1. 10. 2016

Zlatá Praha – Medzinárodný televízny festival 2016

Zlatá Praha
 Medzinárodný televízny festival 2016

Hlavnú cenu Medzinárodného televízneho festivalu Zlatá Praha získal nemecký dokument Ajham Ahmad: Klavirista z Jarmuku. Rozpráva o sýrskom hudobníkovi, ktorý hrá v ruinách Damasku až do chvíle, kedy je jeho klavír zničený a on musí rovnako ako tisíce ďalších ľudí utiecť. Odovzdaním cien na Novej scéne Národného divadla skončil 53. ročník festivalu, počas ktorého mohli záujemcovia zadarmo vidieť 84 relácií.
Hlavný víťaz festivalu podľa hodnotenia medzinárodnej poroty ilustruje, ako hudba pomáha prežiť strašné utrpenie. "Snímok vyvoláva pocit nádeje a optimizmu, napriek tragickým okolnostiam, ktoré sú v ňom zachytené, a to prostredníctvom nehynúceho ducha mladého muža, jeho lásky k hudbe a jeho využitie hudby ako prostriedku, ktorým oznamuje zásadné posolstvo svetu," uviedla porota.
Cenu Český krištáľ v kategórii dokument o hudbe, tanci a divadle dostal snímka Zázrak z Gozy. Zachytáva život na malom ostrove vedľa Malty, ktorý má 30 tisíc obyvateľov a dva operné domy. Produkciu, inscenovaní a väčšinu speváckych partov tam majú na starosti amatéri.
Rovnakú cenu v kategórii dokumentov, ktoré zachytávajú živé predstavenia, dostal holandský snímku Symetria, ktorý prepojil tanec a operu s prostredím výskumného centra CERN.
Zvláštne uznanie si odniesol francúzsky film Seidži Ozawa - Žijúca duch hudby o predným svetovom dirigentovi. Ozawa, ktorý sa spočiatku venoval hre na klavír, ale po úraze pri športovaní prešiel k dirigovanie, je známy predovšetkým svojimi interpretáciami autorov z obdobia neskorého romantizmu. Dokument podľa poroty prekročil hranice žánru a dáva divákom príležitosť spoznať pravého ducha veľkého majstra.
Festival, ktorý každoročne predstavuje televízne hudobné a tanečné programy, tento rok novo uviedol relácie z oblasti divadla. Ich súťaž doplnila videotéka na foyer Národného divadla, záujemcovia mohli zadarmo zhliadnuť ktorýkoľvek zo súťažných relácií. V rámci tohto ročníka sa s českým publikom rozlúčili slávni tanečníci, bratia Jiří a Otto Bubeníčkovi, keď uviedli svoje autorské predstavenia Orfeus.

Zdroj:aktualne.cz

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecké úrady nariadili 12 spravodajským spoločnostiam, aby ukončili svoju činnosť. Ako dôvod svojho nariadenia uviedli ohrozenie bezpečnosti štátu, informovala štátna tlačová agentúra Anadolu.
Rozhodnutie tureckých úradov zvyšuje obavy, že výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený v polovici júla po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat, vláda využíva na potlačenie opozície, píše agentúra AP.
Bezprostredne po prevrate vláda nariadila ukončiť činnosť viacerých médií, ktoré podozrievala z napojenia na moslimského duchovného Fethullaha Gülena.
Gülen žije v USA a jeho vydanie Ankara žiada preto, že ho považuje za vodcu "teroristickej organizácie". Po prevrate boli do väzby vzaté desiatky novinárov a iných zamestnancov médií.
Neskôr sa vládne úrady zamerali aj na údajne prokurdské médiá, ktoré obvinili zo spojenectva s kurdskými povstalcami. Vo štvrtok večer sa zasa objavila správa o represiách voči 12 ďalším televíznym staniciam podozrivým z napojenia na teroristické organizácie alebo skupiny ohrozujúce bezpečnosť štátu.
Agentúra AP uviedla, že medzi novoperzekvovanými sú väčšinou prokurdské či ľavici naklonené televízie, ale aj TV kanál, ktorý vysiela detské animované filmy v kurdčine, či stanica, kde hrajú kurdské ľudové piesne.
Viaceré novinárske organizácie z Turecka i zahraničia odsúdili najnovší záťah proti médiám v krajine. Výkonný riaditeľ Výboru na ochranu novinárov (VON) Robert Mahoney uviedol, že po umlčaní kritických médií sa turecká vláda zamerala na vysielateľov pre národnostné menšiny.
"Ak vláda vníma dokonca aj programy pre deti ako ohrozenie bezpečnosti štátu, je to jasné zneužitie jej právomocí v čase výnimočného stavu," spresnil.
Turecké združenie novinárov vyzvalo vládu, aby prestala prenasledovať novinárov, ktorí pracujú pre verejnosť, a aby zabezpečili jej právo na informácie a právo dozvedieť sa pravdu.
Zdroje z vládnych kruhov trvajú na tom, že zákrok proti médiám alebo novinárom nesúvisí s novinárskou činnosťou, ale s ich kontaktmi s teroristickými organizáciami.
Od vyhlásenia výnimočného stavu v Turecku bolo zatknutých viac ako 100 novinárov, ďalších asi 2500 ich bolo prepustených zo zamestnania a stovky prišli o novinárske preukazy, čo im v podstate znemožňuje prácu.



Výbor na ochranu novinárov (CPJ) vyzval tureckú vládu, aby zrušila svoje rozhodnutie o zákaze vysielania pre najmenej 20 televíznych a rozhlasových staníc v krajine. Oznámila to agentúra DPA.
Ankara už umlčala rozsiahly segment spravodajských médií, ktoré kritizovali jej kroky, a pokračuje v ťažení proti kultúrnej slobode a politickej slobode prejavu, uviedol zástupca riaditeľa CPJ Robert Mahoney.
Turecké orgány vo štvrtok nariadili zastavene prevádzky 12 televíznych a 11 rozhlasových staníc. Satelitný a káblový operátor Türksat ukončil prenos signálu niekoľkých kanálov už v ten istý deň, medzi inými aj televíznej stanice Zarok TV, ktorá vo svojom programe ponúkala kreslené rozprávky v kurdčine.
Zrušené boli aj ďalšie dve kurdské stanice. Turecká vláda k opatreniam pristúpila v rámci mimoriadneho stavu vyhláseného po neúspešnom vojenskom pokuse o prevrat, ktorý sa uskutočnil v júli.
Skončiť má aj nezávislá stanica IMC TV, informovala turecká agentúra Anadolu. "Polícia sa tu môže objaviť kedykoľvek," povedal vedúci spravodajstva IMC TV Hamza Aktan, hoci podľa neho stanica nedostala žiadne oficiálne potvrdenie. Turecké úrady ju už vo februára odstránili z ponuky operátora Türksat.

Jeden z hlavných celoamerických denníkov USA Today vyzval svojich čitateľov, aby v novembrových prezidentských voľbách nehlasovali za republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.
Bezprecedentné vyhlásenie redakčnej rady však neodporučilo čitateľom žiadneho konkrétneho kandidáta. Okrem demokratickej uchádzačky Hillary Clintonovej ešte kandiduje niekoľko nominantov menších strán a nezávislých.
V dnešnom úvodníku USA Today zdôrazňuje, že noviny sa za 34 rokov svojej existencie doposiaľ nikdy nezapojili do predvolebného zápasu; teraz sa však svoj prístup rozhodli zmeniť.
"Tento rok sa nebude vyberať medzi dvoma spôsobilými nominantmi hlavných strán... Tento rok je jeden z kandidátov - republikánsky nominant Donald Trump - nespôsobilý zastávať prezidentský úrad, na čom sa jednomyseľne zhodla redakčná rada," uvádza sa v úvodníku dnešného vydania USA Today.
Podľa vedenia denníka Donald Trump počas 15 mesiacov trvania svojej kampane opakovane dokázal, že na prezidentskú funkciu nemá vhodnú povahu, znalosti, ani dostatok solídnosti a čestnosti.
Redakčná rada dospela k záveru, že Trump sa spreneveril základným medzinárodným záväzkom Spojených štátov vrátane jednoznačnej podpory NATO, odporu voči ruskej agresii a istoty platenia dlhov zo strany federálnej vlády. Okrem toho prejavuje obdiv k autoritárskym režimom a nedostatočný rešpekt k americkej ústave.
Noviny označili Trumpa za nevypočítateľnú osobnosť, za "sériového klamára", ktorý založil celú svoju kampaň na povzbudzovaní bigotných názorov a xenofóbie.
Redakčná rada zároveň zdôraznila, že nedospela ku konsenzu, ktorý by jej umožnil priamo vyjadriť podporu Hillary Clintonovej.
Súčasne s úvodníkom noviny zverejnili aj článok Trumpovho viceprezidentského kandidáta Mika Pencea. Ten Trumpa naopak obhajoval ako odvážneho, pevného a uvážlivého lídra, ktorý má namiesto prázdneho politického rečnenia radšej praktické skutky.
Proti Trumpovi v poslednom čase vystúpilo už viacero amerických novín, dokonca aj takých, ktoré dlhodobo podporujú Republikánsku stranu. Niektoré z nich, napríklad Houston Chronicle a Dallas Morning News, vyjadrili aj podporu Hillary Clintonovej. Cincinnati Enquirer a Arizona Republic vôbec prvýkrát vo svojej histórii podporili kandidáta Demokratickej strany. Noviny Detroit News zasa prvýkrát za 143 rokov vyslovili podporu nerepublikánskemu kandidátovi, konkrétne Garymu Johnsonovi, kandidujúcemu za Libertariánsku stranu.


Copyright © TASR 2016

TO JE TV!

TO JE TV!

30. 9. 2016

TV 213 začína

TV 213 začína
Zkušební vysílání TV 213. Reprofoto
 
Únia ligových klubov a marketingová agentúra U! Sports vstupujú v sezóne 2016/2017 do spolupráce s novou televíziou na slovenskom mediálnom trhu. Od začiatku októbra tak pribudne do televízneho programu ďalší priamy prenos z Fortuna ligy a diváci sa každý víkend budú môcť tešiť na trojzápasovú porciu slovenského ligového futbalu.
Jesenné zápasy odvysiela televízia 213 vždy v stabilnom vysielacom čase v nedeľu od 17:30 h. Televízia bude mať k dispozícii 3. voľbu TV zápasu. 213-ka zároveň podporí kluby Fortuna ligy a nové projekty Únie ligových klubov v rámci profesionálnej produkcie.
„Sme veľmi radi, že prvé kroky našej televízie budú spojené s Fortuna ligou. Tešíme sa na túto spoluprácu a veríme, že adekvátnou mierou prispejeme k ďalšej propagácii domáceho futbalu nielen pravidelnými prenosmi, ale postupne aj rôznymi projektmi na podporu Fortuna ligy,“ povedal šéfredaktor televízie 213 René Stern.
„My, ako vedenie Fortuna ligy, veľmi pozitívne vnímame skutočnosť, že slovenský ligový futbal bude opäť možné vidieť až v troch priamych prenosoch z každého víkendového kola. Od spolupráce s 213 si sľubujeme zaujímavé partnerstvo, ktoré pomôže novej televíznej spoločnosti i nám. Dôležitou súčasťou našej dohody je produkčná podpora, ktorá bude znamenať oveľa väčšie množstvo video obsahu z Fortuna ligy. Už onedlho spoločne predstavíme nový a divácky určite mimoriadne atraktívny projekt,“ dodal prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák.
„Teší nás, že sme dosiahli dohodu o vysielaní zápasov Fortuna ligy so zástupcami nového ambiciózneho projektu 213 a od októbra tak Fortuna liga nadviaže na vysielací koncept s tromi televíznymi prenosmi známy už z minulej sezóny. Spolu s naším novým partnerom sme pripravili spoluprácu aj nad rámec samotného vysielania priamych prenosov v oblasti tvorby ďalšieho video obsahu a sme radi, že ÚLK sa s takto nastavenou filozofiou spolupráce stotožňuje. Veríme, že Fortuna liga sa tak posunie o ďalší krok bližšie k fanúšikom,“ uzavrel Matej Valdner, výkonný riaditeľ agentúry U! Sports, ktorá ÚLK zastupuje v rokovaniach s marketingovými a mediálnymi partnermi.
Prvý priamy prenos z Fortuna ligy odvysiela televízia 213 v nedeľu 2. októbra o 17:30 h, pred jej kamerami sa predstaví úradujúci slovenský majster AS Trenčín v poslednom jesennom domácom zápase proti nováčikovi 1. FC .
Televízia 213 bude dostupná pre zákazníkov satelitných služieb Digi TV, Magio Sat a freeSAT.
 
Podľa medialne.sk je majiteľom spoločnosti Elements Channel, ktorá vznikla tento rok v januári, sú podľa obchodného registra bývalý motocyklový jazdec Vladimír Častka, ktorý má byť hlavným investorom, a Viola Mariner. Obaja figurujú aj v spoločnosti Elements Production.
V televízii 213 bude šéfredaktorom René Stern, ktorý do augusta pôsobil v televízii Digi Sport, kde ho nahradil Viktor Blažek.

RVR NEWS

RVR NEWS

Rada pre vysielane a retransmisiu preveruje prvých päť rádií pre povinné hranie slovenskej hudby. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová, rada začala päť správnych konaní voči rozhlasovým vysielateľom, ktorí sa mohli dopustiť porušenia zákonných povinností v súvislosti s podielom slovenských hudobných diel vo vysielaní. „V troch prípadoch ide o nedodržanie podielu nových slovenských diel, v dvoch prípadoch vysielatelia neviedli, resp. neposlali rade požadovanú štatistiku odosielaných programov,“ spresnila v tlačovej správe Jelčová. Päť začatých správnych konaní je vôbec prvými v súvislosti s kvótami na slovenskú hudbu. Keďže ide o novú povinnosť, rada vysielateľov nechce pokutovať.
Podľa RVR zo štatistík, ktoré rade poslali rozhlasoví vysielatelia za apríl, máj a jún tohto roka, vyplýva, že stanovený podiel nových slovenských hudobných diel nedodržali vo vysielaní Rádio Piešťany (Winter média, a.s.), Rádio Plus (Jolin, s.r.o.) a druhý okruh verejnoprávneho rozhlasu - Rádio Regina (Rozhlas a televízia Slovensko). Pre Rádio Regina RTVS žiadal výnimku pre povinnosť hrať zo slovenskej hudby 20 percent novinky, keďže Rádio Regina sa orientuje na hranie starších hitov či ľudovej hudby. So žiadosťou však v RVR neuspel. Ďalšie dve začaté správne konania licenčná rada vedie z dôvodu neposkytnutia štatistiky s vyhodnotením podielu slovenských hudobných diel za apríl až jún. Rade ich nedodali vysielatelia programových služieb Rádio Kiss (Rádio Kiss, s.r.o.) a Šláger Rádio (Marián Dokupil – Doko Media).
Povinnosť viesť a posielať RVR štatistiku o odvysielaných slovenských hudobných dielach majú podľa novely zákona o vysielaní a retransmisii platnej od 1. apríla všetci rozhlasoví vysielatelia. Výnimkou sú tí, ktorým RVR schválila výnimku znižujúcu povinný podiel slovenských, resp. nových slovenských hudobných diel na nulu. Monitorovanie dodržiavania povinnosti sa tak týka 35 rádií. Dodržiavanie nových povinností rada vyhodnocuje štvrťročne. Podľa predsedu RVR Miloša Mistríka rada zohľadnila, že ide o novú povinnosť, preto vysielateľov rádií rovno nepokutovala, ale vysielateľom, niektorým aj opakovane, písomne pripomenula, aby viedli a zasielali štatistiky, ako to ukladá zákon. „Dodržiavanie povinnosti sme zatiaľ vyhodnocovali len na základe zaslaných štatistík. V prípade niekoľkých vysielateľov rada za dodržanie kvóty považovala aj podiel tesne nižší ako 20 percent, keďže išlo o rozdiel iba v desatinách percenta, ktorý by v prípade konkrétneho rádia znamenal niekoľko sekúnd pesničky,“ cituje tlačová správa RVR vyjadrenie Mistríka.
V rádiách vysielajúcich na Slovensku sa má hrať viac slovenskej hudby od 1. apríla. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii. Slovenskej hudbe musia vysielatelia s licenciou, teda súkromné rádiá, vyhradiť tento rok najmenej 20 percent času vysielania hudobných diel za mesiac a od roku 2017 už 25 percent. Vysielateľ na základe zákona, teda verejnoprávny Slovenský rozhlas (RTVS) musí vyčleniť domácej hudbe najmenej 30 percent času vysielania hudobných diel za mesiac, a to vo vysielaní každej rozhlasovej programovej služby osobitne. Od budúceho roku sa to pre RTVS zvyšuje na 35 percent. Do podielu vysielania slovenských hudobných diel sa počítajú iba slovenské hudobné diela zaradené do vysielania od 6:00 do 24:00, ktoré nie sú doplnkovým vysielaním a nie sú z väčšej časti sprevádzané hovoreným slovom. Z času vysielania vyhradeného slovenskej hudbe je vysielateľ povinný vyhradiť najmenej 20 percent novým slovenským hudobným dielam. Za nové slovenské hudobné dielo zákon považuje "hudobné dielo vysielané do piatich rokov od jeho prvého uvedenia na verejnosti". Za nedodržanie povinností súvisiacich s kvótami na vysielanie slovenskej hudby zákon ukladá sankciu vo forme pokuty v rozpätí od 99 eur do 1 659 eur.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Väčšina Američanov, ktorí sa pravdepodobne zúčastnia novembrových volieb, považuje za víťazku prvej prezidentskej debaty demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v stredu zverejnila televízia NBC News.
Internetový prieskum vykonala spoločnosť SurveyMonkey ihneď po skončení pondelkovej diskusie na vzorke 7541 dospelých respondentov z celých USA. Išlo o osoby, ktoré sledovali samotný duel alebo s ním súvisiace správy médií.
Väčšina, až 52 percent účastníkov prieskumu, označila za víťazku debaty Hillary Clintonovú. Jej republikánskeho súpera považovalo za víťaza len 21 percent pravdepodobných voličov.
Približne 26 percent opýtaných vyslovilo presvedčenie, že v diskusii jednoznačne nezvíťazil ani jeden z kandidátov.
Clintonová si pritom zrejme dokázala vylepšiť imidž v radoch demokratických alebo demokratom naklonených voličov. Až 50 percent z nich uviedlo, že si na základe debaty mienku o demokratickej kandidátke zlepšili.
Naopak Donald Trump až tak u republikánskych alebo republikánom naklonených voličov nezabodoval. Po vzhliadnutí debaty si na neho vylepšilo názor 26 percent voličov z tejto skupiny, zatiaľ čo u 68 percent žiaden pozitívny posun nenastal.
Prezidentská debata pritiahla v pondelok večer rekordných 84 miliónov amerických televíznych divákov. Išlo o prvú z troch naplánovaných diskusií Clintonovej a Trumpa pred prezidentskými voľbami 8. novembra. Ďalšie dva duely sa majú konať 9. a 19. októbra.

Copyright © TASR 2016

Francúzsky prezident Francois Hollande včera v mestečku Dammartin-en-Goele, severne od Paríža, otvoril zrekonštruovanú budovu tlačiarne, v ktorej sa v januári 2015 ukryli páchatelia streľby v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo. Informoval o tom spravodajský portál RTL.
Išlo o prvý zo série islamistických útokov, ktoré Francúzsko postihli a vyžiadali si vyše 200 obetí na životoch.
Na znovuotvorenie tlačiarne jej majiteľ Michel Catalano pozval aj prezidenta Hollanda, ktorý vo svojom dnešnom prejave vysvetlil, že do Dammartin-en-Goele prišiel, aby ukázal "symbol, čoho je ľudská vôľa schopná".
V súvislosti s trvajúcou hrozbou teroristických útokov Hollande vyhlásil, že sa "treba postaviť tým, ktorí nás ohrozujú". "Treba byť silnejší," zdôraznil.
Michel Catalano sa Hollandovi poďakoval za podporu, ktorej sa mu dostalo po dramatických udalostiach, i v súvislosti s rekonštrukciou budovy, kde po skúsenostiach z vlaňajška dal vybudovať bezpečnostné schodisko i únikový východ.
Vysvetlil, že svoju tlačiareň síce dočasne presťahoval, ale do Dammartinu sa vrátil, lebo, ako formuloval, "tu som padol na kolená i vstal, a tu sa znova naučím chodiť". Hostí slávnostného aktu Catalano pobavil, keď citoval reggae speváka Boba Marleyho, že "niekedy človek nemá na výber, len byť silný".
Následne Hollande odovzdal Catalanovi a jeho zamestnancovi Lilianovi Leperovi insígnie rytierov Čestnej légie. Lepere sa počas vlaňajšej drámy skrýval v kuchynke tlačiarne a pomocou SMS správ zo svojho mobilu dával elitným policajným jednotkám presné informácie o teroristoch, čím im ich zásah zjednodušil.
Spomínanými teroristami boli bratia Cherif a Said Kouachiovci, ktorí 7. januára 2015 v parížskej redakcii týždenníka Charlie Hebdo zastrelili 12 ľudí. Po dvoch dňoch na úteku sa skryli do budovy tlačiarne v obci Dammartin-en-Goele v Pikardii, kde ich polícia obkľúčila a neskôr pri zásahu svojich elitných jednotiek zastrelila. Budova bola počas policajnej operácie poškodená a vyžiadala si rozsiahlu rekonštrukciu a úpravy.
K rovnakej bunke ako Kouachiovci - napojenej na jemenskú odnož al-Káidy - patril aj Amedy Coulibaly, ktorý 8. januára na parížskom predmestí Montrouge smrteľne zranil neozbrojenú policajtku a o deň neskôr obsadil kóšer samoobsluhu vo Vincennes na okraji Paríža, kde zastrelil štyroch ľudí a ďalších zadržiaval ako rukojemníkov, pričom ich prepustenie podmieňoval oslobodením bratov Kouachiovcov. Pri zásahu elitných jednotiek ho polícia zastrelila.
Útoky z januára 2015 so 17 obeťami boli v Paríži najkrvavejšie od októbra 1961, keď sa tam odohral masaker alžírskych demonštrantov. Svojou bilanciou však januárové atentáty prekonala séria teroristických útokov z novembra 2015, ktorá si vyžiadala 130 obetí na životoch. Celkovo si útoky, ktoré Francúzsko zažilo od začiatku roku 2015, vyžiadali životy vyše 200 osôb.

V októbrovom čísle magazínu Playboy, ktorý je povestný fotografiami sporo odetých žien, sa prvýkrát objavia snímky mladej moslimky so šatkou na hlave. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.
"Modelkou" bola 22-ročná americká novinárka líbyjského pôvodu Noor Tagouriová, ktorej fotografie ilustrujú článok s názvom Renegáti. Článok hovorí o mužoch a ženách, ktorí riskujú všetko - niekedy aj vlastný život -, aby robili to, čo majú radi, a prekračujú pritom mnohé pravidlá.
Tagouriová na snímkach pózuje oblečená v čiernych džínsoch, koženej motorkárskej bunde a s hidžábom kaki farby na hlave. Obuté má biele tenisky. Sedí na drevenej koze na pílenie dreva pred múrom premaľovaným ako americká vlajka, na ktorej sú stopy po strelách, náznak obrázku holubice mieru a známy symbol pacifistického hnutia.
V sprievodnom interview Tagouriová hovorí o problémoch, ktoré zažíva ako mladá moslimka v USA, ale aj o svojom cieli stať sa prvou moderátorkou v hidžábe v niektorej v amerických komerčných televízií.
Fotografie zahalenej Noor v pánskom magazíne Playboy vyvolali protichodné reakcie: kým časť ľudí (medzi nimi aj 100.000 Nooriných followerov) ich označila za pokrok, iní mladú ženu ostro kritizujú.
"Playboy je synonymom pornografie," napísal internetový magazín The Muslim Vibe, pričom argumentuje, že časopis založený Hughom Hefnerom už desiatky rokov robí zo žien objekty pohlavnej túžby, mení ich na tovar a zdôrazňuje ich sexualitu.
"To, že zmiernili svoj imidž (rozhodnutím nezverejňovať akty), neznamená, že by sme s nimi mali začať spolupracovať," uvádza moslimský magazín.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

29. 9. 2016

Mužstvo Niké víťazom futbalového turnaja KŠR

Mužstvo Niké víťazom futbalového turnaja KŠR

Pri príležitosti Svetového dňa športovej žurnalistiky sa vo štvrtok v areáli na bratislavských Pasienkoch uskutočnil pod patronátom výboru Klubu športových redaktorov (KŠR) futbalový turnaj redakcií. V konkurencii šiestich zúčastnených tímov si na umelej trávnatej ploche najlepšie počínalo mužstvo Niké, ktorého hráči zdolali vo finále Klub športových redaktorov tesne 1:0. Na tretej priečke skončil denník Plus jeden deň víťazstvom nad obhajcom prvenstva - denníkom SME 2:1. Piatu priečku obsadili spoločne internetová televízia Huste.tv a denník Pravda.

V dvoch trojčlenných základných skupinách sa hralo systémom každý s každým na 2x15 minút, každé mužstvo malo brankára a päť hráčov v poli. Všetci aktívni účastníci podujatia dostali tradičný darček - spomienkové tričko.

Účastníci (6):
I. skupina: Pravda, SME, Niké
II. skupina: Plus jeden deň, Huste.tv, Klub športových redaktorov (KŠR)

Súhrn výsledkov (hralo sa 2x15 minút, v skupinách každý s každým, nasledovali duely o umiestnenie: víťazi skupín hrali finále, druhé tímy o konečnú 3. priečku):

I. skupina:
Pravda - SME 1:7 (0:3)
SME - Niké 2:3 (1:0)
Pravda - Niké 0:3 (0:1)

Tabuľka I. skupiny:
1. Niké 2 2 0 0 6:2 6
2. SME 2 1 0 1 9:4 3
3. Pravda 2 0 0 2 1:10 0

II. skupina:
Plus jeden deň - Huste.tv 1:2 (1:0)
Huste.tv - KŠR 2:5 (1:3)
Plus jeden deň - KŠR 3:2 (1:1)

Tabuľka II. skupiny:
1. KŠR 2 1 0 1 7:5 3
2. Plus jeden deň 2 1 0 1 4:4 3
3. Huste.tv 2 1 0 1 4:6 3

Duely o konečné umiestnenie:
Zápas o 3. miesto: Plus jeden deň - SME 2:1 (1:1)
Finále: Niké - KŠR 1:0 (0:0)

Konečné poradie: 1. Niké, 2. KŠR, 3. Plus jeden deň, 4. SME, 5. Huste.tv a Pravda


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americká spoločnosť Netflix zverejnila prvý oficiálny trailer historického seriálu The Crown. Ten bude zobrazovať posledné roky britskej kráľovnej Alžbety II. ako princeznej a jej prvé roky na tróne, vrátane svadby s princom Filipom či jej vzťah k britskému premiérovi Winstonovi Churchillovi. V úlohe Alžbety II. sa predstaví herečka Claire Foy, princa Filipa stvárnil Matt Smith a premiéra Churchilla John Lithgow.
V ukážke môžu diváci a diváčky vidieť napríklad Filipov zápas s postavením jeho manželky. Keď Alžbetu požiada, aby sa jej nemusel klaňať, tá mu odmietne udeliť výnimku. „Si moja žena alebo moja kráľovná?“ pýta sa Filip. „Jedno aj druhé a silný muž by mal vedieť pokľaknúť pred oboma,“ odpovedá Alžbeta. Trailer tiež ukazuje zábery anglického vidieka či palácových exteriérov. Diváci majú možnosť vidieť princeznú Margarétu, kráľa Juraja VI., Winstona Churchilla a tiež mladú kráľovnú.
Hlavným tvorcom projektu je Peter Morgan, ktorý má na konte nomináciu na Oscara za scenár filmu Kráľovná (2006). Je tiež autorom divadelnej hry The Audience (2013), kde sa v úlohe kráľovnej Alžbety II. predstavila anglická herečka Helen Mirren. Hra zobrazovala stretnutia kráľovnej s rôznymi premiérmi počas jej vlády a Morganovi slúžila ako inšpirácia k vytvoreniu seriálu. Režisérom je Stephen Daldry, ktorý stál napríklad za filmami Hodiny (2002) či Billy Elliot (2000). Produkciu si vzal na starosť Andy Harries. Internetovú premiéru seriálu naplánovala spoločnosť Netflix na 4. novembra.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vrchný krajinský súd v nemeckom Frankfurte nad Mohanom nariadil Claudii Dinkel, bývalej partnerke kedysi populárnej osobnosti nemeckej televíznej scény, švajčiarskeho moderátora a meteorológa Jörga Kachelmanna (58), vyplatiť odškodné vo výške viac ako 7000 eur plus úroky.
Odvolací súd totiž na rozdiel od prvostupňového Krajinského súdu vo Frankfurte nad Mohanom dospel k záveru, že spomínaná žena zámerne a v rozpore s realitou obvinila meteorológa zo znásilnenia.
Kachelmann požadoval od novinárky, ktorá svojho času zavinila jeho zadržanie a postavenie pred súd nielen tvrdeniami o znásilnení, ale aj ublížení na zdraví, úhradu 13.000 eur, ktoré minul na vypracovanie odborných posudkov. Práve tie potreboval, aby sa v procese ubránil žalobe.
Informovali o tom dnes nemecké elektronické médiá a internetové servery.
Krajinský súd v Mannheime oslobodil obžalovaného ešte v máji 2011.
V občianskom konaní musel moderátor preukázať, že jeho milenka ho vo februári 2010 obvinila krivo a že si zranenia spôsobila sama. Kachelmanna v marci 2010 po návrate zo ZOH v kanadskom Vancouveri zadržali na frankfurtskom letisku a uvalili na neho vyšetrovaciu väzbu. Jeho obhajcovia sa až do 29. júla 2010 neúspešne pokúšali dosiahnuť jeho prepustenie na slobodu. Moderátor však po celý čas popieral, že by bol svoju bývalú priateľku, rozhlasovú moderátorku, ktorá na neho podala trestné oznámenie, ohrozoval nožom a znásilnil. Jörg Kachelmann si svoje uznávané vedomosti z odboru meteorológie osvojil ako samouk a ich originálnou prezentáciou na televíznej obrazovke si podmanil mnoho televíznych divákov. Popri predpovedi počasia moderoval aj viacero zábavných a diskusných programov vrátane vlastnej talkshow. Predmetná aféra mu však na dlhší čas zmenila život, a to aj v súvislosti s pôsobením na obrazovkách.

Copyright © TASR 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Najlepším školským časopisom základných škôl v rámci Prešovského a Košického kraja sa stal časopis Strapček zo Základnej školy s materskou školou v Novej Ľubovni v okrese Stará Ľubovňa. Víťaza vyhlásili dnes v Podtatranskej knižnici v Poprade v rámci druhého ročníka súťaže Podtatranský školák. Z oboch krajov sa do súťaže zapojilo 29 školských časopisov.
      "V porovnaní s prvým ročníkom prihlásených časopisov pribudlo, je ich o päť viac," uviedla Anna Ottová z Podtatranskej knižnice v Poprade. Ako uviedla jedna z porotkýň súťaže, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková, úroveň časopisov sa v porovnaní s úvodným ročníkom zlepšila. "Posun v kvalite prihlásených časopisov je naozaj viditeľný. Študenti pracovali predovšetkým s fotografiami, ktorých sa v nich nachádza viac. Viaceré časopisy išli aj do plnofarebnej úpravy. To, čo sme im vyčítali minulý rok, vylepšili," zhodnotila Fitzeková.
      Prihlásené časopisy by sa podľa jej slov dali rozdeliť do troch kategórií. "Sú také, ktoré sú najlepšie a bude ťažké ich dostihnúť. V druhej kategórii sa nachádza najviac časopisov, ktoré sa snažia dostihnúť prvú skupinu. V poslednej kategórii sú výtvory škôl, ktoré s ich vydávaním ešte len začínajú a musia na sebe ešte veľa pracovať," povedala Fitzeková s tým, že ich kvalita nezávisí od toho, či ide o mestskú alebo obecnú školu. "Máme časopisy z veľkých miest, ktoré nie sú dobré a musia na sebe zapracovať, a naopak, máme časopisy aj z malých lokalít a tie sú skutočne dobré," uviedla. Podľa jej ďalších slov by na tvorbe školských časopisoch mali viac pracovať samotní žiaci.
      Porota hodnotila šesť kategórií, a to štylistiku, náročnosť, grafiku, fotografie, titulnú stranu a kreativitu. Víťazom sa tento rok stal časopis Strapček z Novej Ľubovne. Na druhom mieste v súťaži skončil časopis Ratolesť z Košíc, tretie miesto porota udelila časopisu Komeňáčik zo Svitu. "Mimoriadnu cenu za najlepšiu titulnú stranu dostal časopis Amosáčik zo Základnej školy na Komenského ulici v Bardejove a skokanom roka sa stal časopis Školník zo Základnej školy J. M. Petzvala zo Spišskej Belej," uzavrela Ottová.

Copyright © TASR 2016

28. 9. 2016

Najlepšie platení komici

Najlepšie platení komici

Amy Schumer sa stala historicky prvou ženou, ktorá sa dostala do rebríčka najlepšie platených komikov podľa magazínu Forbes. Tridsaťpäťročná rodáčka z New Yorku si od júna 2015 do júna 2016 pripísala na konto 17 miliónov dolárov (v prepočte približne 15,15 milióna eur), čo jej zabezpečilo štvrtú priečku. Jej zárobky pochádzajú napríklad z komediálnej show Inside Amy Schumer, turné s Azizom Ansarim, účinkovania v snímke Vykoľajená (2015), zálohy za autobiografiu The Girl with the Lower Back Tattoo (2016) či reklám.
Na prvej priečke je Kevin Hart s 87,5 miliónmi dolárov (77,99 milióna eur), ktorému sa tak ako prvému podarilo zosadiť z vrcholu Jerryho Seinfelda. Tomu momentálne patrí so zárobkami 43,5 milióna dolárov (38,77 milióna eur) druhé miesto. Tretí je Terry Fator s 21 miliónmi dolárov (18,72 milióna eur) a prvú päťku uzatvára Jeff Dunham s 13,5 miliónmi dolárov (12,03 milióna eur). Jedinými Neameričanmi v rebríčku sú Kanaďan Russell Peters na deviatom mieste a Angličan John Bishop na desiatom.


Rebríček najlepšie zarábajúcich komikov podľa magazínu Forbes:
1. Kevin Hart - 87,5 milióna dolárov
2. Jerry Seinfeld - 43,5 milióna dolárov
3. Terry Fator - 21 miliónov dolárov
4. Amy Schumer - 17 miliónov dolárov
5. Jeff Dunham - 13,5 milióna dolárov
6. Dave Chappelle - 13 miliónov dolárov
7. Jim Gaffigan - 12,5 milióna dolárov
8. Gabriel Iglesias - 9,5 milióna dolárov
9. Russell Peters - 9 miliónov dolárov
10. John Bishop - 7 miliónov dolárov

Informácie pochádzajú z webstránky www.forbes.com.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Deň po prvej televíznej debate sú obaja kandidáti na prezidenta so svojím výkonom spokojní. Obaja si myslia, že vyhrali a toho druhého skritizovali.
Donald Trump prišiel medzi novinárov hneď včera večer po skončení televízneho súboja. Povedal, že debata bola výborná a lepšia než očakával. Dnes ráno sa pred kamery postavil znovu. V štúdiu televízie Fox News povedal, že to bol zaujímavý večer a “veľké, veľké vedenie“ z jeho strany. Na svojom twitterovom profile zverejnil viacero prieskumov, podľa ktorých vyhral v debate on.
Republikánsky kandidát na prezidenta ďalej uviedol, že mal možnosť porozprávať o dôležitých veciach, a že je spokojný s argumentmi, ktoré vyslovil na témy imigrácie, obchodu a zamestnanosti. Trval tiež na tom, že súperka sa mu nedostala pod kožu, ani ho nevyviedla z rovnováhy: “Nie, vôbec nie. Ja som to tak nevidel,” povedal pre Fox News.
Ísť viac pod kožu sa teraz chystá on. Chce zaútočiť silnejšie a pohrozil aj tým, že sa pozrie na nevernosti Clintonovej manžela, bývalého prezidenta Billa. V pláne to vraj mal už včera, ale nespravil to, lebo v hľadisku bola ich dcéra Chelsea. „Naozaj som poľavil. Nechcel som zraniť nikoho city,“ dodal.
Pre televíziu Fox News sa posťažoval aj na pokazený mikrofón a na to, že moderátor sa Clintonovej nespýtal veľa dôležitých otázok, ako napríklad Benghází či nadácia.
Demokratickú kandidátku oznámkoval C+. Odmietol však oznámkovať seba: “Viem, že som bol lepší než Hillary.”
Hillary Clintonová sa k debate vyjadrila dnes počas letu na predvolebný míting. Povedala, že mala “skvelý, skvelý čas.” V hodnotení svojho súpera bola zdržanlivá. Podľa nej je dôležité poukázať na temperament, telesnú kondíciu a kvalifikáciu potrebnú na vykonávanie “najdôležitejšej, najťažšej práce na svete“. “Myslím si, že včera ľudia videli medzi nami jasné rozdiely,” dodala.
Reagovala aj na plány Donalda Trumpa pritvrdiť a zamiešať sa do afér jej manžela so ženami. “Môže si robiť kampaň, ako len chce. Ja budem pokračovať v rozprávaní o tom, čo chcem urobiť pre americký ľud... Myslím si, že keď sa niekto vyhovára na mikrofón, tak nemá dobrý večer.“
Televíznu debatu krátko spomenula aj na začiatku predvolebného mítingu: „Videli ste včera tú debatu? Oh, áno. Jedna je za nami, dve máme ešte pred sebou.“
Obaja kandidáti sú dnes na predvolebných mítingoch. Clintonová v Severnej Karolíne, Trump na Floride.

Prvá prezidentská debata medzi demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou a jej republikánskym súperom Donaldom Trumpom pritiahla v pondelok večer 84 miliónov amerických televíznych divákov - to je pri udalosti tohto druhu rekord a navyše, takéto počty ľudí pred televíznymi obrazovkami sú v ére digitálneho streamovania a sociálnych médií zriedkavé. Napísala to dnes agentúra Reuters.
Počet televíznych divákov pondelňajšej prezidentskej debaty prekonal rekord 80,6 milióna z roku 1980, ktorý dosiahla prezidentská diskusia Jimmyho Cartera s Ronaldom Reaganom, keď mali diváci na výber oveľa menej možností zábavy. Sledovanosť diskusie v televízii však v pondelok nedosiahla 100 miliónov divákov, ako predpovedali niektorí analytici.
Údaj odhadovanej sledovanosti od spoločnosti na prieskum trhu Nielsen zahŕňa aj ľudí, ktorí debatu dvoch prezidentských kandidátov pozerali na 13 amerických káblových a iných televíznych staniciach, ako aj v americkej verejnoprávnej televízii PBS.
Údaj o sledovanosti v televízii nezahŕňa milióny ľudí, ktorí si diskusiu pozreli na internete prostredníctvom Twitteru, Facebooku a ďalších sociálnych médií a ani veľké skupiny ľudí v baroch či reštauráciách.
Web YouTube americkej holdingovej spoločnosti Alphabet Inc. hlásil takmer dva milióny divákov, ktorí sledovali naživo debatu na tejto platforme.
Každoročné finále ligy amerického futbalu, čiže Super Bowl, pritiahne vyše 100 miliónov divákov, vďaka čomu je najväčšou televíznou udalosťou v USA.
Pondelková debata bola prvou z troch naplánovaných diskusií Clintonovej a Trumpa pred prezidentskými voľbami 8. novembra. Ďalšie dve debaty sa majú konať 9. a 19. októbra.

Copyright © TASR 2016

Americká režisérka Ryan Case prezradila, že v dnešnej epizóde seriálu Moderná rodina (2009) sa predstaví osemročný transrodový herec Jackson Millarker. Tridsaťšesťročná Case o tom informovala prostredníctvom služby Instagram, kde tiež zverejnila fotografiu s hercom. "Toto je Jackson Millarker. Má osem rokov a je z Atlanty a je úžasný transrodový herec. Tento týždeň sa v jednej z epizód seriálu Moderná rodina predstaví ako Tom, priateľ Lily. Je to ďalší dôvod, prečo som rada súčasťou tejto show," napísala režisérka.
Epizódu s názvom A Stereotypical Day uvedie dnes večer americká televízia ABC. Ide už o ôsmu sezónu úspešného projektu, ktorý vytvorili Christopher Lloyd a Steven Levitan. Herecké obsadenie tvoria aj Aubrey Anderson-Emmons, Julie Bowen, Ty Burrell, Jesse Tyler Ferguson, Sarah Hyland, Ed O'Neill alebo Jeremy Maguire. Seriál si dosiaľ na konto pripísal 22 cien Primetime Emmy a v roku 2012 získal aj Zlatý glóbus pre najlepší muzikálový alebo komediálny seriál.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


JOJ NEWS

JOJ NEWS
Prvé zábery z nakrúcania seriálu Za sklom 1

Televízia JOJ v stredu večer odštartuje seriál Za Sklom režiséra Petra Bebjaka. V hlavných úlohách sa v novinke predstavia Ján Koleník a Tomáš Maštalír. Okrem nich sa diváci môžu tešiť i na Kamilu Magálovú, Milana Ondríka, Jiřího Bartošku, Juraja Loja, Rebeku Polákovú a ďalších.
Novinka rozpovie príbeh dvoch policajtov, Maxa a Nora, ktorí sľúbia vdove po brutálne zavraždenom kolegovi, že nájdu a usvedčia jeho vrahov. Hlavná dejová línia postupne povedie k odhaľovaniu pozadia organizovaného zločinu, siahajúceho od drog cez pašovanie utečencov až k únosom a vraždám. Vyšetrovanie, na ktorého začiatku je dôvera, postaví napokon dvoch kolegov na opačné strany zákona. „Pravdu nahradí strach, zákon vystrieda sila a spravodlivosť je kúpená. Nie je jasné, kto stojí na strane zákona a kto nakoniec zradí. Chobotnica má príliš veľa chápadiel a mozaika sa bude skladať pomaly a postupne,“ približuje TV JOJ v anotácii k seriálu.
Nový formát plánuje televízia vysielať každú stredu o 20:35.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemecký úrad na ochranu dát prikázal spoločnosti Facebook vymazať údaje ako napríklad telefónne čísla, ktoré získala od svojej dcérskej firmy WhatsApp. Spoločnosť Facebook kúpila firmu WhatsApp prevádzkujúcu aplikáciu na bezplatné zasielanie správ prostredníctvom mobilných telefónov, pred dvoma rokmi. Tohto roku v lete Facebook oznámil, že WhatsApp začne zdieľať telefónne čísla svojich užívateľov s jeho sociálnou sieťou v rámci programu synchronizácie podnikania.
Nemecký úrad na ochranu dát v Hamburgu však v utorok rozhodol, že Facebook "ani nezískal súhlas od užívateľov aplikácie WhatsApp, ani neexistuje legálny základ pre prijatie týchto údajov." Facebook na žiadosť, aby sa k rozhodnutiu vyjadril, bezprostredne nereagoval. Americká spoločnosť Facebook v Nemecku opakovane čelí problémom, keďže v krajine platia prísne zákony v oblasti ochrany osobných údajov a duševného vlastníctva.

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump dnes vysvetľoval, že to bol "skutočný problém", keď Miss Universe z roku 1996 výrazne pribrala po tom, čo túto súťaž krásy - vtedy v jeho vlastníctve - vyhrala.
Trump tak reagoval na narážku svojej demokratickej súperky Hillary Clintonovej v prvej prezidentskej debate. Clintonovej poznámka sa týkala tvrdenia Alicie Machadovej, že Trump ju nazval "Miss Prasiatko", keď pribrala. Informovala o tom agentúra AP.
Počas televíznej debaty v pondelok večer Trump opakovane vyzýval Clintonovú, aby povedala, kde tieto tvrdenia počula.
Trump však včera v rannom programe "Fox and Friends" na televíznej stanici Fox News vyhlásil, že Machadová bola "najhoršia (miss), akú sme kedy mali". Prirovnal ju tak k ostatným víťazkám súťaže krásy Miss Universe.
Trump uviedol: "Pribrala obrovské množstvo kíl. Bol to skutočný problém. Mali sme skutočný problém."

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



27. 9. 2016

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
 

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) opäť ukladala vysielateľom sankcie. Buď finančné alebo upozornila na porušenie zákona.
Pokuty v celkovej výške 31.000 eur dostal vysielateľ televízie JOJ. Prvú, a to za 30.000 eur získal za to, že medzi viacerými televíznymi programami zreteľne neoddelil reklamu od iných programov, stať sa tak malo začiatkom tohto februára. Rada tiež poukázala, že odvysielal reklamné a televízne šoty vo večerných hodinách v dlhšom rozsahu, ako je povolené zákonom. Druhú, za 1000 eur dostal vysielateľ televízie JOJ za to, že program Star Wars Rebeli videli diváci s českým dabingom.
Na porušenie zákona upozornila RVR vysielateľa televízie Markíza a Rádia Anténa Rock. V prvom prípade malo začiatkom tohto roka dôjsť k porušeniu zásad objektívnosti a nestrannosti tým, že vo večerných Televíznych novinách neoddelil redaktor názory a komentáre od informácií spravodajského charakteru. V druhom prípade odvysielalo rádio v marci do éteru skladu s vulgárnosťami v čase okolo obeda.
TASR o tom informovala Lucia Jelčová z Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Copyright © TASR 2016

Zomrel Herschell Gordon Lewis

Zomrel Herschell Gordon Lewis

Americký hororový režisér Herschell Gordon Lewis, známy ako Krstný otec gore filmov, zomrel v pondelok vo veku 87 rokov. Priekopník žánru splatter film skonal v spánku vo svojom dome na Floride, uviedol jeho hovorca James Saito. V splatter či gore filmoch ide o explicitné zobrazenie násilia, vážnych fyzických zranení, krvi, kostí či vnútorných orgánov. Vo filmoch dochádza k častému mrzačeniu ľudského tela.
Lewis pracoval v reklame a väčšinu projektov si financoval sám. Jeho nízkorozpočtové filmy bez zábran zobrazovali krv, násilie a nahotu. Medzi tvorcov, ktorí sa inšpirovali Lewisovou prácou, patria napríklad John Waters, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino či James Gunn. Ten vyjadril sústrasť prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter a vyhlásil, že Lewis zmenil film samotný.
Herschell Gordon Lewis nakrútil svoj prvý film Living Venus (1960) spoločne s producentom Davidom F. Friedmanom. V roku 1963 uviedli snímku Krvavá hostina, ktorú považujú za prvý gore film na svete. Dvojica spolu ďalej vytvorila filmy Two Thousand Maniacs! (1964) a Color Me Blood Red (1965). V polovici 60. rokov sa tvorcovia rozišli a Lewis pokračoval vo filmovej kariére sám. Na konte má snímky ako Something Weird (1967), The Gruesome Twosome (1967), The Wizard of Gore (1970), Black Love (1971) či The Gore Gore Girls (1972).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS Hillary Clinton vs. Donald Trump

MEDIA NEWS
Hillary Clinton vs. Donald Trump

Hillary Clintonová Donalda Trumpa neustále "pichala" a podarilo sa jej ho i vyprovokovať - nie však až natoľko, ako možno dúfala. Zhodli sa na tom hlavné americké médiá pri hodnotení prvej televíznej predvolebnej debaty kandidátov na prezidenta.
Demokratická kandidátka bola v pondelok večer agresívnejšia než v predvolebných debatách v minulosti. Za zbraň si vybrala ihlu a Donalda Trumpa neustále pichala do jeho tenkej kože: takto zhodnotil Clintonovú denník New York Times. Začala obvinením, že ako podnikateľ mal ľahkú štartovaciu dráhu, keďže od svojho otca dostal 14 miliónov dolárov. Trump je na útoky na rodinu citlivý.
Hoci Clintonová útočila viac, než je pre ňu obvyklé, udržala si decentnosť. Stále sa usmievala. Trump vzdychal a menil výraz tváre.
Donald Trump ukázal dve tváre. Na začiatku bol pokojný, zdvorilý a vtipný. Nepoužil prezývku Clintonovej z kampane - skorumpovaná Hillary -, ale počas celej debaty ju oslovoval ministerka Clintonová. Keď toto oslovenie použil po prvý raz, opýtal sa jej, či s tým súhlasí: "Je to v poriadku?... Dobre. Chcem, aby ste sa cítila veľmi šťastná. Je to pre mňa veľmi dôležité."
"V prvých 20-30 minútach dominoval Trump. Bol výborný," uviedla televízia CNN. Jeho odpovede boli zamerané na témy, ktoré poháňali jeho kandidatúru. Clintonovú dostal do úzkych a vohnal ju do útočnej pozície, keď ju kritizoval za zmenu postoja k medzinárodnému obchodu.
Jeho spôsoby sa však po prvej polhodine zmenili na agresívnejšie a horkejšie. Snažil sa vykresliť Clintonovú ako washingtonský prežitok a ochrancu status quo. Začal prekrikovať Clintonovej odpovede, vykrikoval "to nie je pravda", zvyšoval hlas a prerušoval aj moderátora.
Podľa komentátorov zbytočne veľa reagoval na jej útoky namiesto vysvetľovania svojich plánov americkým občanom. Nebol schopný odolať útočeniu, aj keď bolo zrejmé, že to vyvolá spätnú paľbu.
"Trump sa na debatu dostatočne nepripravil. Bojoval s otázkami, o ktorých musel vedieť, že prídu," myslia si New York Times. Washington Post zase napísal, že Trump často ukázal netrpezlivosť a politickú neskúsenosť.
"Clintonová štuchala, strkala a citovala Trumpove vlastné slová, pichajúc do jeho slávne tenkej kože. Trump zhltol návnadu...," uviedla CNN.
Trump nechal veľa potenciálnych útokov na Clintonovú nevyužitých. Len málo spomenul jej škandál s e-mailmi, Benghází či jej nadáciu. Nespytoval jej úprimnosť ani dôveryhodnosť, čo doteraz robieval veľmi často. "Nechal tiež tak jej obvinenie, že neplatí dane... A urobil len málo na vyvrátenie jej obvinení z rasizmu," všimol si Washington Post.
Clintonová bola - podľa očakávaní - veľmi dobre pripravená, používala veľa faktov a čísiel nielen na podporu svojich tvrdení, ale aj na zdiskreditovanie Trumpa, ktorý podľa nej používa nepravdivé tvrdenia. "A pri svojej najväčšej slabosti, e-mailoch, vykorčuľovala. Vyslovila ospravedlnenie a debata sa pohla ďalej bez väčšieho otrasenia," uviedli New York Times.
Médiá však zdôrazňujú, že hoci sa Trump nechal vyprovokovať, bol umiernenejší než pri mnohých predošlých vystúpeniach. Clintonová zrejme dúfala, že Trump úplne vybuchne a ona tak bude môcť dokázať, že jej diskusný súper nemá povahu byť prezidentom.
Hoci Clintonová podľa médií, komentátorov aj prieskumov verejnej mienky debatu vyhrala, zďaleka nebola bezchybná. Podľa New York Timesov sa občas javila ako veľmi nacvičená a robotická. "Jej odpoveď na otázku o rasovom rozdelení krajiny bola priveľmi z hlavy, málo zo srdca," hodnotí denník.
Obaja kandidáti predviedli výkon, ktorý pravdepodobne poteší a dodá energiu ich priaznivcom. Menej isté však je, ako debata zmení vnímania nerozhodnutých voličov.

Republikánsky kandidát Donald Trump sa v prvej prezidentskej debate v pondelok večer snažil vinu za ekonomické a národnobezpečnostné problémy Spojených štátov zvaliť na demokratickú súperku Hillary Clintonovú. Navyše, túto bývalú senátorku a exministerku zahraničných vecí znevážil ako "typickú političku" neschopnú priniesť zmenu, po ktorej mnoho Američanov tak túži. Po televíznej diskusii to dnes v analýze napísala tlačová agentúra AP.
Trump sa však počas väčšiny 90-minútovej debaty nachádzal v obrannej pozícii a pôsobil neisto. Clintonová bola dôkladne pripravená a ukázalo sa to nielen v detailných odpovediach na otázky o jej vlastných politických návrhoch, ale takisto v ostrej kritike Trumpových podnikateľských záležitostí, jeho predchádzajúcich výrokov o ženách a jeho nepravdivých tvrdení, že prezident Barack Obama sa možno nenarodil v USA, napísala AP.
Demokratická nominantka na prezidenta tvrdo skritizovala Trumpa aj za neochotu zverejniť daňové priznania, čím porušuje desaťročia trvajúcu tradíciu prezidentských kampaní. Clintonová vyhlásila: "Niečo skrýva."
Trump zareagoval, že nemôže zverejniť daňové priznania, lebo ešte prebieha audit - hoci daňoví experti tvrdia, že audit nie je vôbec prekážkou pri zverejňovaní takýchto informácií. Keď Clintonová spomenula, že Trump to odmieta urobiť, lebo možno nezaplatil federálne dane, prerušil ju vyhlásením "Takže som múdry".
Kandidáti sa zúčastnili na debate v čase, keď je ich zápas o to, aby sa stali 45. prezidentom USA, neobyčajne tesný. Obaja súperi mali v diskusii chvíle, ktoré určite povzbudili jadro ich voličov, ale nie je isté, či táto udalosť nejako dramaticky zmení priebeh boja o Biely dom, uviedla agentúra AP.
Debata bola od začiatku konfrontačná, pričom Trump sa často snažil Clintonovú prerušiť a rozprával do jej odpovedí. Clintonová bola rozvážnejšia a zdržanlivejšia, často sa pri odpovediach usmievala, dobre si uvedomujúc televízne kamery, ktoré zachytávali jej reakciu.
Clintonová využila príležitosť, aby voličom pripomenula Trumpove sporné výroky o ženách - pričom práve voličky budú rozhodujúce pre výsledok amerických prezidentských volieb 8. novembra.
"Toto je muž, ktorý nazval ženy prasatami, flákačkami a psami," uviedla demokratka, ktorú citovala AP.


Z prvého televízneho duelu hlavných súperov pre voľby prezidenta USA vyšla víťazne kandidátka Demokratickej strany Hillary Clintonová. Vyplýva to z prieskumu spravodajskej televízie CNN, vykonaného u divákov bezprostredne po skončení televíznej diskusie.
Výskum ukázal, že 62 percent opýtaných sa domnieva, že Clintonová bola lepšia než republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý bol presvedčivejší podľa 27 percent opýtaných.
Moderátor CNN, ktorý o výsledkoch prieskumu informoval, súčasne poznamenal, že skúmaná skupina pozostávala zo 41 percent z prívržencov Demokratickej strany a 26 percent spomedzi respondentov sa hlási k republikánom
Politológovia a analytici sa vo svojich prvých komentároch prikláňajú skôr k tomu, že prvý duel Clintonovej s Trumpom sa skončil remízou, alebo prisudzujú prvenstvo Clintonovej.
Do prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 8. novembra, sú naplánované ešte dva televízne duely oboch kandidátov. Najbližšie sa stretnú 9. októbra na pôde Washingtonovej univerzity v St. Louis, potom 19. októbra.
Budúci utorok absolvujú podobný duel kandidáti na viceprezidenta - demokrat Tim Kaine a republikán Mike Pence.
Prvý televízny duel amerických prezidentských kandidátov má z historického hľadiska veľký význam. Po deviatich z doteraz 11-tich kampaniach sa stalo, že víťaz prvej debaty bol skutočne zvolený za prezidenta. Obama medzi nich paradoxne nepatrí.

Copyright © TASR 2016


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Američania odrátavajú posledné hodiny do prvej televíznej debaty kandidátov na prezidenta. Politickí stratégovia veria, že to bude najsledovanejšia predvolebná debata v dejinách. Očakávajú, že sledovať ju bude 100 miliónov divákov.
Donald Trump a Hillary Clintonová sa dnes večer miestneho času po prvý raz počas kampane postavia zoči voči pred televízne kamery. Debata potrvá 90 minút a nebudú v nej ani prestávky, ani reklamy. Budú ju vysielať všetky hlavné televízne stanice a moderovať ju bude Lester Holt z televízie NBC News.
Debata bude rozdelená na tri tematické časti: smerovanie Spojených štátov, dosiahnutie prosperity a bezpečnosť krajiny.
Televízny súboj kandidátov na budúceho prezidenta si podľa odhadov minimálne zo zvedavosti pozrie toľko Američanov, koľko ich sleduje Super Bowl, finále play-off ligy amerického futbalu. Super Bowl má zatiaľ rekord 115 miliónov divákov, a to z minulého roka.
Debata prezidentských kandidátov naposledy vyvolala taký vysoký záujem v roku 1980. Jimmy Carter a Ronald Reagan vtedy pritiahli k obrazovkám 80 miliónov Američanov.

Prečo sa Američania na tohtoročnú debatu tak tešia?

Po prvé, jedným z kandidátov je Donald Trump, ktorý si nekladie servítku pred ústa a povie na rovinu, čo si myslí. Nezriedka sú jeho názory radikálne či poburujúce, a to priťahuje pozornosť. Mnohí už nazvali jeho kampaň televíznou šou.
Po druhé, Trump a Clintonová v posledných týždňoch na seba ostro útočili a ľudia sú zvedaví, čo sa stane, keď sa stretnú pred televíznymi kamerami.
Po tretie, obaja sú najneobľúbenejšími kandidátmi na prezidenta v histórii prieskumov verejnej mienky v USA.
Po štvrté, po prvý raz v dejinách Spojených štátov sa v debate predstaví žena.

Všetci sú teda zvedaví a nikto nevie, čo očakávať. Rozhlasová stanica NPR sa včera vo vysielaní pýtala: "Máme očakávať rozhodujúci moment v našich dejinách? Podklad, na základe ktorého si vyberieme? Alebo len senzačne dobrú šou?"

Ako sú kandidáti na súboj pred kamerami pripravení?

Hillary Clintonová bola cez víkend doma a pripravovala sa. Médiám členovia jej tímu prezradili, že Clintonovej dlhoročný poradca Philippe Reines sa hral na Trumpa a Clintonová tak trénovala televízny súboj proti nemu. Clintonová chce v debate poukázať na to, že Trump klame.
Trump bol v sobotu ešte na predvolebnom mítingu. Člen jeho tímu uviedol, že Trump sa síce nepripravoval tradične, ale na debatu je pripravený perfektne. Na kritiku svojej súperky vraj reagovať nebude. Chce sa sústrediť na prihovorenie sa bežným Američanom.

Hoci debata je vysoko očakávanou, politológovia pripomínajú, že v minulosti debaty výrazne neovplyvnili preferencie kandidátov. Keď sa aj čísla po debate zmenili, boli to len malé a dočasné zmeny. Neraz však debaty poznačili imidž kandidáta a hovorí sa o nich dodnes.
Napríklad v roku 1984 sa Ronald Reagan zdal byť počas debaty nesústredeným, čo ešte viac pritiahlo pozornosť k jeho vysokému veku. Mal vtedy 73 rokov. V roku 1992 sa George H.W. Bush počas debaty dlho pozeral na svoje hodinky. Kritizovali ho za to a pýtali sa, či sa ponáhľal na niečo lepšie. V roku 2000 sa stali neslávne slávnymi hlasné povzdychy Ala Gorea, ktoré vydával, keď počúval Georgea W. Busha.
Clintonová a Trump absolvujú ešte dva televízne súboje - 9. a 19. októbra.

Copyright © TASR 2016


Predstavitelia britskej televízie BBC One oznámili názvy prvých dvoch dielov pripravovanej štvrtej sezóny kriminálneho seriálu Sherlock (2010), ktorá sa dostane na televízne obrazovky v roku 2017. "Môžeme potvrdiť, že názvy prvej a druhej epizódy štvrtej sezóny Sherlocka sú The Six Thatchers a The Lying Detective," napísali na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Názov tretej epizódy ani žiadne ďalšie detaily o novej sérii neposkytli. Tvorcovia ešte v júli na festivale Comic-Con v San Diegu zverejnili jedenapolminútový teaser trailer nadchádzajúcej štvrtej sezóny, v ktorom sa okrem hlavných hrdinov ukázal aj zatiaľ neznámy zloduch v podaní Tobyho Jonesa.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Steven Moffat a Mark Gatiss, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doyla, detektíva Sherlocka Holmesa, z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Tretiu sériu vysielala televízia BBC po dvoch rokoch čakania v januári 2014. Tento rok v januári sa na obrazovky dostal špeciál s podtitulom Prízračná nevesta. Nakrúcanie dlho spomaľovala predovšetkým pracovná zaneprázdnenosť oboch predstaviteľov hlavných úloh, Benedicta Cumberbatcha (Holmes) a Martina Freemana (Watson). Seriál predvlani získal sedem cien Primetime Emmy vrátane trofejí pre Cumberbatcha a Freemana a taktiež pre Moffata v kategórii Najlepší scenár miniseriálu, televízneho filmu alebo dramatického špeciálu. Spomínaný špeciál si tento rok vyslúžil ďalšie dve Emmy, pričom ho vyhlásili aj za najlepší televízny film.

Predstavitelia British Broadcasting Corporation (BBC) dnes oznámili, že americký herec Matt LeBlanc bude naďalej sprevádzať motoristickou reláciou Top Gear. Spoločnosť sa totiž rozhodla predĺžiť zmluvu so 49-ročným rodákom z Massachusetts na ďalšie dve sezóny. "Som nadšený, že sa Matt LeBlanc vráti do Top Gearu. Je veľký talent, ktorého láska k autám je nákazlivá," vyhlásil Patrick Holland z BBC Two, ktorá obľúbený program vysiela. Podobne sa vyjadril aj riaditeľ štúdií BBC Mark Linsey. "Matt bol vďaka svojmu humoru, srdečnosti a zjavnej vášni pre autá u divákov Top Gearu počas predošlej sezóny veľmi obľúbený. Preto ma nesmierne teší, že súhlasil s návratom a ďalšou spoluprácou," doplnil.
Správa o LeBlancovom pokračovaní v show prišla po tom, ako jeho bývalý spolumoderátor Chris Evans začiatkom júla ohlásil, že z Top Gearu odchádza. Evans, ktorý nahradil na mieste hlavného moderátora Jeremyho Clarksona, tak spravil krátko po odvysielaní prvej sezóny s novým moderátorským tímom. Za jeho rozhodnutím zrejme stálo, že relácia nezískala pozitívne ohlasy verejnosti a zaznamenala klesajúcu sledovanosť.
Ako dnes uviedli tvorcovia Top Gearu, v moderátorskom tíme okrem LeBlanca naďalej zostávajú aj motoristickí novinári Chris Harris a Rory Reid. Tí budú zároveň sprevádzať aj spin-offom relácie pod názvom Extra Gear, ktorý približuje zákulisie populárneho programu. V relácii sa budú tiež naďalej objavovať nemecká pretekárka Sabine Schmitz a bývalý majiteľ jedného z tímov F1 Eddie Jordan.
Matthew Steven LeBlanc je známy predovšetkým ako Joey Tribbiani z kultového sitkomu Priatelia (1994 - 2004) a jeho voľného pokračovania Joey (2004 - 2006). Dosiaľ si vyslúžil päť nominácií na Zlatý glóbus, z ktorých jednu sa mu v roku 2012 podarilo premeniť na víťazstvo, keď ho ocenili za hlavnú úlohu v komediálnom seriáli Epizódy (2011). Získal tiež sedem nominácií na Primetime Emmy - tri za Priateľov a štyri za Epizódy. Zahral si aj vo filmoch Stratení vo vesmíre (1998), Charlieho anjeli (2000), Komando v sukniach (2001), Charlieho anjeli: Na plný plyn (2003) či Lovesick (2014).

Americký spevák a herec Jared Leto prehral súdny spor s portálom TMZ a jeho materskou spoločnosťou Warner Bros.. Štyridsaťštyriročný rodák z Louisiany ich zažaloval za údajne neoprávnené zverejnenie videa, v ktorom sa vyjadruje v nahrávacom štúdiu ku skladbám z albumu 1989 (2014) speváčky Taylor Swift.
Spomínaný záznam pochádza z 8. septembra 2015, no portál TMZ ho zverejnil až v decembri. Leto sa v ňom okrem iného tiež hanlivo vyjadruje na adresu 26-ročnej Swift. Interpret sa jej neskôr ospravedlnil prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, kde speváčku označil za úžasnú. "Ak som ublížil jej alebo jej fanúšikom, prijmite moje najúprimnejšie ospravedlnenie," vyjadril sa. Krátko na to podal na TMZ a Warner Bros. žalobu, v ktorej tvrdil, že zverejnením videa porušili autorské práva. Autorom záznamu je kameraman Naeem Munaf, ktorého si najal samotný Leto. Muž neskôr dostal ponuku od TMZ na predaj videa za dvetisíc dolárov. Zástupcovia TMZ na súde uviedli, že herec nie je majiteľom záznamu a súhlas so zverejnením im dal Munaf. Ten mal s Letom pôvodne iba ústnu dohodu o autorských právach, pričom jej písomnú podobu uzavreli až dodatočne v decembri. Tú však súd neuznal a rozhodol, že Munaf previedol autorské práva na TMZ, a portál preto mohol video zverejniť. Leto sa proti verdiktu odvolal.
Jared Joseph Leto sa stal známym vďaka seriálu Tak toto je môj život (1994 - 1995). Predstavil sa aj v snímkach ako Prefontaine (1997), Tenká červená čiara (1998), Narušenie (1999), Klub bitkárov (1999), Requiem za sen (2000), Úkryt (2002), Obchodník so smrťou (2005), Pán Nikto (2009) či Jednotka samovrahov (2016). V roku 2014 získal Oscara, Zlatý glóbus, Screen Actors Guild Award a mnoho ďalších trofejí za stvárnenie Rayon v životopisnej dráme Klub poslednej nádeje (2013). Od roku 1998 je tiež lídrom kapely Thirty Seconds to Mars, s ktorou v roku 2002 vydal debutový eponymný album. Nasledovali štúdiovky A Beautiful Lie (2005), This Is War (2009) a Love, Lust, Faith And Dreams (2013). 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Nemecká televízna a rozhlasová stanica Deutsche Welle zažalovala tureckú vládu.Požaduje vydanie záznamu svojho rozhovoru s tureckým ministrom mládeže a športu Akifom Kilicom, ktorý ho nechal zabaviť, keď mu nevyhovovali otázky.Nemecký novinár sa pýtal na nedohovorené témy, oi.na vládne čistky po nepodarenom pokuse o puč,aj na kontroverzné výroky tureckého prezidenta R.Erdogana o postavení a úlohe žien v spoločnosti.Istambulský ministerstvo nemeckému štábu nedovolilo odísť, kým neodovzdajú pamäťovú kartu. Nemecké médiá to považujú za porušenie slobody tlače.

Zdroj: ČT TXT