8. 6. 2020

Stanovisko Ministerstva zdravotníctva SR k NÚDCH

Stanovisko Ministerstva 
zdravotníctva SR k NÚDCH


Ministerstvo zdravotníctva odmieta zavádzajúce informácie, ktoré sú účelovo podsúvané verejnosti prostredníctvom sociálnych sietí, resp. formou tlačovej správy.
Cieľom ministerstva zdravotníctva je, aby sa stav zdravotníctva na Slovensku zlepšoval a rezort robí všetko pre to, aby pacienti dostávali čo najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, detských pacientov nevynímajúc, tí patria medzi prioritu. Cieľom ministerstva zdravotníctva je zároveň zabezpečiť kvalitné podmienky lekárom, sestrám a zdravotníckym pracovníkom na ich prácu.
Čo sa týka Národného ústavu detských chorôb, toto zariadenie patrí medzi špičku v poskytovaní zdravotnej starostlivosti detským pacientom na Slovensku a ústav bude naďalej poskytovať komplexnú zdravotnú starostlivosť všetkým pacientom podľa najnovších poznatkov vedy a možností a to v rámci diagnostiky, samotnej liečby a prevencie.
Uvedené vyjadrenia o nedostupnosti liečby a aktívne šírenie týchto dezinformácií považuje ministerstvo zdravotníctva za hrubo zavádzajúce a snahu o zastrašovanie verejnosti prostredníctvom toho najcitlivejšieho segmentu poskytovania zdravotnej starostlivosti – starostlivosti o detského pacienta.
Ministerstvo zdravotníctva dôrazne odmieta interpretáciu neschválenia plánu činnosti, tak ako je komunikovaná verejnosti, nakoľko jeho neschválením v žiadnom prípade nebude obmedzená liečba detí ani nijako nevplýva na liečebné postupy ako sa snažia autori správy účelovo prezentovať. V žiadnom prípade nemožno súhlasiť ani s dezinformáciami, ktoré zavádzajú verejnosť o obmedzovaní najmodernejšej liečby. Ide o hrubo zavádzajúce vyjadrenia, ministerstvo zdravotníctva v tomto prípade zváži podanie trestného oznámenie na neznámeho páchateľa za šírenie poplašnej správy.
Pre komplexnosť informácie:
Plán činností Národného ústavu detských chorôb bol na MZ doručený 26. februára 2020. Ministerstvo zdravotníctva ešte v tom čase neschválilo predložený plán z dôvodu jeho rozporu s požiadavkami uvedenými v príkaze ministra a požiadalo štatutárny orgán o predloženie prepracovaného plánu činnosti, ktorý následne NÚDCH zaslal dňa 20. mája 2020. Neschválenie predmetného plánu bolo opodstatnené, nakoľko plánovaný výsledok hospodárenia bola strata, ktorá by bola najvyššia za niekoľko posledných rokov činnosti nemocnice bez vplyvu oddlženia, čím sa prehlbovalo ďalej zadlžovanie nemocnice. Úlohou ministra zdravotníctva je preto postaviť zdravotníctvo na nových princípoch, tak aby boli plány schvaľované ku koncu predchádzajúceho roka a nie po uplynutí niekoľkých mesiacov roka, na ktoré sa plán schvaľuje. Predložený nový plán činnosti ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti analyzuje.

TASR o tom informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.