18. 9. 2024

Zomrel Peter Hanzely

Zomrel Peter Hanzely


Vo veku 77 rokov zomrel 17. septembra hudobný skladateľ Peter Hanzely. Jedným z jeho najväčších hitov bola skladba V slovenských dolinách, ktorú vytvoril spolu s textárom Ľubošom Zemanom a spevákom Karolom Duchoňom. V roku 1974 napísal pre Karola Duchoňa pieseň Čardáš dvoch sŕdc, ktorú z 1500 prihlásených skladieb vybrali do finále World Popular Song Tokio 1975. Správu potvrdili redaktor Martin Jurčo a skladateľov spolupracovník Ľuboš Zeman.
Peter Hanzely sa narodil 13. augusta 1947 v Bratislave. Vyštudoval hru na akordeóne na bratislavskom konzervatóriu. Ako spomínal v rozhovoroch, po absolvovaní školy začas pôsobil v Kovačici vo Vojvodine (Srbsko) ako pedagóg, čo ho ovplyvnilo aj skladateľsky. Korene po matke mal v neďalekom Báčskom Petrovci Karol Duchoň, takže si ľudsky aj autorsky výrazne porozumeli.
Popri skladateľskej práci pracoval Hanzely aj ako hudobný redaktor v Slovenskom rozhlase, naposledy v Rádiu Regina. Prvý úspech zaznamenala jeho singlová nahrávka Ako tichý dážď, ktorú nahrala Oľga Szabová v roku 1971. Zložil piesne pre viacerých slovenských aj českých spevákov, medzi nimi pre Janu Kocianovú (V kraji podbeľov, Chvíľa lásky, Medové srdiečko), Evu Kostolányiovú (V štíhlej tráve úsvit kľačí, Čo všetko je láska, To všetko máj, Súbor) a najmä Karola Duchoňa (Čardáš dvoch sŕdc, V slovenských dolinách, Mám ľudí rád, Hrám, Slovan je lepší, Pieseň pre teba).
Spolupracoval aj s českými interpretkami Hanou Zagorovou (Počestní-nečestní, Závrať, Oheň a struny, Přání, To jsi ty, Já, jsem tu, já), Marii Rottrovou (pieseň Cikán, Mám v očích zrnka pepře, Růžový kabát), niektorými českými spevákmi (Petr Rezek, Petr Spálený), a viacerými slovenskými interpretmi. Napísal dva hity pre začínajúcu Darinku Rolincovú - Keby som bola princezná Arabela a Až raz budem učiteľkou. Z ďalších interpretov spomeňme Petra Stašáka, Miroslava Ličku, Dušana Grúňa, Dušana Hlaváčka, Petra Lipu či Jána Greguša.
Jeho skladby (najmä V slovenských dolinách) nahrali aj súčasní interpreti, známy je cover skupiny Desmod, naposledy aj v úprave Pavla Zajáčka a Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Ako akordeonista nahral desiatky skladieb so štúdiovými telesami, zo spolupráce s Jindřichom Parmom vznikli dva albumy pre vydavateľstvo Opus Magic love (1988) a Golden acordeon (1989).



Zdroj: TASR

Tupec reaguje

 Tupec reaguje



MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

                 


Príspevok republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa na sociálnej sieti o tom, že nenávidí americkú popovú speváčku Taylor Swift, spôsobil, že jej fanklub získal na kampaň prezidentskej kandidátky demokratov Kamaly Harrisovej ďalších 40.000 dolárov, píše TASR na základe informácií agentúry AFP.
Trump v nedeľu ráno na svojej sociálnej sieti Truth Social zverejnil status: "NENÁVIDÍM TAYLOR SWIFT!" Pozorovatelia sa domnievajú, že Trump tým dal najavo, že ani po niekoľkých dňoch nestrávil, že Taylor Swift po jeho diskusii s Harrisovou zverejnila na platforme Instagram, kde má 284 miliónov sledovateľov, podporu kandidátke Demokratickej strany.
Trumpa speváčkin postoj podľa AFP nahneval, pretože takto zrejme prišiel o desiatky tisíc potenciálnych voličov - aj preto vyjadril presvedčenie, že Taylor Swift sa to vráti, napríklad v podobe poklesu tržieb z predaných lístkov na koncerty.
Tým, že Taylor Swift povzbudila osoby staršie ako 18 rokov, aby sa zaregistrovali ako voliči, vyvolala na webovej stránke Vote.com mohutnú vlnu návštev.
Organizácia Swifties for Kamala využila Trumpov nedeľný status i na sériu mémov, ktoré pretavila aj do finančnej zbierky na podpory kampane Trumpovej súperky v prezidentských voľbách.
Okrem toho mnohé celebrity zdieľali na sociálnych sieťach hashtagy #ILoveTaylorSwift - boli medzi nimi aj legendárny herec zo ságy Hviezdne vojny Mark Hamill, filmový a televízny producent Franklin Leonard či spisovateľ Stephen King. Dcéra bývalého amerického videprezidenta Liz Cheneyová - Trumpova veľká kritička - označila exprezidenta za "najmenšieho muža, aký kedy žil".
Medzi ďalších hudobníkov, ktorí podporili Kamalu Harrisovú, patria Charli XCX, Beyoncé, Megan Thee Stallion, P!nk, Bon Iver, Quavo a mnohí iní.
Prezidentské voľby v USA sú naplánované na 5. novembra.



                 

Ruská novinárka Marija Ponomarenková, ktorá si odpykáva šesťročný väzenský trest za vyjadrenie nesúhlasu s vojnou na Ukrajine, začala hladovku. V utorok to uviedli jej podporovatelia, TASR informuje podľa agentúry Reuters.
Štyridsaťšesťročná Ponomarenková pôvodom zo Sibíri bola uväznená necelé dva mesiace po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu v roku 2022. Príčinou bolo, že obvinila ruské letectvo z bombardovania divadla v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.
Vlani vo februári ju súd v jej rodnom meste Barnaul v Altajskom kraji na západe Sibíri odsúdil za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde.
Po celom Rusku bolo za vyjadrenie nesúhlasu s vojnou na Ukrajine zadržaných viac než 20.000 ľudí, uvádza ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info. Väčšina zadržaných bola po udelení pokuty prepustená, nezávislých novinárov súdy trestajú tvrdšími trestami.
Vrátane Ponomarenkovej sa za mrežami nachádzajú dovedna štyria žurnalisti z webu RusNews, ktorý publikuje v ruštine a v zahraničí má iba malé publikum. Prevažná väčšina nezávislých médií v súčasnosti pôsobí zo zahraničia.
Ponomarenková čelí aj ďalším obvineniam za údajné napadnutie dozorcov vo väzení, kde ju umiestnili, uvádza RusNews. Podľa jej podporovateľky a bývalej moskovskej mestskej poslankyne Julije Galjaminovej bola premiestnená do izolácie, pričom predstavitelia väznice sfalšovali správu inšpekcie voči nej. Z tohto dôvodu v pondelok na súdnom pojednávaní začala protestnú hladovku.
"Maša je vo veľmi zlom stave... Veľa plakala (na súde) pre pocit bezmocnosti. Dokonca chce spáchať samovraždu," uviedla Galjaminová, ktorá odcestovala na Sibír, aby sa mohla zúčastňovať na súdnych pojednávaniach.
Ponomarenková počas pojednávania minulý mesiac povedala, že si podreže žily na zápästiach na protest proti podmienkam vo vyšetrovacej väzbe, uvádza RusNews.
Denník Kommersant vlani napísal, že počas väzby jej diagnostikovali "hysterickú poruchu osobnosti", pričom si údajne aj podrezala žily na zápästiach. Denník citoval jej obhajcu, podľa ktorého Ponomarenková trpí klaustrofóbiou a na cele mala rozbité okno, dodáva Reuters.



Spoločnosť Meta v pondelok oznámila, že zakázala ruským štátnym médiám vrátane televízie RT a mediálnej skupiny Rossija Segodňa prístup na svoje platformy. Odôvodnila to tým, že používali zavádzajúce taktiky, aby na internete vykonávali tajné vplyvové operácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Uplatňovanie zákazu zavedú postupne v najbližších dňoch. Meta vlastní okrem sociálnej siete Facebook aj platformy Instagram, WhatsApp či Threads.
"Po starostlivom zvážení sme rozšírili naše pokračujúce presadzovanie (pravidiel) proti ruským štátnym médiám. Rossija Segodňa, RT a ďalšie súvisiace subjekty majú teraz celosvetovo zakázaný prístup k našim aplikáciám z dôvodu aktivity zahraničného zasahovania," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Ruské veľvyslanectvo zatiaľ na žiadosť Reuters o vyjadrenie nereagovalo.
Zákaz znamená výrazne sprísnenie opatrení proti ruským štátnym médiám zo strany najväčšej spoločnosti sociálnych médií, ktorá roky podnikala obmedzenejšie kroky, ako je blokovanie zadávania reklám a obmedzenie dosahu ich príspevkov.
Spojené štáty tento mesiac vzniesli obvinenia z prania peňazí voči dvom zamestnancom RT, ktorí podľa amerických predstaviteľov pracovali na pláne najať si americkú firmu na výrobu internetového obsahu na ovplyvnenie novembrových volieb v USA.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken minulý piatok povedal, že krajiny by mali k aktivitám ruskej štátnej televízie RT pristupovať rovnako ako k spravodajským operáciám tajných služieb.
RT reagovala na sankcie USA výsmešne a obvinila Washington zo snahy zabrániť jej vo vykonávaní činnosti novinárskej organizácie.

                                   
Spoločnosť Meta sa sama diskreditovala, keď zakázala niektorým ruským štátnym médiám prístup na svoje platformy. Vyhlásil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že tento krok skomplikoval vyhliadky na normalizáciu vzťahov Ruska a Mety. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.
"Takéto selektívne konanie namierené proti ruským médiám je neprijateľné. Staviame sa k tomu mimoriadne negatívne," uviedol Peskov.
Meta v pondelok oznámila, že zakázala ruským štátnym médiám vrátane televízie RT a mediálnej skupiny Rossija Segodňa prístup na svoje platformy. Odôvodnila to tým, že používali zavádzajúce taktiky, aby na internete vykonávali tajné vplyvové operácie. Uplatňovanie zákazu zavedú postupne v najbližších dňoch. Meta vlastní okrem Facebooku aj Instagram, WhatsApp či Threads.
Peskov na svojej tlačovej konferencii v utorok uviedol, že nariadenie ruského prezidenta Vladimira Putina súvisiace so zvýšením počtu vojakov je potrebné vzhľadom na rastúcu hrozbu na západných hraniciach Ruska a nestabilitu na východe.
"Je to kvôli viacerým hrozbám voči našej krajine, ktoré sa vyskytujú pozdĺž našich hraníc. Je to spôsobené mimoriadne nepriateľským prostredím na našich západných hraniciach a nestabilitou na našich východných hraniciach. To si vyžaduje prijatie náležitých opatrení," konštatoval Peskov.
Putin v pondelok nariadil, aby sa počet vojakov ruských ozbrojených síl zvýšil o 180.000 na 1,5 milióna. Celkový počet vojenského personálu dosiahne takmer 2,4 milióna. Šéf Kremľa pritom nariadil zvýšenie počtu vojakov už tretíkrát od začiatku invázie na Ukrajinu.
Podľa údajov Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) bude mať Rusko po tomto zvýšení k dispozícii viac aktívnych vojakov ako Spojené štáty a India a ruská armáda sa z hľadiska počtu vojakov stane po Číne druhou najväčšou armádou.




Copyright © TASR 2024 



Americký miliardár a majiteľ sociálnej siete X Elon Musk napísal príspevok po víkendovom pokuse o atentát na republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa, v ktorom uviedol, že "nikto sa ani nepokúša zavraždiť" prezidenta Joea Bidena alebo viceprezidentku Kamalu Harrisovú. Musk teraz tvrdí, že to bol vtip a neskôr príspevok zmazal. Tajná služba, ktorá má za úlohu chrániť amerických prezidentov, bývalých prezidentov a ďalších dôležitých predstaviteľov, podľa BBC uviedla, že si je "vedomá" Muskovho príspevku.
Trump sa usiluje o návrat do Bieleho domu v novembrových voľbách, jeho súperom je súčasná viceprezidentka Harrisová.
Musk zdieľal kontroverzný príspevok na X len niekoľko hodín po možnom pokuse o atentát na Trumpa na jeho golfovom ihrisku na Floride v nedeľu. Musk je spojencom Trumpa a exprezident v tejto súvislosti povedal, že ak by bol znovu zvolený, poveril by miliardára vládnou kontrolnou komisiou.
Muskov príspevok, ktorý bol sprevádzaný emotikonom so zdvihnutým obočím, kritizovali mnohí používatelia X s tým, že išlo o podnecovanie k násiliu proti prezidentovi a viceprezidentovi.
Biely dom označil príspevok za "nezodpovedný". "Násilie by sa malo len odsudzovať, nikdy by sa nemalo podporovať alebo žartovať," uviedol vo vyhlásení a dodal, že v USA by nemalo byť "miesto pre politické násilie alebo akékoľvek iné násilie".
V odpovedi na otázku BBC o príspevku tajná služba uviedla len, že o tejto záležitosti vie a že sa nebude ďalej vyjadrovať. "Môžeme však povedať, že tajná služba vyšetruje všetky hrozby voči osobám, ktoré chráni," dodala.
Musk po vymazaní textu napísal, že sa z incidentu dozvedel, že niečo, čo je vtipné, keď sa povie určitej skupine ľudí, neznamená, že sa to stretne s rovnakou reakciou v príspevku na X. "Vtipy sa ukázali ako oveľa menej vtipné, ak ľudia nepoznajú kontext a sú prezentované v písanom texte," povedal.
Musk oficiálne podporil Trumpa po prvom útoku na exprezidenta 13. júla v Pensylvánii. Trump sa potom stal terčom strelca na zhromaždení so svojimi priaznivcami. Exprezident utrpel zranenie ucha a jeden účastník udalosti bol počas atentátu zastrelený.


Copyright © ČTK 2020

17. 9. 2024

Rada STVR

Rada STVR




Na post piatich členov Rady STVR, ktorých volia poslanci Národnej rady (NR) SR, je 44 uchádzačov. Parlamentný výbor pre kultúru a médiá v utorok prerokoval zoznam kandidátov, po verifikovaní splnenia podmienok pre uchádzačov posunul menoslov do voľby v pléne. Uskutočniť sa má na aktuálnej septembrovej schôdzi.
Rada v piatok (13. 9.) zverejnila na webe NR SR zoznam 44 kandidátov, ktorí sa prihlásili prostredníctvom výzvy parlamentného výboru. Najviac prihlásených je za oblasť televízneho vysielania (14), po osem uchádzačov o členstvo v Rade STVR je za oblasť rozhlasového vysielania a tiež informačných technológií. Ako odborník v oblasti ekonómie chce pôsobiť v rade desať kandidátov, štyria za oblasť práva.
Predseda mediálneho výboru Roman Michelko (SNS) minulý týždeň avizoval, že voľba by sa mala uskutočniť na septembrovej schôdzi tak, aby do konca septembra mohla byť definitívne kreovaná Rada STVR, ktorá spustí výberový proces na nového generálneho riaditeľa verejnoprávneho médiá. Verí, že do konca októbra by mal byť známy nový riadny šéf STVR.
Nové kreovanie rady súvisí so zákonom, ktorým sa od 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR a skončil sa zároveň mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i členov orgánu dohľadu. Známe sú už mená štyroch členov, ktorých do rady na základe výberového konania menovala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Členmi rady sa od 1. augusta stali Peter Benčurík, Jozef Krošlák, Lukáš Machala a Jarmila Mikušová. Zvyšných piatich členov Rady STVR zvolia poslanci Národnej rady.
Rada bude mať po novom kompetenciu voliť generálneho riaditeľa, rovnako ho v prípade neplnenia zákonných ustanovení bude môcť odvolať.





Poslanci Národnej rady (NR) SR za opozičné KDH sa nezúčastnia na voľbe členov Rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) v parlamente. Považujú to za frašku s vopred jasným výsledkom v prospech vládnej koalície. Uviedol to člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Jozef Hajko (KDH).
"Nemáme dôvod legitimizovať Radu STVR, ktorá vznikla na základe zákona, s ktorým sme nesúhlasili a ktorá je účelovo obsadzovaná ľuďmi, poplatnými vládnym politickým stranám," skonštatoval.
Opätovne skritizoval zmeny v telerozhlase aj vymenovanie členov rady šéfkou rezortu kultúry Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS). "Jedným z členov rady sa totiž stal generálny tajomník ministerstva kultúry Lukáš Machala, ktorého v účelovom výberovom konaní vybrali dokonca jeho priami podriadení," podotkol.
Parlamentný výbor pre kultúru a médiá v utorok prerokoval zoznam kandidátov na päť zatiaľ neobsadených postov v Rade STVR. Do voľby v pléne posunul menoslov so 44 kandidátmi. Uskutočniť by sa mala na aktuálnej septembrovej schôdzi. Štrajkový výbor STVR žiada pozastavenie voľby v parlamente. Argumentuje netransparentnosťou a konfliktom záujmov pri výbere kandidátov menovaných ministerkou kultúry. Poukazuje pritom najmä na menovanie Machalu do rady.


Zdroj: TASR


POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

  POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Rada pre mediálne služby (RpMS) uložila na utorkovom zasadnutí sedem sankcií v podobe upozornenia na porušenie zákona. Začala tiež viacero správnych konaní. TASR o tom informovala vedúca komunikačného odboru rady Lucia Michelčíková.
Rada v pléne zamietla odvolanie vysielateľa a potvrdila rozhodnutie senátu rady, ktorým uložil sankciu vysielateľovi programovej služby Jednotka (STVR) za to, že 4. mája odvysielal program Mimoriadny príhovor vtedajšieho dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera, ktorým došlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky.
Uložila tiež sankciu vysielateľovi programovej služby Joj za to, že dňa 11. februára odvysielal program Nové bývanie, pričom titulky sprevádzajúce program nezodpovedali zvukovej zložke programu a za to, že neposkytol rade na jej vyžiadanie súvislý záznam tohto vysielania s multimodálnym prístupom. Upozornila na porušenie zákona aj vysielateľa programovej služby Západoslovenská televízia za to že jej na vyžiadanie neposkytol súvislé záznamy vysielania z dní 18. a 21. januára.
Rada tiež uložila sankciu účastníkovi konania Rusyn Media za to, že 5. januára vysielal na webovej stránke www.rusyn.fm službu prostredníctvom internetu pod názvom Rusyn FM, ktorá naplnila definíciu komunitného vysielania, čím porušil zákaz vysielať bez autorizácie. Rovnako bola uložená sankcia účastníkovi konania Slovenská dychová hudba za to, že 8. januára vysielal na webovej stránke www.radiodychovka.sk službu prostredníctvom internetu pod názvom Rádio Dychovka, ktorá naplnila definíciu programovej služby, čím taktiež porušil zákaz vysielať bez autorizácie.
Upozorneniu na porušenie zákona čelí aj účastník konania Luami za to, že dňa 12. januára vysielal na webovej stránke www.irock.sk službu prostredníctvom internetu pod názvom Rádio iRock, ktorá naplnila definíciu programovej služby, čím porušil zákaz vysielať bez autorizácie. Tiež účastník konania Naše Humenné,
za to, že na webovej stránke www.radioparada.sk vysielal dňa 10. januára službu prostredníctvom internetu pod názvom Rádio paráda a dňa 15. januára službu prostredníctvom internetu pod názvom Paráda rock, ktoré naplnili definíciu programovej služby, čím porušil zákaz vysielať bez autorizácie.


Zdroj: TASR

Púť „belasých“ v Lige majstrov štartuje

 Púť „belasých“ v 



Lige majstrov štartuje


Voyo prichádza s maximom najkvalitnejšieho európskeho futbalu. Štartuje Liga majstrov, premiérovo aj s rekordným slovenským majstrom Slovanom Bratislava. Priame prenosy budú dostupné pre predplatiteľov Voyo maximum a divákov Nova Sport.


Slovenský futbal sa dočkal. Prvýkrát od sezóny 2010/2011 bude mať zastúpenie v hlavnej fáze Ligy majstrov. Nový formát súťaže prinesie niekoľko šlágrov už v úvodných kolách. Program prvých zápasov je rozložený až do troch dní – od utorka do štvrtka (17. - 19. september).


Priame prenosy najsledovanejšej klubovej súťaže na svete nájdu diváci na Voyo, kde budú dostupné pre predplatiteľov Voyo maximum. Zápasy sa objavia aj vo  vysielaní staníc Nova Sport 3, 4, 5 a 6. 


„Tešíme sa z účasti slovenského šampióna medzi futbalovou klubovou elitou. Všetky zápasy Slovana v Lige majstrov prinesieme naživo s bohatým sprievodným programom v zápasovom štúdiu s atraktívnymi hosťami. Veríme, že si fanúšikovia účasť nášho zástupcu v najprestížnejšej klubovej súťaži na svete aj vďaka tomu naplno užijú,“ povedal Peter Gažík, generálny riaditeľ skupiny Markíza. 


Slovan začína proti škótskemu šampiónovi 


Prvým súperom slovenského majstra v Lige majstrov bude jeden z najslávnejších škótskych klubov Celtic FC. Klub z Glasgowa bude hnať vpred zaplnený štadión Celtic Park s vyše 60-tisícovou kapacitou. Zverenci trénera Vladimíra Weissa st. tak zabojujú o prvé body v súťaži na mimoriadne horúcej pôde. 


Priamy prenos súboja Celtic FC – ŠK Slovan Bratislava sa začne v stredu 18. septembra o 20:15 hod. na Voyo a Nova Sport 6. Komentátormi zápasu budú Marek Arpáš a Jozef Havrilla, atmosféru a rozhovory priamo z Glasgowa sprostredkuje redaktor Tomáš Ďutka.

 

Predzápasové štúdio bude moderovať Marián Tomčák, rolu expertov v ňom zaujmú bývali úspešní hráči – Stanislav Angelovič, ktorý Ligu majstrov okúsil v sezóne 2010/2011 v drese MŠK Žilina, a Kamil Čontofalský, niekdajší brankár slovenskej futbalovej reprezentácie a jediný slovenský víťaz Pohára UEFA v drese Zenitu Petrohrad.

 

Pozvanie do štúdia prijal aj legendárny Ľubomír Moravčík, bývalý kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie, ktorý za škótsky Celtic počas svojej úspešnej kariéry odohral viac ako 100 zápasov. S mužstvom získal dva ligové tituly a zahral si aj skupinovú fázu Ligy majstrov. V roku 2001 ho uviedli do Siene slávy Celticu.


Nový formát s väčším počtom zápasov


Futbalová Liga majstrov prichádza v sezóne 2024/2025 s novým formátom. Všetky kluby sa po novom ocitnú v jednej tabuľke a budú čeliť ôsmim rôznym tímom, pričom polovicu zápasov odohrajú doma a polovicu vonku. O súperoch pre každý tím rozhodol žreb zo štyroch výkonnostných košov.  


Do hlavnej fázy Ligy majstrov sa zároveň namiesto 32 tímov dostalo v novom ročníku 36 klubov. Pre fanúšikov to znamená ešte viac zápasov (189 oproti doterajším 125) a najmä atraktívnych konfrontácií už od začiatku. Hneď v prvom kole napríklad žreb zviedol proti sebe AC Miláno a Liverpool (17. 9., 20:15 hod., Voyo, Nova Sport 6), anglického a talianskeho šampióna – Manchester City a Inter Miláno (18. 9., 20:45 hod., Voyo, Nova Sport 4) či víťaza Európskej ligy z predošlej sezóny Atalantu BC a londýnsky Arsenal FC (19. 9., 20:15 hod., Voyo, Nova Sport 6). Hracími dňami budú naďalej utorky a stredy, oficiálne časy výkopov sú o 18:45 hod. a 21:00 hod. 


Bratislavský Slovan postupne preveria Celtic FC, Manchester City, FC Girona, Dinamo Záhreb, AC Miláno, Atlético Madrid, VfB Stuttgart a FC Bayern Mníchov. Do hlavnej fázy Ligy majstrov sa prebojoval aj český šampión AC Sparta Praha, ktorého ústrednou postavou je slovenský reprezentant Lukáš Haraslín. Slovenských zástupcov nájdeme aj v kádroch ďalších účastníkov milionárskej súťaže – Milana Škriniara v drese Paris Saint-Germain a Dávida Hancka, oporu holandského veľkoklubu Feyenoord Rotterdam. 


Po skončení hlavnej fázy sa najlepších osem mužstiev kvalifikuje priamo do osemfinále, tímy na 9. až 24. mieste si účasť medzi najlepšou šestnástkou budú musieť vybojovať v kvalifikačných dvojzápasoch. Od osemfinále sa bude hrať Liga majstrov bez zmeny formátu na odvety až po finále. V tejto sezóne bude hostiť záverečný duel súťaže mníchovská Allianz Arena, finálový zápas je na programe 31. mája 2025. 


Program 1. kola Ligy majstrov:


Juventus – PSV Eindhoven 17. 9., 18:00 hod., Voyo, Nova Sport 3

BSC Young Boys – Aston Villa FC 17. 9., 18:30 hod., Voyo, Nova Sport 4

Real Madrid – VfB Stuttgart, 17. 9., 20:45 hod., Voyo, Nova Sport 3

FC Bayern Mníchov – GNK Dinamo 17. 9., 20:45 hod., Voyo, Nova Sport 4

Sporting  - LOSC Lille 17. 9., 20:45 hod., Voyo, Nova Sport 5

AC Miláno – Liverpool FC 17. 9., 20:15 hod., Voyo, Nova Sport 6


AC Sparta Praha – FC Salzburg 18. 9., 18:00 hod., Voyo, Nova Sport 3

Bologna – Šachtar Doneck 18. 9., 18:30 hod., Voyo, Nova Sport 4

Club Brugge – Borussia Dortmund 18. 9., 21:00 hod., Voyo, Nova Sport 3

Manchester City – Inter Miláno 18. 9., 20:45 hod., Voyo, Nova Sport 4

Paris Saint-Germain – Girona FC 18. 9., 20:45 hod., Voyo, Nova Sport 5

Celtic FC – ŠK Slovan Bratislava 18. 9., 20:15 hod., Voyo, Nova Sport 6


Feyenord – Bayer Leverkusen 19. 9., 18:00 hod., Voyo, Nova Sport 3

FK Crvena Zvezda – Benfica Lisabon 19. 9., 18:30 hod., Voyo, Nova Sport 4

Brest – SK Sturm Graz 19. 9., 20:45 hod., Voyo, Nova Sport 3

AS Monaco – FC Barcelona, 19. 9., 20:45 hod., Voyo, Nova Sport 4

Atlético Madrid – RB Lipsko 19. 9., 20:45 hod., Voyo, Nova Sport 5

Atalanta BC – Arsenal FC 19. 9., 20:15 hod., Voyo, Nova Sport 

16. 9. 2024

ODMIETAME KONFLIKT ZÁUJMOV PRI VÝBERE ČLENOV RADY STVR A ŽIADAME NOVÚ, TRANSPARENTNÚ VOĽBU

ODMIETAME KONFLIKT ZÁUJMOV PRI VÝBERE ČLENOV RADY STVR 



A ŽIADAME NOVÚ, TRANSPARENTNÚ VOĽBU

Ôsmy kruh pekla

 Ôsmy kruh pekla



Novými členmi Rady Audiovizuálneho fondu sú Štefan Nižňanský, Jana Prágerová a Ingrid Stepanovičová.


O Oscara zabojuje historická dráma Ema a smrtihlav

O Oscara zabojuje historická dráma
 Ema a smrtihlav

Slovenským národným kandidátom pri 97. udeľovaní ceny americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) bude historická dráma Ivety Grófovej Ema a smrtihlav. Rozhodla o tom Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), ktorá každoročne vyberá kandidáta na Oscara za Slovensko.
"Členstvo SFTA tento rok vyberalo spomedzi desiatich prihlásených filmov," uviedla pre TASR PR manažérka Perla Žinčíková. Dodala, že víťazný film bol prvýkrát v histórii ohlásený na filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch počas jeho záverečného ceremoniálu.
Za film o holokauste hlasovalo 111 členov SFTA. Riaditeľka akadémie Katarína Krnáčová podotkla, že tento rok zaznamenali rekordný počet hlasov. "Medzi filmami, ktoré skončili na prvých troch miestach, bol rozdiel len niekoľko hlasov, dokonca o víťazovi rozhodol iba jeden," prezradila Krnáčová.
Porota, ktorú tvoria všetci členovia SFTA, vyberala spomedzi desiatich prihlásených diel, pričom hlasovanie muselo prebehnúť v súlade s podmienkami AMPAS. Pred samotným hlasovaním mali akademici k dispozícii všetky prihlásené filmy na bezpečnej online platforme.
Víťazná snímka Ema a smrtihlav vznikla ako adaptácia knižnej novely spisovateľa Petra Krištúfka, ktorý sa pre tragickú nehodu nedožil zrežírovania vlastnej látky. Režijného vedenia filmu sa napokon zhostila oceňovaná režisérka Iveta Grófová.
Dej filmu sa odohráva v období vojnového Slovenského štátu, kde maďarská krajčírka Marika prišla o prácu a odchádza z Bratislavy, aby sa mohla vrátiť do domu po svojom manželovi v slovensko-maďarskom pohraničí. Vo vojnovom Slovenskom štáte to vrie. Česi už boli vyhnaní z krajiny, Židia sú deportovaní a Marika so svojím maďarským pôvodom to tiež nemá ľahké. Navyše, v jej stodole sa pred nacistami a gardistami schováva židovský chlapec. Ako osamelá žena púta pozornosť kapitána Hlinkovej gardy aj nemeckého nacistického dôstojníka.
V hlavných úlohách účinkujú Alexandra Borbély, Milan Ondrík a Nico Klimek.



Zdroj: TASR

Zomrel Tito Jackson

Zomrel Tito Jackson



Vo veku 70 rokov zomrel americký hudobník Tito Jackson, bývalý člen chlapčenskej skupiny The Jackson 5. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry AP.
"S ťažkým srdcom oznamujeme, že náš milovaný otec, člen Rokenrolovej siene slávy, Tito Jackson už viac nie je s nami. Sme zaskočení, smutní a zlomení. Náš otec bol úžasný človek, ktorý sa staral o tom, aby sa mal každý dobre," oznámili spevákovi synovia TJ, Taj a Taryll v nedeľu večer na sociálnej sieti Instagram.
Kapelu The Jackson 5 tvorili piati bratia Jackie, Tito, Jermain, Marlon a Michael. Skupina vyprodukovala v 70. rokoch minulého storočia viacero hitov ako ABC, I Want You Back a I’ll Be There. V roku 1997 bola uvedená do Rokenrolovej siene slávy.
Tito bol sprievodným vokalistom skupiny a hral na gitaru. Jeho bratia začali neskôr sólové kariéry, najznámejší Michael sa stal celosvetovou hviezdou s množstvom hitov a neskôr získal prezývku kráľ popu.
Toriano Adaryll "Tito" Jackson sa narodil 15. októbra 1953 ako tretí z deviatich súrodencov. Jacksonovci sú známou hudobníckou rodinou a okrem jeho bratov sa preslávila aj speváčka Janet Jacksonová.
Tito sa vydal na sólovú kariéru ako posledný spomedzi súrodencov. Jeho debut Tito Time vyšiel až v roku 2016 a Tito uviedol, že sa zámerne nevenoval vlastnej sólovej kariére, pretože uprednostnil starostlivosť o svojich troch synom. Tí založili svoju vlastnú hudobnú skupinu T3.



Zdroj: TASR

Politruk komentuje

Politruk komentuje





"Čo je nové v našom verejnoprávnom médiu? Po ‘skonzumovaní’ diskusie Šutaj-Eštok versus Šimečka, musím konštatovať, že: NIČ.
Politici sú pozvaní, aby vysvetlili prijímané kroky vlády z jednej strany a druhá strana (opozícia) tieto kroky hodnotí a komentuje. Tak to bežne chodí. Ale nie u nás. Čiže, mal by to byť jednoducho politický duel medzi koalíciou a opozíciou ako sa patrí. Avšak to je teória, prax je odlišná. Prečo? Lebo arogancia moderátora relácie prekročila (opäť) všetky medze.
Potvrdzuje sa, že reforma zasiahla zatiaľ iba administratívne poschodia. Obsah, profesionalita a obsahová pripravenosť (česť výnimkám) novinárov je v nedohľadne. Ukazuje sa, že netreba sa uspokojiť, že sa zmena vykonala, ale je potrebné v krokoch pokračovať. Nie je totiž možné, aby vedenie relácie bolo naklonené predstaviteľovi PS, Šimečkovi. Bez balansu a rovnováhy v takýchto reláciách nie je možné poslať zmysluplnú informáciu obyvateľom Slovenska.
Verejnoprávna inštitúcia nesmie slúžiť progresívnej propagande. Vlastne žiadnej. Lebo to sme tu mali doteraz a zmena na vedúcich postoch bola o tom, že nastane zmena. Po dnešnej relácii konštatujem, že zatiaľ nenastala…"
Jozef Viktorín ,generál

The 76th Prime Time Emmy Awards 2024

The 76th Prime Time Emmy Awards 2024



Historický seriál Šógun a komediálny seriál Hacks sa stali v nedeľu večer v Los Angeles víťazmi 76. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.
Seriál Šogun produkovaný televíznou stanicou FX zvíťazil v 18 z celkovo 25 nominovaných kategórií vrátane hlavnej ako najlepší dramatický seriál. Stal sa vôbec prvým víťazom tejto kategórie nakrúteným v inom ako anglickom jazyku. Ide o pôvodnú adaptáciu románu Jamesa Clavella a odohráva sa v Japonsku v roku 1600 na prahu občianskej vojny. Seriál si odniesol aj ceny pre najlepšieho herca (Hirojuki Sanada) a herečku (Anna Sawai).
Medzi komediálnymi seriálmi bodoval titul Hacks o legendárnej komičke Deborah Vanceovej (hrá ju Jean Smartová), ktorá si po desaťročia razí vlastnú cestu na komediálnej scéne, kde dominujú muži, žije prepychový život v honosnom sídle v Las Vegas a zároveň vedie úspešnú luxusnú značku. Majiteľ kasína, kde Deborah vystupuje, ju však chce nahradiť mladšími umelcami.
Seriál Hacks prekvapujúco porazil favorizovaného konkurenta The Bear: King of the Kitchen o mladom šéfkuchárovi so skúsenosťami z lepších reštaurácií, ktorý sa vracia do Chicaga, kde má viesť rodinnú predajňu sendvičov. Ten napriek tomu získal 11 ocenení, medzi nimi pre herca v hlavnej úlohe Jeremyho Allena Whitea a herca vo vedľajšej úlohe Ebona Mosas-Bachracha. Liza Colónová-Zayasová bola navyše ocenená ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v komediálnom seriáli, pričom porazila aj nominovanú držiteľku Oscara Meryl Streepovú.
Titul Baby Reindeer (Sobík) od Netflixu o stand up komikovi, ktorého prenasleduje fanúšička, sa stal najlepším miniseriálom.
Prestížne ceny Emmy, považované za "televíznych Oscarov", udeľuje americká Akadémia televíznych umení a vied (ATAS) od roku 1949. Víťazov tento rok vybralo takmer 22.000 hercov, režisérov, producentov a ďalších členov ATAS.

Zoznam víťazov v hlavných kategóriách:

Najlepší dramatický seriál: Šógun
Najlepší komediálny seriál: Hacks
Najlepšia miniséria: Baby Reindeer
Najlepší herec v dramatickom seriáli: Hirojuki Sanada (Šógun)
Najlepšia herečka v dramatickom seriáli: Anna Sawai (Šógun)
Najlepší herec v komediálnom seriáli: Jeremy Allen White (The Bear)
Najlepšia herečka v komediálnom seriáli: Jean Smartová (Hacks)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli: Ebon Moss-Bachrach (The Bear)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli: Liza Colónová-Zayasová (The Bear)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli: Billy Crudup (The Morning Show)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli: Elizabeth Debicki (Koruna)
Najlepší režisér komediálneho seriálu: Christopher Storer (The Bear)
Najlepší scenár komediálneho seriálu: Lucia Aniellová, Paul W. Downs a Jen Statsky (Hacks)
Najlepší režisér dramatického seriálu: Frederick E.O. Toye (Šógun)
Najlepší scenár dramatického seriálu: Will Smith (Slow Horses)





Zdroj: TASR

15. 9. 2024

Najpočúvanejšie je Rádio Expres

Najpočúvanejšie je Rádio Expres



Najpočúvanejším rádiom na Slovensku je aj naďalej Rádio Expres. Vyplýva to z kontinuálneho prieskumu Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK od apríla 2009. Za Rádiom Expres s 30,2-percentnou počúvanosťou (1 336 000 ľudí) nasleduje Fun rádio, ktoré počúva 21,2 percenta obyvateľov (941 000) a Rádio Slovensko rovnako s 21,2-percentnou počúvanosťou (937 000). Rádio Europa 2 má počúvanosť 18,4 percenta (816 000) a Rádio Vlna 15,4 percenta (683.000). Nasledujú Rádio Melody, ktoré na základe prieskumu počúva 11,5 percenta obyvateľov (508 000) a Rádio Regina s 8,3-percentnou počúvanosťou (369 000). Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavuje 81,2 percenta, čo je 3 594 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,3 milióna ľudí, čo je 52,1 percenta populácie. V priemere každý občan Slovenskej republiky počúva denne rádio hodinu a 45 minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne viac ako tri hodiny a 20 minút. Rozhlasová sieť BauerMedia Group dosiahla v parametri „posledný týždeň“ počúvanosť 47,1 percenta a sieť RadioGroup dosiahla 33,5 percenta. Slovenský rozhlas (STVR) so svojimi šiestimi okruhmi dosiahol 29,3 percenta a rozhlasová sieť Regiomedia má počúvanosť 6,9 percenta. V parametri podiel na trhu vedie rozhlasová sieť Bauer Media Group so 43,2-percentným podielom podielom, za ktorou nasleduje RadioGroup (24,9 percenta), Slovenský rozhlas (22,7 percenta) a Regiomedia (tri percentá). Dáta pre prieskum zozbierala agentúra Median SK v termíne od 27. mája do 18. augusta. Prieskum bol realizovaný na vzorke 3 106 občanov Slovenskej republiky vo veku 14 až 79 rokov.

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Predvolebný duel v USA medzi demokratickou prezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou a republikánskym nominantom Donaldom Trumpom sledovalo viac ako 67,1 milióna televíznych divákov, uviedla v stredu spoločnosť Nielsen. TASR informuje podľa agentúry Reuters.
Tento údaj nezachytáva celkový počet sledujúcich v online priestore. Práve pozeranie prenosov cez internet je čoraz populárnejšie, zatiaľ čo tradičné televízne publikum klesá.
Predošlú júnovú predvolebnú debatu medzi Trumpom a vtedajším demokratickým kandidátom Joeom Bidenom sledovalo približne 51 miliónov ľudí.
Rekordnú sledovanosť duelu prezidentských kandidátov zaznamenali doteraz v roku 2016, keď v televíziách sledovalo debatu demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej s Trumpom asi 84 miliónov ľudí.
Debata vysielaná v utorok večer televíziou ABC trvala 90 minút. Kandidáti sa stretli v Národnom centre ústavy vo Filadelfii a podľa dohodnutých pravidiel - bez obecenstva a s vypnutými mikrofónmi v čase, keď na otázky odpovedal ich súper.
Prekvapením bolo, že si Harrisová a Trump, ktorí sa dosiaľ osobne nikdy nestretli, na začiatku diskusie podali ruky. Išlo o prvé podanie ruky na televíznej diskusii prezidentských kandidátov od roku 2016, uviedli zhodne Reuters a AP.

                  


Francúzsky súd vo štvrtok prikázal dvom ženám zaplatiť odškodné 8000 eur manželke prezidenta Brigitte Macronovej. Falošne o nej tvrdili, že je transsexuálka a fámu potom v onlina priestore šírili konšpirační teoretici a priaznivci krajnej pravice počas kampane jej manžela za znovuzvolenie. TASR informuje podľa agentúry AFP.
Brigitte Macronová (71) sa v júni na pojednávaní nezúčastnila a nebola prítomná ani na vynesení rozsudku. Na súd sa obrátila pre urážku na cti, keď obe ženy v decembri 2021 zverejnili na YouTube video s tvrdením, že kedysi bola muž. Fáma sa potom šírila na sociálnych sieťach pred prezidentskými voľbami v roku 2022.
V príspevkoch sa tvrdilo, že prvá dáma (za slobodna Brigitte Trogneuxová) nikdy neexistovala a ženskú identitu prevzal jej brat Jean-Michel Trogneux po zmene pohlavia.
Parížsky súd prípad riešil ako porušenie práva na súkromie, základných ľudských práv a nezákonné použitie fotografií. Obžalované odsúdil tiež na zaplatenie odškodného 5000 eur Jeanovi-Michelovi Trogneuxovi. Zároveň im bola uložená podmienečná pokuta 500 eur.
Obžalovaná Amandine Royová, samozvané duchovné médium, sa na svojom kanáli na YouTube zhovárala o tejto téme s Natachou Reyovou, ktorá sa sama označuje ako nezávislá novinárka. Reyová hovorila o "štátnom klamstve" a "podvode", ktoré sa jej podarilo odhaliť.
Aj bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová, súčasná viceprezidentka a prezidentská kandidátka Kamala Harrisová a novozélandská expremiérka Jacinda Ardernová boli obeťami podobných dezinformácií s cieľom zosmiešniť ich alebo ponížiť.
Počas prezidentskej kampane v roku 2017 bol podobným terčom aj Emmanuel Macron pre svoju údajnú homosexualitu.

                                        


Technologický magnát Elon Musk prirovnal austrálsku vládu k "fašistom" v súvislosti s navrhovanou legislatívou, ktorá má ukladať pokuty spoločnostiam vlastniacim sociálne médiá za to, že nezastavili šírenie dezinformácií. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.
Austrália vo štvrtok predstavila návrh zákona o boji proti dezinformáciám, ktorý zahŕňa rozsiahle právomoci na ukladanie pokút technologickým gigantom až do výšky piatich percent ich ročného obratu za porušenie povinností v oblasti online bezpečnosti.
"Fašisti," napísal Musk v jednoslovnej odpovedi na sociálnej platforme X, predtým známej ako Twitter, ktorú vlastní.
Muskova reakcia môže oživiť jeho dlhodobý spor s austrálskou vládou. Dozorný orgán krajiny pre online priestor začiatkom tohto roka podal na Muskovu spoločnosť žalobu na súd, v ktorej tvrdil, že neodstránila "extrémne násilné" videá, na ktorých bol dobodaný kazateľ zo Sydney.
Od svojho pokusu vynútiť si globálny príkaz na odstránenie spoločnosti X však rýchle upustila po tom, ako Musk dosiahol právne víťazstvo na predbežnom pojednávaní, ktoré oslávil ako triumf slobody prejavu.
Austrália stojí na čele celosvetového úsilia o reguláciu platforiem sociálnych médií. Premiér Anthony Albanese začiatkom týždňa predstavil plány zakázať deťom prístup na sociálne médiá, kým nedosiahnu vek 14 rokov.
                                            

Austrálsky premiér Anthony Albanese v sobotu kritizoval miliardára a magnáta v oblasti technológií Elona Muska, ktorý jeho vládu označil za "fašistov", pretože prišla s návrhmi zákonov na pokutovanie sociálnych médií za šírenie dezinformácií. Informovala o tom agentúra AFP, ktorej správu prináša TASR.
Austrália začiatkom tohto týždňa predstavila zákon o boji proti dezinformáciám, ktorý za porušenie povinností v oblasti bezpečnosti v online priestore navrhuje aj udeľovanie pokút technologickým gigantom, a to až do výšky piatich percent ich ročného obratu-
"Fašisti," napísal v reakcii na to Musk vo štvrtok na svojej sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.
Albanese však v sobotu Muskovi pripomenul, že sociálne médiá "nesú spoločenskú zodpovednosť". Dodal, že ak tomu Musk nerozumie, hovorí to viac o ňom ako o austrálskej vláde.
Výmena názorov medzi Muskom a austrálskymi predstaviteľmi je poslednou v dlhotrvajúcom spore s austrálskou vládou o regulácii sociálnych médií.
Austrálska vláda momentálne zvažuje viacero nových opatrení, ktoré by spoločnostiam pôsobiacim v oblasti sociálnych médií umožnili prevziať väčšiu zodpovednosť za obsah na svojich platformách – vrátane zákazu ich používania pre osoby mladšie ako 16 rokov.
Musk, ktorý sa označuje za "absolutistu slobody prejavu", sa dostal do konfliktu s politikmi a aktivistami pre digitálne práva na celom svete, vrátane Európskej únie. V Brazílii bola sieť X fakticky suspendovaná po tom, čo ignorovala sériu súdnych príkazov. Musk na to zareagoval tým, že sudcu označil za diktátora hrajúceho sa za sudcu.

                                  
Sudca brazílskeho najvyššieho súdu Alexandre de Moraes v piatok rozhodol o zrušení zablokovania bankových účtov sociálnej siete X a spoločnosti Starlink. Vlastníkom oboch spoločností je americký miliardár Elon Musk. Sudca tak urobil po tom, ako nariadil prevod 18,4 milióna brazílskych realov (3,3 milióna dolárov) z týchto účtov do štátnej pokladnice, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.
Podľa piatkového vyhlásenia súd účty odblokoval, pretože suma prevedená do brazílskej štátnej pokladnice dosiahla celkovú sumu, ktorú Muskove spoločnosti Brazílii dlhovali na pokutách.
Najvyšší brazílsky súd a Musk vedú spory v súvislosti so šírením dezinformácií na sociálnej sieti X, ktorá dlhodobo odmieta zaplatiť pokuty a určiť svojho právneho zástupcu v Brazílii. Z dôvodu nerešpektovania týchto nariadení súd koncom augusta pristúpil k dočasnému vypnutiu tejto platformy v celej krajine.
Musk, ktorý tento príkaz odsúdil ako cenzúru, reagoval tým, že zatvoril prevádzky sociálnej siete X v Brazílii a ukončil jej tamojšie obchodné aktivity.


Copyright © TASR 2024









NEDEĽNÉ REZNE BEZ KÁVY A BEZ REZŇOV

 NEDEĽNÉ REZNE BEZ KÁVY A BEZ REZŇOV


V politike na TA3 o 11.00

Hostia v štúdiu:

  • Matúš Šutaj Eštok, minister vnútra (Hlas-SD)
  • Tomáš Taraba, minister životného prostredia (nom. SNS)

Hostia v teréne:

  • Adrián Mifkovič, prezident HaZZ
  • Ľubomír Solák, prezident PZ SR
  • Jozef Moravčík, generálny riaditeľ SVP
  • Vasil Penev, generálny riaditeľ SHMÚ

Témy:

  • Následky lejakov,
  • Aktuálna situácia s extrémnym počasím.