9. 8. 2023

Vyjadrenie Krajskej prokuratúry Bratislava k nepravdivým a manipulatívnym vyjadreniam obhajcu v trestnej veci obvinených policajtov

Vyjadrenie Krajskej prokuratúry Bratislava k nepravdivým a



 manipulatívnym vyjadreniam obhajcu v trestnej veci obvinených policajtov


Krajská prokuratúra Bratislava považuje za potrebné, vzhľadom na opakované otázky novinárov, vyjadriť sa k nepravdivým a manipulatívnym vyjadreniam obhajcu v trestnej veci obvinených policajtov.
Už v minulosti Krajská prokuratúra Bratislava opakovane informovala, že z dôvodu absencie poskytnutia súčinnosti vyšetrovateľovi Úradu inšpekčnej služby zo strany vyšetrovateľa NAKA v mesiacoch marec a máj 2021 došlo v mesiaci jún 2021 k vydaniu a odňatiu vyšetrovacích spisov vyšetrovateľkou Úradu inšpekčnej služby v trestnej veci marenia spravodlivosti. Žiadosť vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby z marca 2021 a jeho urgencia z mája 2021, ako aj odpoveď NAKA zo 4. mája 2021 sa nachádzajú vo vyšetrovacom spise.
Uvedený postup vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby preskúmal dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava a tiež dohľadový prokurátor Generálnej prokuratúry SR, bez zistenia pochybení zo strany vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby pri dôvodnosti a zákonnosti zaistenia vyšetrovacích spisov na NAKA v trestnej veci marenia spravodlivosti.
Rovnaké skutočnosti vyplývajú aj zo žiadosti vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby z 2. marca 2022 a z odpovede vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby zo 7.marca 2022, ktorú však už obhajca obvinených policajtov na svojom facebookovom profile nezverejnil v plnom znení a okrem subjektívnych nepravdivých hodnotení, tak vyvolal klamlivé zdanie odlišných vyjadrení Krajskej prokuratúry Bratislava a vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby, konajúceho vo veci marenia spravodlivosti.
Informácie, na ktoré poukazujú médiá, pričom ich preberajú z neznalosti aj niektorí politici a boli dňa 31. júla 2023 zverejnené na facebookovom profile obhajcu s tým, že "Vyvraciame ďalšie klamstvo v kauze "Čurillovcov" sú lživé, zavádzajúce a hraničiace až s etickou prijateľnosťou správania sa advokáta ako obhajcu v trestnom konaní.
V prípade, že obhajca zverejnil z vyšetrovacieho spisu v neskončenej trestnej veci dokumenty polície, z ktorých navyše jeden z dokumentov zverejnil len v jednej časti a druhú časť dokumentu – odpovede vyšetrovateľa zo 7. marca 2022 (dokument má 2 strany), v ktorej sa vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby vyjadril k žiadosti vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby o vydanie vyšetrovacích spisov z marca 2021 a jeho urgencií z mája 2021, ako aj odpovedi NAKA zo 4. mája 2021, už zamlčal, možno takéto konanie obhajcu považovať aj za manipulatívne v snahe vplývať na verejnosť, prípadne na rozhodovanie orgánov ochrany práva."