8. 9. 2012

69. medzinárodný filmový festival v Benátkach


69. medzinárodný filmový
festival v Benátkach

Zlatého leva na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach získal juhokórejský film Pieta. Snímka v réžii legendárneho Ki-duka Kima bola pritom jedným z favoritov na trofej pre najlepší film.

O cenu pre najlepšieho herca sa podelili Philip Seymour Hoffman a Joaquin Phoenix vďaka hereckým výkonom vo filme The Master o náboženskom kulte, ktorý podľa kritikov jasne pripomína scientológiu. Hoffman priletel do Benátok na poslednú chvíľu pred ceremoniálom, aby prevzal aj cenu v mene svojho hereckého kolegu a tiež Strieborného leva pre režiséra snímky Paula Thomasa Andersona.
Špeciálnu cenu poroty získal rakúsky filmár Ulrich Seidl za film Paradies: Glaube. Trofej pre najlepšiu herečku si vyslúžila Hadas Yaron za výkon v izraelskej dráme Lemale et ha'halal (Fill the Void).
Ocenenie za scenár si vyslúžil Olivier Assayas za politickú drámu Apres Mai. Za kameru drámy E stato il figlio ocenili Daniela Cipriho.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vraj exkluzivita

Vraj exkluzivita



Websupport, s.r.o.




SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS







Najčastejším hosťom diskusných relácií slovenských médií bol po parlamentných voľbách 10. marca súčasný premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico. Predseda vlády sa objavil v jednej zo štyroch najznámejších politických relácií doteraz celkom 14-krát.
Zhodne, po štyrikrát, ho mohli diváci v priebehu necelého polroka vidieť v reláciách Na telo (TV Markíza), O 5 minút 12 (STV) a počuť v Sobotných dialógoch (SRo). Dvakrát šéf sociálnych demokratov bol aj v diskusnej relácii spravodajskej TA3 (V politike). Jeho najčastejším diskusným oponentom bol predseda opozičnej KDH Ján Figeľ, v polovici prípadov však Fico debatoval s moderátormi sám.
Druhým najčastejším hosťom spomínaných diskusných relácií bol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Z deviatich diskusií, ktoré absolvoval v slovenských médiách, po tri mal vo verejnoprávnom rozhlase a verejnoprávnej televízii.
Opozíciu v diskusných reláciách najčastejšie reprezentovali poslanci SDKÚ-DS, a to až 18-krát. Šéf tejto strany Pavol Frešo bol po voľbách v každej televízii dvakrát a raz debatoval v rozhlase. Štyrikrát druhú najmenšiu parlamentnú stranu reprezentoval v médiách jej podpredseda Ivan Štefanec a trikrát šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.
Naopak, najslabšie zastúpené bolo v diskusných reláciách opozičné hnutie OĽaNO. Jeho líder Igor Matovič bol v reláciách len trikrát, čo je menej ako podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.
Politické diskusné relácie sa po letnej prestávke vrátia do slovenských médií už tento víkend. V sobotu sa spolu v štúdiu Slovenského rozhlasu stretne minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) a poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. Nedeľňajší maratón diskusných relácií v televíziách odštartuje TA3. V relácii V politike sa stretne Kažimír so Štefancom, vo verejnoprávnej televízii bude Fico diskutovať s Frešom a Markíza ponúkne debatu medzi ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD) a poslancom KDH Radoslavom Procházkom.

Copyright © TASR 2012



7. 9. 2012

MK SR a RTVS

MK SR a RTVS






Tému zvýšenia tzv. koncesionárskych poplatkov, ktorú nedávno otvoril generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václav Mika, považuje minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) za legitímnu. "Oceňujem, že ju Václav Mika otvoril spôsobom ponúknutia programovej protihodnoty pre verejnosť," reagoval pre TASR.
Zároveň nevylúčil, že sa o tejto téme bude diskutovať aj v parlamente, keďže, ako pripomenul, zvýšenie úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS je v tejto chvíli možné len cestou poslaneckého návrhu. Na septembrovú schôdzu je zaradená vládna novela zákona o RTVS. V nej sa však o zvyšovaní koncesionárskych poplatkov nehovorí, iba o ich zachovaní aj v budúcom roku. Od roku 2013 totiž mali zaniknúť a RTVS mala byť financovaná iba zo štátneho rozpočtu. V súčasnosti fyzická osoba, ktorá odberá elektrinu, platí 4,64 eura mesačne.
Podľa predsedu výboru pre kultúru a médiá Dušana Jarjabka (Smer-SD) "logický dôvod" na zvyšovanie koncesionárskych poplatkov existuje. Poukázal na to, že ich výška na Slovensku patrí medzi najnižšie v európskych krajinách. Či však sociálni demokrati ich zvýšenie navrhnú v parlamente, je podľa neho predčasná otázka.
"K tomuto sa musí v prvom rade vyjadriť minister financií. Musí povedať, čo je utiahnuteľné ešte v rámci rozpočtu a čo už nie je," poznamenal Jarjabek pre TASR. Dodal, že do úvahy treba brať hlavne záujem verejnosti a to, či by bola schopná platiť za služby verejnoprávneho vysielateľa viac.
Touto témou by sa mal zaoberať poslanecký klub Smeru-SD pravdepodobne na budúci týždeň. Ak by padlo rozhodnutie v prospech zvyšovania poplatkov, tak Jarjabek jeho realizáciu vidí prostredníctvom dvoch mechanizmov. Popri pevnom zvýšení sumy by do úvahy prichádzalo aj ustanovenie o valorizácii týchto poplatkov či akomsi percentuálnom zvýšení.
Mika koncom augusta na rokovaní Rady RTVS vyhlásil, že chce využiť predloženie spomínanej novely na presadenie zvýšenia koncesionárskych poplatkov. "Sme pripravení ponúknuť za to protihodnotu," konštatoval s tým, že divákom by RTVS kompenzovala vyššie poplatky zlepšením programových služieb.


Copyright © TASR 2012

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




 



„ Je všeobecne známe, že televízia je najvhodnejším médiom na realizáciu spoločensky užitočných kampaní. Preto nás teší, že sa môžeme na tomto projekte zúčastniť.“
Igor Čekirda ,výkonný riaditeľ TA 3


Čistý heroín je pre telo v zásade neškodná vec, respektíve ani zďaleka nie je taký škodlivý ako ten, čo miešajú s rôznymi prímesami“.
Martin Poliačik


„Reakcie ľudí ma pozitívne prekvapili. Rovnako som rád, že ma moji kolegovia podržali.“
Martin Poliačik


„Ako mestskému poslancovi mi dávajú 416 eur. To mi nepokryje nič. V čistom zarobím okolo 4 200 eur ako poslanec a 290 eur za čas v regionálnom zastupiteľstve. Celkovo dostávam zhruba 5 100 eur a ledva z toho vyjdem.“
 Guillermo Collarte Rodríguez , španielsky poslanec


„ Eastwood sa zbláznil . „
Adam Levine, Maroon 5


„Eastwood nemal sám sebe takto ublížiť, je to pod jeho úroveň.“
Mia Farrow


„ Stále sa neviem rozhodnúť, či mal Clint halucinácie alebo či je prezident skutočne neviditeľný.“
Zach Braff


„ Keď Eastwood prišiel domov, určite sa pohádal so svojím nábytkom.“
Chris Rock


 "Ak by sa dnes mala skladať vláda, ja si to neviem predstaviť s ľuďmi veľmi zákernými a falošnými, ako je Bugár, ktorý je vás schopný pichnúť od chrbta, keď to najmenej čakáte. Ísť sa s takým človekom o niečom dohadovať ma už ničím neláka a neoslovuje. Už je na ťahu on. Podľa mňa sa voči nám správa veľmi chrapúnsky.Pred voľbami hovoril, že keď sa obyčajní ľudia dostanú do parlamentu, nevznikne pravicová vláda. Chcel ísť do vlády so Smerom, tak si robil alibi. Vedel, že s nami sa na žiadnom biznise nedohodne. Nikdy som sa ho nesnažil zhovaďovať a vyhlasovať, že je nezodpovedný alebo niečo podobné, ale on má potrebu toto dookola opakovať."
Igor Matovič

 
"Lipšicov mančaft hodnotím futbalovo ako druhú alebo tretiu ligu. Ako je v Taliansku séria B alebo C. Možno sa nakoniec vypracujú, ale musia ešte veľa trénovať."
Jozef Mikloško


"Zavolám na Vás SNBákov !!!" „
Ján Svätopluk Sokol


Ústava je ťažká kniha hmotnosťou aj obsahom.“
Jarmila Lajčáková Hargašová

6. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Štátna satelitná spoločnosť v Egypte zastavila v stredu vysielanie troch sýrskych štátnych televíznych kanálov. Stalo sa tak krátko po tom, čo egyptský prezident Muhammad Mursí opätovne vyzval vládu sýrskeho lídra Baššára al-Asada na odchod s cieľom umožniť ukončenie 17-mesačného krviprelievania v krajine. Zastavenie vysielania prichádza tiež v čase, keď sa arabskí ministri zahraničia zaoberali otázkou odstavenia sýrskych štátnych televízií, ktoré sú pod kontrolou režimu a označujú sýrsku opozíciu za "teroristov". Ako oficiálny dôvod však satelitná spoločnosť uviedla porušenie dohôd zo sýrskej strany.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, teraz sa môžete...

Reklamná pauza, teraz sa môžete...

CINEMATIK 2012


CINEMATIK 2012
 




Desať najlepších európskych filmov vyrobených v rokoch 2011 a 2012 predstaví na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik Meeting Point Europe. Hlavnú súťažnú sekciu Cinematiku, ktorý sa uskutoční od 7. do 13. septembra v Piešťanoch, zostavilo 17 mladých kritikov. TASR informoval za organizátorov festivalu Peter Konečný.
O zostave filmov premietaných v rámci sekcie realizovanej pod záštitou Medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI rozhodovali kritici z Belgicka, Českej republiky, Čiernej Hory, Dánska, Estónska, Francúzska, Holandska, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Rumunska, Slovenska, Talianska, Turecka a Veľkej Británie. Každý z kritikov vytvoril svoj vlastný rebríček filmov, ktorým pridelil istý počet bodov. Po ich sčítaní vznikol spoločný rebríček, pričom najúspešnejšie snímky premietnu na festivale a film s najväčším počtom bodov získa na záver Cinematiku cenu Meeting Point Europe.
Výber obsahuje viacero filmov, ktoré už získali rôzne ocenenia na prestížnych festivaloch, výročných cenách alebo sa umiestňovali v rebríčkoch najlepších filmov roka v odborných časopisoch. Patrí medzi ne napríklad piatimi Oscarmi ocenený The Artist režiséra Michela Hazanaviciusa. Podobne ako The Artist mali v Cannes premiéru taktiež snímky Vtedy v Anatólii (Bir zamanlar Anadolu'da) Nurho Bilgeho Ceylana a Chlapec na bicykli (Le gamin au vélo) bratov Jeana-Pierra a Luca Dardennovcov. "Títo tvorcovia patria medzi najčastejšie oceňovaných tvorcov na festivale v Cannes, pričom cenu si odniesli aj oba spomínané filmy - Veľkú cenu poroty ex aequo," doplnil Konečný.
Ďalším výrazným filmom na minuloročnom festivale v Cannes bola snímka Máme pápeža! (Habemus papam) talianskeho režiséra Nanniho Morettiho. Komédia o novozvolenom pápežovi, ktorý sa bojí vziať na seba zodpovednosť a radšej utečie z Vatikánu, vyhlásili v prestížnom filmovom časopise Cahiers du Cinéma za najlepší film uplynulého roka.
Divákov na Cinematiku môže zaujať aj rakúsky film Michael Markusa Schleinzera, ktorý minulý rok tiež získal nemalý ohlas. Komorná dráma, inšpirovaná prípadom Natasche Kampuschovej, zobrazuje život pedofila, ktorý vo svojom dome ukrýva 10-ročného chlapca. Inou psychologickou drámou s témou sexuality je Hanba (Shame) Steva McQueena. Tá sa sústredí na frustráciu moderného človeka a jeho posadnutosť sexom. Žánrové filmy v súťaži zastupuje adaptácia špionážneho románu Johna le Carrého Jeden musí z kola von (Tinker Tailor Soldier Spy) režiséra Tomasa Alfredsona. "Neobyčajne invenčne vyrozprávaný príbeh nám ukazuje zákulisie britskej tajnej služby MI6, do ktorej sa zrejme infiltroval sovietsky špión," uzavrel.


Medzinárodný filmový festival Cinematik ponúkne tento rok svojim návštevníkom aj sekciu Francúzsky film noir - poetika zločinu. V rámci nej uvedie osem ťažiskových kriminálnych filmov, ktoré vznikli od polovice 50. rokov minulého storočia do začiatku 80. rokov. TASR informoval za organizátorov festivalu Peter Konečný.
Vo Francúzsku, v ktorom má kriminálna literatúra i film silnú tradíciu, vzniklo množstvo pozoruhodných diel s prívlastkom noir, aj keď sa toto označenie spája predovšetkým s americkou kinematografiou 40. a 50. rokov. "Samotný pojem film noir pochádza z francúzštiny a znamená čierny film. Slovo noir sa však dá preložiť ako temný či pochmúrny, čím dokonale vystihuje atmosféru týchto filmov," vysvetlil.
Návštevníci festivalu budú mať možnosť spoznať rôzne prístupy k tomuto žánru, ale i tematické motívy, kľúčových hercov a režisérov filmu noir. "Diváci budú mať možnosť vidieť piliere francúzskej odnože tzv. caper filmu, teda filmu o lúpeži, spracovanie filmu noir v šate novej vlny, ako aj filmy režisérov ďalšej generácie a to, ako boli títo ovplyvnení 'klasickým' filmom noir," doplnil Konečný.
Do výberu sa tak dostala snímka Nesiahajte na prachy (Touchez pas au grisbi, 1954) Jacquesa Beckera. Tento film o starnúcom zločincovi na odpočinku Maxovi dodal druhý dych hereckej kariére Jeana Gabina a bol jedným z prvým filmov Jeanne Moreau. Tá sa stala hviezdou drámy Výťah na popravisko (Ascenseur pour l'échafaud, 1957) režiséra Louisa Malla.
Z ďalších kriminálnych kúskov francúzskej kinematografie Cinematik predstaví snímku Udavač (Le doulos), ktorú v roku 1962 nakrútil Jean-Pierre Melville. V sekcii nechýba ani Alphaville (1965) Jeana-Luca Godarda, ktorý získal na festivale v Berlíne hlavnú cenu Zlatého medveďa a jeden z prvých filmov režiséra Alaina Corneaua Čierna séria (Séria noire, 1979.



Copyright © TASR 2012

HOVORCA ROKA 2012 Nominácie

HOVORCA ROKA 2012
Nominácie


Nominovaní v kategórii Samospráva a neziskový sektor za rok 2012:
Ľubomír Andrássy (h. hlavného mesta SR – Bratislava),
Monika Pastuchová (h. mesta Banská Bystrica),
Marek Tettinger (h. MsÚ Bratislava - Nové Mesto),
Tomáš Halán (h. MsÚ Bratislava - St. Mesto),
Viktorínova Martina (h. mesta Košice).

Nominovaní v kategórii Štátna správa a štátny sektor za rok 2012:
Gábor Grendel (ex hovorca Ministerstva vnútra SR),
Katarína Kujdáková (h. Špecializovaného trestného súdu),
Milan Vanga (h. ozbrojených síl SR a poverený hovorca MO SR),
Čižmáriková Zuzana (h. Ministerstva zdravotníctva SR),
Tatiana Tóthová (hovorkyňa SaS).

Nominovaní v kategórii Privátny a komerčný sektor za rok 2012 :
Vladimír Machalík (h. Volkswagen Slovensko),
Lucia Muthová (riaditeľka odboru firemnej komunikácie, Allianz – Slovenská poisťovňa),
Martin Danko (PR manažér a hovorca, Investičná skupina Penta),
Dušan Dvořák (hovorca KIA),
Alena Walterová (hovorkyňa VÚB).

Le voyage dans la lune

 Le voyage dans la lune

5. 9. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS






Zápasy najvyššej slovenskej hokejovej súťaže Tipsport extraligy budú v sezóne 2012/2013 vysielať okrem stanice Sport 1 aj na novom športovom kanáli Slovak Sport. Agentúre SITA to potvrdil riaditeľ riadiaceho orgánu Tipsport extraligy spoločnosti Pro Hokej Vladimír Paštinský. "Dohoda znie, že televízia Slovak Sport ponúkne fanúšikom minimálne 30 extraligových duelov. Ďalšou podmienkou zmluvy je, že právo výberu zápasov a vysielacích dní má Sport 1, Slovak Sport sa musí prispôsobiť," povedal pre SITA Paštinský.
Prvý duel Tipsport extraligy 2012/2013 je na programe vo štvrtok 13. septembra - HK Orange 20 sa predstaví v Nitre. O tri dni neskôr reprezentačná dvadsiatka privíta v Bratislave Banskú Bystricu a ostatné súboje 1. kola sú naplánované na utorok 18. septembra (Banská Bystrica - Žilina, Nitra - Trenčín, Martin - Piešťany, Skalica - Poprad, Košice - Zvolen).





Hokejoví fanúšikovia uvidia zápasy Slovana Bratislava v Kontinentálnej hokejovej lige na televíznych staniciach Sport1 a Sport2. Na platenom káblovom a satelitnom kanále budú vysielať nielen domáce súboje, ale aj stretnutia na ľadoch súperov. Sport1 a Sport2 získal výhradné televízne práva aj na zápasy českého účastníka KHL HC Lev Praha.
V základnej časti KHL obe stanice produkčne a exkluzívne prinesú celkom 30 priamych prenosov z domácich stretnutí, rovnomerne rozdelených medzi oboch nováčikov súťaže. V prípade postupu do vyraďovacích bojov budú vysielať všetky domáce stretnutia.
"Záujem o KHL medzi divákmi i operátormi bol veľký, preto sme sa rozhodli venovať tejto prestížnej súťaži od budúcej sezóny ešte viac priestoru. Samozrejme, držíme palce obom domácim tímom a veríme v ich úspech," uviedol v tlačovej správe za prevádzkovateľa staníc Chello Centra Europe Aleš Fabík.
HC Slovan Bratislava vstupuje do premiérovej sezóny v KHL ako slovenský majster. "Sme síce nováčik, ale máme kvalitný káder postavený na súčasných alebo perspektívnych reprezentantoch Slovenska s ambíciou bojovať o účasť v play-off. O účinkovaní Slovana v KHL je v Bratislave veľký záujem a v Slovnaft aréne rovnako ako doma pri televíznych obrazovkách Sport1 a Sport2 bude určite vládnuť výborná hokejová atmosféra," uviedol generálny manažér Slovana Maroš Krajči.
Slovan odohrá prvý duel v KHL vo štvrtok 6. septembra, od 18.00 h bude hostiť ukrajinský Donbass Doneck. Hneď prvý zápas odvysiela Sport2 v priamom prenose, ktorý sa začína už o 17.30 h.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS



1.NAJLEPŠIE POČASIE – TV JOJ ; 2. Televízne noviny – Markíza ; 3. NOVINY TV JOJ- TV JOJ ; 4. Zámena manželiek – Markíza ; 5. Športové noviny – Markíza ; 6. Šport- TV JOJ ; 7. Kuriér 2- TV JOJ ; 8. KRIMI- TV JOJ ; 9. Pod povrchom – TV JOJ ; 10. Horúca krv – Markíza ; 11. Panelák – TV JOJ ; 12. ČOSKORO V ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT-TV JOJ ; 13. Horúce pozdravy z Paríža – TV JOJ ; 14. Keno 10 – Markíza ; 15. MASTERCHEF – Markíza ; 16. Sherlock Holmes – Markíza ; 17. Počasie – Markíza

4. 9. 2012

MEDIA NEWS


 MEDIA NEWS

 

 

Grécky novinár pátrajúci po okolnostiach ovplyvňovaní zápasov v najvyššej domácej futbalovej súťaži bol hospitalizovaný so zraneniami tváre po tom, ako ho zbili neznámi útočníci. Informoval o tom v utorok Grécky novinársky zväz. Reportéra Arisa Asvestasa prepadli v pondelok krátko po skončení jeho rozhlasovej relácie v blízkosti jeho domu dvaja muži s boxermi na rukách. Túto informáciu potvrdila vo svojom vyhlásení aj Únia aténskych reportérov (ESIEA). "Aris Asvestas sa intenzívne venuje vyšetrovaniu ovplyvňovania futbalových zápasov," píše sa vo vyhlásení Únie. Tá ďalej uvádza, že v ostatných mesiacoch napadli troch iných žurnalistov, lenže vyšetrovatelia napriek tomu nikoho nestíhajú. Asvestas nedávno karhal kompetentných za ich zlyhanie v účinnom trestaní klubov za opakujúce sa výtržnosti fanúšikov. Grécky zväz športových novinárov uvádza, že Asvestasovi v nemocnici zašili tvár ôsmimi stehmi.
Mnoho zástupcov futbalových klubov v Grécku vrátane šéfov dvoch účastníkov najvyššej súťaže minulý rok umiestnili do predbežnej väzby po tom, ako polícia vďaka telefónnym hovorom odhalila existenciu podvodov a ovplyvňovania zápasov. Aféra sa však nikdy nedostala na súd. Správa Európskej futbalovej únie (UEFA) v roku 2009 takisto uvádza podozrenie z ovplyvňovania výsledkov stretnutí v trinástich prípadoch v tretej najvyššej súťaži a dvoch zápasoch Gréckeho pohára. V tejto správe figurovalo 12 gréckych klubov.

 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Daša Matušíková do RTVS

Daša Matušíková do RTVS



Do top manažmentu generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska Václava Miku nastupuje od 4. septembra 2012 Daša Matušíková, ktorá naposledy pôsobila ako marketingová riaditeľka banky ZUNO. Daša Matušíková sa dnes stala novou riaditeľkou Sekcie komunikácie RTVS.
„Verím v potenciál verejnoprávneho média a práve toto je aktuálne jeden z najambicióznejších projektov, ktoré má RTVS pred sebou. Osobne túto príležitosť beriem ako veľkú výzvu prispieť k pozitívnej zmene a byť súčasťou tímu Václava Miku. Profesionálne vnímam pozíciu riaditeľky komunikácie ako výzvu vybudovať funkčný a dlhodobo konzistentný marketing verejnoprávneho média, ktorý bude prispievať k budovaniu úspešnej inštitúcie, jej dobrého mena a imidžu,“ povedala Daša Matušíková, nová riaditeľka Sekcie komunikácie Rozhlasu a televízie Slovenska.
Daša Matušíková (1973) vyštudovala Obchodnú fakultu Ekonomickej univerzity v Bratislave, špecializáciu obchod a marketing. Počas svojej profesionálnej dráhy pracovala na rôznych pozíciách pre agentúry SORIA & GREY a PUBLICIS/KNUT. Bola zodpovedná za komunikačnú stratégiu, medzinárodné strategické projekty a koordináciu kľúčových kampaní významných spoločností pôsobiacich na Slovensku (Orange Slovensko, Renault, HP, L´Oreal). V rokoch 1999 až 2001 sa podieľala na príprave mediálnej stratégie Slovenského rozhlasu.
Daša Matušíková naposledy pôsobila ako marketingová riaditeľka banky ZUNO, kde bola zodpovedná za tvorbu komplexnej stratégie a implementácie tejto značky na slovenskom a českom bankovom trhu.

RTVS NEWS

RTVS NEWS






Rozhlas a televízia Slovenska uvádza novú dynamickú diskusnú relácia Doslova vysielanú naživo za prítomnosti publika, zohrávajúceho úlohu zainteresovaného spoločenstva, ktoré sa vie prostredníctvom svojich „hovorcov“ k téme jasne vyjadriť.
Doslova – diskusia, ktorá má otvárať vážne občianske a spoločenské témy. Témy budú vychádzať z občianskej a investigatívnej publicistiky formátov Občan za dverami a Reportéri. Tie tému uvedú do pozornosti a pripravia priestor na diskusiu. Toto nastavenie relácie je jedným z rozdielov oproti predchádzajúcim formátom.
Od 4. septembra 2012 v utorok večer približne o 22:00 na Dvojke.

Moderátori: Andrea Paulínyová a Richard Dírer

Téma prvej relácie: Odluka cirkvi od štátu

Téma odluky cirkvi od štátu často vyvoláva vášňami podfarbené diskusie a vyhlásenia. Vynára sa s pravidelnosťou volebných cyklov a opäť mizne. Výsledkom je, že väčšina spoločnosti, ba aj mnohí veriaci žijú v mylnej predstave o vzťahu štátu k cirkvám. Je otázka odluky cirkví od štátu zrelá na verejnú diskusiu? Treba ju vnímať ako proticirkevný boj nevercov alebo snahu o autonómnejšie postavenie cirkví na Slovensku? Nastal čas, aby kňazov prestal platiť štát?

Hostia: JUDr. Ján Juran, riaditeľ cirkevného odboru Ministerstva kultúry SR ; ThLic. Anton Ziolkovský, výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska ;Ing. Pavel Delinga, CSc., generálny dozorca Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku ; PhDr. Roman Hradecký, predseda Spoločnosti Prometheus ; doc. Jaroslav Šebek, Historický ústav Akademie věd České republiky

RTVS GOOD NEWS

RTVS GOOD NEWS

 

 
Cenu za najlepšiu autorskú prácu na Medzinárodnom festivale televíznych a rozhlasových programov pre národnostné menšiny Môj rodný kraj získalo dielo Pieseň pre mamu od Ľuby Koľovej z redakcie národnostného vysielania RTVS Košice. Agentúru SITA o tom informovala Nataša Lutterová z košického štúdia RTVS.
Film Pieseň pre mamu je o hľadaní matky, ide o silný emotívny príbeh profesora hry na gitaru Štefana Raka z Prahy na jeho ceste za ukrajinskými koreňmi. Je to už tretia cena, ktorou bol tento film ocenený.

Na 14. ročníku Medzinárodného festivalu televíznych a rozhlasových programov pre národnostné menšiny Môj rodný kraj tvorcovia zo šiestich európskych krajín a 27 štúdií z Ukrajiny prezentovali vyše 150 diel. Tie z rôznych aspektov hovorili o živote obyvateľov patriacich k národnostným menšinám v jednotlivých krajinách. Tieto témy prináša na televízne obrazovky i do rozhlasového éteru už roky národnostné vysielanie RTVS v Košiciach. To najlepšie pravidelne prezentuje aj na tomto festivale, podieľa sa na organizovaní i odbornej stránke festivalovej práce. Autorka oceneného diela Ľuba Koľová stála aj pri zrode národnostného vysielania v Slovenskej televízii, teraz už pre 13 národnostných menšín.
V tomto roku užší festivalový výber prezentovali aj na obrazovkách satelitného vysielania kanála Tisa Zakarpatskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti z Užhorodu, organizátora tohto podujatia. Festival Môj rodný kraj je zároveň už roky fórom na vzájomnú výmenu poznatkov v oblasti národnostnej problematiky.
 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Michael Clarke Duncan


Zomrel
 
Michael Clarke Duncan

 

Vo veku 54 rokov zomrel v pondelok americký herec Michael Clarke Duncan, známy z filmu Zelená míľa (1999). Za stvárnenie mohutného černošského väzňa Johna Coffeyho, odsúdeného za vraždu, ktorý však má liečivú silu, bol navrhnutý na Oscara za vedľajšiu úlohu. Hlavnú úlohu strážcu väznice mal Tom Hanks.
Úmrtie Duncana oznámila jeho snúbenica Omarosa Manigaultová. Povedala, že zomrel v pondelok v losangeleskej nemocnici Cedars-Sinai Medical Center, kde bol hospitalizovaný od srdcového infarktu z 13. júla, z ktorého sa nikdy celkom nedostal.
Herec vysoký 196 centimetrov a vážiaci 136 kilogramov sa objavil v desiatkach filmov, vrátane takých hitov ako boli Armageddon (1998), Planéta opíc (2001) či Kung Fu Panda (2008).
Informovala o tom tlačová agentúra Associated Press.

 Copyright © TASR 2012

Stetí Jana – přestávají již parna

Stetí Jana – přestávají již parna

Jednotka horšie , Dvojka horšie.
Spolu ešte horšie ako minulý týždeň - 9,6 %.
Markíza horšie . TV Doma horšie.
JOJ lepšie .JOJ PLUS lepšie.
TA 3 o chĺpok lepšie.




 
Jednotka - 7.37 % ;
Dvojka - 2.23 % ;
Markíza - 22.34 % ;
TV DOMA - 6.86% ;
TV JOJ – 20.52 % ;
JOJ PLUS- 5.17 % ;
TA 3 - 1.77 %

3. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Obhajcovia odsúdených členiek punkovej kapely Pussy Riot považujú za neprijateľnú a poburujúcu ponuku redakcie televízneho programu Človek a zákon, ktorú vysiela stanica Pervyj kanal, aby sa v nej speváčky verejne ospravedlnili veriacim.
"Diskutovali sme o tom s našimi mandantkami, ktoré, rovnako ako my veria, že sa dostatočne ospravedlnili na súde a povedali všetko, čo cítili, že je potrebné," povedal v nedeľu agentúre Interfax advokát Pussy Riot Nikolaj Polozov.
Spresnil, že v piatok 31. augusta jeho a ďalších právnikov kontaktovala redakcia programu Človek a zákon s ponukou, že v najbližšom vydaní 8. septembra sa môžu za Nadeždu Tolokonnikovovú, Mariju Aľochinovú a Jekaterinu Samucevičovú verejne ospravedlniť veriacim.
"Vzhľadom na to, že v minulej relácii o Pussy Riot boli naše mandantky ukázané v zlom svetle, odpovedali sme im, že sme ochotní prísť iba pod podmienkou, že odsúhlasíme scenár. Ak sa vyskytnú nejaké odchýlky, redakcia nám bude musieť zaplatiť pokutu," konštatoval Polozov.
Následne sa s obhajcami skontaktoval aj producent programu a uviedol, že po verejnom ospravedlnení, sa skončí "lov" na speváčky na televíznych kanáloch.
"Myslíme si, že toto je neprijateľné a poburujúce vydieranie," povedal Polozov.
Trojicu členiek Pussy Riot odsúdili 17. augusta za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou na dva roky vo väznici so stredným stupňom ochrany. Verdikt súvisí s ich predvedením protiputinovskej piesne pred oltárom v moskovskom pravoslávnom Chráme Krista Spasiteľa.
Verdikt kritizovali ako neprimeraný aj západné vlády a mnohí hudobníci. Kremeľ však označil reakcie zahraničia za politicky motivované.

 
 
 Približne desiatka ukrajinských novinárov vstala dnes zo sedadiel počas prejavu prezidenta Viktora Janukovyča o slobode tlače na konferencii tlačených médií a držala v rukách plagáty proti vládnej cenzúre.
Janukovyč predniesol príhovor na otvorení výročného Svetového kongresu vydavateľov novín v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, a to v čase, keď silnejú obavy zo zhoršujúcich sa slobôd médií v bývalej sovietskej republike.
Len čo začal Janukovyč rečniť, skupina novinárov vstala a držala plagáty s nápisom "Stop cenzúre". Janukovyč na protest nezareagoval a k udalosti sa nevyjadril ani jeho úrad.
Organizácie dohliadajúce na médiá uviedli, že sloboda tlače na Ukrajine sa zhoršuje od roku 2010, keď sa dostal k moci Janukovyč. Predseda Svetovej asociácie vydavateľov novín (WAN-IFRA) Jacob Mathew vyzval ukrajinské úrady, aby "vrátili (do života) slobody, ktoré podporujú demokraciu a ľudskú dôstojnosť".
Copyright © TASR 2012
 


Egyptská štátna televízia zrušila dlhoročný zákaz, podľa ktorého nesmeli byť hlásateľky pri vysielaní zahalené.
Včera na pravé poludnie prečítala správy hlásateľka Fátima Nabílová s vlasmi zakrytými šatkou krémovej farby. Štátna televízia uviedla, že od jej nariadenia pred pol storočím je to prvý prípad, kedy v spravodajskom programe vystúpila zahalená žena. Vedenie televízie teraz dúfa, že vystúpenie Nabílovej v hidžábe bude povzbudením pre ďalšie ženy, ktoré by chceli nosiť šatku či závoj, ale doposiaľ sa preň neodhodlali kvôli obavám zo straty práce.
Egyptská štátna televízia dodržiavala zákaz zahaľovania vlasov či tvárí svojich hlásateliek za éry prezidenta Husního Mubaraka, ktorý bol minulý rok zvrhnutý pri ľudovom povstaní, ale aj za jeho predchodcov. Po Mubarakovi nastúpil islamistický vodca Muhammad Mursí.

Copyright © ČTK 2012




Rumunský premiér Victor Ponta je presvedčený, že za ostrú kritiku jeho vlády v zahraničí sú zodpovední agenti komunistickej tajnej služby, ktorí infiltrovali do nemeckých médií ešte pred dvoma desaťročiami. Ponta tvrdí, že agenti bývalej tajnej služby Securitate diktátora Nicolaea Ceausesca majú na svedomí negatívne správy o neúspešnom pokuse vlády odvolať rumunského prezidenta Traiana Basesca. "V Nemecku má Securitate stále svojich najlepších mužov v tlači. Keď sa pozriete na posledných 20 rokov, len títo ľudia píšu o Rumunsku," vyhlásil Ponta pre televíznu stanicu Antena 3. Dodal, že majú síce nemecké mená, no po rumunsky hovoria tak dobre ako on.
Európska únia vrátane Nemecka ostro kritizovali stredoľavú vládu Victora Pontu za zinscenovanie procesu odvolávania prezidenta a vyjadrili pochybnosti o dodržiavaní zákona a demokratických noriem. Basescu sa tento týždeň vrátil do funkcie prezidenta a spravil tak bodku za politickým sporom, ktorý rozhodol až ústavný súd. Ten potvrdil neplatnosť referenda o odvolaní prezidenta, hoci niektorí vládni politici sa údajne snažili do poslednej chvíle verdikt ovplyvniť a dosiahnuť tak definitívny odchod Basesca z funkcie. Rumunská vláda dokonca hrozila výmenou sudcov alebo obmedzením ich právomocí, nakoniec však ustúpila tlaku Európy.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Spolu 21 Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí pôsobia ako redaktori v krajanských periodikách, absolvuje od pondelka (3.9.) Letnú školu žurnalistiky. Slováci prídu zo Srbska, Rumunska i Ukrajiny a Univerzita Komenského v Bratislave pre nich pripravila týždeň plný prednášok s pedagógmi katedry žurnalistiky.
Centrum ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského (CĎV UK) projekt organizuje po prvýkrát. Letná škola žurnalistiky ponúkne zahraničným Slovákom množstvo informácií z oblasti novinárskej etiky, masmediálneho práva, elektronických médií či metodiky žurnalistiky. "V rámci doplnkových aktivít navštívia účastníci kurzu hrad Červený Kameň, Múzeum Ľudovíta Štúra a Slovenskú ľudovú majoliku v Modre," priblížila program riaditeľka CĎV UK Janka Chládecká. "Práca s informáciami je totiž všade na svete náročná, musí plne rešpektovať množstvo zásad - na čele s dodržiavaním novinárskej etiky," zhodnotil význam kurzu rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta.
Slávnostné otvorenie Letnej školy žurnalistiky sa uskutoční v pondelok 3. septembra o 18.00 h v Študijnom a kongresovom stredisku v Modre – Harmónii. Okrem vedenia univerzity a vedenia CĎV UK sa na otvorení zúčastnia aj generálna riaditeľka Sekcie medzinárodnej spolupráce Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR JUDr. Dagmar Hupková a predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí RNDr. Igor Furdík.
Vzdelávacím žurnalistickým programom pre krajanov uzatvára Centrum ďalšieho vzdelávania UK svoje letné aktivity a pripravuje sa na otvorenie nového akademického roka 2012/2013.


Copyright © TASR 2012
Your Film Festival -
YouTube

 



Španielsky režisér David Victori sa stal so svojím krátkym filmom The Guilt (Vina) prvým víťazom filmového festivalu Your Film (Tvoj film), ktorého organizátorom je videoportál YouTube. Oznámili to v nedeľu v rámci medzinárodného filmového festivalu v Benátkach.
Členmi poroty boli okrem iných režisér Ridley Scott a herec Michael Fassbender. Davidovi Victorovi "osladí" jeho víťazstvo aj finančná odmena 500.000 dolárov, ktorá mu pomôže uskutočniť jeho ďalší filmový projekt, pričom Scott a Fassbender sa na ňom budú podieľať ako producenti.
Desať finalistov súťaže vybrali používatelia YouTube. Dĺžka filmov nesmela presiahnuť 15 minút.
Víťazná snímka The Guilt rozpráva príbeh muža posadnutého pomstou za vraždu svojej manželky. Fassbender, ktorý získal vlani na filmovom festivale v Benátkach Zlatého leva za úlohu v dráme Hanba, označil Victoriho film za "veľmi vyspelý a sebavedomý".
Portál YouTube organizoval filmové súťaže aj v minulosti, ale festival Your Film je z nich najväčší.

 

Copyright © TASR 2012

παράνοια

παράνοια




Na Slovensku je konečne pravdivá relácia .Rádio VIVA spustilo novú reláciu Mlčanie pre niekoľkými týždňami spustila túto 120 sekundovú reláciu pondelka do piatka. Tibor Eliot Rostas alias Mgr. Art. Tibor Rostás tu búra mýty o civilizovanej spoločnosti . Hádam druhý Julian Paul Assange ? Nie. Tibor Eliot Rostas je CEO kreatívnej agentúry Sofian. Jeho potulky zamestnaním sú rozsiahle . Pracoval ako copywriter v MARK/BBDO, FCB, VACULÍK ADVERTISING. Creative director v ADVERS, LOWE GGK, REMARK/CMA . Režisérv TV Markíza . Riaditeľ centra kreatívy a self promo v TV LUNA
   Táto púť musela v ňom zanechať pustošivé následky, pretože , ako sám hovorí ,je nad slnko jasné, že môžem byť považovaný aj za paranoika a konšpirátora a podobne.
Hovorí mi z duše.
Je to nesporne tak.  Antiglobalista, ktorý zarába na globalizme je dojímavou figúrou .
Nie je jasné, čo sledovalo Rádio Viva touto reláciou. Ako poznám jedného z majiteľov, hádam sa mu to aj páči a aj niekoho naserie.
Nuž , áno.
Len tá cieľovka ... Lúzeri a zmätení jedinci ? Antiglobalisti s túžbou míňať peniaze za globálne produkty?
Asi som paranoidný, ale nerozumiem.
Poslucháč si tak musí počkať na kňaza Jána Sucháňa, aby sa z tých drístov a sračiek spamätal.
Rádio VIVA vraj preklenula vákuum spoločenského a mediálneho mlčania na témy, o ktorých sa nesmie hovoriť.
Jediné šťastie je, že už nie dlho.

2. 9. 2012

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW

NEWS






Odstrániť nejasnosti v autorskom zákone týkajúce sa kolektívnej správy práv, otázky licencií prístupných zadarmo verejnosti a vymedzenia pojmov dielo a denné správy navrhuje v novele zákona o autorskom práve poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič.
„Cieľom návrhu zákona je jednoznačne vymedziť niektoré pojmy uvedené v autorskom zákone, ktoré odborná i laická verejnosť vnímajú nejasne, a z tohto dôvodu sa následne stávajú predmetom sporov končiacich sa neraz až na súde, čo má sekundárne negatívny vplyv na nové prípady na súdoch ako aj na dĺžku súdneho konania v iných veciach,“ argumentuje Viskupič.
Novela podľa jeho slov prispeje aj k celosvetovej diskusii týkajúcej sa limitov a vzájomného ovplyvňovania sa dvoch základných práv a slobôd, a to práva na informácie garantovaného okrem medzinárodných dohovorov aj článkom 26 Ústavy SR, a slobody prejavu rovnako garantovanej na medzinárodnej aj na vnútroštátnej úrovni tým istým článkom Ústavy SR. Táto diskusia bola vyvolaná názorovými nezhodami medzi subjektmi, ktoré primárne zabezpečujú slobodu prejavu (napr. vydavatelia novín a časopisov, rozhlasoví a televízni vysielatelia) a subjektmi, ktoré primárne zabezpečujú šírenie informácií, najmä denných správ a ich sprostredkovanie širokej verejnosti formou poskytovania tzv. derivatívnych informačných služieb (napr. „broadcast monitor“ – monitoring rozhlasového a televízneho vysielania a „press clipping“ – monitoring tlače), ktoré sa neraz končia až spormi na súde o porušenie autorského práva a práv s ním súvisiacich, ak odhliadneme od potenciálnych aspektov možného narušenia alebo obmedzenia hospodárskej súťaže, napríklad zneužívania dominantného postavenia na trhu niektorým z týchto subjektov, vysvetľuje poslanec za OĽaNO.

Viskupič dopĺňa slovo „jedinečný“ do pojmu diela ako originálneho, t.j. „jedinečného výsledku vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora“. Podobnú formuláciu používa aj český autorský zákon. Terajší slovenský zákon hovorí iba o „vlastnej činnosti autora“.

Denné správy, teda súhrn informácií, myšlienok a udalostí bežného dňa vrátane tlačových správ alebo mechanické pospájanie takýchto skutočností nie sú považované za predmet ochrany autorského práva. „V praxi však neraz dochádza k prípadom, keď súčasťou denných správ sú napr. články, ktoré spĺňajú všetky znaky diela a ako diela by aj mali požívať autorskoprávnu ochranu,“ vysvetľuje Viskupič. Problematickým sa takéto posudzovanie podľa neho stáva najmä vo vzťahu medzi vydavateľmi novín a časopisov a rozhlasovými a televíznymi spoločnosťami na jednej strane a spoločnosťami, ktoré denné správy monitorujú na strane druhej. Vo všeobecnosti sa má za to, že denné správy a udalosti nie sú v princípe predmetom ochrany autorského práva, ale články novinárov alebo iné diela novinárov, ktoré prinášajú (obsahujú) spravodajstvo, predmetom takejto ochrany sú za predpokladu, že ich možno považovať za literárne alebo umelecké diela (Bernský dohovor). Viskupič preto precizuje pojem denná správa. „Za dennú správu sa nepovažuje nielen tá správa, ktorá je (autorským) dielom podľa autorského zákona, ale zároveň a kumulatívne takáto správa (najčastejšie v podobe novinového článku) len za predpokladu, že k nej bola vyjadrená autorská výhrada riadne a včas v zmysle príslušných ustanovení autorského zákona,“ konštatuje. Znamená to, že správy, ktoré vydavatelia označia autorskou výhradou, tzv. spravodajskou licenciou, nebudú môcť monitorovacie agentúry automaticky a bezplatne monitorovať. Viskupič očakáva, že zo strany monitorovacích agentúr to bude predpokladať otvorenie zmlúv s vydavateľmi a samozrejme aj menej súdnych sporov.

Ak by parlament návrh schválilo, novela nadobudne účinnosť 1. januára 2013.



© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Zomrel Hal David

Zomrel Hal David







Vo veku 91 rokov zomrel legendárny americký textár Hal David, ktorý v spolupráci so skladateľom Burtom Bacharachom zložil desiatky populárnych hitov. Oznámilo to v sobotu Americké Združenie Skladateľov, Autorov a Vydavateľov (ASCAP).
David zomrel v sobotu v nemocnici v Los Angeles na následky komplikácií vyvolaných mozgovou príhodou.
Rodák z New Yorku spolupracoval s Bacharachom od konca 50. rokov minulého storočia. Tento rok spoločne dostali Gerschwinovu cenu za populárnu hudbu, ktorú udeľuje knižnica amerického Kongresu. Na slávnostnom galakoncerte v Bielom dome sa vtedy zúčastnil aj prezident USA Barack Obama.
Duo má konte asi štyri desiatky úspešných hitov, ktoré vyšli na albumoch Dionne Warwickovej, Martyho Robbinsa, Toma Jonesa a ďalších známych hudobníkov. Medzi najznámejšie patria "Raindrops Keep Fallin' On My Head, "Close to You" či "That's What Friends Are For". Veľmi plodní boli David a Bacharach aj na poli filmovej a televíznej hudby.



Copyright © TASR 2012


NEDEĽNÉ REZNE

NEDEĽNÉ REZNE




 
Prvé vydanie diskusnej relácie O 5 minút 12 po letnej prestávke vysiela RTVS na Jednotke naživo s moderátorkou Martou Jančkárovou z budovy Národnej rady Slovenskej republiky v nedeľu o 11.55 hod.

Témami sú Ústava SR má 20 rokov - Ako sa osvedčila a aké zmeny potrebuje? A Konsolidačné opatrenia a ich dopad na občanov .Hosťami sú :- Pavol Paška (Smer - SD), predseda Národnej rady SR a Pavol Hrušovský (KDH), predseda poslaneckého klubu v NR SR .