19. 10. 2020

Mediálny výbor odobril návrh na verejné vypočutie kandidátov na člena RVR

Mediálny výbor odobril návrh na 

 


verejné vypočutie kandidátov na člena RVR



Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá na pondelkovom rokovaní odobril legislatívny návrh, ktorý zavádza verejné vypočutie kandidátov na členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý predložili predseda mediálneho výboru NR SR Kristián Čekovský a predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (obaja OĽANO), prešiel v pléne parlamentu do druhého čítania.
Predkladatelia argumentujú, že verejné vypočutie, ktoré by sa malo konať na zasadnutí mediálneho výboru NR SR, predstavuje silný nástroj na zvýšenie úrovne výberového procesu. Poukazujú pritom na dôležitosť funkcie člena RVR - inštitúcie, ktorej cieľom v zmysle zákona je presadzovať záujmy verejnosti pri uplatňovaní práva na informácie, slobody prejavu a práva na prístup ku kultúrnym hodnotám a vzdelaniu a vykonávať štátnu reguláciu v oblasti vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie. Rada tiež dbá o uchovávanie plurality informácií v spravodajských reláciách vysielateľov.
Vypočúvanie by malo byť prostredníctvom online prenosu na webe NR SR dostupné i verejnosti. Novela by mala platiť od decembra 2020.

 

Copyright © TASR 2020