16. 3. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Akcie Tencent Holdings sa oslabili druhý deň po sebe pre obavy, že regulátori sa tentoraz zamerali na aktivity čínskeho internetového koncernu. Trhová kapitalizácia koncernu sa znížila o 62 miliárd USD (takmer 52 miliárd eur), keďže hodnota jeho on-line finančného biznisu výrazne padla.
Akcia Tencent v pondelok stratila v Hongkongu viac než 4 % po oslabení o 4,4 % v piatok (12. 3.). Čínski finanční regulátori po tom, čo pritlačili na Ant Group, sa teraz zamerali na Tencent, uviedli pre agentúru Bloomberg zdroje blízke regulačným úradom. Podobne ako Ant Group, zrejme aj Tencent bude musieť vytvoriť finančnú holdingovú firmu, ktorá bude zahŕňať jeho bankové, poisťovacie a platobné služby.
Podľa expertov má platobný a fintech biznis Tencentu hodnotu 105 miliárd USD až 120 miliárd USD, pričom hodnotu platobných služieb odhadujú na 70 miliárd USD až 80 miliárd USD a hodnotu služieb v oblasti úverov, správy majetku a poistenia na 35 miliárd USD až 40 miliárd USD.
Prípadný zásah regulátorov proti Tencentu by znamenal výraznú eskaláciu v rámci čínskej kampane proti nespútanej expanzii jej technologických gigantov. Čínsky premiér Li Kche-čchiang začiatkom tohto mesiaca prisľúbil sprísnenie dohľadu nad fintech sektorom, potlačenie monopolov a boj proti neregulovanej expanzii kapitálu.
Problémy Tencentu s regulátormi sa netýkajú len jeho fintech biznisu. Protimonopolný úrad v piatok udelil koncernu aj ďalším veľkým čínskym technologickým spoločnostiam pokuty za to, že nežiadali o povolenie týkajúce sa skorších investícií a akvizícií. Trh sa tiež obáva, že vláda môže sprísniť reguláciu digitálneho herného trhu.



 
Redakcia ruského investigatívneho denníka Novaja gazeta sa v pondelok stala terčom útoku neznámou chemickou látkou. Na miesto boli privolané tímy ministerstva pre mimoriadne situácie, rezortu vnútra a tajnej služby FSB.
Ako informoval samotný denník, vchod budovy bol obliaty neznámou zapáchajúcou látkou. Cítiť ju v samotnej budove, kde sídlia aj iné firmy, ako i v okolí.
Šéfredaktor Novej gazety Dmitrij Muratov v rozhovore neuviedol, kto je podľa neho za útokom. Poznamenal však, že tri mimovládne organizácie v pondelok na základe článkov Novej gazety dali podnet na začatie vyšetrovania a konania proti tzv. Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, a to vo veci mučenia a brutálnej vraždy zadržaného občana Sýrie.
Článok o Vagnerovej armáde, ktorá je spájaná s Kremľom a bola nasadená v konfliktoch na Blízkom východe, v celej Afrike i na Ukrajine, napísal svojho času reportér Novej gazety Denis Korotkov.
Agentúra AFP pripomenula, že Novaja gazeta, ktorá bola založená v roku 1993, už čelila mnohým útokom na svoju redakciu či novinárov.
V roku 2006 bola vo vstupnej hale svojho bytového domu v Moskve zastrelená známa ruská novinárka Anna Politkovská, ktorá písala rôzne odhalenia o prezidentovi Vladimirovi Putinovi a taktike Kremľa v Čečenskej republike.
Nie tak dávno, v roku 2017, publicistka Novej gazety Julija Latyninová utiekla z Ruska po sérii útokov, ktorým bola vystavená. Medzi nimi bolo podpálenie jej auta a nastriekanie neznámej chemikálie cez okno do jej domu.
Muratov vo svojom pondelňajšom vyhlásení poukázal práve na prípad Latyninovej s tým, že k útokom voči nej došlo v dôsledku článkov o Putinovom spojencovi Jevgenijovi Prigožinovi, ktorý je spájaný s Vagnerovou armádou.
Okrem toho v apríli roku 2017 dostala redakcia list v obálke s neznámym bielym práškom. Počiatočná analýza ukázala, že látka nebola rádioaktívna. Podľa pečiatky na obálke bol list poslaný z čečenskej metropoly Groznyj.
V októbri roku 2018 neidentifikované osoby priviezli a vyložili pred budovou tri klietky s ovcami, ktoré mali navlečené vesty s nápisom Press.
Niekoľko dní predtým neznáme osoby hodili pred sídlo redakcie pohrebný veniec s vyhrážkami novinárovi Denisovi Korotkovovi. Neskôr sa na tom istom mieste objavil kôš s odseknutou baraňou hlavou s vyhrážkami adresovanými celej redakcii.
Redaktori Novej gazety, ktorí v roku 2017 prešetrovali okolnosti útoku na dom a auto svojej kolegyne Latyninovej, tvrdia, že zápach je veľmi podobný.


Copyright © TASR 2021

 



Spoločnosť Facebook rozširuje svoje úsilie v boji s dezinformáciami spojenými s ochorením COVID-19 na svojich platformách. K príspevkom o vakcínach pridá informačné štítky, ktoré budú obsahovať „dôveryhodné informácie“ od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tie budú v angličtine, španielčine, indonézštine, portugalčine, arabčine a francúzštine, pričom v nadchádzajúcich týždňoch by mali pribudnúť aj ďalšie jazyky, uviedol v pondelok šéf Facebooku Mark Zuckerberg v blogovom príspevku.
Facebook tiež zavedie nástroj, ktorý pomôže používateľom so zaočkovaním sa. Prostredníctvom neho by sa mali dostať k informáciám o tom, kde a kedy sa môžu dať zaočkovať.
Facebook a Instagram čelia kritike za to, že umožňujú šírenie antivakcinačnej propagandy aj za to, že pomaly bojujú s dezinformáciami.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.