17. 3. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS





Čínska vláda požaduje od koncernu Alibaba Group Holding, aby sa zbavil mediálnych aktív, uviedol denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou.
Podľa správy WSJ diskusie medzi vládou a Alibabou o predaji mediálnych aktív prebiehajú od začiatku tohto roka. Vládni predstavitelia boli údajne šokovaní, aké rozsiahle sú mediálne podiely koncernu. Alibaba, ktorej hlavným biznisom je online maloobchodný predaj, má podiely v platforme Weibo a niekoľkých novinách, vrátane South China Morning Post.
Peking považuje takýto vplyv za vážne ohrozenie vlastného propagandistického aparátu, uviedli zdroje WSJ.


 

Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová vyjadrila v utorok znepokojenie nad dvoma návrhmi mediálnych zákonov v Poľsku, pričom varovala pred možným "udusením nezávislých médií" v krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Ide o poľskou vládou navrhované zavedenie dane z reklamy pre neštátne subjekty, ktorá by sa mohla nepriaznivo dotknúť mnohých súkromných mediálnych spoločností, ako aj návrh zákona obmedzujúci v Poľsku právomoci sociálnych sietí pri blokovaní účtov či mazaní príspevkov. O druhom zmienenom návrhu vláda tvrdí, že jej zámerom je chrániť slobodu prejavu užívateľov sociálnych sietí.
Mijatovičová v liste poľskému premiérovi Mateuszovi Morawieckému uviedla, že tieto dva zákony "majú potenciál významne zasiahnuť do slobody a pluralizmu médií" v Poľsku.
Poľsko zažilo vo februári bezprecedentný výpadok súkromných médií. Súkromné televízne ani rozhlasové stanice na protest proti navrhovanej dani z reklamy pre neštátne subjekty nevysielali 10. februára celých 24 hodín. Noviny zase vyšli so začiernenými titulnými stranami.
Mijatovičová vyslovila obavu, že zavedenie takejto dane povedie k "uduseniu nezávislých médií" a verejnosti sa tak obmedzí možnosť výberu zdroja informácií.
Poľská vláda tvrdí, že príjmy z navrhovanej dane z reklamy sa použijú na financovanie zdravotníctva či sektora kultúry, ktorý ťažko zasiahla pandémia. Po kritike však nedávno avizovala, že kontroverzný návrh ešte preskúma.
Mijatovičová sa okrem toho vyjadrila aj na adresu navrhovaného zákona obmedzujúceho právomoci sociálnych sietí pri blokovaní účtov či mazaní príspevkov. Uviedla, že takýto návrh "vyvoláva obavy na mnohých frontoch", a podľa AFP naznačila, že zákon by umožňoval, aby na sociálnych sieťach zotrvávali nenávistné prejavy.
Mijatovičová uviedla, že návrh má "príliš široký" záber. Varovala, že nútenie prevádzkovateľov sociálnych sietí, aby obnovili odstránený obsah, vyvoláva sporné otázky vzhľadom na medzery v poľských zákonoch týkajúcich sa nenávistných prejavov. Komisárka RE sa vyjadrila aj k navrhovanej tzv. rade pre slobodu slova, ktorá by mala riešiť prípadné sťažnosti voči sociálnym sieťam. Vznik takéhoto dozorného orgánu podľa nej podnecuje vážne pochybnosti o schopnosti odolávať politickým tlakom.​



 

Vincent Muscat, ktorý sa vo februári priznal k účasti na vražde maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej v októbri 2017, v utorok na súde uviedol podrobnosti o plánovaní tohto činu. Informovala o tom agentúra DPA.
Muscat na súde povedal, že on a ďalší obvinení začali vraždu plánovať už v roku 2014 alebo 2015. Spolu s obvineným Georgeom Degiorgiom strávil celé dni sledovaním novinárkinho domu a pripravil plán, na základe ktorého mali zablokovať jej vozidlo. Tretí muž Jamie Vella ju mal následne zastreliť útočnou puškou AK-47.
Tento plán však zanechali po tom, ako muž, ktorý mal doručiť vopred uhradenú čiastku za túto vraždu vo výške 50.000 eur, peniaze nedodal. Muscat povedal, že celková suma, ktorú mali za vraždu dostať, bola 150.000 eur, uvádza na svojej webovej stránke denník Malta Today.
Novinárka a blogerka Caruanová Galiziová prišla o život 16. októbra 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile.
Muscata s bratmi Georgeom a Alfredom Degiorgiovcami zatkli v decembri 2017. Obvinili ich zo zaobstarania, nastraženia a odpálenia bomby, ktorá novinárku zabila.
Muscat 23. februára tohto roka priznal pred súdom svoj diel viny na tomto trestnom čine. Výmenou za toto priznanie ho následne namiesto doživotného trestu odsúdili na 15 rokov väzenia.
Maltská polícia v ten istý deň zatkla troch mužov podozrivých z dodania bomby. Jedným z nich bol Jamie Vella.
Zo spolupáchateľstva na vražde novinárky je obvinený aj multimilionár a podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý mal kontakty v najvyšších politických kruhoch. Fenech tieto podozrenia odmieta. Na výsluchoch však tvrdil, že novinárkinu smrť si želal Keith Schembri, šéf kancelárie maltského expremiéra Josepha Muscata.
Vincent Muscat nemá nič spoločné s Josephom Muscatom, ktorý bol predsedom vlády v čase vraždy Caruanovej Galiziovej. Expremiér v decembri 2019 oznámil svoju demisiu. Uviedol vtedy, že tak koná v súvislosti s prípadom vraždy novinárky, s ktorou bol spájaný jeho kancelár Schembri.



Copyright © TASR 2021

 



Rusko zablokuje sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter, pokiaľ do mesiaca neodstráni obsah, ktorý je v krajine zakázaný. Oznámil to v utorok ruský orgán pre dohľad nad médiami Roskomnadzor. Úrad už minulý týždeň nariadil spomaliť rýchlosť sociálnej a mikroblogovacej siete. Argumentoval tým, že neodstránila zhruba 3-tisíc príspevkov súvisiacich so samovraždami, drogami a pornografiou.
V tom čase Roskomnadzor varoval Twitter, že pokiaľ nezmaže „nelegálny“ materiál, úplne ho zablokuje. Spoločnosť v reakcii na postup ruských úradov zdôraznila, že v oblasti zneužívania detí, propagácie samovrážd a predaja drog uplatňuje politiku nulovej tolerancie. Šéf Roskomnadzoru Vadim Subbotin však tvrdí, že Twitter nesplnil požiadavky ruských úradov.
„Twitter na naše požiadavky primerane nereagoval. Ak budú veci takto pokračovať, za mesiac ho zablokujeme,“ povedal Subbotin podľa ruskej agentúry Interfax. Úrad podľa neho doteraz zo strany Twitteru neregistruje konkrétne kroky smerujúce k odstráneniu zakázaného obsahu.
Twitter je šieste najväčšie sociálne médium v Rusku a značne ho používajú opozičné osobnosti, vrátane uväzneného Alexeja Navaľného. Keď sa v Rusku konali protesty proti jeho väzbe, Roskomnadzor varoval Twitter, TikTok, Facebook a ďalšie sociálne siete pred pokutami, ak nezmažú príspevky vyzývajúce mladých ľudí na účasť. Ruské úrady v marci oznámili, že za neodstránenie takýchto príspevkov žalujú Twitter a ďalšie štyri sociálne médiá.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.