12. 3. 2020

Zomrela Tonie Marshallová

Zomrela Tonie Marshallová


Vo veku 68 rokov zomrela francúzsko-americká režisérka Tonie Marshallová, ktorá nakrútila film Salón krásy Venuša. V roku 2000 tento film získal prestížnu francúzsku filmovú cenu César v štyroch kategóriách, vrátane najlepšej réžie, pričom Marshallová je zatiaľ jedinou takto vyznamenanou ženou.
Informoval o tom spravodajský portál LCI, podľa ktorého Marshallová zomrela po dlhej chorobe.
Tonie Marshallová bola dcérou amerického producenta Mikea Marshalla, ktorý zomrel v roku 2005, a herečky Micheline Presleovej (98).
Salón krásy Venuša je úsmevným príbehom ženy pracujúcej v salóne krásy pre mužov aj pre ženy, kde zákazníci odhaľujú nielen svoje telá, ale aj duše.
Film dostal v roku 2000 štyroch Cézarov: okrem víťazstva v kategórii najlepší film bodoval aj v kategóriách najlepší scenár, najlepší ženský herecký výkon v hlavnej role, ktorú stvárnila Nathalie Bayeová, i Césara pre najlepšiu ženskú hereckú nádej.
Túto cenu prevzala Audrey Tautou, ktorá sa práve touto rolou presadila v kinematografii. Za hranicami Francúzska sa Tautou preslávila o tri roky neskôr svojou hlavnou rolou vo filme Amélia z Montmartru a ešte výraznejšie v hollywoodskom filme Šifra majstra Leonarda.



Copyright © TASR 2020