11. 6. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo v stredu prisľúbil vyšetrovanie sťažností na zlé zaobchádzanie so zahraničnými novinármi, ktorí v USA pokrývajú protesty proti rasizmu a policajnej brutalite. Informovala o tom agentúra AFP.
"Viem, že niektoré krajiny mali obavy z nevhodného zaobchádzania s ich reportérmi," uviedol Pompeo na tlačovej konferencii.
"Niektoré z týchto obvinení sa dostali aj na ministerstvo zahraničných vecí. Vy aj vaše krajiny by ste mali vedieť, že sa nimi budeme patrične zaoberať," dodal minister.
Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová túto situáciu minulý týždeň nazvala bezprecedentnou agresiou proti reportérom a uviedla, že polícia pri demonštráciách obťažovala alebo zadržala najmenej 200 novinárov.
Rusko, ktoré USA často obviňuje z porušovania ľudských práv a práva slobody prejavu, sa tiež sťažovalo na násilie zo strany americkej polície voči reportérom, konkrétne v prípade novinárky z ruskej tlačovej agentúry Sputnik.
Strona główna - tvp.pl - Telewizja Polska S.A.

Protesty v Spojených štátoch vypukli po zabití Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel 25. mája v meste Minneapolis v štáte Minnesota pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi. Jeden z nich mu vyše osem minút kľačal na krku, hoci sa Floyd opakovane sťažoval, že nemôže dýchať.
Poľská verejnoprávna televízia TVP čelila v stredu ostrej kritike za negatívne informovanie o hlavnom opozičnom kandidátovi v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 28. júna. Dozorné organizácie televíziu obviňujú, že sa uchyľuje k antisemitským a rasistickým frázam, informovala agentúra AP.
Primátor hlavného mesta Varšava Rafal Trzaskowski je hlavným opozičným kandidátom a kľúčovým súperom úradujúceho pravicovo-populistického prezidenta Andrzeja Dudu. Duda je zase dôležitým spojencom vládnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).
Verejnoprávna televízia TVP vykreslila v utorok Trzaskowského vo svojom takmer sedemminútovom spravodajskom príspevku ako človeka, ktorý bude v prípade volebného víťazstva slúžiť záujmom "mocnej zahraničnej loby", a nie Poliakom.
TVP je financovaná z peňazí daňových poplatníkov a vyžaduje sa od nej politická nestrannosť. V poslednom čase však táto televízia aj ďalšie verejnoprávne médiá vyzdvihujú predovšetkým úspechy vládnej, nacionalistickej strany PiS a kritizujú politických odporcov, upozorňuje agentúra AP.
Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá obhajuje slobodu tlače a médií, označila poľské verejnoprávne médiá za "hlásnu trúbu vládnej propagandy". Starší Poliaci kritickí voči terajšej vláde zase často prirovnávajú súčasné praktiky k propagande z komunistickej éry.
Utorkový príspevok TVP nasledoval po prvej časti večerného spravodajstva, v ktorej dominovali pozitívne informácie o Dudovi. Ten sa v prezidentských voľbách, odložených na koniec júna z dôvodu pandémie koronavírusu, uchádza o znovuzvolenie.
Duda bude mať deväť protikandidátov, avšak práve z Trzaskowského sa stal jeho hlavný rival a odporca, píše AP. Aj prieskumy verejnej mienky predpovedajú, že v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa bude konať 12. júla, bude súperiť práve táto dvojica kandidátov.
Spravodajský príspevok verejnoprávnej TVP poukázal napríklad aj na to, že Trzaskowski, ktorý je členom centristickej a proeurópskej strany Občianska platforma (PO), predstavoval v roku 2015 Poľsko ako krajinu, ktorá je ochotná prijať 7000 utečencov. Takýto krok však zvrátila protiprisťahovalecká strana PiS, keď sa v roku 2015 dostala k moci.
Televízia odvysielala aj zábery z miest západných krajín, na ktorých sa ľudia tmavej pleti podieľajú na násilných výtržnostiach. Stanica dodala, že toto prinesie Poľsku Trzaskowského politika.
Minulý týždeň zase TVP vykreslila Trzaskowského, katolíka, ako človeka s protikresťanskými hodnotami.
Ako primátor Varšavy podporuje Trzaskowski práva LGBT ľudí a preto ho konzervatívna vládna strana PiS označuje za hrozbu pre tradičnú rodinu v Poľsku, pripomína AP.


Copyright © TASR 2020



Spoločnosť Twitter testuje na svojej sociálnej sieti novú funkciu, ktorá je súčasťou jej úsilia v boji proti šíreniu dezinformácií. Keď budú používatelia chcieť na svojich účtoch na Twitteri zdieľať odkaz, ktorý si v rámci neho neotvorili, sieť sa ich opýta, či tak najprv nechcú urobiť. To má spomaliť šírenie virálneho obsahu. Firma testuje funkciu u používateľov s operačným systémom Android.
Twitter už prijal viacero opatrení zameraných proti nebezpečnému obsahu a dezinformáciám. V marci rozšíril svoje pravidlá o dezinformáciách o zákaz vyhlásení, ktoré sú v rozpore s oficiálnymi pokynmi orgánov verejného zdravotníctva v súvislosti s pandémiou koronavírusu. V máji zase zaviedol varovné značky pre zavádzajúce tvrdenia, ktorými označil napríklad aj dva tweety amerického prezidenta Donalda Trumpa.


Spoločnosť Zoom odstavila účet aktivistu, ktorý na jej komunikačnej platforme usporiadal spomienku na masakru na pekinskom Námestí nebeského pokoja z roku 1989. Informuje o tom spravodajský portál CNBC s tým, že krok si vyslúžil kritiku za ústupky tlaku zo strany Pekingu.
Spomienkové podujatie na Zoome zorganizovala 31. mája ľudskoprávna skupina Humanitarian China sídliaca v USA. Aktivisti si tým chceli pripomenúť obete násilného potlačenia prodemokratických protestov, ktoré je v Číne tabu a zmienky o ňom sú v krajine prísne cenzurované. Zakladateľ skupiny a účastník spomínaných protestov Zhou Fengsuo uviedol, že sa na videokonferencii zúčastnilo viac ako 250 ľudí a vyše 4 000 ju streamovalo online.
Účet, ktorý podujatie hostil, Zoom zablokoval 7. júna, povedal Zhou. Túto informáciu potvrdila aj spoločnosť. Účet však už medzičasom obnovili.
Zoom vo vyhlásení pre médiá odôvodnil svoj krok tým, že účastníci hovoru z rôznych krajín musia dodržiavať tamojšie zákony. "Naším cieľom je obmedziť kroky, ktoré podnikáme, na tie, ktoré sú nevyhnutné na dosiahnutie súladu s miestnymi zákonmi, a neustále skúmať a zlepšovať náš proces v týchto záležitostiach," vyjadrila sa firma.
Zoom sa začal tešiť veľkej obľube a jeho využitie vzrástlo v čase pandémie koronavírusu, keďže ľudia zostali pracovať z domu. Spoločnosť však čelila niekoľkým kontroverziám a ako podotýka CNBC, nie je to po prvý raz, čo sa vynorila otázka o jej vzťahu s Čínou. Firma skôr počas tohto roka priznala, že niektoré stretnutia omylom smerovala cez servery v Číne.
Spomínaná masakra na Námestí nebeského pokoja sa odohrala 4. júna 1989 a znamenala koniec snáh demokraticky zmýšľajúcej časti čínskej spoločnosti o reformu komunistickej štátnej mašinérie. Zásahu predchádzalo šesť týždňov demonštrácií, počas ktorých nič nenasvedčovalo tomu, že režim voči demonštrantom zasiahne tak tvrdo. Rok 1989 znamenal koniec komunistickej diktatúry vo väčšine krajín vtedajšieho východného bloku. Čína však aj 30 rokov po týchto udalostiach zostáva verná komunistickým ideálom a rovnako ako vtedy ich presadzuje nedemokratickými metódami.
Údaje o tom, koľko ľudí prišlo pri masakre o život, sa rôznia. Sovietske tajné služby počet obetí odhadli na približne 3000, oficiálne úrady v Číne to však odmietajú priznať.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.