13. 6. 2014

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


RTVS NEWS

RTVS NEWS

Živé 15. júna 2014 vysielanie zo slávnostnej inaugurácie sa začne o 11:00 na Jednotke a v Rádiu Slovensko. Priamym prenosom budú divákov a poslucháčov sprevádzať moderátori Martin Strižinec a Juraj Jedinák. Diskusiu otvoria spolu s hosťom Mariánom Leškom a v štúdiu pri bratislavskej Redute privítajú aj ďalšie osobnosti, ktoré sa zúčastnia inauguračného aktu. Rozhlasové, aj televízne vysielanie bude pokračovať prenosom zo slávnostnej schôdze NR SR, kde zvolený prezident Andrej Kiska zloží sľub. Kamery RTVS budú ďalej sledovať vojenskú prehliadku, ale aj celú cestu nového prezidenta centrom Bratislavy. Doplnkom budú rozhovory s občanmi v uliciach, ale aj špeciálne hudobné vystúpenie v podaní mužskej speváckej skupiny folklórneho súboru Šumiačan zo Šumiaca, ktoré špeciálne pre túto
príležitosť RTVS nakrútila na Kráľovej holi. RTVS prinesie aj prvý rozhovor s Andrejom Kiskom, po zložení prezidentského sľubu, počas jeho presunu do Dómu sv. Martina.
Na Jednotke a vo vysielaní Rádia Slovensko bude nasledovať priamy prenos zo slávnostnej ekumenickej bohoslužby Te Deum.

„Inaugurácia prezidenta je najvýznamnejšou celospoločenskou udalosťou v tomto roku, preto z nej RTVS odvysiela jeden zo svojich najväčších priamych prenosov, a to nielen v televíznom ale aj v rozhlasovom vysielaní. RTVS dlhodobo vysiela prenosy z podobných udalostí štátneho a celospoločenského významu, akými nepochybne sú napríklad odovzdávanie štátnych vyznamenaní, či správa prezidenta SR o stave republiky," povedal Lukáš Diko, riaditeľ Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS.

Odovzdávanie prezidentského paláca, obed s hosťami nového prezidenta, položenie kvetov k pomníkom na Devíne, ako aj informácie zo slávnostnej recepcie na Bratislavskom hrade bude RTVS pokrývať spravodajsky počas celého dňa a čerstvé informácie priblíži v spravodajstve Rádia Slovensko a v Správach RTVS na Jednotke.

Program inaugurácie prezidenta SR Andreja Kisku v nadväznosti na vysielanie RTVS:

15. júna 2014 – nedeľa

11.00: Inaugurácia prezidenta SR- štúdio: priamy prenos Rádio Slovensko, Jednotka

11.45: (budova Slovenskej filharmónie): Slávnostná schôdza Národnej rady SR, zloženie sľubu predpísaného Ústavou SR zvoleným prezidentom Andrejom Kiskom, inauguračný prejav prezidenta SR: priamy
prenos Rádio Slovensko, Jednotka

12.35: Prehliadka jednotiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky: priamy prenos Jednotka

12.45: Presun prezidenta SR: priamy prenos Jednotka

13.30: (Katedrála Sv. Martina): Ekumenická pobožnosť Te Deum: priamy prenos Rádio Slovensko, Jednotka.

VÝROKY TÝŽDŇA

                 VÝROKY TÝŽDŇA



„Milé od kolegov z nemeckej AfD, že by si ma vedeli predstaviť ako šéfa Európskej komisie, Ľudovci a socialisti. vedia, že by mojím zvolením mali po chlebe. Dve tretiny mojej činnosti by spočívali v rušení smerníc, dotácií, byrokracie,Ako prvé by plošne skončili dotácie do poľnohospodárstva, lebo to tvorí polovicu rozpočtu EÚ. Za to by sa pritom mohli prijať oveľa užitočnejšie veci.“
Richard Sulík


" Znásilnenie je sociálny zločin, ktorý závisí od mužov a žien. Niekedy je to správne, niekedy nesprávne. V každom prípade však nemožno začať vyšetrovanie, kým neexistuje udanie."
 Babulal Gaur ,indický minister vnútra v štáte Madhjapradéš

Zomrela Ruby Deeová

Zomrela Ruby Deeová

Vo veku 91 rokov zomrela legendárna americká herečka Ruby Deeová, ktorá bola tiež uznávanou poetkou, scenáristkou, autorkou divadelných hier, novinárkou a politickou aktivistkou. S odvolaním sa na dcéru zosnulej to uviedla agentúra AP.
Nora Dayová povedala, že jej matka zomrela v stredu večer vo svojom dome v New Yorku a bola obklopená príbuznými a priateľmi. Príčinu úmrtia však dcéra nespresnila.
Diváci môžu Deeovú poznať napríklad z drámy Raisin in the Sun, v ktorom hrala v roku 1961 po boku Sidneyho Poitiera, či zo životopisného krimi filmu Americký gangster, v ktorom jej boli partnermi Denzel Washington a Russell Crowe. Za tento film bola nominovaná na Oscara za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.
Deeová je tiež mnohonásobnou držiteľkou cien Grammy, Emmy a mnohých ďalších ocenení.

Copyright © ČTK 2014

12. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu rozhodol dnes v prospech francúzskeho týždenníka Paris Match ohľadom prípadu zverejnenia informácií o utajenom synovi monackého kniežaťa Alberta II. Oznámila to agentúra AP.
Panovník sa ešte v roku 2005 neúspešne pokúšal pozastaviť publikovanie článku, v ktorom istá žena tvrdila, že s ňou splodil syna. Albert následne zažaloval vydavateľa inkriminovaného magazínu za narušenie súkromia a francúzsky súd nižšej inštancie uznal opodstatnenie jeho žaloby.
ESĽP však tvrdí, že rozhodnutie francúzskeho súdu porušilo slobodu prejavu. Prípad sa podľa štrasburského tribunálu týka aj záujmov danej ženy, jej dieťaťa a verejnosti - a nie iba súkromia monackého panovníka, ktorý odmietol dnešné rozhodnutie komentovať.
Albert sa medzitým priznal k otcovstvu dvoch detí - dcére Jazmin Grace, narodenej v roku 1992, a synovi Alexandremu Costemu, narodenému v roku 2003. Tieto sa však nemôžu v budúcnosti ujať trónu, pretože pochádzajú z mimomanželských vzťahov. Právoplatný následník, ktorého Albert čaká so svojou manželkou Charlene, sa má narodiť koncom roka.

Copyright © TASR 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rekonštrukcia budovy v areáli Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v bratislavskej Mlynskej doline, ktorá kedysi slúžila ako zdravotné stredisko, je zavŕšená. “Budova je skolaudovaná a aktuálne prebieha verejné obstarávanie na nábytok. Postupne sa celá výšková budova uvoľní a servisné útvary sa presťahujú do zrekonštruovaných priestorov,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa RTVS Dominika Šulková. Výškovú budovu, ktorá bola desaťročia symbolom verejnoprávnej televízie, ponúkne RTVS primárne štátu za podmienok, aké umožňuje zákon. Pracovníci by budovu mali opustiť najneskôr do konca tohto roka. Sťahovanie sa začne po skončení verejného obstarávania, teda až vtedy, keď bude nové sídlo administratívy RTVS, t. j. spoločných útvarov rozhlasu a televízie, zariadené nábytkom. Sťahovanie má trvať niekoľko mesiacov.
Rozhodnutie odísť z výškovej budovy televízie do bývalého zdravotného strediska nie je podľa hovorkyne RTVS “viazané vôľou, je to skôr nevyhnutnosť“. Požiarna ochrana výškovej budovy už nezodpovedá súčasnému štandardu a problémom je i nefunkčná a neobnoviteľná ventilácia ako aj všetky ostatné nevyhnutné systémy potrebné pre prevádzkovanie takéhoto typu budovy. Roky sú kancelárie vo výškovej budove v prevádzke len po 11. poschodie. Zvyšné priestory sú opustené siedmy rok a RTVS ich len udržiava.
Do rekonštruovaných priestorov bývalého zdravotného strediska verejnoprávnej televízie pozval 29. mája médiá na stretnutie o riešení finančných problémov rádiotelevízie generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Priestory boli v tom čase už vybavené základnou infraštruktúrou, ako je elektrina, voda, či hygienické zariadenia a boli vymaľované. Chýbalo im však zariadenie.
Ako pre agentúru SITA povedal Václav Mika v decembri 2013, výšková budova ostane po vysťahovaní prázdna. RTVS nepočíta podľa Miku s jej predajom, inštitúciu čakajú náklady spojené s udržiavaním budovy, ktoré sú ale oproti súčasným minimálne. Budovu RTVS prevádzkuje na základe predĺžených povolení v oblasti hygieny, požiarnej a pracovnej bezpečnosti. “Táto budova nie je schopná prevádzky a navyše zákonný termín, dokedy sa takéto budovy dajú využívať, už plynie,“ upozornil Mika. Pojem Mlynská dolina a výšková budova si podľa neho netreba zamieňať. Výšková budova nie je srdcom televízie. Nevyrába sa tu program, obsah, nie sú tu výrobné ani kreatívne zariadenia, čo znamená, že opustením tejto budovy sa nemení pre tvorbu televízie, pretože ani jedno euro do investičných projektov nepadlo do výškovej budovy. Všetky boli nasmerované do štúdií, spravodajského i štúdií MD1, MD2, do celého digitálneho komplexu. Keďže RTVS je povinná starať sa o svoj majetok, bude výškovú budovu udržiavať a bude hľadať cestu, ako ju zhodnotiť. Najprv ju RTVS ponúkne štátu. "Investične má budova jeden veľký problém a ten problém je ten, že okrem nejakej hodnoty v pozemku a budove má budova na sebe záväzok nebezpečného odpadu, ktorý tu je a likvidácia je veľmi nákladná. Takže ak si niekto predstavuje, že toto bude nejaký veľký deal pre developerov, tak dnes už viem, že pravdepodobne nie," konštatoval Mika. Preto RTVS neplánuje z predaja budovy získať v roku 2014 ani jedno euro.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

ÚVO nezistil žiadne porušenie zákona, žiadam ospravedlnenie

ÚVO nezistil žiadne porušenie 
zákona, žiadam ospravedlnenie


 Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nezistil žiadne porušenie zákona o verejnom obstarávaní pri nákupe bezpečnostných opatrení pre budovu Národnej rady SR. Na dnešnej tlačovej konferencii to s odvolaním sa na závery úradu vyhlásil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), ktorý sa ostro ohradil voči obvineniam poslanca Jozefa Viskupiča (OĽaNO) a aj spôsobu, akým o kauze informovali viaceré médiá.
Od Hospodárskych novín, ktoré napísali, že "Paška nakupoval bez súťaže, porušil zákon", žiada Paška do týždňa ospravedlnenie. Ak sa tak nestane, bude nasledovať žaloba na ochranu osobnosti "s primeranou majetkovou náhradou". Tú je Paška pripravený venovať nadácii Úsmev ako dar.
"Siedmy rok som vo funkcii predsedu NR SR a viem, že prah citlivosti vnímania kritiky musím mať trochu vyššie. Za normálnych okolností by som sa možno tejto téme nevenoval, lebo ju považujem za tému mimo mňa. Miera neprofesionality a neobjektivity médií však nadobudla pre ľudí neprijateľný rozmer," upozornil.
Viskupiča, ktorý začal ako prvý hovoriť o obchádzaní zákona pri nákupe bezpečnostných opatrení pre budovu parlamentu, označil Paška za lúzra. "Touto tlačovou konferenciou odštartoval 20. februára ako líder eurokandidátky OĽaNO svoju kampaň. Na mňa a Kanceláriu NR SR zaútočil neuveriteľne hlúpym spôsobom a poskytol množstvo klamstiev a zavádzajúcich informácií ohľadne údajne obrovských investícii na bezpečnostné systémy v NR SR. Kancelár Daniel Guspan následne predložil fakty a označil výmysly Viskupiča za klamstvá a dezinterpretácie," pripomenul Paška.
Viskupičovi tiež odkázal, že aj keby chcel, nemôže nakupovať ani obstarávať. "Jediné, čo môžem podpísať, je uznesenie NR SR a každý schválený zákon. Preto je úplne absurdné, že poslanec, ktorý tu nie je dva dni, sa začal zaoberať takýmito konštrukciami," podotkol.
Šéf parlamentu tvrdí, že napriek všetkým vysvetleniam Kancelárie NR SR médiá rozpútali kauzu. "Viskupič má lúzerský vplyv na verejnú mienku, médiá nie. Preto protestujem proti diskreditačnej kampani," dodal.
Viskupič prišiel s vyhlásením, že Paška koncom roka 2013 nakúpil bezpečnostné opatrenia pre parlament za 300.000 eur bez súťaže formou dodatku k pôvodnej zmluve s firmou SecuriLas. Poslanec sa preto obrátil na ÚVO, aby túto vec riadne preveril a zistil, či pôvodná zmluva o údržbe a servise nebola navýšená obídením či porušením zákona. "Pavol Paška zatvára NR SR a buduje si barikády proti médiám a občanom. Celá dodávka nových bezpečnostných zariadení bola ukrytá do pôvodnej zmluvy o údržbe a servise. Vládna strana to riešila poza bučky. Nebolo žiadne verejné obstarávanie, prijal sa dodatok. V roku 2011 stáli bezpečnostné služby 61.000 eur, vlani to bolo 206.000 eur a dodatok navýšil túto sumu o ďalších 300.000 eur," povedal Viskupič. Celkovo teda ide o pol milióna eur.
Kancelár Guspan vtedy označil Viskupičovo obvinenie za lož. "To, že pán Viskupič tvrdí, že dodatok obsahuje navýšenie ceny o 300.000 eur, je absolútne klamstvo. Ak hovoríme o sume 300.000 eur, tak hovoríme o hornej hranici finančnej operácie, ktorá je spojená s týmto dodatkom. Je to horná hranica finančnej operácie, koľko by maximálne mohla zmluva s touto spoločnosťou Národnú radu stáť v priebehu jej trvania," uviedol Guspan. Odmietol, že by kancelária postupovala v rozpore so zákonom.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poslanci maďarského parlamentu schválili včera zrýchlenom konaní vládny návrh zákona na zavedenie zdanenia príjmov médií z reklamy, informovala agentúra MTI.
V zmysle právnej normy mediálne podniky, vydavateľstvá, prevádzkovatelia reklamných nosičov na otvorených priestranstvách a tí, ktorí zverejňujú reklamy na internete, budú musieť platiť daň z príjmov z reklamy, ale aj nákladov na vlastnú reklamu.
Za návrh, ktorý predložil poslanec Fideszu László L. Simon 3. júna, hlasovalo 144 poslancov, proti bolo 30 zákonodarcov.
Proti návrhu sa v uplynulých dňoch zdvihla mohutná vlna protestov zo strany printových i elektronických médií.
Podľa prijatého zákona bude kľúč zdanenia závislý od výšky príjmov z reklamy. Pri príjme do 500 miliónov forintov (1,65 miliónov eur) bude nulová sadzba, pri príjme nad 20 miliárd forintov (66 miliónov eur) však už bude 40-percentná.
Nový druh dane sa najviac dotkne komerčných televízií RTL Klub a TV2.

Copyright © TASR 2014

KROK DO TMY

KROK DO TMY


11. 6. 2014

Vinník sa našiel

Vinník sa našiel

Dámy a páni, slovenská spoločnosť od novembra 1989 v mnohom nadviazala na životný štýl západnej spoločnosti, založený na individualizme a liberálnej ideológii. Do popredia verejného života ale aj osobných životných stratégií vystúpili hodnoty nové. Ich prínos však nebol vždy iba pozitívny. Materiálne zameranie prevážilo nad duchovnými hodnotami, ktoré nás robia skutočne slobodnými a činorodými.

Vo verejnej mienke prevláda presvedčenie, že "všetko sa dá kúpiť". Demonštratívna spotreba slúži na reprezentáciu spoločenského statusu. Stala sa kritériom vzájomného posudzovania ľudí, ale aj karikatúrou bezduchého života. Ruka v ruke so spotrebiteľskou orientáciou postupuje duchovné a kultúrne odcudzovanie sa spoločnosti. Spoločenské ovzdušie na Slovensku nie je formované zmysluplnou spoločenskou diskusiou. Prístupy veľmi, veľmi obmedzeného počtu médií spravodajského charakteru nestačia na jej vyvolanie. Plytké diskusie, napr. aj medzi mladými ľuďmi na sociálnych sieťach formulujú skôr virtuálne problémy, ktoré neodrážajú skutočné potreby občanov Slovenska.
Verejnosť je stále viac kontrolovaná ekonomickou mocou a médiami. Stráca autonómnosť. Médiá ju vytláčajú a nadmerne preberajú jej pôvodné poslanie kritického posudzovania diania v krajine. Väčšina médií už nie je pre verejnosť objektívnym sprostredkovateľom informácií a názorov, ale je pričasto ich spolitizovaným manipulátorom. Média nie sú súčasťou politického systému, ani nesmú byť, ale často sa tak správajú. Pre občanov je neakceptovateľné, že prestávajú byť aktérmi utvárania verejného života. Nie sú objektívne informovaní, sú skôr ovplyvňovaní až zavádzaní. Aj preto sa stále menší počet osôb zúčastňuje volieb.
Nechcem však zvaľovať na média všetku vinu. Niektoré sa snažia plniť úlohu strážcu demokracie. Je však očividné, že v oblasti médií i kultúry prevládla tvrdá komerčnosť. V oblasti zábavy sa verejnosti podsúvajú témy, ktoré rozdeľujú spoločnosť a nepestujú dobrý vkus. Vývoj akoby sa uberal k mediokracii. Väčšina médií nie je nezávislá, lebo nimi ani nemôže byť. Otázka zodpovednosti médií voči spoločnosti ostáva, žiaľ, nezodpovedaná.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Mladým ľuďom nerobí problém stráviť na sociálnej sieti Facebook ani štyri hodiny denne. Vyplynulo to z výsledkov štúdie Millennials+, ktorú na vzorke 1500 respondentov vo veku 12-26 rokov urobila agentúra TNS Slovakia.
"Najčastejšie sú mladí ľudia na Facebooku, ktorý denne navštevuje až 81 percent z nich," uviedla Vladimíra Bunčáková z TNS Slovakia. Páči sa im, že tam môžu zdieľať obsahy, komentovať príspevky, písať statusy, ukladať fotografie, organizovať skupiny, hrať hry, spoznávať nových ľudí i četovať s kamarátmi. Menej mladí navštevujú Twitter (15 %) a Instagram (9 %).
Tretina respondentov si denne okrem Facebooku otvorí aj Google a štvrtina Gmail. Ďaleko za prvou trojkou, pod hranicou 10 percent, sú slovenské weby ako pokec, azet, centrum či sme.
Prieskum ukázal, že dotykové displeje sú pre mládež samozrejmosťou. V súčasnosti vlastní smartfón 78 percent opýtaných a štvrtina uvažuje o jeho kúpe v budúcnosti. Na ústupe sú klasické tlačidlové mobilné telefóny, ktoré má už len tretina opýtaných. Podľa prieskumu o ich kúpe už neuvažuje prakticky nikto.
Notebooky vlastnia takmer tri štvrtiny mladých ľudí. Tablet má v súčasnosti každý piaty respondent a rovnako asi pätina si ho už čoskoro plánuje kúpiť.
Zber dát sa uskutočnil v októbri a novembri 2013 prostredníctvom internetu.

Copyright © TASR 2014

TO JE TV !

TO JE TV !


RTVS. MS VO FUTBALE

                          RTVS 
                 MS VO FUTBALE

56 priamych prenosov, 8 záznamov a samozrejme aj otvárací a záverečný ceremoniál. Vychutnajte si futbalový karneval s RTVS. Všetko to vypukne už zajtra 12. júna.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Prípravu zmien vo vysielaní pre národnostné menšiny potvrdil generálny riaditeľ RTVS Václav Mika na osobnom stretnutí s Máriou Jedličkovou, poverenou plnením úloh splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny začiatkom júna. Rokovanie iniciovala M. Jedličková, ktorá predniesla V. Mikovi podnety a pripomienky členov a členiek Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny vznesených na jeho zasadnutiach.
Stretnutie bolo prvé zo série ďalších, ktoré budú riešiť potreby samotných národnostných menšín v oblasti verejnoprávneho vysielania. Generálny riaditeľ RTVS na stretnutí avizoval, že sa pripravujú opatrenia, ktoré budú viesť k vytvoreniu priestoru pre lepšie naplnenie týchto potrieb, a tým aj väčšiu spokojnosť u divákov - príslušníkov národnostných menšín. Konkrétnejšiu podobu by mali nadobudnúť koncom leta. Mária Jedličková za úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny prisľúbila aktívnu participáciu pri presadzovaní akýchkoľvek zmien v prospech národnostného vysielania v RTVS.
V aktuálnej Koncepcii riadenia a rozvoja RTVS a programovej služby je jednou zo štyroch základných úloh RTVS vo verejnom záujme aj vysielanie obsahovo a regionálne vyvážených programov v jazykoch národnostných menšín a etnických skupín žijúcich na území Slovenskej republiky v časovom rozsahu zodpovedajúcom národnostnému a etnickému zloženiu obyvateľstva Slovenskej republiky. Po zlúčení rozhlasu a televízie zabezpečuje vysielanie pre menšiny Centrum národnostného vysielania.
RTVS ako inštitúcia v roku 2013 nemenila štruktúru, ale sústredila sa na obsahové zmeny vysielaných programov. V uplynulom roku RTVS odvysielala spolu 5263 hodín národnostného programu v rozhlasovom vysielaní a 205 hodín v televíznom vysielaní. Programy národnostného vysielania - spravodajské, publicistické alebo dokumentárne - dramaturgicky a redakčne pripravujú príslušníci danej národnostnej menšiny. Najväčší vysielací priestor majú maďarská, rusínska a rómska národnostná menšina. Predstavitelia ostatných národnostných menšín konštatujú, že informovanosť o ich živote je buď nedostatočná alebo v nevyhovujúcej periodicite. Vysielanie napríklad v chorvátskom a bulharskom jazyku v RTVS nie je.


TASR informácie poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Doterajší zástupca štátneho tajomníka úradu maďarskej vlády Ferenc Kumin zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu vlády, ktorého úlohou bolo odrážať útoky zahraničných médií namierené proti vláde premiéra Viktora Orbána, vo funkcii končí. Uviedol to dnes spravodajský server Index.hu.
      Tretia Orbánova vláda, ktorá vznikla v piatok 6. júna, podľa Indexu mení celý systém komunikácie. Miesto doterajšieho hovorcu Andrása Giró-Szásza obsadila redaktorka súkromnej spravodajskej televízie Hír TV Éva Kuruczová, ktorá v deň vzniku vlády už informovala o zámeroch premiéra Orbána presťahovať niektoré ministerstvá mimo Budapešť.
      Kumina vymenovali za zástupcu štátneho tajomníka zodpovedného za medzinárodnú komunikáciu vlády v júni 2012 a tým sa všetky komunikačné právomoci vlády - vnútorné i zahraničné - dostali na základe Orbánovho rozhodnutia na úrad vlády. Predtým sa o vládnu komunikáciu staral štátny tajomník rezortu verejnej správy a justície Zoltán Kovács.
      Index pripomína, že Kumin sa nemohol sťažovať na nečinnosť počas svojho funkčného obdobia: množstvo zahraničných médií a politikov sa zaoberalo fungovaním maďarskej vlády v negatívnom tóne, ktorý si vyžadoval okamžitú maďarskú reakciu.
      Zástupca štátneho tajomníka dokonca vlani bol nútený reagovať aj na kreslený film nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF, v ktorom v rámci detských správ kritizovali maďarský mediálny zákon i ústavu. Kumin označil odvysielaný materiál za nechutný mediálny produkt, ktorého obsah bol "v plnej miere klamstvom".
      Podľa informácií servera Kuminovi ponúkli miesto generálneho konzula v New Yorku, čo pre človeka doteraz pracujúceho v centre vládneho kabinetu znamená skôr odstavenie než kariérny postup, píše Index. Úrad vlády na otázku k tejto záležitosti reagoval iba vyhlásením, že Kumin má zatiaľ platnú pracovnú zmluvu.



 Ruský prezident Vladimir Putin dnes odmietol tvrdenia, že vedie vojnu proti slobode internetu. Obmedzenia, ktoré Rusko uvalilo, majú podľa Putina chrániť deti pred nevhodným obsahom.
      Rusko schválilo legislatívu zakazujúcu internetové stránky, ktoré obsahujú detskú pornografiu a materiály týkajúce sa drog, extrémizmu a samovrážd. Kritici však tvrdia, že zákon otvára dvere pre ďalšie obmedzenia.
      Podľa agentúry Reuters sa Putin snažil upokojiť obavy z možných zásahov voči médiám a internetovým sociálnym sieťam.
      "Pod touto zámienkou (zákaz nevhodného obsahu ako pedofília, drogy, terorizmus alebo samovraždy) by sa nemali zavádzať žiadne obmedzenia občianskych slobôd a slobodného trhu," povedal Putin na fóre o vznikajúcich internetových spoločnostiach.
      Putin v apríli označil internet za projekt americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Zdôraznil, že internet ako projekt CIA "sa ako taký stále rozvíja". Ak chce Rusko odolať tomuto vplyvu, musí podľa Putinových slov "bojovať za svoje záujmy" on-line.


Copyright © TASR 2014

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Filmy slávnych režisérskych osobností s obsadením známych hereckých osobností budú dominovať vo výbere ostro sledovaných zahraničných filmov roka, v sekcii Okolo sveta, na blížiacom sa Art Film Feste, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Na plátna prinesie svetové filmy v exkluzívnej slovenskej premiére.
„Ide o výber filmov, z ktorých každý je zaujímavý iným pohľadom na zobrazovanú súčasnosť alebo aj nedávnu minulosť. V každom prípade sú to silné a prenikavé umelecké výpovede, za ktorými stoja vyhranené tvorivé osobnosti,“ povedal riaditeľ Art Film Festu a zostavovateľ sekcie Okolo sveta Peter Nágel.
Filmom, ktorý vo svete vyvoláva veľké polemiky a po prvýkrát ho práve na Art Film Feste zhliadnu aj slovenskí diváci, je Božie dieťa/Child of God režiséra a scenáristu Jamesa Franca, ktorý je publiku skôr známy ako skvelý herec. Na konte má však viac ako dvadsiatku filmov, ktoré uvádzali najprestížnejšie filmové festivaly v Sundance, Berlíne či Cannes. Jeho novinka vznikla na základe románu uznávaného spisovateľa Cormaca McCarthyho, podľa ktorého novely bol nakrútený aj oscarový film Táto krajina nie je pre starých.
Film Božie dieťa je odvážnou interpretáciou psychicky narušeného človeka, ktorý počas svojho života porušil všetky vžité konvencie spoločenského správania. Prudký a násilnícky muž, ktorý postupne stratí rodinu aj domov a doslovne i metaforicky zostúpi na úroveň jaskynného vydedenca, prepadne desivým zločinom a totálnej ľudskej degradácii. „Lester je vrah a narušená individualita. V žiadnom prípade nie je možné jeho správanie tolerovať. Ale v umení sa môže postava ako on stať predmetom skúmania, čo sa ukrýva vo vnútri nás všetkých,“ povedal James Franco. Jeho Božie dieťa súťažilo o Zlatého leva v Benátkach.
Pôsobivú kombináciu priateľstva, násilia a vykúpenia prinesie na plátna americký film Joe režiséra Davida Gordona Greena. Príbeh, ktorý sa odohráva v zaostalej časti amerického juhu, znovuobjavuje herecké majstrovstvo Nicolasa Cagea v titulnej úlohe životom ťažko skúšaného bývalého väzňa, ktorý sa snaží kontrolovať vrodené problematické inštinkty, až kým mu jeho odhodlanie neskríži tínedžer, ktorý v ňom prebudí vľúdneho ochrancu. Snímka súťažila na festivale v Benátkach, odkiaľ si vtedy 16-ročný herec Tye Sheridan odniesol Cenu Marcella Mastroianniho.
Jeden zo zabudnutých príbehov beatnickej generácie sa divákom odhalí v americkej snímke Zbav sa svojich miláčikov/Kill Your Darlings režiséra Johna Krokidasa. Začína sa nástupom hlasu beatnikov, Allena Ginsberga, na štúdiá na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, kde ako slušný chlapec stretáva svoj osud v podobe rovesníkov, s ktorými zdieľal literárne ambície a nadšenie pre rebéliu. K ich „libertínskemu krúžku“ okrem ďalších budúcich hviezd literatúry, slobody a škandálov Williama Burroughsa a Jacka Kerouaca, patrí predovšetkým strhujúci Lucien Karr, ktorého však čaká obvinenie z vraždy hlavného Gingsbergovho konkurenta. Film okrem napínavého príbehu púta aj hviezdnym hereckým obsadením, Ginsberga stvárňuje Daniel Radcliffe, Kerouaca Jack Huston a predstaví sa aj Elizabeth Olsen. Film mal svetovú premiéru v Sundance a súťažil v sekcii Benátske dni v Benátkach.
Festivaloví návštevníci sa môžu tešiť aj na nový film legendárneho juhokórejského režiséra Kim Ki-duka Moebius, ktorým doviedol do dokonalosti svoju metódu mlčanlivého rozprávania. Hoci ide o veľmi znepokojivý až výstredný film, jeho majstrovstvo dokáže sprostredkovať divákom bez jediného dialógu. Film o žene, ktorá zastihne pri nevere svojho muža a rozhodne sa pre krutú pomstu, ktorú napokon vykoná na vlastnom synovi, má atribúty antickej tragédie, plnej temného humoru, ale tiež sexuálneho násilia.
Podľa skutočných udalostí vznikol aj austrálsky film Stopy/Tracks režiséra Johna Currana. Diváka zavedie do pôsobivej až romantickej austrálskej púšte 70. rokov minulého storočia, keď sa mladá žena rozhodne uskutočniť svoj fenomenálny plán: osamotená len v sprievode štyroch tiav prejsť naprieč austrálskou pustatinou k Indickému oceánu. Jej priekopnícka cesta v dĺžke 2700 kilometrov zachytáva problematiku životného prostredia, život Aborigíncov, ale aj skutočné hodnoty, ktoré človek nachádza, až keď je odkázaný len sám na seba, odvrátený od konzumnej spoločnosti. Stopy zaujali vo svetovej premiére v Benátkach.



Hviezdy strieborného plátna a filmy z najprestížnejších svetových festivalov lákajú návštevníkov na 22. ročník Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.
Art Film Fest aj tento raz udelí dvom osobnostiam cenu Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Vo Festivalovom parku vlastnoručne pripevnia mosadzné plakety so svojim menom noví laureáti ocenenia. Na začiatku festivalu jedna z najznámejších tvárí českého filmu - Ivan Trojan a na záver festivalu zavíta do Trenčianskych Teplíc legendárna diva Claudia Cardinale.
Cenou Zlatá kamera Art Film Fest tento rok ocení dvoch filmových profesionálov za ich výrazný prínos do oblasti kinematografie. Zlatá kamera poputuje počas otváracieho ceremoniálu do rúk jedného z najúspešnejších maďarských režisérov, držiteľa Oscara Istvána Szaba. Na záverečnom večere si ocenenie prevezme jedna z legiend slovenskej scenáristiky, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie - Ondrej Šulaj. 

Art Film Fest prichystal pre návštevníkov 22. ročníka 132 snímok. V programe nebudú chýbať ani filmy ocenené na slávnych svetových festivaloch v Cannes, Sundance či Benátkach, ani domáce novinky.
Art Film Fest tento rok rozdelil program do 12 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam.
O hlavné ceny Art Film Festu, Modrých anjelov, sa bude uchádzať 11 filmov Medzinárodnej súťaže hraných filmov a 35 filmov v Súťaži krátkych filmov. Na divákov čakajú filmy z obľúbených sekcií Okolo sveta, Európske zákutia, Slovenská sezóna, Láska a anarchia, Prísľuby z Východu, Nočná prehliadka, novinkami sú sekcie Focus: Alan Clarke a Téma: Vojna a film.
Na festivalových návštevníkov čaká aj bohatá hudobná nádielka. Festivalová kaviareň v Trenčianskych Tepliciach bude hudbou žiť každý večer už tradične v réžii všestranného hudobníka Oskara Rózsu. Vystúpia slovenské kapely Chiki liki tu-a, Walter Schnitzelsson, DJ Vec a Martin Valihora, DOLEDOLE, Katarzia a jej frajeri. Festivalové projekcie sa uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach v Kine Prameň a v Kúpeľnej dvorane, v Trenčíne sa bude premietať v Cinemaxe, v RTVS ArtKine Metro a vo Festivalovom kine ODA - Posádkový klub.
Neobyčajné ľudské osudy z rôznych kútov sveta spracované do výnimočných filmov budú dominovať Medzinárodnej súťaži hraných filmov blížiaceho sa 22. ročníka Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. O festivalovú trofej, Modrého anjela, sa bude v najdôležitejšej a divácky najsledovanejšej sekcii festivalu uchádzať 11 diel talentovaných režisérov.
„Pre tohtoročnú súťaž som videl približne 150 filmov. V mnohých prípadoch išlo o náročnú voľbu, pretože už dávno neplatí, že by diela začínajúcich filmárov boli menej kvalitné. Naopak, dnes aj tie najvýznamnejšie svetové prehliadky oceňujú takýchto filmových tvorcov a ich diela sú veľkým lákadlom pre publikum. Viaceré z vybraných súťažných filmov získali vo svojich kategóriách najvyššie pocty na festivaloch v Benátkach, San Sebastiane, Sundance alebo Cannes,“ povedal riaditeľ Art Film Festu a zostavovateľ súťaže Peter Nágel.
Aj preto bude zaujímavé sledovať, či sa im dostane rovnaké prijatie a ocenenie aj u slovenských divákov a 5-člennej medzinárodnej poroty v zložení: slovenský režisér a producent Mátyás Prikler, afganská divadelná a filmová herečka Wazhma Tota Khil, český režisér Radim Špaček, maďarský režisér Szabolcs Hajdu a rumunský divadelný a filmový herec Răzvan Vasilescu.
Slovenskú premiéru bude mať v súťaži Art Film Festu česko-francúzsky film oceňovaného scenáristu a režiséra Petra Václava Cesta ven, s ktorým sa česká kinematografia po 16 rokoch vrátila na scénu festivalu v Cannes. Trpký príbeh mladej rómskej ženy, ktorá bojuje o obyčajný šťastný život, uviedli vo svetovej premiére v sekcii nezávislých filmov L´ACID v Cannes, kam sa dostalo len 9 titulov zo stoviek snímok z celého sveta. Od 26. júna bude Cesta ven v slovenskej kino distribúcii.
Festivalovým priaznivcom sa v súťažnej sekcii predstaví aj americko-kensko-somálska snímka Rybolov bez sietí/Fishing Without Nets 27-ročného amerického režiséra a scenáristu Cuttera Hodiernea, pocteného v januári v Sundance Cenou pre najlepšieho režiséra. Napínavá psychologická dráma rozpráva príbeh mladého zásadového muža, ktorý chce zabezpečiť rodinu, a preto sa pridá k somálskym morským pirátom. Film, nakrútený vo východnej Afrike so somálskymi nehercami, umne spája víziu veľkolepého akčného trileru s kvalitami artového diela.
Tiež z Afriky pochádza príbeh tanzánsko-nemecko-talianskeho filmu Biely tieň/White Shadow izraelského režiséra a scenáristu Noaza Desheho, ktorý sa pri ceste na „čierny kontinent“ dozvedel o lovení albínov a rozhodol sa o tejto tabuizovanej téme nakrútiť film. Posledné desaťročie sú totiž albinotickí černosi v Tanzánii, Kongu a Keni ľudskými terčami a kmeňoví čarodejníci ponúkajú veľké sumy peňazí, aby získali časti ich tiel pre magické obrady. Toto je kronika o Aliasovi, prenasledovanom albinotickom chlapcovi, na ktorého hlavu je vypísaná cena. Režisér získal na festivale v Benátkach za svoj prvý hraný film ocenenie Luigiho De Laurentisa za najlepší debut .
S oceneniami z festivalu v Benátkach prichádza na Art Film Fest aj britsko-taliansky film Tichý život/Still Life režiséra a scenáristu Uberta Pasoliniho. Za hrdinu si vybral zamestnanca pohrebníctva, ktorý je zodpovedný za pochovávanie ľudí, čo nemajú žiadnych príbuzných. Snaží sa im poskytnúť dôstojnosť a s tým sa ujme aj ďalšieho „klienta“. V jeho byte však objaví stopu, ktorá naznačuje, že nebol na svete celkom sám a rezervovaný úradník vníma svoje pátranie ako duchovnú cestu. Tichý život bol uvedený v sekcii Horizonty v Benátkach, kde získal niekoľko ocenení, vrátane najlepšieho filmu a réžie.
Na okraj spoločnosti zachádza aj nórsky film List kráľovi/ Letter to the King režiséra kurdského pôvodu Hishama Zamana. Najlepší škandinávsky film roka 2014 ukazuje v mozaikovitom príbehu skupinu niekoľkých utečencov na výlete do Osla. Je to deň, kedy si môžu napraviť minulosť a zdôvodniť novú budúcnosť. Mladý muž, skôr ako bude deportovaný, si chce u bývalého zamestnávateľa vyzdvihnúť plat, majster bojových umení hľadá prácu, mladá žena má túžbu po pomste. A 83-ročný Mirza nesie so sebou list adresovaný nórskemu kráľovi, aby splnil jeho posledné želanie. Talentovaný nórsky tvorca sa ocitá v súťaži Art Film Festu po druhýkrát, minulý rok festival uviedol jeho debut Pred snehom.
Intímny vzťah medzi matkou a jej dospievajúcim synom zobrazil vo filme Sendvičový klub/Club Sandwich mexický režisér a scenárista Fernando Eimbcke. Sleduje Palomu a jej 15-ročného syna Hectora, ktorý na spoločných prázdninách v prímorskom letovisku stretáva dievča, s ktorým zažíva prvé dotyky lásky a sexuality. Intenzívny a zvláštny vzťah s matkou sa narúša a Paloma zažíva ťažké časy. Mexická hviezda nezávislých filmov bravúrne demonštruje svoj smutno-smiešny štýl na pôdoryse puberty a strachu z odlúčenia. Za tretí hraný film získal v San Sebastiane Striebornú mušľu pre najlepšieho režiséra.
Z rodinného prostredia vychádza aj austrálska snímka 52 utorkov/52 Tuesdays režisérky Sophie Hyde. Na plátna prináša tínedžerku Billie, ktorej matka sa rozhodne pre zmenu pohlavia. Veľmi blízky vzťah medzi dcérou a matkou sa zmení a Billie začne tajne skúmať vlastnú identitu a sexualitu s dvoma staršími spolužiakmi, testujúc limity vlastnej sily, túžby a nezávislosti. Za hraný debut 52 utorkov, uvedenom tiež v Sundance, získala Sophie Hyde Cenu za réžiu v sekcii svetových filmov, a následne v Berlíne vyhrala súťaž Generation 14plus.
O hlavnú cenu Art Film Festu sa uchádzajú aj čilsko-francúzska snímka Zabiť človeka/To kill a Man režiséra a scenáristu Alejandra Fernándeza s Veľkou cenou poroty zo Sundance a s Cenou KFN v Rotterdame, kazašský film Vlastníci/The Owners režiséra a scenáristu Adilkhana Yerzhanova, ktorý mal premiéru v oficiálnom výbere na tohtoročnom Cannes, venezuelsko-peruánsko-argentínsko-nemecký film Pelo Malo – nanič vlasy/Pelo Malo režisérky a scenáristky Mariany Rondón, ktorý získal Zlatú mušľu za najlepší film na festivale v San Sebastiane a Cenu FIPRESCI na MFF v Solúne.
Ako posledný titul sa do súťažnej kolekcie podarilo získať ukrajinský film Klan/The Tribe režiséra a scenáristu Myroslava Slaboshpytskiyho, ktorý výrazne zaujal na nedávnom festivale v Cannes, kde bol vybratý do Týždňa kritiky a získal tri ocenenia vrátane Grand Prix.

10. 6. 2014

Zase tí Presstitúti

Zase tí Presstitúti

Dnes vychádza nová kniha bývalého redaktora RTVS a terajšieho redaktora smiešno konšpiračného časopisu Zem a Vek Ľuba Huďa Presstitúti verzus konšpirátori, v ktorej autor údajne odhaľuje pozadie nielen slovenskej žurnalistiky. A prezradí nám aj ako to funguje vo verejnoprávnej televízii. 
Tešíme.

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Sankcie za viac ako 16-tisíc eur rozdala televíziám na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu. Najvyššiu pokutu šesťtisíc eur dostala televízia JOJ za to, že ešte v decembri minulého roka počas vysielania zreteľne neoddelili reklamu od iných programov a tiež odvysielali viac reklamy, ako povoľuje zákon.
Sankciu päťtisíc eur dostala televízia Markíza, ktorá v októbri a novembri v Televíznych novinách odvysielala neobjektívne reportáže Tajné vykázanie z krajiny, Vyvedené dieťa do Talianska, Čo bude so sudkyňou a Do cudziny proti svojej vôli. Markíza okrem toho dostala ďalšie sankcie vo výške 3 500, 1 500 a 165 eur. Pokutu 165 eur dostal aj Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Dvojka), ktorý vo februári odvysielal v rámci programu Večerníček seriál Hurvínkův rok s českým dabingom, čím porušil povinnosť odvysielať program určený maloletým do 12 rokov s dabingom v štátnom jazyku.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Zomrel Jiří Bruder

Zomrel Jiří Bruder


Vo veku 86 rokov zomrel český herec Jiří Bruder. Rodák z Prahy posledný raz vydýchol 31. mája vo Fakultnej nemocnici v Motole po dlhej chorobe.
Jiří Bruder sa narodil 13. apríla 1928. Pôsobil v niekoľkých divadlách. Vo filme sa objavil začiatkom 50. rokov minulého storočia, pričom dostával skôr menšie úlohy. Účinkoval napríklad v snímkach ako Drahé tety a já (1974), Brácha za všechny peníze (1978), V podstatě jsme normální (1981) alebo v seriáloch Arabela (1979 - 1981) či Panoptikum města pražského (1986). Jiří Bruder je však známy najmä vďaka svojmu hlasu. Daboval napríklad francúzskeho komika Andrého Bourvila či Krustyho v seriáli Simpsonovci (1989). Je ho možné počuť aj v českom znení seriálov Šmolkovia (1981 - 1989), Včielka Maja (1975 - 1976) alebo Prípady otca Dowlinga (1987 - 1991), v ktorom nadaboval herca Toma Bosleyho. Za dabing získal v roku 1998 Cenu Františka Filipovského.
Informácie pochádzajú z webstránky www.idnes.cz.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RADA RTVS

RADA RTVS
 

Zábava na televíznej Jednotke, pravidelné detské vysielanie na Dvojke, športové udalosti a veľké historické výročia ponúkne počas leta svojim divákom televízne vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Ako počas dnešného rokovania Rady RTVS informoval programový riaditeľ Slovenskej televízie, RTVS Tibor Búza, piatkové večery na Jednotke budú patriť zábave a do vysielania sa dostanú premiérové seriály. Spravodajstvo sa obmedzí na minimum. Veľký priestor bude mať podľa Búzu šport - majstrovstvá sveta vo futbale a cyklistické preteky Tour de France. Detské vysielanie avizoval Búza pravidelne na Dvojke ráno aj večer a tiež počas víkendových dopoludní na Jednotke. Divákov čakajú počas leta na Dvojke klasické filmové tituly z európskej a domácej produkcie.
Televízia si v širokom zábere pripomenie 70. výročie SNP a 100. výročie začiatku prvej svetovej vojny. Filmy k téme Slovenského národného povstania budú na programe počas celého augusta. Naplánované sú priame prenosy z ústredných oficiálnych osláv výročia SNP 29. augusta v Banskej Bystrici. Vysielať sa budú filmy s tematikou SNP ako Kapitán Dabač, Vlčie diery a ďalšie, tiež dokumentárne filmy, medzi nimi i nové tituly, ako napríklad dokument o vypálenej obci Kalište alebo dokument o príbehoch amerických letcov v SNP. Divákom prinesie RTVS k jubileu povstania i osem diskusií s odborníkmi natočených v exteriéroch, napríklad v Múzeu SNP v Banskej Bystrici a v bývalom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. Medzi iným RTVS 31. augusta v priamom prenose prinesie aj časť diania z Medzinárodných leteckých dni na Sliači, tento rok venovaných 70. výročiu SNP a 10. výročie vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Šéf televízneho programu RTVS Tibor Búza za najdôležitejšie považuje vysielanie k 70. výročiu SNP. Vysielanie k nemu bude na Jednotke aj na Dvojke. “Prakticky celý august, až s presahom do septembra, sa budeme tomuto výročiu venovať. Projekt je koncipovaný širšie, pracovne ho nazývame dejiny a práve touto udalosťou ho chceme začať a rámcovať potom na 25. výročie nežnej revolúcie, 70. výročie konca druhej svetovej vojny a budeme pokračovať až do stého výročia konca prvej svetovej vojny, päťstého výročia reformácie a tak ďalej,“ spresnil pre médiá Tibor Búza.
Verejnoprávny rozhlas avizuje tiež špeciálne vysielanie k historickým výročiam. V rozhlase sa popri tom začalo pracovať nad reláciami k jesennému 25. výročiu tzv. nežnej revolúcie, avizoval počas dnešného rokovania Rady RTVS riaditeľ programových služieb SRo Vincent Štofaník. Letné vysielanie rozhlasu – všetkých jeho okruhov - Rádia Slovensko, Rádia Regina, Rádia Devín, Rádia_FM, Rádia Patria, aj internetových rádií – Litera, Junior a Klasika, bude odľahčené. Popri vysielaniu venovanému už spomínaným historickým výročiam bude napríklad Rádio Slovensko prinášať vzdelávací cyklus prednášok Univerzity Komenského a Divadla Aréna – Detská Univerzita Komenského, publicistiku z detských táborov, relácie o cudzích jazykoch, ale aj reportáže z festivalov. Leto na Rádiu Regina bude okrem iného patriť folklóru a slovenskému vidieku. Devín napríklad počas celého júla uvedie v spolupráci s Českým centrom rubriku Mesiac autorského čítania, novou letnou rubrikou sú Audioportréty 50 súčasných výtvarníkov alebo cyklus Čo nenájdete v bedekroch. Vysielanie Rádia_FM počas leta ako zvyčajne ovplyvnia letné festivaly.
Na jeseň bude na obrazovkách verejnoprávnej televízie pokračovať zábavný program Milujem Slovensko a aj Pošta pre teba, povedal počas dnešného rokovania Rady RTVS programový riaditeľ RTVS Tibor Búza. Divácky obľúbená Pošta pre teba má už 11 rokov a RTVS ju podľa Búzu chce inovovať. Pokračovať by mala s moderátorkou Katkou Brychtovou, no aká bude jej vynovená podoba zatiaľ nie je definitívne rozhodnuté.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Rik Mayall

Zomrel Rik Mayall

Vo veku 56 rokov včera zomrel britský herec Rik Mayall. Rodák z mesta Harlow v Essexe posledný raz vydýchol vo svojom dome v Londýne. Smutnú správu potvrdil hercov manažér. "S hlbokým zármutkom oznamujeme, že Rik Mayall dnes ráno zomrel," uviedol. Príčina smrti zatiaľ nie je známa.
Richard Michael Mayall sa narodil 7. marca 1958. Účinkoval napríklad v seriáloch The Young Ones (1982 -1984), The New Statesman (1987-1994) či Bottom (1991-1995). Zahral si aj vo filmoch ako Americký vlkolak v Londýne (1981), Eat the Rich (1987), Little Noises (1991), Drop Dead Fred (1991), Veľké šialenstvo v malom hoteli (1999), Kevin zo severu (2001) alebo Fešák Churchill (2004). Zanechal po sebe manželku Barbaru Robbin a tri deti.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

O rastúcom ohrození slobody tlače, a to nielen v krajinách sužovaných krízami či prevratmi, ako v ostatnom čase Ukrajina alebo Thajsko, sa už počas včerajšieho úvodného dňa hovorilo na 66. svetovom kongrese periodickej tlače, ktorého dejiskom je taliansky Turín.
Ako uviedol pri tejto príležitosti prezident už 21. paralelne usporiadaného Svetového fóra editorov Erik Bjerager, pod tlakom sa čoraz častejšie ocitajú i žurnalisti a sloboda médií v demokratických krajinách Západu, píše tlačová agentúra APA.
V mnohých štátoch sa zneužívajú na postup voči novinárom, blogerom alebo aktivistom za slobodu médií antiteroristické zákony, konštatoval rečník a dodal, že kvôli takejto "protištátnej" činnosti sa v uplynulých rokoch ocitlo za mrežami viac ako 200 žurnalistov. Jeden z nich Eskinder Nega z Etiópie sa stal laureátom Zlatého pera slobody 2014, ocenenia Svetovej asociácie periodickej tlače a jej vydavateľov (WAN-IFRA) novín, usporiadateľa spomínaných akcií. Túto cenu prevzal dnes v Turíne v mene muža, ktorý je stále za mrežami, z poverenia jeho rodiny, niekdajší Negov spoluväzeň, švédsky novinár Martin Schibbye, informoval webový portál asociácie.
Úradujúci šéf americkej tlačovej agentúry AP Gary Pruitt poukázal na fóre na odpočúvacie praktiky vlády USA, šéfredaktorka internetového vydania britského denníka The Guardian Janine Gibsonová zasa na represie britskej vlády v súvislosti s odhaleniami Edwarda Snowdena, niekdajšieho spolupracovníka americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Obaja vyzvali na boj za slobodu tlače na celom svete.
Ďalšou významnou témou rokovania sú hospodárske aspekty, ktorým venujú pozornosť predovšetkým vydavatelia periodickej tlače.
Celkový obrat z predaja periodickej tlače a reklamy činil vlani 163 miliárd dolárov, čo nepredstavuje oproti roku 2012 podstatnú odchýlku, aj keď v roku 2008 to bolo ešte 187 miliárd dolárov.
Podstatné sú však kontinentálne odlišnosti, kde pozitívny vývoj printových médií prevláda v Ázii a Latinskej Amerike, naopak v Európe i Severnej Amerike je badateľný pokles ich popularity.
Druhý muž Svetovej asociácie periodickej tlače a jej vydavateľov (WAN-IFRA) Larry Kilman konštatoval, že neriešenie tohto negatívneho trendu by nevyhnutne viedlo k oslabeniu demokracie. V tejto súvislosti je osobitnou výzvou nájsť adekvátny komerčný model pre digitálne médiá, vyplynulo z jeho slov.

Srbský premiér Aleksandar Vučič včera opakovane vyzval v Belehrade Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby sa verejne ospravedlnila za podľa neho neoprávnené obvinenia z cenzúry médií, ktoré adresovala jeho krajine.
Vučič sa už predtým písomne ohradil voči obvineniam z okliešťovania slobody tlače a prejavu v Srbsku a požiadal predstaviteľku OBSE pre slobodu médií Dunju Mijatovičovú o oficiálne ospravedlnenie.
"Po nepravdách, ktoré ste šírili o Srbsku, očakávam od Vás jednoduché ospravedlnenie a nič iného," citovala z listu zverejneného 2. júna v Belehrade tlačová agentúra DPA.
Vučič súčasne požadoval dôkazy o "údajnej cenzúre srbských úradov".
Srbský premiér disponuje podľa dnešného vyjadrenia dôkazmi, že mnohé subjekty medzinárodného spoločenstva, vrátane veľvyslancov, nútia médiá ku kampani proti jeho osobe.
"Všetko, čo robí zástupkyňa šéfky OBSE v Belehrade Paula Thiele, je tlak na médiá, aby viedli kampaň proti mne," cituje dnes nemecká tlačová agentúra Vučičove slová. "Neumlčíte ma. Nebudem nikdy mlčať, pretože ja hovorím pravdu a vy klamete", dodal predseda srbskej vlády.
Popri novinárskej odborovej organizácii NUNS varoval pred týždňom aj ombudsman Saša Jankovič vo vysielaní televíznej stanice B92, že dočasné zadržanie blogerov, ktorí sú kritickí voči vláde a odpojenie kritických internetových serverov môže predstavovať hrozbu oklieštenia slobody prejavu a cenzúry v médiách.
Srbská vláda však tvrdí, že s hackerskými útokmi na internetových kritikov nemá nič spoločného.

Copyright © TASR 2014

RTVS NEWS


RTVS NEWS
Rozhlas a televízia Slovenska a UNIVERSAL STUDIOS INTERNATIONAL podpísali licenčnú zmluvu na nákup licenčných práv programov na 14.sériu skvelého seriálu LAW and ORDER. Cena 107,530.56 USD.



Rozhlas a televízia Slovenska a Česká tisková kancelář uzavreli Licenčnú zmluvu k výkonu práva na využívanie obsahu databázy ČTK v cene 6 334,- EUR / mesiac, čiže počas trojročného trvania zmluvy je to 228 024 €



Rozhlas a televízia Slovenska a DIPLOMA, s.r.o. sa dohodli na zmluve o spolupráci pri výrobe AVD . Predmetom tejto zmluvy je vzájomná spolupráca zmluvných strán pri výrobe audiovizuálnych diel s pracovným  názvom: „Daj si čas“ v rozsahu 13 častí druhej série, z ktorých každá je samostatným audiovizuálnym dielom.
Zmluvné strany sa dohodli, že zhotoviteľ na základe pokynov objednávateľa Zmluvné strany sa dohodli, že objednávateľ
zaplatí zhotoviteľovi za výrobu 13 častí AVD vrátane práv na ich použitie v rozsahu dohodnutom v tejto zmluve cenu  209 008,80 eur s DPH . Cena za jedno AVD je 16 077,60 eur .
Zmluvné strany berú na vedomie, že RTVS použila na výrobu AVD finančné prostriedky na základe Zmluvy  so štátom, Zmluva č. MK – 138/2012/M o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového vysielania a televízneho vysielania na roky 2013-2017 a jej príslušného Dodatku pre rok 2014.



Rozhlas a televízia Slovenska  a NUNEZ NFE s. r. o. na zmluve o výroba audiovizuálnych diel s pracovným názvom: „5 PROTI 5“ v rozsahu 69 častí. 
Cena za jedno AVD je 4.300,- € bez DPH.
Za výrobu jednej samostatnej záverečnej časti zaplatí objednávateľ zhotoviteľovi cenu 6.383,33 € ). Celková suma za výrobu vrátane práv na použitie 69 častí cyklu je 298.783,33 € bez DPH.

 

Kormúthová nesklamala

Kormúthová nesklamala

Milá a bývalá športová moderátorka RTVS Kristína Kormúthová má vraj novú prácu. Dostala ponuku od nitrianskeho hokejbalového klubu Nitrianski rytieri, aby sa stala ich hovorkyňou,
Volila presne tak, ako pásala status na facebooku. Všimnite si tričkio človeka napravo od Kormúthovej. Je to značka Erik & Sons , pomerne nová nemecká krajne pravicová značka so základom
podobným značke Thor Steinar. Kombinuje vikingské a starogermánske
runové motívy, pričom samotné vyznenie značky je veľmi podobné značke
Thor Steinar, pričom je v súčasnosti u časti ultrapravice akceptovanejšia ako samotný Thor Steinar.

9. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 


Na doživotné väzenské tresty odsúdil dnes moskovský súd dvoch obžalovaných za vraždu ruskej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej. Informovala o tom ruská agentúra Interfax.
      Sudca dnes súhlasil s požiadavkou prokuratúry na doživotný trest pre Čečenca Rustama Machmudova, ktorého uznali vinným z vykonania vraždy, a tiež pre jeho strýka Lom-Aliho Gaitukajeva, ktorý vraždu zorganizoval, spresnil Interfax. Troch ďalších obžalovaných odsúdili na väzenské tresty v rozmedzí od 12 do 20 rokov.
      Vražda Politkovskej v roku 2006 vyvolala medzinárodné znepokojenie v súvislosti s rizikom, ktorému čelia kritici Kremľa, píše agentúra Reuters.
      Politkovská sa špecializovala na odhaľovanie korupcie v najvyšších kruhoch a zneužívaniu právomocí. Zastrelili ju vo vestibule moskovského obytného domu, kde bývala, 7. októbra 2006. V čase smrti mala 48 rokov.

Copyright © TASR 2014

Klára Samková píše o Českej televízii

Klára Samková píše
o Českej televízii

Moje roztrpčení nad TV seriálem „První republika" včera dosáhlo dalšího vrcholu, a to tak, že skutečně mám chuť jít tvůrcům osobně nakopat prdel, expersis verbis, a to každému zvlášť i kolektivně.

Absolutně nehorázné rekvizity a interiéry, které VŠECHNY poukazují na přelom století nebo maximálně do r. 1910 řešili už mnozí jiní. Když pak v předminulém či kterém díle vypočítával společník J. Valenty oceňování inventáře krejčovského salónu, to jsme už fakt řvala smíchy - sada náprstků za 200,- Kč? No to snad kdyby byly stříbrné a pozlacené.... Mám po svém dědečkovi - krejčím ve Znojmě - ještě nějaké zachované účty a to se prostě scénáristi pos...

Moje pobouření neznalo mezí, když na scénu byla uvedena Cikánka Haydée (!!!) coby médium komunikující se záhrobím pomocí siderického kyvadélka (proč nebyl zakomponován Petr Cibulka??) a následně se v hypnoze (!!!) svíjející v křečích! To skutečně svět neviděl takovéto pokleslé pseudostereotypy - a to ve veřejnoprávní České televizi. Takže záhrobní médium nám odhaluje pravou podstatu trestného činu, zatímco policejní detektivové jsou za bandu blbů...

A v posledním díle byl přidán ADVOKÁT, o kterém je již nyní jasné, že svým klientům, manželům Léblovým, zpronevěřil 600.000,- Kč, což byla v é době naprosto grandiozní suma, následně je zavraždil, potom zavraždil četníka a chystal se zavraždit Jaroslava Valentu pod pohrůžkou zavraždění jeho dětí.... Neříkám, že všichni moji kolegové jsou zlatíčka, ale o něčem takovém jsem mezi advokáty nikdy neslyšela, neviděla a toto se vymyká naprosto všemu, o čem advokátní stav je. Doufám, že v pondělí bude stát předseda ČAK na hlavní bráně ČT a půjde dát osobně panu řediteli pěstí... Jsem připravena jej zastoupit, kdyby nám náhodou pan předseda umdléval...

RADA RTVS

RADA RTVS
 



 

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Zmeny sú prirodzeným pokračovaním programovej koncepcie, ktorú odštartovali výsledky komplexnej mapovacej štúdie, exkluzívne realizovanej pre rozhlas na vzorke 1063 respondentov vo veku 15 - 65 rokov. Zmenila sa nielen programová štruktúra, ale taktiež bola pripravená jasnejšia profilácia jednotlivých staníc. „Okruh poslucháčov verejnoprávnej inštitúcie je rôznorodý, preto programové nastavenie jednotlivých rádií aktuálne zohľadňuje široké spektrum záujmov a očakávaní verejnosti. To, čo novú kvalitu obsahu prirodzene zvýrazňuje a dotvára, je nový zvukový obal,“ povedal k zmenám riaditeľ programových služieb Slovenského rozhlasu Vincent Štofaník.
Podľa riaditeľky Sekcie marketingu a komunikácie RTVS Daše Matušíkovej marketingový projekt Marketingová stratégia pre rozhlasové programové služby definuje nielen cieľové skupiny jednotlivých rozhlasových služieb, ale aj základnú esenciu ich značiek či úpravu hudobného obalu. „Meníme zvukovú grafiku a v prípade niektorých rádií nastane aj zmena korporátnych hlasov. Snažili sme sa projekt realizovať v interných kapacitách RTVS, pracovná skupina bola zložená z kolegov zo Sekcie marketingu a komunikácie a šéfdramaturgov jednotlivých rádií,“ dodala D. Matušíková.
Realizácia zmien sa začína dnes spustením hudobnej grafiky Rádia Devín. Novým hlasom Devína sa stal Vladimír Jedľovský a upútavkovým hlasom Lucia Vráblicová. Autorom zvukovej grafiky je hudobník a skladateľ Roman Ferianc. Ako ústredný slogan Rádia Devín bolo zvolené jednoduché, ale zároveň provokatívne heslo „Vypnite“. Vzniklo v interných kapacitách marketingu RTVS a jeho autorom je copywriter Robert Bunča. „V Rádiu Devín nežijeme voľbami, nedotýkajú sa nás majstrovstvá sveta v hokeji, nepoznáme časové znamenia. Počúvame Rádio Devín, aby sme po návrate do bežného sveta mohli zas naplno zapnúť. A práve to, čo prežívame pri počúvaní, nám pomáha orientovať sa v bežnej každodennosti,“ vysvetlila pozadie vzniku nového hesla riaditeľka Rádia Devín Eva Reiselová.

Poslucháčov Devína budú vo vysielaní sprevádzať aj tieto slogany:
To je váš čas. Rádio Devín – vypnite
Zážitky zapísané do duší. Rádio Devín – vypnite
Program skomponovaný pre vás. Rádio Devín – vypnite
Žijeme umením každý deň. Rádio Devín – vypnite

Slogany nájdete aj na http://bit.ly/novagrafikadevin

Nové hudobné grafiky programových služieb Rádio Slovensko a Rádio Regina budú predstavené v krátkom časovom horizonte.

A vzdal sa postu šéfredaktora ?

A vzdal sa postu šéfredaktora ?

Novým správcom Matice slovenskej (MS) sa stal súčasný šéfredaktor Slovenských národných novín Maroš Smolec. Hlasovaním o tom rozhodli členovia Výboru MS, ktorý zasadal piatykrát vo svojom funkčnom období. TASR o tom informovala Jana Gavrecká z Informačného ústredia MS.
Z prítomných 26 členov Výboru MS podporili nového správcu 17, osem bolo proti, jeden nehlasoval. „V percentuálnom prepočte hlasov prítomných členov som získal podporu sedemdesiat percent. Považujem to za podporu mojej vízie na obdobie do konca roku 2014, kde sa budem usilovať šetriacimi opatreniami stabilizovať ekonomickú situáciu Matice. A od jesene začať pracovať na reálnom rozpočte na rok 2015, ktorý bude vychádzať z jasných a reálnych príjmov ustanovizne zo strany Ministerstva kultúry SR a z vlastných zdrojov. Samozrejme, aby sa zachovala zákonná povinnosť a úloha Matice. Matica potrebuje skutočne reštart,“ skonštatoval Smolec.
Výbor MS podľa Gavreckej pokračoval v šetriacich opatreniach v Domoch Matíc a oblastných pracoviskách MS. „Podľa schváleného návrhu sa v tomto segmente prepustí desať zamestnancov z celkového počtu 38 a šetrenie by v novom roku mohlo predstavovať vyše 120.000 eur. Matičiari opäť rokovali o rozpočte na rok 2014. Prijali jeho východiská, keďže musia do definitívneho návrhu zakomponovať šetriace opatrenia z opatrení na úrovni regionálnej matičnej kultúry. Pred predložením návrhu rozpočtu na tento rok sa musí presne stanoviť výpadok zdrojov. Výbor súhlasil so vzatím kontokorentného úveru, aj s povinnosťou záložného práva na niektorú z nehnuteľností MS,“ uviedla Gavrecká.
Doplnila, že podľa predsedu finančnej komisie MS Viliama Oberhausera musia matičiari šetriť naďalej na úrovni niekoľko stotisíc eur. „Opatrenia budú obsahovať okrem šetrenia aj odpredaj prebytočného majetku ustanovizne. Výbor prijal jediné obmedzenie v možnostiach šetrenia, a to, že bez súhlasu najvyššieho orgánu - valného zhromaždenia MS nebude môcť Matica odpredať ani založiť akcie tlačiarne Neografia, a. s.,“ dodala Gavrecká.

Copyright © TASR 2014