17. 3. 2021

Poslanci odmietli Čekovského novelu, v RTVS nebude nová etická komisia


Poslanci odmietli Čekovského novelu, 
 

v RTVS nebude nová etická komisia

V štruktúrach RTVS nebude pôsobiť nový orgán dohľadu, ktorým by mala byť novokreovaná etická komisia. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu odmietli novelu zákona o RTVS, ktorú predložil predseda kultúrneho výboru Kristián Čekovský (OĽANO). Zo 127 prítomných bolo za 62, proti 59, zdržali sa dvaja a štyria poslanci nehlasovali. Okrem opozície bol proti aj takmer celý klub Sme rodina.
Čekovský navrhoval, že by nová komisia mohla prijímať stanoviská nielen k sporným aspektom programov RTVS, ale i k sporným rozhodnutiam manažmentu týkajúcich sa programového obsahu. Navrhoval, aby v prípade zistení o porušení etických a právnych noriem novinárskej práce, vrátane zásahov do nezávislosti tvorby, mohla komisia tiež posudzovať, či generálny riaditeľ a Rada RTVS prijali dostatočné kroky na nápravu stavu.
Cieľom novely malo byť podľa predkladateľa chrániť slobodu prejavu redaktorov a ďalších zamestnancov pred vonkajšími i vnútornými tlakmi, vytvárať im optimálne pracovné podmienky potrebné pre nezávislú žurnalistiku a tvorbu programov, a tiež posilniť dôveru verejnosti v zodpovedný prístup RTVS k otázkam dodržiavania profesijnej etiky.
Etická komisia už v RTVS pôsobí od jari 2018. Má desať členov, v piatich prípadoch vyplýva členstvo z pracovnej funkcie v RTVS, v piatich prípadoch ide o menovanie generálnym riaditeľom telerozhlasu. Etická komisia ako poradný orgán sa vyjadruje k činnosti a skutkom v rozhlasovom a televíznom vysielaní, skúma súlad s prijatými etickými kódexmi, ktoré sa týkajú zamestnancov a spolupracovníkov RTVS.



Zdroj: TASR