12. 8. 2023

Zlatého leoparda filmového festivalu v Locarne udelili snímke iránskeho režiséra

Zlatého leoparda filmového festivalu v Locarne

TV and MEDIA: Locarno Film Festival

 

 udelili snímke iránskeho režiséra


Film Mantagheye Bohrani (Kritická zóna) iránskeho režiséra Alího Ahmadzádeho získal v sobotu Zlatého leoparda, hlavnú cenu 76. ročníka medzinárodného filmového festivalu vo švajčiarskom Locarne. TASR o tom informuje na základe agentúry DPA.
Iránsko-nemecká koprodukcia o každodennom živote drogového dílera v Teheráne odráža v zakódovaných obrazoch život v krajine, kde slobodný život nie je samozrejmosťou. Samotný Ahmadzáde na festival cestovať nemohol a iránske úrady ho vyzvali, aby svoju snímku v Locarne nepredstavoval.
Cenu za najlepšiu réžiu získala ukrajinská režisérka Maryna Vrodová za svoj film Stepne, ktorý vznikal v ukrajinsko-nemecko-poľsko-slovenskej koprodukcii. Filmárka žijúca v Kyjeve a Berlíne v ňom rozpráva príbeh vidieckeho života vo svojej vlasti, ďaleko od vojny.
Isold Halldórudóttir a Stavros Zafeiris, hlavní predstavitelia nemeckého filmu Touched, dostali ocenenia za svoj herecký výkon.
V súťaži experimentálneho filmu získala cenu pre najlepší krátky film dánsko-nemecká dráma En Undersögelse af Empati (Štúdia empatie) režisérky Hilke Rönnfeldtovej.
Porota hlavnej súťaže pod vedením francúzskeho herca Lamberta Wilsona udelila druhé najdôležitejšie ocenenie, osobitnú cenu, filmu Nu astepta prea mult de la sfarșitul lumii (Neočakávajte príliš veľa od konca sveta). Rumunský režisér Radu Jude sa v ňom kriticky zaoberá sociálnou nerovnosťou vo svojej vlasti.
Držiteľov tohtoročných cien oznámili pred tým, ako ich večer predstavia publiku na galapodujatí na Piazza Grande, hlavnom námestí malebného rekreačného strediska na švajčiarskom brehu jazera Lago Maggiore.
V rámci festivalu premietli od 2. augusta 214 celovečerných, krátkometrážnych a dokumentárnych filmov vo viacerých súťažných i mimosúťažných sekciách.


Zdroj: TASR

TO JE TV!

 TO JE TV!



11. 8. 2023

Zomrela Michela Murgiová

Zomrela Michela Murgiová

Zomrela významná talianska spisovateľka a aktivistka Michela Murgiová -  Kniha - Kultúra - Pravda

 

Vo veku 51 rokov zomrela talianska spisovateľka, dramatička, novinárka a bojovníčka za občianske práva
Michela Murgiová, informovala v piatok agentúra ANSA.
Murgiová, ktorá sa narodila v Cabras na Sardínii a bola známa svojimi kampaňami za práva LGBTQ+ ľudí i eutanáziu, pred niekoľkými mesiacmi verejne prezradila, že jej diagnostikovali rakovinu obličiek v štvrtom štádiu.
Podľa článku v denníku The Guardian sa táto oceňovaná spisovateľka a intelektuálka rozhodla otvorene hovoriť o svojej chorobe, pokračovať v písaní článkov a vystupovaní vo verejných diskusiách.
V júli ešte oznámila, že sa - v spoločnosti blízkych priateľov, ktorých nazývala svojou queer rodinou - vydala za talianskeho herca a režiséra Lorenza Terenziho.
Na správu o jej smrti hneď vo štvrtok reagovali desiatky
spisovateľov, politikov, umelcov a intelektuálov.
Medzi nimi bol aj člen stredoľavej Demokratickej strany (PD) Alessandro Zan, ktorý - sám gay - vypracoval zákon na kriminalizáciu homofóbie. Vatikán a krajne pravicové strany boli proti jeho prijatiu.
Národné združenie talianskych partizánov (ANPI) sa so spisovateľkou, známou svojím antifašizmom, rozlúčilo na platforme Twitter známym popevkom: "Bella, ciao" zo známej talianskej antifašistickej piesne.
V roku 2022 Murgiová napísala esej pod názvom God Save the Queer, v ktorej sa zamýšľala nad možnosťou byť súčasne feministkou a kresťankou. V roku 2018 Murgiová zverejnila satirický manuál s názvom Ako sa stať fašistom, v ktorom sa snažila vysvetliť vzostup pravicového extrémizmu.
Po jej skone sústrasť jej pozostalým vyjadrila aj talianska krajne pravicová premiérka Giorgia Meloniová, pričom v príspevku na sociálnych sieťach o Murgiovej napísala: "Bola to žena, ktorá bojovala za svoje idey, a hoci boli odlišné od mojich, veľmi to oceňujem."
Murgiová, ktorá v roku 2010 získala literárnu cenu Premio Campiello, pritom označila súčasnú taliansku vládu za "fašistickú"
a vyhlásila: "Dúfam, že zomriem, keď Meloniová už nebude premiérkou".
Murgiová bola dramatička, esejistka a publicistka. Literárne debutovala v roku 2006 románom Il Mondo Deve Sapere (Svet musí vedieť) - satirou o vykorisťovaní v telemarketingovom call centre. Román poslúžila ako predloha pre rovnomennú divadelnú hru, adaptovanú neskôr ako film Tutta la vita davanti z roku 2008.
Jej najznámejšia kniha Accabadora (2009 ) o eutanázii a adopcii jej priniesla mnoho ocenení a vyšla aj v slovenskom preklade, podobne ako i román Stretnutie.


Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Udeľovanie prestížnych amerických televíznych cien Emmy sa z dôvodu štrajkov hollywoodskych hercov a scenáristov presúva z pôvodne plánovaného septembra na 15. január 2024. Takmer štvormesačný odklad oznámila vo štvrtok americká Akadémia televíznych umení a vied (ATAS), ktorá ceny udeľuje, a tiež televízna stanica Fox, ktorá má z galavečera vysielať priamy prenos.
Aktuálny štrajk je prvým takýmto spoločným protestom hollywoodskych hercov a scenáristov. Snažia sa ním dosiahnuť lepšie pracovné podmienky a vyššie platy a brániť sa voči hrozbám, ktoré pre ich odvetvie predstavuje umelá inteligencia.
Hollywoodske hviezdy by sa pre prebiehajúci štrajk zrejme nemohli zúčastniť na slávnostnom odovzdávaní cien Emmy, ak by sa podujatie konalo v pôvodnom septembrovom termíne. Scenáristi by zase nemohli pripraviť podklady ani vtipy pre moderátora galavečera.
Dlhý odklad odovzdávania cien má teraz obom stranám poskytnúť dostatočný čas na vyriešenie nezhôd. Agentúra AFP však v tejto súvislosti pripomína, že od začiatku už takmer 100 dní trvajúceho štrajku spolu oficiálne takmer nerokovali.
O možnom odklade galavečera sa špekulovalo už celé týždne, až teraz však bol oficiálne potvrdený. Odovzdávanie Emmys sa v novom januárovom termíne ocitne priamo uprostred nabitej sezóny udeľovania hollywoodskych filmových cien. Ceny Emmy sa totiž teraz budú udeľovať týždeň po Zlatých glóbusoch a len 24 hodín po Critics Choice Awards, a teda cenách Združenia amerických a kanadských kritikov.
Ceny Emmy sú považované za "televíznych Oscarov". ATAS ich udeľuje už od roku 1949. Naposledy bolo ich odovzdávanie presunuté v roku 2001 v dôsledku teroristických útokov z 11. septembra.

                

Ruský technologický gigant VK v piatok oznámil, že presúva svoje aktivity z Britských Panenských ostrovov späť do Ruska. Reaguje tým na výzvu Moskvy, aby sa spoločnosti registrované v "nepriateľských krajinách" vrátili domov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
VK, po spoločnosti Yandex druhá najväčšia ruská internetová firma, prevádzkuje populárne sociálne siete VKontakte a Odnoklassniki, ktoré mesačne navštevuje viac ako 100 miliónov používateľov. Ruské spoločnosti čelia čoraz väčším obmedzeniam a kontrolám zo strany zahraničných orgánov, odkedy Moskva minulý rok zaútočila na Ukrajinu.
VK vo vyhlásení uviedla, že jej akcionári a predstavenstvo schválili rozhodnutie, na základe ktorého bude spoločnosť pôsobiť v Rusku "ako medzinárodná akciová spoločnosť v súlade s ruským právom".
VK tiež v piatok oznámila stiahnutie svojich depozitných certifikátov (GDR) z londýnskej burzy cenných papierov. V apríli 2022 Rusko prijalo zákon, ktorý zakazuje ruským spoločnostiam obchodovať so svojimi akciami v zahraničí prostredníctvom týchto nástrojov, teda cenných papierov predstavujúcich podiel v zahraničnej spoločnosti, s cieľom obmedziť zahraničnú kontrolu nad ruskými spoločnosťami.
Spoločnosť bude teraz primárne kótovaná v Moskve a registrovaná na ostrove Okťabrskij v Kaliningradskej oblasti, ktorý je jednou z dvoch osobitných daňových zón zriadených s cieľom prilákať späť offshore spoločnosti, ako aj získať zahraničné investície.


                         


Vláda Burkiny Faso, ktorú vedie junta, pozastavila vysielanie jednej z najpopulárnejších rozhlasových staníc v krajine po tom, ako odvysielala rozhovor, ktorý bol považovaný za "urážlivý" voči novým vojenským predstaviteľom susedného Nigeru. TASR informáciu prevzala z piatkovej správy tlačovej agentúry AFP.
Činnosť rozhlasovej stanice Radio Omega pozastavili vo štvrtok s okamžitou platnosťou "až do odvolania", uviedol vo vyhlásení burkinský minister komunikácií Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo. Dodal, že toto opatrenie je "vo vyššom záujme štátu".
Stanica, ktorá je súčasťou mediálnej skupiny Omega vlastnenej burkinským novinárom a bývalým ministrom zahraničných vecí Alphom Barrym, prestala vysielať po vydaní daného vyhlásenia vo štvrtok neskoro večer.
Kanál odvysielal rozhovor s Ousmanom Abdoulom Moumounim, hovorcom novozaloženej nigerskej skupiny, ktorá vedie kampaň za návrat nigerského prezidenta Mohameda Bazouma k moci. Tohto demokraticky zvoleného lídra zvrhli 26. júla príslušníci prezidentskej gardy.
Moumouni sa vyjadril "urážlivo na adresu nových nigerských orgánov", povedal Ouedraogo, ktorý je zároveň hovorcom burkinskej vlády.
Moumouniho organizácia "jasne vedie kampaň za násilie a vojnu proti suverénnemu nigerskému ľudu" a "všetkými prostriedkami" sa snaží obnoviť vládnutie Bazouma, vyhlásil ďalej Ouedraogo.
V Burkine Faso došlo minulý rok k dvom vojenským prevratom. Oba – podobne ako v Mali a Nigeri – čiastočne vyvolala nespokojnosťou s neúspechmi pri potláčaní džihádistického povstania.
Burkina Faso pohotovo vyjadrila solidaritu s novými nigerskými lídrami a pridala sa k Mali, ktoré varovalo, že akýkoľvek vojenský zásah zameraný na obnovenie moci Bazouma bude považovať za "vyhlásenie vojny" proti sebe.
Burkinské orgány v uplynulých mesiacoch pozastavili vysielanie francúzskych spravodajských televíznych staníc La Chaine Info (LCI) a France24, ako aj rozhlasovej stanice Radio France Internationale (RFI). Vyhostili tiež korešpondentov francúzskych denníkov Libération a Le Monde.






Copyright  © TASR 2023

 



Moment explózie bezpilotného lietadla v Moskve, ktorý podľa ruských úradov zneškodnila protivzdušná obrana, sa objavil v priamom prenose z národného šampionátu vo veslovaní. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ruské nezávislé médium Meduza a viaceré telegramové kanály.
Propagandisti uvádzajú, že dron smeroval na jeden z objektov v ruskom hlavnom meste. Telegramový kanál „Shot“ s odvolaním sa na zdroj zasa naznačil, že cieľom bola Karamyševská vodná elektráreň. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské bezpilotné lietadlo sa pri lete k cieľu v Moskve zaseklo, čo spôsobilo jeho pád.


                            


Muž v Bosne a Hercegovine v piatok zabil svoju bývalú manželku a jej vraždu naživo vysielal na platforme Instagram. Na úteku potom zabil ďalších dvoch ľudí a napokon sa sám pripravil o život. Polícia v meste Tuzla informovala, že okrem troch mŕtvych si mužovo vyčíňanie vyžiadalo aj troch zranených.
Prokuratúra v Tuzle uviedla, že po tom, čo zabil exmanželku, muž vyzbrojený pištoľou zabil muža a jeho syna na ulici v neďalekom meste Gradačac. Na ďalších lokalitách v meste zranil policajta, ďalšieho muža a ženu. Úrady zatiaľ neposkytli viac detailov ani možné motívy činu.
Miestne médiá muža identifikovali ako Nermina Sulejmanovića z mesta Gradačac. Muž najprv ráno zverejnil na Instagrame video, v ktorom divákom povedal, že v živom prenose uvidia vraždu. Následne ukazuje ako berie zbraň a strelí ženu do čela, zatiaľ čo je neďaleko počuť plačúce dieťa. Keď po ňom pátrala polícia, zverejnil ďalšie video, v ktorom povedal, že na úteku strelil najmenej dvoch ďalších ľudí.

  

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA






"Šokujúca a úplne neočakávaná prehra amerického ženského futbalového tímu so Švédskom je plne symbolická pre to, čo sa deje s naším kedysi veľkým národom pod vedením pokriveného Joea Bidena. Mnohé z našich hráčok boli voči Amerike otvorene nepriateľské. Žiadna iná krajina sa nesprávala takýmto spôsobom, ba ani sa k tomu nepriblížila. Pekná strela Megan, USA idú do pekla! Urobme znova Ameriku skvelou.“
Donald Trump

Voyo vyráža na festival Grape

 Voyo vyráža na festival Grape

 


Popri skvelej hudbe na Voyo stage-i sa budú môcť fanúšikovia Voyo v spoločnej zóne, ktorú pripravujeme s partnermi Refresher a Red Bull, stretnúť so známymi tvárami či zapózovať si na červenom koberci, ale aj pri originálnych foto spotoch či vyhrať zaujímavé ceny.


Trinásty ročník festivalu Grape bude opäť výnimočný, a tentokrát nielen vďaka jedinečným hudobným vystúpeniam. Príjemnú festivalovú atmosféru tento rok na trenčianskom letisku obohatí aj streamovacia služba Voyo. Popri skvelej hudbe na Voyo stage-i sa budú môcť fanúšikovia Voyo v spoločnej zóne, ktorú pripravujeme s partnermi Refresher a Red Bull, stretnúť so známymi tvárami či zapózovať si na červenom koberci, ale aj pri originálnych foto spotoch či vyhrať zaujímavé ceny.

Voyo vyráža už v piatok a v sobotu 11. a 12. augusta 2023 na obľúbený festival Grape, ktorý ponúka množstvo zážitkov. Jedným z nich je aj úplne nový Voyo stage, na ktorom sa budú striedať atraktívne mená súčasnej českej a slovenskej hudobnej scény. Na pódiu svoje vystúpenia predvedú interpreti ako Annet X, NobodyListen, Nik Tendo, Samey, Paulie Garand & Zea, Zayo, Emma Smetana & Jordan Haj a mnohí ďalší.

„Veľmi sa tešíme, že Voyo tento rok vyráža aj mimo digitálneho priestoru a že budeme môcť na festivale Grape priblížiť naše prémiové programy k divákom a priniesť špeciálne zážitky tým, ktorí Voyo dôverne poznajú, ale aj tým, ktorí ešte nepatria k viac ako 570-tisíc predplatiteľom našej streamovacej služby na Slovensku a v Česku. Na festival Grape prichádzame s Voyo stage po prvýkrát a veríme, že sa nám spolu s našimi partnermi Refresher a Red Bull podarí ponúknuť návštevníkom festivalu v našej zóne pestrý, 33originálny a štýlový program,“ povedal Michal Borec, riaditeľ Centra marketingu skupiny Markíza.

Okrem hudobných zážitkov však toho na milovníkov festivalovej atmosféry, ktorí sa prídu pozrieť do našej zóny, čaká ešte omnoho viac. Voyo pripravilo napríklad viacero špeciálnych foto spotov, vďaka ktorým budú mať návštevníci Grape-u príležitosť zachytiť nezabudnuteľné okamihy, vytvoriť si zaujímavý content na sociálne siete a odniesť si tak tie najlepšie spomienky so sebou. Chýbať nebude ani červený koberec, vďaka ktorému zažijú všetci, ktorí sa po ňom prejdú, ozajstné hviezdne momenty.  Zapózovať môžu aj profesionálnym fotografom, ktorí ich zvečnia ako ozajstné celebrity. Milovníkov „selfíčok“ poteší aj imidžový kútik plný zrkadlenia. To umožní pohrávať sa s predstavivosťou v duchu tohtoročnej témy Grape-u „Mirror Mirror“.  

Mediálne výstupy z festivalu Grape každoročne na webe a sociálnych sieťach Refresheru zabávajú desaťtisíce čitateľov a divákov. Vďaka partnerstvu so značkami Voyo a Red Bull môžeme tento obsah povýšiť na novú úroveň a v spoločnej zóne priniesť „Svet modernej generácie“ priamo na festival," povedal Samuel Majdek, kreatívny riaditeľ Refresher SK & CZ.

Fanúšikovia programov Voyo a televízie Markíza sa môžu tešiť aj na osobnosti známe z obrazoviek či na úspešných influencerov. V našej zóne môžu návštevníci festivalu stretnúť, okrem iných, aj herečky a hercov zo seriálového hitu Pán profesor či najznámejšieho slovenského hospodára Martina Bagara, ktorý im o obľúbenej šou Farma prezradí všetko, čo ich zaujíma. Fanúšikovia šou, ktorí uvažujú o tom, že by si radi vyskúšali život na statku, sa môžu priamo v našej zóne registrovať na kasting. Chýbať nebudú ani Tomáš Tarr a Marcela Dolniaková z Ruže pre nevestu, ale aj ďalšie účastníčky tejto obľúbenej reality šou.  

Festival Grape a zóna s Voyo stage-om bude aj zastávkou Love Island road show. V sobotu tam zaparkuje luxusná limuzína, ktorá privezie „srdiečka“ z minulých ročníkov obľúbenej šou Love Island. Vilda, Pítr, Gabi, Martin, Lucia, ale aj víťazi poslednej série Kryštof a Denisa, majú pre všetkých pripravené horúce výzvy plné zábavy a adrenalínu. Kto v nich obstojí, môže získať Golden Ticket, vďaka ktorému postúpi priamo do luxusnej vily na nádherných Kanárskych ostrovoch ako ďalšia bombshell.

Aj mimo koncertov bude o zážitky s Voyo postarané. Noc a ráno na Voyo Stage bude totiž patriť premietaniu exkluzívnych Voyo titulov. Priamo na Grape je prichystaná nezabudnuteľná seriálová jazda a ako bonus aj popcorn k tomu. Počas prestávok sme tiež na Voyo stage pripravili pútavé diskusie na rôzne témy, ktoré pripravujú Voyo a Refresher. Budú to diskusie o trendoch v móde či o jej vplyve na spoločnosť, ale tiež diskusie na tému "Ako volia mladí". Pre tých odvážnejších naši moderátori nadviažu diskusie aj na témy randenia v online priestore.

 

10. 8. 2023

RTVS ovládla prime-time futbalom a detektívnym seriálom

 RTVS ovládla prime-time futbalom

 


 a detektívnym seriálom

RTVS v stredu 9. augusta kraľovala rebríčkom sledovanosti v prime-time. Na :Športe ponúkla futbalový zápas Slovan Bratislava - Maccabi Haifa v rámci 3. predkola Ligy majstrov 2023/24. Jednotka prilákala divákov detektívnou sériou Vraždy v...


Futbalový zápas Slovan Bratislava - Maccabi Haifa si v stredu večer na :Športe nenechalo ujsť až 304.000 pri trhovom podiele 18,2 % v univerzálnej cieľovej skupine a športový prenos sa stal najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Dominoval aj v cieľovej skupine 12+, kde dosiahol trhový podiel až 19,9 %.

Jednotka ponúkla divákom už tradične ďalšiu epizódu z obľúbeného detektívneho seriálu Vraždy v... Vraždy v Bastii si pozrelo 264.000 pri trhovom podiele 14,9 % v cieľovej skupine 12+ a v danom čase bol program trhovou dvojkou.

Vysokej sledovanosti sa tešila aj Dvojka, ktorá v prime-time odvysielal dokument Whitney Houston: Smiem byť sama sebou?. Ten prilákal k obrazovkám 74.000 pri trhovom podiele 4,2 % v univerzálnej cieľovej skupine

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

Zomrel Jamie Reid

Zomrel Jamie Reid

Jamie Reid obituary

 

Vo veku 76 rokov zomrel britský grafický dizajnér Jamie Reid, ktorý sa preslávil vytvorením obalov niekoľkých platní a singlov pre anglickú punkovú skupinu Sex Pistols.
Umelec skonal v utorok, informuje tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho galeristu Johna Marchanta. Reidove špecifické a výrazné návrhy sú všeobecne považované za umelecky inovatívne a "klasické".
Marchant, Reidov dlhoročný spolupracovník, ktorý zastupuje jeho archív, pri oznámení o úmrtí uviedol, že výtvarník zanechal po sebe "obrovské dedičstvo".
Jedným z Reidových najznámejších diel je obal singla God Save the Queen z roku 1977. Použil na ňom vystrihnuté novinové titulky na názov skupiny a danej piesne preložené cez oči a ústa britskej kráľovnej Alžbety II.
Na jedinom štúdiovom albume tejto skupiny Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols (1977) bola použitá podobná technika na žltom a ružovom pozadí.
Reidove diela sa stali symbolom punkového hnutia a v súčasnosti zdobia steny významných svetových umeleckých inštitúcií vrátane Tate Britain v Londýne a Múzea moderného umenia (MoMA) v New Yorku.


Zdroj: TASR

Zomrel Robbie Robertson

Zomrel Robbie Robertson

Robbie Robertson dies aged 80


Vo veku 80 rokov v stredu po dlhej chorobe zomrel kanadský gitarista, spevák a skladateľ Robbie Robertson z rockovej skupiny The Band. Pre týždenník Variety to povedal jeho manažér Jared Levine. Dodal, že hudobník zomrel v kalifornskom Los Angeles v kruhu rodiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.
Robbie Roberston bol zakladateľom kanadsko-americkej rockovej skupiny The Band, kde pôsobil ako gitarista a textár. Napísal text k viacerým najznámejším skladbám skupiny, ako sú "The Weight" či "Up On Cripple Creek".
Kapela The Band ukončila činnosť v roku 1976 koncertom The Last Waltz v San Franciscu, ktorý zaznamenal a neskôr ako snímku mimosúťažne predstavil na festivale v Cannes režisér Martin Scorsese.
Robertson sa po rozpade skupiny vydal na sólovú hudobnú dráhu a vydal niekoľko samostatných albumov. Spolupracoval aj so Scorsesem, pre ktorého skomponoval soundtracky k viacerým snímkam. Pracoval tiež na Scorseseho filme Vrahovia mesiaca kvetov (Killers of the Flower Moon), ktorý má vyjsť v októbri.
Robbie Robertson pôsobil v 60. a 70. rokoch minulého storočia aj ako gitarista slávneho hudobníka Boba Dylana.


Zdroj: TASR

TV JOJ NA HRANE

TV JOJ NA HRANE

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 10. augusta predseda SaS Richard Sulík a Milan Majerský, predseda KDH.

Hovoriť budú o aktuálnych politických otázkach, o opatreniach v boji proti zdražovaniu, o raste cien energií a hypotekárnych úrokov, ale aj o plánoch politikov na obmedzenie ziskov bánk. Divákom ponúkneme prieskum agentúry AKO pripravený pre reláciu Na hrane o druhej voľbe voličov.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 10. augusta o 21:50 na JOJke.

9. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Federálny súd v New Yorku v pondelok zamietol žalobu exprezidenta USA Donalda Trumpa, v ktorej tvrdil, že ho novinárka E. Jean Carrollová v súvislosti s prípadom týkajúcim sa sexuálneho napadnutia v amerických médiách ohovárala, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.
Carrollová v máji tohto roka v občianskoprávnom spore vysúdila od Trumpa odškodné vo výške päť miliónov dolárov za sexuálne napadnutie, ktorého sa mal dopustiť ešte v 90. rokoch minulého storočia. Trump to odmietol a voči verdiktu sa odvolal.
Exprezident USA podal na 79-ročnú bývalú publicistku časopisu Elle žalobu ešte v júni. Tvrdil v nej, že ho Carrollová ohovárala, keď americkým médiám aj po vynesení rozsudku tvrdila, že ju znásilnil.
Sudca newyorského okresného súdu Lewis Kaplan však v pondelkovom odôvodnení zamietnutia tejto žaloby uviedol, že Carrollovej tvrdenia o znásilnení sú "v podstate pravdivé", cituje AFP.
Carrollová počas svojej výpovede v predchádzajúcom procese uviedla, že Trump ju v 90. rokoch znásilnil v skúšobnej kabínke obchodného domu na Manhattane. V októbri 2022 Trump údajne poškodil jej dobré meno, keď na svojej sociálnej sieti Truth Social jej tvrdenia označil za klamstvá.




Iracká komisia pre komunikáciu a médiá (CMC) v utorok nariadila všetkým mediálnym spoločnostiam a sociálnym médiám v Iraku, aby nepoužívali výraz "homosexualita" a namiesto toho zvolili slovné spojenie "sexuálna deviácia". Hovorca vlády uviedol, že trest za porušenie nových pravidiel ešte nebol stanovený, ale mohol by údajne zahŕňať pokutu.
CMC vo svojom vyhlásení podľa agentúry Reuters uviedla aj to, že zakázané je aj používanie termínu "gender".
Tieto zákazy sa vzťahujú aj na všetky mobilné a internetové spoločnosti, ktoré majú licenciu od CMC, ako aj na mobilné aplikácie.
Agentúra Reuters pripomenula, že Irak výslovne nekriminalizuje homosexuálny pohlavný styk, ale voľne definované ustanovenia o morálke v jeho trestnom zákonníku sa využívajú i na útoky proti LGBT+ ľuďom.
Hlavné iracké politické strany v posledných dvoch mesiacoch zintenzívnili kritiku práv LGBT+ ľudí, pričom počas protestov šiitských moslimských frakcií proti nedávnemu páleniu Koránu vo Švédsku a Dánsku sa často pálili aj dúhové vlajky.
Podľa údajov Our World in Data homosexuálny pohlavný styk je trestný vo viac ako 60 krajinách, dodal Reuters.

 

 

Copyright © TASR 2021

Taraba klame, administrátor stránky Hoax a podvody ho nekontaktoval

 Taraba klame, administrátor stránky 



Hoax a podvody ho nekontaktoval



Polícia označila dnešný status poslanca Národnej rady SR Tomáša Tarabu (na kandidátke SNS) za klamstvo a konštatuje, že sa nenechá zatiahnuť do predvolebnej kampane. Taraba napísal na Facebooku status adresovaný generálnemu prokurátorovi, v ktorom píše, že ho kontaktoval príslušník polície a administrátor stránky Hoax a podvody – Polícia SR a žiada ho, aby posúdil, či sa mu majiteľ tohto profilu v správach nevyhráža ako poslancovi parlamentu. Zverejnil dve správy, ktoré mu údajne prišli cez messenger z profilu Dávid Púchovský, v ktorých sa píše, „Aby si sa ty nemusel premenovať, keď sa dostaneš do parlamentu a budeš musieť chodiť kanálmi“ a „Zbabelec, ktorý sa bojí odpísať, neurobíš po voľbách nič, a aj keby, zastrašiť sa rozhodne nenechám, ako sa má p. Košč, mimochodom, dobre sa ti spáva?“

Stránka Hoax a podvody – Polícia SR reagovala, že ide o dezinformáciu a klamstvo. „Medzi týmito dvoma osobami neprebehla nikdy žiadna komunikácia. Uverejnené správy boli účelovo zmanipulované, aby sa názvom i fotkou podobali na reálny profil jeho majiteľa. To, že nejde o reálny profil, je ľahko overiteľné cez unikátnu www adresu, ktorú, pochopiteľne, autor dezinformácie nikdy neposkytne,“ uviedla polícia. Ako pokračovala, v Tarabovom statuse sa nachádza aj ďalšia dezinformácia, ktorú polícia vyvrátila už v máji – žiadny príslušník Policajného zboru SR nikdy neverboval pomoc na zásah do volieb na Slovensku v štruktúrach NATO. Taraba totiž napísal, že by mohlo ísť o toho istého človeka, „ktorý podľa správ zápisov zo služobnej cesty bol v štruktúrach NATO verbovať pomoc na zásah do volieb na Slovensku.“ Polícia konštatuje, že zmes klamstiev od politicky exponovanej osoby vníma „ako snahu o zvýšenie jej popularity prostredníctvom najsledovanejších sociálnych sietí štátnych inštitúcií na Slovensku a ako snahu o zatiahnutie našej práce do politickej kampane.“



Zdroj: SITA

Vyjadrenie Krajskej prokuratúry Bratislava k nepravdivým a manipulatívnym vyjadreniam obhajcu v trestnej veci obvinených policajtov

Vyjadrenie Krajskej prokuratúry Bratislava k nepravdivým a



 manipulatívnym vyjadreniam obhajcu v trestnej veci obvinených policajtov


Krajská prokuratúra Bratislava považuje za potrebné, vzhľadom na opakované otázky novinárov, vyjadriť sa k nepravdivým a manipulatívnym vyjadreniam obhajcu v trestnej veci obvinených policajtov.
Už v minulosti Krajská prokuratúra Bratislava opakovane informovala, že z dôvodu absencie poskytnutia súčinnosti vyšetrovateľovi Úradu inšpekčnej služby zo strany vyšetrovateľa NAKA v mesiacoch marec a máj 2021 došlo v mesiaci jún 2021 k vydaniu a odňatiu vyšetrovacích spisov vyšetrovateľkou Úradu inšpekčnej služby v trestnej veci marenia spravodlivosti. Žiadosť vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby z marca 2021 a jeho urgencia z mája 2021, ako aj odpoveď NAKA zo 4. mája 2021 sa nachádzajú vo vyšetrovacom spise.
Uvedený postup vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby preskúmal dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava a tiež dohľadový prokurátor Generálnej prokuratúry SR, bez zistenia pochybení zo strany vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby pri dôvodnosti a zákonnosti zaistenia vyšetrovacích spisov na NAKA v trestnej veci marenia spravodlivosti.
Rovnaké skutočnosti vyplývajú aj zo žiadosti vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby z 2. marca 2022 a z odpovede vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby zo 7.marca 2022, ktorú však už obhajca obvinených policajtov na svojom facebookovom profile nezverejnil v plnom znení a okrem subjektívnych nepravdivých hodnotení, tak vyvolal klamlivé zdanie odlišných vyjadrení Krajskej prokuratúry Bratislava a vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby, konajúceho vo veci marenia spravodlivosti.
Informácie, na ktoré poukazujú médiá, pričom ich preberajú z neznalosti aj niektorí politici a boli dňa 31. júla 2023 zverejnené na facebookovom profile obhajcu s tým, že "Vyvraciame ďalšie klamstvo v kauze "Čurillovcov" sú lživé, zavádzajúce a hraničiace až s etickou prijateľnosťou správania sa advokáta ako obhajcu v trestnom konaní.
V prípade, že obhajca zverejnil z vyšetrovacieho spisu v neskončenej trestnej veci dokumenty polície, z ktorých navyše jeden z dokumentov zverejnil len v jednej časti a druhú časť dokumentu – odpovede vyšetrovateľa zo 7. marca 2022 (dokument má 2 strany), v ktorej sa vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby vyjadril k žiadosti vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby o vydanie vyšetrovacích spisov z marca 2021 a jeho urgencií z mája 2021, ako aj odpovedi NAKA zo 4. mája 2021, už zamlčal, možno takéto konanie obhajcu považovať aj za manipulatívne v snahe vplývať na verejnosť, prípadne na rozhodovanie orgánov ochrany práva."

8. 8. 2023

RTVS sa počas víkendu tešila vysokej sledovanosti

 RTVS sa počas víkendu tešila

 vysokej sledovanosti

RTVS uplynulý víkend vrátila do rozhlasového vysielania a na televízne obrazovky politické diskusné relácie Sobotné dialógy a O 5 minút 12 s veľkým diváckym ohlasom. V sobotu zaujala divákov tradične najmä zábava, keď sa obľúbená šou Záhady tela stala najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Divákov prilákala k televíznym obrazovkám aj talkšou Petra Marcina Neskoro večer.

V piatok sledovalo súťažno-zábavnú šou Milujem Slovensko na Jednotke 194.000 divákov pri trhovom podiele 13 % v cieľovej skupine 12+. Dvojka prilákala divákov najprv klasikou – filmovou adaptáciou románu Františka Hečka Červené víno (68.000 divákov, shr 4,5 %) a neskôr večer talkšou Trochu inak s Adelou, ktorú sledovalo 48.000 divákov pri trhovom podiele 4,1 % v cieľovej skupine 12+.

V sobotu večer oslovila Jednotka divákov už tradične zábavou. K televíznym obrazovkám ich prilákala šou Záhady tela, ktorú si nenechalo ujsť až 308.000 divákov pri trhovom podiele 19,2 % v univerzálnej cieľovej a relácia bola v danom čase jednotkou v sledovanosti a stala sa celkovo najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Záujmu divákov sa tešila aj talkšou Petra Marcina Neskoro večer, ktorú sledovalo až 292.000 divákov pri trhovom podiele 21,6 % v cieľovej skupine 12+ a v danom čase bola taktiež lídrom v sledovanosti. Neskôr večer ponúkla Jednotka divákom spomienkovú reláciu Boli sme pri tom, ktorú sledovalo 96.000 divákov pri trhovom podiele až 11,7 % v univerzálnej cieľovej skupine a taktiež bola jednotkou v sledovanosti v danom čase.

Po júlovej pauze sa do rozhlasového vysielania a na televízne obrazovky vrátili aj politické diskusné relácie Sobotné dialógy s Martou Jančkárovou a O 5 minút 12 s Marekom Makarom. Sobotné dialógy si na spravodajskom okruhu RTVS :24 v sobotu pozrelo 26.000 divákov pri trhovom podiele 3,8 % v cieľovej skupine 12+. V nedeľu prilákala divákov k televíznym obrazovkám diskusná relácia O 5 minút 12, ktorá sav danom čase stala najsledovanejšou televíznou reláciou. Na Jednotke si ju nenechalo ujsť 252.000 divákov pri trhovom podiele až 21,5 % v cieľovej skupine 12+. Na spravodajskom okruhu :24 sledovalo reláciu ďalších 36.000 divákov pri trhovom podiele 3,1 % v univerzálnej cieľovej skupine.

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

ĽSNS sa musí ospravedlniť I. Bihariovej za publikované nepravdivé informácie

ĽSNS sa musí ospravedlniť I. Bihariovej za

 publikované nepravdivé informácie

Strana ĽSNS sa musí ospravedlniť podpredsedníčke mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Irene Bihariovej za nepravdivé informácie, ktoré o nej publikovala vo svojich novinách a na webe. Rozhodol o tom Krajský súd v Banskej Bystrici. TASR o tom informoval riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva.
"ĽSNS dostala v rozsudku uloženú povinnosť zdržať sa obdobných konaní, publikovať na straníckom webe a v novinách ospravedlnenie a uhradiť jej náhradu nemajetkovej ujmy 5000 eur," priblížil.
ĽSNS podľa neho v roku 2019 vo svojich novinách a na webe opakovane zverejnila nepravdivé informácie o údajných tisícových dotáciách vtedajšej ministerky školstva Martiny Lubyovej pre Bihariovej mimovládnu organizáciu. Bihariová poukázala na to, že v článkoch ju nazvali okrem iného "cigánskou fanatičkou". "Rozsudok pripomenul, kadiaľ vedú hranice medzi slobodou slova a šírením dezinformácií, ktoré inú osobu vystavujú spoločenskému poníženiu či virtuálnemu lynču," dodala.

Zdroj: TASR

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

 Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane

Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane.

Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii. 

 Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela na spravodajskej televízii JOJ 24, na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke 

Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu. Hosťami relácie v utorok 8. augusta budú poslanec NR SR Juraj Šeliga (Demokrati) a Denisa Saková, poslankyňa NR SR (Hlas-SD). Rozprávať sa budú o generálnej prokuratúre a jej fungovaní, o aktuálne znovu využitom paragrafe 363, o zmenách plánovaných po voľbách, o rezorte vnútra bez ministra, ale aj o polícii a jej vedení. 

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 8. augusta od 18:00.

Zomrel Dušan Kaprálik

Zomrel Dušan Kaprálik



Vo veku 75 rokov zomrel v utorok v Bratislave herec, režisér i divadelný pedagóg Dušan Kaprálik. Pre TASR to potvrdila PR manažérka z Divadla Nová scéna Zuzana Šebestová.
Dušan Kaprálik ako martinský rodák po maturite na Strednej všeobecnovzdelávacej škole vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po štúdiu uplatnil herecký talent dve sezóny v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Členom Novej scény v Bratislave sa stal v roku 1973, spočiatku pôsobil v jej Poetickom súbore. Ako herec hosťoval aj v Činohre SND, v bratislavskom Divadle a.ha., v trnavskom i martinskom divadle. Intenzívne sa venoval aj réžii. Vyučoval tiež na Konzervatóriu v Bratislave, kde pôsobil 20 rokov.
Dlhoročne sa venuje tiež rozhlasovej, televíznej, filmovej tvorbe aj dabingu. Herecké gény a lásku k divadlu zdedili aj jeho tri deti Zuzana, Martin a Ondrej, ktoré vyštudovali herectvo a Ondrej aj divadelnú réžiu.



Zdroj: TASR

7. 8. 2023

Zomrel William Friedkin

Zomrel William Friedkin

William Friedkin (@WilliamFriedkin) / Twitter

Vo veku 87 rokov v pondelok zomrel americký filmový režisér William Friedkin, ktorý sa preslávil najmä snímkami Vyháňač diabla či Francúzska spojka. Oznámila to jeho manželka Sherry Lansingová.
Friedkin, ktorý zomrel v kalifornskom Los Angeles, údajne do posledných týždňov pracoval, hoci jeho zdravotný stav sa postupne zhoršoval. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.
William Friedkin sa prvýkrát preslávil na začiatku 70. rokov minulého storočia policajnou drámou Francúzska spojka, za ktorú v roku 1972 získal aj Oscara.
Na tento úspech Friedkin nadviazal v roku 1973 s hororovým filmom Vyháňač diabla, ktorý bol nominovaný na dvoch Oscarov a vyhral jeden Zlatý glóbus.
Režisérova kariéra však po nasledujúcej snímke Mzda strachu z roku 1977 začala upadať. Agentúra AFP pripomína, že hoci už nikdy nedosiahol takú slávu ako pri svojich prvých dvoch filmoch, v režírovaní pokračoval až do svojej osemdesiatky.
Jeho posledný film s názvom The Caine Mutiny Court-Martial bude mať premiéru na tohtoročnom filmovom festivale v Benátkach.

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Iracká vláda v nedeľu oznámila, že v celej krajine zakazuje používanie aplikácie Telegram na posielanie správ. Ako dôvod uviedla "obavy o štátnu bezpečnosť". TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Aplikáciu Telegram v Iraku zablokovali od nedeľného poludnia. Používatelia, ktorí sa k Telegramu pripájali prostredníctvom VPN (virtuálnej privátnej siete), sa však do aplikácie stále mohli prihlásiť.
Iracké ministerstvo pre komunikáciu uviedlo, že zákaz Telegramu je potrebný na "ochranu osobných údajov (irackých) občanov", ktoré aplikácia údajne nedodržiava. Vláda dodala, že Telegram neodpovedal na žiadosti o vyriešenie "úniku údajov od jednotlivcov a štátnych inštitúcií, ktoré predstavujú riziko pre národnú bezpečnosť".
Agentúra AFP poznamenala, že aplikácia Telegram je v Iraku mimoriadne populárna. Ako propagandistickú platformu ju tiež využívajú kanály napojené na proiránske politické strany či ozbrojené skupiny. Jeden z takýchto kanálov vyhlásil, že Bagdad zákazom Telegramu "konfiškuje slobodu".
Po desaťročiach konfliktov dosiahol Irak relatívnu stabilitu, no mimovládne organizácie a ľudskoprávni aktivisti tamojšiu vládu stále obviňujú z obmedzovania slobody prejavu. V júli organizácia Amnesty International (AI) vyjadrila znepokojenie nad dvoma návrhmi zákonov irackej vlády, ktoré by "výrazným spôsobom obmedzili právo na slobodu vyjadrovania a pokojné zhromaždenia".











Prvýkrát od začiatku invázie ruských síl Ukrajinu vyšlo tlačené vydanie časopisu Playboy. Na obálke je modelka a televízna moderátorka Iryna Bilocerkovecová, ktorá bola ťažko zranená v prvých dňoch vojny v Kyjevskej oblasti a absolvovala niekoľko operácií, informovala v nedeľu na svojej stránke nemecká spravodajská televízia n-tv.
"Lekári na Ukrajine povedali, že pravdepodobne zomriem. Ale ja som s nimi nesúhlasila," hovorí v rozhovore Bilocerkovecová, ktorej manžel pracoval pre starostu Kyjeva Vitalija Klička. Jej deti mali šťastie a z ostreľovania vyviazli bez zranení.
Priviezli ju do Berlína a niekoľkokrát operovali. "Nešlo o to, aby som zostala krásna. Otázka znela, či budem žiť, alebo nie," uviedla. Pohľad do zrkadla bol vtedy ťažký: "Chýbalo mi jedno oko, všade trčali hadičky a pre operáciu som mala oholené vlasy. Všade stehy, jazvy, rany: Bola som ako Frankensteinova príšera."
Nové číslo obsahuje rozhovory aj s ďalšími účastníčkami projektu Women stay strong (Ženy zostávajú silné). Je venované ženám, ktoré boli zranené v dôsledku ruskej agresie.
Číslo nepôjde do bežného predaja, ale bude zaslané armáde, nemocniciam a tylovým veliteľským stanovištiam, píše sa na webovej stránke Playboya.
"Vojna nás všetkých navždy zmenila. Niektorých z nás postihla menej, iných viac, ale nikto nezostal rovnaký," píše ďalej Playboy. "To, ako prežijeme tragické zmeny, závisí od každého z nás. Bez ohľadu na to, čo sa stane, musíme sa navzájom podporovať a kráčať touto temnotou spoločne."




Zdroj: TASR






Možný súboj medzi technologickými magnátmi Elonom Muskom a Markom Zuckerbergom by mohli vysielať prostredníctvom sociálnej siete X, predtým známej ako Twitter. Podľa spravodajského portálu CNN to tvrdí Musk. Majiteľ platformy v nedeľných tweetoch uviedol, že „v rámci prípravy na súboj počas dňa dvíha činky“ a dodal, že „všetky výnosy poputujú na charitu pre veteránov“. Žiadne ďalšie detaily neposkytol. Dvojica technologických miliardárov sa ešte v júni zdanlivo dohodla na vzájomnom zápase v klietke. CNN pritom pripomína, že minulý mesiac sa stávky na potenciálny súboj zvýšili, keď Zuckerbergova Meta predstavila konkurenta Twitteru s názvom Threads. Zuckerberg v nedeľu popoludní na Muska prostredníctvom Threads reagoval otázkou, či by „nemali použiť spoľahlivejšiu platformu, ktorá dokáže skutočne získať peniaze pre charitu“. „Ja som pripravený. Keď ma (Musk) prvý raz vyzval, navrhol som 26. augusta, ale nepotvrdil to,“ dodal, pričom naznačil, že neočakáva, že by sa súboj naozaj uskutočnil. Od prevzatia Twitteru Muskom v októbri 2022 mnohých používateľov prekvapili zmeny v politike, technické problémy a postoj platformy k obťažovaniu a nenávistným prejavom. Keď preto Meta zverejnila aplikáciu Threads, niektorí ju vnímali ako životaschopnú alternatívu, ktorá by mohla konkurenta odstaviť. Aplikácia zároveň zaznamenala obrovský počiatočný úspech. Právnik zastupujúci Twitter dokonca Mete pohrozil žalobou. Televízia CNN oslovila spoločnosti Twitter a Meta so žiadosťou o komentár, ale zatiaľ nedostala odpovede. 

 Zdroj: SITA

RTVS bude po tretí raz pomáhať prostredníctvom charitatívneho projektu Rádio Slovensko Slovensku

 RTVS bude po tretí raz pomáhať prostredníctvom charitatívneho

 Rádio Slovensko Slovensku – každým dobrým skutkom vyladené - Ľudia - Rádio  Slovensko

 projektu Rádio Slovensko Slovensku

Rádio Slovensko v pondelok 7. augusta už tretíkrát odštartuje v spolupráci s ludialudom.sk charitatívny projekt Rádio Slovensko Slovensku. Redaktorka a moderátorka Rádia Slovensko Marianna Kovácsová prejde počas leta na bicykli naprieč Slovenskom a počas svojej cesty priblíži opäť osudy ľudí a občianskych združení, ktoré sú združené v projekte ludialudom.sk. Pridať sa k nej a pomôcť budú môcť aj poslucháči Rádia Slovensko.


Rádio Slovensko prinesie vo svojom vysielaní počas troch týždňov od 7. do 25. augusta charitatívny projekt Rádio Slovensko Slovensku - každým dobrým skutkom vyladené. Prostredníctvom Rádia Slovensko sa poslucháči budú môcť zoznámiť s osobami i občianskymi združeniami, ktoré sú v tomto neľahkom období odkázané na pomoc iných.

„Veľmi sa teším na pokračovanie projektu Rádio Slovensko Slovensku, a to zvlášť po mimoriadnom úspechu z uplynulých dvoch rokov. Podarilo sa nám vyzbierať už viac ako 80-tisíc €, čo je obrovskou motiváciou pre náš tím pokračovať a pomôcť tak mnohým ďalším ľuďom s ťažkým životným osudom," povedala redaktorka Marianna Kovácsová, ktorá na svojej ceste navštívi vybraných respondentov. „Verím, že opäť sa ku mne po ceste pripoja ďalší cyklisti, ktorí podporia aktivitu niekoľkými kilometrami a podarí sa nám vyzbierať krásnu sumu na podporu tých, ktorí to najviac potrebujú," dodáva odhodlane.

Marianna Kovácsová na svojej cyklotrase prejde celým Slovenskom od východu na západ. Vo všetkých mestách spoznajú poslucháči cez jej vstupy vo vysielaní Rádia Slovensko ľudí či organizácie, ktoré potrebujú pomoc, ale aj ich bližších a vzdialenejších príbuzných a spolupracovníkov, ktorí im osudy a potreby žiadateľov o pomoc priblížia.

„Sme na štarte ďalšej charitatívnej cesty Rádia Slovensko. Náš tím vyráža k 15 príbehom, ktoré potrebujú pomoc. Budeme tam a verím, že v spolupráci s našimi poslucháčmi naplníme očakávania tých, ktorí pomôcť potrebujú a ktorým prinesieme nádej na lepší život. Tešíme sa na viac dobročinného leta," povedal Milan Urbaník, manažér marketingu programových služieb Slovenského rozhlasu, ktorý pri projekte stojí od jeho začiatku. Počas trvania projektu sa v uplynulých dvoch rokoch poslucháčom podarilo prispieť vybraným ľuďom a organizáciou čiastkou až 82 260 €.

Tento rok budú môcť poslucháči pomôcť dvadsiatim príbehom z vysielania Rádia Slovensko darcovskou SMS správou v tvare „DMS LUDIALUDOM“, ktorú zašlú na číslo 877. Cena SMS je 2 €.

Príbehy a výzvy spoznajú poslucháči na vlnách Rádia Slovensko od 7. augusta pravidelne od pondelka do piatka v relácii Dobré ráno, Slovensko! a následne počas celého dňa v krátkych reportážnych vstupoch. Novinky z projektu Rádio Slovensko Slovensku budú dostupné aj na stránke Rádio Slovensko na Facebook-u a na webe www.radioslovensko.sk.