23. 10. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a nezisková nadácia Wikimedia Foundation prevádzkujúca internetovú encyklopédiu Wikipedia ohlásili vo štvrtok začiatok vzájomnej spolupráce v šírení spoľahlivých informácií o pandémii nového koronavírusu a ochorení COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje. Informovala o tom agentúra DPA.
Státisíce dobrovoľníkov, ktorí ako editori nepretržite aktualizujú údaje na Wikipedii, budú tak mať bezplatný prístup k infografikám, videám a iným materiálom WHO. Ich cieľom bude zabrániť šíreniu dezinformácií súvisiacich s aktuálnou pandémiou.
Podľa WHO a nadácie Wikimedia Foundation, ktorá sídli v San Franciscu, je Wikipedia v rámci vyhľadávania informácií zdraví jednou z najnavštevovanejších webstránok. Aktuálne ponúka viac než 5200 článkov venujúcich sa ochoreniu COVID-19, a to v 175 jazykoch.
"Spravodlivý prístup k dôveryhodným informáciám o zdraví je rozhodujúci pre zaistenie bezpečnosti a informovanosti ľudí počas pandémie COVID-19," povedal vo vyhlásení v Ženeve šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.


             



Francúzske úrady prijali komplex mimoriadnych opatrení, ktorými chcú zabrániť novým teroristickým útokom v krajine. Oznámil to v piatok francúzsky premiér Jean Castex po vystúpení po zasadnutí Rady obrany a národnej bezpečnosti, ktoré sa konalo v úzkom formáte v Elyzejskom paláci v Paríži.
Informoval, že po minulopiatkovej brutálnej vražde učiteľa Samuela Patyho, ktorá sa odohrala v metropolitnej oblasti Paríža, boli nariadené policajné prehliadky v 123 podozrivých bytoch, z ktorých 56 už bolo vykonaných.
Minister tiež dodal, že špeciálnym monitorovacím programom Pharos bolo preverených aj 1279 príspevkov na internete, čo následne viedlo k zadržaniu 27 osôb.
Francúzsky premiér v súvislosti s tým avizoval, že v krajine sa posilní "monitorovanie sociálnych sietí a boj proti nenávisti šírenej na online platformách. Ubezpečil, že program Pharos bude "bezodkladne personálne posilnený".
Informoval tiež, že v rámci parížskej prokuratúry špecializovanej na prípady súvisiace s terorizmom bude vytvorené osobitné oddelenie pre šírenie nenávistných obsahov na internete. Vysvetlil, že takouto centralizáciou trestných stíhaní sa zvýši aj ich efektívnosť.
Castex súčasne oznámil, že navrhne možnosť trestať tých, ktorí "v online priestore poskytujú osobné informácie" o iných osobách, čím "ohrozujú ich život", a trestať aj tých, ktorí "vyvíjajú tlak na štátnych úradníkov, "a to slovne alebo svojím konaním", ako to zažil učiteľ Paty i riaditeľ strednej školy, kde učil.
Paty, 47-ročný učiteľ dejepisu a zemepisu, bol zavraždený desať dní po tom, čo svojim študentom štvrtého ročníka ukázal na seminári o slobode vyjadrovania karikatúry proroka Mohameda. Následne bol terčom ostrej kritiky na sociálnych sieťach a online mobilizácie.
Castex pripomenul, že v rámci týchto vládnych opatrení bola zatvorená bola aj mešita na parížskom predmestí Pantin, kde pôsobil salafistický kazateľ, a rozpustené bolo aj islamistické zoskupenie Šejk Jásin, pomenované po zakladateľovi radikálneho hnutia Hamas.
Toto zoskupenie založil Abdelhakim Sefrioui, ktorý je momentálne vo vyšetrovacej väzbe v súvislosti s brutálnou vraždou učiteľa dejepisu a geografie Samuela Patyho.


Copyright © TASR 2020




Holandský bezpečnostný expert sa dostal do účtu Donalda Trumpa na twitteri. Uhádol heslo, ktoré bolo „maga2020“, teda skratka pre Trumpov slogan „Make America Great Again“.
Americký prezident nemal svoj účet na sociálnej sieti chránený dvojstupňovou autentifikáciou, preto stačilo uhádnuť heslo. Holanďanovi Victorovi Geversovi sa to podarilo na piatykrát.
O svojom úspešnom pokuse následne informoval tajné služby. Tie mu poďakovali.
Geversovi sa vraj podarilo dostať do Trumpovho účtu aj v roku 2016, vtedy mal heslo „yourefired“.

Zdroj: The Guardian

RTVS odvysiela finále 36.ročníka Košického zlatého pokladu

 RTVS odvysiela finále 36.ročníka

 Košického zlatého pokladu

 

V sobotu spoznáme víťazov 36. ročníka Košického zlatého pokladu. Vzhľadom na aktuálne opatrenia súvisiace s pandémiou nebude realizované tradičnou formou - ako verejný koncert s pódiovým vystúpením interpretov finálových skladieb. Odznie však v rozhlasovom éteri ako súťaž nahrávok finálových piesní. Finálové kolo 36.ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad odvysiela Rádio Slovensko v sobotu 24.10. od 19:05.


Do aktuálneho ročníka jedinečnej súťaže bolo prihlásených rekordných 220 súťažných piesní od autorov a interpretov pôvodnej populárnej hudby z celého Slovenska. Výberová komisia vybrala do finále šesť piesní a ďalších šesť poslucháči Rádia Slovensko.

Vo vysielaní okrem súťažných piesní zaznie aj víťazná skladba predchádzajúceho ročníka súťaže Poslednýkrát v podaní skupiny 2Voisis, rozhovory s populárnymi slovenskými textármi Vladom Krauszom a Ľubošom Zemanom, ako aj udelenie ocenenia za dlhodobú spoluprácu a podporu niekoľkonásobnému interpretovi víťazných piesní predchádzajúcich ročníkov Jurajovi Vančíkovi.

O víťazných skladbách rozhodne odborná porota, ktorej súčasťou budú osobnosti slovenskej populárne hudby - Sima Martausová, Peter Bič, Igor Timko, Ľuboš Zeman, Vlado Krausz, taktiež riaditeľ Sekcie marketingu a komunikácie RTVS Richard Jajcay a riaditeľ programových služieb SRo Michal Dzurjanin. Predsedom poroty bude hudobný dramaturg Rádia Slovensko Rasťo Očenáš. Moderátorom finálového kola bude Roman Bomboš.

Aktuálny 36.ročník súťaže sa do histórie určite zapíše ako neštandardný. Pandémia ho sprevádzala už v čase jeho prípravy, a preto sme aj rátali s možnosťou inej, ako koncertnej verzie finálového kola pred publikom. Je mi ľúto, že sa pri finálovom kole nestretneme s interpretmi súťažných piesní, no podstatné je to, že sa súťažné piesne dostanú prostredníctvom rozhlasového vysielania k poslucháčom a potešia priaznivcov pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Verím, že súťažiaci ocenia aj atraktívnu porotu zloženú z uznávaných osobností hudobnej scény a účasť v súťaži ich bude motivovať k ďalšej tvorbe," povedal riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy.

Na víťazov čakajú finančné ceny v hodnote 1000, 750 a 500 eur. Novinkou bude finančná Cena za najlepší text piesne v hodnote 200 eur. Absolútny víťaz získa aj priestor na nahratie víťaznej piesne v nahrávacom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Štúdio RTVS Košice„Košický zlatý poklad sa tento rok rodil naozaj v zložitých podmienkach, vyhlasovali sme ho počas 1. vlny a uzatvárame počas 2. vlny pandémie. Napriek tomu si myslím, že samotnú súťaž to nijako neovplyvnilo. Skôr naopak. Novinku, ktorú sme chystali - seminár o textoch slovenskej popmusic, sme museli z objektívnych dôvodov zrušiť. Aj tento rok však vydáme knižnú publikáciu o súťaži. Môžem potvrdiť, že naozaj platí to, čo som povedal pri vyhlásení aktuálneho ročníka, a to, že v ťažkých dobách sa rodia najkrajšie piesne," povedal riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.

Pesničková súťaž Košický zlatý poklad vznikla v roku 1980 ako priestor na prezentáciu a propagáciu tvorby mladým autorom a interpretom pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Počas finálových koncertov zaznelo na jej predchádzajúcich ročníkoch celkovo 385 nových slovenských piesní. K najznámejším interpretom, ktorí tu odštartovali svoju kariéru, patria Beáta Dubasová, Peter Nagy, skupiny No Name, Nocadeň, Marián Čekovský, Peter Cmorik, ale aj víťazi nedávnych ročníkov Tomáš Buranovský, či Kristián Dufinec so skupinou Iconito.

HOAX: Fotografia nezobrazovala protest zo 17. októbra 2020, ale z 9. marca 2018

HOAX:




Fotografia nezobrazovala protest zo 17. októbra 2020, ale z 9. marca 2018



Viac ako 1000 používateľov Facebooku zdieľalo fotografiu, ktorá vyvolávala dojem, že na proteste proti pandemickým opatreniam vlády, ktorý sa konal 17. októbra 2020, sa zúčastnili desaťtisíce ľudí a zaplnili Námestie SNP v Bratislave. Nie je to však pravda. V skutočnosti je fotografia viac než dva roky stará a spomínaný protest zo 17. októbra sa konal pred Úradom vlády SR, a nie na Námestí SNP. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
V sobotu 17. októbra 2020 popoludní sa v Bratislave pred budovou Úradu vlády SR na Námestí slobody konal nepovolený protest proti pandemickým opatreniam a vláde Igora Matoviča. Približne dve hodiny predtým, než sa protest začal, zdieľala facebooková stránka Prečo médiá mlčia príspevok, ktorý neobsahoval žiaden popis, iba obrázok s fotografiou zaplneného Námestia SNP v Bratislave, na ktorej bol nápis: "BRATISLAVA 17.10.2020".
Počas týchto dvoch hodín príspevok navodzoval dojem, že protest proti vládnym opatreniam súvisiacich s pandémiou COVID-19 pritiahol desaťtisíce ľudí a zaplnil Námestie SNP. Príspevok nazbieral aj stovky zdieľaní.
V skutočnosti však táto fotografia pochádza z protestov Za slušné Slovensko, ktoré sa konali po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a boli namierené proti vláde Roberta Fica. Bola vyhotovená v 9. marca 2018 a uverejnená v denníku Nový čas.
Až po skončení protestu, krátko po 19.00 h, bol pôvodný zavádzajúci facebookový príspevok dvakrát editovaný. Do príspevku bol doplnený aj popis, v ktorom sa tvrdilo, že bol len "pozvánkou" a nemal zobrazovať protest proti opatreniam. Už v sobotu 17. októbra dezinformáciu o neaktuálnej fotografii vyvrátila aj policajná stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR.
Počas protestu viaceré médiá informovali o niekoľkých stovkách zhromaždených. Denník SME napísal, že "na mieste sa pod dozorom polície stretlo približne 400-500 ľudí". Denník N zasa uviedol, že "niekoľko stoviek ľudí protestovalo proti opatreniam v čase, keď platí núdzový stav a zákaz zhromažďovania sa".
Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru Bratislava Michal Szeiff pre agentúru AFP 21. októbra uviedol, že na proteste sa zúčastnilo "do 3000 ľudí".


Copyright © TASR 2020


VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA





"Viete si predstaviť, že prehrám? Čo budem robiť?," uvažoval Trump pred voličmi a dodal: "Nebudem sa cítiť veľmi dobre. Možno budem musieť opustiť krajinu. Neviem." 
Donald Trump


„Prezidentka nemusí byť informovaná o každom kroku v armáde, keďže nie sme v čase vojny. Hlavná veliteľka ozbrojených síl je ceremoniálna funkcia. „ 
Igor Matovič

 "Áno, je to odvážne. Toto odvážne riešenie môže byť víťazné. Slováci v hokeji... Mne to stále rezonuje. Išli sme ako malá krajinka a stali sme sa majstrami sveta. Ja si prajem, aby toto bol taký istý úspech, aby sme boli majstrami sveta v zvládnutí korony, lebo v prvej vlne sme to dokázali. Boli sme majstrami sveta s obyčajnými rúškami, s obyčajnými rúškami, lebo všetko ostatné nebolo dostatočne pripravené. Teraz ideme zase niečo radikálne a ja prosím vás, vyzývam vás, buďme zodpovední a staňme sa majstrami sveta. Máme na to. My na to máme, dokázali sme to v športe, dokázali sme to v lyžovaní, dokázali sme to v cyklistike, v hokeji, dokázali sme to v prvej vlne korony a ja verím tomu, že to vieme dokázať aj v druhej vlne."
Eduard Heger
 
 


„Pani prezidentke som o pláne vopred nehovoril dovtedy najmä preto, lebo som si zobral k srdcu jej opakovane verejne vyslovené volanie po tom, aby vláda informovala až o tých veciach, ktoré sú definitívne isté.“
Igor Matovič 

„Každý krok na ochranu života je posunom dopredu. Dnes sme zastali v minulom storočí." 
Anna Záborská

Peter Nagy, Le Payaco a Chris Ellys sa predstavia v novej časti relácie 3Pódiá

 Peter Nagy, Le Payaco a Chris Ellys sa

 predstavia  v novej časti relácie 3Pódiá


RTVS prináša nový diel relácie 3 pódiá, v ktorej hudobník Peter Bič neformálne komunikuje so svojimi hosťami na rôzne témy týkajúce sa ich hudobnej tvorby a života. Hlavným ťahákom relácie je hudobná produkcia jednotlivých hostí, ale aj spoločné hudobné vystúpenia, pri ktorých vznikajú neočakávané, zaujímavé interakcie. Druhú epizódu novej série, v ktorej sa predstavia Peter Nagy, Le Payaco a nový talent Chris Ellys, si diváci môžu pozrieť v piatok 23. 10. 2020 o 22:55 h. na Jednotke.

Relácia 3 pódiá je o muzike s muzikantami. Nie je to však len názov relácie, ale v skutočnosti sa to odohráva na troch pódiách v jednom priestore. Ambíciou programu je mapovať aktuálnu známu i nepoznanú hudobnú scénu predovšetkým na Slovensku, obohatenú aj o hostí z Českej republiky. Na troch pódiách stoja v jednom čase nositelia najsilnejších mien na hudobnej scéne, ale aj úplní nováčikovia, ktorí majú šancu zaujať, či presadiť sa. Ich hostiteľom je Peter Bič.

Výsledkom je inšpiratívna relácia, nezabudnuteľný hudobný zážitok a prierez tým najlepším, čo v súčasnosti môže v oblasti hudobnej tvorby Slovensko ponúknuť.

„Je to úžasné, že sa stretnú legendy, ale aj nové tváre. Dokonca, v tejto časti to budú dvaja hudobníci z jednej ulice,“ poznamenal Peter Bič.

Peter Bič je hudobník, ktorý sa už 20 rokov aktívne pohybuje na česko-slovenskej hudobnej scéne, je rešpektovaným gitaristom a skladateľom. Bol súčasťou mnohých hudobných projektov, preto je pre hudobníkov veľkých mien i nováčikov relevantným partnerom v hudbe aj pri rozhovoroch.

Všetko podstatné (vrátane zákulisia) môžete vidieť na Facebooku a Instagrame relácie.

Zomrela Marge Championová

Zomrela Marge Championová


Vo veku 101 rokov zomrela americká herečka a tanečníčka Marge Championová, ktorá ako 14-ročná poslúžila ako skutočný model pre kultový kreslený film Snehulienka a sedem trpaslíkov (1937) z dielne štúdia Walta Disneyho. Informovala o tom v noci na piatok stanica BBC.
Championová bola známa aj vďaka účinkovaniu po boku svojho manžela a tanečného partnera Gowera Championa vo viacerých muzikáloch z 50. rokov. Neskôr získala cenu Emmy za choreografiu televízneho filmu Queen of the Stardust Ballroom (1975).
Championová sa narodila v roku 1919 ako Marjorie Celeste Belcherová v Hollywoode. Jej otec Ernest Belcher bol učiteľom tanca a priatelil sa s Waltom Disneym. Keď členovia jeho animátorského tímu pracovali na zmienenom kreslenom filme, študovali pohyby mladej Marge na pódiu s cieľom dosiahnuť realistickejší pohyb postavy rozprávkovej Snehulienky.
Tento priekopnícky film bol prvou celovečernou kreslenou snímkou vytvorenou americkým štúdiom, zaznamenal obrovský úspech u kritikov a stal sa i komerčným hitom. Championová podobným spôsobom spolupracovala aj na niekoľkých ďalších Disneyho kreslených filmoch - Pinocchio (1940), Fantasia (1940) a Dumbo (1941).

Copyright © TASR 2020

22. 10. 2020

Psychochicken Robert . Zadržanie Dušana Kováčiak médiá objednávali už niekoľko mesiacov

Psychochicken Robert 
Zadržanie Dušana Kováčiak médiá objednávali už niekoľko mesiacov



Zadržanie špeciálneho prokurátora Dušana K. médiá objednávali už niekoľko mesiacov a bolo im vyhovené. Vo videu na sociálnej sieti to skonštatoval predseda Smeru-SD Robert Fico. Zdôraznil, že platí prezumpcia neviny a súdy treba vynášať vtedy, keď je niekto právoplatne odsúdený.
"Nechcem sa zaradiť do radu politikov, ktorí mávli rukou a povedali padni komu padni, pretože veci vidím trochu inak. Pokiaľ ide o zadržanie a vôbec stíhanie Dušana K., tak toto zadržanie médiá objednávali už niekoľko mesiacov a dnes im bolo vyhovené," povedal Fico. Tvrdí, že všetko bolo pripravené, médiá boli na mieste, informovali o zadržaní namiesto polície.
Zdôraznil, že rešpektuje prezumpciu neviny a nebude Dušana K. odsudzovať, kým nebude právoplatne odsúdený. Pripomenul že Dušan K. bol v roku 2004 aj pri ďalších voľbách zvolený s podporou koalície aj opozície. Pýta sa, či jeho zadržanie nebolo objednávkou tak, aby sa zakrylo to, čo robí premiér Igor Matovič (OĽANO). "Je to odkaz neposlušným prokurátorom, sudcom a ľuďom? Skúste sa správať inak, ako to chcú médiá, skúste sa správať inak, ako to chce Igor Matovič. Popravíme vás a dopadnete tak isto, ako dopadol Dušan K. alebo dopadol pán Truban, alebo ďalší," dodal.
Dušana K. vyšetrovateľ obvinil okrem zločinu prijímania úplatku aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. TASR o tom vo štvrtok informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.


Copyright © TASR 2020

Kriminálna polícia sa zaoberá dezinformáciou o čipovaní do tela počas testovania

Kriminálna polícia sa zaoberá dezinformáciou 
o čipovaní do tela počas testovania

Kriminálna polícia sa zaoberá dezinformáciou, ktorá sa šírila po sociálnej sieti, že počas plošného testovania na nový koronavírus dôjde k čipovaniu do ľudského tela. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová. Podľa jej slov kriminalisti skúmajú, či nedošlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu.
"Rozsiahly status informoval, že počas testovania dôjde k implementácii čipu na príjem signálu 5G do ľudského tela. Ďalej sa v statuse uvádzala informácia o príchode migrantov. Jeho cieľom bolo odradiť širokú verejnosť od účasti na testovaní. Napriek absurdnosti hoaxu ho do jeho vymazania zdieľalo viac ako 3000 osôb," uviedla Bárdyová s tým, že status zasiahol približne viac ako 100.000 užívateľov.
Polícia dodala, že počas druhej vlny pandémie počet tvorcov a šíriteľov dezinformácií rapídne vzrástol oproti prvej vlne na jar tohto roku.

Copyright © TASR 2020



Vyjadrenie Jaroslav Rezníka

 Vyjadrenie Jaroslav Rezníka

„Pozorne sledujem opakované lživé a vykonštruované tvrdenia predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského a ostro sa ohradzujem voči informáciám, ktoré zverejnil. Tieto informácie považujem za účelové, zavádzajúce a lživé, vyjadrenia pána Čekovského sú hrubým poškodzovaním môjho mena. Po útokoch na moju osobu v súvislosti s mojim pôsobením v RTVS, ktoré sa ukázali ako nepodložené, skúša pán Čekovský spochybniť moje pôsobenie aj na predchádzajúcom pracovisku. Doteraz som na zverejnené informácie nereagoval, ale vzhľadom na vážnosť aktuálnych vyjadrení pána Čekovského využijem všetky zákonné možnosti na očistenie svojho mena právnou cestou."


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


RTVS vybrala producenta novej súťažnej šou Pečie celá krajina a zverejnila ďalších 13 výziev

 RTVS vybrala producenta novej súťažnej šou 

Pečie celá krajina a zverejnila ďalších 13 výziev

Producentom novej reality šou RTVS Pečie celá krajina bude spoločnosť Jeffo.tv. Do cielenej výzvy zverejnenej v Centrálnom registri námetov (CRN) sa prihlásilo 13 produkčných spoločností. Víťazná produkčná spoločnosť predložila najnižšiu finančnú ponuku s výrazným vlastným finančným vkladom do projektu. RTVS zároveň v pondelok 19. októbra zverejnila v CRN ďalších 13 výziev na pripravované formáty v najbližších rokoch.

Cielenú výzvu na lokálne producentské zabezpečenie formátu The Great Bake Off od Love productions a licencovaného BBC Studios distribution uverejnila RTVS v 23. júna s ukončením prihlasovania 6. júla. Do výzvy sa prihlásilo 13 produkčných spoločností, pričom jedna žiadosť bola vyradená z dôvodu neúplnosti materiálov a nesplnenia zadaných podmienok. Po vyhodnotení zaslaných žiadostí a osobných prezentáciách vybraných kandidátov postúpili do tretieho kola tri produkčné spoločnosti, ktoré boli vyzvané na vyplnenie rozpočtu a doplnenie cien vecného plnenia RTVS, aby komisia vedela plnohodnotne porovnať všetky žiadosti finalistov. Komisia následne starostlivo porovnala predkladané rozpočty a určila víťaza cielenej výzvy. Tým sa stala spoločnosť jeffo.tv, s.r.o., ktorá zároveň predložila aj najnižšiu finančnú ponuku s výrazným vlastným finančným vkladom do projektu.

„Teší ma záujem zo strany produkčných spoločností, ktoré sa do výziev v rámci Centrálneho registra námetov zapájajú. Aj vďaka početnému zastúpeniu kvalitných producentov sme mohli naozaj zodpovedne vybrať víťaza, ktorý spĺňa nielen kritériá v rámci skúseností produkcie podobne náročných formátov, ale zároveň dokázal predložiť primeranú cenovú ponuku," vyjadril sa riaditeľ Sekcie programových služieb STV Anton Šulík.

Relácia Pečie celá krajina vychádza z licenčného formátu The Great Bake Off. Šou bola jednou z najvyššie hodnotených relácií verejnoprávnej BBC a takmer hneď po prvom odvysielaní v roku 2010 si získala obrovskú popularitu. Formát, ktorý sa okrem iného môže pochváliť tromi cenami BAFTA, predala do viac ako 30 krajín sveta. Vlastníkom slovenskej licencie je RTVS. Za licenciu na dve 12-dielne série vrátane konzultačných poplatkov zaplatila 184.000 eur s DPH. Súťažnú reality šou, v ktorej si dvanásť amatérskych pekárov a cukrárov z celého Slovenska zmeria sily v 10 kolách plných náročných pekárskych úloh a výziev prinesie RTVS divákom na jeseň budúceho roka. Diváci sa môžu tešiť aj na vianočný a celebrity špeciál. RTVS prostredníctvom šou Pečie celá krajina nielen pozitívne odprezentuje slovenskú tradíciu v pečení a cukrárstve, ale zároveň pomôže amatérom preraziť a stať sa profesionálmi.

RTVS v Centrálnom registri námetov zároveň v pondelok 19. októbra zverejnila výzvy na nové televízne formáty pre budúci rok, dokumentárnu sériu o slovenských Národných parkoch a Pralesoch a na nadčasové dokumentárne filmy k 30. výročiu prijatia Ústavy Slovenskej republiky a tiež k 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky. V rámci 13 výziev hľadá producentov pôvodných zábavných, ale aj náučných programov pre dospelého, ale aj detského diváka.

Novoročný pozdrav TASR získal ocenenie Zlatá pečať

Novoročný pozdrav TASR získal
 ocenenie Zlatá pečať


Novoročný pozdrav Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) s názvom Prajeme Vám bezchybný rok 2020 z produkcie tlačiarenskej akciovej spoločnosti Cofin ocenila porota 27. ročníka súťaže Zlatá pečať, ktorú organizuje Zväz polygrafie na Slovensku.
Cieľom súťaže je ocenenie slovenských spoločností z oblasti polygrafie, ktorým sa darí vyrábať špičkové produkty, a tým podporujú rozvoj tohto odvetvia na Slovensku. K spoločnostiam, ktorým sa každý rok darí získať niekoľko ocenení, patrí Cofin, a. s., Ľubotice z okresu Prešov. Aj tento rok si zo súťaže odnáša štyri Zlaté pečate a to v kategóriách katalógy, etikety, netradičné polygrafické spracovanie i spoločenské a súkromné tlačoviny. V poslednej spomínanej získala ocenenie aj novoročenka TASR.
„Veľmi nás zaujal nápad vedenia TASR skĺbiť do jedného produktu novoročné prianie pre svojich klientov a zamestnancov, príručku spisovnej slovenčiny pre novinárov a kolekciu fotografií z produkcie tlačovej agentúry. Zo svojich skúseností viem, že je problematické spájať do jednej veci dve zásadné myšlienky. Tu sa podarili dokonca až tri a nazdávam sa, že vznikla obsahovo prínosná publikácia. Sme radi, že sme sa na projekte podieľali predovšetkým ako partner, nielen ako dodávateľ služby,“ konštatoval technický riaditeľ spoločnosti Cofin František Oľha.
Obsahovou náplňou publikácie bol výber najlepších záberov agentúrnych fotografov z oblasti kultúry, športu, priemyslu, poľnohospodárstva a turizmu, ktoré obohatili servis TASR v roku 2019, a príručka pre pracovníkov médií, ktorá upozorňovala na najčastejšie jazykové a štylistické prešľapy. Spomínané texty boli súčasťou rubriky Spisovná slovenčina, ktorú verejnoprávna agentúra ponúkla vo svojom servise.

 

Copyright © TASR 2020

K.Čekovský: Obvinený advokát Ján Gajan je prepojený so šéfom RTVS J. Rezníkom

K.Čekovský: Obvinený advokát Ján Gajan je

 prepojený so šéfom RTVS J. Rezníkom



Predseda Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO) žiada, aby orgány činné v trestnom konaní v súvislosti so zadržaným advokátom Jánom G. preverili aj predaj nehnuteľnosti vo Vysokých Tatrách. Predseda parlamentného výboru si myslí, že spoločnosť, za ktorou stál advokát, získala od TASR v rámci odpredaja nepotrebného majetku objekt za podhodnotenú cenu.
Čekovský na tlačovej konferencii priblížil, že znalec v roku 2009 ohodnotil penzión na 273.000 eur. "Transakciu však zavŕšil až bývalý riaditeľ TASR Jaroslav Rezník v roku 2016, pričom stanovená kúpna cena bola o 80.000 eur nižia ako hodnota určená znalcom,“ povedal Čekovský. Mieni, že nový vlastník mal navyše možnosť si prostredníctvom svojich kontaktov na štátnom pozemkovom fonde vybaviť prevod parcely pod nehnuteľnosťou, ktorá nebola súčasťou vlastníctva TASR a získať tak priestor pre realizáciu iných aktivít na mieste.
"Podľa mojich informácií sa tam už v súčasnosti stavia oveľa honosnejšie sídlo,“ povedal Čekovský.
Okrem podania trestného oznámenia vyzýva Čekovský súčasného riaditeľa RTVS, aby transakciu vysvetlil. Upozornil, že Ján G. bol členom dozornej rady spoločnosti Teraz Media, dcérskej firmy TASR, ktorú spomína v obvinení z prelievania štátnych peňazí do súkromných rúk.

 

Copyright © TASR 2020