10. 6. 2020

Stanovisko Generálnej prokuratúry SR k výberovým konaniam na funkciu právneho čakateľa prokuratúry

Stanovisko Generálnej prokuratúry 
  k výberovým konaniam na funkciu právneho čakateľa prokuratúry

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky odmieta zavádzajúce a nepresné informácie, ktoré dnes uviedol Denník N v súvislosti s výberovým konaním na funkciu právneho čakateľa prokuratúry.
Každý uchádzač na pozíciu právneho čakateľa prokuratúry musí absolvovať písomný test. Výberové konanie prebieha tak, že každý adept má pred sebou počítač, ktorý mu vygeneruje test. Po vyplnení testu, počítač automaticky vyhodnotení úspešnosť uchádzača a určí počet bodov. Túto informáciu má hneď k dispozícii po ukončení testu každý uchádzač. Súčasťou písomnej časti je aj odborný preklad z cudzieho jazyka. Ten však vyhodnocuje výberová komisia neskôr, bez účasti uchádzačov. Úspešnosť písomnej časti tak tvorí výsledok testu, ktorý generuje a automaticky vyhodnotí počítač a odborný preklad, ktorý vyhodnocuje komisia. Konečné ohodnotenie písomnej časti tak trvá niekoľko dní, týždňov. Adepti, ktorí uspeli v písomnej časti, musia absolvovať ústne výberové konanie. Ústna časť výberového konania na funkciu právneho čakateľa prokuratúry prebieha tak, že adepti si predtým vylosujú komisiu, ktorá ich bude skúšať. Znamená to, že uchádzač dopredu nevie, ktorá komisia ho bude skúšať a tiež komisia nevie, ktorý uchádzač jej bude pridelený. V tom čase sa na výberovom konaní zúčastnili aj zástupcovia mimovládnej organizácie VIA IURIS a splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti, ktorí vyjadrili spokojnosť nad priebehom, transparentnosťou a formou výberového konania.
V tejto súvislosti môžeme uviesť, že výberové konanie na funkciu právneho čakateľa prokuratúry, ktoré úspešne absolvovala Mgr. Katarína Szalayová bola transparentné a bez akýchkoľvek vonkajších zásahov.
Generálna prokuratúra SR zároveň vyjadruje poľutovanie nad tým, že autorka článku Denníka N v priebehu dnešného dňa nepočkala na relevantné stanovisko prokuratúry a čitateľom tak poskytla zmätoč