo ľudia žijú. Mobilné telefóny či prístup k internetu ani zďaleka nie sú samozrejmosťou, ako sme na to zvyknutí my. Súčasná situácia teda pre mnohých z nich znamená, že sa na dlhú dobu ocitli úplne mimo vzdelávacieho procesu. A práve preto veľmi oceňujem a podporujem iniciatívu pripraviť televízny vzdelávací program, ktorý čiastočne vynahrádza učebný proces," znela reakcia učiteľky prvého stupňa základnej školy.
Nová detská relácia príjemne prekvapila aj riaditeľku školy, v ktorej 30 percent tvoria žiaci z marginalizovaných skupín. "Teraz je veľmi potrebné oslovovať aj rómsku menšinu. Myslím, že takýto formát pre deti doteraz na obrazovkách chýbal, bolo by veľmi dobré, ak by rómske deti mali možnosť oddychovať a zároveň sa vzdelávať takto po celý rok," poznamenala.
Tumenca Khere – S vami doma pripravuje televízne štúdio RTVS v Košiciach v úzkej spolupráci so Štátnym pedagogickým ústavom, ďalej s Výskumným ústavom detskej psychológie a patopsychológie a s ďalšími relevantnými odbornými inštitúciami - Haliganda, Centrum Mirabilis, Nadácia pre deti Slovenska, Romed, Teach for Slovakia a Deti nepočkajú.




Copyright © TASR 2020

Zomrela Heda Čechová

Zomrela Heda Čechová



Vo veku 91 rokov zomrela 23. apríla Heda Čechová, populárna televízna hlásateľka z šesťdesiatych rokov minulého storočia. Kariéru elegantnej dámy s príjemným a kultivovaným hlasom predčasne ukončila okupácia v auguste 1968.

Čechová sa narodila 17. júla 1928 na pražskej Malej Strane ako Heda Šimandlová. Najprv pôsobila ako externistka v rozhlase, kde pracoval jej otec, a od roku 1954 sa začala objavovať na televíznych obrazovkách. V roku 1968 si v televízii obliekla čierne šaty na znamenie protestu kvôli okupácii republiky okupantmi Varšavského paktu. "Nesmela som hlásiť správy na obraz, tak mi dali len čítať šoty pod neho. Ľudia písali, že sú radi, že ma aspoň počuje, tak mi vzali aj toto a šupli ma do archívu, kde som sa starala o gramoplatne," uviedla v relácii Potomkovia slávnych.

V roku 1977 Čechová vážne ochorela a odišla do invalidného dôchodku. Na začiatku 90. rokov bola krátko poslankyňou Českej národnej rady za Občianske fórum. "Brali sme 12.000 korún mesačne a kvôli peniazom sme to určite nerobili, pre nás bol dôležitý pocit slobody," spomínala.

Heda Čechová bola dvakrát vydatá. Z jej prvého manželstva vzišiel herec a moderátor Vladimír Čech, ktorý zomrel v marci 2013 na tzv. Lynchov syndróm.



Copyright © ČTK 2020
 

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Rádio Expres bolo s dosiahnutým výsledkom 33,7 percenta (1.507.000 poslucháčov) najpočúvanejším v prvých troch mesiacoch roka 2020. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt v parametri "rozhlasové stanice - počúval posledný týždeň".
Na druhom mieste je Rádio Slovensko s 25,3 percenta (1.130.000), tretie obsadilo Fun rádio s 23,1 percenta (1.033.000). Nasleduje Rádio Europa 2 s počúvanosťou 16,4 percenta (732.000), Rádio Vlna dosiahlo 15,9 percenta (712.000), Rádio Jemné 15,2 percenta (684.000) a Rádio Regina 11,9 percenta (532.000).
V parametri "podiel na trhu" je na prvej pozícii rovnako Rádio Expres s podielom 21,9 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s 19,5 percenta a Fun rádio s 12,2 percenta. Ďalej Rádio Vlna so 7,7 percenta, Rádio Europa 2 so 7,5 percenta, Rádio Jemné so 6,9 percenta a Rádio Regina s 5,9 percenta. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 18,3 percenta z trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúvali posledný týždeň" predstavovala celkovo 89,4 percenta, čo je 3.995.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvalo rádio viac ako 2,5 milióna ľudí (58,7 percenta populácie). Každý občan SR počúval denne rádio v priemere viac ako dve hodiny a päť minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne viac ako tri hodiny a 35 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky boli zbierané v termíne od 6. januára do 29. marca 2020. Prieskum bol realizovaný na vzorke 3154 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.



Copyright © TASR 2020