23. 4. 2020

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár sa ohradzuje voči klamstvám a manipulácii, ktoré uviedla redaktorka Monika Tódová vo svojom článku

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár sa ohradzuje voči klamstvám a

 manipulácii, ktoré uviedla redaktorka Monika Tódová vo svojom článku

Všetky vyjadrenia Petra Tótha, ktoré redaktorka vydáva za pravdu sú nezmyslami. Peter Tóth tvrdí, že podľa Mariána Kočnera mal Jaromír Čižnár ešte ako krajský prokurátor zobrať od nejakého advokáta úplatok 500 tisíc korún za to, že zabezpečil zastavenie trestného stíhania, resp. nestíhania osoby Slavomír H. ml., pre trestný čin domáceho násilia. Monika Tódová to uzatvára s tým, že "trestné stíhanie voči Slavomírovi H. ml. bolo zastavené Krajskou prokuratúrou Bratislava. Z tohto neúspechu mal M. Kočner viniť prokurátora Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorý mal prípad pridelený a vtedajšieho krajského prokurátora Jaromíra Čižnára, píše sa v správe, ktorej časť má denník N k dispozícii."
Vo včerajšom stanovisku pre redaktorku Tódovú sme tieto vyjadrenia Petra Tótha označili za nezmysly a uviedli jej, že tieto jeho tvrdenia sa dajú ľahko verifikovať. Kompletnú informáciu jej môže dať Krajská prokuratúra Bratislava. Myslíte si, že tak novinárka urobila? Nie, pretože by zistila, že pravda je úplne iná, ako tá, ktorú si postavila na výpovedi Petra Tótha a zrejme by jej to v snahe o diskreditáciu Jaromíra Čižnára nehralo do karát. Predmetná trestná vec sa skončila tak, že dozorová prokurátorka v Malackách dospela k záveru, že poškodenou popisovanie konania Slavomíra H.ml. vykazuje znaky skutkovej podstaty trestného činu ublíženia na zdraví. Obvinený sa ku skutku priznal a prokurátorka podmienečne zastavila trestné stíhanie. Obvinený sa v skúšobnej dobe osvedčil. V dozorovom ako ani vo vyšetrovacom spise sa nenachádza žiaden prípis či rozhodnutie signované JUDr. Jaromírom Čižnárom. Všetky oslovené prokurátorky popreli, že by ich v súvislosti s trestnou vecou obvineného Slavomíra H.ml. kontaktoval JUDr. J. Čižnár ako vtedajší krajský prokurátor, v danej veci nezisťoval stav konania, nežiadal rozhodnutie v prospech obvineného (či už v podobe zrušenia obvinenia, zastavenia trestného stíhania a pod.). Toto je stanovisko Krajskej prokuratúry Bratislava. Takže, Monika Tódová klame.
Redaktorka denníka N píše, že polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie, no prokurátor ho zrušil. Za normálnych okolností, by si novinár vyžiadal stanovisko prokuratúry, prečo zrušila rozhodnutie polície. Myslíte si, že to Monika Tódová urobila? Nie, pretože aj tu by jej to nehralo do karát. Rozhodnutie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry bolo zdôvodnené tým, že začaté trestné stíhanie bolo len na základe vyjadrenia opäť Petra Tótha, ktorý to mal sprostredkovane od Mariána K. Peter Tóth však v tejto súvislosti okrem iného vypovedal, že u Mariána K. postrehol tú vlastnosť, že sa niekedy chváli vedomosťami, alebo vecami, ktoré nie celkom zodpovedali realite, alebo si niekedy vymýšľal bombastické príbehy a informácie s cieľom sa urobiť zaujímavým. Peter Tóth však vzápätí uvádza, že sa mu Marián K. na Jaromíra Čižnára nahnevane sťažoval, že nie je schopný, resp. ochotný zasiahnuť v jeho prospech vo viacerých jeho trestnoprávnych problémoch. Tieto tvrdenia, ako sám uvádza Peter Tóth, má len z rozprávania Mariána K. a nevie, či sú pravdivé, alebo nie. Aj toto je vo výpovedi P. Tótha, ktoré však zrejme účelovo novinárka opomína.
Mimochodom, o nenávisti osoby Mariána K. voči osobe generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a o jeho snahe „zbaviť sa ho“, existovali poznatky už v roku 2009, ktorými disponuje NAKA. Tá sa dá jasne vyčítať aj z publikovanej Threemy, kde Marián K. sa na adresu Jaromíra Čižnára vyjadruje hanlivo, snaží sa o jeho diskreditáciu a odstránenie z funkcie, pretože nemá vplyv na jeho rozhodovaciu činnosť. Len podotýkam, že Monika Tódová vo viacerých svojich článkoch konštatuje, že Marián K. pripravoval diskreditáciu Jaromíra Čižnára, snažil sa ho odstrániť a nahradiť kandidátom, ktorý ho bude poslúchať.
Z uvedeného vyplýva, že novinárka Monika Tódová sa zapojila do účelovej diskreditácie generálneho prokurátora. Svoju kampaň odštartovala na výpovedi bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Tótha štýlom – jedna pani povedala bez toho, aby si tvrdenia z relevantných zdrojov verifikovala. Ak vychádzame z toho, že sa opiera len o vyjadrenia kontroverzného Petra Tótha, tak potom by malo byť pravdivé, podľa jej optiky, aj to, čo píše o Monike Tódovej na svojom webovom portáli Peter Tóth. Animozita je zjavná, jej novinárske „kvality“ napríklad Peter Tóth „ocenil“ tým, že minulý rok podal na ňu trestné oznámenie pre ohováranie, krivé obvinenie a iné.
Je ľahké pošpiniť človeka bez toho, aby si overoval skutočnosti. A možno, je to naozaj novinársky štýl Moniky Tódovej, o ktorom sa píše aj v údajnom spise s názvom Gorila, kde sa okrem iného, opisujú jej novinárske praktiky. Takže, pani Tódová, qui bono – v čí prospech tentoraz píšete?..."