10. 6. 2017

Zlatý žobrák 2017

Zlatý žobrák 2017

Zlatý žobrák, hlavné ocenenie 23. ročníka košického Medzinárodného festivalu lokálnych televízií (IFOLT) 2017, putuje do Srbska, Belgicka a Egypta. Festival dnes večer vyvrcholí v Dome Umenia v Košiciach slávnostným ceremoniálom odovzdávania cien. TASR o tom informovala riaditeľka festivalu Eva Děkanovská.
V sekcii lokálna televízia získal Zlatého žobráka srbský film Strokes (Vesluj) od režiséra Vladimíra Peroviča. Ocenenie v sekcii produkčná spoločnosť si odniesol film Spring Flood (Jarné záplavy) belgickej režisérky Jeannice Adriaansens. Hlavnú cenu v sekcii mladý autor získal režisér Mohamed Kamel z Egypta s filmom Rabie Chetwy (Uzimená jar).
Novinkou v tomto ročníku boli ceny primátorov Rožňavy, Spišskej Novej Vsi a Michaloviec. „V týchto troch mestách sa po prvý raz v histórii festivalu konali jednodňové prehliadky filmov z predošlých ročníkov,“ uviedla riaditeľka. Osobitnou udalosťou bolo odovzdanie ceny Zlatý žobrák pre mladého autora za rok 2016, ktorú získal Saman Hoseinpuor z Iránu. Na otváracom ceremoniáli ju odovzdal predseda poroty Roger Worrod.
„Pevnou súčasťou festivalu sú aj pracovné stretnutia, v ktorých sa diskutuje o aktuálnych otázkach, ktoré hýbu Európou,“ priblížila Děkanovská s tým, že v tomto roku to boli terorizmus, vojny a iné konflikty ako existenčná hrozba žurnalistiky, ale aj utečenecká a migrantská kríza v optike médií. „Okrem slovenských odborníkov vystúpili na pracovných stretnutiach aj odborníci z Turecka, Francúzska, Českej republiky, zo Srbska, Macedónska, Nemecka a Ukrajiny,“ doplnila.
K festivalu patria aj sprievodné podujatia. „Tohtoročná spojená výstava Made in Košice and Niš mala veľký úspech u domácich. Podporená muzikantmi, ktorí hrali v uliciach Košíc, predstavovala zaujímavé oživenie pre okoloidúcich,“ spomenula s tým, že vysokoškoláci z Nišu sa zastavovali na rôznych miestach a vzbudzovali obdiv dokonalým zborovým spevom.
Na festival sa zaregistrovalo takmer 150 filmárov, televíznych vysielateľov, odborníkov a umelcov z 19 krajín sveta. Do súťažnej prehliadky prišlo okolo 300 filmov z 53 krajín celého sveta.

Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Arabská spravodajská televízia al-Džazíra sa dostala do centra roztržky medzi Katarom a piatimi ďalšími blízkovýchodnými krajinami. Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt, Bahrajn a Jemen už zmrazili s Katarom akékoľvek obchodné vzťahy a obvinili ho, že podporuje teroristické skupiny po celom Blízkom východe. Viacerí predstavitelia týchto krajín však spomínajú ako najväčší problém práve vysielanie al-Džazíry, ktorá má v Katare centrálu a je týmto emirátom aj financovaná.
Šéf katarskej diplomacie Muhammad as-Sání sa v piatok snažil tesné prepojenie medzi katarskou vládnucou dynastiou a al-Džazírou spochybniť a vyhlásil, že Katar ani náhodou al-Džazíre nediktuje, čo má vysielať. "Načo by mi bola taká oštara, keby som ju kontroloval?" pýtal sa. Ak má nejaká vláda problém s al-Džazírou, "môže prísť a porozprávať sa priamo s al-Džazírou," vyhlásil as-Sání.
Televízia al-Džazíra je historicky prvou globálne vysielajúcou arabskou spravodajskou televíziou a pre krajiny susediace s Katarom je už celé dve desaťročia tŕňom v oku. Podľa jej genrálneho riaditeľa Mustafu Souaga je to preto, že "vysiela pravdu a určití ľudia možno pravdu nemajú radi".
Al-Džazíra podporovala vo všetkých krajinách Blízkeho východu revolúcie, ktoré boli súčasťou Arabskej jari, kritici jej však vyčítajú, že pomerne často a výdatne podporuje aj zoskupenia všeobecne považované za teroristické alebo extrémistické, vrátane napríklad palestínskeho Hamasu či panarabského Moslimského bratstva.
Podľa Bassáma Avajdáha, mediálneho analytika zo Západného brehu Jordánu, pokiaľ ide o palestínsku politiku, al-Džazíra vytrvalo a celkom nepokryte straní radikálnemu Hamasu. "Spravodajstvo al-Džazíry je jednoznačne v prospech Hamasu a Moslimského bratstva. Ak Hamas spraví niečo zlé, al-Džazíra to nerieši. Ale ak niečo podobne, alebo aj menej zlé vykoná Palestínska samospráva, al-Džazíra o tom hneď informuje a nafukuje to," hovorí palestinsky mediálny expert.
Krajiny Perzského zálivu, ktoré vyhlásili začiatkom júna diplomatickú a obchodnú vojnu Kataru, vyhlásili zároveň vojnu aj al-Džazíre. Stanica v týchto krajinách zmizla z programovej ponuky a zablokovaný bol aj prístup na jej internetové stránky. Keď teraz tieto krajiny hovoria, že Katar podporuje teroristické skupiny, majú tým na mysli predovšetkým to, že tieto skupiny propaguje al-Džazíra.
Stanica sa ale bráni a tvrdí, že nepodporuje nikoho a dáva len priestor objektívnej žurnalistike. Pravdou, ktorú uznávajú aj jej kritici, je napríklad to, že bola prvým relevantným médiom v arabskom svete, ktoré už pred mnohými rokmi začalo dávať pravidelne a často priestor vo vysielaní izraelským politikom a analytikom a začala ich pozývať priamo do štúdia, za čo si vyslúžila hysterické reakcie časti arabskej spoločnosti, pre ktorú sa niečo také rovná svätokrádeži.



Anglická Futbalová asociácia (FA) potrestala bývalého trénera Sunderlandu Davida Moyesa pokutou 30-tisíc libier za verbálny útok na novinárku Vicki Sparksovú. Päťdesiatštyriročný Škót po jednom z marcových ligových zápasov označil reportérku BBC za nevychovanú a upozornil ju: "Aj keď ste žena, môžete dostať facku."
Moyes vinu poprel, ale FA ho usvedčila v disciplinárnom konaní, jeho správanie zachytili kamery na tlačovej konferencii, situáciu neskôr podrobne popísali v novinách. Moyes opustil Sunderland po tom, ako "čierne mačky" zostúpili do The Championship. V minulosti viedol napríklad Manchester United.


Kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona potvrdila, že fotograf Mathias Depardon je na slobode. Muža zadržali 8. mája v prevažne kurdskej provincii Batman v Turecku a držali ho v deportačnom centre v provincii Gaziantep. Turecké úrady zatiaľ oficiálne neobjasnili, prečo fotografa pracujúceho pre National Geographic zadržali. Za prepustenie muža sa prihovorili organizácia Reportéri bez hraníc, ale aj samotný Macron, ktorý o oslobodenie Depardona požiadal tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Americká spravodajská televízia CNN rozviazala spoluprácu s ďalšou osobou za poznámky o prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktoré vyhodnotila ako nevhodné. Svoje pôsobenie na CNN nedobrovoľne končí americký spisovateľ a religionista iránskeho pôvodu Reza Aslan, ktorý pre CNN doteraz pripravoval program Believer (Veriaci), mapujúci rôzne náboženské smery a netradičné sekty vo svete.
"Tento kus hovna je nielen hanbou pre Ameriku a znesvätením prezidentského úradu, on je hanbou celého ľudského pokolenia," napísal Aslan na Twitter. Neskôr sa ospravedlnil "za výber slov", televízii CNN to ale nestačilo a spoluprácu s ním končí.

Pred týždňom televízia ukončila spoluprácu aj so zabávačkou Kathy Griffin po tom, čo zverejnila na Instagrame a na Twitteri krátke video, na ktorom drží v ruke maketu odrezanej zakrvavenej Trumpovej hlavy.

2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Novinári, ktorí nedávno cestovali s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na summit NATO v Bruseli a následne aj na schôdzku G7 na Sicílii, vykazovali príznaky posttraumatickej stresovej poruchy, ako keby zažili vojnový konflikt. Pre TASR to v Bruseli povedal David Herszenhorn, tamojší korešpondent amerického magazínu Politico.
"Pracovali prakticky nonstop, nemali veľmi čas na oddych, každý deň bol pre nich bojom. A to boli ešte tí šťastní, ktorým bolo umožnené pracovať (a pokrývať jeho cestu)," uviedol ďalej Herszenhorn. Vzťah Trumpa k americkým médiám vo všeobecnosti označil za veľmi "nepriateľský" a nad touto skutočnosťou vyjadril sklamanie.
"Ako novinári vždy čakáme na niečo nové a zaujímavé... A niektorí ľudia tvrdia, že aj za Trumpovým zvolením bola skutočnosť, že novinári a médiá boli vo všeobecnosti fascinovaní netradičným a zvláštnym priebehom (jeho) kampane a vôbec týmto neobvyklým kandidátom. Teraz sme však v situácii, kde máme okolo seba veľa klamstiev, množstvo falošných informácií a to naozaj vytvára napätie," priblížil Herszenhorn v tohtotýždňovom rozhovore.
Ešte horšia je však podľa neho situácia pre novinárov na americkom ministerstve zahraničných vecí. Minister Rex Tillerson totiž zásadne všade cestuje bez reportérov a jeho rezort často neorganizuje ani tlačové konferencie.
"Čo sa týka amerického ministerstva zahraničných vecí, obvykle je tam veľká skupina novinárov, ktorá cestuje s ministrom zahraničných vecí. Avšak teraz Tillerson nikomu nepovolí, aby s ním cestoval. Všade chodí bez reportérov a (jeho rezort) nerobí tak často ani tlačové konferencie," povedal ďalej a dodal, že takéto podmienky prácu novinárov naozaj veľmi sťažujú.
Zároveň ale zdôraznil, že žurnalisti s Trumpovou administratívou nebojujú. Ide im len o to, aby vláda hovorila pravdu a povolila im vykonávať svoju prácu. Ak sa však americký prezident snaží hanobiť médiá a robiť z nich nepriateľov, nájde sa bohužiaľ mnoho ľudí, ktorí jeho slovám začnú veriť a vnímať média ako nepriateľa Spojených štátov, povedal Herszenhorn.
V tejto súvislosti zauvažoval nad tým, či by sa mali médiá zvlášť zaoberať Trumpovými príspevkami na Twitteri. Aj medzi Trumpovými spolupracovníkmi v Bielom dome sú totiž ľudia, ktorí tvrdia, že média by prezidentovým tweetom nemali venovať až takú pozornosť.
"Ale ako tomu môžete nevenovať pozornosť, keď ide o prezidenta USA, ktorý velí najsilnejšej armáde sveta," myslí si korešpondent magazínu Politico. Poradcovia podľa neho nedokážu nijako kontrolovať to, čo Trump povie či napíše; žiadať však médiá, aby si to nevšímali, považuje za nereálne a nezodpovedné.
Média podľa neho momentálne bohužiaľ nemajú inú možnosť, než sledovať twitterový účet prezidenta, ktorý je schopný zaspať počas toho, ako tweetuje, potom "vyťuká bláznivé veci a o päť hodín na to sa zobudí a zmaže ich".
Za vyčerpávajúce a extrémne náročné považuje Herszenhorn aj to, ak Trump zverejní hocijakú nepravdu a novinári ju následne musia vyvracať. Americký prezident však podľa neho v takomto prístupe nie je celkom sám.
"Štyri roky som strávil ako korešpondent v Moskve... a toto je niečo, s čím sa Rusi stretávajú už veľmi dlho: vláda ktorá im klame, lídri ktorí im klamú a skresľujú situáciu," povedal.
V tejto súvislosti ďalej pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin len nedávno povedal, že Moskva nijakým spôsobom nezasahovala do amerických volieb, avšak "je možné, že to spravili nejakí ruskí dobrovoľníci, respektíve hackeri". Takáto rétorika je podľa neho totožná s tou, ktorú používal Putin už v roku 2014 ohľadne Krymu. Herszenhorn dodal, že podľa jeho ruských kolegov americkí novinári teraz s Trumpom zažívajú zhruba to, s čím oni sami majú dlhodobú skúsenosť.


Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas svojej dvojdňovej návštevy Mexika hovorila s mexickým prezidentom Enriquem Peňom Nietom o dvoch najchúlostivejších témach krajiny, ktorými sú vraždy novinárov a rozsiahle zmiznutia ľudí.
Nemecká líderka v piatok na spoločnej tlačovej konferencii s Peňom Nietom vyhlásila, že sa od neho s potešením dozvedela o krokoch, ktoré budú podniknuté na ochranu novinárov. Tento rok bolo v Mexiku zabitých šesť novinárov.


Copyright TASR ©2017

RTVS a SPV budú spolupracovať minimálne do konca roka 2020

RTVS a SPV budú spolupracovať 
minimálne do konca roka 2020

Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika a predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš podpísali v Mlynskej doline Memorandum o vzájomnom porozumení a spolupráci medzi oboma inštitúciami do 31. 12. 2020. Dokument zahŕňa obdobie konania dvoch nadchádzajúcich paralympiád - ZPH 2018 v Pjongčangu a PH 2020 v Tokiu.

"Od nástupu pána Miku sme intenzívne spolupracovali a práve za jeho pôsobenia sa nám podarilo dosiahnuť, že z PH 2012 v Londýne bol prvýkrát odvysielaný v RTVS priamy prenos z otváracieho ceremoniálu. Následne už zo Soči 2014 a Ria 2016 boli aj športové prenosy. Som veľmi rád, že došlo k podpisu tohto memoranda, ktoré nám poskytuje záruku, že v tomto trende budeme pokračovať aj v prebiehajúcom paralympijskom cykle," uviedol predseda SPV Ján Riapoš na webe spv.sk. Zároveň dodal, že pre slovenských paralympionikov je to výborná správa, nakoľko v zahraničí sú možno vnímaní intenzívnejšie ako doma a práve priame prenosy to pomôžu zlepšiť.

Ján Riapoš venoval Václavovi Mikovi svoju čerstvú zlatú medailu z MS 2017 v stolnom tenise družstiev a knižnú pamätnicu Rio 2016, zachytávajúcu najdôležitejšie momenty zo septembrových hier. "Memorandum nadväzuje na to najlepšie v našej vzájomnej spolupráci. A keď držím v rukách túto knihu, najviac ma teší, že pri týchto udalostiach boli prostredníctvom RTVS aj naši diváci a poslucháči, ktorí mali možnosť vidieť úspechy našich úžasných osobností v paralympijskom športe," zdôraznil Václav Mika.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SOBOTNÁ KÁVA A NEDEĽNÉ REZNE

SOBOTNÁ KÁVA A NEDEĽNÉ REZNE 

Reláciu V politike vysiela TA3 v nedeľu 11.6. od 11:00.

Témy:
Slovensko v jadre EÚ a vplyv na trh práce, vývoj nezamestnanosti, riešenia nedostatku kvalifikovaných zamestnancov, rast miezd a životnej úrovne, zamestnanci tretích krajín na našom pracovnom trhu; Výsledky volieb vo Veľkej Británii, bezpečnostná politika Európy, summit NATO a výdavky SR na obranu

Hostia:
Robert Fico (SMER-SD), predseda vlády
Rastislav Machunka, viceprezident AZZZ
Emil Machyna, predseda Rady OZ KOVO
Eduard Chmelár, politický analytik
Martin Reguli, analytik nadácie F. A. Hayeka
Moderuje Norbert Dolinský.



Moderátor Braňo Dobšinský túto sobotu v mimoriadnej diskusnej relácii Sobotné dialógy privíta bývalého premiéra SR Vladimíra Mečiara, témami diskusie budú rozhodnutia o amnestii pre podozrenie z trestných činov, ktoré mali byť spáchané v súvislosti s oznámeným zavlečením M. Kováča ml. a s referendom, a zrušenie týchto amnestií, ktoré v uplynulých dňoch potvrdil Ústavný súd SR.
Sobotné dialógy s Braňom Dobšinským – Amnestie Vladimíra Mečiara vysielame v sobotu 10. 6. o 12:10 naživo v Rádiu Slovensko a v rovnakom čase mimoriadne aj na Jednotke.

O 5 minút 12 v nedeľu 11. 6. 2017, od 11:55 do 14:00; naživo na Jednotke a tiež v Rádiu Slovensko.

Hostia 1. časti relácie:
Peter Abrahám, kandidát na generálneho riaditeľa RTVS
Richard Dírer, kandidát na generálneho riaditeľa RTVS
Fedor Flašík, kandidát na generálneho riaditeľa RTVS
Václav Mika, kandidát na generálneho riaditeľa RTVS
Jaroslav Rezník, kandidát na generálneho riaditeľa RTVS
Michal Ruttkay, kandidát na generálneho riaditeľa RTVS
Zuzana Ťapáková, kandidátka na generálnu riaditeľku RTVS
Stanislav Velitzky, kandidát na generálneho riaditeľa RTVS

Témy:
- Stručné predstavenie vízie RTVS v r. 2022;
- Vízie kandidátov pre rozvoj rozhlasových programových služieb;
- Vízie kandidátov pre rozvoj televíznych programových služieb;
- Financovanie RTVS;
- Politická podpora kandidatúry a nezávislosť v riadení.

Hostia 2. časti relácie:
Dušan Jarjabek (Smer-SD), predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá
Karol Farkašovský (SNS), podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá
František Šebej (Most-Híd), poslanec NR SR
Martin Poliačik (SaS), poslanec NR SR
Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA), podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá

Téma:
- Fungovanie, smerovanie a financovanie RTVS – politické postoje + voľba generálneho riaditeľa RTVS v NR SR.

Moderuje Martin Strižinec.

9. 6. 2017

Zomrela Glenne Headly

Zomrela Glenne Headly

Vo veku 63 rokov zomrela americká herečka Glenne Headly. Portálu Deadline.com potvrdili smutnú správu zdroje blízke zosnulej. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa. "S hlbokým zármutkom môžeme potvrdiť úmrtie Glenne Headly. Prosíme o rešpektovanie súkromia jej rodiny v týchto náročných chvíľach," uvádza sa v stanovisku. Herečka po sebe zanechala manžela Byrona McCullocha a syna Stirlinga.
Glenne Headly sa narodila 13. marca 1954 v meste New London v Connecticute. Kariéru odštartovala ako divadelná herečka a neskôr sa objavila vo filmoch ako napríklad Fandango (1985), Eleni (1985), Špinaví, prehnití grázli (1988), Dick Tracy (1990), Vražedné myšlienky (1991), Kšefty s otcom (1994), Opus pána Hollanda (1995), Drsný a drsnejší (1996), Raňajky šampiónov (1999), Bartleby (2001), Križovatka osudu (2004), Americké dievča (2008), Jonesovci (2009) alebo Lásky Don Jona (2013). V období 1996 až 1997 účinkovala v seriáli Pohotovosť (1994 - 2009) a v rokoch 2003 až 2006 zas v televíznom hite Monk (2002 - 2009). Dva razy ju nominovali na cenu Primetime Emmy. V rokoch 1982 až 1988 bol jej manželom John Malkovich.

2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Populárny seriál z produkcie televízie HBO Hra o tróny (2011) bude mať zrejme medzi siedmou a záverečnou ôsmou sezónou dlhšiu pauzu. Je totiž pomerne pravdepodobné, že záverečnú sériu neodvysielajú s ročným odstupom v roku 2018, ale až v roku 2019. V rozhovore pre Entertainment Weekly to uviedol šéf televízie HBO Casey Bloys. Podľa jeho slov dali tvorcom seriálu Danovi Weissovi a Davidovi Benioffovi voľnú ruku okrem iného aj pri tvorbe časového harmonogramu prípravy poslednej série. "Musia napísať epizódy a pripraviť produkčný harmonogram. Keď pokročia s písaním, budeme vedieť viac," povedal Bloys.
Bloys prezradil aj nové informácie o plánoch televízie nakrútiť prequel Hry o tróny, teda nový seriál, ktorého dej sa bude odohrávať hlbšie v budúcnosti než dej pôvodného seriálu. Reagoval aj na nepotvrdené informácie, že by sa takýchto seriálov mohlo nakrúcať dokonca viacero naraz. "V médiách sa píše o tom, že budú štyri rôzne seriály, čo by znamenalo, že budeme mať (novú sériu) Hry o tróny každý štvrťrok. Tak to ale nie je," povedal Bloys.
Prípravu seriálu, ktorého dej by sa mal odohrávať ešte pred Hrou o tróny, zadali v skutočnosti až piatim rôznym autorom, televízia však chce podľa všetkého nakoniec z týchto projektov vybrať a realizovať iba jeden. Podľa Bloysa to zvyšuje šance, že projekt toho autora, ktorý túto "súťaž" vyhrá, bude naozaj stáť za to.
Všetci autori, ktorí na projekte - každý po svojej línii - pracujú, sú podľa Bloysa v kontakte s autorom knižnej predlohy Hry o tróny Georgeom R.R. Martinom. "Každý z autorov sa musí rozhodnúť, akou formu bude s Georgeom pracovať. Niektorí s ním chcú spolupracovať priamo, iní študujú jeho zdroje a robia sami. Ale vo všetkých prípadoch bude George tieto scenáre čítať a posudzovať ich," povedal Bloys.
Prequel Hry o tróny podľa neho určite neuzrie svetlo sveta skôr, ako sa skončí záverečná sezóna pôvodného seriálu. Keďže jeho dej sa bude odohrávať hlbšie v minulosti, nemali by v ňom vystupovať žiadne postavy z Hry o tróny.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období pripomínajúcom stredovek bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. Seriál by mal skončiť ôsmou sezónou, ktorá bude mať šesť epizód.

Spoločnosť Imperative Entertainment potvrdila, že sa jej podarilo kúpiť filmové práva na knihu autorky Susan Quinn s názvom Eleanor And Hick: The Love Affair That Shaped A First Lady (Eleanor a Hick: Milostná aféra, ktorá formovala prvú dámu) a nakrúti podľa nej televízny seriál.
Pojednávať bude o tri dekády trvajúcom vzťahu medzi Eleanor Roosevelt, manželkou bývalého amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta, a reportérkou agentúry AP Lorenou Hickok, ktorá o bývalej prvej dáme USA mala pôvodne iba napísať životopis.
Eleanor písala Hickok denne až pätnásťstranové listy, často popretkávané intímnymi odkazmi. Medzi historikmi nie je jednotný názor na to, či mal ich vzťah iba platonický charakter, alebo nie.
Scenár aj réžiu pripravovaného seriálu zverili do rúk Shany Feste, ktorej zatiaľ najznámejším scenáristickým a režijným počinom je film Country Strong z roku 2010 s Gwyneth Paltrow a Timom McGrawom v hlavných úlohách. V štádiu postprodukcie sa momentálne nachádza jej aktuálny film Boundaries (2017) s Verou Farmigou a Christopherom Plummerom.

Americký seriál Sense8 (2015) nebude pokračovať treťou sezónou. Informáciu potvrdila Cindy Holland zo spoločnosti Netflix. "Po 23 epizódach, 16 mestách a 13 krajinách sa príbeh Sense8 skončil. Doteraz tu nebola takáto naozaj celosvetová show, ktorá ponúkla dostatočnú diverzitu a medzinárodné obsadenie, čo sa odzrkadlilo aj v súdržnej komunite oddaných fanúšikov po celom svete," uviedla zástupkyňa spoločnosti a poďakovala sa tiež tvorcom seriálu, ktorými sú sestry Lana a Lilly Wachowské a J. Michael Straczynski.
Dej mysteriózneho projektu Sense8 sa sústredí na osem ľudí z rôznych častí sveta, ktorí sú psychicky prepojení. Stvárnili ich Aml Ameen a Tuppence Middleton z Anglicka, Doona Bae z Južnej Kórey, Jamie Clayton a Brian J. Smith z USA, Tina Desai z Indie, Nemec Max Riemelt a Španiel Miguel Ángel Silvestre. Ameena pritom v druhej sezóne nahradil Toby Onwumere. Spomínané sestry Wachowské, ktoré sú známe napríklad vďaka trilógii Matrix (1999 a 2003), sa podieľali aj na réžii a scenári seriálu. Tom Tykwer a Johnny Klimek si vďaka hudbe vyslúžili nomináciu na cenu Primetime Emmy.

Anglická herečka Juno Temple a americká speváčka a herečka Janelle Monáe sa predstavia v pripravovanej antológii Philip K. Dick's Electric Dreams. Projekt bude mať desať epizód, pričom každá z nich prinesie samostatný dramatický príbeh. Herečky sa objavia v epizóde s názvom Autofac, ktorá sa odohráva po tom, ako svet ako ho poznáme skolaboval. Napriek tomu, automatická výrobná továreň pokračuje podľa princípov konzumnej spoločnosti - ľudia jedia produkty, aby boli šťastní, a aby v tom aj naďalej pokračovali, nesmú mať právo rozhodovať sa a nesmú mať slobodnú vôľu. Keď sa malá skupina rebelov rozhodne továreň zatvoriť, uvedomia si, že by nakoniec mohli byť dokonalými konzumentmi. Juno Temple stvárni jednu z rebelov a Monáe sa objaví ako zástupkyňa továrne Alexis. Okrem nich sa v epizóde predstavia aj Jay Paulson a David Lyons. Autorom scenára je Travis Beacham a o réžiu sa postará Peter Horton.
Séria vznikne na motívy poviedok sci-fi autora Philipa K. Dicka a zahrajú si v nej aj Anna Paquin, Terrence Howard, Greg Kinnear, Steve Buscemi, Timothy Spall, Vera Farmiga, Jack Reynor, Benedict Wong, Geraldine Chaplin, Mireille Enos, Jack Gore a Bryan Cranston. Posledný menovaný je zároveň jedným z výkonných producentov. Projekt vzniká pod hlavičkou spoločností Amazon, Sony Pictures Television a televízie Channel 4. Ďalším scenáristom a výkonným producentom série je Michael Dinner, pričom ako výkonní producenti sa pod antológiu podpíšu aj Ronald D. Moore, James Degus, Kalen Egan, Christopher Tricarico, Maril Davis, Lila Rawlings, Marigo Kehoe, Kate DiMento, David Kanter, Matt DeRoss a tiež autorova dcéra Isa Dick Hackett. O scenáre sa postarajú aj Tony Grisoni, Jack Thorne, Matthew Graham, David Farr, Dee Rees a Travis Beacham.
Podľa diel autora, ktorý zomrel 2. marca 1982 vo veku 53 rokov, už nakrútili napríklad filmy Blade Runner (1982), Total Recall (1990, 2012), Screamers: Hlasy z podzemia (1995), Impostor: Živá zbraň (2001), Minority Report (2002), Výplata (2003), A Scanner Darkly (2006), Next (2007), Správcovia osudu (2011) či seriál The Man in the High Castle (2015).
Juno Temple je držiteľkou ceny BAFTA pre vychádzajúcu hviezdu z roku 2013. Zahrala si napríklad v snímkach Zápisky o škandále (2006), Pokánie (2007), Kráľova priazeň (2008), Chodiaca katastrofa (2008), Trhliny (2009), Rok jedna (2009), Pán Nikto (2009), Glorious 39 (2009), Zabijak Joe (2011), Traja mušketieri (2011), Návrat Temného rytiera (2012), Magic Magic (2013), Lovelace: Pravdivá spoveď kráľovnej porna (2013), Vládkyňa zla (2014), Sin City: Ženská, pre ktorú by som vraždil (2014), Ďaleko od hlučného davu (2015) alebo Black Mass: Špinavá dohoda (2015). V roku 2016 účinkovala v hudobnom seriáli Vinyl.
Janelle Monáe sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 2003, keď vydala svoj neoficiálny debutový album s názvom The Audition. Neskôr napríklad hosťovala na albume Idlewild (2006) od Outkast, následne podpísala zmluvu s Diddyho labelom Bad Boy Records a v roku 2007 vydala EP nahrávku Metropolis: Suite I (The Chase). Prvé a druhé pokračovanie tohto EP prerástlo v roku 2010 do koncepčného albumu The ArchAndroid (Suites II And III), ktorý je jej oficiálnou debutovou štúdiovkou. V roku 2011 sa potom predstavila ako hostka v piesni We Are Young od formácie Fun, ktorá bodovala v hitparádach na celom svete. Talentovaná hudobníčka si už stihla zaspievať pred americkým prezidentom Barackom Obamom aj na udeľovaní Nobelových cien a na svojom konte má šesť nominácií na prestížne ceny Grammy. V roku 2013 vydala album The Electric Lady. Ako herečka sa predstavila v snímkach Moonlight (2016) a Skryté čísla (2016).


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Organizácia The Word Network podáva sťažnosť Federálnej komisii pre komunikácie (FCC) na spoločnosť Comcast, ktorá sa podľa nej dopustila neoprávnenej diskriminácie a porušenia rozhodnutia FCC súvisiaceho s fúziou Comcast a NBC Universal
The WORD Network, najväčšia afroamerická náboženská sieť na svete, tvrdí Federálnej komisii pre komunikácie (FCC), že spoločnosť Comcast porušila svoje povinnosti zakotvené z rozhodnutí FCC schvaľujúcom fúziu Comcast-NBC Universal, keď v januári jednostranne vylúčila The Word Network zo skoro 7 miliónov domovov.
Rozhodnutie FCC zakazuje spoločnosti Comcast diskriminovať siete ako je The Word Network na základe prepojenia alebo nezávislosti od spoločnosti Comcast. V čase, keď spoločnosť Comcast znížila distribúciu pre sieť The Word Network - poprednú sieť svojho druhu - poskytla sieťam prepojeným so spoločnosťou Comcast lepšie distribučné a finančné podmienky a to dokonca aj tým, ktorých sledovanosť je veľmi nízka. Toto nie je prvýkrát, čo spoločnosť Comcast ignorovala svoje záväzky vo fúzii Comcast-NBC Universal.
Odopierať miliónom Afroameričanov prístup k ich náboženskému programu, na ktorý sa spoliehajú, je v rozpore s verejným záväzkom voči rôznorodosti, ku ktorému sa otvorene hlásila v čase, keď potrebovala získať súhlas s fúzii s NBC Universal.
Sieť The Word Network verí, že Komisia správne odhalí priehľadné aktivity podporujúce siete vo vlastníctve spoločnosti NBC Universal a poškodzujúce a diskriminujúce menšinové siete ako je The Word Network.
V sťažnosti zaslanej Federálnej komisii pre komunikácie organizácia The Word Network uvádza: "Správanie sa spoločnosti Comcast voči [nezávislej, samostatnej organizácii The Word Network] je presne to, čoho sa Komisia obávala počas posudzovania akvizície siete NBC Universal spoločnosťou Comcasť."

Dom v americkom meste Baltimore, ktorý slúži ako sídlo fiktívneho prezidenta USA Franka Underwooda v seriáli House of Cards (Dom z kariet), pôjde na budúci mesiac do dražby. Informovali o tom v stredu miestne médiá.
Úvodná cena za rekonštruovaný tehlový dom vo viktoriánskom štýle, nachádzajúci sa v mestskej štvrti Bolton Hill, je 500.000 dolárov. Suma je uvedená na zozname aukčnej spoločnosti Alex Cooper.
Dražba naživo je naplánovaná na 27. júla.
Sídlo s rozlohou 427 štvorcových metrov má mramorové kozuby, garáž pre dve autá, stropy vysoké 3,7 metra a viac a tiež originálne vybavenie.
Dom sa raz ocitol na internete v ponukách na prenájom. Bolo to zo žartu, ale dražba je skutočná, napísala miestna webová stránka Curbed.
Seriál House of Cards spoločnosti Netflix sa sústreďuje na postavu politika Underwooda bažiaceho po moci a v máji sa začala jeho piata séria.

Copyright TASR ©2017

CELAMKO je späť!

CELAMKO je späť!


Po pobyte medzi nebom a zemou je Celamko späť. 
V plnej sile.
Dúfam.