21. 2. 2015

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká rocková skupina Foo Fighters oznámila, že 7. apríla vydá na DVD a Blu-ray diskoch dokumentárny seriál o nahrávaní ich ôsmej štúdiovky Sonic Highways (2014). Osemdielny rovnomenný seriál pôvodne vysielala vlani od 17. októbra do 5. decembra televízia HBO, pričom obsahoval aj rozhovory s hudobníkmi ako Dan Auerbach, Joan Jett, Dolly Parton, Ian Mackaye, Chuck D, Billy Gibbons ale aj so súčasným americkým prezidentom Barackom Obamom.
Kapelu Foo Fighters založil v roku 1994 multiinštrumentalista Dave Grohl. Urobil tak po tom, ako zomrel Kurt Cobain - frontman legendárnej Nirvany, kde Grohl pôsobil ako bubeník. Skupina má na konte zatiaľ osem štúdiových albumov - Foo Fighters (1995), The Colour And The Shape (1997), There Is Nothing Left To Lose (1999), One By One (2002), In Your Honor (2005), Echoes, Silence, Patience & Grace (2007), Wasting Light (2011) a spomínaný Sonic Highways. Foo Fighters doteraz 25 ráz nominovali na prestížne hudobné ceny Grammy, pričom jedenásť nominácií sa im podarilo premeniť na sošky.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Jürgen Gramke

Pracovná skupina nemeckého hospodárstva pre korektné správanie spoločností, označovaná ako Arbeitskreis Corporate Compliance, schválila Kódex pre mediálnu prácu firiem. Cieľom je zabrániť skrytému ovplyvňovaniu redakcií zo strany reklamných partnerov. Informoval o tom portál Spiegel Online.
"Spoločnosti si dnes dokážu kúpiť redakčné spravodajstvo v rozsahu, ktorý bol v minulosti nemysliteľný. A túto možnosť aj využívajú," povedal predseda skupiny Jürgen Gramke. Ku skupine patria zástupcovia najväčších nemeckých koncernov, okrem iného Allianz, BASF, Deutsche Bank, Deutsche Börse, Deutsche Post, Deutsche Telekom, Lufthansa, Eon, RWE či Volkswagen.
Cieľom kódexu je opätovné oddelenie reklamy od nezávislého spravodajstva. Podľa hovorcu tlačovej rady Tilmanna Kruseho krajinské tlačové zákony a kódex médií sú medzičasom neúčinné, nakoľko sa zameriavajú výlučne na mediálne spoločnosti. Najmä menšie médiá stoja pod výrazným ekonomickým tlakom, čo podporuje pokušenie spoločností vyvíjať na ne nátlak. "Korporácie si musia uvedomiť, že aj napriek oprávneným ambíciám zvyšovať zisky na maximum nesú zodpovednosť za naše demokratické zriadenie. A centrálny význam má práve fungujúca a neskorumpovaná tlač," dodal Kruse.
Gramke plánuje v nadchádzajúcich týždňoch poslať kódex šéfom poslaneckých klubov v parlamente, ministerstvu spravodlivosti a Spolkovému združeniu nemeckého priemyslu (BDI).

Copyright © TASR 2015

César du cinéma

César du cinéma

Piatkové udeľovanie filmových cien Cézar ovládla dráma Timbuktu. Snímka, o ktorej réžiu sa postaral Abderrahmane Sissako, získala ocenenia v kategóriách Najlepší film, Najlepšia réžia, Najlepší pôvodný scenár, Najlepšia pôvodná hudba, Najlepší zvuk, Najlepšia kamera a Najlepší strih. Najlepšou herečkou sa stala Adele Haenel, a to vďaka účinkovaniu v snímke Láska na prvý boj. V obdobnej mužskej kategórii zvíťazil Pierre Niney, ktorého ocenili za výkon v životopisnej dráme Yves Saint Laurent.
Za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe vyhlásili Kristen Stewart, ktorá si prevzala cenu za výkon v dráme Sils Maria. "Ďakujem vám všetkým, som šťastná, že tu dnes môžem byť," neskrývala nadšenie rodáčka z Los Angeles. Dvadsaťštyriročná predstaviteľka Belly Swan z upírskej ságy Twilight (2008 - 2012) sa tak stala prvou Američankou, ktorej sa podarilo uspieť v tejto kategórii. Cenu pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe si odniesol Reda Kateb.
Francúzska Filmová umelecká akadémia počas 40. ročníka udeľovania Cézarov ocenila aj snímku Mami! režiséra Xaviera Dolana. Psychologická dráma sa stala najlepším cudzojazyčným filmom. Čestného Cézara si domov odniesol 54-ročný americký herec a režisér Sean Penn. Ocenenie si prevzal z rúk herečky a speváčky Marion Cotillard.

Prehľad víťazov v 40. ročníku udeľovania cien Cézar:

Najlepší film: Timbuktu
Najlepšia réžia: Abderrahmane Sissako - Timbuktu
Najlepší cudzojazyčný film: Mami! (réžia Xavier Dolan)
Najlepšia herečka: Adele Haenel - Láska na prvý boj
Najlepší herec: Pierre Niney - Yves Saint Laurent
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Kristen Stewart - Sils Maria
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Reda Kateb - Hippocrate (Hippocrates)
Najlepší nováčik - herečka: Louane Emera - La Famille Bélier (The Belier Family)
Najlepší nováčik - herec: Kevin Azais - Láska na prvý boj
Najlepší pôvodný scenár: Abderrahmane Sissako, Kessen Tall - Timbuktu
Najlepší adaptovaný scenár: Cyril Gely, Volker Schlondorff - Diplomacia
Najlepšia pôvodná hudba: Amine Bouhafa - Timbuktu
Najlepší zvuk: Philippe Welsh, Roman Dymn, Thierry Delor - Timbuktu
Najlepšia kamera: Sofian el Fani - Timbuktu
Najlepší strih: Nadia Ben Rachid - Timbuktu
Najlepšie kostýmy: Anais Romand - Saint Laurent
Najlepšia výprava: Thierry Flamand - Kráska a zviera
Najlepší dokumentárny film: Le Sel de la Terre (The Salt of the Earth, réžia Wim Wenders a Juliano Ribeiro Salgado)
Najlepší debut: Láska na prvý boj (réžia Thomas Cailley)
Najlepší krátky animovaný film: Les Petits Cailloux (réžia Chloé Mazlo)
Najlepší animovaný film: Chrobáčikovia: Údolie stratených mravčekov (réžia Hélene Giraud, Thomas Szabo)
Najlepší krátky film: Le Femme de Rio (réžia Emma Luchini, Nicolas Rey)

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !


20. 2. 2015

Stanovisko Štatistického úradu SR k medializovaným informáciám v súvislosti s projektom Elektronické služby Štatistického úradu SR

Stanovisko Štatistického úradu SR
 
k medializovaným informáciám v súvislosti s projektom Elektronické služby Štatistického úradu SR

Štatistický úrad SR úspešne zrealizoval projekt Elektronické služby Štatistického úradu SR (ES ŠÚ SR) ako súčasť Operačného programu Informatizácia spoločnosti.
Projekt ES ŠÚ SR bol realizovaný od augusta 2010 do novembra 2013. Počas uvedeného obdobia sa na projekte uskutočnilo celkovo 9 kontrol a auditov z rôznych úrovní, výsledkom ktorých neboli zistené žiadne porušenia všeobecne záväzných právnych predpisov.
Realizáciu projektu monitoroval a schvaľoval Riadiaci orgán (Úrad vlády SR) a Sprostredkovateľský orgán (Ministerstvo financií SR) Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS).
Štatistický úrad SR pri obstarávaní projektu ES ŠÚ SR v roku 2010 neporušil pravidlá verejného obstarávania, čo bolo potvrdené administratívnou kontrolou Riadiaceho orgánu OPIS, Úradu vlády SR. Štatistický úrad SR podpísal v roku 2010 zmluvu na realizáciu projektu s víťazným konzorciom vo verejnom obstarávaní potom, ako Riadiaci orgán OPIS vydal záznam z administratívnej kontroly, v ktorom konštatuje: „Vyhlasujem, že počas administratívnej kontroly verejného obstarávania nebolo zistené porušenie princípov a postupov verejného obstarávania definovaných právnymi predpismi ES a SR pre verejné obstarávanie.“
Projekt Elektronické služby Štatistického úradu SR bol realizovaný od augusta 2010 do novembra 2013. Jeho hodnota je 19,4 mil. eur (bez DPH), pričom v prevažnej miere (18,3 mil. eur bez DPH) bol financovaný zo štrukturálnych fondov Európskej únie (Operačný program Informatizácia spoločnosti), zvyšnú časť hradil úrad z rozpočtových prostriedkov. Dodávateľom je konzorcium firiem Slovak Telekom a.s. a MICROCOMP Computersystém s.r.o.
Výsledkom projektu je nový informačný systém, ktorý prináša inovatívne spôsoby získavania, spracovania a publikovania štatistických údajov, umožňuje jednoduché prepojenie s informačnými systémami verejnej správy a s medzinárodnými inštitúciami (Eurostat, OECD, Európska centrálna banka, a pod.). Súčasťou projektu je integrovaný štatistický informačný systém, integrovaný volebný informačný systém a nový internetový portál.

Marián Jánošík, hovorca Štatistického úradu SR

Česká televize Jak došlo k chybnému označení vojáka ve vysílání ČT24?

Česká televize 
 
 Jak došlo k chybnému označení vojáka ve vysílání ČT24?


Děkujeme za upozornění na chybné označení vojáka ve dvou různých reportážích vysílaných na ČT24 17. 2., ke kterému došlo vlivem technického problému při živém odbavování titulků. Nejedná se tedy o chybu redakční ani o záměr. Inkriminovaná záměna se sice může zdát politováníhodnou, ale jsme přesvědčeni, že na celkovém vyznění reportáže nic nezměnila. Vzhledem k tomu, že jde o bezejmenného vojáka ve válečné zóně, není ani v našich možnostech se dotyčnému omluvit.
Pro dokreslení uvádíme, že jsme během daného dne odvysílali celkem 49 materiálů a 13 rozhovorů k dění na Ukrajině. Šlo o mnoho desítek minut živého vysílání.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
  
Ringier Axel Springer Slovakia a Azet.sk spoja svoje marketingové sily. Nová riaditeľka v spoločnosti Azet.sk sa stáva Nikoleta Šlachtová (44) z RAS Slovakia s okamžitou platnosťou. Generálny riaditeľ spoločnosti Ringier Axel Springer Slovakia Milan Dubec, zároveň aj výkonný riaditeľ najnavštevovanejšieho internetového portálu na Slovensku Azet.sk menuje na post riaditeľky marketingu spoločnosti Azet.sk Nikoletu Šlachtovú. S okamžitou platnosťou popri svojej funkcii marketingovej riaditeľky RAS Slovakia sa súčasne stáva aj šéfkou pre marketingové aktivity spoločnosti Azet.sk.
Nikoleta Šlachtová sa na svojom novom poste zameria na posilňovanie vzájomnej marketingovej podpory všetkých značiek oboch spoločností na trhu. Prostredníctvom marketingových aktivít a ďalšej efektívnej komunikácie sa bude zameriavať predovšetkým na propagáciu všetkých printových titulov, online obsahových webov, ale aj inzertných produktov či webu Pokec.sk a rôznych iných výhod, ktoré obe spoločnosti poskytujú svojim klientom, užívateľom a čitateľom.
Milan Dubec, generálny riaditeľ Axel Springer Slovakia a Azet.sk: "Ide o prvý krok, ktorý potvrdzuje spoločné smerovanie k ešte intenzívnejšej spolupráci medzi Azetom a Ringier Axel Springer Slovakia. Uznávame rovnaké hodnoty, teda dôraz na značku a inovácie. Zároveň chceme pokračovať v odhodlaní pretvoriť spoločnosť Ringier Axel Springer na lídra v oblasti digitálneho publikovania na slovenskom trhu. Preto nám toto spojenie dáva veľký zmysel. Veľkým prínosom pre nás budú i jej bohaté skúsenosti s marketingom printových titulov a tiež skúsenosti z mnohých odvetví na Slovensku aj v zahraničí."

 

VÝROKY TÝŽDŇA

               VÝROKY TÝŽDŇA 


„ Účastníci schôdzky vypili celé vedrá kávy Hosťom sme ponúkli na jedenie pokrmy pripravené z vajec, syry, mliečne výrobky, všetko ruskej a bieloruskej výroby a pôvodu. Experti z jednotlivých tímov si počas noci chodili pospať na zmeny, aby mali čistú hlavu", lebo tak to musí byť pri uzatváraní závažných dohôd. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Francúzska, Ukrajiny a Ruska Francois Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin - nespali vôbec. Oni sú jednoducho skvelí, vydržali ten maratón. Ako by som mohol ja spať ? Vari sa dá viesť vojna na svetovom bojisku bez nábojov? Mojou úlohou bolo dodávať strelivo, tak som ju aj plnil ."
Alexander Lukašenko

"Ak by sa nepriateľ opovážil napadnúť našu krajinu, rozdrvme ho do posledného muža, aby nikto z jeho radov neprežil a nemohol podpísať svoju kapituláciu!"
"Nech krajinou zavanie silný vietor chovu rýb!"
"Nech sa manželky úradníkov stanú spoľahlivými pomocníčkami svojich manželov!"
"Zmeňme spoločným úsilím armády a ľudu celú krajinu na socialistickú rozprávkovú zem!"
Zo zoznamu nových politických sloganov vlády KĽDR

"Nik neotvorí Cervantesov inštitút na španielskom území Na Gibraltári aj tak hovoria všetci po španielsky, okrem opíc."
José Manuel García-Margallo , minister zahraničia Španielska 

„Válková se mimochodem podělala.”
Miloš Zeman


"Verím tomu, že ukrajinské úrady nebudú brániť svojim vojakom v tom, aby sa vzdali najmä ak vás porazili traktoristi a baníci život však ide ďalej.”
Vladimír Putin
 
„ Rusko nebude uvaľovať sankcie na európskych umelcov, keďže žiaden z nich nie je na úrovni speváka Kobzona.“
Vladimír Medinský, rusky minister kultúry

Zomrel Harris Wittels

Zomrel Harris Wittels

Amerického stand-up komika, herca a výkonného producenta komediálneho seriálu Parks and Recreation (2009) Harrisa Wittelsa našli vo štvrtok mŕtveho na gauči v jeho dome. Informoval o tom portál TMZ, podľa ktorého sa 30-ročný rodák z Houstonu v Texase zrejme predávkoval. Na jeho tele nenašli žiadne viditeľné poranenia. Polícia však v dome objavila pomôcky na užívanie drog.
Wittels o svojom boji so závislosťou od drog hovoril aj verejne. Za sebou mal tiež dve liečenia. V stredu večer pritom vystúpil v losangeleskom divadle The Meltdown, kde sa vyjadril, že je už dlhší čas čistý.
Harris Lee Wittels sa narodil 20. apríla 1984. V spomínanom seriáli Parks and Recreation, ktorého záverečnú epizódu odvysielajú v USA 24. februára, stvárňoval od roku 2010 Harrisa. Podieľal sa aj na projektoch The Sarah Silverman Program (2007 - 2010) a Eastbound & Down (2009 - 2013).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hafize Kazciovú, redaktorku ľavicových novín Sol, odsúdili v Turecku za článok, v ktorom označila za "zlodeja" niekdajšieho premiéra a súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, čím narážala na korupčné aféry spojené s jeho kabinetom. Informoval o tom dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na turecké médiá.
Kazciová vyviazla s trestom 11 mesiacov a 20 dní odňatia slobody podmienečne. Súd dospel k záveru, že obsah spomínaného článku je urážlivý.
Kritici obviňujú Erdogana z autoritárskych tendencií pri riadení krajiny, ktoré sa po jeho zvolení za hlavu štátu ešte zintenzívnili.
Samotný prezident však tieto obvinenia odmieta. Nedávno poznamenal, že v žiadnej krajine sveta nie je tlač tak slobodná ako práve v Turecku.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová sa stane novou šéfkou komunikačného oddelenia Bieleho domu. Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie administratívy prezidenta USA Baracka Obamu.
      Psakiová vystrieda na poste skúsenú mediálnu expertku Jennifer Palmieriovú, ktorá sa rozhodla odísť z Bieleho domu, aby sa mohla stať súčasťou tímu predpokladanej demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej.
      Jen Psakiová (36) nastúpi do nového úradu od 1. apríla tohto roku.
      Obama označil odchádzajúcu Jennifer Palmieriovú za "dobrú priateľku" a nazval ju "skvelou a efektívnou šéfkou komunikácie i dôveryhodnou poradkyňou".
      "Povedal by som, že Jen (Jennifer Palmieriová, pozn. red.) je nenahraditeľná - pokiaľ by Jen Psakiová nesúhlasila s tým, že nastúpi na jej miesto," povedal Obama. "Plne Jen dôverujem - a som poctený, že súhlasila s návratom do Bieleho domu ako šéfka komunikácie."
      Ako dnes uviedla agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa, Psakiová informovala prezidenta aj šéfa úradu Bieleho domu Denisa McDonougha o tom, že sa v júli tohto roku stane matkou. Obama a McDonough sa údajne dohodli, že nájdu spôsob, akým Psakiovej pomôžu naplno vykonávať jej pracovné povinnosti.
      Psakiová bola zástupkyňou šéfky komunikačného oddelenia Bieleho domu už počas Obamovho prvého funkčného obdobia, a to v rokoch 2009-2011. Jeho blízkou spolupracovníčkou je od roku 2007.
      Americká verejnosť ju dobre pozná ako súčasnú hovorkyňu šéfa diplomacie USA Johna Kerryho.

Copyright © TASR 2015

19. 2. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Novou hovorkyňou Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) sa od piatka (20. 2.) stane Natália Žembová. TASR o tom informoval vedúci komunikačného oddelenia KDH Dárius Anton Hatok.
Vo funkcii nahradí Mateja Kováča, ktorý sa stal expertom KDH pre obranu. Žembová pracovala ako redaktorka domáceho spravodajstva v RTVS, neskôr pripravovala aj moderovala reláciu o dianí v Európe v spolupráci s Európskym parlamentom. Od roku 2007 moderovala hlavné spravodajstvo RTVS.

Copyright © TASR 2015

Porušenie práv Martina Daňa

Porušenie práv Martina Daňa

Zrušením registrácie kandidáta Martina Daňa na post poslanca a primátora mesta Humenné v októbri minulého roka, došlo k porušeniu jeho práv. Rozhodol o tom v týchto dňoch Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý zrušil uznesenie Okresného súdu (OS) v Humennom a Daňovi priznal finančné zadosťučinenie. Voľby sa však v meste opakovať nebudú.
Miestna volebná komisia (MVK) pôvodne uvedeného kandidáta v lehote stanovenej zákonom zaregistrovala. Okresný súd následne preskúmal na základe podaných námietok Daňovu registráciu ako kandidáta na post poslanca a primátora. Námietka smerovala k overeniu skutočnosti vlastnoručného podpisu na vyhlásení kandidáta, ktoré musí byť pripojené ku kandidačnej listine. TASR o tom informovala v októbri minulého roka predsedníčka MVK v Humennom Gabriela Karšková.
Dodala, že súd námietku uznal s konštatovaním, že nebola splnená podmienka vlastnoručného podpisu. Uznesenie okresného súdu podľa jej slov zrušilo pôvodné rozhodnutie MVK o Daňovej registrácii. "Miestna volebná komisia v plnej miere rešpektuje uznesenie súdu a zrušila registráciu pána Daňa. Proti rozhodnutiu súdu nie je prípustný opravný prostriedok, rozhodnutie je konečné," vysvetľovala vlani v októbri Karšková.
Daňov podpis na kandidátke bol podľa neho vlastnoručný, preto sa pre nespokojnosť s rozhodnutím Okresného súdu v Humennom, obrátil na Ústavný súd SR. Ten mu dal v týchto dňoch za pravdu, keď rozhodol, že bolo porušené jeho právo zúčastňovať sa na správe veci verejných, právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám či právo na súdnu ochranu a právo na spravodlivé súdne konanie. Finančné zadosťučinenie i trovy právneho zastúpenia mu je okresný súd povinný vyplatiť do dvoch mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia.
Vzhľadom na rozhodnutie ÚS Daňo považuje nové vedenie mesta Humenné za nelegitímne zvolené. Humenčan bude podľa vlastných slov iniciovať vyvodenie zodpovednosti voči sudcom, rozhodnutie ktorých mu znemožnilo kandidovať. "Podľa môjho právneho zástupcu sudcovia vydali svojvoľné rozhodnutia a spôsobili štátu škodu, keďže Okresný súd v Humennom bude podľa rozhodnutia ÚS povinný mi zaplatiť aj primerané finančné zadosťučinenie," podotkol Daňo, ktorý zatiaľ nevie, o akú výšku odškodného pôjde.

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska a APA - Art Production Agency, s.r.o. sa dohodli na zmluve na úpravu práv a povinností zmluvných strán pri spoločnej výrobe programu s názvom „OTO, Osobnosť televíznej obrazovky, 15. ročník, pri jeho vysielaní v priamom televíznom prenose na programovej službe Jednotka , ako aj pri jeho ďalšom ekonomickom využití.
Celková výška nákladov RTVS na výrobu a vysielanie programu predstavuje hodnotu 175.000,- EUR vrátane DPH .Celková výška nákladov na výrobu programu je konečná.
Plnenie APA - Art Production Agency, s.r.o. je vyčíslené na 147.471 ,- EUR vrátane DPH



RADA RTVS

RADA RTVS
Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) dnes na svojom zasadnutí zvolila svojho predsedu. Stal sa ním opäť Igor Gallo. Zo strany členov rady bol jediným navrhnutým kandidátom. V zmysle platných ustanovení bol zvolený na dvojročné funkčné obdobie začínajúce dnešným dňom.
Rada na zasadnutí privítala aj nových členov, sú nimi David Soukeník, Ľubomír Guman a Ildikó Nagy. Nahradili Vladimíra Slováka, Michala Jesenka, ktorým sa skončilo funkčné obdobie. Ildikó Nagy bola Národnou radou SR zvolená opäť po predchádzajúcom funkčnom období.
"Ďakujem za dôveru, tak ako som povedal aj pri svojom prvom zvolení, urobím všetko pre to, aby si rada plnila všetky zákonné povinnosti ako orgán dohľadu," uviedol po voľbe staronový predseda Igor Gallo.

Vyhodnotením Programového konceptu za II. polrok 2014 sa na dnešnom zasadnutí zaoberala Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Z uvedeného materiálu vyplýva, že organizačná zložka Slovenská televízia (STV) odvysielala v druhom polroku 8081 hodín, z toho 4416 hodín na Jednotke a 3665 hodín na Dvojke. Týždenne odvysielala STV v priemere 307 hodín.
      Na Jednotke predstavujú dramatické programy 49,0 % vysielacieho času, spravodajstvo 13,3 %, publicistika 10,4 %, zábavné programy 12,5 %, na druhej strane hudobné programy predstavujú iba 0,2 % vysielacieho času. Na Dvojke dominujú dokumenty v 20,1-% zastúpení, nasledujú dramatické programy s 19,3 %, spravodajstvo s 18,9 %, publicistika 18,6 %, hudobné programy 5,2 %.  
      Organizačná zložka Slovenský rozhlas (SRo) vysiela na svojich 11 programových službách. Rádio Slovensko sa obsahom zameriava na väčšinového poslucháča v produktívnom veku, ktorý uprednostňuje dynamickejší spôsob vnímania svojho okolia, primárne je to skupina poslucháčov vo veku 35 až 55 rokov. Rádio Regina dáva dôraz na regionálne a komunálne témy.    
      V programe rokovania bola aj správa o stave výberu úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS za II. polrok 2014. RTVS v roku 2014 začala spoluprácu s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré na základe elektronických údajov identifikuje, či ten–ktorý platiteľ má nárok na úľavu z poplatkov. K platiteľom patrí 1.271.000 domácností a 43.500 právnických osôb. Odbor výberu úhrad zaslal 33.500 výziev na úhradu nedoplatkov právnickým osobám s celkovou výškou nedoplatku 6.000.000 eur, fyzickým osobám – domácnostiam 19.000 výziev s celkovou výškou nedoplatku 600.000 eur.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Isaac Bachman

Švédsky verejnoprávny rozhlas sa v stredu formálne ospravedlnil za otázku svojho redaktora, ktorý sa počas utorňajšej relácie izraelského veľvyslanca spýtal, či podľa neho nenesú Židia spoluzodpovednosť za nárast antisemitizmu. Diplomat židovského štátu Isaac Bachman zareagoval odmietavo a prirovnal to k prípadnému podielu ženy na jej znásilnení.
Rozhlas následne otázku označil za "zavádzajúcu a zraňujúcu jednotlivcov aj skupiny". Podľa jeho stanoviska "zažila židovská komunita hrozné utrpenie a má sympatie a sústrasť nás všetkých". Vedenie rozhlasu v stredu oznámilo, že redaktor sa osobne ospravedlnil veľvyslancovi. Navyše z internetového archívu relácie vymazali časť so spornou otázkou.



Americká herečka Whoopi Goldberg sa predstaví v pilotnom filme pripravovaného sitkomu Delores & Jermaine. Autormi scenára komediálneho projektu televízie ABC sú Daniel Chun a herec Jermaine Fowler. Druhý menovaný sa pri písaní inšpiroval vlastným životom a v pilote, ktorý budú nakrúcať v New Yorku, si navyše aj zahrá.
Fowler stvárni mladého muža, ktorý je typickým reprezentantom generácie detí milénia. Má veľké sny, no slabú vôľu, aby ich dokázal premeniť na skutočnosť. Po tom, ako ho vyhodia z domu, sa presťahuje k prísnej starej mame Delores, ktorú si zahrá 59-ročná Goldberg. Delores a Jermaine si nie sú veľmi blízki, čas však ukáže, že jeden druhého potrebujú ako soľ. Účasť na tomto projekte vraj neohrozí herečkino pôsobenie v televíznej talkšou The View (1997), na ktorej sa od roku 2007 podieľa ako jedna z moderátoriek.
Whoopi Goldberg, vlastným menom Caryn Elaine Johnson, začala hrať už ako dieťa a neskôr účinkovala na Broadwayi. Pred filmovou kamerou debutovala v roku 1985, keď sa predstavila v úspešnom filme Stevena Spielberga Purpurová farba, ktorý jej vyniesol nomináciu na Oscara za herecký výkon v hlavnej úlohe. V roku 1991 získala Oscara ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe filmu Duch (1990). Diváci a diváčky ju môžu poznať aj zo snímok Klárino srdce (1988), Dlhá cesta domov (1990), Sestra v akcii (1992), Hráč (1992), Sestra v akcii 2: Opäť v habite (1993), Made in America (1993), Corrina, Corrina (1994), Narušenie (1999), Čarovná krajina škriatkov (1999) či Miliónové preteky (2001).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Admirál John F. Kirby, hovorca Pentagónu a americkej armády, končí po roku v službe. Podľa informácií, ktoré zverejnil denník The New York Times s odvolaním sa na oficiálne zdroje, admirál Kirby končí na podnet nového ministra obrany Ashtona B. Cartera, ktorý má údajne výhrady voči tomu, aby americký rezort obrany reprezentoval pred médiami muž v uniforme.
Na rozdiel od bývalého šéfa Pentagónu Chucka Hagela, Ashton B. Carter, ktorý sa stal novým lídrom minulý štvrtok, chce dosadiť na post hovorcu človeka z radov civilistov. Admirála Kirbyho pritom podľa informácií denníka The New York Times oboznámili s plánovanými zmenami na jeho poste už pred časom.
Americký denník nezverejnil konkrétne meno nástupcu admirála Kirbyho. Ten však súhlasil, že bude v prípade potreby k dispozícii aj najbližšie týždne.
Je zvykom, že noví členovia kabinetu si po príchode do úradu privedú vlastných tlačových tajomníkov. Carterovo rozhodnutie nahradiť admirála Kirbyho, ktorý je rešpektovaný reportérmi a vojenskými predstaviteľmi, je však prekvapením najmä vzhľadom na úspechy počas jeho pôsobenia, cituje oficiálnu správu New York Times.
Admirál Kirby má podľa denníka zásluhu aj na zmiernení rozporov medzi Bielym domom a Pentagónom, ktoré nastali po navŕšení počtu vojakov v Afganistane z prvého funkčného obdobia prezidenta USA Baracka Obamu.
Podľa oficiálnej správy bol admirál Kirby schopný prezentovať Obamov prístup k vojne v duchu "menej je viac". "To nie je jednoduché zvládnuť, a je to niečo, čo vo všetkých zarezonuje," píše denník.
Admirál Kirby sa stal hovorcom Pentagónu a americkej armády v decembri 2013, keď nahradil svojho predchodcu Georga Littla, ktorý sa dostal na post s príchodom exministra obrany Leona E. Panettu. V tom čase nazval americký rezort obrany admirála Kirbyho "dôveryhodným hlasom ministerstva obrany" a "jedným z jeho popredných dôstojníkov pre styk verejnosťou", dodal The New York Times.
Copyright © TASR 2015

American Sniper

American Sniper

18. 2. 2015

TO JE TV !

TO JE TV !


RADA RTVS


Costume Designers Guild Awards

Costume Designers Guild Awards

Ceny za najlepšie filmové kostýmy získali v 17. ročníku udeľovania Costume Designers Guild Awards snímky Birdman, Príbehy z lesov a Grandhotel Budapešť. Podujatie, ktoré moderovala Emmy Rossum, sa uskutočnilo v noci na dnes v hoteli Beverly Hilton.
Albert Wolsky si vďaka čiernej komédii Birdman od americkej asociácie kostymérov a kostymérok (Costume Designers Guild, CDG) vyslúžil ocenenie v kategórii súčasných filmov, Milena Canonero triumfovala s Grandhotelom Budapešť medzi tvorcami a tvorkyňami kostýmov pre historické filmy a Colleen Atwood vďaka Príbehom z lesov v žánri fantasy.
V televíznych kategóriách bodovali Jenny Eagan s kostýmami pre mysteriózny krimi seriál Temný prípad (2014), Michele Clapton s tvorbou pre fantasy Hra o tróny (2011) a Lou Eyrich, ktorá sa postarala o kostýmy štvrtej sezóny hororovej série American Horror Story (2011) s názvom Freak Show.
Špeciálne ceny počas galavečera získali herečka Naomi Watts, režisér a scenárista Richard Linklater a kostýmové výtvarníčky Aggie Guerard Rodgers a Deborah Nadoolman Landis.


Víťazi a víťazky 17. ročníka Costume Designers Guild Awards:

Súčasný film: Albert Wolsky (Birdman)
Historický film: Milena Canonero (Grandhotel Budapešť)
Fantasy film: Colleen Atwood (Príbehy z lesov)
Súčasný televízny seriál: Jenny Eagan (Temný prípad)
Historický alebo fantasy seriál: Michele Clapton (Hra o tróny)
Televízny film alebo miniseriál: Lou Eyrich (American Horror Story: Freak Show)
Reklama: Christopher Lawrence (Army - Defy Expectations, Villagers)
Lacoste Spotlight Award: Naomi Watts
Cena za celoživotné dielo: Aggie Guerard Rodgers
Distinguished Collaborator Award: Richard Linklater
Cena Edith Head: Deborah Nadoolman Landis

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemecká občianska iniciatíva monitorujúca verejnoprávne médiá podala sťažnosť na nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF za zverejnenie fotografie ruských tankov na východe Ukrajiny, v skutočnosti však išlo o ruské tanky hliadkujúce v Južnom Osetsku v roku 2008, informovala dnes ruská televízia RT.
Tzv. Stála divácka konferencia pre verejnoprávne médiá podala sťažnosť na ZDF za nepravdivé informovanie o situácii na Ukrajine, informovala RT s odvolaním sa na spravodajský server Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
ZDF v spravodajskom blogu z 12. februára 2015 zverejnila fotografiu s popiskou, podľa ktorej ruskí vojaci, asi 40 raketových systémov a mnoho obrnených vozidiel prešli cez kontrolné stanovište Izvaryne v Luhanskej oblasti, citujúc "hovorcu ukrajinskej armády Andrija Lysenka", uviedla RT s tým, že v skutočnosti boli na fotografii ruské tanky v Južnom Osetsku.
Zakladajúca členka Stálej diváckej konferencie pre verejnoprávne médiá Maren Müllerová podľa Deutsche Wirtschafts Nachrichten uviedla, že spravodajstvo nemeckých verejnoprávnych médií o udalostiach na východe Ukrajiny "dosiahlo vrchol bigotnosti a nestojí za to ho brať vážne".

Ukrajinská justícia obnovila vyšetrovanie vraždy novinára Georgija Gongadzeho z roku 2000, ktorý bol aj kritikom vlády.
Ako dnes v Kyjeve oznámil nový ukrajinský generálny prokurátor Viktor Šokin, v prípade zostáva ešte otvorených mnoho otázok o zatiaľ neznámych objednávateľoch zločinu, uviedla agentúra DPA.
Vražda sa stala na jeseň roku 2000 po novinárovom únose zo 16. septembra. Telo nezvestného Gongadzeho bez hlavy sa našlo v novembri 2000 v lese pri Kyjeve. Prípad vyvolal medzinárodný rozruch a pobúrenie.
V roku 2013 na doživotie odsúdený páchateľ Oleksij Pukač tvrdil, že chcel novinára "iba zastrašiť". Keď ho škrtil remeňom, náhodou mu vraj zlomil krčný stavec. Pukač mal podľa indícií konať na základe príkazu od bývalého ukrajinského ministra vnútra Jurija Kravčenka, ktorého neskôr našli zastreleného. Pukačových spolupáchateľov odsúdili v roku 2008 na 12, resp. 13 rokov väzenia.
Trestné stíhanie niekdajšieho ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, ktorý akúkoľvek spojitosť so zločinom odmietol, zastavili kvôli neprípustným nepriamym dôkazom.
Viktor Šokin chce osobne dohliadať na prácu vyšetrovateľov prokuratúry, ktorí sa prípadu venovali už v roku 2002.

Copyright © TASR 2015

17. 2. 2015

Cena Fra Angelico

Cena Fra Angelico

Rada pre vedu, vzdelanie a kultúru pri Konferencii biskupov Slovenska (KBS) dnes udelila osobnostiam ocenenie za prínos kresťanských hodnôt do umenia. Cenu Fra Angelico si za prítomnosti predstaviteľov cirkevného, duchovného, kultúrneho a spoločenského života tento rok prevzalo deväť osobností a jeden spevácky zbor.
V oblasti slovesného umenia si cenu prevzal dokumentarista Kristián Bezák, filmár a súčasný predseda Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. Ďalšími ocenenými v tejto kategórii sú pedagóg, režisér a scenárista Ján Oparty, dramaturgička, scenáristka a režisérka Helena Slavíková-Rabarová.
Za prínos v oblasti výtvarného umenia rada udelila cenu historičke umenia, pamiatkarke a generálnej riaditeľke Pamiatkového úradu Slovenskej republiky Kataríne Kosovej. Ďalšou laureátkou je historička umenia Alena Piatrová. Tretím oceneným v tejto kategórii je akademický sochár Juraj Gavula.
V oblasti hudobného umenia si ocenenie prevzal hudobný skladateľ Jozef Halmo. Vyznamenanie dostal aj univerzitný spevácky zbor Schola cantorum Katolíckej univerzity v Ružomberku pod vedením dirigentky Janky Bednárikovej. Oceneným v tejto kategórii je i fagotista a hudobný pedagóg Bartolomej Buráš.
Cena Fra Angelico je prejavom uznania zástupcom umeleckej obce zo strany katolíckej cirkvi. Rada pre vedu, vzdelanie a kultúru pri KBS ju udeľuje od roku 2002 popredným slovenským umelcom, vedcom a teoretikom, ktorí vo svojej tvorbe, práci, ale aj v živote vyznávajú kresťanské hodnoty a princípy.

Copyright © TASR 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Päť celoslovenských rádií odvysielalo v minulom roku takmer 200 tisíc reklám v celkovej dĺžke 1 361 hodín. Množstvo spotov medziročne vzrástlo o dve percentá. Vyplýva to z monitoringu reklamných výdavkov Ad Intelligence spoločnosti TNS Slovakia. Objem investícií do reklamy počas vlaňajška stúpol o 5,7 percenta a prekročil tak 70,5 mil. eur. Najväčší podiel na reklamnom koláči mali Rádio Expres a Fun rádio, každé niečo vyše 30 %. Nasledovalo rádio Jemné s podielom 13 %, verejnoprávne Slovensko 1 s 10 % a Europa 2 so 7-percentným podielom.
Najviac komunikovanou komoditou v rádiách boli osobné autá, pri ktorých výdavky do reklamy dosiahli cez 4 mil. eur. Nasledovali časopisy, na propagáciou ktorých išlo 3,8 mil. eur. Tretie miesto obsadili supermarkety, do podpory ich predaja smerovalo 3,3 mil. eur. "V rebríčku TOP 15 najväčších zadávateľov rozhlasovej reklamy sa umiestnili štyri obchodné reťazce, Billa, COOP Jednota, Lidl, Tesco a tri automobilky Citroen Slovakia, Škoda Auto Slovensko, Porsche Slovakia," konštatovala spoločnosť TNS.
Najviac reklamných spotov bolo odvysielaných piateho decembra 2014 a to až 1 127. Najdlhší reklamný blok pustilo Fun rádio, trval takmer osem minút.
Agentúra TNS Slovakia vznikla v roku 2011 spojením agentúr TNS SK a TNS AISA Slovakia, na Slovensku poskytuje svoje služby od roku 1995. Aktuálne monitoruje deväť celoštátnych televíznych a päť celoštátnych rozhlasových staníc, viac ako 140 printových titulov s celoslovenským aj regionálnym zameraním, 360 domén druhej a tretej úrovne a preberá údaje o reklame od 10 out-of-home agentúr, dvoch kino spoločností a jedného mediálneho zastupiteľstva.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Zahraničné investície za viac ako 4 miliardy korún (144,73 milióna eur) prilákali vlani do Česka takzvané stimuly, ktoré umožňujú vrátiť filmovým štábom 20 % z nákladov dokázateľne vynaložených v Českej republike. Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník E15.
Podľa riaditeľky Štátneho fondu kinematografie Heleny Bezděk Frankovej tak Česko dokáže konkurovať 14 európskym krajinám, kde podobná podpora existuje.
V Česku sa vlani nakrúcal napríklad americký film Unlocked s Michaelom Douglasom, pričom filmári za služby, prenájmy a na výplaty minuli zhruba 120 miliónov Kč.
Do susednej krajiny sa vracajú aj ázijskí filmári. "Čínski producenti sú zaujímavými partnermi do budúcnosti. Nenájdu tu len historické lokality, ale aj skvelé filmárske zázemie," pripomenula Helena Bezděk Franková.
Pri filme Somewhere Only We Know dosiahli podľa nej stimuly výšku 7,8 milióna Kč, keďže filmári minuli v ČR takmer 39 miliónov Kč. Na filme sa podieľal rad českých tvorcov: 150-členný štáb tvorili z polovice domáci. A hoci tu pri výrobe nebolo utratených toľko zahraničných investícií ako na iných projektoch, film má v Číne veľký ohlas a znamená teda potenciálny prílev čínskych turistov a veľkú propagáciu Českej republiky.
"Sme krajina, kde sa nemusia stavať kulisy. Keď investujeme 800 miliónov Kč do stimulov filmárom, čistý zisk sú 4 miliardy Kč," poznamenal nedávno minister kultúry Daniel Herman.
Na tento rok má zatiaľ Štátny fond kinematografie k dispozícii 500 miliónov Kč a Herman verí, že sa to podarí rovnako ako vlani zvýšiť na 800 miliónov.
Prvá časť seriálu Mušketieri televízie BBC vznikla v ČR v roku 2013, ďalšie vlani a tretia je plánovaná na tento rok. Zatiaľ sa predal do 143 krajín. Podľa Ludmily Claussovej z Českej filmovej komisie tu britskí filmári pri práci minuli takmer 253 miliónov Kč a získali späť 50,5 milióna Kč. Zamestnali pritom 130 českých členov štábu, 3000 komparzistov a vyše 2000 živnostníkov a malých a stredných podnikateľov ako dodávateľov. Natáčali v 11 historických objektoch, na stavbe dekorácií sa podieľali českí tesári, stolári, maliari, reštaurátori, elektrikári či záhradníci. Prácu našli aj sklári, keramikári, kovotepci, sedlári, brašnári, zbrojári a 85 % kostýmov bolo vyrobených v Česku.
"Pre každého, kto robí v televízii, je Česká republika radosť. Rozumejú tu filmárčine a dokážu vyjsť v ústrety potrebám produkcie, pretože majú skúsenosti s natáčaním zahraničných filmov vrátane Casina Royale a Mission: Impossible, ale aj BBC drám ako Červený bedrovník alebo Karol II. - Moc a vášeň," uviedol producent Colin Wratten.
Pochválil spoločnosť Czech Anglo Productions, s ktorou spolupracuje, a upozornil, že historické lokality dodajú seriálu veľkolepý rozmer celovečerného filmu. Pripomenul tiež, že pivo stojí len jednu libru a je výborné. "To urobí radosť každému štábu," dodal.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Najvyššia nemecká futbalová súťaž len so závisťou pozerá na anglickú Premier League a jej nový televízny kontrakt, ktorý jej v roku 2016 - 2019 vynesie osem miliárd dolárov. Predstavitelia bundesligy sú údajne pripravení prijať opatrenia, aby vyrokovali čo najlukratívnejšie podmienky.
Súčasná zmluva so spoločnosťou Sky zaručuje bundeslige v priemere 628 miliónov eur za sezónu, čo je približne štyrikrát menej ako nový kontrakt Premier League. Vedenie bundesligy čakajú na budúci rok rokovania o novej dohode, ktorá vstúpi do platnosti od roku 2017.
"Potrebujeme úprimnú diskusiu a sme pripravení v súvislosti s predajom televíznych práv prijať aj nepopulárne opatrenia, ak to bude nevyhnutné, aby bolo možné udržať najlepších svetových hráčov v bundeslige," uviedol šéf nemeckej futbalovej súťaže Christian Seifert.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Mesto Detva má redakčnú radu pre oficiálne mediálne výstupy. Na ostatnom zasadaní mestského parlamentu ju na návrh poslanca Romana Vrťa schválili tamojší poslanci.
V poradí druhé zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Detve schválilo okrem iného aj rozpočet mesta na roky 2015 – 2017. Na programe boli aj rôzne personálne zmeny na MsÚ, ako aj v organizáciách riadených mestom. Primátor Ján Šufliarsky poveril svojím zastupovaním Ladislava Bódiho. Predstavil tiež novú vedúcu Organizačného oddelenia MsÚ Evu Budáčovú.
"Primátor tiež informoval o viacerých svojich rokovaniach s predstaviteľmi inštitúcií, ktoré uskutočnil v poslednom období. Sem patrí aj sústavná snaha o získanie investorov do dvoch priemyselných parkov mesta," uviedla pre TASR hovorkyňa Zuzana Juhaniaková. Mestské zastupiteľstvo taktiež schválilo Plán investičnej činnosti na rok 2015. Na investície sa predpokladá vynaložiť viac ako 3,23 milióna eur, pri čom podstatná časť sú nenávratné príspevky z eurofondov. Tie najväčšie náklady by mali smerovať na stavbu zberného dvora pri skládke komunálneho odpadu (takmer 1,5 milióna eur) a na zníženie energetickej náročnosti ZŠ a MŠ A. Vagača (viac ako 590.000 eur).
Ako informoval Mojmír Chalupský, vedúci Ekonomického oddelenia, do dokumentu rozpočtu bolo zapracovaných 66 písomných pripomienok.
Poslanci zároveň urobili personálne zmeny v mestskej rade a v komisiách, a tiež v dozorných radách Technických služieb a spoločnosti Bytes.


Vydavateľstvo Trend Holding spustilo od prvého februárového týždňa nový portál Gazduj.sk. Je orientovaný na ochranu spotrebiteľa, čo je segment blízky zameraniu jeho hlavného ekonomického portálu Trend.sk.
Vydavateľstvo vysvetlilo, že web je určený pre masové publikum, no zároveň sa hlási ku kvalitatívnym nárokom značky Trend. Ambíciou jeho tvorcov je produkovať užitočný obsah s priamym dosahom na peňaženku čitateľa.
Dizajn webu Gazduj.sk je podľa vydavateľstva výrazne odlíšený od portálu Trend.sk. Obsahovo sa nešpecializuje na žiadnu tematickú oblasť. V hlavných kategóriách Financie, Nakupovanie, Bývanie, Auto, Komunikácia, Cestovanie, Kuchyňa, Voľný čas, Energie, Zdravie a krása, Stavba a Záhrada sa bude snažiť prinášať praktické rady a nápady, ako ušetriť.
Nový web má na starosti samostatná mikroredakcia. Ambíciou vydavateľstva je však vytvoriť komunity „gazdov“ a postupne aj sieť pravidelných prispievateľov, ktorá by sa z nich vyprofilovala. Používatelia servera si majú možnosť vytvárať profily, sledovať aktivity v komunite, písať články, zakladať diskusie, ankety, aj vzájomne komunikovať. Chuť aktívne zdieľať nápady sa vydavateľstvo snaží podporiť čitateľskou súťažou.
Na portáli sa majú možnosť prezentovať aj experti. Firmy a odborníci pôsobiaci v oblastiach zaujímavých pre návštevníkov webu sa podľa vydavateľstva môžu nenásilnou formou zapájať do publikovania a diskusií v komunitách a popri tom aj transparentne propagovať svoje produkty či služby.
Do elektronického portfólia vydavateľstva Trend Holding patria okrem ekonomického portálu Trend.sk aj špecializované weby Mediálne, Trend reality, eProfit, a Trend reštaurácie.

Copyright © TASR 2015

16. 2. 2015

ASC Awards

ASC Awards

Americká spoločnosť kameramanov (American Society of Cinematographers - ASC) ocenila na 29. ročníku udeľovania svojich výročných cien Mexičana Emmanuela Lubezkého. Rodák z hlavného mesta Mexika si trofej v kategórii celovečerných hraných filmov vyslúžil prácou na snímke Birdman (2014), pričom je to už jeho štvrtá cena od ASC. Predchádzajúce tri získal za filmy Potomkovia ľudí (2006), Strom života (2011) a Gravitácia (2013).
Lubezki v aktuálnom ročníku porazil konkurenciu v podobe Rogera Deakinsa (Nezlomný), Óscara Fauru (Kód Enigmy), Dicka Popea (Mr. Turner) a Roberta Yeomana (Grandhotel Budapešť). V televíznych kategóriách ocenili Jonathana Freemana za seriál Impérium - Mafia v Atlantic City (2010 - 2014) a Johna Lindleho za seriál Manhattan (2014). Spotlight Award získal Peter Flinckenberg za fínsko-švédsko-dánsku drámu Betoniyö (2013). Speváčka a herečka Barbra Streisand dostala ASC Board of Governors Award a cenu za celoživotné dielo udelili Johnovi Baileymu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Uplynulý týždeň bol pre Jednotku úspešný. Jednotkou na trhu bola počas vysielania piatkovej šou Milujem Slovensko (podiel na trhu 25,8% / 537-tisíc divákov), v nedeľu počas reprízy talkšou s Juniorom a Marcelom Nikto nie je dokonalý (podiel na trhu 18,0% / 301-tisíc divákov) a taktiež v nedeľu v hlavnom vysielacom čase – seriál Tajné životy sledovalo 504-tisíc divákov (podiel na trhu 21,9%), vďaka čomu dosiahol svoje podielové maximum a stal sa najsledovanejším nespravodajským programom dňa.
V siedmom týždni Jednotka zaznamenala medziročný nárast celodennej sledovanosti o 2,4%, v hlavnom vysielacom čase si oproti minulému roku polepšila o 2,3%. Pod tento výsledok sa podpísala vyššia sledovanosť hlavného spravodajského bloku, sledovanosť od 15:00 do 19:00 v pracovnom týždni a úspešné reprízy populárnej šou Milujem Slovensko. Medziročne stúpla sledovanosť aj víkendovému popoludňajšiemu pásmu.
Najvyššie týždenné hodnoty od novembra 2014 dosiahli Správy RTVS o 16:00 (priemer za týždeň - podiel na trhu 8,9%/89-tisíc divákov) a tiež 5 proti 5 (podiel na trhu 18,2%/326-tisíc divákov). Súťažná šou s Andrejom Bičanom dosahuje najvyššiu týždennú sledovanosť od r. 2008 a v aktuálnej sezóne permanentne zaznamenáva rastúci trend sledovanosti.
Poznámka: všetky hodnoty sú platné pre cieľovú skupinu 12+ (ak nie je uvedené inak).

Zomrel Louis Jourdan

Zomrel Louis Jourdan

Vo veku 93 rokov skonal v sobotu 14. februára francúzsky herec Louis Jourdan, známy napríklad z muzikálu Gigi (1958) či bondovky Chobotnička (1983). Jourdan zomrel vo svojom dome v kalifornskom Beverly Hills.
Louis Jourdan, vlastným menom Louis Robert Gendre, sa narodil 19. júna 1921 v Marseilles. Jeho hereckým debutom mala byť snímka Le Corsaire, ktorej nakrúcanie však museli pre druhú svetovú vojnu prerušiť a nakoniec ju nikdy nedokončili. Na striebornom plátne sa tak po prvý raz predstavil v roku 1940 vo filme Komédia šťastia. O niekoľko rokov neskôr mu ponúkol kontrakt americký producent David O. Selznick, a Jourdan sa preto presťahoval do USA. Jeho prvým americkým filmom bol Prípad Paradinová (1947) režiséra Alfreda Hitchcocka. Nasledovali snímky ako List od neznámej ženy (1948), Anne of the Indies (1951), Labuť (1956), Veľmi dôležité osoby (1963), Chrobák v hlave (1968) či Vec z močiara (1982). Jeho posledným filmom bola dobrodružno-romantická komédia Rok kométy (1992). Jourdan má dve hviezdy na hollywoodskom Chodníku slávy a v roku 2010 dostal najvyššie francúzske vyznamenanie rad Čestnej légie. V roku 1946 sa zosobášil s Berthe Frédérique, s ktorou bol až do jej smrti v minulom roku. Dvojica spolu mala syna Louisa Henryho, ktorý zomrel v roku 1981 ako 29-ročný na predávkovanie drogami.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Golden Reel Awards

Golden Reel Awards


Na nedeľnom odovzdávaní cien Golden Reel filmových strihačov zvuku (Motion Picture Sound Editors - MPSE) ocenili tímy stojace za snímkami Birdman, Get On Up - Príbeh Jamesa Browna, Nezlomný, Americký ostreľovač a Veľká Šestka.
Birdman získal cenu za strih hudby, Get On Up - Príbeh Jamesa Browna ocenili za hudbu v hudobnom filme, Nezlomný triumfoval v kategórii dialógy, Americký ostreľovač dostal cenu za zvukové efekty a Veľká Šestka zvíťazila medzi animovanými filmami. Na ceremoniáli, ktorý sa konal v losangeleskom hoteli Westin Bonaventure, ocenili aj poľský dokument Powstanie Warszawskie a medzi cudzojazyčnými filmami zvíťazila venezuelsko-španielska snímka Libertador.
V televíznych kategóriách získali ceny napríklad strihači zvuku dokumentu Foo Fighters: Sonic Highways či seriálov Almost Human (2013 - 2014), Fargo (2014), Newsroom (2012 - 2014) alebo Hra o tróny (2011). Režisér, scenárista a producent Darren Aronofsky si prezval MPSE Filmmaker Award a zvukár Skip Lievsay dostal cenu MPSE za celoživotné dielo.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Tajné životy stúpli

Tajné životy stúpli 

Nový seriál RTVS Tajné životy včera získal tisíce divákov a presiahol polmiliónovú hranicu ! 

Sledovanosť 10,8 %  minulý týždeň 9,9 %/a podiel na trhu 21,9 %      / minulý týždeň 19,5% / .

Valent živí vtáčence

Valent živí vtáčence
 

Jednotka lepšie.
Dvojka horšie. 
Spolu horšie - 12.10 % .

Markíza  horšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO  rovnako.
Spolu  rovnako,  tesne nad tridsať  - 30.20%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU rovnako.
SENZI rovnako
RIK rovnako- nikto
Spolu lepšie- 22.30%
TA 3 lepšie. 

Jednotka - 10.30 % ;
Dvojka - 1,80 % ;
Markíza - 22.30 % ;
TV DOMA - 4.40 % ;
DAJTO- 3.50%
TV JOJ – 16.40 % ;
JOJ PLUS- 3.70 % ;
WAU -1.70 %;
SENZI- 0.50 %
RIK -0,0%
TA 3 - 2.00 %

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká chlapčenská skupina 'N Sync, ktorá sa na hudobnej scéne objavila v roku 1995 a v roku 2002 oficiálne ukončila svoju činnosť, vystúpila včera večer v šou Saturday Night Live. Pôjde o špeciálne vydanie, ktorým si tvorcovia pripomenú 40. výročie vzniku programu. Justin Timberlake, JC Chasez, Lance Bass, Joey Fatone a Chris Kirkpatrick o tom informovali prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. "Opäť spolu... Páni, je super byť zasa spolu," vyjadrili sa interpreti, ktorí sa na jednom pódiu objavili napríklad aj v auguste 2013 počas udeľovania MTV Video Music Awards.
Saturday Night Live vysiela americká televízia NBC. Počas 40-ročnej existencie priniesla svojim tvorcom množstvo ocenení. V programe účinkovali hviezdy ako Eddie Murphy, Dan Aykroyd, Jim Belushi, Billy Crystal, Bill Murray, Mike Myers, Amy Poehler, Ben Stiller, Jimmy Fallon, Will Ferrell, Tina Fey či Kristen Wiig, pričom mnohé z nich sa stali slávnymi práve vďaka pôsobeniu v šou. V špeciále by sa mali predstaviť aj Backstreet Boys, Taylor Swift, Kanye West, Paul McCartney, Paul Rudd, Derek Jeter, Betty White, Kerry Washington, Melissa MCarthy, Miley Cyrus, Steven Spielberg a mnohí ďalší.
'N Sync sa preslávili hitmi ako Bye Bye Bye, It's Gonna Be Me, Gone, Girlfriend (feat. Nelly) či Pop. Na konte majú albumy NSYNC (1997), No Strings Attached (2000) a Celebrity (2001), vianočné nahrávky Home for Christmas (1998) a The Winter Album (1998) či tri výberovky.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Páchateľ útokov na kodanskú kaviareň a synagógu mal záznamy v trestnom registri týkajúce sa použitia násilia, prechovávania zbraní a napojenia na zločinecké gangy.
Oznámila to dánska polícia, ktorá však odmietla zverejniť totožnosť strelca vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie.
Podľa jej informácií ide o 22-ročného muža narodeného v Dánsku, ktorý sa už v minulosti dopustil trestnej činnosti.
Dánska tajná služba PET zase vyslovila predpoklad, že mladík mohol byť inšpirovaný islamským radikalizmom, januárovými teroristickými útokmi v Paríži a materiálmi z dielne extrémistických skupín.
PET o tomto mladom mužovi vedela a už nejaký čas ho monitorovala. Nedisponuje však informáciami, ktoré by naznačovali, že by bojoval na strane džihádistov v Iraku alebo Sýrii.
Polícia sa domnieva, že strelec bol len "osamelým vlkom" a nemal ďalších komplicov, čo sa však ešte stále preveruje. V jeho byte zaistila dve strelné zbrane a v súčasnosti preveruje ich spojitosť s oboma útokmi.
Prvý útok sa odohral v sobotu popoludní v kodanskej kaviarni, kde sa konalo podujatie o slobode slova. O život tam prišiel jeden účastník podujatia a traja policajti utrpeli zranenia. Predpokladaným terčom útočníka bol jeden z návštevníkov kaviarne, kontroverzný švédsky karikaturista Lars Vilks, ktorý však vyviazol bez zranení.
K druhému útoku došlo hodinu po polnoci pred miestnou synagógou. Páchateľ tam zastrelil židovského príslušníka bezpečnostnej služby a zranil dvoch policajtov. O niekoľko hodín nato strelec zahynul pri prestrelke s členmi špeciálneho policajného komanda.

Spojené štáty odsúdili víkendové útoky v Kodani - na kaviareň, kde sa konalo podujatie k slobode slova a na synagógu a zdôraznili, že stoja po boku Dánska a ďalších krajín, ktoré obhajujú slobodu prejavu a sú proti antisemitizmu.
Pri dvoch útokoch v sobotu a dnes boli zabití strážca synagógy a filmár a zranenia utrpeli piati policajti. Predpokladaného páchateľa oboch útokov dnes dánska polícia pri prestrelke zabila.
"Ľud Spojených štátov je jednotný s ľudom Dánska a ďalšími, ktorí obhajujú univerzálne právo na slobodu slova a stoja proti antisemitizmu a fanatizmu vo všetkých jeho formách," citovala z vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí tlačová agentúra Reuters.

Copyright © TASR 2015

TO JE TV !

TO JE TV !


15. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Páchateľa streľby v kodanskej kaviarni a synagóge mohli inšpirovať januárové teroristické útoky v Paríži. Uviedla to dnes dánska tajná služba PET, ktorú citovala agentúra DPA.
Riaditeľ PET Jens Madsen oznámil, že polícia pracuje s teóriou, že činy strelca z Kodane "boli podnietené útokmi v Paríži", pri ktorých islamisti zabili celkovo 17 ľudí. Mohli ho tiež inšpirovať materiály extrémistickej skupiny Islamský štát alebo iných podobných organizácií.
Dánski vyšetrovatelia zatiaľ nemôžu povedať "nič konkrétne" o motívoch páchateľa, ktorý zahynul dnes ráno pri prestrelke s policajtmi. Domnievajú sa však, že bol "osamelým vlkom" a nemal ďalších komplicov.
Polícia už pozná totožnosť strelca, ktorú však - vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a domové prehliadky - nezverejnila. Zaistila tiež zbraň, ktorú zrejme použil pri prvom z dvojice útokov.
Tajná služba PET uviedla, že páchateľa už nejaký čas monitorovala. Nemá však informácie, ktoré by naznačovali, že by bojoval na strane džihádistov v Iraku a Sýrii.
V rámci vyšetrovania dnes v istej kodanskej kaviarni polícia zadržala minimálne dve osoby a vyviedla ich odtiaľ v putách. Bližšie podrobnosti o zásahu však nie sú známe.
Prvý útok sa odohral v sobotu popoludní v kodanskej kaviarni, kde sa konalo podujatie o slobode slova. O život tam prišiel jeden účastník podujatia a traja policajti utrpeli zranenia. Polícia identifikovala zastreleného ako filmára a dokumentaristu Finna Noergaarda (55).
K druhému útoku došlo hodinu po polnoci pred miestnou synagógou. Páchateľ tam zastrelil židovského príslušníka bezpečnostnej služby a zranil dvoch policajtov. O niekoľko hodín nato strelec zahynul pri prestrelke s členmi špeciálneho policajného komanda.
Odsudzujúce reakcie a prejavy sústrasti prichádzali dnes do Dánska z celého sveta. Dánskej premiérke Helle Thorningovej-Schmidtovej zatelefonovala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Copyright © TASR 2015


Americká speváčka Christina Aguilera si zahrá v seriáli Nashville (2012). Päťnásobná držiteľka Grammy stvárni popovú hviezdu, ktorá chce nahrať country album, no naráža na odpor svojej nahrávacej spoločnosti. Tridsaťštyriročná rodáčka z New Yorku sa v epizódnej úlohe predstaví v niekoľkých častiach seriálu.
Christina Aguilera sa na hudobnej scéne začala presadzovať v roku 1998, keď naspievala pieseň Reflection pre animovaný film Mulan. O rok neskôr vydala debutový eponymný album, ktorým si zabezpečila celosvetovú slávu. Nahrávka obsahovala hity ako Genie In A Bottle, What A Girl Wants, I Turn To You alebo Come On Over Baby (All I Want Is You). Jej druhým albumom v angličtine bola vianočná kolekcia My Kind Of Christmas (2000), po ktorej na trh uviedla provokatívnu štúdiovku Stripped (2002) s hitmi ako Dirrty, Beautiful, Fighter či The Voice Within. Aguilera, ktorú v začiatkoch mnohé médiá stavali do pozície najväčšej konkurentky Britney Spears, sa prezentovala ešte troma štúdiovými nahrávkami - Back To Basics (2006), Bionic (2010) a Lotus (2012). Držiteľka piatich cien Grammy má od roku 2010 svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané