6. 7. 2024

Ministerka kultúry Slovenskej republiky Martina Šimkovičová odmieta ďalšiu bezdôvodnú šikanu voči jej osobe


Ministerka kultúry Slovenskej republiky Martina Šimkovičová

 odmieta ďalšiu bezdôvodnú šikanu voči jej osobe

Pán Peter Weisenbacher z mimovládnej organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR pre podozrenie, že sa ministerka výrokmi v rozhovore pre portál topky.sk z 3. júla dopustila šírenia a podpory rasizmu a antisemitizmu. Údajne má byť problematický výrok ministerky, v ktorom tvrdí, že: "Európa vymiera, nerodia sa nové deti, pretože je tu pretlak LGBTI a zvláštne je, že pri "bielej rase".
Ešte ďalej zašiel pri "analýze" výroku právnik IĽP Daniel Grejták, ktorý tvrdí, že "je nepochopiteľné, ako môže členka vlády SR hovoriť v takýchto intenciách o "bielej rase", akoby židovské alebo rómske deti boli neželané, akoby Slovensko nebola republika svojich občanov a občianok, ale akési kmeňové spoločenstvo postavené na etnickej a rasovej príslušnosti."
Výroky pána Weisenbachera a Grejtáka sú absolútne scestné. Hraničia s porušovaním ľudských a občianskych práv ministerky kultúry. Jednak bezprecedentným spôsobom napádajú ústavné právo občianky Slovenskej republiky na slobodu prejavu a manipulujú verejnú mienku nekvalifikovanou právnou analýzou subjektívnej aj objektívnej stránky trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Je neprípustné, aby bol ústavný činiteľ štvanou zverou, ktorú sa mimovládne organizácie podporované rôznymi zahraničnými investormi snažia uloviť len preto, lebo vyjadruje svoj slobodný a legitímny názor, ktorým nikoho neuráža ani neponižuje.
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová žiadnym výrokom úmyselne ani z nedbanlivosti neporušila trestný zákon. Je to človek so silným humánnym cítením a empatiou, preto zvažuje občianskoprávne aj trestnoprávne kroky voči neoprávneným zásahom do jej osobnej integrity.

Slovenská televízia a rozhlas si bude pripomínať 80. výročie SNP počas celého leta


Slovenská televízia a rozhlas si bude



 pripomínať 80. výročie SNP počas celého leta

29. august 2024 bude patriť okrúhlemu 80. výročiu SNP a Slovenská televízia a rozhlas si túto významnú udalosť slovenských dejín bude pripomínať vo svojom televíznom i rozhlasovom vysielaní počas celého leta. Divákom ponúkne premiérové relácie, ale aj kultové filmové klasiky či reprízy zaujímavých programov. Vysielanie vyvrcholí 29. augusta priamymi prenosmi z celonárodnych osláv 80. výročia Slovenského národného povstania, ktoré budú môcť sledovať televízni diváci na Jednotke, ale rovnako ich rozhlasovým poslucháčom sprostredkuje aj Rádio Regina.

Jednotka

Jednotka si tému SNP pripomína každú nedeľu dopoludnia od 30. júna cyklom krátkych poviedok Moje povstanie, ktoré zaujmú najmä mladších divákov, a to aj vďaka hereckému obsadeniu. Téma výročia bude rezonovať aj v rámci Zlatej klasiky, do ktorej budú v auguste zaradené filmy Prerušená pieseň, Keby som mal pušku, Život na úteku a Choď a nelúč sa. V období osláv SNP sa diváci Jednotky môžu tešiť aj na filmové klasiky Slnko vychádza nad Prašivou, Kapitán Dabač, či Vlčie diery. V premiére uvedie prvý okruh STVR dokument Dagmar Mozolovej s názvom Nezabudni na mňa. Jednotka zaradí do vysielania aj filmy s témou SNP s detskými hrdinami, a to Leto na Rovniach, Sivá húska či Explózia. Diváci sa môžu tešiť aj na filmy Nedodržaný sľub (28. augusta) a Tlmočník (29. augusta).

V deň osláv, 29. augusta, odvysiela Jednotka priamy prenos z Pietnej spomienky s kladením vencov a s príhovormi najvyšších ústavných činiteľov. Neskôr popoludní si diváci budú môcť pozrieť aj priamy prenos zo slávnostnej vojenskej prehliadky a celonárodné oslavy 80. výročia SNP vyvrcholia na Jednotke priamym prenosom z večerného galaprogramu z Banskej Bystrice.

Dvojka

Dvojka si 80. výročie SNP začne pripomínať premiérovým obsahom už od 6. júla každú sobotu predpoludním uvedením 9-dielnej cestopisnej série Cesta hrdinov SNP, ktorá vznikla v banskobystrickom štúdiu STVR v spolupráci s Kreatívnym centrom v Banskej Bystrici. Dokumentárna novinka mapuje najdôležitejšiu turistickú magistrálu na Slovensku, ktorej absolvovanie sa v posledných rokoch stalo populárne. Tí, ktorí ju prešli, dokumentujú svoje putovanie fotografiami či videami, s ktorými sa často prezentujú na sociálnych sieťach. Z ošiaľu „prejsť esenpéčku“ sa však vytratila symbolika a mnohým uniká podstata tejto cesty a síce, že vedie historickými lokalitami, ktoré sú presiaknuté krvou povstalcov. Dnešní pútnici zo sociálnych sietí sa hrdia prekonávaním samých seba. Čo však vedia o skutočnom utrpení a odhodlaní v zime 1944/1945 na hrebeni Nízkych Tatier či v Údolí smrti? Televízne putovanie bude poctou skutočným hrdinom. Dvojka divákom počas sobôt ponúka aj seriály s tematikou SNP – do 13. júla bude vysielať šesťdielny seriál Naši synovia a od 27. júla sa diváci môžu tešiť na ďalší šesťdielny seriál V tieni vlkov.

Od 12. júla odštartuje na Dvojke aj špeciálny piatkový večerný slot s názvom SNP vo filme. V ňom postupne druhý okruh ponúkne tituly ako Pieseň o sivom holubovi, Zvony pre bosých, Človek na moste, Demeterovci, Ako sa Vinco zaťal, Smrť chodí po horách či Rozhovor s nepriateľom.

Diváci Dvojky budú môcť opäť sledovať aj hodnotnú dvojdielnu diskusiu v relácii o histórii SK dejiny (27. augusta), ktorá sa bude venovať správe povstaleckého územia, úlohe kultúry i divadla v odboji, ako aj propagande a antipropagande či logistike a financovaniu SNP.

V deň 80. výročia uvedie Dvojka v hlavnom vysielacom čase nový dokument STVR Martin Pollack: Pohľad do priepastiv réžii renomovaného dokumentaristu Jaroslava Vojteka. Je inšpirovaný biografickou knihou Smrť v bunkri významného rakúskeho spisovateľa a reportéra Martina Pollacka, ktorý sa viac ako tri desaťročia pokúša vysporiadať s nacistickou minulosťou svojho otca, elitného dôstojníka SS Gerharda Basta. Tematický večer bude pokračovať novým dokumentom Blýskanie pod Tatrami v réžii Michaela Kaboša a Jakuba Taberyho. Dokument je spracovaný zaujímavo aj pre mladšieho diváka, ktorý nemá dostatočný prehľad o prelomovej historickej udalosti našich dejín. Nová dokumentárna tvorba bude zastúpená počas sviatočného dňa aj podvečer. Portfólio rozšíri banskobystrické televízne štúdio aj o biografický dokument v réžii Slavomíra Sochora Návraty do hniezda. Film zachytáva mimoriadne silný vzťah spisovateľa a dramatika Petra Karvaša k svojmu rodnému mestu Banská Bystrica, predovšetkým v historickom kontexte 2. svetovej vojny, ktorá mala výrazný vplyv na jeho tvorbu. Ďalšou sviatočnou premiérou bude aj nový dokument STVR Generál Viest v réžii Milana Homolku. Generál Viest 14. marca 1939 ako prvý spolu s Jankom Jesenským, Jozefom Gregorom Tajovským a ďalšími podpísal memorandum, v ktorom vystúpil proti činnosti, ktorá viedla k odtrhnutiu Slovenska od Československej republiky. 29. augusta 1939 emigroval cez Maďarsko do Francúzska. Od tohto momentu začína jeho exilová éra života až po príchod na Slovensko v októbri 1944, kedy priletel s jednotkami 2. československej paradesantnej brigády do Banskej Bystrice a prevzal velenie nad bojujúcimi jednotkami povstaleckej armády. Dvojka ponúkne divákom počas sviatočného dňa aj filmy Rozhodnutie, V páse zlomená, či polstoročný archívny klenot Pätnásť životov, ktorý Dvojka uvedie len druhýkrát od r. 1977. Z dokumentárnych filmov možno spomenúť Stopy – boje v Banskej Štiavnici v réžii Petra Gašparíka. Do vysielania bude zaradený aj dokument Very Lackovej Ako som sa stala partizánkou o účasti Rómov v SNP. Diváci sa môžu tešiť aj na ďalšie tituly ako Východoslovenská armáda, Hruda pamäti, či Financoval som Slovenské národné povstanie.

:24

Spravodajský okruh :24 sa bude 80. výročiu SNP venovať rovnako priebežne počas celého leta. V auguste odvysiela sériu zaujímavých rozhovorov Po stopách SNP z miest, kde sa písali dejiny. Regionálne štáby STVR budú každý deň prinášať hodnotné informácie s cieľom vyzdvihnúť význam Slovenského národné povstania. Vysielanie vyvrcholí 29. augusta oslavami v Banskej Bystrici, ktoré bude :24 vo svojom vysielaní mapovať celý deň.

Rádio Slovensko pripravuje pre svojich poslucháčov špeciálny Seriál o SNP. Pôjde o cyklus príspevkov o kľúčových bojoch a udalostiach. V spolupráci s Vojenským historickým ústavom vyberie 20 tém a každej z nich budú venované dva publicistické príspevky.

29. augusta sa bude Rádio Slovensko počas celého dňa venovať téme 80. výročia SNP a do živého vysielania sa budú môcť zapojiť aj poslucháči. Rádio Slovensko prinesie aj rozhovor so spevákom Martinom Harichom. Ten sa narodil 29. augusta a pred časom zhudobnil básne mladých poetov, ktorí padli počas SNP. V čase osláv sa bude téme venovať aj rozhlasové spravodajstvo, ktoré ponúkne v spravodajských blokoch, ako aj do prúdového vysielania, materiály z osláv a rozhovory s odborníkmi z vojenskej oblasti i priamymi účastníkmi SNP.

Rádio Devín si 80. výročie SNP bude pripomínať počas celého augusta. Každú nedeľu po 19.00 h uvedie v rámci Rozhlasovej hry na nedeľu brilantné rozhlasové hry venované témam z obdobia Slovenského národného povstania – Polnočná omša, Antigona a tí druhí, Pohreb Davida Krakowera a Zastrelený. Predtým, vo formáte Historia Magistra Vitae, uvedie Rádio Devín publicistické návraty k udalostiam SNP.

Augustové sobotné podvečery o 17.00 h uvedie Rádio Devín štvordielny premiérový publicistický cyklus Ivice Ruttkayovej Neznáme príbehy SNP. 14. a 21. augusta. o 19.00 h zaznejú v premiére dva špeciály diskusnej relácie Symposion Márie Michalkovej na témy súvisiace s odkazom SNP.

Sobotné dopoludnia v mesiaci august (po 10.00 h) budú patriť reprízam relácií Dejiny.sk - 80. výročie SNP a širší dobový kontext. Téma SNP bude rezonovať aj vo štvrtkových Fenoménoch o 20.00h so Zuzanou Golianovou,ktoré budúodkazovať na 2. svetovú vojnu a SNP.

Rádio Devín sa téme udalostí SNP bude ešte intenzívnejšie venovať v týždni predchádzajúcom samotnému 80. výročiu udalosti. Postupne uvedie viacero fíčrov, pásiem, hier a poviedok. V deň výročia, 29. augusta,ponúkne Rádio Devín poslucháčom v premiére špeciálne vydanie formátu Na tému s Omarom Mirzom v priamom prenose o 14.00 h z exteriéru areálu Múzea SNP v Banskej Bystrici.Diskusia sa bude venovať téme žien v SNP aj s presahom do súčasného vizuálneho umenia. O 10:00 h na poslucháčov čaká tematicky ladená Ars musica, o 17.00 h Ars litera Ivany Jachymovej, reagujúca na SNP.

Rádio Regina Západ si 80. výročie SNPpripomenie sériou rozhovorov s historikmi z Historického ústavu SAV, Vojenského historického ústavu, Ústavu pamäti národa. Téme SNP sa Rádio Regina celoslovensky venuje už od 9. januára v relácii Plná poľná a do éteru prináša príbehy priamych účastníkov SNP a ľudí, ktorí ich podporovali a pomáhali im. Relácia bude vysielaná do konca kalendárneho roka. Počas augusta sa poslucháči prostredníctvom vysielania rozhlasového seriálu pomyslene vyberú po stopách pamätníkov SNP. Rádio Regina Západ pripravuje aj rozhlasové pásmo - Príbeh partizána z Hornej Nitry Jozefa Dolníka, ktorý sa nikdy nenašiel. V relácii Dejiny.sk bude pokračovať cyklus Povstanie ako znovuzrodenie národa. Od 2. augusta sa poslucháči môžu tešiť aj na šesť premiér s podtitulom 80. výročie SNP a širší dobový kontext.

V deň výročia, 29. augusta, ponúkne Rádio Regina poslucháčom na celom Slovensku živé vysielanie z celonárodných osláv v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Rádio Regina Stred sa pridá k ostatným programovým službám Slovenského rozhlasu a počas leta sa zameria na významné 80. výročie SNP. Pripravuje premiéry fíčrov Ukradli nám povstanie? a Rómovia v povstaní. Letné mesiace budú patriť i reportážam o putovaní prírodou k pamätným miestam SNP, turistické chodníky totiž neraz vedú popri pamätníkoch hlboko v horách. Svojich poslucháčov zavedie Rádio Regina Stred na Chatu Milana Rastislava Štefánika pod hrebeňom Nízkych Tatier, do okolia Nemeckej a Pohronského Bukovca, na Kalište, do okolia Skleného i Sobotišťa, na Folkmarskú skalu nad Kojšovom a na začiatok Cesty hrdinov SNP, teda na Duklu. Projekt pripravilo v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici pri príležitosti 80. výročia SNP. Turistické reportáže budú cez prázdniny vysielané v Rádiu Regina Stred vždy v piatok v rannom a predpoludňajšom prúdovom vysielaní.

Rádio Regina Východ sa zameria na úlohu rozhlasu v boji proti fašizmu. Z dôležitých historických udalostí týkajúcich sa košického štúdia sa bude venovať záchrane rozhlasového zariadenia pred maďarskými Horthyovcami, jeho presťahovanie do Prešova a následne spustenie vysielania ako slobodného vysielača. Tému SNP ponúknu košickí rozhlasoví tvorcovia špecifickou hudobnou formou a to cez pieseň. Pripravia reláciu Klenotnica ľudovej hudby, v ktorej budú znieť povstalecké piesne z územia východného Slovenska a predstavia prácu folklórnych súborov s touto témou. V cykle Zvony nad krajinou navštívia redaktori jednu z obcí na východe Slovenska, ktorej história je prepojená so SNP.

Rádio Regina Východ pri príležitosti 80. výročia SNP pripravilo pre svojich poslucháčov aj súťaž MOJE SNP. Poslucháči môžu posielať svoje zážitky spojené s SNP (návšteva múzea, turistika, školské výlety, stretnutia s účastníkmi povstania alebo čokoľvek, čo súvisí s témou povstania) a vybrané príbehy budú zaradené do vysielania. Súťaž je podporená publicistikou každú stredu, kedy budú odvysielané rozhovory s ľuďmi, ktorí absolvovali Cestu hrdinov SNP z Dukly na Devín. Hovoriť budú nielen o zážitkoch, ale aj o motivácii a o posolstve Povstania pre dnešnú spoločnosť.

Rádio_FM sa 80. výročiu Slovenského národného povstania bude venovať prostredníctvom bežného spravodajstva. Odvysiela príspevky pripomínajúce zásadné filmy venované SNP, príspevky o aktivitách organizácií Post Bellum a Mladí proti fašizmu. Súčasťou vysielania bude aj materiál vysvetľujúci spôsob, akým sa partizáni dostávali k zbraniam.

Radio Slovakia International bude počas letného obdobia vysielať súťaž, v ktorej môžu poslucháči vyhrať ceny so slovenskými folklórnymi motívmi. Otázky sa budú týkať Slovenského národného povstania. Historici z Múzea SNP v Banskej Bystrici prezradia aké boli príčiny povstania, jeho priebeh a význam pre oslobodzovanie slovenského územia v závere druhej svetovej vojny. Pozvánky na kultúrne a turistické podujatia počas leta pre návštevníkov Slovenska zo zahraničia, ale aj cudzincov žijúcich na Slovensku sa objavia predovšetkým v anglickom vysielaní Radia Slovakia International.

Rádio Junior sa ideovo naviaže na 80. výročie SNP od 20. augusta do 2. septembra. Pásmo Rozálie Vlaskovej Čo by bolo, keby nebolo SNP? bude vlastne hodinkou rozhlasového dejepisu, v ktorej bude učiteľom Juraj Lepiš z Múzea SNP v Banskej Bystrici. Poslucháčom sa prihovoria dvaja dodnes žijúci hrdinovia povstania – Dalma Špitzerová a Vladimír Strmeň, ktorý sa v partizánskych bojoch ocitol ako 16-ročný chlapec.

Rádio Litera si bude 80. výročie SNP pripomínať počas celého mesiaca august. Vrcholom bude týždeň od 26. augusta do 1. septembra, v ktorom bude SNP hlavnou témou. Do programu zaradili dramaturgovia množstvo relácií, ktoré v rozhlasovom éteri nezneli dvadsať a viac rokov. Rozhlasové pásmo Marcela Páleša Život mŕtvych riadkov prináša autentické spomienky na obdobie SNP. Spomienky žijúcich pamätníkov strieda rozprávanie o povstaleckých básnikoch. Autora Petra Karvaša inšpirovalo SNP k napísaniu piatich minidrám, ktorým dal spoločný názov Medzihry. Každá z nich prenikavo sonduje vnútorné stavy človeka v zlomových životných okamihoch. Pásmo Ivice Ruttkayovej Stratení v čase: Ženy v protifašistickom odboji ponúka autentické spomienky žien, ktoré boli aktívne v rámci SNP. K autorom, ktorí sa vo svojej tvorbe programovo venovali téme Slovenského národného povstania, patril aj Ján Papp. Ten sa vo svojich spracovaniach zamýšľal nad tým, akú morálku jednotlivci prejavili počas SNP a ako sa vyrovnávali so svojimi činmi počas neho a po ňom. Rozhlasová hra Petra Jaroša Červený spln nebola doposiaľ v Rádiu Litera vysielaná. Mala premiéru v roku 1974 a bola napísaná pri príležitosti 30. výročia SNP. V hre možno počuť známe herecké legendy ako František Dibarbora, Karoa Machata, Viera Topinková, Pavol Mikulík či Július Pántik. Rádio Litera ponúkne poslucháčom i glosu Alexandra Matušku SNP, ľudia, fakty, dejiny, či verše Mikuláša Kováča pod názvom Stena v interpretácii Michala Dočolomanského.

Rádio Pyramída si 80. výročie SNP pripomenie od 19. augusta do 1. septembra. V bloku Publicistika ponúkne historiografickú interpretáciu tejto dejinnej udalosti. O objektívne hodnotenie skutočného významu SNP sa úspešne pokúsil autor fíčrov Emil Benčík v štvordielnom rozhlasovom umelecko-dokumentárnom pásme Dies veritatis – Deň pravdy, opierajúc sa o písomné a zvukové dokumenty z rozhlasového archívu i svedecké výpovede priamych účastníkov povstania. Redaktor Marián Grebáč do tohto bloku zaradil aj prvú časť rozhlasového trojdielneho dokumentu Zradení povstalci autora Jána Bábika o povojnovom prenasledovaní protifašistických bojovníkov. Autor zaň získal hlavnú cenu Literárneho fondu v kategórii rozhlasová publicistka. Rádio Pyramída odvysiela aj fíčer Teodora Kuhna Viliam Žingor – Partizán. Príbeh Viliama Žingora naplno odhaľuje tvár oboch režimov – nacistickej aj komunistickej diktatúry a ukazuje ich blízku podobnosť. V bloku Literatúra a dráma uvedie Rádio Pyramída rozhlasovú hru Petra Kováčika Viadukt, ktorá získala v roku 1977 hlavnú cenu na festivale pôvodnej rozhlasovej hry v Piešťanoch. K reflexii SNP sa pridá aj Melánia Puškášová v bloku Klasika, do ktorého vybrala hudobno-slovné relácie s tematikou o hudobnej tvorbe slovenských skladateľov inšpirovanej ideami SNP, ako napríklad Pochod Slovenského národného povstania od Jána Cikkera, výber zo Suchoňových Metamorfóz, či dielo Tibora Andrašovana a Vojtecha Mihálika Zo spomienok partizána: Rozlúčka.

5. 7. 2024

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA





" Demokracia je o tom, že sme získali nadpolovičnú väčšinu. Demokraticky máme právo schváliť čokoľvek. Koalícia chce riešiť aj to, aby do škôl nechodili ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť. Aby sa do škôl nedostala Tlačovina či osoba, ktorá nebude vopred schválená príslušnou radou školy. Peter Pellegrini za pár mesiacov precestoval a urobil viac ako Čaputová za pár rokov.“
Andrej Danko
  

4. 7. 2024

Slovenská televízia a rozhlas pripravila pre divákov a poslucháčov na sviatok sv. Cyrila a Metoda pestrý televízny aj rozhlasový


Slovenská televízia a rozhlas pripravila pre divákov a poslucháčov 



na sviatok sv. Cyrila a Metoda pestrý televízny aj rozhlasový

STVR si vo svojom vysielaní aj počas leta pripomína významné pamätné dni a sviatky. Aj v piatok 5. júla tak ponúkne svojim divákom a poslucháčom tematické vysielanie pri príležitosti sviatku sv. Cyrila a Metoda, ale neopomenie ani pamätný Deň Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý taktiež pripadá na tento dátum.



Jednotka

Sviatočné dopoludnie na Jednotke sa ponesie v znamení obľúbených archívnych rozprávok – Koník z ebenu a Dlhý, široký, Bystrozraký. O 10.00 h odvysiela Jednotka priamy prenos zo Slávnostnej svätej omše pri príležitosti národnej púte k sv. Cyrilovi a Metodovi v Nitre. Po nej budú nasledovať rodinné filmy – Nekonečná nevystupovať, koprodukčná rozprávka STVR O liečivej vode a Rozprávky bratov Grimmovcov. Podvečer sa diváci môžu tešiť nafilmovú klasiku Jáchyme, hoď ho do stroje!,ktorý je zaradený k 100. výročiu narodenia Oldřicha Lipského, ako aj na premiéru rodinného filmu Ako som sa naučila lietať o prázdninovom dospievaní v slnečnom Chorvátsku. Večer o 20.30 h uvedie Jednotka priamy prenos z osláv sviatku svätých Cyrila a Metoda na hrade Devín anásledne koprodukčný film STVR Cyril a Metod Apoštoli Slovanov.

Dvojka

Druhý programový okruh ponúkne v hlavnom vysielacom čase nový dokument z tvorby televízneho štúdia STVR v Košiciach s názvom Pod rímskym slnkom o zrodení, úlohe a odkaze Pápežského slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, ktorý je najvýznamnejšou cirkevnou, národnou a kultúrnou inštitúciou Slovákov. Počas sviatočného dňa Dvojka uvedie aj ďalší premiérový dokument STVR Toto bola moja cesta, ktorý je portrétom kanadského Slováka, rodáka z Modry, reverenda Dušana Tótha. Ide o výnimočnú osobnosť, ktorá ďaleko presiahla hranice Slovenskej republiky – bývalého herca, moderátora, aktéra tajného rozhlasového vysielania Dunaj, neskôr evanjelického kňaza v Kanade. Tretia dokumentárna novinka nesie názov Dejiny Slovenska o osídlení nášho územia od najstarších čias s dôrazom na sťahovanie národov a príchod Slovanov na územie medzi Tatrami a Dunajom.

Cyrilo-metodský odkaz divákom Dvojky sprostredkujú aj ďalšie programy z nedávnej dokumentárnej tvorby STVR Konštantínov tajný kód, Po stopách Veľkomoravanov, či Morava, rieka bez hraníc. Zahraničných Slovákov predstavia dokumenty premiérované v uplynulých rokoch (KIWAK tatranský, Slováci dolu hlavou, Slováci v Argentíne, Denník architekta, Zmenil tvár Šanghaja) a chýbať nebude ani výber archívnych titulov zostavených do tradičného pásma Noc so zahraničnými Slovákmi.

Rádio Slovenskopri príležitosti sviatku sv. Cyrila a Metoda ponúkne poslucháčom reportáž Lukáša Mana Chrámy zasvätené sv. Cyrilovi a Metodovi, ktorých je na Slovensku vyše tridsať. Zákulisné prípravy Národnej púte v Nitre, ktorá je venovaná solúnskym bratom a má na Slovensku dlhoročnú tradíciu priblíži poslucháčom Rádia Slovensko redaktor Adrián Tóthezére. Odkaz sv. Cyrila a Metoda bude rezonovať v rannej aj v popoludňajšej téme. Ráno sa moderátor Richard Dedek bude poslucháčov pýtať, kedy naposledy písali písaným písmom a v popoludňajšom vysielaní bude moderátorka Dáša Omastová zisťovať, čo by poslucháči na slovenskom jazyku zmenili. Prirodzene počas celého slávnostného dňa budú aj aktuálne spravodajské príspevky venované oslavám sv. Cyrila a Metoda na našom území.

Rádio Devínponúkne počas sviatku sv. Cyrila a Metoda premiérové i reprízové formáty, ktoré odkazujú k slovanskej kultúrnej tradícii. O 10.00 h si premiérová Ars musica bude všímať slovo ako nositeľa poznania. Pôsobenie solúnskych bratov je spojené s myšlienkami vierovyznania a sprostredkovania cesty práve k poznaniu. Poslucháči si vypočujú hudobné diela Jána Levoslava Bella, Miloša Ruppeldta, Ladislava Stančeka, Ivana Hrušovského na starosloviensky text a oratóriá Cyrillo-Metodiáda Egona Kráka a Devínske bralo Norberta Bodnára. O 13.00 h príde na rad ďalšia časť letného reprízového návratu k čítaniu vo formáte Parnas - Veľkomoravské literárne pamiatky. Relácia Hudba.sk o 13.30 h ponúkne tvorbu slovenských skladateľov inšpirovanú byzantskou spiritualitou Hvalospjev ljubavi Lukáša Borzíka, výber zo Sláčikového kvarteta č. 1 „Gospodi vozzvach“ Jevgenija Iršaia. O 15.30 h ponúkne Rádio Devín pásmo Jozefa Lenharta Tí, čo nám priniesli písmo. O 16.00 h bude nasledovať rozhlasová kompozícia Etely Čárskej, Otvorte dvere ducha svojho pozorne!, ktorá je venovaná solúnskym bratom. O 19.00 h bude sviatočné Koncertné Rádio Devín patriť gréckej hudbe, spojeniu dvoch prístupov ku kompozícií. Vassilis Tsabropulos je etablovaným džezovým interpretom. V jeho diskografii má zvláštne postavenie projekt s názvom AKROASIS, v ktorom s veľkým rešpektom a zmyslom pre poetiku spracoval byzantské spevy. O 21.00 h prinesie Rádio Devín na svoje frekvencie rozhlasovú hru Mojmíra Grolla Kauza Metod s Mariánom Geišbergom v hlavnej úlohe. Slávnostný deň ukončí o 23.00 h premiérová Musica slovaca s dielom Tibora Andrašovana Cyril a Metod, oratórium pre symfonický orchester, sóla a miešaný zbor.

Rádio_FM sa sviatku sv. Cyrila a Metoda bude venovať prostredníctvom bežného spravodajstva, v kontexte témy však aj v popoludňajšom prime time témou Historické dvojice v piesňach. Filmová rubrika prinesie prehľad bratských dvojíc venujúcich sa filmu.

Rádio Regina Stred na sviatok sv. Cyrila a Metoda odvysiela premiéru fíčra O človeku ll. Venovaný bude mladému rezbárovi Tomášovi Lajmonovi z Nižnej. Umelecké spracovanie dreva vyštudoval vo svojom rodisku na Orave a práca s drevom nie je len zdrojom jeho obživy, ale i vnútorného naplnenia a rozvoja. Venuje sa ľudovej i poľovníckej tematike, no najbližšia mu je tematika náboženská. Vďaka tomu je podstatnou časťou jeho tvorby práca pre kostoly.V sviatočnom predpoludňajšom vysielanísa Rádio Regina Stred naživo prenesiedo Terchovej. Poslucháčom ponúkne atmosféru 35. ročníka Cyrilometodských dní v Terchovej.

Radio Slovakia International odvysiela rozhovor s košickým eparchom, arcibiskupom Cyrilom Vasiľom, ktorý porozpráva o tom, čo bolo na našom území pred príchodom solúnskych bratov. Prezradí o nich známe i menej známe fakty a zamyslí sa nad tým, čo by bolo s našou kultúrou, keby sv. Cyril a Metod neprišli. Následne rímsko-katolícky duchovný, historik a slavista prof. Peter Zubko predstaví životné príbehy sv. Cyrila a Metoda nielen v súvislosti s misiou na Veľkú Moravu.

Z funkcie riaditeľky Sekcie marketingu a komunikácie bola odvolaná Zuzana Ťapáková


Z funkcie riaditeľky Sekcie marketingu a


 komunikácie bola odvolaná Zuzana Ťapáková

Z funkcie riaditeľky Sekcie marketingu a komunikácie verejnoprávnej Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) bola odvolaná Zuzana Ťapáková. Ako informovala vedúca Odboru komunikácie Zuzana Vicelová, Ťapáková bola odvolaná k 2. júlu 2024. Riadením sekcie je poverená Andrea Pivarčiová, poveril ju Igor Slanina, ktorý dočasne vedie STVR. „Uvedomujem si, že do Slovenskej televízie a rozhlasu prichádzam v zložitej situácii. Igora Slaninu považujem za mimoriadne kvalitného manažéra, s ktorým som vo verejnoprávnom médiu už pracovala, preto som sa rozhodla jeho ponuku prijať," uviedla Pivarčiová. Doplnila, že verí, že vďaka proaktívnej komunikácii sa im podarí vybudovať u diváctva a poslucháčstva pozitívne vnímanie STVR.

Verejnoprávny telerozhlas v posledných dňoch opustil aj moderátor a bývalý šéf televízneho spravodajstva Miro Frindt. K 2. júlu tiež STVR ukončila dohodou interný pracovný pomer s Jánom Žgravčákom, ktorý v nej pôsobil vo funkcii šéfa Sekcie športu.

Zdroj : SITA

Zomrel Robert Towne

Zomrel Robert Towne



Držiteľ Oscara a jeden z najžiadanejších scenáristov Hollywoodu Robert Towne zomrel v pondelok v Los Angeles vo veku 89 rokov v kruhu svojej rodiny. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na jeho hovorkyňu Carri McClureovú.
Jeho najznámejším dielom je scenár ku kriminálnemu filmu Čínska štvrť (1974) odohrávajúci sa v Los Angeles v roku 1937. Film režíroval Roman Polanski a v hlavných úlohách účinkovali Jack Nicholson a Faye Dunawayová. Film získal jedenásť nominácií na Oscara - Towne uspel ako jediný, keď si odniesol cenu za pôvodný scenár.
Towne napísal niekoľko scenárov k filmom, v ktorých účinkoval Tom Cruise, napríklad Dni hromu (1990), Firma (1993) či Mission: Impossible (1996). Niekoľkokrát spolupracoval aj s Warrenom Beattym (Šampón, Nebo počká) a Jackom Nicholsonom. Podieľal sa aj na scenároch a produkoval klasické tituly ako Bonnie a Clyde a Krstný otec.
Skúsil aj remeslo režiséra. Nakrútil akčný film Tequila Sunrise (1988) s Melom Gibsonom, Michelle Pfeifferovou a Kurtom Russellom v hlavných úlohách. V roku 2006 režíroval drámu Ask the Dust (Spýtaj sa prachu) podľa románovej predlohy Johna Fanteho, ktorá sa odohráva v období americkej hospodárskej krízy. Účinkovali v nej Salma Hayeková, Colin Farrell a nedávno zosnulý Donald Sutherland.
Towne bol na Oscara nominovaný ešte trikrát - za scenáre k filmom Posledná eskorta (1973), Šampón (1975) a Tarzan (1984). Scenár k naposledy menovanému filmu písal niekoľko rokov, no nezhodol sa s producentmi a namiesto jeho mena sa v titulkoch objavilo meno jeho psa - "P.H. Vazak". Pod týmto pseudonymom bol Towne v roku 1985 nominovaný na Oscara, zvíťazil však scenár k filmu Amadeus.



Zdroj: TASR

3. 7. 2024

Máte kontakt na jej dílera?

Máte kontakt na jej dílera?





Slovenská televízia a rozhlas (STVR), ktorá vstupom nového zákona do účinnosti 1. júla nahradila Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), bude odpolitizovaná a nezávislejšia ako jej predchodkyňa. V TASR TV to povedala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Spôsob, akým fungovala RTVS, podľa nej nebol z ekonomického hľadiska dlhodobo udržateľný, dramaturgia diskusných relácií bola tendenčná a ostala takou aj po výmene vlády. "To, čo sme videli predchádzajúce štyri roky, bolo pretláčanie jedného názorového spektra. Iné názorové spektrum nebolo rešpektované," tvrdí Šimkovičová.
Za súčasť odpolitizovania považuje Šimkovičová aj nový spôsob voľby generálneho riaditeľa. Kým riaditeľa RTVS volili priamo poslanci Národnej rady (NR) SR väčšinovým hlasovaním, zákon o STVR prenáša túto právomoc na deväťčlennú radu, z ktorej päť členov volí parlament a štyroch nominuje rezort kultúry. "STVR ostane ako jedna inštitúcia, ale Slovenská televízia aj Slovenský rozhlas v nej budú mať autonómnu pôsobnosť. Nechceme, aby Slovenský rozhlas ťahal za kratší koniec," uviedla ministerka.
Poradným orgánom Rady STVR bude Etická komisia, podľa Šimkovičovej bude apolitická a bude pôsobiť len v rozsahu zákona. Dodržiavanie etických štandardov podľa nej bežne kontrolujú aj veľké korporátne firmy na západe. "Bude to o komunikácii, ale nie iba o spektre Bratislava a okolie, ale o celom Slovensku," tvrdí.
Štatutárnym zástupcom STVR bude Igor Slanina. Bývalého šéfa Media RTVS do funkcie na obdobie do 30. septembra vymenoval podpredseda parlamentu poverený výkonom právomocí predsedu NR SR Peter Žiga (Hlas-SD). Dovtedy by mala byť kreovaná Rada STVR, ktorá má právomoc zvoliť nového generálneho riaditeľa. "Rozmýšľali sme, akého človeka tam dať do medziobdobia na tri mesiace a v podstate vyšiel zo vzájomnej diskusie," konštatuje ministerka s tým, že s novým štatutárnym zástupcom STVR je v kontakte.
Novela zákona o Audiovizuálnom fonde preniesla právomoc rozhodovať o poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry z osoby riaditeľa fondu na kolektívny orgán, radu fondu. Bude mať 13 členov, z ktorých piatich bude menovať ministerstvo. Menšinový podiel v rade má podľa Šimkovičovej umožniť ministerstvu lepšie kontrolovať vynakladanie štátnych prostriedkov.
V minulosti podľa nej fond vysokou sumou podporil napríklad výrobu filmu o Mikulášovi Černákovi, ale prostriedky na film o hrdinovi SNP Jánovi Golianovi neposkytol. "Audiovizuálny fond vzniká preto, aby podporoval filmy napríklad o Golianovi alebo Štefánikovi, ľuďoch, ktorí nám majú čo z historického hľadiska povedať. Ale čo nám má povedať film o Mikulášovi Černákovi, to naozaj netuším," tvrdí Šimkovičová.
Rezort kultúry podľa nej rozbieha viacero projektov spolupráce s Ministerstvom cestovného ruchu a športu SR, najnovšie regionálny projekt Gotickej cesty, pokračuje aj v podpore folklórnych aktivít. "Chystáme festival Východná, začína tento štvrtok a potrvá do nedele. Teším sa tam a prídem oblečená v kroji," povedala ministerka. Pripomenula, že nosenie národných krojov pri rôznych príležitostiach je v niektorých susedných štátoch celkom bežné a chcela by túto tradíciu posilniť aj na Slovensku.
Na margo blížiacich sa celonárodných osláv výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie ministerka konštatovala, že sa po desiatich rokoch vrátia na Devín. Vzhľadom na nedávny útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) však budú musieť byť posilnené bezpečnostné opatrenia.

Zdroj: TASR



Zomrel Ľuboš Dzúrik

Zomrel Ľuboš Dzúrik







Vo veku 60 rokov zomrel hudobník Ľuboš Dzúrik. Hudobná skupina Chór vážskych muzikantov, v ktorej pôsobil, o tom informovala na sociálnej sieti.
Ľuboš Dzúrik sa narodil 9. apríla 1964 v Trenčíne. Vyštudoval geodéziu a kartografiu. Venoval sa okrem iného hudbe. Bol jedným zo zakladateľov undergroundovej skupiny Chór vážskych muzikantov.



Zdroj: TASR

1. 7. 2024

Rýdzo slovenská krava

 Rýdzo slovenská krava



VYHLÁSENIE SPOLOČNOSTI RÝDZO SLOVENSKÉ SRO KU ZAKÚPENÝM DOMÉNAM 

Obchodná spoločnosť Rýdzo slovenské sro zakúpila dňa 21.3.2024 voľné domény www.skstvr.sk za cenu 11,88€ a www.telerozhlas.sk za cenu 11,88€. Rozumiem účelovému besneniu dezinfoscény - teda DenníkaN, SME, aktuality, Plus 7 dní a ďalších liberálnych plátkov. Keďže však tieto prázdne a bezobsažné médiá už roky nesledujem, nevedela som o umelo vyvolanej kauze s doménami, údajne účelovo zakúpenými pre verejnoprávnu Slovenskú televíziu a rozhlas. Nerozumiem, prečo sa robí "hon na čarodejnice", keď sa doteraz vôbec nič nestalo. Do včerajšieho dňa dokonca neexistovala ani Slovenská televízia a rozhlas. Dezinfomédiá tzv. hlavného prúdu však potrebovali jednak zdiskreditovať môjho manžela pôsobiaceho na Ministerstve kultúry SR, jednak zabrániť podpisu zákona o STVR. Vaše hlúpe a pokrytecké konanie však chápem. Ak chcete "kauzu", potom sa radšej zaujímajte, kto, kedy a za akým účelom kúpil doménu www.stvr.sk? Moja firma to nebola. Je dôvodné podozrenie, že to boli zástupcovia jednej opozičnej politickej strany. Chcú azda zablokovať webstránku novej STVR? Alebo chcú finančne a politicky vydierať? Alebo to bola iba zlomyseľnosť, taká typická pre niektorých politikov? To však tzv. novinárov vôbec nezaujíma. 
Týmto VEREJNE VYHLASUJEM, že ak dôjde zo strany STVR k záujmu získať niektorú z domén, ktorú vlastní moja spoločnosť - tieto ako človek s vlasteneckým cítením odpredám za 1€. "Novinári" a "politici" sú asi naozaj takí hlúpi, že žijú v presvedčení, že by som uvedené domény predala STVR za horibilnú sumu. Hovorí sa "podľa seba súdim teba". Takže časť liberálnej opozície a niektorí zástupcovia médií by to asi takto urobili. Týmto sa opäť raz usvedčili, že ich cieľom je iba škodiť. Verejnoprávna inštitúcia je nás všetkých, preto mi bude cťou poskytnúť domény takpovediac zadarmo. Vyzývam všetkých dezinformátorov v médiách a na sociálnych sieťach, aby sa mi okamžite ospravedlnili. Nie som verejne činná osoba a ich konanie poškodilo dobré meno mne aj mojej obchodnej spoločnosti. V opačnom prípade sa budem domáhať súdnej ochrany mojich osobnostných práv aj ochrany dobrej povesti mojej obchodnej spoločnosti. Som podnikateľka s malou firmou a dodržiavam všetky zákony. Nevidím dôvod, prečo by som mala byť šikanovaná a verejne diskreditovaná hlupákmi a neslušnými ľuďmi. 


Mgr. Edita Machalová
konateľ
Rýdzo slovenské s.r.o.

Bratislava, 1.7.2024

Štatutárnym zástupcom STVR bude Igor Slanina

Štatutárnym zástupcom STVR bude

 Igor Slanina

Štatutárnym zástupcom STVR bude Igor Slanina. Bývalého šéfa Media RTVS do funkcie na obdobie do 30. septembra vymenoval v pondelok podpredseda Národnej rady (NR) SR poverený výkonom právomocí predsedu NR SR Peter Žiga (Hlas-SD). Informovala o tom Kancelária NR SR.

Futbalovú drámu o postup do štvrťfinále UEFA EURO 2024 medzi Anglickom a Slovenskom si na TV Markíza zaplo takmer 1,3 milióna divákov

Futbalovú drámu o postup do štvrťfinále UEFA EURO 2024 medzi



 Anglickom a Slovenskom si na TV Markíza zaplo takmer 1,3 milióna divákov

Mimoriadne napínavý zápas sa pričinil o rekordný trhový podiel skupiny Markíza v prime-time 19:00-23:00 od januára 2015, ktorý dosiahol hodnotu až 51,0 %.




Strhujúcu futbalovú drámu priniesol v nedeľu 30. júna 2024 osemfinálový zápas Anglicko - Slovensko v rámci šampionátu UEFA EURO 2024. Od 25. minúty slovenskí sokoli senzačne viedli nad favorizovaným súperom vďaka gólu Ivana Schranza a od vytúženého postupu do štvrťfinále ich napokon delila jediná minúta. V 95. minúte v nadstavenom čase sa totiž anglickému mužstvu podarilo vyrovnať a napokon výsledok v predĺžení otočiť vo svoj prospech. Druhý polčas tohto napínavého futbalového divadla sa v oboch hlavných cieľových skupinách stal suverénne najsledovanejším tohtoročným programom na obrazovkách televízie Markíza, keď si ho zaplo takmer 1,3 milióna divákov (AvRch v CS 12+). Pričinil sa tak o rekordný trhový podiel skupiny Markíza v prime-time 19:00-23:00 od januára 2015.

V hlavnej, obchodne podstatnej cieľovej skupine 13-55 dosiahla druhá polovica zápasu Anglicko - Slovensko doposiaľ absolútne najvyšší tohtoročný rating 18,6 % a extrémne vysoký trhový podiel 63,1 %. K obrazovkám pritiahol neuveriteľných 984-tisíc divákov starších ako 12 rokov, pričom v čase vysielania zasiahol bezmála 1,3 milióna divákov (AvRch v CS 12+).

Nemenej vynikajúco si z hľadiska sledovanosti počínal aj predchádzajúci prvý polčas tohto stretnutia, ktorý v cieľovej skupine 13-55 zaznamenal rating 13,2 % a podiel na trhu 56,7 %. Celkovo ho sledovalo 761-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov a dosah mal až na vyše milióna divákov (AvRch v CS 12+).

V čase po 20:00 hod. pokračoval zápas predĺžením, ktoré v cieľovej skupine 13-55 výrazne zabodovalo s ratingom až 17,6 % a trhovým podielom 52,8 %. Posledné minúty slovenského účinkovania na UEFA EURO 2024 sledovalo 886-tisíc divákov starších ako 12 rokov, v čase vysielania si predĺženie zaplo viac než 1,2 milióna divákov (AvRch v CS 12+).

Nedeľný rebríček sledovanosti menších staníc ovládla televízia Dajto s ďalším atraktívnym večerným zápasom Španielsko - Gruzínsko. Jeho prvý polčas zaznamenal vynikajúci rating 4,3 % a trhový podiel 14,4 %. Väčšinu divákov si udržal aj vo svojej druhej polovici, ktorá si pripísala rating 3,7 a ešte vyšší podiel na trhu 17,3 %.

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto, Markíza KRIMI) bola v nedeľu v komerčne podstatnej cieľovej skupine 13-55 zdrvujúco silným trhovým lídrom, a to celodenne (share 37,8 %), ale najmä v prime-time 19:00-23:00 s podielom na trhu až 51,0 %, ktorý je najvyšší od 12. januára 2015. Aj samotná TV Markíza bola s priepastným odstupom lídrom trhu celodenne (share 26,6 %) a s rekordným výkonom v prime-time 19:00-23:00 (share 37,8 %) od 1. mája 2016.

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Od 1. 1. 2024 sú dáta analyzované v novej komerčnej cieľovej skupine 13-55.

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA


Vedením rozhlasu je poverený Roman Bomboš

Vedením rozhlasu je poverený 

Roman Bomboš

Rozhlasovú zložku Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) bude od pondelka viesť Roman Bomboš. Doterajší intendant Rádia Slovensko nahradí na poste riaditeľa Slovenského rozhlasu Ľuboša Černáka. TASR o tom informoval hovorca STVR Filip Púchovský.
"Ľuboš Černák sa funkcie vzdal na vlastnú žiadosť z osobných dôvodov, o čom informoval generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, ten poveril od 1. júla vedením Slovenského rozhlasu Romana Bomboša," spresnil Púchovský.
Bomboš pracuje v Slovenskom rozhlase od polovice 90. rokov, okrem moderovania a hudobnej dramaturgie sa venuje aj tvorbe scenárov podujatí a televíznych relácií. Od januára 2023 šéfoval Bomboš rozhlasovému programu RTVS.
V pondelok 1. júla nadobudol platnosť nový zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Zákon mení kreovanie orgánov telerozhlasu. O voľbe generálneho riaditeľa bude rozhodovať deväťčlenná rada, bude mať i kompetenciu riaditeľa odvolať. Vzniká i nový poradný orgán rady - deväťčlenná etická komisia, ktorá bude dohliadať na dodržiavanie etických noriem novinárskej práce v STVR. Zákon takisto stanovuje povinnosť zabezpečiť programy zamerané na krajanskú komunitu v zahraničí, kvantifikuje aj povinný podiel vysielania regionálnych štúdií.


Zdroj: TASR

Prezident verí, že v Rade STVR budú osobnosti, za ktoré sa občania nebudú hanbiť

Prezident verí, že v Rade STVR budú osobnosti,



 za ktoré sa občania nebudú hanbiť

Prezident Peter Pellegrini zdôvodnil podpis zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) tým, že legislatíva podľa neho nezakladá dôvodné podozrenia z nesúladu s Ústavou SR a nezasahuje do slobody slova. Nevidí ani rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je viazaná SR. Zároveň verí, že napriek zmierneniu podmienok na členstvo v Rade STVR zveria príslušné ministerstvá a parlament tieto posty osobnostiam, za ktoré sa občania nebudú musieť hanbiť. Informoval o tom na sociálnej sieti.
"Ak sa vládna koalícia dovoláva väčšej odbornosti pri riadení verejnoprávneho média, nech k nej sama prispeje zvolením skutočných odborníkov, za ktorých hovorí ich celoživotná práca v mediálnej či ekonomickej oblasti, a nie výstrelky na sociálnych sieťach či spochybňovanie základných vedeckých faktov," vyhlásil Pellegrini. Dobrú voľbu členov Rady STVR označil za dobrý predpoklad na zvolenie kvalitného generálneho riaditeľa a následné naplnenie cieľov, ktoré si samotná vládna koalícia v schválenom zákone stanovila.
V texte schváleného zákona Pellegrini podľa svojich slov nevzhliadol rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Zároveň však upozornil vládnu koalíciu, že od augusta budúceho roka sa začne uplatňovať nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, ktorým sa stanovuje spoločný rámec pre mediálne služby na vnútornom trhu a mení sa smernica zvaná Európsky akt o slobode médií. "Je preto úlohou vlády a parlamentu, aby náležite posúdili súlad prijatého zákona s týmito v budúcnosti platnými európskymi smernicami a v prípade akýchkoľvek pochybností ich za nastávajúcich 13 mesiacov uviedli do súladu," podotkol.
V prípade, že sa tento zákon stane predmetom záujmu európskych orgánov, hlava štátu verí, že voči Slovensku uplatnia rovnaký meter ako voči iným krajinám, v ktorých prišlo k zmenám vo verejnoprávnych médiách za podstatne búrlivejších okolností.
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa mení na Slovenskú televíziu a rozhlas. Riaditeľa bude po novom voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý v pondelok nadobudol účinnosť. Dňom účinnosti zákona zároveň zaniká funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.


Zdroj: TASR

RpMS je pripravená začať vykonávať kompetencie koordinátora digitálnych služieb

RpMS je pripravená začať vykonávať kompetencie



 koordinátora digitálnych služieb

Rada pre mediálne služby (RpMS) je plne pripravená okamžite začať vykonávať kompetencie koordinátora digitálnych služieb. Ide o prirodzené rozšírenie jej doterajšej pôsobnosti v regulácii online obsahu. Okrem iného spolupracovala na tvorbe usmernení ako postupovať pri sťažnostiach a certifikáciách podľa Aktu o digitálnych službách. Pripravila tiež informačnú kampaň o praktickom význame tohto aktu pre používateľov internetu. TASR o tom informovala vedúca komunikačného odboru rady Lucia Michelčíková.
"RpMS má vybudovanú funkčnú sieť vzťahov s najväčšími platformami na zdieľanie obsahu - Facebook, YouTube, TikTok, X. Pravidelne komunikujeme s jej zástupcami a prostredníctvom špecializovaného eskalačného kanála vytvoreného na základe tejto spolupráce priamo pre účely Rady nahlasujeme platformám potenciálne nelegálne obsahy a obsahy porušujúce normy komunity," vysvetlil riaditeľ rady Martin Dorociak.
Ako doplnil, zabezpečuje sa tak rýchlejšie a efektívnejšie odstraňovanie toxického online obsahu. Pre ich analytickú činnosť popritom podľa neho získavajú cenné informácie o efektivite prístupu k detegovaniu a odstraňovaniu takéhoto obsahu zo strany platforiem. Rada je podľa hovorkyne zároveň komunikačným kanálom pre ostatné relevantné slovenské inštitúcie, za ktoré sporné obsahy centralizovane nahlasuje platformám.
Koordinačným orgánom pre dohľad nad dodržiavaním povinností poskytovateľov online sprostredkovateľských služieb vrátane internetových vyhľadávačov sa stane RpMS. Vyplýva to z návrhu novely zákona o mediálnych službách a transpozície príslušných nariadení Európskej únie, ktorý vo štvrtok (27. 6.) schválili poslanci Národnej rady SR.



Zdroj: TASR

30. 6. 2024

Zomrel Martin Mull

Zomrel Martin Mull


Vo veku 80 rokov zomrel americký komediálny herec Martin Mull, ktorého si diváci môžu pamätať napríklad zo seriálov Roseanne (1988 – 2018), Sabrina – mladá čarodejnica (1996 – 2003) či Dva a pol chlapa (2003 – 2015). Smutnú správu potvrdila jeho dcéra Maggie Mull. Podľa nej umelec, ktorý sa venoval aj hudbe a maľovaniu, zomrel vo štvrtok (28. 6.) doma po boji s dlhou chorobou.

Martin Eugene Mull sa narodil 18. augusta 1943 v Chicagu. Študoval umenie na Rhode Islande a v Ríme. Do šoubiznisu sa dostal ako textár so skladbou A Girl Named Johnny Cash (1970) pre speváčku Jane Morgan. Hudbu kombinoval s komédiou v rámci svojich vystúpení po hollywoodskych kluboch v 70. rokoch. Celonárodne sa preslávil účinkovaním v satirickej telenovele Mary Hartman, Mary Hartman (1976 – 1977) a jej spinoffe Fernwood 2 Night (1977).

Predstavil sa vo filmoch ako My Bodyguard (1980), Pán v domácnosti (1983), Na stope (1985), Lyžiarska hliadka (1990), Hráč (1992), Otec v sukni (1993), Všade samé zvončeky (1996) alebo Vrahúni (2010). Postaral sa napríklad o scenár filmu Rented Lips (1988) režiséra Roberta Downeyho Sr., kde si tiež zahral po boku jeho syna Roberta Downeyho Jr.

Objavil sa v mnohých televíznych projektoch a okrem zmienených si zahral napríklad aj v seriáloch Arrested Development (2003 – 2019), Ranč (2016 – 2020) alebo Viceprezident(ka) (2012 – 2019), ktorý mu vyniesol aj nomináciu na cenu Primetime Emmy.

Zdroj: SITA

Opozícia sa chce pre zákon o zrušení RTVS obrátiť na Európsky súd

Opozícia sa chce pre zákon o zrušení RTVS


 obrátiť na Európsky súd


Strana progresívne Slovensko (PS) sa chce pre zákon o zrušení RTVS obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva. V dnešnej diskusii RTVS Sobotné dialógy to uviedol predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci. Dôvodom je podľa neho nesúlad zákona s európskymi predpismi, ako aj porušenie princípov právnej istoty. Dubéci skritizoval, že zákon, ktorý má mať účinnosť od 1. júla, stále nie je podpísaný prezidentom SR, čo podľa neho môže byť problémom.
Podpredseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko v diskusii uviedol, že je v rukách prezidenta Petra Pellegriniho, kedy tento zákon podpíše a nevidí v tom žiadny problém. Dubéci ďalej skritizoval postup vlády pri prijímaní lex atentátu, ktorý podľa neho rieši nepodstatné veci na úkor problémov obyvateľov Slovenska. Podľa Dubéciho má takýto zákon riešiť primárne bezpečnosť, a nie doživotnú rentu pre ústavných činiteľov. Odsúdil tiež zásah zákona do zhromažďovacieho práva.


Zdroj: SITA