29. 5. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

 Hongkonského mediálneho magnáta Jimmyho Laia prepustili na kauciu |  Parlamentné Listy



Hongkonský mediálny magnát dostal v piatok ďalší trest odňatia slobody za protivládne protesty z roku 2019. Jimmyho Laia a ďalších deväť ľudí obvinili z podnecovania k účasti na nepovolenom zhromaždení, keď 1. októbra 2019 spolu s ďalšími obyvateľmi Hongkongu pochodovali ulicami na protest proti ubúdajúcim politickým slobodám.
Sedemdesiattriročného Laia odsúdili na 14 mesiacov väzenia, pričom v súčasnosti si už odpykáva iný 14-mesačný trest za ďalšie obvinenia súvisiace s nepovolenými protestmi z roku 2019, keď opakovane vychádzali do ulíc desiatky tisíc ľudí. Zakladateľ prodemokratických novín The Apple Daily by si mal podľa agentúry AP po spojení trestov odsedieť 20 mesiacov. Pre spolčovanie sa so zahraničnými silami s cieľom zasahovať do záležitostí Hongkongu ho však vyšetrujú aj na základe nového bezpečnostného zákona.
Peking počas uplynulého roka v reakcii na protesty rázne zakročil proti občianskym slobodám obyvateľov Hongkongu. Tamojšie úrady pozatýkali a obžalovali väčšinu prodemokratických aktivistov, vrátane Joshuu Wonga, lídra študentských protestov z roku 2014, a mnohí ďalší ušli do zahraničia.
Legislatívna rada Hongkongu tiež vo štvrtok prijala návrh upravujúci tamojší volebný systém. Nový zákon dáva právomoc úradu národnej bezpečnosti vykonávať previerky potenciálnych kandidátov pre verejný úrad a zriaďuje nový výbor, ktorý má zabezpečiť, že kandidáti sú „vlastenci“. Tiež rozširuje počet kresiel v legislatívnej rade na 90, pričom 40 z nich bude voliť zväčša propekinská volebná komisia, zatiaľ čo hongkonskí voliči budú priamo voliť už len 20 poslancov.


Čo všetko o vás Facebook vie a ako sa k týmto dátam dostať? | TECHBOX.sk


Spoločnosť Facebook už nebude na svojich platformách odstraňovať príspevky s tvrdeniami, že vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 je ľudskej výroby. Vo svojom vyhlásení firma uviedla, že sa tak rozhodla na základe súčasných vyšetrovaní pôvodu COVID-19 a po konzultácii s odborníkmi v oblasti verejného zdravia.
Od začiatku pandémie Facebook menil, čo bude v spojitosti s ňou povoľovať a zakazovať. Vo februári oznámil, že zakáže viacero tvrdení, okrem iného aj to, že COVID-19 pochádza z čínskeho laboratória. Ďalšie sporné tvrdenia sa týkali napríklad falošných domnienok, že vakcíny nie sú účinné a že sú toxické.
„Pokračujeme v spolupráci so zdravotníckymi odborníkmi, aby sme udržali tempo s vyvíjajúcou sa povahou pandémie, a ako sa objavujú nové fakty a trendy, pravidelne aktualizujeme naše pravidlá,“ uviedol vo vyhlásení viceprezident Facebooku pre integritu Guy Rosen.
Vo svete rastie tlak na vyšetrovanie pôvodu pandémie, vrátane možnosti, že koronavírus je laboratórneho pôvodu. Americký prezident Joe Biden v stredu požiadal tamojšiu spravodajskú komunitu, aby „zdvojnásobila“ svoje úsilie pri vyšetrovaní pôvodu pandémie COVID-19.


Európska komisia, oficiálne webové sídlo

Európska komisia (EK) dala v piatok čínskej videoaplikácii TikTok mesiac na to, aby odpovedala na sťažnosti Európskej spotrebiteľskej organizácie (BEUC) o jej obchodných praktikách. Komisia uviedla, že začala diskusie s platformou a národnými spotrebiteľskými orgánmi. Predchádzalo tomu varovanie od BEUC o údajnom porušovaní práv spotrebiteľov.
Komisia uviedla, že niektoré zmluvné podmienky v pravidlách TikToku možno považovať za zavádzajúce a zmätočné pre spotrebiteľov. Ako tiež dodala, evidujú obavy týkajúce sa problémov, ktoré zahŕňajú skryté marketingové a reklamné stratégie zamerané na deti.
BEUC podala sťažnosť na TikTok u EK a siete úradov pre ochranu spotrebiteľov vo februári. V nej uviedla, že viaceré podmienky v „Podmienkach služby“ TikToku sú nespravodlivé a platforma, ktorá je obzvlášť populárna u mládeže, nedostatočne chráni deti od skrytých reklám a potenciálne škodlivého obsahu.
„Súčasná pandémia viac urýchlila digitalizáciu. To prinieslo nové príležitosti, ale tiež vytvorilo nové riziká, najmä pre zraniteľných používateľov,“ pripomenul eurokomisár pre spravodlivosť Didier Ryenders. Ako tiež povedal, v EÚ je zakázané zameriavať sa na deti a mládež s reklamou skrytou napríklad v banneroch vo videách. „Dialóg, ktorý dnes začíname, by mal podporiť TikTok v dodržiavaní pravidiel EÚ na ochranu spotrebiteľov,“ dodal.



Rusi zajtra vyjdú do ulíc na podporu novinára Ivana Golunova | Aktuality.sk

Piatich bývalých ruských policajtov v piatok uznali za vinných v súvislosti s obvineniami zo sfalšovania dôkazov proti investigatívnemu novinárovi v roku 2019.
Ivana Golunova z nezávislého spravodajského webu Meduza zatkli v Moskve pre držbu drog, čo on odmietol ako podvod. Tvrdil pritom, že drogy, ktoré našli v jeho batohu a byte, tam podstrčili policajti ako odplatu za jeho vyšetrovanie korupcie v moskovskej polícii.
Obvinenia voči nemu po masových protestoch proti zneužívaniu moci zo strany polície a vyfabrikovaným kauzám, v rámci ktorých policajti zatýkajú stúpencov opozície, po niekoľkých dňoch stiahli. Golunov a jeho kolegovia odvtedy tlačili na stíhanie jednotlivcov zodpovedných za jeho zatknutie.
Moskovský mestský súd bývalých policajtov uznal za vinných zo zneužívania právomoci, falšovania dôkazov a držby drog. Všetci okrem jedného obvinenia odmietli. Bývalí policajti, ktorí boli od zadržania v januári 2020 vo väzbe, dostali tresty odňatia slobody v trvaní od päť do 12 rokov. Súd im tiež nariadil zaplatiť Golunovovi odškodné.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!

28. 5. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Analyzing attitudes towards China at the forthcoming G7 summit - CGTN
Ministri zahraničných vecí zo skupiny bohatých krajín G7 vyzvali vo štvrtok na "okamžité a bezpodmienečné prepustenie" bieloruského novinára Ramana Prataseviča, zatknutého režimom v Minsku po tom, čo dal odkloniť lietadlo, v ktorom žurnalista cestoval. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
"Požadujeme okamžité a bezpodmienečné prepustenie" Prataseviča, "ako aj všetkých ďalších novinárov a politických väzňov zadržiavaných v Bielorusku", uviedli ministri v spoločnom vyhlásení zverejnenom britskou vládou.
Ministri Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Británie a Spojených štátov, spolu s Európskou úniou, "čo najdôraznejšie odsudzujú bezprecedentné konanie bieloruských úradov", dodali vo vyhlásení.
Kritika medzinárodného spoločenstvo na adresu Bieloruska a jeho prezidenta Alexandra Lukašenka zosilnela po nedeli, keď režim odklonil dopravné lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do litovského Vilniusu, donútil ho pristáť v Minsku a tam zatkol opozičného novinára Prataseviča, ako aj jeho priateľku Sofiu Sopegovú, ktorí sa nachádzali na palube stroja.
Ministri skupiny krajín G7 obvinili Lukašenka z ohrozovania bezpečnosti pasažierov a posádky tohto letu.
"Vyzývame Medzinárodnú organizáciu civilného letectva (ICAO), aby bezodkladne riešila toto spochybnenie svojich pravidiel a noriem," napísali tiež vo vyhlásení.
"Toto konanie takisto predstavuje vážny útok na slobodu médií," dodali.
"Zintenzívnime svoje snahy, aj prostredníctvom ďalších primeraných sankcií, aby sme dosiahli, že bieloruské úrady sa budú zodpovedať za svoje činy," doplnili.
Dominic Raab, minister zahraničných vecí za Britániu, ktorá v súčasnosti predsedá skupine G7, na Twitteri napísal: "Využijeme všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii, aby sme Lukašenkov režim postavili pred zodpovednosť".


Putin sa stretne s Lukašenkom, hovoriť budú o vzájomnej spolupráci
Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok 28. mája stretne s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, informoval vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Hovoriť budú okrem iného o odklone lietadla spoločnosti Ryanair z Atén do Vilniusu, ako aj o situácii zadržanej ruskej občianky Sofie Sapegovej, uviedla agentúra TASS.
"Myslím si, že prezident Lukašenko informuje nášho prezidenta o situácii s lietadlom. Určite sa budú zaoberať aj otázkou ruskej občianky, ktorá bola zadržaná a nachádza sa vo vyšetrovacej väzbe v Minsku," povedal Peskov a dodal, že Moskva môže de iure žiadať odovzdanie Sapegovej z Bieloruska do Ruska.
"V každom prípade spravíme všetko preto, aby sme ochránili práva ruskej občianky," vyhlásil hovorca Kremľa a zároveň dodal, že prezidenti majú rokovať "najmä o rozličných témach spojených s ekonomikou".
Právnik Sapegovej vo štvrtok informoval, že bieloruská štátna bezpečnostná služba KGB mu neumožnila stretnutie s klientkou. Ako dôvod uviedli "nedostatok návštevných miestností".
Sofia Sapegová je ruská občianka, ktorú zadržali spolu s jej priateľom, opozičným novinárom a aktivistom Ramanom Pratasevičom, 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako bolo lietadlo spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu donútené pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé.

Copyright © TASR 2021

 

🥇 ▷ Twitter pre aplikáciu Android Crashing App po aktualizácii » ✓



Moskovský súd udelil vo štvrtok opäť pokuty sociálnym sieťam Twitter, Google a Tiktok za to, že neodstránili obsah, ktorý je v Rusku zakázaný. Informovala o tom agentúra Interfax.
Spoločnosť Google dostala pokutu vo výške 3,5 milióna rubľov (39.000 eur). Súd v Moskve má 1. júna rozhodnúť aj o ďalších žalobách v súvislosti s nerešpektovaním zákona o odstraňovaní nevhodného obsahu. Googlu tak hrozí ďalšia pokuta vo výške 24 miliónov rubľov (268.000 eur). Od začiatku roka dostala táto spoločnosť v Rusku už už niekoľko pokút - v celkovej výške 9,5 milióna rubľov (106.000 eur).
Najvyššiu pokutu udelil vo štvrtok súd spoločnosti Twitter, a to vo výške 19 miliónov rubľov (212.000 eur). Spoločnosť ju dostala v súvislosti so šiestimi prípadmi výziev na účasť na nepolevených demonštráciách, ktoré zo svojej platformy neodstránila, informoval portál Meduza.io. Za podobné prečiny bol už aj Twitter pokutovaný viackrát, pričom v apríli mu bola udelená pokuta vo výške 8,9 milióna rubľov (99.000 eur). Spoločnosť tak teraz musí zaplatiť pokuty v celkovej hodnote 27,9 milióna rubľov (311.000 eur).
Sociálnej sieti Tiktok udelil súd vo štvrtok pokutu vo výške 1,5 milióna rubľov (17.000 eur) a to taktiež za neodstránenie príspevkov, ktoré ľudí vyzývali na účasť na nepovolených protestoch. Rovnako ako Google a Twitter bol už v minulosti v Rusku pokutovaný aj Tiktok, ktorý musí v tejto krajine uhradiť pokuty v celkovej výške 4,1 milióna rubľov (46.000 eur).
V Rusku platí od februára zákon, ktorý zaväzuje sociálne siete k tomu, aby vyhľadávali a následne blokovali informácie o úradmi nepovolených zhromaždeniach. Ešte v januári pritom začala platiť v tejto krajine aj iná legislatíva, v súlade s ktorou hrozia sociálnym sieťam vysoké pokuty - od niekoľko stotisíc do niekoľko miliónov rubľov-, ak odmietnu vymazať informácie zakázané v Rusku.
Kritici Kremľa sa domnievajú, že cieľom opatrení proti sociálnym sieťam je umlčať opozíciu.

 

Copyright © TASR 2021

 

 

VÝROKY TÝŽDNA

VÝROKY TÝŽDNA 





" Dobre, že ma nepozvali. Moja mama vravela, nemiešaj sa medzi otruby, lebo ťa zožerú svine. Celý život som sa vyhýbal takýmto tajným stretnutiam." 
Richard Sulík

TV Markíza prinesie naživo vyvrcholenie prestížnej Ligy majstrov

TV Markíza prinesie naživo vyvrcholenie 
 

prestížnej Ligy majstrov

Najočakávanejší zápas na klubovej futbalovej scéne spozná svojho víťaza už druhý rok po sebe na portugalskom trávniku.


Televízia Markíza divákom aj tento rok prinesie exkluzívny súboj o titul najprestížnejšej klubovej súťaže. Dlho očakávané finále Ligy majstrov UEFA, v ktorom sa stretnú dva anglické kluby – Manchester City a FC Chelsea, odvysiela v priamom prenose v sobotu, 29. mája 2021, so začiatkom o 20:30 hod.

„Veľmi nás teší, že môžeme divákom už tretiu sezónu sprostredkovať tento výnimočný futbalový zážitok. Verím, že k tomu prispejeme aj my našim štúdiom Ligy majstrov, v ktorom moderátor Dano Očenáš privíta bývalého skvelého slovenského reprezentanta Stanislava Šestáka a futbalového experta so slovníkom univerzitného profesora, Ladislava Borbélyho. Diváci sa môžu tešiť aj na osvedčenú komentátorskú dvojicu Slávo Jurko a výborný bývalý slovenský reprezentant Marek Sapara,“ povedal Martin Lisý, šéfredaktor športu TV Markíza.

Prestížny súboj sa mal pôvodne uskutočniť na Atatürkovom olympijskom štadióne v Istanbule. UEFA však pristúpila k zmene dejiska finále Ligy majstrov, pretože Turecko figuruje v Anglicku na zozname rizikových krajín v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Všetci účastníci by museli pri návrate domov z Istanbulu podstúpiť karanténu. Portugalsko je v Anglicku na „zelenom“ zozname a Angličania pri návrate domov z tejto krajiny nemusia ísť do karantény.

Anglické mužstvá Manchester City a FC Chelsea tak o prestížny pohár zabojujú na 50-tisícovom Estádio do Dragão (Štadión draka) v Porte a do hľadiska sa dostane po 6-tisíc priaznivcov oboch finalistov. Zaujímavosťou je, že aj v minulej sezóne vyvrcholila Liga majstrov v Portugalsku na štadióne Estádio da Luz (Štadión svetla) v Lisabone.

27. 5. 2021

TO JE TV!

 TO JE TV!


Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ


Televízia JOJ aj v tomto roku ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy. Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk. Od septembra moderuje reláciu jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková. Pozvanie do diskusie prijal vo štvrtok 27. mája predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Rozprávať sa budú o stretnutí významných predstaviteľov SR v SIS, o obavách opozície o zneužívanie OČTK na politické ciele, ale aj o fungovaní vládnej koalície vo víre sporov o navýšenie rozpočtu, či o vládnych plánoch pre rodiny. Sledujte Na hrane vo štvrtok 27. mája o 21:40 na JOJke.

Zomrel Kevin Clark

Zomrel Kevin Clark 

Vo veku 32 rokov zahynul americký herec a hudobník Kevin Clark. Rodák z Highland Park v Illinois, ktorý stvárnil Freddyho v hudobnej komédii Škola ro(c)ku (2003), prišiel o život pri dopravnej nehode.
Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na políciu, ktorá potvrdila, že Clarka v stredu v Chicagu zrazilo auto, keď šiel na bicykli.
Jacka Blacka, ktorý v Škole ro(c)ku stvárnil hlavnú rolu, podľa jeho slov správa zarmútila a podobne sa vyjadrila aj ich herecká kolegyňa Miranda Cosgrove. Kevin Clark v obľúbenom filme, ktorý bol jeho jedinou rolou na striebornom plátne, účinkoval ako 12-ročný.
Škola ro(c)ku je o trápiacom sa gitaristovi v podaní Blacka, ktorý vezme prácu zastupujúceho učiteľa a založí kapelu so svojimi žiakmi. Kevin Clark, ktorý v snímke stvárnil rebelujúceho bubeníka Freddyho Jonesa, neskôr hral na bicie vo viacerých kapelách. Podľa denníka Chicago Sun-Times len nedávno založil novú kapelu, ktorá minulý víkend po prvý raz vystúpila naživo. Križovatka, na ktorej zahynul, je podľa novín známa ako nebezpečná.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.