29. 11. 2008

MFF Bratislava 2008 News

MFF Bratislava 2008 News
Maďarský režisér István Szabó si dnes prevzal na 10. MFF Bratislava ocenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Cenu mu odovzdali v bratislavskom Auparku pred uvedením filmu Režiséri na niti (Rendezök cérnaszálon, 2008). Na projekcii sa zúčastnila i producentka snímky Judit Ujvári. Ako uviedol programový riaditeľ festivalu Peter Nágel, pri pozývaní hviezd organizátori často zabúdajú, že „len kúsok za našimi hranicami žije výnimočný tvorca, akým je napríklad aj István Szabó, neprehliadnuteľná osobnosť svetovej kinematografie, ktorá si svoj kredit stále drží“. Na MFF Bratislava sa ocsarový režisér István Szabó predstavil nielen osobne, ale aj prostredníctvom filmu Režiséri na niti, v ktorom divákov sprevádza Budapešťou a Prahou spolu so svojím dlhoročným oscarovým priateľom Jiřím Menzlom. Filmári rozprávajú o svojej minulosti a divák má možnosť zoznámiť sa s ich životmi a špecifickým prístupom k Rakúsko-Uhorsku.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Superstar Sk vs. svet again

Superstar Sk vs. svet again
IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 - Týždeň - 2008/47

1. DESMOD-VYROBENÁ PRE MŇA 2. COLDPLAY-VIVA LA VIDA 3. PINK-SO WHAT 4. PERRY KATY-HOT ´N COLD 5. NE-YO-MISS INDEPENDENT 6. LEWIS LEONA-FORGIVE ME 7. ČÍROVÁ MÁRIA-BÚRKA 8. BEYONCE-IF I WERE A BOY 9. PERRY KATY-I KISSED A GIRL 10. SMATANOVÁ ZUZANA-VČELY 11. ŽBIRKA MIRO-VIEŠ BYŤ ZLÁ 15. KOMAJOTA-MESTO V NÁS 17. DESMOD-LAVÍNY 18. CMORIK PETER-SNÁĎ NIE JE HRIECH 19. I.M.T. SMILE-MÁM KRÁSNY SEN 24. I.M.T. SMILE-BEZ PODMIENKY 26. NOCADEŇ-IBA PÁR MINÚT 32. JAROŠ MIRO-SPADLA Z OBLAKOV 34. MATELLO-SKUTOČNÁ 46. KRISTÍNA-EŠTE VÁHAM 49. MIRGOVÁ DOMINIKA-SKORO AKO V SNE 54. GLADIATOR-AK SA BEZ TEBA ZBLÁZNIM 60. MISHA-13000krát
62. ĎURICA ADAM-BEZ SERVITKY 64. PEHA-MUOJ BOŽE 67. TINA-CHÁPEŠ 76. TWiiNS-I DON´T KNOW 82. PAPP ROBO-ČAROVNÝ DOM 87. STEREO-LÁKA MA 92. AYA-SIGNÁLY 95. DESMOD-ZOBER MA DOMOV 96. GRIGOROV ROBO-POVEDZME 97. KRISTÍNA/VICTORIA-ZMRZLINA

28. 11. 2008

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
">Národná rada dnes v tajnej voľbe schválila aj jedného nového člena Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) . Stal sa ním Karol Haťapka, ktorého nominovala SNS. Na budúci týždeň by v opakovanej voľbe mali poslanci rozhodnúť ešte o ďalších dvoch členoch RVR. Súčasným členom RVR Jozefovi Brázdilovi a Petrovi Škultétymu zaniká členstvo 16. decembra, Valérii Agócs 13. januára 2009.
Parlament ešte na prebiehajúcej schôdzi rozhodne, či vyhovie vláde a odvolá predsedu Telekomunikačného úradu (TÚ) SR Branislava Máčaja. Doplnenie programu schôdze presadili koaliční poslanci. Vláda v stredu schválila návrh na Máčajove odvolanie. Minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) mu vyčítal meškanie tendra na prevádzkovateľa multiplexov DVB-T a prechod z analógového na digitálne televízne vysielanie. Máčaj odmietol, že zdržiava spustenie digitálneho vysielanie, vďaka ktorému by mali vzniknúť ďalšie televízie, čím by sa zvýšila konkurencia. Tvrdí, že vláda kryje silné finančné skupiny, ktoré sa snažia tender zrušiť. Podľa neho vláda ho odvolala, lebo nevyhovel jej politickej objednávke v súvislosti s tendrom. Máčaj už v minulosti hovoril o tom, že za ohrozením tendra stojí finančná skupina J&T, ktorá vlastní aj Televíziu Joj. Podľa neho má stáť aj za spoločnosťou Telecom Corp., ktorá iniciovala súdne pozastavenie tendra. Finančná skupina J&T sa od podobnej aktivity aj tendra dištancovala.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Krátené .
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Týždenník .týždeň zvíťazil v kategórii magazínov v najväčšej európskej súťaži dizajnu tlačených médií European Newspaper Award. V tejto kategórii bolo ocenených štrnásť európskych titulov za svoj inovatívny dizajn, medzi víťazmi sú aj časopisy ako De Morgen Magazine z Belgicka, Revista Única z Portugalska či Zeit Magazin Leben z Nemecka. Časopis .týždeň bol ocenený ako jediné slovenské médium nielen v tejto kategórii, ale aj v rámci celej tejto súťaže. Obrazovú podobu časopisu vytvárajú pod vedením kreatívneho riaditeľa Róberta Csereho obrazová redaktorka Vladimíra Pčolová, grafici Bruno Glasa, Martin Hodál a Peter Homola, ilustrátorka Natália Ložeková, fotografi Andrej Bán a Matúš Zajac.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Samozrejme, že vám na žiadne otázky odpovedať nebudem."

Robert Fico

" Redakcia Slova sa ospravedlňuje za zverejnenie nepravdivých informácií v článku Braňa Ondruša Exportný nacizmus.“

Redakcia týždenníka Slovo

" Hriechom Pála Csákyho je to, že opäť spravil politiku SMK charakternou." Miklos Duray

" Členovia posádky vojnovej lode USS Barry sa zúčastnia na projekte sociálnych a komunitných vzťahov namiereného na skrášlenie mesta. " Americké zastupiteľstvo v Tbilisi v oficiálnom stanovisku

"Neznám ho osobně, ale povšiml jsem si, že Sarkozy má tendenci rychleji mluvit než myslet.Připomíná mi Edouarda Daladiera, šéfa francouzské vlády, který podepsal mnichovskou dohodu v roce 1938. " Václav Havel

"Určite by sme všetci chceli byť tak dobre opálení, ako sú Naomi Campbellová a Barack Obama."

Silvio Berlusconi

" Myslím, že v určitej fáze sa nám podarí zorganizovať solídne rokovania... Počítam s tým. Počítam s Billom. Chceme normálny dialóg a myslím, že ak o tomto Bill povie Hillary... bude počúvať." Alexander Lukašenko

„Päť týždňov som bol úplne mimo, ani neviem, v čom spočíva to know-how. Fúkací bubon za 2 miliardy. " Vladimír Mečiar

" Dobře se znám pouze s lidmi z J&T. Patrik Tkáč je můj kamarád, kterého mám rád. Nemmám tryskáč. Když někam potřebuji, tak létám s ABS Jets. "Keď chceš mliečko, netreba kravu kupovať," říká se na Slovensku. "

Radovan Vítek

MFF Bratislava 2008

MFF Bratislava 2008
Dnes sa v multiplexe Palace Cinemas v Auparku začína jubilejný ročník MFF Bratislava, ktorý bude trvať do 5. decembra 2008 a ponúkne návštevníkom bohatý sprievodný program. Jubilejný ročník festivalu otvorí najnovší film Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona, pričom do konca festival ponúkne v piatich kinosálach Palace Cinemas v Auparku ďalších 205 filmov v deviatich programových sekciách.
Sobota a nedeľa budú popri filmoch nepochybne patriť najmä hlavnému hosťovi MFFB, maďarskému režisérovi a držiteľovi Oscara Istvánovi Szabóovi, ktorý si v sobotu o 18:00 prevezme od festivalového výboru Cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii a v nedeľu ráno sa stretne i so zástupcami slovenských médií.
Všetky filmy v medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov budú hodnotiť štyri poroty. V hlavnej porote bude francúzsky režisér a scenárista Eric Boyer, rakúsky filmový kritik Otto Reiter, maďarský režisér György Pálfi a švédsky filmový producent Freddy Olsson. Slovensko bude v porote zastupovať režisér Dušan Trančík. Hlavná porota udelí Grand Prix za najlepší film, Cenu pre najlepšieho režiséra, Cenu za najlepší ženský herecký výkon a Cenu za najlepší mužský herecký výkon. Na festivale bude pôsobiť aj Ekumenická porota, porota FIPRESCI, študentská porota ako aj jury Slovenskej televízie. O udelení dvoch cien však môžu rozhodnúť aj návštevníci festivalu hlasovaním. Z diváckej ceny Zlatý Bažant sa bude tešiť najlepšia snímka v sekcii Slovenský film 2008. Cenu Translaty získa film, ktorý zaujme najviac v rámci celého festivalového programu. Popri hlavnej sekcii festivalu, ktorou je Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov, nebudú chýbať ani nesúťažné kategórie Made in Europe, Proti prúdu, Svetový čas, Focus: Hudba a film, Azyl – krátkometrážna tvorba, Slovenský film 2008, Zvláštne uvedenie a Videoart.
Súčasťou festivalu bude seminár o filmovom marketingu, kreatívny workshop, panelová diskusia o súčasnej slovenskej filmovej tvorbe, tradičná papučová noc, divácke súťaže, večerný a nočný festivalový klub. Medzinárodný seminár Strategic Film Marketing určený pre študentov i profesionálov v oblasti filmového marketingu sa uskutoční 27. a 28. novembra. Prednášať bude John Durie, zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Strategic Film Marketing. Spolupracoval na vyše 600 celovečerných filmoch z celého sveta. Na bratislavskom seminári bude hovoriť o základných princípoch filmového marketingu a zároveň priblíži význam efektívnych trailerov, projekcií pre verejnosť a grafických návrhov propagačných materiálov. Seminár sa uskutoční na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. V rámci Workshopu Maia - Kreatívne aspekty vývoja budú hovoriť zahraniční experti Christian Routh, Hannah Kodicek, Alexander Ris a Thomas Krempke o klasických i nekonvenčných nástrojoch scenáristickej práce, o možnostiach digitálnych technológií a ďalších aspektoch filmovej tvorby. Workshop sa uskutoční od 1. do 5. decembra v bratislavskom boteli Marína. Tohtoročná Prezentácia slovenských hraných, dokumentárnych a animovaných filmov sa uskutoční 4. decembra od 11:00 do 14:00 v Palace Cinemas v Auparku. Počas nej predstavia aj filmy, ktoré by mali mať premiéru v kinách v najbližších dvoch rokoch. Z vlaňajších 47 prezentovaných projektov slovenskí filmári dokončili osem filmov, jeden by mal byť hotový do konca tohto roka. Záver festivalu bude patriť nočnému filmovému maratónu, ktorý sa uskutoční 5. decembra od 23:59. Počas Papučovej noci premietnu tri najlepšie festivalové filmy a tri najúspešnejšie distribučné tituly tohto roka. Súčasťou festivalu budú dve divácke hlasovania. Diváci si vyberú najlepší film z ponuky celého festivalového programu (Divácka súťaž Translata) a najlepšiu snímku zo sekcie Slovenské filmy 2008 (Divácka súťaž Zlatý bažant). Vo foyer Palace Cinemas v Auparku bude počas MFF Bratislava Festivalový klub, ktorý návštevníkom ponúkne denne od 22:00 originálny hudobný a tanečný program. Každú noc sa budú môcť zabávať i vo festivalovom afterparty klube Nu Spirit Bar.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

27. 11. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Členovia americkej hereckej asociácie Screen Actors Guild (SAG) budú v decembri hlasovať o tom, či vstúpia do štrajku. Prezident SAG Alan Rosenberg to v stredu e-mailom oznámil všetkým členom. Zároveň ich požiadal, aby dali vedeniu asociácie možnosť vyhlásiť štrajk len v prípade, že to bude "absolútne nevyhnutné". Hlasovanie by mohlo trvať vyše mesiaca. Aby návrh na štrajk prešiel, potrebuje asociácia 75 percent hlasov. Rokovania o novej kolektívnej zmluve medzi SAG a hollywoodskymi štúdiami stroskotali v sobotu, keď nedokázali nájsť východisko zo slepej uličky, v ktorej sa nachádzajú už päť mesiacov. Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP) tvrdí, že zástupcovia SAG im nedokázali vysvetliť, prečo by si mali zaslúžiť lepšie zmluvné podmienky ako ostatné asociácie. Podľa producentov členovia SAG v prvých dňoch štrajku stratia viac, ako by kedy mohli dúfať, že získajú. Polícia v severosomálskom odštiepeneckom regióne Puntland v štvrtok prehľadala prístavné mesto Bosasso a jeho okolie v rámci pátrania po štyroch unesených novinároch, medzi ktorými je jeden Brit a Španiel. "Zadržali sme vozidlo, ktoré chceli využiť pri únose. Teraz sme vyslali jednotky, aby únoscov prenasledovali," povedal spravodajskej tlačovej agentúre AFP puntlandský policajný šéf Gání Mohamed Hadží. "Zajatcov vzali do hornatých regiónov v okolí Bosassa, išli peši. Teraz ich však naše jednotky prenasledujú a dúfame, že uspejú," povedal a dodal, že v prípade potreby sú pripravení použiť na prepustenie zajatcov silu. K únosu sa zatiaľ nikto neprihlásil. V Somálsku sú útoky na novinárov a humanitárnych pracovníkov pomerne bežné, v krajine už takmer 20 rokov nefunguje centrálna vláda. Puntland sa za autonómny štát vyhlásil v roku 1998, na rozdiel od susedného Somalilandu sa však neusiluje o celkovú nezávislosť od Somálska.

Údajný vrah chorvátskeho novinára Zeljko Milovanovič tvrdí, že záhrebské úrady ho chcú zabiť. S odvolaním sa na miestne médiá to píše macedónska spravodajská agentúra Makfax. Milovanovič svoju vinu popiera. "Nemám s vraždou Iva Pukaniča a marketingového riaditeľa týždenníka Nacional Nika Franiča nič spoločné," tvrdí Milovanovič a dodal, že chorvátska polícia už zorganizovala jeho zavraždenie. Štyridsaťsedemročný Pukanič, vlastník a šéfredaktor druhého najväčšieho chorvátskeho týždenníka Nacional, zahynul 23. októbra pri explózii výbušniny umiestnenej neďaleko jeho vozidla v centre Záhrebu. Novinár pol roka pred vraždou informoval políciu, že sa ho niekto pokúšal zabiť pred jeho domom. Polícia mu zabezpečila ochranu, v auguste ju však na vlastnú žiadosť zrušil.

V procese zavraždenia Anny Politkovskej vypovedali pred súdom v Moskve obe deti ruskej novinárky. Vo výpovedi uviedli, že ich matke, tvrdej kritičke Kremľa, sa päť rokov pred smrťou ustavične vyhrážali. Dôvodom vyhrážok boli články Politkovskej o čečenskej vojne a ruskej armáde, vypovedali Ilja a Vera vo štvrtok pred vojenským súdom. Proces má trvať minimálne 40 dní. Pred súdom sa musia zodpovedať traja obvinení z napomáhaniu k vražde. Údajný vrah novinárky Čečen Rustam Machmudov je na úteku. Deti Politkovskej podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax pre súdom uviedli, že Machmudova ani jeho dvoch bratov nikdy nevideli. Podľa obhajcu jedného zo štyroch podozrivých si vraždu ruskej investigatívnej novinárky, ktorú zavraždili v októbri 2006 v Moskve, objednal istý ruský politik. Malo ísť podľa neho o politika, ktorý pôsobí v Rusku a nie v zahraničí, ako to pôvodne tvrdili niektoré kruhy. Dôvodom vraždy mali byť kritické články o jeho osobe, ktoré publikovala Politkovská.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Skoro som sa rozplakal

Skoro som sa rozplakal

„Z dôvodu mojej kandidatúry na prezidentku SR sa môj manžel rozhodol ukončiť úspešnú kariéru v Prezidentskom paláci a ja si ho preto nesmierne vážim. Napriek tomu, že v Prezidentskom paláci pracuje už od roku 2003 a pracoval pre dvoch prezidentov, a ja som prijala výzvu kandidovať v septembri 2008, stretávala som sa s otázkami a podozreniami, že ide len o dohodnutú hru, je to konflikt záujmov a podobne. Dlho sme s manželom o tom hovorili a uvažovali nad tým. Vedel, že zotrvaním vo svojej funkcii by nahrával kritikom, že ide o nečestnú hru voči voličom. Napriek tomu rozhodnutie nebolo vôbec jednoduché. Navyše ak odchádzate z postu, v rámci ktorého môžete slobodne prejaviť svoj pracovný a intelektuálny potenciál. Mňa to veľmi mrzí, ale zároveň uisťuje, že keď príde akýkoľvek veľký problém, určite si s ním poradíme. Máloktorý politik a máloktorá rodina príde do takejto životnej situácie, keď jeden z manželov musí urobiť zásadnú zmenu v kariére pre toho druhého. Všetci politici idú s kožou na trh, ale osobná obeta týkajúca sa členov rodiny, je skutočne neobvyklá. V slovenských pomeroch určite. Je mi jasné, že „kto chce biť, palicu si nájde“ nech sa udeje čokoľvek a neprajníci budú aj naďalej vidieť výnimočné skutky negatívne. Napriek tomu verím, že rozhodnutie môjho manžela, naše spoločné rozhodnutie, dá nespochybniteľnú odpoveď pochybovačom, ktorí vyvolávali zbytočné podozrenia voči vážnosti mojej kandidatúry.“

Zuzana Martináková, kandidátka na prezidentku SR

" Budem členom manažmentu TA 3 . Malo by to byť na pozícii veľmi blízko riaditeľovi Ta3. Nebudem koordinovať, ani zasahovať do spravodajstva, pretože je tam riaditeľ pre publicistiku a spravodajstvo a je tam aj šéfredaktor.Považujem ju za veľmi profesionálnu televíziu a bude pre mňa cťou stať sa členom jej kolektívu."

Marián Bednár, manžel Zuzany Martinákovovej, kandidátky na prezidentku SR

Digitalizácia na pokračovanie

Digitalizácia na pokračovanie
Súkromné televízie odmietajú dnešné vyjadrenia šéfa Telekomunikačného úradu (TÚ) SR Branislava Máčaja o dohode medzi predstaviteľmi strany Smer-SD o neinformovaní o kauze digitálneho tendra. Verejnoprávna Slovenská televízia (STV) tvrdí, že kauza sa jej "bezprostredne netýka". Televízie JOJ, Markíza a TA3 odmietajú tvrdenia o tom, že by o zablokovanom tendre na prevádzkovateľa prvého a druhého multiplexu digitálneho terestriálneho vysielania (DVB-T) na Slovensku neinformovali vyvážene a objektívne. Televízie reagujú na dnešné vyjadrenia predsedu Telekomunikačného úradu SR (TÚ) Branislava Máčaja, podľa ktorého tender na prevádzkovateľa prvého a druhého multiplexu digitálneho terestriálneho vysielania (DVB-T) na Slovensku chcel zrušiť premiér Robert Fico a televízie. Ako pre agentúru SITA uviedla PR manažérka TA3 Zuzana Vachová, "televízia TA3 odmieta tvrdenia pána Máčaja, ktorý už viackrát neopodstatnene zaútočil na televízie. TA3 odmieta akékoľvek spochybňovanie objektívnosti a vyváženosti spravodajstva." TA3 tvrdí, že procesu digitalizácie dala vo vysielaní relevantný priestor. Aj televízia JOJ rozhodne odmieta spochybňovanie vyváženosti spravodajstva . "Frekvencia vystúpení pána Máčaja v médiách súvisí jedine s atraktivitou tejto problematiky pre divákov," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa TV JOJ Tatiana Tóthová. K neúčasti na dnešnej tlačovej besede TÚ SR uviedla, že televízia nevidí dôvod, prečo by mala vysvetľovať svoju účasť či neúčasť na niektorých akciách. "Kľúčovým kritériom je však pre nás, ako komerčnú televíziu, divácka atraktívnosť témy," dodala Tóthová. K Máčajovým tvrdeniam sa odmietavo postavila aj Televízia Markíza. Odmietame akékoľvek obvinenia pána Branislava Máčaja. Sú to absolútne nepodložené tvrdenia, ktoré sa nezakladajú na pravde," reagovala pre agentúru SITA hovorkyňa TV Markíza Oľga Dúbravská. Spravodajstvo Markízy je "v súvislosti s informovaním o procese digitalizácie objektívne a venuje mu adekvátny priestor," dodala. STV odkázala šéfovi TÚ SR, že tender sa jej netýka. "Tender na prevádzkovateľa prvého a druhého multiplexu DVB-T sa verejnoprávnej televízie bezprostredne netýka, pretože pre STV bude len prechodným. Tender na verejnoprávny multiplex ešte vyhlásený nebol," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa verejnoprávnej televízie Želmíra Habánová. "Bolo mi povedané, že došlo k zhode medzi predstaviteľmi Smeru a televíziami. A v zásade k zhode zrejme asi takej, teda, že mi toto celý ten digitál nejak ako odsunieme, tak tie podmienky nastavíme veľmi zľahka, aby ste sa zmestili akurát vy a na druhej strane v čase tohto mediálneho marazmu očakávame, že médiá budú objektívne," uviedol na dnešnej tlačovej besede Máčaj. Na dôkaz takejto dohody tiež poukázal na to, že na dnešnej tlačovej konferencii TÚ chýbajú redaktori televízií. "Aj to potvrdzuje, že tu je dohoda o tom, že tie televízie tento prípad nebudú medializovať. Verejnoprávna televízia tá je v karanténe, tá je pod kontrolou a komerčné by som povedal, že sa tak nejak dohodli," skonštatoval šéf TÚ SR. Predseda TÚ Branislav Máčaj na dnešnej tlačovej besede uviedol, že o tender na prevádzkovateľa prvého a druhého multiplexu digitálneho terestriálneho vysielania (DVB-T) na Slovensku prejavil v minulosti záujem aj predseda vlády SR Robert Fico. Fico podľa Máčaja navrhol už naštartovaný tender ešte v septembri zrušiť, lebo nechcel, aby na Slovensku vznikla ďalšia televízia, ktorá by pred voľbami kritizovala kroky súčasnej vlády. Máčaj tvrdí, že vždy otvorene komunikoval problémy okolo digitálneho tendra s politickou špičkou strany Smer. "Nechali ma dôjsť tak ďaleko s výberovým konaním, pretože sa zvyšovala cena a rokovacia pozícia vo vzťahu povedzme k televíziám," povedal Máčaj. Návrh na odvolanie predsedu TÚ SR Branislava Máčaja v stredu schválila vláda. Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ľubomír Vážny ho predložiť do parlamentu ešte tento týždeň. Dôvodom odvolania šéfa TÚ SR je podľa vládneho návrhu sporný tender na prevádzkovateľa multiplexov DVB-T a prechod z analógového na digitálne terestriálne vysielanie. Ako ďalej vyplýva z vládneho materiálu, TÚ ako orgán štátnej správy nepostupoval vo viacerých oblastiach podľa viacerých uznesení vlády. Podľa Vážneho to, či sa návrh prerokuje ešte na aktuálnej schôdzi, bude závisieť od poslancov. Odvolanie Máčaja pritom minister ešte začiatkom novembra zvažoval až v horizonte troch mesiacov. "Žiaľ finančné záujmy silných podnikateľských skupín stojacich v pozadí boli aj v tomto prípade silnejšie ako verejný záujem, ktorý TÚ SR pod vedením svojho terajšieho predsedu pri svojej činnosti vždy dôsledne presadzoval," reagoval vo svojom vyhlásení šéf TÚ SR B. Máčaj.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Ústavný súd SR na dnešných verejných zasadnutiach v senáte zloženom z predsedu Petra Brňáka, sudkyne Marianny Mochnáčovej a sudcu Milana Ľalíka rozhodol v šiestich nálezoch o tom, že základné právo obchodnej spoločnosti Lawyer Partners (LP), a. s. (pôvodne BSP Lawyer Partners, a. s.) bolo porušené postupom okresných súdov Bardejov, Kežmarok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Zvolen a Spišská Nová Ves vo veci neprijatia jej podaní urobených elektronickými prostriedkami a podpísaných zaručeným elektronickým podpisom. ÚS súčasne prikázal súdom opätovne konať. ÚS však nepriznal LP primerané nemajetkové zadosťučinenie v peniazoch ani trovy konania.Tento záver vyplýva z právneho názoru ústavného súdu, podľa ktorého sú podľa platného právneho poriadku Občianskeho súdneho poriadku fyzické osoby a právnické osoby oprávnené podať návrh na začatie konania aj elektronickými prostriedkami podpísaný zaručeným elektronickým podpisom, ktorému zodpovedá povinnosť príslušného všeobecného súdu prijať takýto návrh a konať. Ak príslušný súd tak z akéhokoľvek dôvodu neurobí, dopustí sa tým neprípustného zásahu do ústavou chránených práv a slobôd dotknutej fyzickej alebo právnickej osoby. Ústavný súd rozhodol už o všetkých 44 podaniach obchodnej spoločnosti Lawyer Partners, a.s. z roku 2006 namierených proti okresným súdom, ktoré neprijali podania v elektronickej podobe a podpísané zaručeným elektronickým podpisom. Ústavný súd z týchto podaní 20 odmietol a v 24 prípadoch nálezom rozhodol, že postupom súdov boli porušené základné práva obchodnej spoločnosti Lawyer Partners, a.s. na súdnu ochranu a spravodlivé súdne konanie. Ústavný súd v súčasnosti eviduje ďalších 30 731 podaní z tohto roku namierených proti 24 okresným súdom pre zbytočné prieťahy. Na základe dnešného rozhodnutia podala spoločnosť LP na ústavný súd ďalších takmer štyritisíc sťažností na prieťahy v súdnom konaní namierené proti súdom, ktoré porušili ich právo. LP sa domáha náhrady nemajetkovej ujmy vo výške 20 000 Sk (663,88 €) za každého neplatiča a každý rok omeškania. Lawyer Partners vymáhala od neplatičov koncesionárske poplatky na základe zmluvy so Slovenským rozhlasom. Slovenský rozhlas žiadal súd, aby vyhlásil zmluvu za neplatnú, no ten rozhodol v prospech LP.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Štátny rozpočet a jeho haluze

Štátny rozpočet a jeho haluze
Príloha č. 1 -Rozpočtovanie príjmov a výdavkov ostatných subjektov verejnej správy v metodike ESA 95 Slovenská televízia Príjmová časť rozpočtu je tvorená daňovými príjmami, a to úhradami za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou (ďalej len „STV“) podľa zákona č. 68/2008 Z. z. o úhrade za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorých výška tvorí 70,9 % z celkových príjmov v roku 2009. Ďalej sú to nedaňové príjmy, najmä príjmy z reklamy, ktoré tvoria 27,9 % z celkových príjmov. Medziročný nárast príjmov v roku 2009 je o 6,5 %, spôsobený najmä rastom v časti daňové príjmy (nárast 17,9 %), čo je dané predpokladaným zlepšením výberu úhrad za služby verejnosti (bývalé koncesionárske poplatky) a následne zvýšením príjmov STV. Výdavková časť rozpočtu na rok 2009 rastie oproti roku 2008 o 7,6 %, čo je dôsledkom najmä zvýšených investícií (nárast o 52 %), ktoré súvisia s potrebou prechodu analógového vysielania na digitálne. STV ukladá zákon ukončiť digitalizáciu do konca roka 2012, pričom finančné prostriedky na digitalizáciu sú v návrhoch rozpočtu na minimálnej úrovni. Podľa informácií STV v roku 2009 sa očakáva vyšší nárast výdavkov v dôsledku zavedenia eura. V návrhoch rozpočtov na roky 2009 až 2011 STV predpokladá kompenzovať stratu z hospodárenia v roku 2009 prostredníctvom predpokladanej Zmluvy so štátom, ktorá by mala vstúpiť do platnosti v roku 2009. Prostriedky plynúce z tejto zmluvy budú účelovo použité na vysielanie programov vo verejnom záujme.

Vývoj príjmov z reklamy na roky 2009 až 2011 je nasledovný: (v tis. eur) 2008 - 22 904 2009 - 26 470 2010 - 28 982 2011 - 31 823 Z dôvodu rozhodnutia Eurostatu, ktorý posúdil koncesionárske poplatky ako dane, dochádza od 1. 1. 2009 k úprave ekonomickej klasifikácie rozpočtovej klasifikácie verejnej správy. Koncesionárske poplatky sa tak stali daňovými príjmami verejnej správy a Slovenská televízia a Slovenský rozhlas súčasťou sektora verejnej správy. Účelom tejto dane je finančné zabezpečenie služieb verejnosti v oblasti televízneho vysielania poskytovaných Slovenskou televíziou a v oblasti rozhlasového vysielania poskytovaných Slovenským rozhlasom. Výber dane upravuje zákon č. 68/2008 Z. z. o úhrade za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Dovetok - Reklama bude v STV postupne utlmovaná. V budúcom roku má reklama tvoriť najviac 2,5 % vysielacieho času, v roku 2010 najviac 1,5 %. V roku 2011 nemá presiahnuť jedno percento. V roku 2009 ráta MF SR s príjmom z úhrad za služby verejnosti 67.227.000.- EUR pričom STV ráta s 58 554 073,- EUR. V roku 2009 ráta MF SR s príjmom z reklamy vo výške 26 .470.000,-. EUR pričom STV ráta s celkovými Tržbami za vlastné výkony 16 177 056. Napriek tomu rozpočet MF SR počíta v roku 2011 s príjmom z reklamy vo výške 986.996.980 Sk, čo je absolútne nereálne. Istým príjmom navyše môže byť DPH, ktorá bola na úhrady uplatňovaná, nie som si istý, či je v rozpočte zohľadnená.