19. 9. 2024

Ministerstvo kultúry (MK) sa ohradzuje voči nepravdivým tvrdeniam, ktoré zazneli na tlačovej konferencii výboru Kultúrneho štrajku

Ministerstvo kultúry (MK) sa ohradzuje voči nepravdivým tvrdeniam,




 ktoré zazneli na tlačovej konferencii výboru Kultúrneho štrajku

V súvislosti s dnešnou tlačovou konferenciou výboru Kultúrneho štrajku sa ohradzujeme voči viacerým nepravdivým tvrdeniam, ktoré tam odzneli.
Zdôrazňujeme, že ukončenie štátnozamestnaneckých a pracovných pomerov so zamestnancami ministerstva kultúry sa uskutočnilo v súlade s príslušnými právnymi predpismi. Dementujeme nepravdivé tvrdenia, že počas vykonaných osobných pohovorov v rámci usporiadania ich štátnozamestnaneckých a pracovných pomerov v dôsledku organizačnej zmeny bol na zamestnancov vyvíjaný akýkoľvek nátlak sprevádzaný vyhrážkami. Zamestnanci sa tiež mohli dôkladne oboznámiť s predkladanými právnymi dokumentmi a to dohodou o skončení alebo výpoveďou, ktoré všetkým dotknutým zamestnancom riaditeľka osobného úradu podrobne vysvetlila.
V prípade, že zamestnanec nesúhlasil s dohodou, bola mu doručená výpoveď. Aj za predpokladu, že prevzatie nepotvrdil svojim podpisom, výpoveď sa považuje v zmysle zákona za doručenú. Nepravdivé sú aj tvrdenia, ktoré sa týkajú poberania 60 percent platu počas takzvaných prekážok na strane zamestnávateľa. Takáto informácia nebola zamestnancom vôbec komunikovaná. Rezort sa dôrazne ohradzuje aj voči nepodloženým tvrdeniam o nekompetentnosti a neschopnosti zamestnancov ministerstva kultúry. Všetci zamestnanci ministerstva kultúry vykonávajú svoje pracovné povinnosti náležite a s odbornosťou.
Rezort v žiadnom prípade nepotvrdzuje správnosť údajov, ktoré boli bývalým zamestnancom Marcelom Časom komunikované ako hotový plán ministerstva kultúry ku zmenám v zriaďovateľských inštitúciách. Možná rekštrukturalizácia inštitúcií je predmetom odborných analýz a ministerstvo kultúry bude prípadné zmeny komunikovať v prvom rade s organizáciami v zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu kultúry.
Je zaujímavé, že pán Marcel Čas bez výhrad a servilne plnil všetky úlohy v rezorte pod vedením ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Ani raz počas tohto obdobia nevyjadril akýkoľvek nesúhlas s metódami riadenia rezortu. Ak mal dlhodobý problém s morálnou integritou, mohol svoj štátnozamestnanecký pomer kedykoľvek ukončiť. Pán Čas odišiel z ministerstva kultúry s náležitým odstupným, ktoré je vo výške 5,5 násobku jeho funkčného platu. Chceme upozorniť na skutočnosť, že ako pán Čas tak aj každý štátny zamestnanec je počas svojho pôsobenia v štátnej službe viazaný mlčanlivosťou. Pokiaľ pán Čas verejne rozširoval citlivé informácie, ktoré sa dozvedel v rámci plnenia svojich služobných úloh, môžeme toto jeho konanie považovať za protizákonné.
Zdôrazňujeme, že ak sa niektorí zo zamestnancov inštitúcií zapoja do štrajkového výboru neznamená to, že je v štrajkovej pohotovosti celá inštitúcia. Viacerí naši kolegovia, ktorí súhlasia s krokmi ministerstva kultúry, nás upozornili, že zastrešovať takzvaný Kultúrny štrajk menami jednotlivých inštitúcií je zavádzajúce a neetické. Organizátori takzvaného Kultúrneho štrajku si neprávom prisvojujú mená jednotlivých inštitúcií a tvária sa, akoby všetci zamestnanci podporovali takzvaný Kultúrny štrajk.
V súvislosti s nepravdivými a zavádzajúcimi tvrdeniami bývalých zamestnancov ministerstva kultúry, ktoré zazneli na dnešnej tlačovej konferencii výboru Kultúrneho štrajku, zvažuje ministerstvo kultúry podniknutie právnych krokov.