26. 6. 2021

Art Film Fest News

ART FILM FEST NEWS




Tretí deň filmového festivalu Art Film Fest (AFF) v Košiciach ponúkol návštevníkom filmy v rámci programovej sekcie slovenská sezóna, ktoré uviedli delegácie tvorcov. Okrem nich festival premietol filmy Medzinárodnej súťaže hraných filmov, ktoré súťažia o ocenenie Modrý anjel, ale aj snímky nesúťažnej sekcie panorama. TASR o tom v sobotu informoval PR manažér AFF Peter Gašparík. "Muž so zajačími ušami, nový film režiséra Martina Šulíka, sa stal otváracou snímkou 28. ročníka AFF. Lyrickú komédiu o deň neskôr (25. 6.) uviedla delegácia tvorcov, hereckých predstaviteľov a predstaviteliek na verejnej festivalovej projekcii," uviedol Gašparík. Štvorčlenná delegácia uviedla dokumentárny film Herec Ivan Palúch. Režisér Martin Palúch snímku nakrútil o svojom otcovi, je portrétom výraznej osobnosti slovenského herectva, ktorej osud i kariéru postihli tvrdé normalizačné obmedzenia. Koprodukčnú česko-slovenskú historickú drámu Krajina ve stínu uviedol jej scenárista Ivan Arsenjev spoločne s producentmi Silviou Učňovou Kapustovou, Martinom Růžičkom, Jindřichom Motýlom, Petrom Neveďalom a herečkou Ági Gubíkovou. "Festivalová projekcia dokázala, že hoci snímka rozpráva o udalostiach z 30. až 50. rokov minulého storočia, zostáva aktuálnou aj dnes," priblížil Gašparík. Dokumentárna komédia To ta monarchia, ktorú si mohli diváci pozrieť, sleduje život vo východoslovenskej dedine Spišský Hrhov, ktorá sa stala svetoznámou pre príkladný spôsob komunitného spolunažívania. Art Film Fest premietol aj celkom prvý slovenský celovečerný hraný film. Snímku Jánošík z roku 1921 uviedol vo verzii so živým hudobným sprievodom Davida Kollara a Tomáša Mutinu. V piatok (25. 6.) na festivale predstavil Slovenský filmový ústav publikáciu autorov Petra Michaloviča a Petra Dubeckého Filmové svety Miloslava Luthera. Knihu o známom slovenskom režisérovi, autorovi filmov Chodník cez Dunaj, Skús ma objať či Anjel milosrdenstva, uviedli do života filmový producent Marián Urban a lekár a vysokoškolský pedagóg Juraj Payer. Medzinárodný filmový festival Art Film Fest v Košiciach potrvá do nedele (27. 6.) a premiérovo uvedie viacero ďalších slovenských filmov, ale aj zahraničných snímok s mimoriadnymi ohlasmi zo svetových festivalov.

Copyright © TASR 2021

25. 6. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Bieloruského opozičného novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, ktorý je spolu s priateľkou zadržiavaný v Bielorusku, premiestnili z väzby do domáceho väzenia. Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská tento krok privítala, avšak vyzvala na ich úplné prepustenie, informovala v piatok agentúra AP.
Pratasevič a jeho ruská priateľka Sofia Sapegová sú zadržiavaní bieloruskými orgánmi od 23. mája, keď lietadlo spoločnosti Ryanair muselo počas letu z Grécka do Litvy núdzovo pristáť na letisku v Minsku. Oficiálne sa tak stalo pre nahlásenie bomby na palube, ktoré sa však ukázalo byť falošné.
Po pristátí Prataseviča a Sapegaovú zadržali, čo vyvolalo pobúrenie vo svete a režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka je v tejto súvislosti obviňovaný z aktu štátneho pirátstva.
V reakcii na túto udalosť EÚ uvalila rozsiahle sankcie na celé sektory bieloruskej ekonomiky.
V Bielorusku proti Pratasevičovi vzniesli viacero obvinení - okrem iného aj pre organizovanie masových nepokojov, za čo mu hrozí 15 rokov väzenia.
Po svojom zadržaní vystúpil v bieloruskej štátnej televízii, pričom vyhlásil, že sa cíti byť vinný vo veci organizovania podujatí, ktoré hrubo narušili verejný poriadok. Toho sa mal dopustiť zverejnením výziev na protesty proti Lukašenkovmu režimu. Podľa bieloruskej opozície Pratasevič toto vyhlásenie urobil pod nátlakom.
Sviatlana Cichanovská značila presun Prataseviča a Sapegovej do domáceho väzenia za "dobrú správu", avšak zdôraznila potrebu ich úplné prepustenia na slobodu.
"Domáce väzenie neznamená slobodu, stále čelia obvineniam a každý ich krok je sledovaný. To znamená, že sú stále rukojemníkmi," vyhlásila Cichanovská, ktorá od vlaňajška žije v exile v Litve pre obavy z represií bieloruských úradov.
Cichanovskej tím je v kontakte s Pratasevičovými rodičmi, ktorým Minsk neposkytuje informácie o ich synovi.
Presun Prataseviča a jeho priateľky do domáceho väzenia pre AP potvrdil právnik Sofie Sapegovej s tým, že sa tak stalo nedávno, bez bližšieho časového určenia. Sapegová sa podľa neho zdržiava v prenajatom byte v Minsku a vo štvrtok sa v jednej s miestnych reštaurácií stretla so svojimi rodičmi.
Pratasevičovi stretnutie s rodičmi doposiaľ neumožnili. Jeho právnička s odvolaním sa na dohodu o mlčanlivosti uzavretú s bieloruskými úradmi odmietla povedať, kde sa zdržiava.

Copyright © TASR 2021

 


Amazon and Google register for VAT with NBR | The Daily Star


Internetové firmy Amazon a Google čelia vo Veľkej Británii vyšetrovaniu pre podozrenie, že nie sú dostatočne aktívne v boji proti podvodným recenziám produktov a služieb, ktoré ponúkajú na svojich platformách. Informoval o tom v piatok britský úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (CMA). Inštitúcia podľa svojho vyhlásenia otvorila formálne vyšetrovanie s cieľom zistiť, či obe spoločnosti neporušujú britský zákon na ochranu spotrebiteľov. Úrad vlani oznámil, že začal vyšetrovať podvodné recenzie na niekoľkých veľkých internetových stránkach. Konkrétne firmy v tom čase nemenoval. Vzhľadom na obmedzenia vynútené pandémiou koronavírusu predaje cez internet minulý rok prudko posilnili.
„Obávame sa, že milióny ľudí nakupujúcich cez internet mohli byť zavádzané, keď čítali podvodné recenzie a potom míňali peniaze na základe týchto odporúčaní,“ uviedol šéf úradu Andrea Coscelli. Ako dodal, nie je férové, keď sa niektoré produkty a služby dostanú do popredia na základe falošných päťhviezdičkových recenzií, kým firmy dodržiavajúce zákony strácajú.
Amazon aj Google oznámili, že budú s britskými úradmi pri vyšetrovaní spolupracovať. CMA uviedol, že na základe predbežného vyšetrovania, ktoré sa začalo minulý rok, má konkrétne obavy, či obe spoločnosti spravili dosť pre odhalenie falošných a zavádzajúcich recenzií a zabezpečili ich rýchle odstránenie zo svojich stránok.
 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Art Film Fest News

 Art Film Fest News


ART FILM FEST Košice - Home | Facebook


Český herec Petr Nárožný si na 28. ročníku Art Film Festu v Košiciach prevzal cenu Hercova misia. Festival zároveň Cenou prezidenta festivalu ocenil režiséra Jaroslava Siakeľa in memoriam.
Ako informovali organizátori, cena Hercova misia je určená hereckým osobnostiam s výrazným prínosom v oblasti filmového herectva. Nárožnému ju na štvrtkovom (24. 6.) slávnostnom ceremoniáli odovzdal jeho priateľ a kolega Milan Kňažko. Český herec je známy najmä z komediálnych úloh vo filmoch Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), Marečku, podejte mi pero (1976), Což takhle dát si špenát (1977, alebo z rozprávky S čerty nejsou žerty (1984). Detskému publiku viacerých generácií je jeho hlas známy z televíznych seriálov o Machovi a Šebestovej či opičej slečne Žofke.
Prezident festivalu Milan Lasica pripomenul, že americký Slovák Jaroslav Siakeľ nakrútil v roku 1921 nemý film Jánošík. „Je to sto rokov od vzniku slovenskej kinematografie vďaka Slovákovi, ktorý sa vysťahoval do Ameriky a spozoroval, že vznikol film. Je veľmi dôležité, aby sme si pripomenuli toto výročie i tento film,“ povedal Lasica. Cenu z jeho rúk prevzal generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký. „Je to pocta prvému dlhometrážnemu hranému filmu a celej slovenskej kinematografii, ktorá má k dnešnému dňu 550 hraných celovečerných filmov. Dobrou správou je aj to, že ďalších 40 čaká na svoju premiéru. Ďakujem za všetkých filmárov,“ povedal Dubecký.
Hostí úvodného ceremoniálu prišla pozdraviť aj ministerka kultúry SR Natália Milanová, ktorá nad festivalom prevzala záštitu. Umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel v závere oficiálneho otvorenia festivalu poďakoval celému realizačnému tímu, že sa aj napriek neistej pandemickej situácii, ktorá zasiahla svet, podarilo za krátky čas festival zorganizovať. Zároveň uviedol najnovší film režiséra Martina Šulíka Muž so zajačími ušami.
AFF v Košiciach sa začal v stredu (23. 6.) a potrvá do nedele (27. 6.). Ako ďalej v piatok informoval PR manažér podujatia Peter Gašparík, hoci vo všetkých kinách platia protipandemické opatrenia, jednotlivé filmové predstavenia sa tešia dobrej návštevnosti a pozornosti zo strany divákov.


Copyright © TASR 2021

TO JE RTVS!

 TO JE RTVS!

Milan Šulík, Petr Náročný, Mach a Šebastová.



Zomrela Darina Ťapáková

Zomrela Darina Ťapáková

Vo veku 92 rokov zomrela Darina Ťapáková, stála pri zrode SĽUK-u 
Vo veku 92 rokov zomrela vo štvrtok (24. 6.) Darina Ťapáková. Bola jednou zo zakladajúcich členov Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) a manželkou choreografa a režiséra Martina Ťapáka. TASR o tom informovala rodina Ťapákova.
Posledná rozlúčka so zosnulou bude v utorok 29. júna v bratislavskom krematóriu.
SĽUK o Ťapákovej na svojom webe píše, že patrila nie len medzi zakladajúcich členov kolektívu, ale bola aj poprednou sólistkou tanečného súboru. Do SĽUK-u nastúpila v roku 1949. Ako sólistka tanečného súboru pôsobila až do roku 1960. V roku 1950 sa vydala za choreografa a režiséra Martina Ťapáka.
 
Copyright © TASR 2021

RTVS pripravila mimoriadne spravodajstvo k prírodnej katastrofe na Morave

RTVS pripravila mimoriadne spravodajstvo 

k prírodnej katastrofe na Morave


RTVS okamžite zareagovala na mimoriadnu situáciu v Českej republike, vyslala na miesto spravodajské štáby a situáciu detailne monitoruje. Aktuálne informácie divákom prinášame počas celého dňa. Téme sme sa v venovali v Ranných správach a okrem mimoriadneho vysielania bude rezonovať aj v Správach o 12.00 h a v hlavnej spravodajskej relácii o 19.00 h. Rovnako prinášame aktuálne informácie aj poslucháčom prostredníctvom spravodajských vstupov v rozhlasovom vysielaní Rádia Slovensko,“ hovorí riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan.
Z mimoriadneho spravodajského štúdia sa divákom prihovorí Martina Jančeková, ktorá vo vysielaní privíta hostí – meteorológa a klimatológa, členov záchranných zložiek a o tornádach v USA povie viac dlhoročný spravodajca RTVS v USA Martin Rajec. V živých vstupoch sprostredkujú všetky aktuálne informácie a autentické rozhovory redaktori RTVS, ktorí sú priamo na mieste katastrofy a RTVS pripravuje taktiež reportážne príspevky k téme nešťastia.