26. 10. 2019

Anketa Neviditeľný herec

Anketa Neviditeľný herec


Víťazmi tohtoročné rozhlasové ankety Neviditeľný herec sa stali Ivan Trojan a Taťjana Medvecká. Medvecká zvíťazila v ankete už po siedmykrát a potvrdila tým pozíciu najúspešnejšej herečky za celú dobu trvania ankety. Tento rok ju poslucháči ocenili za úlohu Marianne v rozhlasovej adaptácii posledného filmu režiséra Ingmara Bergmana Saraband. Trojan cenu získal za rolu Šveca v hre Rudolfa Medka Plukovník Švec. O výsledkoch dnes Český rozhlas informoval v tlačovej správe, výsledky boli vyhlásené na stanici Český rozhlas Dvojka.

V ankete Neviditeľný herec verejnosť hlasuje o najpopulárnejším hereckom výkone na vlnách Českého rozhlasu za uplynulú sezónu. Tento rok bolo nominovaných 33 hercov a herečiek, hlasovalo 1574 ľudí. Poslucháči mohli hlasovať na internete od 29. júna do 29. septembra.

Medveckej poslucháči poslali 493 hlasov. Trojanov výkon v úlohe plukovníka, ktorý zasvätil život legionárskej službe v Rusku, ľudia ocenili 461 hlasmi.

Druhé miesto patrí Jane Strykovej a Janovi Hartlovi. Stryková zaujala 344 hlasujúcich rolou dcéry Marlene Dietrichovej, rozhlasová čítanie knihy Moja matka Marlene Dietrich o súkromí slávnej herečky získala zároveň Cenu čitateľov týždenníka Rozhlas za najobľúbenejšiu rozhlasovú realizáciu. Hartl získal 389 hlasov za rolu svätého Vojtecha. Úloha bývalého Vojtechovo žiaka sa ujal herec Miroslav Táborský a získal za ňu 384 hlasov, ktorá ho vyniesla na tretiu priečku. V ženskej kategórii získala tretie miesto Zdenka Procházková za rolu Židovky Rozálie Lautmannové v hre Obchod na korze. Za tú istú rolu už tento rok herečka dostala rozhlasovú cenu Thálie.

V uplynulých ročníkoch sa víťazmi ankety stali napríklad Josef Somr, Viktor Preiss, Luděk Munzar, Tomáš Töpfer, Vilma Cibulková, Eliška Balzerová, Daniela Kolářová alebo Simona Stašová.

Copyright © ČTK 2019

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS


Televízii Markíza sa tento rok darí zvyšovať zisky. Spolu s ďalšími televíznymi stanicami Doma, Dajto a Markíza International, ktoré skupina Central European Media Enterprises (CME) na Slovensku prevádzkuje, totiž za tri štvrťroky tohto roka vygenerovali podľa neauditovaných výsledkov prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou v objeme 17,4 mil. amerických dolárov (USD). Medziročne to znamenalo nárast až o 73 %. Tento výsledok sa skupine CME podarilo na Slovensku zaznamenať napriek stagnácii čistých výnosov, ktoré boli oproti trom kvartálom vlaňajška vyššie iba o 0,3 % na úrovni 70,8 mil. USD.
Vlastník Markízy, mediálna skupina CME, pritom na Slovensku v tomto období hovorí o solídnom 7 % raste reklamného trhu. Príjmy z reklamy jej slovenských televízií, teda spomínaných Markízy, Doma, Dajto a Markízy International, v treťom štvrťroku stúpli aj vplyvom rastúcich výdavkov vlády na informačné kampane. Ako ďalej uvádza CME vo svojej správe pre investorov, reklamné príjmy tvorili gro celkových príjmov skupiny na Slovensku, keď za tri štvrťroky dosiahli 60,6 mil. USD. O zvyšok sa postarali poplatky od káblových operátorov či ďalšie príjmy.
V samotnom treťom štvrťroku tohto roka zaknihovala CME na Slovensku čisté výnosy v objeme 22,1 mil. USD, čo znamenalo medziročný nárast o 6,1 %. Prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou sa oproti tretiemu kvartálu minulého roka zvýšil o 40,5 % na 7,1 mil. USD.
Central European Media Enterprises prevádzkuje televízne stanice v piatich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza. Okrem samotnej televízie Markíza na Slovensku prevádzkuje aj televízie Doma, Dajto a Markíza International.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

25. 10. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi sa nepáči obsah dvoch najvýznamnejších amerických denníkov The New York Times a The Washington Post, a preto ich už nebude odoberať.
"Nepredĺžili sme si predplatné, to je pravda. Bude to výrazná úspora peňazí daňových poplatníkov," povedala v piatok pre tlačovú agentúru AFP hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová.
Trump vystúpil v pondelok 21. októbra v programe Fox News - televíznej siete, ktorú denne sleduje a spolieha sa na jej prevažne priateľské spravodajstvo o sebe a svojej administratíve. A vyhlásil, že nechce odoberať tieto denníky, lebo sú to "podrazáci".
Denník The New York Times a obzvlášť The Washington Post nemajú najväčší náklad, ale majú obrovský vplyv na americkú národnú politiku - predovšetkým ich spravodajstvo o Bielom dome.
 

Copyright © TASR 2019


 
Vlastník televízie Markíza, mediálna skupina Central European Media Enterprises (CME), si v zmenkovom súdnom spore verí. V účtovníctve svojich firiem totiž ani napriek prebiehajúcemu súdnemu konaniu nevytvorila žiadne rezervy pre prípadný verdikt v neprospech televízie. Slovenské súdy pritom aktuálne vedú konania vo veci štyroch zmeniek, ktorých celková nominálna hodnota predstavuje 69 miliónov eur. „Vzhľadom na fakty a okolnosti týchto prípadov sme neakumulovali žiadne zdroje v súvislosti s týmito pohľadávkami,“ konštatuje v správe pre investorov spoločnosť CME. Pojednávanie v kauze televíznych zmeniek bude pokračovať už koncom októbra.
Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian K. a bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol R. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v rámci ktorých Marian K. požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch. Žalovaným v prvom rade bol Pavol R. Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza - Slovakia ako žalovaný v druhom rade.
Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Pavol R. pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované v účtovných dokladoch. Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Mariana K., ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek. Markíza sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000.
Central European Media Enterprises prevádzkuje televízne stanice v piatich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza. Okrem samotnej televízie Markíza na Slovensku prevádzkuje aj televízie Doma, Dajto a Markíza International.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Stanovisko redakcie Hlavných správ


Stanovisko redakcie Hlavných správ

Informácie, ktoré priniesol web Postoj o tom, že Kočner je akcionárom Hlavných správ, sú úplné nezmysly.

Kočner, a nielen on, mal záujem o kúpu Hlavných správ, ale jeho ponuky neboli akceptované. Od túžby a chvastúnstva je teda k realite dosť ďaleko.

Hlavné správy majú od začiatku jediného výlučného vlastníka. Kočner ich teda neriadi ani nefinancuje.

Nárast príjmov je spojený s nárastom čítanosti, ktorá sa v roku 2018 skoro zdvojnásobila.

Hlavné správy boli a zostávajú jediné väčšie nezávislé médium na Slovensku nevlastnené oligarchami ani zahraničnými korporáciami.

redakcia

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA










"Tak ako pri dvoch malých deťoch na ihrisku, musíte ich nechať sa pobiť, a potom ich od seba oddelíte.Bolo to nekonvenčné, čo som spravil: Povedal som, že budú musieť chvíľu bojovať. Bojovali niekoľko dní a bolo to dosť zlé."
Donald Trump


„Tlačové oddelenie SNS chápe, že predseda vlády vníma citlivo, keď dôjde k zámene písmen a namiesto mäkkého sa použije tvrdé. Ospravedlňujeme sa za zámenu a budeme si pamätať, že Pellegrini je správne s mäkkým.“
Tlačové oddelenie SNS

Tak sme dočkali tej Matovičovej bomby, z ktorej nakoniec nič nie je, a ukázalo sa, že varí len z vody. Aj keď táto neoverená komunikácia, ktorú som doteraz nevidel, môže v súčasnosti pôsobiť zvláštne, trvám na tom, že ma v ničom nediskvalifikuje.“
Martin Glváč

„K čemu je nám Česká televize? Aby nám selektovala informace na ty, které smíme slyšet, a které ne? Aby nám vnucovala eurohujerskou a neomarxistickou propagandu? Aby místo hlavních zpráv vysílala podivně nastavovaný spotřebitelský magazín? Aby nás ještě třicet let po velké sametové krmila seriály z dob reálného socialismu? Aby za naše peníze krmila darmožrouty z politických neziskovek? Aby politicky korektně prznila duše už i našim dětem? Aby byla zdrojem obživy pro pravdoláskovní hochy a děvčata, co spolu mluví? Na tohle posíláme na Kavčí hory 7 miliard ročně.“
Miloslav Rozner, hnutie SPD Tomia Okamuru

„Generální ředitel České televize pan Petr Dvořák dnes na ČT24 před osmou hodinou z ničeho nic při moderované debatě o programu televize k oslavám výročí 17. listopadu začal náhle hovořit o schvalování zpráv České televize ve Sněmovně. K mému obrovskému úžasu sdělil, že poslanci již neveřejně přiznali, že útočí na hospodaření České televize z důvodu, že se jim nelíbí zpravodajství, ale že on bude Českou televizi proti politikům bránit. No, to je tedy velice úsměvné“
Jiří Valenta, český komunistický poslanec



„S Kočnerom som určite s radosťou nekomunikoval."

Michal Gučík

24. 10. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Krajský súd v Bratislave vo štvrtok zamietol žalobu vysielateľa TV Joj na Radu pre vysielanie a retransmisiu (RVR) v súvislosti s pokutou vo výške 80.000 eur. "Rada rozhodla o jednej z najvyšších finančných sankcií na svojom zasadnutí v decembri 2016, vysielateľovi uložila úhrnnú pokutu za viacnásobné porušenie zákona v prípade vysielania reklamy," priblížila hovorkyňa RVR Ivana Čaučíková.
Rada v rámci správneho konania, ktoré sa začalo v apríli 2016, dospela k záveru, že v období od 5. do 26. apríla 2016 došlo vo vysielaní TV Joj k porušeniu štyroch ustanovení zákona o vysielaní a retransmisii.
"Týkalo sa povinnosti zreteľne oddeľovať reklamu od iných programov, nedodržania povoleného počtu prerušení programu reklamou, prekročenia maximálneho časového rozsahu reklamy počas jednej hodiny, ale i porušenia zásad umiestňovania produktov v programe," spresnila Čaučíková. "Vysielateľ podal v zákonnej lehote voči rozhodnutiu rady žalobu, ktorú vo štvrtok Krajský súd v Bratislave zamietol," informovala o tom ďalej.
Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, voči rozsudku možno podať kasačnú sťažnosť.

Copyright © TASR 2019


O frekvencie z jesenného výberového konania má záujem desať uchádzačov

O frekvencie z jesenného výberového konania 

má záujem desať uchádzačov

Do jesenného výberového konania, v ktorom je zaradených 34 voľných rozhlasových frekvencií, sa včas prihlásili desiati žiadatelia - siedmi súčasní vysielatelia a traja žiadatelia o novú licenciu na vysielanie rozhlasovej programovej služby.

Novým žiadateľom o licenciu je spoločnosť EJ, s.r.o., ktorá žiada opakovane zaradenú frekvenciu 107,2 MHz Trnava, s plánom vysielať na nej programovú službu AETTER. Na tejto frekvencii má záujem vysielať aj ďalší nový žiadateľ, spoločnosť Automation & Business, s. r. o., ktorá chce v prípade získania licencie prinášať poslucháčom menšinové hudobné žánre s dôrazom na elektronickú hudbu a jej subžánre.

Sedem zaradených frekvencií do mája 2021 využíva vysielateľ T.W.Rádio s.r.o. na vysielanie programovej služby Rádio 7. Keďže bude frekvencie v roku 2021 využívať už 16. rok, čo je maximálne trvanie platnosti licencie, vysielateľ zároveň Radu v tomto výberovom konaní požiadal o novú licenciu. O uvoľnené frekvencie sa však môžu uchádzať aj iní žiadatelia.

O štyri z nich prejavil záujem vysielateľ Michael Schwarz, ktorý žiada celkovo jedenásť frekvencií. Vysielateľ POWER DEVELOPMENT s. r. o. žiada okrem jednej frekvencii po vysielateľovi T.W.Rádio s.r.o. aj tri opakovane zaradené frekvencie.

Nový žiadateľ, spoločnosť FM media s.r.o. plánuje v prípade úspechu spustiť vysielanie programovej služby Rádio Goldies. Uchádzač žiada Radu celkovo o štrnásť frekvencií, z toho na šiestich je aktuálne vysielaná programová služba Rádio 7.

Verejnoprávny vysielateľ, Rozhlas a televízia Slovenska, požiadal Radu o dve frekvencie, ktoré je možné prideliť len spoločne - 102,5 MHz Košice a 102,7 MHz Prešov.

Vysielateľ Rádio Prešov, s.r.o. žiada Radu o opakovane zaradenú frekvenciu 89,7 MHz Michalovce, na ktorej plánuje rozšíriť vysielanie svojej programovej služby SKY RÁDIO. Sedem zaradených frekvencií žiada vysielateľ D.EXPRES, k.s.

O opakovane zaradenú frekvenciu 89,8 MHz Trenčín a o tri frekvencie, na ktorých do decembra 2021 vysiela RADIO ONE, s.r.o. programovú službu Rádio One, sa neprihlásil žiadny záujemca.

Vysielateľ RADIO ONE, s.r.o., ktorému končí platnosť licencie po 16. rokoch, sa neprihlásil o žiadnu frekvenciu.

Rozhodnutiu Rady o pridelení frekvencií predchádza verejné vypočutie žiadateľov. Vypočutie je naplánované na utorok, 19. novembra 2019 od 10:00 hod v sídle Rady pre vysielanie a retransmisiu (Palisády 36, Bratislava).



Verejné vypočutie žiadateľov: 19. 11. 2019:

10:00 Rozhlas a televízia Slovenska

10:20 D.EXPRES, k.s.

10:40 FM media s.r.o.

11:00 T.W.Rádio s.r.o.

11:20 Michael Schwarz

11:40 EJ, s.r.o.

12:00 Automation & Business, s. r. o.

12:20 Rádio WOW s.r.o.

12:40 Rádio Prešov, s.r.o

13:00 POWER DEVELOPMENT s. r. o.



Zoznam frekvencií a územný rozsah vysielania:



LOKALITA
FREKVENCIA
[ MHz ]
Žiadateľ
Nové frekvencie
Dubnica nad Váhom
101,7
Rádio WOW s.r.o.
Nitra
103,6
T.W.Rádio s.r.o.

Nové Mesto nad Váhom
106,8
Rádio WOW s.r.o.
Spišská Nová Ves
93,7
D.EXPRES, k. s.
FM media s.r.o.
Opakovane zaradené frekvencie
Bánovce nad Bebravou
96,9
D.EXPRES, k. s.
Košice
102,5
POWER DEVELOPMENT s. r. o.
FM media s.r.o.
RTVS
Prešov
102,7
POWER DEVELOPMENT s. r. o.
FM media s.r.o.
RTVS
Martin
92,4
Michael Schwarz
FM media s.r.o.
Michalovce
89,7
POWER DEVELOPMENT s. r. o.
FM media s.r.o.
Rádio Prešov s.r.o.
Prievidza
89,6
Michael Schwarz
FM media s.r.o.
Trenčín
89,8
-
Trenčín
92,8
Michael Schwarz
FM media s.r.o.
Trnava
107,2
Automation & Business, s. r. o.
EJ, s.r.o.
Žarnovica
99,6
Rádio WOW s.r.o.
D.EXPRES, k. s.
Frekvencie po spoločnosti T.W.Rádio s.r.o.
Banská Bystrica
107,7
T.W.Rádio s.r.o.
Michael Schwarz
FM media s.r.o.
Bratislava
103,6
T.W.Rádio s.r.o.
Michael Schwarz
FM media s.r.o.
Bratislava Dúbravka
91,7
T.W.Rádio s.r.o.
Michael Schwarz
FM media s.r.o.
Košice
88,6
T.W.Rádio s.r.o.
POWER DEVELOPMENT s. r. o.
FM media s.r.o.
Nové Mesto nad Váhom
107,4
T.W.Rádio s.r.o.
Michael Schwarz
FM media s.r.o.
Rožňava
91,3
T.W.Rádio s.r.o.
Žilina
101,0
T.W.Rádio s.r.o.
FM media s.r.o.
Frekvencie po spoločnosti RADIO ONE, s.r.o.
Brezno
89,2
D.EXPRES, k. s.
Zvolen
89,7
Michael Schwarz
Banská Bystrica
90,5
Michael Schwarz
Nitra
90,6
Rádio WOW s.r.o.
FM media s.r.o.
Žiar nad Hronom
91,4
-
Levice
92,3
Rádio WOW s.r.o.
Rimavská Sobota
92,9
-
Lučenec
93,5
-
Handlová
94,9
Rádio WOW s.r.o.
D.EXPRES, k. s.
Nová Baňa
95,0
Rádio WOW s.r.o.
D.EXPRES, k. s.
Zlaté Moravce
99,6
Rádio WOW s.r.o.
D.EXPRES, k. s.
Ružomberok
107,5
Michael Schwarz
Liptovský Mikuláš
107,8
Michael Schwarz