Jesenná šou RTVS Pečie celé Slovensko
prichádza v siedmej epizóde s veľkou zmenou
Najsladšia šou jesene na obrazovkách RTVS sa teší obrovskej
popularite. Každú nedeľu pritiahne k televíznym obrazovkám viac ako pol
milióna divákov. Z tucta finalistov ostala už len šestica najlepších,
ktorí sa už túto nedeľu budú musieť popasovať s výzvami francúzskeho
pekárstva a cukrárstva. Tvorcovia si však pre nich, ale aj pre divákov
pripravili veľké prekvapenie – hodnotiť ich bude tentokrát až trojica
porotkýň a pripravovať budú dezert za 250 EUR. Kto je tajomná posila zo
zákulisia a aké výzvy si pripravila pre súťažiacich? Siedmu epizódu šou
Pečie celé Slovensko uvidia diváci RTVS už v nedeľu 21. novembra o 20.30
h na Jednotke.
Bratislava, 18. november 2021
Siedma epizóda úspešnej šou RTVS Pečie celé Slovensko opäť otestuje
pekárske a cukrárske zručnosti finalistov z radov amatérskych cukrárov.
Ostávajúca šestica tých najlepších zoberie divákov tentokrát do
Francúzska, ktoré je známe výnimočnou pekárskou a cukrárskou tradíciou.
Ich výtvory však tentokrát nebude hodnotiť len dvojica porotkýň – Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová, ale aj hosťujúca porotkyňa, cukrárka Natacha Pacal. Diváci ju síce na obrazovke ešte nevideli, ale k šou má až prekvapivo blízko. Je totiž odbornou garantkou projektu.
Dôležitá odborníčka v zákulisí
„Moja úloha začala už niekoľko mesiacov predtým ako sme začali
natáčať. Výber súťažiacich, tvorba zadaní, konzultovanie osobnej a
kreatívnej výzvy so súťažiacimi, konzultovanie a návrh potrebného
náradia pre show,... Bola som súčasťou celej prípravy a potom prišla
moja hlavná úloha počas natáčania a síce konzultácie so súťažiacimi,
zabezpečovanie potrebného náradia a surovín, pomoc štábu porozumieť
cukrárskym procesom a podobne. Vlastne všetko čo sa týka pečenia - od
starostlivosť o tých, ktorí budú piecť, cez suroviny, dodávateľov, formy
a formičky či náradie, až po finálny výsledok celého projektu po
praktickej a odbornej cukrárskej stránke,“ prezrádza cukrárka a odborná garantka projektu Natacha Pacal.
Aj napriek tomu, že súťažiaci boli s Natachou v dennom kontakte, o
jej účinkovaní v úlohe porotkyne až do poslednej chvíle netušili. „Počas
súťaže som im bola nonstop k dispozícií na konzultovanie ich nápadov a
dolaďovali sme spolu všetky detaily. Zabezpečovala som im všetko náradie
a suroviny, ktoré potrebovali k svojim receptom a bola som pre nich
taká cukrárska morálna podpora. Prekvapilo ma ako skvelo si ľudsky
sadli,“ dodáva Natacha. „Dodnes sme všetci v kontakte. Veľmi mi prirástli k srdcu.“
Natacha sa zúčastnila aj prípravy zadaní do jednotlivých epizód. „Prvotnú
ideu zadaní sme vytvorili spolu s porotkyňami Peťou a Jožkou. Bola to
spoločná práca, ktorú sme odprezentovali a potom už spolu s RTVS a
režisérom doladili do finálnej podoby. Do úvahy sme brali samozrejme
časy, ktoré sme museli dodržať. V každej výzve sme boli limitované
určitým časom. A potom sme brali do úvahy diváka. Čo by ho potešilo v
show vidieť, čo nové by sme mohli ľuďom ukázať, čo by sme nové ľudí
mohli vďaka daným receptom naučiť atď. Tvorba zadaní ma neskutočne
bavila,“ upresňuje Natacha. „Veľmi sa mi páčila 3. epizóda, ktorú
sme nazvali „ľudovou“. Avšak moja srdcovka ešte len príde. Prezradím
len toľko, že mi pripomenie detstvo a cukrárske štúdia. Bude aj slaná,
aj sladká aj prekvapivá netradičným dezertom.“
Výnimočná siedma epizóda
Okrem výnimočnej posily v tíme porotkýň bol pre súťažiacich
prekvapením aj výber zadaní z rodiska hosťujúcej porotkyne. Čo si pre
nich pripravila?
V osobnej výzve budú musieť finalisti pripraviť quiche,
ktorý je v podstate slaný koláč. Najznámejším je Quiche Lorraine, teda
Lotrinský quiche, a pochádza z regiónu, kde sa Natacha narodila. Vo
francúzsku sa s listovým šalátom konzumuje aj ako hlavné jedlo. Alebo
samostatne ako rýchly snack. Quiche sa udomácňuje už aj na Slovensku v
rôznych podobách mäsitých či bezmäsitých.
Jeho cesto by malo byť Pate brisée teda krehké cesto a Quiche
Lorraine je plnený smotanovo-vajíčkovou zmesou s opečenou slaninkou.
Originál by nemal obsahovať syr avšak existujú rôzne upravené receptúry.
V technickej výzve sa budú musieť súťažiaci popasovať s tradičným francúzskym Paris Brest.
Francúzska klasika v okrúhlom tvare by mala pripomínať tvar kolesa.
Paris Brest vymyslel cukrár Pierre Durand pri príležitosti cyklistických
pretekov od Paríža do Brestu a späť. Síce tieto preteky už roky
neexistujú /posledné sa konali v roku 1951/, tento zákusok je dodnes
stálicou francúzskych cukrárni. Zacítite v ňom aj u nás veľmi obľúbené
odpaľované cesto, orieškový krém a praliné. Originál je na vrchu
posypaný mandľovými lupienkami. Paris Brest sa v modernejšom cukrárstve
už robí v rôznych tvaroch, na dokonalosti mu to však neuberá.
Čerešničkou na torte bude kreatívna výzva. V nej budú súťažiaci pripravovať modernú Rubikovu kocku, ktorej cena sa pohybuje na hranici 250 EUR.
Jej tvorca Cédric Grolet je jedným z najúspešnejších cukrárov na svete.
Od roku 2015 získava rôzne ocenenia. V roku 2017 získal ocenenie „World
Best Pastry Chef“. Je veľmi inovatívny, kreatívny a vytvoril mnohé
zaujímavé dezerty. Najznámejšie jeho dezerty sú Rubíková kocka a dezerty
– ovocia, ktoré sú vizuálne dokonalé a ich chuť je veľmi príjemne
výrazná. Takisto francúzske klasiky svojou precíznosťou dostáva do
dokonalosti. Cédric sa vždy snaží o plnú chuť. Momentálne je šéfcukrárom
5* Parížského hotela Le Meurice. Na jeho zákusky stoja pred cukrárňou
hotela Le Meurice zástupy Francúzov aj turistov z celého sveta, ktorí
obdivujú jeho tvorbu.
Kto je Natacha Pacal
Po rokoch podnikania v slanom gastro svete sa rozhodla svoje
podnikanie rozšíriť aj o sladkú divíziu. Natacha Pacal - Francúzka
žijúca od svojich 10 rokov na Slovensku.
Vyštudovala prestížnu cukrársku školu École Nationale Supérieure de
Patisserie pri Lyone, kde ju učili tí najlepší svetoví odborníci v
cukrárskom remesle. V cukrárskom remesle Natacha Pacal nezačínala hneď s
„vysokým francúzskym umením“, ale s veterníkmi, ako niečím čo Slováci
dôverne poznajú. Ako prvá ich začala ponúkať v širokom sortimente náplní
ešte v roku 2014. Po štúdiách vo Francúzsku značku Veterník premenovala
na svoje meno. Dnes prevádzkuje sieť cukrárni Natacha Pacal Patisserie a
reštauráciu NP restaurant.
Postupne rozširuje svoje prevádzky, tvorí nové gastronomické koncepty
a svoje umenie odovzdáva ďalej. Robí kurzy a workshopy pre amatérov aj
profesionálov. Pravidelne sa vzdeláva a zdokonaľuje sa v svetovom
cukrárstve. Zúčastnila sa mnohých úspešných projektov, tým posledným je
úloha odbornej garantky celosvetovo úspešnej cukrárskej televíznej šou
Pečie celé Slovensko.