14. 3. 2020

vSLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Obnovený mesačník Radnica informuje pošlú do každej domácnosti
Po rok a pol trvajúcej prestávke sa mesto Piešťany vrátilo k vydávaniu tlačeného informačného mesačníka Radnica informuje. Podľa vedúcej kancelárie primátora Drahomíry Moretovej bude distribuovaný do všetkých piešťanských domácností.
Radnica informuje začala vychádzať v marci roku 2000 v náklade od 10.000 do 15.000 výtlačkov. "Napriek elektronizácii v mediálnej oblasti mnoho občanov, zvlášť skôr narodených, pociťuje nedostatok informácií. Aj preto bolo naším zámerom po takmer 18-mesačnej pauze obnoviť vydávanie mestského spravodajcu," uviedla Moretová. Redakčnú radu poslanci schválili ešte v apríli 2019, výkonným redaktorom je Martin Ričány.
Marcové prvé číslo 20. ročníka Radnice informuje o najvýznamnejších udalostiach v Piešťanoch v roku 2019 prináša galériu poslancov mestského zastupiteľstva. Píše sa aj o tom, že Piešťany boli vyhlásené za mesto pred 75 rokmi a k výročiu sa uskutočnia viaceré podujatia.
Mesačník tiež vyčíslil vlaňajšie investície. Sú medzi nimi opravy školských budov, výstavba kompostárne a zberného dvora, rekonštrukcia prírodného kina, oprava knižnice, obnova v zariadeniach sociálnych služieb a cyklotrasy. Radnica informuje aj o údajoch matričného úradu za rok 2019, keď v Piešťanoch uzavrelo manželstvo 189 párov, z toho 109 na mestskom úrade, zapísaných bolo 630 novorodencov a zomrelo 419 ľudí.



RTVS si vo vysielaní pripomenie českú speváčku E. Pilarovú


RTVS si vo vysielaní pripomenie 
českú speváčku E. Pilarovú


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si vo svojom vysielaní pripomenie českú speváčku Evu Pilarovú, ktorá zomrela vo veku 80 rokov. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
Dvojka v sobotu o 17.35 h odvysiela film Revue na scestí. "V príbehu o neplánovanej zámene miesta vystúpenia dvoch estrádnych súborov sa okrem Evy Pilarovej predstavili také spevácke hviezdy ako Karel Gott, Hana Hegerová, Marta Kubišová či Waldemar Matuška," uviedla Rusnáková.
Rádio Regina Západ si speváčku pripomenie v publicistických príspevkoch v pondelok (16. 3.) v čase medzi 11.00 h a 12.00 h, priblížila Rusnáková.

Zomrela Eva Pilarová

Zomrela Eva Pilarová



Vo veku 80 rokov zomrela česká speváčka Eva Pilarová. Informoval o tom v sobotu denník Blesk, podľa ktorého podľahla dlhodobej chorobe. Legenda českej populárnej hudby, speváčka Eva Pilarová, oslávila 9. augusta 80. narodeniny. Rodáčka z Brna, rodným menom Eva Bojanovská, sa od detstva hudobne vzdelávala, hrala na klavíri, spievala v detskom chrámovom zbore a v detskom zbore Československého rozhlasu v Brne.
Vyštudovala Vyššiu hospodársku školu, na ktorej v roku 1958 maturovala. Začala študovať operný spev na brnianskej Janáčkovej akadémii múzických umení, zároveň začala spievať v kabarete Večerní Brno. Po roku štúdia z JAMU odišla a nastúpila do pražského divadla Semafor, na konkurze si ju vybrali Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Prvú semaforskú pesničku Sup a žlůva naspievala s Jiřím Suchým. Jej prvou samostatnou nahrávkou pre Supraphon bola Co je to láska z januára 1961, čo bol v origináli hit Elvisa Presleyho Don't Be Cruel s českým textom Jiřího Suchého. Spievala ju v semaforskom predstavení Zuzana je sama doma. Tu začala jej spolupráca s Waldemarom Matuškom, ktorý si ju vybral ako partnerku do legendárneho hitu Ach, ta láska nebeská z decembra 1961.
V roku 1962 prešla s Matuškom do divadla Rokoko. Ešte v tom roku získala zlatú medailu v oblasti jazzového spevu na Svetovom festivale mládeže v Helsinkách. Z viacerých piesní v Rokoku bolo najväčším hitom opäť dueto Tam za vodou v rákosí z apríla 1963. V roku 1964 sa do Semaforu vrátila. Premiéru pred kamerou mala vo filme Kdyby tisíc klarinetů, kde spievala dueto s Karlom Gottom Je nebezpečné dotýkat se nebe. V júni 1967 na druhom ročníku Bratislavskej lýry vyhrala zlatú lýru za pieseň Rekviem.
Jej popularita stále rástla, už v prvom ročníku ankety Zlatý slávik za rok 1962 bola tretia, speváci aj speváčky boli iba v jednej skupine, vyhral Waldemar Matuška. Rok nato bola tretia, vyhral Karel Gott. Za rok 1964 už mali sólovú kategóriu speváci aj speváčky, pričom u speváčok vyhrala Eva Pilarová. Zlatého slávika získala aj za roky 1965, 1967 a 1972.
V roku 1965 odišla na sólovú dráhu, založila si vlastnú skupinu, často vystupovala v zahraničí, hlavne na Kube a v Sovietskom zväze. Vo februári 1973 ju zachránila Božia ruka. S kapelou koncertovali na Kube. Kapela sa vrátila do Prahy, Pilarová ostala na Kube. Lietadlo havarovalo tesne pred pristátím v Prahe. Nikto z jej kapely haváriu neprežil.
V 70. rokoch sa začala viac venovať džezu a swingu. Koncertovala s orchestrami Karla Vlacha a Karla Kraugartnera aj Gustava Broma. Keďže jej dvaja bývalí manželia emigrovali na Západ, mohla koncertovať iba v bývalom socialistickom tábore. Situácia sa zmenila až po roku 1989, koncertovala v USA, Kanade, Austrálii a väčšine európskych krajín. Venovala sa aj fotografovaniu, je o nej známe, že je výbornou kuchárkou, vydala šesť kuchárskych kníh s receptami.
Eva Pilarová sa trikrát vydala. Prvým manželom bol hudobník Milan Pilar, druhým spevák Jaromír Mayer. Obaja emigrovali na Západ. Tretím manželom je od roku 1984 tanečník Jan Kolomazník. Z prvého manželstva má syna Milana.
Jej spevácku dráhu dokumentuje viac ako 20 vydaných albumov a kompilácií. Prvým bola v roku 1965 LP platňa Eva Pilarová, z novšej diskografie sú to albumy Swing 2000 (1999), Rodeo (2002), Zlatý výběr (2004), kompilácia Proměny v júni 2009, ktorá vyšla k 70. narodeninám, Pilarka a přátelé z marca 2018. K vzácnemu jubileu vydáva Supraphon trojkompiláciu Eva Pilarová Singly (1970-1989), ako aj záznam koncertu Evy Pilarovej a Karla Gotta Recitál 1965 Live.


Copyright © TASR 2020

RTVS bude vysielať nedeľné bohoslužby

RTVS bude vysielať 
nedeľné bohoslužby


Jednotka v nedeľu 15. marca odvysiela dlhodobo plánovanú gréckokatolícku svätú liturgiu na Krížupoklonnú nedeľu. Svätú liturgiu bude sláviť prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak bez prítomnosti veriacich. Priamy televízny prenos z gréckokatolíckej Katedrály sv. Jána Krstiteľa v Prešove prinesie Jednotka o 10:00.
Premiérový duchovný obsah vysiela RTVS pravidelne v nedeľné popoludnia aj prostredníctvom magazínov Orientácie a Televízny posol.
Rádio Slovensko a Rádio Regina odvysielajú v nedeľu 15. marca v pravidelnom čase po 9:00 rímskokatolícku sv. omšu. Slúžiť ju bude Mons. Ján Formánek, emeritný generálny vikár Bratislavskej arcidiecézy bez prítomnosti veriacich.
Rádio Patria bude v nedeľu o 8:00 mimoriadne vysielať sv. omšu v maďarskom jazyku s bratislavským kaplánom pre maďarských veriacich ICLic. Tomášom Molnárom.
„Sme radi, že môžeme veriacim sprostredkovať účasť na bohoslužbách prostredníctvom nášho rozhlasového vysielania, čo v súčasnosti považujeme za jednu z našich verejnoprávnych priorít“, zdôraznil programový riaditeľ Slovenského rozhlasu Michal Dzurjanin.
RTVS plánuje aj počas nasledujúcich týždňov, kým to bude potrebné, vysielať nedeľné bohoslužby v rádiách Slovensko, Regina a Patria.

13. 3. 2020

Zomrel Jozef Krivička

Zomrel Jozef Krivička

Vo veku 67 rokov zomrel v piatok náhle na Floride herec a spisovateľ Jozef Krivička. TASR o tom informovala jeho rodina. Rodák z Cífera, kde v poslednej dobe aj žil, bol známy napríklad z filmu Nevera po slovensky.
Jozef Krivička sa narodil 9. novembra 1952 v Cíferi v okrese Trnava. Už na základnej škole sa venoval ochotníckemu divadlu a prednesu poézie. V rokoch 1968-1971 študoval na Gymnáziu Jána Hollého v Trnave. V týchto rokoch tiež účinkoval na Stálej scéne v Trnave. Herectvo študoval v rokoch 1971-1975 na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU).
Počas vysokoškolského štúdia účinkoval v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Po jeho ukončení dostal angažmán v Krajovom divadle Trnava a stal sa jedným zo zakladajúcich členov známeho Divadla pre deti a mládež. Na pôde tohto divadla pôsobili napríklad aj herci Marián Zednikovič, Jaroslav Filip, Vladimír Jedľovský, Štefan Kožka, či režiséri Juraj Nvota a Blaho Uhlár.
Jozef Krivička má na konte desiatky divadelných, ale aj filmových a televíznych postáv, ktoré vytvoril predovšetkým v 70. a 80. rokoch 20. storočia.
Medzi najznámejšie inscenácie, v ktorých účinkoval, patria Moliérove Scapinove šibalstvá, Snehová kráľovná od Hansa Christiana Andersena, Strašne ošemetná situácia slovenského autora Jána Soloviča, Gogoľov Revízor, Traja mušketieri Alexandra Dumasa, a tiež Rómeo a Júlia Williama Shakespeara.
Diváci mohli Jozefa Krivičku vidieť v televíznej inscenácii Bačova žena v réžii Karola L. Zachara (1972), v detektívke Šepkajúci fantóm, ktorú v roku 1975 nakrútil Andrej Lettrich, a tiež v obľúbenej komédií Juraja Jakubiska Nevera po slovensky z roku 1980. Zahral si v inscenácii Skon Paľa Ročku, ktorú nakrútil Martin Šulík podľa literárnej predlohy Boženy Slančíkovej Timravy (1985) a naposledy v krátkometrážnom filme Výkupné za náčelníka, ktorý v roku 1993 nakrútil Juraj Nvota.

Copyright © TASR 2020

Už o chvíľu! Príhovor Pellegriniho

Už o chvíľu!


Diela povinnej literatúry počas mimoriadneho voľna na obrazovke Trojky

Diela povinnej literatúry počas mimoriadneho voľna 

na obrazovke Trojky

Hrozba šírenia koronavírusu dočasne zatvorila na Slovensku všetky školy a posunula dátumy písomných a ústnych maturít. Na mimoriadne voľno reaguje RTVS zmenou vysielania televízneho programového okruhu Trojka. „RTVS si uvedomuje svoju verejnoprávnu úlohu, a preto hlavne stredoškolákom prinesie dramatiku, ktorá je súčasťou povinnej literatúry a často aj maturitných otázok,“ priblížila intendantka Trojky Judita Gembická.
Trojka do budúcotýždňového dopoludňajšieho vysielania zaradila televíznu klasiku, ktorá je adaptáciou diel slovenských i svetových spisovateľov.
V pondelok 16. marca to bude veselohra Dobrodružstvo pri obžinkoch v réžii Karola Zachara. V hlavných úlohách televíznej inscenácie sa predstavili Božidara Turzonovová, Emília Vášáryová, Michal Dočolomanský, Oldo Hlaváček, Dušan Jamrich či Ivan Mistrík. V utorok 17. marca prinesie drámu z obdobia Slovenského národného povstania Kolíska. Televízny film podľa knihy Alfonza Bednára v roku 1964 režíroval Vido Horňák. Streda 18. marca bude patriť dramatizácii baladickej novely Margity Figuly Tri gaštanové kone. Tragickú lásku Petra a Lucie, ktorá sa odohráva počas vojnového besnenia, prinesie Trojka vo štvrtok 19. marca. Pod televíznu dramatizáciu svetoznámej novely francúzskeho prozaika Romaina Rollanda sa v roku 1968 režijne podpísal Tibor Rakovský. Hlavné postavy si zahrali Emil Horváth mladší, Emília Vášáryová, Michal Dočolomanský a Mikuláš Huba. V piatok 20. marca si maturanti môžu pozrieť televíznu inscenáciu Keď báčik z Chochoľova umrie, ktorú režisér Pavol Haspra natočil podľa známej rovnomernej novely Martina Kukučína.
V takto nastavenom vysielaní bude Trojka pokračovať aj 23. až 27. marca. Pôjde o diela Pavla Országha Hviezdoslava Hájniková žena, Júliusa Barč-Ivana Matka, Boženy Slančíkovej-Timravy Ťapákovci, Ivana Bukovčana Kým kohút nezaspieva a Milana Lasicu a Júliusa Satinského Soiree.

RTVS dočasne prerušila výrobu niektorých vlastných programov

RTVS dočasne prerušila výrobu 
niektorých vlastných programov


Z dôvodu zamedzenia šírenia koronavírusu zaviedla RTVS v uplynulých dňoch viacero preventívnych opatrení. Oddnes až do 31. marca dočasne prerušila všetku internú plánovanú výrobu svojich programov.
Týka sa to marcovej výroby relácií Tajomstvo mojej kuchyne, Zlatých časov, rodinnej zábavnej súťaže 5 proti 5, diskusnej relácie Večera s Havranom a Smajlíkov. Ich vysielania sa to v najbližších týždňoch nijako nedotkne, keďže aktuálne časti sú už natočené.
Zmena programu sa týka denného magazínu Dámsky klub, ktorý Jednotka vysiela naživo každý pracovný deň od 12:20. Keďže sa RTVS snaží obmedziť externé návštevy na minimum, nebude najbližšie dva týždne vysielať premiérové časti Dámskeho klubu. Nahradí ich reprízami.
Dočasne zrušené sú aj priame prenosy druhého semifinálového kola a finále folklórnej šou Zem spieva. V sobotu 14. marca o 20:30 namiesto semifinále Jednotka odvysiela slávny film scenáristky Milky Zimkovej a Štefana Uhra z roku 1982 Pásla kone na betóne a o týždeň na to jeho pokračovanie...kone na betóne z roku 1995.
„Správame sa zodpovedne, preto sme pristúpili k dočasným obmedzeniam, ktoré naši diváci zatiaľ nepocítia. Do vysielania pribudlo množstvo spravodajských informácií o aktuálnom vývoji situácie,“ poznamenal televízny programový riaditeľ Marek Ťapák.

RTVS v súvislosti s koronavírusom bude prinášať mimoriadne spravodajstvo


RTVS v súvislosti s koronavírusom bude 
prinášať mimoriadne spravodajstvo


RTVS v súvislosti s vývojom situácie ohľadne koronavírusu posilní informovanie verejnosti o ďalšie spravodajské bloky. Už dnes zaradí na 14:00 mimoriadne správy. Mimoriadne spravodajstvo o 12:00 a 14:00 odvysiela aj v sobotu 14. marca. Nedeľná diskusná relácia O 5 minút 12 začne na Jednotke aktuálnymi informáciami o vývoji situácie. Ďalší blok informácií je pripravený o 16:00 a 19:00.
V pracovných dňoch okrem pravidelných správ – ranných, poludňajších, o 16:00 a hlavných večerných, bude mimoriadne vysielať aj spravodajstvo o 10:00 a 14:00. Ďalší sumár mimoriadnych pravidelných informácií pribudne každý večer počas pracovných dní na Jednotke po hlavnom večernom programe.
Aktuálnemu vývoju situácie sa prispôsobí aj obsah spravodajských relácií Rádia Slovensko, aktuálnej publicistiky a diskusných relácií Z prvej ruky a K veci.
„Verejnosť budeme naďalej pravidelne informovať prostredníctvom zostrihov kľúčových tlačových konferencií a vyhlásení najvyšších ústavných činiteľov. Zároveň budeme pokračovať vo vysielaní kľúčových tlačových konferencií prostredníctvom facebookovej stránky Správy RTVS a najnovšie tiež naživo na Jednotke,“ uviedol šéf spravodajstva RTVS Vahram Chuguryan.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




„Áno, vraciam sa do SaS. S pokorou, verím že po volebnej porážke posilnený a ešte skúsenejší.“
Jozef Mihál

"Epidémiu do Wu-chanu mohla priviezť americká armáda. Buďte úprimní! Zverejnite vaše záznamy! Američania nám dlžia vysvetlenie!"
Li-ťian Čao, hovorca čínskej vlády

„Hádam si nemyslíte, že neviem, že sú zapnuté mikrofóny. Viem, že sa vysiela naživo, aj keď tam ešte ani nik nie je.“
Peter Pellegrini

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Regionálna televízia v Považskej Bystrici bude prinášať veriacim sv. omše v priamom prenose. Informoval o tom riaditeľ televízie Peter Galovič.
„Na základe rozhodnutia konferencie biskupov Slovenska boli od 10. marca na obdobie dvoch týždňov zrušené všetky verejné bohoslužby. Z uvedeného dôvodu sa televízia Považie dohodla s farským úradom v Považskej Bystrici o zabezpečení odvysielania neverejných svätých omší,“ uviedol Galovič.
Televízia od 11. marca dočasne upravila programovú štruktúru a aktuálne zaraďuje do vysielania denne od pondelka do soboty priame prenosy z neverejných svätých omší z rímskokatolíckeho kostola v Považskej Bystrici, ktoré sa budú vysielať vždy o 17.00 h. Priamy prenos z rannej nedeľnej svätej omše o 8.45 h bude zachovaný. Ako dodal, dekan Považskobystrického dekanátu žiada veriacich, aby sa spolu stretli o 17.00 h pred televíznymi obrazovkami. Veriaci majú zakázané navštevovať v čase konania sv. omše kostol. Dvere budú uzavreté.

Copyright © TASR 2020

12. 3. 2020

Mimoriadna spravodajská relácia na Markíze

Mimoriadna spravodajská 
relácia na Markíze

Televízia Markíza dnes večer, vo štvrtok 12. marca 2020, pristupuje k operatívnej zmene programu. So začiatkom o 20:30 odvysiela miesto komediálneho seriálu Horná Dolná mimoriadnu spravodajskú reláciu, ktorá sa bude venovať aktuálne vyhlásenej mimoriadnej situácii a zásadným preventívnym opatreniam v súvislosti so šíriacou sa epidémiou koronavírusu.
Hosťami moderátora Michala Kovačiča v mimoriadnej relácii budú premiér Peter Pellegrini a ministerka vnútra Denisa Saková, ktorí divákom sprostredkujú všetky najaktuálnejšie informácie.

Upozornenie ÚV SR pre médiá

Upozornenie ÚV SR pre médiá


Aby sme zabránili šíreniu koronavírusu a prispeli k ochrane zdravia, v súlade s nariadeniami Úradu verejného zdravotníctva SR od zajtra, piatka 13. marca 2020 pristupujeme k znižovaniu počtu účastníkov tlačových konferencií, brífingov a prijatí.
Žiadame preto všetky redakcie, aby na podujatia organizované Úradom vlády SR vysielali vždy len jeden zo svojich štábov v zložení redaktor/kameraman v prípade televízií a píšuci redaktor/videoredaktor/fotograf pre tlačové agentúry resp. printové a online médiá.
Aj v prípade prenosových vozov žiadame redakcie, aby na Úrad vlády SR vysielali len nevyhnutný počet technického personálu. Zároveň odporúčame, aby redakcie so sebou nosili tyčové držiaky na mikrofóny (tzv. šiby).
Všetky mediálne podujatia Úradu vlády SR bude pokrývať oficiálny kameraman s oficiálnym fotografom, ktorí sú pripravení okamžite posielať výstupy, ako aj ilustračné zábery a fotografie na mediálny okruh. Tlačové konferencie a brífingy budeme tiež vysielať naživo na facebooku.
Vopred sa ospravedlňujeme za dočasné obmedzenia a ďakujeme Vám za porozumenie.

Zomrela Tonie Marshallová

Zomrela Tonie Marshallová


Vo veku 68 rokov zomrela francúzsko-americká režisérka Tonie Marshallová, ktorá nakrútila film Salón krásy Venuša. V roku 2000 tento film získal prestížnu francúzsku filmovú cenu César v štyroch kategóriách, vrátane najlepšej réžie, pričom Marshallová je zatiaľ jedinou takto vyznamenanou ženou.
Informoval o tom spravodajský portál LCI, podľa ktorého Marshallová zomrela po dlhej chorobe.
Tonie Marshallová bola dcérou amerického producenta Mikea Marshalla, ktorý zomrel v roku 2005, a herečky Micheline Presleovej (98).
Salón krásy Venuša je úsmevným príbehom ženy pracujúcej v salóne krásy pre mužov aj pre ženy, kde zákazníci odhaľujú nielen svoje telá, ale aj duše.
Film dostal v roku 2000 štyroch Cézarov: okrem víťazstva v kategórii najlepší film bodoval aj v kategóriách najlepší scenár, najlepší ženský herecký výkon v hlavnej role, ktorú stvárnila Nathalie Bayeová, i Césara pre najlepšiu ženskú hereckú nádej.
Túto cenu prevzala Audrey Tautou, ktorá sa práve touto rolou presadila v kinematografii. Za hranicami Francúzska sa Tautou preslávila o tri roky neskôr svojou hlavnou rolou vo filme Amélia z Montmartru a ešte výraznejšie v hollywoodskom filme Šifra majstra Leonarda.



Copyright © TASR 2020



Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

Politická diskusná relácia Na hrane

Politická diskusná relácia 
Na hrane
Televízia JOJ ponúka každý štvrtok večer svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Tvorivý tím a moderátor Michal Magušin sľubujú každý štvrtok večer duel, aktuálne témy, exkluzívne prieskumy. To všetko naživo na JOJke.
Aj tento štvrtok sa v štúdiu Na hrane stretnú dvaja politici a budú sa venovať aktuálnym politickým a spoločenským témam. Aj vy máte možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo vás zaujíma prostredníctvom aplikácie. Otázky, ktoré nebudú zodpovedané v živom vysielaní, sa hostia pokúsia zodpovedať na webe nahrane.joj.sk po skončení diskusie.

Pozvanie do diskusie vo štvrtok 12. marca prijali Boris Kollár, predseda Sme rodina a Juraj Blanár, podpredseda Smer-SD.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 12. marca o 21:40 na JOJke

RTVS presúva živé vysielanie Zem spieva aj koncert SOSR-u


RTVS presúva živé vysielanie 
Zem spieva aj koncert SOSR-u


Diváci Jednotky v sobotu 14. marca neuvidia druhé semifinálové kolo 3. série Zem spieva. Keďže súťažiaci vystupujú pred vyše 500 členným publikom, RTVS zrušila sobotný prenos. Živé vysielanie druhého semifinálového kola je predbežne naplánované na ďalší víkend 21. marca. „Posunutie priameho prenosu na iný termín zažívam prvýkrát vo svojej kariére, ale absolútne chápem tento krok zo strany vysielateľa. Ochrana zdravia a života je prioritou, o ktorej v tomto prípade nemožno diskutovať,“ poznamenal režisér a producent folklórnej šou Peter Núňez.
Rovnako sa neuskutoční 7. koncert aktuálnej sezóny Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Ten bol naplánovaný na piatok 13. marca o 19:00 vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. „Koncert sa uskutoční v náhradnom termíne 22. mája, zakúpené vstupenky zostávajú v platnosti,“ uviedol manažér umeleckých telies RTVS Richard Bednár.
RTVS bola nútená zrušiť tiež tohtotýždňové natáčanie zábavno-súťažnej relácie pred deti základných škôl Daj si čas.
Téme koronavírusu venuje RTVS v televíznom a rozhlasovom spravodajstve maximálny priestor.
Problematiku bude v širšej miere rozoberať i v dnešných Správach a komentároch a v utorkovej relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky. Všetky spravodajské a publicistické relácie sú zverejnené aj v archíve na webe RTVS. Rovnako si pozve odborníkov z rôznych oblastí do Dámskeho klubu, popoludňajšieho denného magazínu Regina a do diskusnej relácie Do kríža.
V rámci interných preventívnych opatrení RTVS posilní už vykonávanú dezinfekciu o dezinfekciu vnútorných priestorov biocídnou látkou v televízii v Mlynskej doline, v rozhlase na Mýtnej ulici v Bratislave, aj vo svojich regionálnych štúdiách v Banskej Bystrici a Košiciach.

11. 3. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Facebook a iné technologické spoločnosti by mali byť regulované rovnako ako tabakové spoločnosti, myslí si Christopher Wylie, ktorý pomohol odkryť škandál Cambridge Analytica. Správu priniesla v stredu agentúra AFP.
Hoci Facebook dostal minulý rok v Spojených štátoch rekordnú pokutu vo výške piatich miliárd dolárov (4,4 miliardy eur) za "podvádzanie" používateľov pri ochrane ich údajov, Wylie tvrdí, že svet si stále neuvedomil dôsledky Cambridge Analytica.
"Ak chceme predísť ďalšej Cambridge Analytica, musíme začať reguláciou veľkých technologických firiem aj v oblastiach, ktoré sa netýkajú ochrany údajov. Musíme sa zamyslieť, či chceme ako spoločnosť tolerovať manipulatívne úmysly," povedal Wylie.
"Novinári a spoločnosť ako taká si myslia, že technologické spoločnosti sú dobré a nemôžu páchať zlo. Dnes však vychádza na povrch, že sú rovnaké ako iné spoločnosti. V prípade, že ide o zisk, robia rozhodnutia ako ropné alebo tabakové spoločnosti," tvrdí Wylie. "Preto ich potrebujeme regulovať," pokračoval.
Wylie porovnal pocity, ktoré cítia Američania po voľbách v roku 2016, k pocitom Afričanov počas obdobia kolonizácie.
"Máme tu veľké firmy, či dokonca krajiny, ktoré sú ochotné zaplatiť za ovplyvnenie volieb. Internet priniesol kolonializmus 2.0," dodal.
Wylie pracoval v spoločnosti Cambridge Analytica ako dátový analytik. Počas predvolebnej kampane v USA pomáhal spoločnosti zneužívať údaje používateľov získané z Facebooku s cieľom víťazstva Donalda Trumpa vo voľbách. Cambridge Analytica pomohol založiť bývalý Trumpov poradca Steve Bannon.


Zoznam "20 kybernetických dravcov slobody tlače" v roku 2020 zverejnila organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) pri príležitosti Svetového dňa boja proti cenzúre na internete, ktorý pripadá na 12. marca.
Zoznam nie je úplný, upozornila RSF, ale zverejnených 20 kybernetických predátorov slobody tlače predstavuje v roku 2020 zjavné nebezpečenstvo pre slobodu názoru a slobodu vyjadrovania, garantovanú článkom 19 Všeobecnej deklarácie ľudských práv, uviedla RSF.
Podľa tejto organizácie bolo v roku 2020 zabitých osem novinárov a jeden spolupracovník médií.
Táto organizácia so sídlom v Paríži zostavila 20 hlavných predátorov do štyroch rôznych kategórií podľa toho, aké prostriedky a postupy predátori používajú - ide o šikanovanie, štátnu cenzúru, dezinformáciu alebo špionáž a kontrolu.
Zasahovatelia do slobody na internete môžu byť vnútroštátne orgány, súkromné či neformálne, a preukazujú moc od konca prvého desaťročia 21. storočia.
Ako ďalej konštatovala RSF, niektorí kybernetickí predátori operujú v "despotických štátoch", ale niektoré súkromné spoločnosti špecializujúce sa na kybernetickú špionáž sídlia v západných krajinách - napríklad aj v USA, Spojenom kráľovstve, Nemecku či v Izraeli.
Moc nepriateľov slobodnej informácie na internete má niekoľko foriem. Zisťujú, identifikujú a dohliadajú na novinárov, ktorí "vyrušujú" miestne orgány moci. Zastrašujú ich formou on-line šikany. Umlčujú ich najrôznejšími spôsobmi cenzúry. Pokúšajú sa dokonca destabilizovať demokratické krajiny šírením falošných správ.
Organizácia RSF uviedla túto dvadsiatku krajín ako kybernetických predátorov:
      -- do kategórie šikany zaradila: Indiu, Rusko, Brazíliu, Alžírsko, Mexiko;
      -- do kategórie štátnej cenzúry: Rusko, Irán, Indiu, Venezuelu, Čínu, Egypt;
      -- do kategórie dezinformácie: Vietnam, Filipíny, Saudskú Arábiu, Sudán;
      -- do kategórie špionáže a kontroly: Izrael, Švajčiarsko, Taliansko, Saudskú Arábiu, USA, Španielsko a Nemecko.
Svetový deň proti cenzúre na Internete sa pripomína od roku 2008. Jeho hlavným cieľom je mobilizovať každého užívateľa svetovej počítačovej siete na podporu slobodného, pre všetkých prístupného a jedného internetu. Ďalším cieľom tohto dňa je v prvom rade odhaľovať a potláčať cenzúru v počítačovej sieti v jednotlivých štátoch sveta.

Copyright © TASR 2020

Česká snemovňa zvolila dnes do Rady Českej televízie niekdajšieho šéfa televízneho spravodajstva Romana Bradáča, ekonóma Pavla Kysilka a bývalého hokejistu a poslanca Jiřího Šlégra. Zvyšné tri miesta v 15-členný televíznej rade zatiaľ neobsadili, druhé kolo tajnej voľby sa uskutočnia zrejme na budúcej aprílovej snemovni schôdzu, terajší predčasne skončila.Do druhého kola postúpilo šesť kandidátov. Šancu zasadnúť v televíznej rade majú psychológ Ivan Douda, filmový kritik a teoretik Zdeněk Holý, predseda správnej rady Nadačného fondu obetiam holokaustu Michal Klíma, ekonómka Hana Lipovská, Pavel Matocha, ktorý získal nominácie troch organizácií, okrem iného právnického spolku Všehrdy a šachového zväzu, a moderátor Lubomír Veselý známy pod menom Luboš Xaver Veselý.
Opozičné kluby ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN dnes vyzvali predsedu snemovne volebného výboru Stanislava Berkovca (ANO) na rezignáciu na túto funkciu. Ak Berkovec nerezignuje, je šéf poslancov ODS Zbyněk Stanjura pripravený vyvolať rokovania o jeho odvolanie. Dôvodom je uniknutý Berkovcův e-mail, v ktorom hodnotí kandidátov do Rady Českej televízie. Berkovec v Snemovni povedal, že dá svoju pozíciu na čele výboru k dispozícii.
Berkovec uviedol, že na žiadosť niektorých kolegov im oznámil svoj súkromný názor na kandidátov. Povedal, že sa ospravedlňuje za to, že súkromný názor oznámil komukoľvek ďalšiemu a za to, že žiadna komunikácia politika nie je komunikáciou súkromnú. "Pri najbližšej možnej príležitosti ponúknem svoju funkciu predsedu volebného výboru k dispozícii," uviedol. ČTK neskôr povedal, že ešte nevie, kedy sa tak stane, pretože s podobnou situáciou nemá skúsenosti.Berkovcovo rokovania označil už v utorok za šokujúce šéf ČT Dvořák. "Úplne popiera úlohu Rady ČT ako garanta nezávislosti a objektivity médiá verejnej služby," uviedol o Berkovcovi.


2020 © ČTK Copyright


Kubánsko-americký herec Andy García sa predstaví v pilotnom filme dramatického seriálu Rebel, ktorý je inšpirovaný súčasným životom obhajkyne Erin Brockovich. V projekte televízie ABC sa predstaví po boku Katey Sagal, ktorá stvárni titulnú hrdinku.
Rebel, za ktorým stojí tvorkyňa Krista Vernoff, sa zameria na Annie "Rebel" Bello (Sagal), právnu obhajkyňu bez titulu z práva - vtipnú, neporiadnu, inteligentnú a nebojácnu ženu, ktorej veľmi záleží na veciach, za ktoré bojuje, a ľuďoch, ktorých miluje. Keď sa Rebel zapojí do boja, v ktorý verí, vyhrá za každú cenu.
Šesťdesiattriročný García stvárni právnika Juliana Cruza, s ktorým Rebel konzultuje, hoci niekedy to je naopak. Cruz je mocný, príťažlivý, chytrý a pragmatický muž, ktorý pred dvomi rokmi ovdovel a stále sa spamätáva zo straty manželky. Jeho najznámejšia zamestnankyňa ho často irituje a zaťahuje do náročných prípadov, ktorým by sa zrejme vyhýbal.
Andy García, celým menom Andrés Arturo García Menéndez, získal v roku 1991 nomináciu na Oscara za stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Krstný otec III (1990). Známy je tiež z filmov Nepodplatiteľní (1987), Znovu po smrti (1991), Hrdina proti svojej vôli (1992), Keď muž miluje ženu (1994), Čo robiť v Denveri, keď je človek mŕtvy (1995), Dannyho jedenástka (2001), Dannyho dvanástka (2004), Modigliani (2004), Stratené mesto (2005), Zabiť eso (2006), Dannyho trinástka (2007), New York, milujem ťa (2008), City Island (2009), Falošní poliši (2014), Pasažieri (2016), Max Steel (2016), Geostorm (2017), Mamma Mia! Here We Go Again (2018) či Dámsky klub (2018).


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Stanovisko poslanca NR SR Ľ. Vážneho k článkom týkajúcich sa jeho údajnej výstavby v pamiatkovej rezervácii Špania dolina

Stanovisko poslanca NR SR Ľ. Vážneho k článkom týkajúcich sa 

jeho údajnej výstavby v pamiatkovej rezervácii Špania dolina

V posledných týždňoch sa v niektorých médiách a najmä dnes na portáli aktuality. Sk, (Zdroj: David Ištok, Tibor Habo) objavili články, podľa ktorých mám stavať na parcele v Španej doline, ktorú vlastním spolu s manželkou. K tejto veci uvádzam nasledovné:

- Pozemok o rozmeroch 13x17 metrov som nadobudol kúpou v roku 2001
- Neinicioval som zmenu územného plánu, podľa ktorého sa v  

  pamiatkovej rezervácii, do ktorej patrí aj naša parcela, môže 
  realizovať výstavba
- Nekontaktoval som žiadneho starostu v tejto veci
- Nikdy som nepodal žiadosť o stavebné povolenie na tejto parcele
- Nemám žiadne stavebné povolenie na výstavbu na tejto parcele
- Podľa môjho názoru výstavba na takej malej parcele (226 metrov 
  štvorcových) je úplne bezpredmetná
- Nemám v úmysle na danej parcele realizovať žiadnu výstavbu


Preto odporúčam portálu aktuality.sk a niektorým redaktorom , ktorí nasilu živia myšlienku nimi vykonštruovanej a ničím nepodloženej údajne mnou realizovanej výstavby na tejto parcele v Španej doline s cieľom mojej diskreditácie, aby navštívili príslušné zariadenie psychiatrického charakteru. Pevne verím, že po vyšetrení si ich tam ponechajú ako osoby nespôsobilé zúčastňovať sa verejného života.


TASR o tom informoval poslanec NR SR Ľubomír Vážny.

RTVS reaguje na zatvorenie škôl a škôlok rozšírením detského programu


RTVS reaguje na zatvorenie škôl a škôlok 

rozšírením detského programu


Keďže je pre situáciu s koronavírusom uzatvorených množstvo materských a základných škôl, RTVS prinesie na Dvojke oveľa viac detského programu. Ten vyskladala výlučne z pôvodnej televíznej tvorby pre deti.
Popri pravidelných detských blokoch, teda Veľkom detskom predstavení od 18:30 do 19:50, jeho rannej repríze od 6:30 do 8:00 a Obedníčku od 11:30 do 12:00, RTVS oddnes nahradila predpoludňajšiu dramatiku pre dospelých pôvodnými detskými seriálmi. Jeden a pol hodinový detský predpoludňajší blok bude Dvojka vysielať do pondelka 23. marca.
„V rámci mimoriadneho voľna na školách, RTVS myslí na to, ako deťom čo najviac spríjemniť ich pobyt doma, a preto svoje vysielanie obohatila o detské programy. Z našej bohatej televíznej tvorby sme vybrali tituly, ktoré vždy mali u našich najmenších divákov veľký ohlas,“ poznamenal programový riaditeľ televíznej časti Marek Ťapák.
V detskom bloku, vysielanom do 23. marca od 10:00 do 11:30, pôjdu také kultové seriály ako Spadla z oblakov, Superhrdinovia či muzikantské rozprávky z prázdnin dvoch súrodencov na starom zámku u starých rodičov – Stratená melódia. V Obedníčku sa zase najmenšie deti môžu tešiť na animované seriály Máme Emu, Kremienok a Chocholúšik a obľúbených Trpaslíkov.

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 7. 1. 2020 o cca 14:24 hod., 16:25 hod., 18:18 hod. a 20:16 hod. odvysielaním upútaviek na program Kolonáda, ktoré neoznačil totožným grafickým symbolom ako samotný program a odvysielaním programu Kolonáda, dňa 7. 1. 2020 o cca 20:33 hod., ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 31a ods. 4 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 11. 1. 2020 odvysielal program Správy RTVS (príspevok RTVS spúšťa dramatický seriál Hniezdo), ktorý mohol naplniť definíciu skrytej mediálnej komerčnej komunikácie;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Dvojka) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 30. 12. 2019 o cca 21:54 hod., odvysielaním programu Loli parádička, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Dvojka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programovej služby zo dňa 1. 1. 2020 od 11:00 hod. do 14:00 hod. (Novoročný koncert Viedenských filharmonikov);
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Rádio Patria), vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 10. 2. 2020 o cca 17:30 hod. odvysielala program Kronika -  príspevok o prieskume volebných preferencií agentúry MVK, v ktorom mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajského programu;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba DAJTO) vo veci možného porušenia § 19 ods. 2 ZVR, v súvislosti s tým, že dňa 28. 12. 2019 o cca 5:42:58 hod. odvysielal upútavku na program Tokarev, a o cca 5:43:40 hod. upútavku na program Nezničiteľní 3, ktoré mohli obsahovať výňatky z programu, na ktorý upútavajú, znázorňujúce scény násilia a vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. e) ZVR (používanie štátneho jazyka) v súvislosti s možným vysielaním v anglickom jazyku o cca 5:34:00 hod.;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba WAU) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 11. 1. 2020 o cca 18:04 hod. odvysielal program Taken - Posadnutý pomstou II (Epizóda 3, Séria 2), ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o., vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť v dňoch 2. 1. 2020 o cca 20:36 hod. (JOJ) a  5. 1. 2020 o cca 20:45 hod. (JOJ PLUS) odvysielaním programu Dámska jazda, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba WAU) vo veci možného porušenia § 36 ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 16. 1. 2020 v čase od 17:00:00 hod. do 17:59:59 hod. mohlo dôjsť k odvysielaniu reklamných a telenákupných šotov v časovom rozsahu vyššom ako 12 minút, a vo veci možného porušenia § 34 ods. 2 písm. a) ZVR v súvislosti s tým, že o cca 17:12 hod. odvysielal reklamu na film Príliš osobná známosť premietaný v kinách, v ktorej mohlo dôjsť k nezabezpečeniu povinnosti, aby bola reklama slušná;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Matky Rebelky: Šťastné a veselé odvysielaného dňa 22. 12. 2019;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi TV Lux s.r.o. (programová služba TV LUX) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. a) ZVR (všestrannosť informácií a názorová pluralita) a vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. b) ZVR (zákaz otvorenou alebo skrytou formou podnecovať nenávisť, znevažovať alebo hanobiť na základe politického či iného zmýšľania), ku ktorým mohlo dôjsť dňa 16. 11. 2019 odvysielaním programu Trnavská novéna;
  • uznala za neopodstatnené 12 sťažností, respektíve ich častí.

Oznam pre médiá od Kancelárie Národnej rady SR


Oznam pre médiá od 
Kancelárie Národnej rady SR


Kancelária Národnej rady SR v zastúpení Odborom komunikácie s médiami a verejnosťou si v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19 dovoľuje vyzvať zástupcov médií, ktorí majú symptomatické prejavy chrípkového ochorenia, ako horúčka, kýchanie, kašeľ, dýchavičnosť či bolesť kĺbov, alebo pricestovali z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu, aby sa nezúčastňovali na mediálnych podujatiach v priestoroch Národnej rady SR, prípadne ďalších priestoroch, ktoré sú v správe Kancelárie NR SR.
Zároveň si v tejto súvislosti dovoľujeme požiadať zvolených poslancov a príslušné poslanecké kluby o zváženie organizovania brífingov v interiéroch a uzavretých priestoroch Národnej rady SR a prípadných ďalších priestoroch, ktoré sú obdobne v správe Kancelárie NR SR, v snahe zabrániť a obmedziť rozširovanie tohto prenosného ochorenia.

Upozornenie pre médiá od Kancelárie prezidenta SR


Upozornenie pre médiá 
od Kancelárie prezidenta SR


Odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR žiada zástupcov médií, ktorí majú symptomatické prejavy chrípkového ochorenia, ako horúčka, kýchanie, kašeľ, dýchavičnosť či bolesť kĺbov, alebo pricestovali z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu, aby sa nezúčastňovali na mediálnych podujatiach v Kancelárii prezidenta SR.

SFTA presúva galavečer Slnko v sieti aj Týždeň slovenského filmu


SFTA presúva galavečer 
Slnko v sieti aj Týždeň slovenského filmu


Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) sa rozhodla v súvislosti s opatreniami a prevenciou proti šíreniu nového koronavírusu a ochoreniu COVID-19, odporúčaniami Ministerstva zdravotníctva SR aj Bratislavského samosprávneho kraja presunúť galavečer Slnko v sieti a verejné podujatie Týždeň slovenského filmu na neurčito. TASR o tom informovala Šarlota Gogolová zo spoločnosti SKPR Strategies.
"Snažíme sa byť zodpovední voči verejnosti, a preto sme sa rozhodli po dôkladnom zvážení všetkých okolností nič neriskovať a presunúť podujatia na obdobie, keď pominie šírenie koronavírusu," vysvetlila Wanda Adamík Hrycová, prezidentka SFTA.
V jubilejnom 10. ročníku národnej ceny Slnko v sieti, ktorá je prehliadkou toho najlepšieho zo slovenskej filmovej tvorby, sa o ocenenie uchádzalo 24 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. Do druhého kola hlasovania posunuli akademici 14 filmov. Laureátov cien mali vyhlásiť na galavečere v piatok 17. apríla, na ktorý mala nadviazať retrospektívna prehliadka Týždeň slovenského filmu. O náhradných termínoch budú organizátori informovať v najbližších týždňoch.



Copyright © TASR 2020

RTVS zrušila slávnostný galakoncert Rádiohláv

RTVS zrušila slávnostný 
galakoncert Rádiohláv

Slávnostné vyhlasovanie výsledkov 12. ročníka Radio_Head Awards bolo naplánované na stredu 18. marca v bratislavskom NTC. Poslucháči sa víťazov v 12 kategóriách dozvedia vo vysielaní Rádia_FM ako i na webe radiohlavy.sk. „Veľmi nás to mrzí a spolu s kolegami sme naozaj smutní, keďže Rádiohlavy sú náš ťažiskový projekt, ktorý pripravujeme už od novembra. Verím však, že vzhľadom na okolnosti poslucháči zrušenie ceremoniálu chápu. Rádiohlavy odovzdáme v našom vysielaní a prostredníctvom stránky radiohlavy.sk,“ uviedla intendantka Rádia_FM Janka Imrichová.
Odkladá sa tiež otvorenie výstavy Beskydské trio z Poľska, ktorá je nainštalovaná v Galérii Slovenského rozhlasu. Dočasne sú pozastavené aj organizované prehliadky multimediálnej výstavy diel k storočnici Vincenta Hložníka, ktoré sa v Slovenskom rozhlase konali každú stredu.
Plánovaná verejná nahrávka nedeľnej zábavnej relácie Rádia Slovensko Pichli vidly (12.3.) bude bez verejnosti a verejná nahrávka relácie Rádia Devín Folkfórum live (20.3.) sa neuskutoční.
„Musíme sa správať zodpovedne, verím, že tento postup neochudobní ponuku rozhlasových programových služieb,“ poznamenal rozhlasový programový riaditeľ Michal Dzurjanin.
RTVS už tento týždeň pozastavila výrobu dabingu ako aj nahrávanie rozhlasových hier. Zrušila tiež sobotný (14.3.) priamy prenos druhého semifinálového kola folklórnej šou Zem spieva a piatkový (13.3.) abonentný koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. RTVS bola nútená zrušiť tiež tohtotýždňové natáčanie zábavno-súťažnej relácie pre deti základných škôl Daj si čas.

Upozornenie pre médiá od Úradu vlády SR


Upozornenie pre médiá od 

Úradu vlády SR


Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR na základe nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR a záverov rokovania Krízového štábu Úradu vlády SR žiada zástupcov médií, ktorí majú symptomatické prejavy virulentného chrípkového ochorenia, ako horúčka, kýchanie, kašeľ, dýchavičnosť či bolesť kĺbov, alebo pricestovali z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu, aby sa nezúčastňovali na mediálnych podujatiach v objektoch Úradu vlády SR.

10. 3. 2020

TA3 za uplynulý týždeň niekoľkokrát jednotkou na slovenskom televíznom trhu

TA3 za uplynulý týždeň niekoľkokrát 

jednotkou na slovenskom televíznom trhu


O aktuálne celospoločenské udalosti na Slovensku aj vo svete je u divákov spravodajskej televízie TA3 naďalej mimoriadne vysoký záujem. Hlavnými témami posledných dní sú povolebné rokovania o zostavení novej vlády na Slovensku ako aj dianie okolo šírenia sa nového koronavírusu.
Za uplynulý týždeň bol denný priemerný trhový podiel vysielania televízie TA3 4,2 % (5. najvyšší priemerný týždenný share v histórii TA3).
Za obdobie od 2. do 9. 3. bola televízia viackrát jednotkou na trhu (v CS 12+ a hostia) spolu viac ako 4 a pol hodiny (presne 280 minút).
Web TA3.com opäť zaznamenal vysokú návštevnosť – za 10. týždeň viac ako 2 mil. zobrazení, čo je po minulom týždni 2. najvyšší výsledok v histórii TA3.
Top 5 programov TA3 podľa trhového podielu (CS 12+ a hostia) – všetky uvedené programy boli zároveň 1. na slovenskom televíznom trhu:
- Brífing I. Matoviča po rokovaní o budúcej vláde s A. Kiskom (štvrtok 5.3. 12:14) – shr 18,4 %.
- TB Za ľudí o vstupe do koalície (štvrtok 5.3. 15:35) – shr 17,3 % .
- Brífing B. Kollára po stretnutí s prezidentkou SR (utorok 3.3. 14:14) – shr 16,8 %.
- TB o koronavíruse Covid-19 na Slovensku (piatok 6.3. 11:44) – shr 15,1 % .
- Žurnál (štvrtok 5.3. 16:00) – shr 14,9 %.

©2004 - 2020 PMT, s.r.o. , Všetky práva vyhradené.
Zdroj peoplemetrových dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA
Zdroj internetových dát IAB Slovakia

Polícia chce zabrániť šíreniu dezinformácií o koronavíruse

Polícia chce zabrániť šíreniu 



dezinformácií o koronavíruse

Hniezdo aj tento víkend so sledovanosťou nad pol milióna

Hniezdo aj tento víkend so 
sledovanosťou nad pol milióna

Čo ja viem patrí dlhodobo v piatkové večery medzi lídrov na trhu. Svoju pozíciu potvrdilo aj 6. marca, kedy zábavná šou bola v čase vysielania jednotkou na trhu a najsledovanejším programom dňa mimo komerčného spravodajstva. Reláciu sledovalo 442.000 divákov s podielom na trhu 21,0 % v cieľovej skupine 12+. Rekordné bolo aj zapojenie sa divákov do vedomostného kvízu. Interaktívny prvok relácie Čo ja viem opäť prepísal svoj rekord. S mobilnou aplikáciou pri televíznych obrazovkách hralo až 32.839 divákov.
V nedeľu 8. marca sa opäť darilo pôvodnému seriálu RTVS Hniezdo. Pokračovanie dramatického príbehu s kriminálnou zápletkou si pozrelo 554.000 divákov s podielom na trhu 22,3 % a seriál bol nielen jednotkou na trhu v čase vysielania, ale aj najsledovanejším programom dňa na trhu mimo spravodajstva. Divákov zaujala aj diskusná relácia O 5 minút 12, v ktorej moderátor Marek Makara privítal hostí v novom televíznom štúdiu. Diskusiu si pozrelo 426.000 divákov s podielom na trhu 28,0 % v cieľovej skupine 12+.
V 10. týždni RTVS odvysielala takmer 20 hodín športových prenosov. Najsledovanejšie boli preteky svetového pohára v biatlone žien, nedeľné preteky s hromadným štartom si zaplo 258.000 divákov, podiel na trhu v cieľovej skupine 12+ bol 9,6 % a priemerná sledovanosť 136.000 divákov.

©2004 - 2020 PMT, s.r.o. , Všetky práva vyhradené.
Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

9. 3. 2020

Správy RTVS s najvyššími číslami za ostatné roky


Správy RTVS s najvyššími 
číslami za ostatné roky


Správy RTVS, ktoré vysiela Jednotka denne o 19:00, prekonali počas uplynulého týždňa viacero rekordov. Hlavná televízna spravodajská relácia sa tešila rekordnému počtu divákov aj nadpriemernému podielu na trhu.
V 10. týždni si Správy RTVS o 19:00 v priemere pozrelo 419.000 divákov, najviac od januára 2017. Spravodajská relácia dosiahla počas uplynulého týždňa priemerný podiel na trhu 19,5 %, čo je najvyšší výkon za posledných 11 rokov, teda od začiatku roku 2009. Správy RTVS zaznamenali nielen rekordný týždeň, ale aj medziročný nárast. V roku 2020 si za obdobie prvých 10tich týždňov Správy RTVS v priemere pozerá 369.000 divákov, čo je oproti rovnakému obdobiu v roku 2019 nárast o 32.000 divákov.
„Za dva roky naše redaktorky a redaktori veľmi intenzívne pracovali na svojich výkonoch, čo prináša pozitívny výsledok. Teší ma, že nielen sa zvýšila kvalita reportáži vysielaných spravodajstvom RTVS, ale aj to, že si naše spravodajstvo pozerá stále viac divákov. Aj podľa prieskumu agentúry Median a vedeckej štúdie katedry politológie Univerzity Komenského je spravodajstvo RTVS najobjektívnejšie a najdôveryhodnejšie,“ uviedol Vahram Chuguryan, riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS.
RTVS vo svojom televíznom vysielaní ponúka divákom počas pracovných dní štyri spravodajské relácie. Prvé spravodajské informácie prináša RTVS divákom už o 7:30, tieto správy v roku 2020 v priemere sleduje 31.000 divákov. Správy RTVS o 12:00 si v roku 2020 v priemere zapína 93.000 divákov a poobedné správy o 16:00 sleduje v roku 2020 priemerne 148.000 divákov. Všetky spomenuté spravodajské relácie sa medziročne tešia nárastu sledovanosti.
Dva rekordy za sebou zaznamenala v minulých týždňoch aj relácia O 5 minút 12, ktorú 1. marca 2020 sledovalo 791 000 divákov.

Zomrel Max von Sydow

Zomrel Max von Sydow

Vo veku 90 rokov zomrel švédsky filmový herec Max von Sydow. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho rodiny. Herec, ktorý účinkoval vo vyše 100 filmoch a televíznych seriáloch, skonal v nedeľu vo svojom dome vo Francúzsku.
TASR prináša v tejto súvislosti profil zosnulého:

Von Sydow (celým menom Max Carl Adolf von Sydow) sa narodil 10. apríla 1929 vo švédskom Lunde. Jeho otec bol profesorom na fakulte Škandinávskeho ľudového umenia na Univerzite v Lunde a jeho matka bola učiteľkou. V rokoch 1948 - 1951 študoval von Sydow na Divadelnej hereckej škole (Dramatens elevskola) v Štokholme.
Vo filme debutoval ešte v priebehu štúdia ako Nils v snímke Only a Mother (Len matka, 1949). V roku 1955 sa stal riadnym členom mestského divadla v Helsingborgu. Zhodou okolností sa von Sydow stretol s režisérom Ingmarom Bergmanom, s ktorým neskôr spolupracoval niekoľko desaťročí aj na doskách štokholmského Kráľovského dramatického divadla, považovaného za švédsku národnú divadelnú scénu.
V roku 1955 Bergman požiadal von Sydowa o to, aby prijal rolu v jeho filme Det sjunde inseglet(Siedma pečať). Von Sydow si tu zahral postavu mladého rytiera, ktorý opustil svoj pokojný domov a odhodlal sa bojovať v krížovej výprave. Siedma pečať sa zaradila medzi diela filmovej klasiky a výkon von Sydowa v nej označila kritika za obdivuhodný.
Vysoký, štíhly herec neodmietol ani ponuky zahrať si v medzinárodných filmových veľkoprodukciách. V roku 1965 stvárnil postavu Ježiša v americkom veľkofilme The Greatest Story Ever Told (Najväčší príbeh všetkých čias), v roku 1973 zaujal stvárnením vyháňača diabla vo filme The Exorcist (Exorcista).
V 70. a 80. rokoch 20. storočia si von Sydow zahral prevažne negatívne postavy. Do tohto obdobia patria jeho umelecké kreácie vo filmoch Three Days of the Condor (Tri dni Kondora, 1975), Flash Gordon (1980) a bondovka Never Say Never Again (Nikdy nehovor nikdy, 1983).
Okrem komerčne úspešných diel zožal von Sydow v posledných rokoch svojej umeleckej činnosti chvály kritiky za výkony v náročných úlohách. V prvom rade to bolo účinkovanie vo filme Woodyho Allena Hannah and Her Sisters (Hana a jej sestry), nakrúteného v roku 1986. Samotný herec vyslovil niekoľkokrát poľutovanie nad skutočnosťou, že s Woodym Allenom spolupracoval len na tomto filmovom projekte a nebolo ich viac.
V domovskej Škandinávii stvárnil von Sydow v roku 1987 postavu schudobneného roľníka Lasseho vo švédsko-dánskom filme Pelle Erövraren (Pelle Dobyvateľ). Svojím výkonom podstatne prispel k udeleniu Oscara dánskemu režisérovi Billemu Augustovi, samotný herec bol za túto postavu nominovaný na Oscara v kategórii za najlepšiu vedľajšiu filmovú úlohu. Postava roľníka Lasseho prirástla von Sydowovi k srdcu natoľko, že ju označil za svoju životnú rolu.
Ďalším kino-bonbónikom bol akčný Minority Report (2002) v réžii Stevena Spielberga. Scenár vznikol na základe sci-fi novely Philipa Kindreda Dicka.
V roku 2006 dostal von Sydow cenu Donostia, ktorá sa udeľuje každoročne v San Sebastiane v Španielsku popredným hercom za ich celoživotné dielo.
O veku 82 rokov sa herec objavil v teroristickej dráme Extremely Loud and Incredibly Close (Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko, 2011). Film bol inšpirovaný rovnomennou knihou spisovateľa Jonathana Safran Foera. Dráma sa odohrávala v čase teroristického útoku na Svetové obchodné centrum (WTC). Film v réžii Stephana Daldryho, získal dve nominácie na vzácnu trofej. Von Sydow bol za túto snímku nominovaný na Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe.
Diváci mohli herca vidieť aj v populárnom seriáli Game of Thrones (Hra o tróny). Hercovým posledným filmom bola dráma Kursk, ktorú v roku 2018 nakrútil režisér Thomas Vinterberg na základe skutočnej udalosti. Max von Sydow si v nej zahral ako 89-ročný.


Copyright © TASR 2020