13. 6. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Twitter v piatok oznámil, že zmazal desiatky tisíc čínskych, ruských a tureckých na štátny aparát napojených účtov, ktoré šírili propagandu a dezinformácie a napádali kritikov. Informovala o tom agentúra AFP.
Najväčšiu odkrytú sieť Twitter spojil s Čínou. Tvorilo ju jadro 23.750 účtov, podporovaných asi 150.000 ďalšími, menšími účtami - tzv. "zosilňovačmi".
Turecká sieť sa skladala zo 7340 účtov a ruská z 1152. Twitter všetky účty zmazal a umiestnil ich do archívu. Prístup k nim budú mať analytici a výskumníci.
Twitter uviedol, že čínsku sieť odhalil pomocou systému, ktorý predtým používal na vymazávanie účtov napojených na štát počas vlaňajších prodemokratických protestov v Hongkongu.
Twitter vo svojej analýze uviedol, že účty napojené na Peking zdieľali príspevky prevažne v čínštine, pričom šírili geopolitické naratívy, ktoré vyhovovali komunistickému režimu.
Turecká sieť sa zameriavala na podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ruská zase na podporu prezidenta Vladimira Putina a vládnucej strany Jednotné Rusko a na napádanie politických protivníkov, približuje AFP.


Turecký súd poslal do väzby prominentnú opozičnú novinárku, ktorá sa postaví pred súd pre obvinenia z odhalenia tajných informácií týkajúcich sa zapojenia Turecka do konfliktu v Líbyi.
Müesser Yildizovú, ktorá je v Ankare šéfredaktorkou on-line média OdaTV, zadržali ešte v pondelok, avšak podľa agentúry Reuters ju oficiálne zatkli až vo štvrtok po jej vypočutí.
Uväznili ju spoločne s jedným príslušníkom armády, ktorého meno úrady uviedli iba iniciálmi E.B.
Polícia s Yildizovou zadržala a vypočúvala aj Ismaila Dükela, predstaviteľa televízie TELE 1, ktorého však neskôr prepustili na kauciu.
Yildizovej článok, uverejnený v decembri, sa zaoberal tým, ktorý z tureckých veliteľov sa stretol s líbyjským poľným maršalom Chalífom Haftarom bojujúcim proti medzinárodne uznávanej vláde so sídlom v Tripolise, ktorú podporuje aj Turecko.
Ďalší článok, z januára tohto roku, informoval o príslušníkovi armády, ktorého Ankara poslala do Líbye s cieľom dohliadať na zapojenie sa Turecka do líbyjského konfliktu.
Líbya má po zvrhnutí dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího dve konkurenčné vlády. Jednu v Tripolise a druhú v meste Tobruk na východe, za ktorou stojí práve Haftar.
Yildizová bola pôvodne obvinená zo špionáže, čo súd neskôr zmenil na obvinenie z vyzradenia štátneho tajomstva.
Pred časom boli dvaja novinári Oda TV zatknutí kvôli zverejneniu správy o pohrebe príslušníka tureckej spravodajskej služby, ktorý bol údajne zabitý v Líbyi.
Po neúspešnom pokuse o prevrat z roku 2016 boli v Turecku uväznení už mnohí novinári a desiatky médií boli zrušené. Erdogan sa po pokuse o puč týmto spôsobom pokúša upevniť si postavenie a umlčať kritikov svojej vlády.



Trojica oscarových mexických režisérov, známych ako "Traja priatelia" (Los Tres Amigos), spustila vo štvrtok fond na pomoc pracovníkom vo filmovom priemysle, ťažko zasiahnutom pandémiou ochorenia COVID-19. Podporuje ich aj herečka Salma Hayek, informovali tlačové agentúry AFP a AP.
Filmári Guillermo del Toro, Alejandro González Iňárritu a Alfonso Cuarón uviedli, že ich Audiovizuálny núdzový fond ("Sifonóforo") je určený každému vo filmovej branži, kto v chaose spôsobenom koronavírusom zostal bez práce a nutne potrebuje finančnú pomoc.
"Týmto spôsobom sa môžeme ako priemysel, kolegovia, ľudské bytosti držať za ruky... Netreba žiadať o pomoc nikoho iného, len nás," povedal Iňárritu na videokonferencii z hlavného mesta Mexiko.
Fond, podporovaný Mexickou filmovou akadémiou a vyše 40 produkčnými spoločnosťami, ale tiež svetoznámou herečkou a podnikateľkou Salmou Hayek, zhromaždil desať miliónov pesos (455.000 dolárov/400.950 eur). Ďalšie peňažné dary sa očakávajú.
Peniaze sa rozdelia na sumy po 20.000 pesos (približne 790 eur) a pošlú ako prvým technickým pracovníkom postihnutým pandémiou, ktorá spôsobila, že v miestnom filmovom priemysle zostalo bez príjmu okolo 30.000 rodín. Medzi technických pracovníkov patria tí, čo sa starajú o scény, kostýmy, zvuk či vizuálnu stránku filmov. Prišli o prácu, pretože väčšina produkcií sa v pandémii zastavila. Financie dostanú ako prví tí z nich, ktorí sú chorí alebo rodičia-samoživitelia.
Vláda ani lídri filmového priemyslu neoznámili žiadny termín obnovenia produkcií.
Organizácia oznámila, že všetci kolegovia, ktorí majú záujem o finančnú pomoc, by si mali podať žiadosť cez webovú stránku Mexickej filmovej akadémie.
"Traja priatelia" majú dohromady päť Oscarov na najlepšiu réžiu a dva Oscary za najlepší film, ale množstvo cien Americkej akadémie filmových umení a vied majú aj herečky ich filmov a štáby.


Copyright © TASR 2020

Moderátorka Světlana Witowská (47) končí v hlavných spravodajských reláciách Českej televízie. Povedala to Denníku N . Možnosť, že by z televízie odišla úplne, nekomentovala. Witowská na seba výrazne upozornila v roku 2018 pred prezidentskou voľbou, keď úspešne moderovala diskusiu dvoch prezidentských kandidátov Miloša Zemana a Jiřího Drahoša. Zožala za to uznanie verejnosti i odborníkov.
"Končím v Udalostiach a v Udalostiach, komentároch. Hlavné spravodajské relácie už vzhľadom k svojim časovým možnostiam robiť nemôžem. A nechcem," povedala serveru. Obe relácie považuje za najprestížnejšie zo spravodajstva ČT. K akému termínu skončí, ešte presne nevie. Odmietla komentovať, akú má od Českej televízie ponuku alebo či odíde úplne. "Zvažujem skôr svoje zaradenie. Uvažujem o tom, ako vo svojom živote ďalej, a neviem, čo bude," dodala.
Spomenula však, že by sa chcela viac venovať malému synovi. "Už dva roky sa časť mesiaca vraciam z práce až o pol dvanástej v noci a chcela by som to zmeniť," uviedla. Odmietla tiež, že by na ňu kvôli jej práci ktokoľvek vyvíjal tlaky.
Hlavnú spravodajskú reláciu Českej televízie Udalosti moderuje Witovská od roku 2018. Predtým bola od roku 2014 moderátorkou relácie Interview ČT24. V roku 2018 získala novinársku cenu Karola Havlíčka Borovského za rok 2017. V médiách pracuje Witowská od 90. rokov. Okrem Českej televízie pôsobila tiež napríklad v televízii Prima alebo v ČTK.
Z prvého manželstva so športovým komentátorom Robertom Zárubom má syna Viktora. V roku 2010 sa stala manželkou Petra Witowského, ktorý je riaditeľom Dopravného podniku hlavného mesta Prahy a predtým pôsobil v rade bánk vrátane Českej sporiteľne. Spolu majú syna Filipa.

Copyright © ČTK 2020


Bezplatný softvér na rozpoznávanie tvárí, ktorý umožní nájsť na internete fotografie seba alebo niekoho iného, vyvolal kritiku ochrancov súkromia. Predstavitelia portálu PimEyes tvrdia, že systém slúži na ochranu súkromia a ako prevencia zneužitia fotografií.
Ľudskoprávna skupina Big Brother Watch vyhlásila, že by mohol umožniť "sledovanie na štátnej úrovni, komerčné monitorovanie a dokonca nebezpečné prenasledovanie v doteraz nepredstaviteľnom rozsahu".
Poľskú webstránku PimEyes založili v roku 2017 ako koníček, no vlani ju skomercializovali. V súčasnosti má šesťtisíc registrovaných používateľov. Stránka umožňuje ľuďom nahrať zadarmo hocijakú fotografiu, na základe ktorej danú osobu následne vyhľadá na internete, pričom čerpá z verejne dostupných zdrojov, akými sú Tumblr, blogy či spravodajské portály.
Riaditeľka Big Brother Watch Silkie Carlo pre BBC News povedala, že táto technológia predstavuje pre "ženy a deti bezprecedentné riziko". Zástupcovia PimEyes reagovali na jej vyhlásenie s tým, že ich "bezpečnostné pravidlá zakazujú ľuďom používať softvér na takéto účely". "Každý nástroj sa dá použiť aj nesprávne," uviedli na obhajobu, pričom podľa nich nepoužívajú fotografie zo sociálnych sietí. BBC však našla fotografie svojich zamestnancov, ktoré zverejnili na Facebooku alebo Twitteri.
"Ak ste našli fotografie, ktoré ste zverejnili len na Facebooku, znamená to, že ich niekto iní zverejnil aj na inom mieste. Využívame len webstránky, ktoré s tým súhlasia vo svojich pravidlách," vysvetlili zástupcovia portálu.
PimEyes ponúka aj prémiovú službu, ktorá umožňuje vložiť až 25 fotografií rôznych ľudí a používateľa upozorní, keď sa na internete objaví nejaká nová fotka niektorej z týchto osôb. Túto možnosť zatiaľ využíva 350 aktívnych používateľov. Predstavitelia portálu podľa vlastných slov chcú, aby ľudia mali možnosť "bojovať za svoje vlastné súkromie na internete". Vďaka softvéru môžu nájsť falošné profily, ukradnuté či neautorizované fotografie.
Firma takisto spolupracuje s políciou, ktorej dodáva softvér Paliscope.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

12. 6. 2020

Špeciálne vysielanie magazínu VAT je venované vedcom roka 2019

Špeciálne vysielanie magazínu VAT 
je venované vedcom roka 2019

Už po šiesty raz odvysiela RTVS špeciálne vydanie magazínu VAT – Vedec roka. Profily vedcov, ktorých odborná porota ocenila v jednotlivých kategóriách za ich prácu a prínos vo vede za rok 2019, uvidia diváci v sobotu 20. júna o 9:25 na Dvojke.
Ocenenie Vedec roka SR je spoločným projektom Centra vedecko-technických informácií SR, Slovenskej akadémie vied a Zväzu slovenských vedeckotechnických spoločností. Špeciálne vydanie relácie sa venuje oceneným vedcom v piatich kategóriách: Vedec roka - RNDr. Peter Skyba, DrSc., Mladý vedecký pracovník - RNDr. Cyril Rajnák, PhD., PhD., Inovátor roka - prof. Ing. Ján Híveš, PhD., Technológ roka - prof. Ing. Emil Spišák, CSc. a Osobnosť medzinárodnej spolupráce - prof. Ing. Dušan Galusek, DrSc.
Ocenení, ktorí sú aj tento rok zo všetkých kútov Slovenska, prezradia, na akých projektoch pracujú a aké méty by ešte vo svojej profesii chceli dosiahnuť. Venovať sa budú aj téme získavania dotácií na vedecké projekty, dlhodobým cieľom ich práce a ďalším vedeckým ambíciám.
„RTVS sa prostredníctvom magazínu VAT každý rok snaží takýmto spôsobom prispieť k propagácii slovenskej vedy. Ocenenie Vedec roka vnímajú aj samotní vedci ako niečo, čo ich môže v ich práci nielen povzbudiť, ale zároveň posunúť ďalej,“ poznamenal dramaturg RTVS Matej Novák.
Magazín VAT oslávi na jeseň tohto roka 15. výročie nepretržitého vysielania na Dvojke, čím sa stane najdlhšie vysielaným televíznym magazínom na Slovensku so zameraním na vedu a technológie.

RTVS si Ivana Chalupeckého pripomenie vo vysielaní na Dvojke

RTVS si Ivana Chalupeckého pripomenie 

vo vysielaní na Dvojke

RTVS prijala s veľkým zármutkom správu o úmrtí známeho slovenského historika, archivára a pedagóga Ivana Chalupeckého. Opustil nás vo veku 88 rokov. Jeho osobnosť si RTVS pripomenie dnes na Dvojke o 18:15 v relácii NeCelebrity a v pondelok 15. júna o 13:45 v dokumente Majster Pavol z Levoče

Úrad vlády SR: Oznam pre médiá

Úrad vlády SR: Oznam pre médiá

V súvislosti so zrušením fungovania linky 0800 221 234 o víruse Covid - 19, ktorú prevádzkovalo Národné centrum zdravotníckych informácií, žiadame redakcie médií, aby najneskôr do 14. júna do polnoci stiahli zo svojho vysielania televízny, resp. rozhlasový spot Úradu vlády SR o koronavíruse.

HOAX: Vrecia na proteste v Miami boli makety na uctenie pamiatky obetí COVID-19

HOAX: 
Vrecia na proteste v Miami boli makety na uctenie pamiatky obetí COVID-19

Od konca mája sa na sociálnych sieťach šírila fotografia, ktorá mala údajne zobrazovať "obete koronavírusu", či poukazovať na to, že celá pandémia ochorenia COVID-19 je "podvod". Na fotografii sú však v skutočnosti čierne igelitové vrecia použité ako makety obetí počas demonštrácie v americkom štáte Florida, ktorými chceli protestujúci vyjadriť nespokojnosť s opatreniami vlády v súvislosti s riešením ekonomickej krízy spôsobenej pandémiou. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Na slovenskom Facebooku bola fotografia zdieľaná 30. mája 2020 na súkromnom profile. V popise k fotografii je napísané (uvádzané v pôvodnom znení): "upratujuu obete Corony v USA...ozaj sa musim smiat!!!!...tato zena je ozaj silna, ak jednou rukou unesie mrtvolu v igelite,,,a ta mrtvola musi byt uz aspon tri dni po smrti, ked je taka,,,tvrda,,,ze sa ani nezalomi,,,ci ich podlozili doskami???? kobuk dole amici, mate ttam ozaj silne zeny!!!" Autor textu sa pokúšal poukázať na to, že má ísť o obete koronavírusu, pričom upozorňuje aj na ženu z fotografie, ktorá prenáša jedno z vriec a drží ho len jednou rukou. Tento facebookový príspevok zdieľalo 1500 ľudí.
Facebookový status z 31. mája 2020 zasa hovoril o tom, že igelitové vrecia niekto nastražil pre "filmárov" ako "ďalší diel srdcervúceho príbehu s množstvom obetí pre masmédiá", čo malo "zabezpečiť pokračovanie podvodu COVID-19".
V skutočnosti ide o fotografiu zachytávajúcu igelitové vrecia, ktoré použili demonštranti 27. mája 2020 počas protestu v floridskom meste Miami. Tí protestovali proti nedostatočným opatreniam na zvládnutie krízy a podpory v nezamestnanosti, ktorá v USA vznikla v dôsledku pandémie koronavírusu.
Pomocou reverzného vyhľadávania prostredníctvom Googlu je možné nájsť fotografiu zverejnenú 28. mája. Jej autorom je fotograf Cristobal Herrera. Pri ďalšom vyhľadávaní pomocou kľúčových slov "Cristobal Herrera" a "Florida" je možné nájsť pôvodnú Herrerovu fotografiu uverejnenú agentúrou EPA (European Pressphoto Agency) 27. mája 2020.
Podľa agentúry EPA je na fotografii "aktivistka, ktorá prenáša vrecia reprezentujúce obete počas symbolického pohrebu na protest proti opätovnému otvoreniu ekonomiky bez finančnej pomoci". Udalosť sa odohrala 27. mája v Torch of Friendship Park v Miami na Floride.
Agentúra EPA uviedla, že symbolické pohrebné akcie sa konali aj v ďalších floridských mestách ako Jacksonville, Tampa či Orlando. Protestujúci si chceli uctiť pamiatku obetí COVID-19 a zároveň vyjadriť protest proti guvernérovi Floridy Ronovi DeSantisovi a prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, ktorých epidemiologické opatrenia považovali za nedostatočné.
Na proteste v Miami sa zúčastnil aj fotograf agentúry AFP Chandan Khanna. V popise svojej fotografie vysvetľuje, že demonštranti používajú "vrecia predstavujúce mŕtvoly" na "uctenie si pamiatky obetí koronavírusovej pandémie".
Video z protestu priniesla aj agentúra EFE, jedna z najväčších španielskojazyčných svetových agentúr. V popise videa uvádza, že zhromaždenie zorganizovalo lokálne hnutie New Florida Majority, aby upozornilo na "nezvládnutie dôsledkov krízy", "chýbajúcu pomoc v nezamestnanosti" a na nedostatočné opatrenia, v dôsledku ktorých majú Spojené štáty viac ako 100.000 obetí COVID-19.


Zdroj: TASR

Zomrel Ivan Chalupecký

Zomrel Ivan Chalupecký

Ivan Chalupecký sa narodil v Spišskej Novej Vsi, no väčšiu časť života prežil v Levoči, kde pracoval v Štátnom archíve. Študoval externe na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského a neoceniteľné vedomosti získal na stáži v Národnom archíve v Paríži. Zaslúžil sa o spracovanie viacerých vzácnych fondov a bol autorom mnohých scenárov a výstav. Stál pri vzniku Krúžku historikov Spiša, pobočky Slovenskej historickej spoločnosti pri SAV, ako jeho tajomník. O svoje vedomosti sa v rámci prednášok delil so študentami nielen na Slovensku, ale aj v Ríme, Viedni, Stuttgarte, Aachene, Mníchove, Gorizii, Sibiu, Krakowe.
Jeho meno sa pre mnohých spája najmä s cirkevnými dejinami, ktorým venoval významnú časť svojej celoživotnej práce. Od roku 1967 sa začal venovať výskumu osobnosti, ktorej meno sa neodlučiteľne spája s Levočou a so Spišom - Majstrovi Pavlovi. Skúmaniu dokumentov o jeho živote zasvätil takmer 30 rokov. Je autorom desiatok samostatných knižných publikácií, vedeckých štúdií, odborných článkov, nespočetného množstva recenzií a hesiel do encyklopédií. Podieľal sa aj na vzniku turistických sprievodcov po mestách a oblastiach východného Slovenska.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA





„Spýtajte sa tridsiatnikov, napríklad podpredsedu Šeligu, ako sú pripravení na jadrový úder. Ja som vycvičený vojak v zálohe, ktorý nebol prekvalifikovaný. Ja som vojak Varšavskej zmluvy. Ja som sa dva roky na voje učil zabíjať,“
Štefan Kuffa

„Je to také klišé, takto veľmi jednoducho povedať. Pomaly celé Slovensko je už v digitálnej podobe. Dnes je obrovské množstvo systémov, ktoré fungujú špičkovo, a nie každá krajina inde vo svete ich má.“
Peter Pellegrini


„Ja som sa ho ani len nedotkol. Napadnúť Blahu by bolo ako napadnúť mentálne postihnutého človeka“.
Jožo Pročko


„Je to také klišé, takto veľmi jednoducho povedať. Pomaly celé Slovensko je už v digitálnej podobe. Dnes je obrovské množstvo systémov, ktoré fungujú špičkovo, a nie každá krajina inde vo svete ich má.“
Peter Pellegrini

RTVS pripravila špeciálne vydanie relácie Moja diagnóza

RTVS pripravila špeciálne vydanie 

relácie Moja diagnóza

Uplynulé mesiace sme boli svedkami, ako svet zachvátila pandémia a situácia sa dotkla každého z nás. Tvorcovia cyklu MOJA DIAGNÓZA sa rozhodli túto historickú etapu našej spoločnosti v oblasti zdravotníctva, medicíny, vedy a výskumu zachytiť a priniesť na obrazovky RTVS. „Špeciálne trojdielne vydanie vzdáva úctu a je poďakovaním výnimočným ľuďom, ktorí pomohli úspešne zvládnuť epidémiu koronavírusu na Slovensku“, hovorí dramaturg RTVS Robert Valovič.

Úvodný diel dokumentu je viazaný na Bratislavský kraj a prezentuje úspešnú lokalizáciu, diagnostiku a izoláciu vírusu, ako aj prácu v oblasti vedy a výskumu a všetkých zložiek, ktoré sa podieľali na úspešnom zvládnutí situácie na Slovensku od prvej správy až do dnešných dní. K téme sa vyjadria okrem iných profesor Vladimír Krčméry, hlavný hygienik SR Ján Mikas, predstavia sa vedci a výskumníci z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied a Vedeckého parku Univerzity Komenského, ktorí vyvinuli unikátny diagnostický test výnimočný spomedzi všetkých v Európe.
Druhý diel trojcyklu zavedie divákov do Banskobystrického kraja a cez príbeh pacienta ohrozeného ochorením Covid – 19 zachytáva boj o jeho vyliečenie a náročnú prácu jeho lekárky a tímu odborníkov okolo primárky infektológie doktorky Diany Vološinovej vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta. Dokument tiež ukáže, ako bola zabezpečovaná bežná zdravotná starostlivosť a súčinnosť záchranných zložiek, operačných stredísk a krízového štábu Banskobystrického okresu pri ohrození zdravia obyvateľstva. Dvojka ho prinesie v premiére 19. júna o 20:10.
Posledná časť trojdielneho špeciálneho vydania relácie MOJA DIAGNÓZA - Nový koronavírus na Slovensku III. predstaví príbehy z východného Slovenska. Konštruktéri v Chirane Stará Turá vyvinuli a okamžite preniesli do výroby originálny slovenský prístroj na podpornú pľúcnu ventiláciu pacientov, o ktorý vďaka jeho unikátnej viacúrovňovej technológii prejavili záujem mnohé krajiny sveta. V dokumente sa tiež predstavia lekári z Košíc, ktorí sa podieľali na vývoji ventilácie a zvládnutí koronakrízy na východe krajiny a o svoj pohľad sa podelí aj prezident Slovenskej spoločnosti infektológov a pracovník Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UPJŠ LF a UNLP profesor Pavol Jarčuška. Finále trojdielneho cyklu odvysiela Dvojka 26. júna o 20:10.

11. 6. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo v stredu prisľúbil vyšetrovanie sťažností na zlé zaobchádzanie so zahraničnými novinármi, ktorí v USA pokrývajú protesty proti rasizmu a policajnej brutalite. Informovala o tom agentúra AFP.
"Viem, že niektoré krajiny mali obavy z nevhodného zaobchádzania s ich reportérmi," uviedol Pompeo na tlačovej konferencii.
"Niektoré z týchto obvinení sa dostali aj na ministerstvo zahraničných vecí. Vy aj vaše krajiny by ste mali vedieť, že sa nimi budeme patrične zaoberať," dodal minister.
Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová túto situáciu minulý týždeň nazvala bezprecedentnou agresiou proti reportérom a uviedla, že polícia pri demonštráciách obťažovala alebo zadržala najmenej 200 novinárov.
Rusko, ktoré USA často obviňuje z porušovania ľudských práv a práva slobody prejavu, sa tiež sťažovalo na násilie zo strany americkej polície voči reportérom, konkrétne v prípade novinárky z ruskej tlačovej agentúry Sputnik.
Strona główna - tvp.pl - Telewizja Polska S.A.

Protesty v Spojených štátoch vypukli po zabití Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel 25. mája v meste Minneapolis v štáte Minnesota pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi. Jeden z nich mu vyše osem minút kľačal na krku, hoci sa Floyd opakovane sťažoval, že nemôže dýchať.
Poľská verejnoprávna televízia TVP čelila v stredu ostrej kritike za negatívne informovanie o hlavnom opozičnom kandidátovi v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 28. júna. Dozorné organizácie televíziu obviňujú, že sa uchyľuje k antisemitským a rasistickým frázam, informovala agentúra AP.
Primátor hlavného mesta Varšava Rafal Trzaskowski je hlavným opozičným kandidátom a kľúčovým súperom úradujúceho pravicovo-populistického prezidenta Andrzeja Dudu. Duda je zase dôležitým spojencom vládnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).
Verejnoprávna televízia TVP vykreslila v utorok Trzaskowského vo svojom takmer sedemminútovom spravodajskom príspevku ako človeka, ktorý bude v prípade volebného víťazstva slúžiť záujmom "mocnej zahraničnej loby", a nie Poliakom.
TVP je financovaná z peňazí daňových poplatníkov a vyžaduje sa od nej politická nestrannosť. V poslednom čase však táto televízia aj ďalšie verejnoprávne médiá vyzdvihujú predovšetkým úspechy vládnej, nacionalistickej strany PiS a kritizujú politických odporcov, upozorňuje agentúra AP.
Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá obhajuje slobodu tlače a médií, označila poľské verejnoprávne médiá za "hlásnu trúbu vládnej propagandy". Starší Poliaci kritickí voči terajšej vláde zase často prirovnávajú súčasné praktiky k propagande z komunistickej éry.
Utorkový príspevok TVP nasledoval po prvej časti večerného spravodajstva, v ktorej dominovali pozitívne informácie o Dudovi. Ten sa v prezidentských voľbách, odložených na koniec júna z dôvodu pandémie koronavírusu, uchádza o znovuzvolenie.
Duda bude mať deväť protikandidátov, avšak práve z Trzaskowského sa stal jeho hlavný rival a odporca, píše AP. Aj prieskumy verejnej mienky predpovedajú, že v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa bude konať 12. júla, bude súperiť práve táto dvojica kandidátov.
Spravodajský príspevok verejnoprávnej TVP poukázal napríklad aj na to, že Trzaskowski, ktorý je členom centristickej a proeurópskej strany Občianska platforma (PO), predstavoval v roku 2015 Poľsko ako krajinu, ktorá je ochotná prijať 7000 utečencov. Takýto krok však zvrátila protiprisťahovalecká strana PiS, keď sa v roku 2015 dostala k moci.
Televízia odvysielala aj zábery z miest západných krajín, na ktorých sa ľudia tmavej pleti podieľajú na násilných výtržnostiach. Stanica dodala, že toto prinesie Poľsku Trzaskowského politika.
Minulý týždeň zase TVP vykreslila Trzaskowského, katolíka, ako človeka s protikresťanskými hodnotami.
Ako primátor Varšavy podporuje Trzaskowski práva LGBT ľudí a preto ho konzervatívna vládna strana PiS označuje za hrozbu pre tradičnú rodinu v Poľsku, pripomína AP.


Copyright © TASR 2020



Spoločnosť Twitter testuje na svojej sociálnej sieti novú funkciu, ktorá je súčasťou jej úsilia v boji proti šíreniu dezinformácií. Keď budú používatelia chcieť na svojich účtoch na Twitteri zdieľať odkaz, ktorý si v rámci neho neotvorili, sieť sa ich opýta, či tak najprv nechcú urobiť. To má spomaliť šírenie virálneho obsahu. Firma testuje funkciu u používateľov s operačným systémom Android.
Twitter už prijal viacero opatrení zameraných proti nebezpečnému obsahu a dezinformáciám. V marci rozšíril svoje pravidlá o dezinformáciách o zákaz vyhlásení, ktoré sú v rozpore s oficiálnymi pokynmi orgánov verejného zdravotníctva v súvislosti s pandémiou koronavírusu. V máji zase zaviedol varovné značky pre zavádzajúce tvrdenia, ktorými označil napríklad aj dva tweety amerického prezidenta Donalda Trumpa.


Spoločnosť Zoom odstavila účet aktivistu, ktorý na jej komunikačnej platforme usporiadal spomienku na masakru na pekinskom Námestí nebeského pokoja z roku 1989. Informuje o tom spravodajský portál CNBC s tým, že krok si vyslúžil kritiku za ústupky tlaku zo strany Pekingu.
Spomienkové podujatie na Zoome zorganizovala 31. mája ľudskoprávna skupina Humanitarian China sídliaca v USA. Aktivisti si tým chceli pripomenúť obete násilného potlačenia prodemokratických protestov, ktoré je v Číne tabu a zmienky o ňom sú v krajine prísne cenzurované. Zakladateľ skupiny a účastník spomínaných protestov Zhou Fengsuo uviedol, že sa na videokonferencii zúčastnilo viac ako 250 ľudí a vyše 4 000 ju streamovalo online.
Účet, ktorý podujatie hostil, Zoom zablokoval 7. júna, povedal Zhou. Túto informáciu potvrdila aj spoločnosť. Účet však už medzičasom obnovili.
Zoom vo vyhlásení pre médiá odôvodnil svoj krok tým, že účastníci hovoru z rôznych krajín musia dodržiavať tamojšie zákony. "Naším cieľom je obmedziť kroky, ktoré podnikáme, na tie, ktoré sú nevyhnutné na dosiahnutie súladu s miestnymi zákonmi, a neustále skúmať a zlepšovať náš proces v týchto záležitostiach," vyjadrila sa firma.
Zoom sa začal tešiť veľkej obľube a jeho využitie vzrástlo v čase pandémie koronavírusu, keďže ľudia zostali pracovať z domu. Spoločnosť však čelila niekoľkým kontroverziám a ako podotýka CNBC, nie je to po prvý raz, čo sa vynorila otázka o jej vzťahu s Čínou. Firma skôr počas tohto roka priznala, že niektoré stretnutia omylom smerovala cez servery v Číne.
Spomínaná masakra na Námestí nebeského pokoja sa odohrala 4. júna 1989 a znamenala koniec snáh demokraticky zmýšľajúcej časti čínskej spoločnosti o reformu komunistickej štátnej mašinérie. Zásahu predchádzalo šesť týždňov demonštrácií, počas ktorých nič nenasvedčovalo tomu, že režim voči demonštrantom zasiahne tak tvrdo. Rok 1989 znamenal koniec komunistickej diktatúry vo väčšine krajín vtedajšieho východného bloku. Čína však aj 30 rokov po týchto udalostiach zostáva verná komunistickým ideálom a rovnako ako vtedy ich presadzuje nedemokratickými metódami.
Údaje o tom, koľko ľudí prišlo pri masakre o život, sa rôznia. Sovietske tajné služby počet obetí odhadli na približne 3000, oficiálne úrady v Číne to však odmietajú priznať.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Slovak Telekom predáva dcérsku spoločnosť Zoznam

Slovak Telekom predáva 
Zoznam má nového majiteľa. Slovak Telekom predáva dcérsku spoločnosť
dcérsku spoločnosť Zoznam

Skupina Slovak Telekom plánuje v najbližších týždňoch zmeniť svoju štruktúru, opustí ju dcérska spoločnosť Zoznam. Skupina chce odpredať celý 100-percentný podiel dcérskej firmy. Zoznam odkúpi priamo jej CEO Martin Mác. Médiá o tom informovala spoločnosť Slovak Telekom vo štvrtok.
Skupina odkúpila Zoznam v roku 2005 v čase postupného rozmachu svojho online obsahu. Bola to jej prvá dcérska spoločnosť v období rozbiehajúceho sa širokopásmového internetu (ADSL). Portál Zoznam.sk mal v tom čase takmer milión unikátnych návštevníkov mesačne.
„Zoznam bol naša prvá úspešná akvizícia v histórii skupiny a priniesla mnohé pozitívne momenty. V tom čase sme ako poskytovateľ internetu hľadali silnú firmu zameranú na profesionálny lokálny obsah i jeho ďalšiu expanziu,“ uviedol výkonný riaditeľ pre Slovensko spoločnosti Slovak Telekom Dušan Švalek.
Dcérsku spoločnosť skupina predáva pre zmenu skladby biznisu. Chce sa sústrediť na viaceré nové technologické výzvy ako masívnu výstavbu optiky či ďalšiu generáciu mobilných sietí. 




Copyright © TASR 2020