25. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Tlačová agentúra Associated Press zreštaurovala a na internetovom serveri YouTube sprístupnila videozáznam zo svadby princa Charlesa s lady Dianou Spencerovou. Spravila tak pri príležitosti nadchádzajúceho 20. výročia Dianinej smrti.
Dovedna 25-minútový záznam získala AP ešte v roku 2016 z archívu britskej spoločnosti British Movietone. Tá totiž ako jediná zaznamenala svadbu prominentného páru z 29. júla 1981 na kvalitný 35-milimetrový film, vďaka čomu sa dal záznam dobre zreštaurovať.
"Zreštaurovaný film v 4K rozlíšení je jednoducho úchvatný a na míle vzdialený verziám z kaziet v 80. rokoch, ktoré poznáme," povedala Alwyn Lindseyová, zástupkyňa riaditeľa AP pre predaj v Európe, na Blízkom východe a Afrike.
Manželstvo Charlesa s Dianou sprevádzali problémy. Dvojica žila odlúčene od roku 1992 a v auguste 1996 sa rozviedla. Verejnosťou mimoriadne obľúbená princezná zahynula o rok neskôr - 31. augusta 1997 - pri automobilovej nehode v Paríži spoločne so svojím posledným partnerom Dodim al Fayedom.
Videá zo svadby je rozdelené do niekoľkých kratších záznamov, ktoré je možné vidieť na tejto adrese 

Copyright TASR ©2017



Dánska polícia vzniesla ďalšie obvinenie voči konštruktérovi Petrovi Madsenovi v súvislosti s úmrtím švédskej novinárky Kim Wall, ktorej bezhlavé torzo našli na pobreží Baltského mora. Dánsky majiteľ ponorky Nautilus UC3, na ktorej 30-ročnú Švédku videli naposledy živú, čelí už okrem obvinenia zo zabitia ženy aj obvineniu z neprístojného zaobchádzania s mŕtvolou, informoval hlavný vyšetrovateľ Jens Möller Jensen.
Bezhlavé nahé torzo Wall našli vyšetrovatelia v pondelok. Podľa polície boli končatiny aj hlava odstránené úmyselne. Vyšetrovateľ v stredu novinárom povedal, že k torzu bol pripevnený kus kovu, ktorý mal zjavne pomôcť tomu, aby sa potopilo. Telo sa podľa jeho slov "vyplavilo na breh po tom, ako bolo nejaký čas v mori", pričom na ňom našli stopy naznačujúce, že sa niekto z neho pokúšal dostať von vzduch, aby neplávalo. Vyšetrovatelia v piatok potvrdili, že ešte stále pátrajú po zvyšných častiach tela novinárky ako aj po jej oblečení.
Novinárku videli naposledy živú 10. augusta na palube súkromnej ponorky UC3 Nautilus, keď spolu s jej konštruktérom Petrom Madsenom, o ktorom pripravovala reportáž, vyrážali na výlet. Za nezvestnú ju vyhlásili po tom, ako jej priateľ zalarmoval políciu, keď sa nevrátila zo spomínaného výletu. Ponorku vypátrali 11. augusta a 46-ročného Madsena zachránili tesne predtým, ako sa potopila. Ten najprv tvrdil, že novinárku ešte v noci vysadil na ostrove v kodanskom prístave. Neskôr ale pred súdom priznal, že žena zomrela pri nehode na palube a on ju následne "pochoval" v mori. Dánska polícia predpokladá, že 40-tonovú ponorku potopil zámerne. Madsen, ktorý popiera svoju vinu, je v policajnej väzbe.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

          VÝROKY TÝŽDŇA

Zdroj: M.Kernová

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Spravodajská televízia ČT24 bude dnes celý deň vysielať priamo z brnianskej vily Tugendhat, kde si bude pripomínať 25. výročie podpísania zmluvy o rozdelení Československa. Signatármi boli vtedajší premiéri ČR a SR Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Informoval o tom dnes portál Českej televízie (ČT).
Špeciálne vysielanie sa začne už o 08.50 h SELČ a bude ho moderovať Jakub Železný. Každú hodinu ponúkne divákom ČT24 kontinuálne vstupy do vysielania, napríklad rozhovory s českým filozofom Janom Sokolom, politológom Ladislavom Cabadom alebo s riaditeľkou vily Tugendhat Ivetou Černou.
Na pravidelné vstupy nadviaže program Deväťdesiatka, jeho hosťami budú tiež bývalá slovenská premiérka a sociologička Iveta Radičová, riaditeľ knižnice Václava Havla Michael Žantovský, ekonóm Oldřich Dědek a politológovia Jiří Pehe a Lubomír Kopeček.
Celodenné špeciálne vysielanie ukončí relácia Udalosti, komentáre, kde vystúpia predseda vlády Českej republiky Bohuslav Sobotka, predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico, expremiér ČR Petr Pithart a niekdajší slovenský minister zahraničných vecí Milan Kňažko.
Diskusiu štvorice hostí budú dopĺňať rozhovory s Klausom a Mečiarom, nakrútené exkluzívne pre tento špeciál, napísal dnes portál ČT.

Telo bez hlavy patriace švédskej novinárke Kim Wallovej, ktorej smrť počas plavby v amatérsky vyrobenej ponorke je stále záhadou, sa našlo obnažené. Dánski policajti teraz pátrajú po jej oblečení, informovala polícia.
      Tridsaťročnú Wallovú videli naposledy živú 10. augusta večer, keď nastupovala v dánskej metropole Kodaň do ponorky Petra Madsena, dánskeho nadšenca pre kozmické lode a ponorky. Príčina novinárkinej smrti nie je ešte známa, dodala polícia. Tá zatkla Madsena pre podozrenie zo zabitia.
      Prokurátor Jakob Buch-Jepsen včera uviedol, že polícia podľa očakávania vznesie na pojednávaní voči Madsenovi predbežné obvinenia z vraždy a neetického zaobchádzania s pozostatkami. Pojednávanie stanovené na 5. septembra sa bude zaoberať tým, či je potrebné predĺžiť mužovu väzbu pred súdnym procesom.
      Potápači a členovia dánskeho úradu pre núdzové situácie prečesávajú pobrežie a pobrežné vody pri ostrove Amager v Kodani, kde Wallová údajne zomrela. Hľadajú oranžovú rolákovú blúzku, čierno-bielu sukňu a biele tenisky, oznámil hovorca kodanskej polície Steen Hansen.
      Cyklista našiel jej telo v pondelok 21. augusta. Polícia uviedla, že hlava, ruky a nohy boli od tela "úmyselne odrezané". Testy DNA potvrdili, že telo patrí Wallovej a vyschnutá krv nájdená vo vnútri ponorky, ktorá sa počas plavby akosi náhle pokazila a potopila, sa takisto zhoduje s novinárkinou DNA.
      Potopenie plavidla podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v ňom nenašli a Madsen spočiatku tvrdil, že pasažierku vysadil na malom ostrove.
      Tento muž podozrivý zo zabitia Wallovej však neskôr svoju výpoveď zmenil a povedal, že zahynula pri nehode na palube a následne jej telo vyhodil do vody v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane.
      Podľa novinárkinej rodiny Wallová pracovala na reportáži o Madsenovi (46), ktorý sníval o vypustení vesmírnej lode s ľudskou posádkou.
      Dánske bulvárne noviny Ekstra Bladet s odvolaním sa na nemenované zdroje napísali, že Madsen požiadal, aby ho premiestnili na samotku, údajne zo strachu, že ho vo väzení napadnú.


Copyright TASR ©2017

V rámci tohtoročného udeľovania MTV Video Music Awards (VMA) vystúpia aj anglický spevák Rod Stewart, americká formácia DNCE a speváčka Demi Lovato. Podujatie sa uskutoční 27. augusta v kalifornskom Inglewoode, no všetci menovaní sa počas neho predstavia v Las Vegas. Sedemdesiatdvaročný rodák z Londýna spolu s DNCE predvedie novú verziu svojho hitu Da Ya Think I'm Sexy?. Dvadsaťpäťročná interpretka zase zaspieva svoj najnovší singel Sorry Not Sorry, ktorý je nominovaný v novej kategórii Skladba leta. V nej súťaží napríklad aj pieseň Despacito od Portoričanov Luisa Fonsiho a Daddy Yankeeho.
Na tohtoročnom udeľovaní MTV VMA vystúpia aj Ed Sheeran, Miley Cyrus, Lorde, The Weeknd, Fifth Harmony, Thirty Seconds To Mars, Shawn Mendes, Gucci Mane, Logic, Khalid, Julia Michaels, Post Malone či Katy Perry, ktorá bude celé podujatie aj moderovať. Počas večera sa predstaví aj speváčka Pink, ktorá dostane Michael Jackson Video Vanguard Award za úspechy v oblasti hudby a filmu.
Zoznamu kandidátov na tohtoročné MTV Video Music Awards dominuje Kendrick Lamar, ktorý je nominovaný až v ôsmich kategóriách. Okrem iného zabojuje o titul Umelec roka, Video roka aj Najlepšie hip-hopové video. Katy Perry a The Weeknd majú po päť a Bruno Mars štyri nominácie.
MTV siahla k čiastočným zmenám v kategóriách, keď v tomto roku po prvý raz nebude udeľovať ocenenia pre najlepšiu speváčku a najlepšieho speváka a tieto dve kategórie začlenila pod jednu - Umelec roka.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

24. 8. 2017

V. Tomanová: Reakcia na lživý článok

V. Tomanová: 
Reakcia na lživý článok

Reakcia na lživý článok s názvom "Richter navrhol zobrať akreditáciu Čistému dňu" zo dňa 15.8.2017 uverejnenom na portály Aktuality.sk.


Dňa 6. septembra 2016 Komisárka pre deti obdržala podnet zo strany matky vo veci domnelého sexuálneho zneužívania jej maloletej dcéry umiestnenej v resocializačnom stredisku Čistý deň, v súvislosti s jej pripravovaným odchodom do Chorvátska. Na základe tohto podnetu Úrad komisára pre deti ihneď informoval Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Galante, Generálnu prokuratúru SR, ako i Prezídium policajného zboru SR a vedenie policajného zboru v Galante a požiadal ich o promptné prešetrenie situácie.
Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Galante konal a neodkladným opatrením súdu bolo dňa 7. septembra 2016 zastavené vycestovanie maloletej do Chorvátska a premiestnenie maloletej do iného resocializačného strediska. Komisárka o všetkom informovala len matku, ako podávateľku podnetu, nakoľko je zákonom viazaná dodržiavať mlčanlivosť.
Všetky tieto kroky boli uskutočnené pred celou medializáciou kauzy Čistý deň, ktorá vypukla až dňa 9. septembra 2016 zverejnením na blogu pani Natálie Blahovej.
Od vzniku uvedenej kauzy sa pravidelne v médiách objavujú rôzne informácie o resocializačnom stredisku Čistý deň, pričom je často poukazované na to, že sa komisárka pre deti zastáva zariadenia, respektíve nič v danej veci nekonala a nekoná. Ide o nepravdivé a lživé tvrdenia.
Komisárka odmieta akékoľvek tvrdenia, že by nekonala v prospech detí, ako i v kauze maloletej údajne zneužívanej v resocializačnom stredisku.
Mediálny ošiaľ spustila pani poslankyňa Blahová, ktorá zverejnila údaje o zdravotnom stave dieťaťa a spolu s ďalšími informáciami bolo možné identifikovať konkrétnu osobu maloletej.
Komisárka pre deti sa daným prípadom zaoberala oveľa skôr ako bol prípad medializovaný, respektíve uvedený v blogu Natálie Blahovej. V záujme prešetrenia a prijatia opatrení na riešenie sa obrátila na orgány činné v trestnom konaní a na Generálnu prokuratúru SR, ktoré jediné boli oprávnené v danej veci konať.
Aby zabránila negatívnym dopadom na psychický i fyzický stav maloletej, promptne sa obrátila na príslušný úrad práce sociálnych vecí a rodiny, aby konal v záujme maloletej.
Všetky ďalšie kroky komisárky pre deti smerovali k zabezpečeniu istoty, bezpečnosti a ochrany detí umiestnených v resocializačnom stredisku Čistý deň. Komisárka spolu s krajskou prokuratúrou Trnava navštívila resocializačné stredisko Čistý deň aj na základe žiadosti detí, ktoré sa na ňu obrátili. Rozprávala sa s každým dieťaťom za prítomnosti sociálneho kurátora, ako i rodiča.
Je neprijateľné, aby boli porušované práva detí v akomkoľvek zariadení, či už sa jedná o resocializačné strediská, diagnostické a reedukačné centrá, alebo detské domovy, domovy sociálnych služieb, kde sú maloletí umiestnení na základe rozhodnutia súdu.

RADA RTVS

RADA RTVS

Na dnešnom zasadnutí Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa prvýkrát zúčastnil aj nový generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Do tejto funkcie ho zvolila Národná rada SR 20. júna, keď v tajnej voľbe získal 95 hlasov. Funkčné obdobie generálneho riaditeľa je päť rokov, začalo sa 2. augusta a skončí 1. augusta 2022.
"Opakovane zdôrazňujem, že sa budem zo všetkých síl usilovať o to, aby Rozhlas a televízia Slovenska pod mojím vedením, so spolupracovníkmi a zamestnancami, bol naďalej najdôležitejším článkom mediálnej sústavy v Slovenskej republike. Domnievam sa, že v uplynulom období sa udialo veľa pozitívneho, že sa nastavili isté trendy a v tejto chvíli sa chcem mojim kolegom, medzi ktorých som prišiel, za to poďakovať. Zmeny, ktoré budú postupne nastávať, budú výsledkom spolupráce väčšieho tímu ľudí a budú reflektovať už nastavené trendy tak, aby k augustu 2022 RTVS naďalej bol lídrom v slovenskom mediálnom aj kultúrnom a spoločenskom priestore," povedal v úvode zasadnutia Jaroslav Rezník.
Predseda Rady Igor Gallo zablahoželal novému generálnemu riaditeľovi k zvoleniu, poprial veľa pracovných úspechov a šťastnú ruku pri voľbe najbližších spolupracovníkov. "Verím, že naša spolupráca bude konštruktívna a v prospech celého RTVS, v prospech divákov aj poslucháčov."
Rada prerokovala a vzala na vedomie informáciu o vysielaní RTVS v súvislosti s voľbami do orgánov samosprávnych krajov a pravidlá volebného vysielania. Podrobnejšie sa bude týmto zaoberať na ďalších zasadnutiach. Venovala sa aj priebežnému vyhodnoteniu letnej vysielacej štruktúry RTVS.
"Mám za sebou prvé tri týždne a dnes aj prvú Radu RTVS, bola výsostne pracovná, riešili sa otázky smerom do budúcnosti rozhlasu aj televízie. Som rád, že sme sa stretli na viacerých strategických krokoch a odobrila ich aj Rada. Treba pripomenúť, že už je pripravená jesenná štruktúra v rozhlase aj televízii, sú pripravené aj ďalšie akvizície a začíname pracovať na vianočných a sviatočných programoch. Hoci je letná sezóna, RTVS nemá útlmový režim," uviedol pre TASR Jaroslav Rezník.
"Bola to prvá Rada RTVS s novým generálnym riaditeľom, s ktorým sme sa dohodli na termíne preloženia Koncepcie riadenia a rozvoja RTVS a jej programovej služby s dôrazom na verejný záujem, ktorá musí vychádzať z Projektu rozvoja a riadenia RTVS, na základe ktorého bol zvolený Národnou radou SR do funkcie," povedal pre TASR predseda Rady. Termín predloženia určila po dohode Rada na 15. november, aby bol prerokovaný na decembrovom zasadnutí.
"Opätovne sme riešili aj podnety a sťažnosti poslucháčov na spôsob moderovania relácie Sobotné dialógy. Tam sme sa dohodli, že to pojmeme nie ako subjektívne pocity členov Rady, ale ako odbornú tému, doplnil Gallo.

Copyright TASR ©2017

TASR NEWS

TASR NEWS

Záujem o post generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) prejavili dvaja uchádzači. Prvým je Vladimír Puchala, ktorý je v súčasnosti poverený riadením agentúry, druhým súčasný šéf Matice slovenskej Marián Tkáč. Vyplýva to z výsledkov zasadnutia Správnej rady TASR, na ktorom otvorili obálky s menami záujemcov.
Obe obálky podľa predsedu správnej rady Vladimíra Masára prišli v stanovenom termíne, to znamená do piatku 18. augusta. „Obe obálky boli pred správnou radou otvorené právnikom. Bolo konštatované, že obidve obálky oboch uchádzačov spĺňajú všetky zákonom stanovené náležitosti,“ uviedol Masár.
Obaja uchádzači tak podľa jeho slov budú pozvaní na verejné vypočutie, ktoré sa uskutoční 5. septembra. Na ňom budú prezentovať svoje projekty. Následne z nich správna rada vyberie nového generálneho riaditeľa TASR. Verejné vypočutie sa uskutoční o 11.30 h v zariadení ministerstva kultúry na Bielej ulici číslo 3.
Dnes už bývalý generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník oznámil odstúpenie z funkcie 17. júla. Začiatkom augusta nastúpil do funkcie šéfa RTVS. Vedením verejnoprávnej agentúry bol do zvolenia nového riaditeľa poverený riaditeľ stratégie Vladimír Puchala.

Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na bezhlavom torze nájdenom v pondelok v zálive pri Kodani, ktoré identifikovali ako telesné pozostatky nezvestnej švédskej novinárky Kim Wallovej, boli nájdené poranenia naznačujúce, že k telu bol ako záťaž pripevnený kus kovu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie dánskej polície.
V ponorke dánskeho vynálezcu Petra Madsena, v ktorej bola Wallová videná naposledy, sa tiež našli stopy jej krvi, uviedol na tlačovej konferencii Jens Möller Jensen, hlavný vyšetrovateľ Wallovej prípadu.
Rodina novinárky je z jej smrti "nekonečne zarmútená".
"Nemôžeme pochopiť rozsah nešťastia a zostáva veľa otázok, na ktoré treba odpovedať," uviedla na Facebooku Wallovej matka Ingrid.
Novinárka zmizla pred 13 dňami, keď sa potopila ponorka dánskeho vynálezcu Petra Madsena, ktorý ju vzal na palubu.
Wallovú naposledy videli 10. augusta večer nastupovať v Kodani do Madsenovej ponorky, ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v nej nenašli a Madsen spočiatku tvrdil, že pasažierku vysadil na malom ostrove.
Vynálezca podozrivý zo zabitia Wallovej však neskôr svoju výpoveď zmenil a povedal, že zahynula pri nehode na palube a následne jej telo vyhodil do vody v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane.

Nemecká novinárka a prekladateľka tureckého pôvodu Mešale Toluová-Čorluová (33), ktorú pre podozrenie z teroristických aktivít zadržali v Turecku 30. apríla a uväznili 5. mája, tam zostáva aj po preskúmaní verdiktu tamojšou justíciou.
Rozhodlo sa o tom včera v Istanbule, informovali Bavorský rozhlas s odvolaním sa na jej právnu zástupkyňu, ako aj rozhlasová stanica Deutsche Welle či internetové vydanie mienkotvorného denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.
V zdôvodnení verdiktu tureckej justície sa uvádzajú obavy z úteku podozrivej obvinenej, ktorej v procese naplánovanom od 11. októbra hrozí dlhoročný trest väzenia.
Nemecký rezort zahraničných vecí sa angažoval za prerušenie vyšetrovacej väzby uvalenej na ženu, ktorá má síce turecké korene, avšak od roku 2007 disponuje iba občianstvom Nemecka, avšak neuspel.
Prepustenie väznenej rodáčky z Ulmu v spolkovej krajine Bádensko-Wurttembersko, ktorej manžel, turecký občan, je za mrežami už od začiatku apríla, požadovala neúspešne aj medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc.
V procese, ktorý by mal trvať dva dni, bude žalobe čeliť popri Toluovej-Čorluovej ešte ďalších 17 ľudí, ktorí sa mali dopustiť propagácie terorizmu a členstva v teroristickej organizácii.

Copyright TASR ©2017

23. 8. 2017

Zomrel Thomas Meehan

Zomrel Thomas Meehan

Trojnásobný laureát prestížnej divadelnej ceny Tony za predlohy muzikálov, americký autor Thomas Edward Meehan už nie je medzi živými. Muž, ktorého preslávili predlohy muzikálov Annie (1977, jeho debut na Broadwayi), Producenti (2001) a Hairspray (2003), zomrel v pondelok 21. augusta doma na Manhattane v New Yorku vo veku 88 rokov, a to na následky nádorového ochorenia.
Dlhodobý prispievateľ do časopisu The New Yorker napísal i predlohu k muzikálu Mladý Frankenstein a k divadelnej adaptácii toho istého diela, ako aj k muzikálu Rocky, ktorý v svetovej premiére uviedli v roku 2012 v severonemeckom Hamburgu a o dva roky neskôr ho inscenovali aj na Broadwayi.
Zosnulý bol jediným autorom, ktorého tri diela zažili na Broadwayi viac ako 2000 predstavení.
Meehan bol aj autorom libreta opery 1984 a spoluautorom viacerých filmových scenárov.

Copyright TASR ©2017

RADA RTVS

RADA RTVS





STANOVISKO KR PZ KE KU KAUZE RAPID LIFE

STANOVISKO KR PZ KE 

KU KAUZE RAPID LIFE

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach dostalo otázky od redaktora televízie Markíza týkajúce sa Kauzy Rapid Life. Pre zachovanie objektivity informovania o činnosti Policajného zboru zverejňujeme naše odpovede v plnom znení:

Z akých dôvodov boli najčastejšie trestné oznámenia odmietnuté?

Na základe požiadavky vo veci týkajúcej sa obchodnej spoločnosti Rapid Life životná poisťovňa a. s., so sídlom Košice, Garbiarska 2 Vám oznamujeme, že na útvaroch v pôsobnosti Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach evidujeme od roku 2009 do dnešného dňa 40 podaní na obchodnú spoločnosť Rapid Life životná poisťovňa a. s..
Trestné oznámenia boli podané pre podozrenia z trestných činov podvodu podľa § 221 Trestného zákona (31 prípadov), poisťovacieho podvodu podľa § 223 ods. 1 Trestného zákona (4 prípady), krivého obvinenia podľa § 345 Trestného zákona, neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytového priestoru podľa § 218 Trestného zákona, sprenevery podľa § 213 Trestného zákona, poškodzovania veriteľa podľa § 239 Trestného zákona a poškodzovania cudzích práv podľa § 375 Trestného poriadku.
V 37 prípadoch neboli po preverení zistené dôvody na začatie trestného stíhania. Jedna vec bola odovzdaná na ďalšie konanie inému útvaru a v dvoch veciach ešte nebolo rozhodnuté.
V drvivej väčšine predmetných trestných oznámení bolo zistené, že sa nejedná o trestný čin, ale o občiansko-právny vzťah, pretože samotné neplnenie podmienok vyplývajúcich zo zmluvy o životnom poistení a nereagovanie na výzvy neznamená automaticky, že sa poisťovateľ dopúšťa trestného činu. Trestným činom je protiprávne konanie, ktorého znaky sú uvedené v Trestnom zákone. Trestné stíhanie nie je prostriedkom na zabezpečenie nárokov zo záväzkových vzťahov medzi klientom a poisťovňou. Orgány činné v trestnom konaní postupujú tak, aby bol náležite zistený skutkový stav veci, o ktorom nie sú dôvodné pochybnosti, t.j. predovšetkým zistiť a preukázať, či sa skutok stal, či má znaky trestného činu, kto tento skutok spáchal a z akých pohnútok.
V tejto súvislosti je potrebné poukázať aj na princíp „ultima ratio“, ktoré orgány činné v trestnom konaní používajú ako interpretačné pravidlo v rámci hodnotenia dôkazov, a to hlavne v prípadoch, ktoré majú súkromnoprávny základ. V zmysle tohto pravidla je zvýraznená podporná funkcia trestného práva vo vzťahu k iným právnym odvetviam. Ustanovenia trestného práva je možné v záväzkových vzťahoch použiť až potom, ako boli vyčerpané všetky možnosti, ktoré sú na ochranu záväzkových vzťahov ponúkané ostatnými právnymi odvetviami.

Považujete za štandardné, že zo 40-tich oznámení sa ani v jednom prípade nezačne konať?

Postup orgánov činných v trestnom konaní upravuje Trestný poriadok. V zmysle prvej hlavy druhej časti Trestného poriadku, ktorá pojednáva o postupe pred začatím trestného stíhania, polícia vykonala všetky úkony potrebné pre rozhodnutie o ďalšom postupe. Už Vaša konštatácia o nezačatí konania, uvedená v znení položenej otázky, je teda zavádzajúca a vytvárajúca dojem, že polícia rozhodovala bez potrebného preverenia trestných oznámení. Dozor nad zákonnosťou trestného konania vykonáva v zmysle § 230 Trestného poriadku príslušná prokuratúra. Táto po rozhodnutí príslušného orgánu činného v trestnom konaní skúma, či pri jeho vydaní nedošlo k porušeniu zákona. V prípade vydania nezákonného, resp. neopodstatneného rozhodnutia policajta má prokurátor právo toto rozhodnutie zrušiť.
Všetky rozhodnutia v predmetných trestných oznámeniach boli predložené príslušnej dozorujúcej prokuratúre (najmä Košice I a Košice II), ktorá sa stotožnila s vydanými rozhodnutiami. V predmetných trestných oznámeniach bolo oznamovateľmi podaných celkom 8 sťažností proti rozhodnutiu policajtov. Všetky sťažnosti boli príslušnou prokuratúrou zamietnuté, teda rozhodnutia príslušného orgánu činného v trestnom konaní boli prokuratúrou po preskúmaní potvrdené.
V tejto súvislosti je ešte potrebné doplniť, že predmetné trestné oznámenia boli na rozhodnutie prideľované rôznym policajtom a dozorované rôznymi prokurátormi. Špekulácie o osobných väzbách policajtov na zástupcov spoločnosti Rapid Life životná poisťovňa a.s. teda nie sú namieste.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

RTVS sa v otvorenom tendri a následných rokovaniach podarilo prostredníctvom spoločnosti CAA11 uzavrieť dve nové zmluvy s UEFA na vysielanie prestížnych futbalových turnajov. Verejnoprávne médium v nasledujúcich rokoch divákom aj poslucháčom prinesie zápasy záverečného turnaja futbalových majstrovstiev Európy 2020, kvalifikačné zápasy slovenskej reprezentácie na ME 2020 a majstrovstvá sveta 2022, zápasy Slovenska v Lige národov 2018 a 2020, ako aj zápasy finálových turnajov (Final Four) tejto novej medzinárodnej súťaže, ktoré sa budú hrať v júni 2019, resp. v júni 2021.
Keďže UEFA sa rozhodla scentralizovať vysielacie práva na všetky zápasy národných tímov, RTVS získala práva na odvysielanie všetkých medzištátnych zápasov Slovenska – súťažných (kvalifikácie na ME a MS, Liga národov) a od septembra 2018 aj priateľských duelov na obdobie štyroch sezón (2018/19 až 2021/22).
„Teší nás, že sa nám podarilo uzatvoriť dohodu, vďaka čomu diváci i poslucháči RTVS ani v nasledujúcich rokoch neprídu o žiadny dôležitý zápas slovenskej futbalovej reprezentácie. Ostávame tak i naďalej verní ambícii prinášať čoraz viac športových zážitkov," uviedol k uzavretiu zmlúv generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
Z európskeho šampionátu 2020 RTVS plánuje odvysielať 51 zápasov, z toho 45 priamych prenosov. Špecifikom nasledujúceho európskeho šampionátu je až 13 hostiteľských miest (Baku, Grimbergen, Kodaň, Londýn, Mníchov, Dublin, Budapešť, Rím, Amsterdam, Bukurešť, Petrohrad, Glasgow, Bilbao, Štokholm a Cardiff) v 13 rôznych krajinách kontinentu, šampionát vyvrcholí na londýnskom štadióne Wembley.
Po skončení MS 2018 v Rusku sa v Európe mení obsah kalendára asociačných termínov FIFA. Vzniká nová súťaž s názvom Liga národov, ktorej základná časť sa bude hrať vždy na jeseň v párnych rokoch. Zaujímavosťou je, že prvenstvo v každej zo štyroch skupín Ligy národov a v každej zo štyroch kategórií zabezpečuje bez ohľadu na výsledky kvalifikácie ME účasť v baráži o EURO 2020. Súčasťou vysielacích práv na Ligu národov je aj finálový turnaj (Final Four), ktorý odohrajú víťazi štyroch skupín najsilnejšej A-kategórie od 5. do 9. júna 2019, resp. pri druhom ročníku Ligy národov v júni 2021.
Verejnoprávna televízia odvysielala v ére samostatného Slovenska od januára 1993 všetkých dvanásť svetových a európskych šampionátov, z ktorých priniesla divákom 501 priamych prenosov.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Donald Trump v utorok na stretnutí s priaznivcami v Phoenixe kritizoval médiá za spôsob, akým informovali o jeho vyjadreniach na margo nedávneho pochodu členov krajnej pravice v meste Charlottesville v štáte Virgínia.
"Jediný, kto dáva priestor týmto nenávistným skupinám, sú médiá samotné a falošné správy," povedal Trump v metropole štátu Arizona na zhromaždení v štýle predvolebnej kampane.
"Neinformujú o faktoch, ako keď nechceli informovať, že som sa rozhodne postavil proti neonacistom, belošským rasistom a KKK (Ku-klux-klanu)," dodal na podujatí sprevádzanom výtržnosťami.
Na Trumpovu hlavu sa vzniesla veľká kritika po tom, ako povedal, že za násilnosti v Charlottesville nesú vinu "obe strany" a že medzi účastníkmi ultrapravicovej demonštrácie z 12. augusta boli aj "dobrí ľudia".
Pred halou v Phoenixe, kde sa konalo stretnutie stúpencov šéfa Bieleho domu, zorganizovali jeho odporcovia paralelnú demonštráciu. Na poriadok dohliadali členovia osobitnej jednotky polície. Americké médiá informovali o potýčkach po tom, ako odporcovia Trumpa hádzali do policajtov kamene a fľaše. Polícia následne proti demonštrantom zasiahla štipľavým sprejom.

Časti ľudského tela nájdené v pondelok v zálive pri Kodani patria 30-ročnej nezvestnej švédskej novinárke Kim Wallovej. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie dánskej polície.
Wallová zmizla pred 13 dňami, keď došlo k potopeniu ponorky dánskeho vynálezcu Petra Madsena, ktorý ju vzal na palubu.
Podľa zistení polície boli nájdené časti tela oddelené úmyselne.
Wallovú naposledy videli 10. augusta večer, ako nastupuje v Kodani do Madsenovej ponorky, ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v nej nenašli a Madsen spočiatku tvrdil, že pasažierku vysadil na malom ostrove.
Vynálezca podozrivý zo zabitia Wallovej však potom tvrdil, že zahynula pri nehode na palube a následne jej telo vyhodil do vody v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane.

Copyright TASR ©2017


22. 8. 2017

Prieskum Median SK. TV a tlač

Prieskum Median SK

TV a tlač

Televíziu v prvom a druhom kvartáli tohto roku sledovali takmer štyri milióny divákov. Najviac z nich (41 percent) videlo program Televízie Markíza. Sledovanosť 32 percent zaznamenala TV JOJ a za ňou sa umiestnila verejnoprávna Jednotka (RTVS) s 25 percentami. V podiele na trhu viedla s 34 percentami TV Markíza. TV JOJ dosiahla 22 percent a za ňou sa so 17-percentným podielom na trhu umiestnila Jednotka RTVS.
Z celoštátnych denníkov si udržal prvú pozíciu Nový Čas s čítanosťou 15 percent. Čítanosť na úrovni šesť percent mali denníky Pravda a Sme. Nasleduje denník Plus jeden deň s piatimi percentami a Šport so štyrmi percentami. Korzár a denník Hospodárske noviny mali čítanosť tri percentá populácie vo veku 14 až 79 rokov. Posledné vydanie niektorého celoštátneho denníka čítalo 28 percent populácie. Za posledných 14 dní čítalo niektorý z celoštátnych denníkov 61 percent ľudí.
Načítanejším týždenníkom je podľa zistení MEDIAN SK Plus 7 dní s čítanosťou osem percent. Šesťpercentnú čítanosť mali týždenníky Báječná žena, Život a Nový Čas pre ženy. Štyri percentá obyvateľov SR čítali týždenník Eurotelevízia. Katolícke noviny a Slovenka dosiahli trojpercentnú čítanosť. Sieť týždenníkov Regionálne noviny (RegionPRESS ) dosiahla deväť percent a sieť Petit Press MY noviny päťpercentnú čítanosť. Posledné vydanie niektorého z týždenníkov si prelistovalo alebo prečítalo 35 percent ľudí. Za posledné tri mesiace tak spravilo 66 percent populácie.
Najčítanejším dvojtýždenníkom sa stal TV max s čítanosťou päť percent. Nasledujú Tele plus s dvomi percentami. Dvojtýždenníky Bratislavské noviny, Relax, Žena a život a Stop dosiahli jednopercentnú čítanosť. Sieť titulov ECHO Dvojtýždenníky dosiahla čítanosť štyri percentá. Celková čítanosť dvojtýždenníkov predstavuje 13 percent populácie vo veku 14 až 79 rokov. Dvojtýždenníky si v posledných šiestich mesiacoch prečítalo 22 percent populácie.
Z bežne dostupných mesačníkov boli najviac čítané Záhradkár a Zdravie, ktoré mali sedempercentnú čítanosť. Nasledujú Eva a EMMA s piatimi percentami, mesačník Nový Čas Krížovky, Dobré jedlo a Auto magazín s tromi percentami. Celková čítanosť mesačníkov bola na úrovni 41 percent. Za posledný rok si mesačník prečítalo 50 percent ľudí.
Spoločnosť MEDIAN SK, s. r. o. uskutočňuje národný prieskum spotrebného správania, médií a životného štýlu Market & Media & Lifestyle - Target Group Index (MML - TGI) v licenčnej spolupráci s anglickou spoločnosťou Kantar Media na Slovensku kontinuálne od roku 1997.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK


Najpočúvanejšími slovenskými rozhlasovými stanicami sú Rádio Expres, Rádio Slovensko a Fun rádio. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Radioprojekt, ktorý realizuje agentúra Median SK. Výsledky tohtoročnej V. až VII. etapy prieskumu agentúra prezentovala dnes.
      Rádio Expres dosiahlo v týždennej počúvanosti podľa prieskumu 34,4 percenta, čo predstavuje 1.540.000 poslucháčov. Počúvanosť Rádia Slovenska bola 28,6 percenta a tretie Fun rádio si týždenne naladilo 23 percent poslucháčov. Rádio Expres a Fun rádio si oproti predošlej etape prieskumu polepšilo, Rádio Slovensko mierne pokleslo. Ďalšie priečky v prieskume obsadili Rádio Jemné (15,9 percenta), Rádio Europa 2 (15,0 percenta), Rádio Regina a Rádio Vlna (oba zhodne 12,2 percenta).
      Najpočúvanejšou rozhlasovou sieťou je šesť rozhlasových okruhov RTVS, ktoré dosiahli počúvanosť 39,6 percenta. Rozhlasová sieť Radio Services má počúvanosť 38,2 percenta a sieť Fun Media Group 30,2 percenta. Najväčší podiel na trhu (23,4 percenta) má aj naďalej Rádio Expres nasledované Rádiom Slovensko (21,4 percenta), Fun rádiom (12,3 percenta), Rádiom Europa 2, Rádiom Regina (oba zhodne 7,8 percenta), Rádiom Jemné (7,4 percenta) a Rádiom Vlna (6,4 percenta). Ostatné rozhlasové stanice kontrolujú 13,6 percenta trhu.
      Najnovší prieskum Radioprojekt uskutočnila agentúra od 1. mája do 23. júna tohto roka na vzorke 3381 respondentov vo veku 14 až 79 rokov. Ukázal tiež, že rádio počúvalo týždenne 89,6 percenta populácie, čo je 4.011.00 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Podľa Lindy Kleinertovej zo spoločnosti Median SK počúvajú každý deň rádio takmer tri milióny ľudí. Každý občan Slovenska počúva v priemere rádio denne takmer dve hodiny.

Copyright TASR ©2017


21. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Dánsky konštruktér Peter Madsen, ktorého obvinili z usmrtenia švédskej žurnalistky Kim Wallovej priznal, že žena zomrela na palube jeho ponorky a on ju "pochoval" v mori. Súdne pojednávanie s Madsenom bolo neverejné, na žiadosť prokuratúry a obhajoby ale zverejnili jeho vysvetlenie toho, čo sa stalo.
Madsen najskôr tvrdil, že ženu vysadil na ostrove v kodanskom prístave ešte počas ich nočného výletu. Teraz ale pred súdom priznal, že jej telo vyhodil do vôd zálivu Koge južne od Kodane. Wallovú naposledy videli na Madsenovej ponorke 10. augusta. Za nezvestnú ju vyhlásili po tom, ako jej priateľ zalarmoval políciu, keď sa nevrátila z výletu ponorkou UC3 Nautilus, o ktorej pripravovala reportáž. Kodanská polícia uviedla, že námorné úrady určili trasu ponorky, ktorá sa pred potopením plavila cez záliv Koge a Sundský prieliv.
Po žene od piatka pátrajú lode, potápači a helikoptéry. Muža obvinili z neúmyselného zabitia. Polícia sa domnieva, že ponorku potopil sám Madsen zámerne tesne pred tým, ako sa ho podarilo zachrániť.
Wallová bola uznávanou novinárkou a písala pre niekoľko medzinárodných publikácií.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Prvá slovenská investičná skupina (PSIS) a Penta uzatvorili novú dohodu o usporiadaní akcionárskych vzťahov vo vydavateľstve Petit Press. Ako informuje portál denníka Sme, podľa tejto dohody Penta predáva PSIS päťpercentný podiel na základnom imaní v spoločnosti Petit Press, a.s. PSIS sa tak stáva 60-percentným akcionárom v Petit Presse a Pente ostáva 40-percentný podiel v spoločnosti. "Na uvedený päťpercentný podiel sa nevzťahuje právo spätného odkúpenia akcií, tzv. call opcie zo strany Penty. Akcionári tak potvrdzujú akcionársku dohodu spred troch rokov, v preambule ktorej stojí, že manažérsku kontrolu nad spoločnosťou Petit Press vykonáva PSIS a Penta zastáva rolu minoritného akcionára," uviedol portál Sme.sk.
Petit Press zároveň predáva divíziu Új Szó a Vasárnap spoločnosti News and Media Holding, a.s. (NMH). Obidve transakcie budú podľa Sme.sk ukončené najneskôr do konca roka 2017, pričom zmluvné strany sa rozhodli nezverejniť podrobnosti o finančnom vyrovnaní. "Som rád, že sme úspešne dospeli k dohode a vyvrátili všetky pochybnosti o strate nezávislosti našich novín, a že PSIS ako zakladateľ denníka SME a vydavateľstva Petit Press získava silnejšie postavenie v našej spoločnosti,“ uviedol Alexej Fulmek, generálny riaditeľ Petit Pressu.
NMH chce týmto krokom posilniť svoju pozíciu na juhu Slovenska a získať tak cieľovú skupinu čitateľov z prostredia maďarskej menšiny. "Denník Új Szó a týždenník Vasárnap po takmer dvoch desaťročiach stability opäť mení svojho vydavateľa. Bude súčasťou veľkej mediálnej skupiny so silným vydavateľským zázemím,“ komentovala akcionársku zmluvu riaditeľka divízie maďarských titulov Edita Slezáková. "Verím tomu, že táto zmena prinesie obom titulom nový rozvojový potenciál a dobrú spoluprácu. Vydávanie oboch titulov budem sprevádzať a podporovať tak ako doteraz,“ poznamenala.
Generálny riaditeľ spoločnosti News and Media holding Peter Mertus víta posilnenie vydavateľstva NMH o značky Új Szó a Vasárnap, ktoré sú na slovenskom trhu kľúčové médiá pre maďarskú menšinu. "NMH poskytne obidvom titulom zázemie silného mediálneho domu s cieľom ich ďalšieho rozvoja a posilnenia, ktorého základom bude zachovanie súčasnej trhovej pozície titulov pri dodržiavaní etických princípov, ktoré sú uplatnené v celom NMH,“ konštatoval.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



NEZABUDNIME!

NEZABUDNIME!

20. 8. 2017

Zomrel Jerry Lewis

Zomrel Jerry Lewis



Vo veku 91 rokov zomrel jeden z najznámejších amerických komikov a zabávačov Jerry Lewis. O jeho úmrtí informoval ako prvý magazín Las Vegas Review-Journal, podľa ktorého informácií herec skonal v nedeľu ráno vo svojom dome v Las Vegas. Príčinu úmrtia zatiaľ nezverejnili.
Jerry Lewis, americký komik, režisér, scenárista a producent, sa narodil 16. marca 1926 v Newarku v štáte New Jersey. Preslávil sa vystupovaním v nočných kluboch s Deanom Martinom. Vo filme spolu debutovali komédiou My Friend Irma z roku 1949 a do roku 1956 účinkovali v 16 snímkach. Lewis neskôr sám hral vo vyše dvoch tuctoch ďalších filmov ako The Bellboy (1960), Zamilovaný profesor (1961) či The Disorderly Orderly (1964). Americká Akadémia filmových umení a vied mu v roku 2009 udelila humanitárnu cenu Jeana Hersholta.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Zomrel Dick Gregory

Zomrel Dick Gregory

Vo veku 84 rokov zomrel v sobotu americký komik a aktivista Dick Gregory. Patril k prvým černošským komikům, ktorí v 60. rokoch prelomili rasové bariéry a pravidelne vystupovali pred belošským publikom. O Gregoryho smrti informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho syna.
"Kde inde na svete ako v Amerike by som mohol žiť v tej najhoršej štvrti, navštevovať tie najhoršie školy, sedieť vzadu v autobuse a zarábať 5000 dolárov týždenne len vďaka tomu, že o tom budem hovoriť?" vyhlásil pri jednom zo svojich vystúpení Gregory, ktorý sa narodil ako druhé zo šiestich detí a prežil detstvo v chudobe po tom, čo otec rodinu opustil.
K jeho známym výrokom patrí tiež ten o postave, ktorá v Amerike nosí na Vianoce deťom darčeky. "Nikdy som neveril na Santa Clausa. Do našej štvrti by sa po zotmení žiadny beloch neodvážil," vtipkoval.
Gregory sa pri svojich vystúpeniach snažil prostredníctvom humoru bojovať predovšetkým za sociálnu spravodlivosť pre černošské obyvateľstvo. Ako ľudskoprávny aktivista sa ale venoval aj rade ďalších tém ako mier na Blízkom východe, policajné brutalita či práva žien. Bol obdivovateľom indického bojovníka za nezávislosť Mahátmu Gándhího a černošského duchovného a aktivistu Martina Luthera Kinga a vždy presadzoval nenásilný spôsob boja.
V roku 1966 Gregory neúspešne kandidoval na starostu Chicaga a v roku 1968 na úrad amerického prezidenta.

Copyright ČTK ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Hudobná stanica MTV sa rozhodla vrátiť k pravidelnej výrobe a vysielaniu relácie MTV Unplugged, ktorá lámala rekordy v sledovanosti najmä na začiatku 90-tych rokov. Ako píše britská BBC, prvým účinkujúcim v obnovenej relácii bude Shawn Mendes, ktorého unplugged vystúpenie televízia v premiére odvysiela 8. septembra.
Mendes považuje možnosť v tomto programe účinkovať za poctu a BBC prezradil, že formát relácie ho nadchol po tom, ako si pozrel časť vystúpenia kapely Pearl Jam z roku 1992. "Nebolo to až tak o komercii a o šoumenskej stránke toho celého - bolo to naozaj o hudbe," oceňuje Mendes.
Program MTV Unplugged trval spravidla hodinu a bol záznamom unplugged koncertu známeho interpreta. Z týchto vystúpení následne v mnohých prípadoch vznikali aj oficiálne albumy, z ktorých niektoré sa v predajnosti vyrovnali v tom čase najúspešnejším radovým štúdiovkám.
Medzi najpopulárnejšie koncerty odvysielané pod hlavičkou MTV Unplugged patrili vystúpenia Nirvany, R.E.M., Alicie Keys, The Cranberries, Erica Claptona či The Corrs.
Program sa vysielal pravidelne v rokoch 1989 až 1999. Od roku 2000 sa vysielal už menej často a po roku 2009 sa nové diely objavovali už len príležitostne, aj to často iba na internete a nie v televíznom vysielaní.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Steve Bannon, ktorý v piatok skončil vo funkcii hlavného stratéga Bieleho domu, údajne premýšľa o založení televíznej stanice. Táto televízia by sa mala stať súperom kanálu Fox News Ruperta Murdocha, ktorý podporuje prezidenta Donalda Trumpa, ale Bannon ho považuje za príliš umiernený. Napísal to britský denník The Daily Telegraph s odvolaním sa na washingtonský spravodajský server Axios.
Bannon sa ihneď po odchode z Bieleho domu vrátil do vedenia spravodajského webu Breitbart News, ktorý bol pod jeho vedením známy výrazne protiprisťahovalecké a nacionalistickou rétorikou. Sľúbil tiež, že bude bojovať proti Trumpovi proti svojim protivníkom.
Podľa denníka The Daily Telegraph by Bannonova televízia bola pravdepodobne financovaná miliardářským investorom Robertom Mercer, ktorý už v minulosti podporoval ako web Breitbart, tak i prezidenta Trumpa.
Bannonovi spojenci uviedli, že Bannon je nevýslovne nabitý energiou a že je pripravený na ťaženie proti republikánskemu establishmentu a "demokratom zo Západného krídla" Bieleho domu. Zamerať by sa podľa denníka The Daily Telegraph mohol na "globalistického" prezidentské poradcu, ako sú Trumpov zať Jared Kushner a prezidentovho dcéra Ivanka Trumpová, šéf Trumpovcov ekonomických poradcov Gary Cohn, minister financií Steve Mnuchin či bezpečnostný poradca Herbert Raymond McMaster.
Bannonovým terčom by sa mohli stať aj republikánski vodcami v Kongrese ako predseda dolnej komory Paul Ryan a šéf republikánskej senátne väčšiny Mitch McConnell, ktorého Bannon viní, že brzdí Trumpová plány vrátane výstavby múru na hranici s Mexikom či zrušenie zdravotníckej reformy bývalého prezidenta Baracka Obamu.
"Trumpovo prezidentovanie, za ktoré sme úspešne bojovali, je preč. Republikánsky establishment nemá záujem o Trumpov úspech. Nie sú populisti, nie sú nacionalisti, nezaujímajú sa o jeho program. Vôbec. Budú sa ho snažiť umierňovať," vyhlásil Bannon po odchode z Bieleho domu v Rozhovor s týždenným štandardom.
Josh Green, ktorý napísal knihu zobrazujúcu Bannona ako strojcu Trumpovho volebného víťazstva, o Bannon po odchode z Bieleho domu povedal, že je plný "mánickej energie". "Bannon vyzeral, akoby vypil 40 Red Bullov. Je ako tiger vypustený z klietky. Myslím si, že Trump mu bude ďalej načúvať ... Chce vyvíjať tlak zvonku a doviesť Trumpa späť k politike, ktorú pôvodne presadzoval," uviedol.

Copyright ČTK ©2017