19. 10. 2020

HOAX: Na fotografii s Georgeom Sorosom nie je Čaputová ani Cichanovská

HOAX:




Na fotografii s Georgeom Sorosom nie je Čaputová ani Cichanovská


Na Facebooku sa rozšírila fotografia, na ktorej mali byť - podľa sprievodného popisu - finančník George Soros, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a súčasná líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Nie je to pravda, fotografia je z novembra 2015 a tri ženy sediace vedľa Sorosa, sú ukrajinské poslankyne. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Začiatkom októbra sa na sociálnej sieti objavila fotografia, na ktorej sedí finančník a filantrop Soros a okolo neho pózuje ďalších osem ľudí. Na slovenskom Facebooku sa fotografia rozšírila s tvrdením, že okrem neho sú na fotografii aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a bieloruská opozičná prezidentská kandidátka a líderka súčasnej bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.
Príspevok uverejnil na súkromnom profile používateľ Vladimír Sedlák 8. októbra 2020. Medzičasom bol zmazaný, avšak dovtedy stihol nazbierať viac ako 900 zdieľaní. Pravdivosť tvrdení o Čaputovej a Cichanovskej na fotografii so Sorosom vyvrátila 12. októbra aj slovenská polícia, ktorá ich označila za hoax.
Reverzným vyhľadávaním pomocou Google Image Search agentúra AFP vystopovala pôvod fotografie k Twitterovému účtu Serhija Leščenka, bývalého poslanca ukrajinského parlamentu. Ten ju zverejnil v tweete z 12. novembra 2015.
Agentúra AFP sa spojila aj s ľuďmi z fotografie, aby potvrdili jej pravosť, dátum vyhotovenia a aby identifikovali aj zvyšné osoby na snímke. Potvrdilo sa, že na fotografii sa nenachádza Zuzana Čaputová ani Sviatlana Cichanovská. Okrem Sorosa ide vo väčšine o ukrajinských poslancov a ľudí spojených s nadáciou International Renaissance Foundation (IRF), ktorú Soros začiatkom 90. rokov na Ukrajine zakladal. Tá je súčasťou medzinárodnej siete Nadácií otvorenej spoločnosti.
Na základe dohľadaných správ AFP zistila, že Soros bol na návšteve Kyjeva v novembri 2015, aby si 12. novembra prebral od bývalého prezidenta Petra Porošenka najvyššie štátne vyznamenanie, tzv. Rád slobody. Agentúra kontaktovala ľudí z fotografie Leščenka, Oleksandra Suška a Mustafu Najema.
Vďaka informáciám, ktoré nezávisle od seba poskytli, a ktoré AFP overila spolu s kyjevskými kolegami, sa podarilo indentifikovať ľudí z fotografie.
Na snímke sú: Jevhen Bystrickyj - ukrajinský filozof a bývalý výkonný riaditeľ IRF, Oleksandr Suško - súčasný výkonný riaditeľ IRF, Serhij Leščenko - novinár, aktivista a bývalý poslanec za Blok Petra Porošenka (BPP), Aljona Škrumová - poslankyňa za Všeukrajinské združenie Otčina, Mustafa Najem - novinár a bývalý poslanec za BPP pôvodom z Afganistanu, George Soros - finančník a filantrop, zakladateľ siete Nadácií otvorenej spoločnosti, Natalija Kacerová-Bučkovská - bývalá poslankyňa za Ľudový front Arsenija Jaceňuka, Hanna Hopková - bývalá šéfka zahraničného výboru za stranu Svojpomoc a Leonard Benardo - viceprezident Nadácií otvorenej spoločnosti.
Totožnosť troch poslankýň na fotografii pre AFP potvrdili 14. októbra pre AFP cez facebookovú správu Mustafa Najem, cez správu na Instagrame Serhij Leščenko a emailom Oleksandr Suško.
Bývalá ukrajinská poslankyňa Natalija Kacerová-Bučkovská sama dementovala dezinformáciu zo slovenského Facebooku ešte 12. októbra 2020. Konšpirátorom odkázala, že na šírenie dezinformácií a propagandy môžu použiť aj iné jej fotografie s politikmi či medzinárodne vplyvnými osobnosťami. Do facebookového príspevku pridala svoje fotografie napríklad s Madeleine Albrightovou, Theresou Mayovou, Borisom Johnsonom či s Justinom Trudeau.


Copyright © TASR 2020