19. 10. 2020

Keď pomsta zatemní mozog


Keď pomsta zatemní mozog




Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá si vyžiadal materiál neodvysielanej reportáže z programu Reportéri, ktorá sa týkala spochybnenia dizertačnej práce exministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej. Na návrh predsedu mediálneho výboru by na mimoriadnom rokovaní mali členovia výboru spolu s odborníkmi z oblasti médií posúdiť, či odvysielanie reportáže nebolo zastavené neoprávnene.
Čekovský zdôvodnil tento návrh tým, že z dôvodu zásahu vedenia RTVS nebola odvysielaná korektná reportáž.
Manažment verejnoprávneho média to odmieta, tvrdí, že reportáž bola pozastavená na dopracovanie. "Reportáž poukazuje na 12 sporných strán, no nedozvedeli sme sa, z akého počtu je tých 12 sporných strán, aby sme mohli celú prácu označiť za plagiát," upozornil na výbore generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Dôrazne odmietol medializované informácie, že si mal pýtať scenár reportáže. "Jasne sme povedali, že je potrebné reportáž dopracovať, aby sme sa vyhli akýmkoľvek spochybneniam o objektívnosti a korektnosti reportáže," zdôraznil. "Keby sa to týkalo kohokoľvek, tak takto zareagujem," dodal.
Člen mediálneho výboru Roman Foltin (SaS) si myslí, že v tomto prípade nešlo o problém rozdielnych názorov, ktorý sa vyskytne v každej redakcii. Upozornil na skúsenosti a prax oboch redaktoriek, ktorých sa to týkalo. "Preto si myslím, že by ste nám mohli poskytnúť tú reportáž, aby sme sa sami presvedčili, či naozaj je potrebné materiál dopracovať, lebo obe redaktorky to vnímajú inak," povedal.
Člen rady Milan Potocký (OĽANO) v diskusii uviedol, že má informácie o tom, že prostredníctvom reportáže mohli byť spochybnení a diskreditovaní niektorí členovia pandemickej komisie. "Oceňujem, že k tomu pristupuje RTVS v tomto období citlivo, samozrejme vítam, že reportáž nestopla, len pozastavila na dopracovanie," povedal.
Predseda Rady RTVS Igor Gallo povedal, že na najbližšom rokovaní orgánu dohľadu sa budú témou zaoberať, chce sa predtým ešte stretnúť aj s oboma redaktorkami, ktoré sú podľa jeho slov v súčasnosti PN. Myslí si, že vinu na celej situácii má aj zlá komunikácia medzi redakciou a vedením sekcie spravodajstva RTVS.
Generálny riaditeľ RTVS poznamenal, že priamym partnerom parlamentného výboru je Rada RTVS a komunikácia má prebiehať medzi oboma sekretariátmi. "Ak nás Rada požiada o poskytnutie materiálu, dáme ho rade k dispozícii, je na nej, akým spôsobom to potom bude distribuovať smerom k výboru," dodal.

                                         

Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá navrhne na rokovaní parlamentu uznesenie o tom, že Rada RTVS si neplní svoje zákonné funkcie. Členovia výboru na pondelkovom rokovaní návrh predsedu Kristiána Čekovského (OĽANO) väčšinou hlasov schválili.
"Keďže Rada RTVS ani po upozornení na konflikt záujmov nekonala, navrhujem, aby sa Národná rada SR uzniesla na tom, že Rada RTVS si neplní zákonom stanovené povinnosti, podľa ktorých dohliada na hospodárnosť, efektívnosť a účelnosť vynakladania s verejnými prostriedkami," zdôvodnil Čekovský v rámci pozmeňujúceho návrhu k uzneseniu výboru.
Predseda Rady RTVS Igor Gallo po predložení návrhu uznesenia reagoval emotívne. O niečo neskôr už pokojnejšie pre TASR uviedol, že si potrebuje vyhodnotiť uznesenie, ktoré výbor prijal. "V tejto chvíli tomu vôbec nerozumiem," povedal Gallo.
Výčitka Čekovského smeruje ešte k májovému podnetu mediálneho výboru, ktorý sa týkal podozrení na neefektívne hospodárenie RTVS súvisiace s nákladmi na výrobu viacerých programov, rovnako možného konfliktu záujmov vtedajšieho programového riaditeľa RTVS Mareka Ťapáka pri tvorbe diela Nero a Seneca. Podľa Čekovského zlyhalo nielen vedenie RTVS, ale aj Rada RTVS ako dozorný orgán.
Rada RTVS tieto závery odmietla. Deklarovala, že akékoľvek tvrdenia o neplnení si zákonných povinností bez relevantných dôkazov sú neprípustnou formou v RTVS.
Čekovský už vtedy chcel predložiť do pléna NR SR návrh uznesenia, že si Rada RTVS neplní svoje zákonné funkcie. Na následnom rokovaní Rady RTVS však predseda NR SR Boris Kollár vyhlásil, že kým sa neuskutoční audit Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v RTVS a nepotvrdí podozrenia, nenechá kriminalizovať Radu RTVS. Audit NKÚ by sa mal uskutočniť v nasledujúcom období.
V prípade, že parlament prijme dvakrát v priebehu šiestich mesiacov uznesenie o tom, že si Rada RTVS neplní zákonné funkcie, odvolá všetkých členov rady.


Copyright © TASR 2020