20. 3. 2021

SNS: Povinnosťou RTVS je informovať, nie trestať

SNS: Povinnosťou RTVS je
 informovať, nie trestať 

Úmrtie 38 ročnej učiteľky z Vranova po druhom očkovaní vakcínou Astra Zeneca vyvolalo veľkú pozornosť slovenskej verejnosti. Prípadu sa venovala aj redaktorka RTVS M. Ščobíková, ktorú ide vedenie RTVS potrestať. V jej reportáži sa uvádza šarža vakcíny ABV2856 /ide o prvú dodávku na Slovensko/, výpoveď ešte žijúcej učiteľky o ôsmich nežiadúcich účinkoch po očkovaní. Je tam výpoveď otca po smrti učiteľky a sú tam stanoviská Štátneho ústavu na kontrolu liečiv a virológa B. Klempu, ktoré nepotvrdili spojitosť vakcíny so smrťou mladej učiteľky. Bývalý poslanec NRSR a dlhoročný novinár Karol Farkašovský k tomu poznamenáva: „Najskôr treba skonštatovať, že očkovanie spomínanou vakcínou po množstve ohlásených nežiadúcich účinkov pozastavilo Nórsko, Dánsko, Rakúsko, Taliansko, Estónsko, Litva, Luxembursko, Indonézia a ďalšie krajiny. Nepochybne mali na to dostatočné dôvody. Videl som reportáž niekoľkokrát. Informácie, ktoré o vakcíne zazneli boli vecné, faktické. Emócie otca po smrti dcéry sú ľudsky pochopiteľné. Názor otca o možnom vplyve vakcíny na smrť dcéry vecne vyvážilo následné jednoznačné stanovisko ŠUKL a virológa Klempu. Nevidím žiadny dôvod trestať redaktorku“. Reportáž RTVS vyvolala priam hysterickú reakciu Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Výbor žiada od riaditeľa RTVS vyvodenie zodpovednosti za tendenčnosť a údajné vyvolávanie negatívnych postojov voči očkovaniu. Výbor poslal podnet aj Rade pre vysielanie a retransmisiu, ktorá sa ním bude zaoberať o niekoľko dní. Slovenská národná strana v súvislosti s očkovaním proti Covidu 19 žiada, aby bola verejnosť podrobne informovaná o nežiadúcich účinkoch jednotlivých vakcín. Ľudia majú na tieto údaje právo, aby sa vedeli slobodne rozhodnúť či sa očkovať dajú, a ktorou látkou. Ale mainstreamové médiá radšej strašia verejnosť senzačnými informáciami a podporujú v ľuďoch obavy, než by sa venovali potrebnej zdravotníckej osvete. Práve RTVS ako verejnoprávna mediálna inštitúcia platená občanmi by mala ísť v zdravotníckej osvete príkladom. Opäť Karol Farkašovský: „Ľudia chcú od verejnoprávneho média, ktoré platia zo svojich daní, v prvom rade objektívne, vyvážené a nezaujaté informácie. Trestať nie je žiadne umenie. Umenie je dobrým manažovaním predísť akýmkoľvek trestom. Vedenie RTVS sa má starať o to, aby redaktori dokonale ovládali etický kódex, aby pracovali na maximálne profesionálnej úrovni. Vedenie sa má tvorivých pracovníkov zastať. Trest nič nerieši a v tomto prípade je iba vizitkou servilnosti vedenia RTVS voči tendenčnej kritike parlamentného výboru“. Slovenská národná strana vyzýva riaditeľa RTVS J. Rezníka, aby ako manažér namiesto trestov viedol svojich pracovníkov k profesionálnemu a zodpovednému výkonu novinárskej práce a pamätal na poslanie inštitúcie, ktorú riadi. Povinnosťou RTVS je objektívne a vyvážene informovať, nie trestať.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Slovak Investment Holding (SIH) investuje v rámci programu SIH antikorona kapitál do spoločnosti TapGest. Tá pôsobí na trhu tzv. digital signage. Ide o modernú reklamu v elektronickej podobe, či už ako interaktívna mapa, elektronický plagát, kiosk, informačná tabuľa alebo projekcia na veľkých obrazovkách. Je to teda ekologická a estetickejšia náhrada klasických tlačených reklamných materiálov, akými sú plagáty či billboardy. TapGest prevádzkuje stovky interaktívnych digitálnych obrazoviek v nákupných centrách, vo fitness centrách, v nemocniciach či v bankách.

„Ďakujeme Slovak Investment Holdingu za dôveru a poskytnutie konvertibilnej pôžičky pre ďalší vývoj našich interaktívnych digitálnych obrazoviek. Našou snahou teraz bude naplno využiť potenciál trhu a expandovať do nových segmentov,” uviedol CEO TapGest Darko Ban.

Slovak Investment Holding v spolupráci so Slovenskou alianciou pre inovatívnu ekonomiku a Ministerstvom financií Slovenskej republiky zverejnili ešte v septembri 2020 výzvu na podporu inovatívnych spoločností. Program SIH antikorona kapitál predstavuje konvertibilné úvery určené najmä tým spoločnostiam, ktoré sa financujú prostredníctvom rizikového kapitálu.

SIH je akciová spoločnosť v 100-percentnom vlastníctve štátu. Jej hlavným poslaním je podpora strategických verejných i súkromných investícií na Slovensku v oblasti infraštruktúry, energetickej efektívnosti, odpadového hospodárstva, sociálnej ekonomiky a malých a stredných podnikov. Finančné prostriedky čerpá z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Projekty financuje výlučne návratnou formou, teda pomocou finančných nástrojov a nie grantovým spôsobom.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Stanovisko Slovenskej informačnej služby k piatkovým medializovaným informáciám

Stanovisko Slovenskej informačnej služby 
k piatkovým medializovaným informáciám

V nadväznosti na medializované informácie uvádzame, že podľa § 13a zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 46/1993 Z. z. o Slovenskej informačnej službe v znení neskorších predpisov Slovenská informačná služba (SIS) zabezpečuje ochranu svojich príslušníkov. Jednou z foriem ochrany je aj fyzická a spravodajská ochrana riaditeľa Slovenskej informačnej služby ako vedúceho predstaviteľa štátneho orgánu.
Účelom prijímaných opatrení pri výkone takejto činnosti je výlučne zabezpečenie ochrany určených osôb a vylučujeme akúkoľvek možnosť využívania týchto opatrení na neoprávnené sledovanie alebo zaznamenávanie pohybu osôb, ktoré nepredstavujú ohrozenie chránenej osoby.
Hoci Slovenská informačná služba o postupoch pri ochrane určených chránených osôb nemôže verejnosti poskytnúť podrobné informácie, keďže taktika ochranných opatrení podlieha utajeniu, vzhľadom na šírenie mediálnych špekulácií poskytne tieto informácie príslušným orgánom.

Zomrel Ľubomír Motyčka

 Zomrel Ľubomír Motyčka




V banskobystrickej nemocnici v piatok popoludní zomrel 71-ročný novinár a poslanec Ľubomír Motyčka, legendárny hlas banskobystrického rozhlasového štúdia, v súčasnosti mestský a krajský poslanec zastupiteľstva v Banskej Bystrici. Informovala o tom na sociálnej sieti jeho niekdajšia dlhoročná kolegyňa a bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková, ako aj Rádio Regina Stred.
"Ľubomír Motyčka sa celoslovensky preslávil najmä ako moderátor relácie Dobré ráno. Práve jemu patrili banskobystrické štvrtkové rána. 'Na Motyčku' kedysi vstávalo celé Slovensko a čakalo na jeho legendárne dúšky na rozlúčku - trefné bonmoty, poznámky a originálny novinársky štýl. Za svoju redaktorskú činnosť získal viacero novinárskych ocenení. Po odchode z rozhlasu založil časopis Cestovateľ, na čele ktorého stál až do roku 2014. V roku 2007 získal celoslovenské ocenenie Osobnosť cestovného ruchu. Česť jeho pamiatke!," uvádza v statuse Rádio Regina Stred.
Motyčka sa narodil v roku 1950 v obci Veľký Ďur, žil v Banskej Bystrici a 27 rokov pracoval v banskobystrickom rozhlasovom štúdiu. V roku 1989 moderoval generálny štrajk na Námestí SNP v Banskej Bystrici. V súčasnosti v oboch zastupiteľstvách, mestskom aj krajskom, pôsobil ako poslanec.
"Skvelý rozhlasový kolega, poslanec mesta a poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja, výborný kamarát, múdry človek, rozhľadený redaktor. Vždy stál na strane tých, ktorí sa sami nevedeli brániť," uviedla Laššáková, ktorá najbližšej rodine vyjadruje úprimnú sústrasť.
So zármutkom prijal smutnú správu o úmrtí banskobystrického mestského poslanca aj primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko. "Múdry, rozhľadený človek a dobrý priateľ, ochotný kedykoľvek pomôcť, nám bude v poslaneckej lavici veľmi chýbať. Pozostalej rodine vyjadrujem úprimnú sústrasť," reagoval Nosko. Sústrasť vyjadril aj Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja.


Copyright © TASR 2021

Reklamná pauza, môžete sa...

   Reklamná pauza, môžete sa...

 

19. 3. 2021

Zomrel Peter Slivka

 Zomrel Peter Slivka


Vo veku 54 rokov zomrel spevák Peter Slivka. Informoval o tom redaktor Slovenského rozhlasu v Bratislave Martin Jurčo.

Peter Slivka začínal ako rockový spevák v kapele Makar Čudra, ktorá pôsobila v Bratislave v rokoch 1987 – 1990. Neskôr pôsobil v kapele Revolver. S hudobníkmi týchto kapiel spolupracoval aj neskôr, napríklad s Pecim Uherčíkom aj na svojom CD, ktoré nahral Slivka v roku 2001 v štúdiách Opusu a Slovenského rozhlasu. CD dostalo názov Záhradná slávnosť. Od 90. rokov účinkoval Slivka v množstve rozhlasových a televíznych programov, napríklad v televíznej relácii Osem a pol sa predstavil skladbou Dnes už viem.

Slivka bol známy aj vďaka muzikálovým úlohám na Novej scéne, účinkoval tiež v muzikáli v Štátnom divadle Košice. V roku 2002 oficiálne ukončil svoju muzikálovú kariéru.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané