4. 3. 2006

The Golden Raspberry

The Golden Raspberry

Iba pár hodín pred udeľovaním prestížnej ceny OSCAR sa udeľovali aj ceny iné- Zlaté maliny.Tradične 24 hodín pred Oscarmi,v hollywoodskom Ivar Theatre

Zlatým malinám kraľoval v Los Angeles film Dirty Love, ktorý je podľa Golden Raspberry Award Foundation (GRAF), najhorším filmom roka, nakrútil ho najhorší režisér (John Asher) podľa najhoršieho scenára (Jenny McCarthy) a hrala v ňom najhoršia herečka (Jenny McCarthy). Za najhoršieho herca roka 2005 vyhlásili Roba Schneidera za účinkovanie vo filme Deuce Bigalow: Európsky gigolo. Najhoršie herecké výkony vo vedľajších úlohách podali Hayden Christensen v tretej epizóde Star Wars Pomsta Sithov a Paris Hilton v horore Múzeum voskových figurín. Najhorším párom na filmovom plátne boli Will Ferrell a Nicole Kidman vo filme Moja krásna čarodejnica. Podľa GRAF bol uplynulý rok mimoriadne bohatý na nepodarené pokračovania filmov alebo ich nové verzie. Až štyri takéto filmy sa dostali medzi nominácie na najhorší film roka, kde napokon triumfovala snímka Dirty Love. V kategórii najhorší remake alebo pokračovanie zvíťazil film Syn masky. Pred 26. ročníkom vyhlasovania najhorších filmových počinov roka zaviedla GRAF aj novú kategóriu: najotravnejšie terče bulváru. Tu kraľovali témy spojené s Tomom Cruiseom a Katie Holmes: gauč Oprah Winfrey, Eiffelova veža a Tomove dieťa. Malina, alebo Tinsel Town's tackiest Trophy, je lacná ručne vyrezávaná malina veľká ako golfová loptička, ktorá stojí na filmovom kotúči. Je nasprejovaná zlatou farbou. Jej trhová hodnota je asi 4,97 amerických dolárov, teda asi 150 korún. Maliny vznikli v roku 1980 a tento rok ich výsledky už tradične vyhlasovali 24 hodín pred Oscarmi.

Rok 2005 bol podľa The Golden Raspberry Award Foundation (GRAF), ktorá každoročne udeľuje Zlaté maliny, teda anti-Oscarov, úplnou katastrofou. Najťažšie pre členov GRAF vraj bolo vybrať v každej kategórií len päť nominácií. Medzi najhoršími filmami 26. ročníka udeľovania Zlatých malín, sa ocitol remake televízneho seriálu Páni Hazzardu, pokračovanie úspešnej Masky s názvom Syn masky, remake hororu Múzeum voskových figurín, ktorého najväčšou hanbou bol herecký debut dedičky hotelového impéria Paris Hilton, Dirty Love a pokračovanie filmu Deuce Bigalow: Dobrý striptér z roku 1999 s názvom Deuce Bigalow: Európsky gigolo. Všetkých päť filmov sa uchádzalo o titul Najhorší film roka a štyri z nich aj o prvenstvo v kategórii Najhorší remake alebo pokračovanie filmu. Päticu v tejto kategórii dopĺňala snímka Moja krásna čarodejnica. O Zlatú malinu v kategórii Najhorší mužský herecký výkon bojovali Will Ferrell za filmy Moja krásna čarodejnica a Zelená je tráva, Jamie Kennedy za Syna masky, Rob Schneider za pokračovanie Deuce Bigalow, The Rock za adaptáciu videohry Doom a Tom Cruise za výkon v Spielbergovej Vojne svetov. Za najhorší ženský herecký výkon boli nominované: Jessica Alba za Fantastickú štvorku a Do hlbiny, Hilary Duff za film Dvanásť do tuctu 2 a The Perfect Man, Jenny McCarthy za Dirty Love, Tara Reid za stvárnenie "geniálnej antropologičky" vo filme Alone in the Dark a pravidelná nominantka Jennifer Lopez za výkon vo filme Diabolská svokra. Nominácie boli výsledkom hlasovania 725 filmových odborníkov, novinárov a fanúšikov zo 41 štátov USA a pätnástich zahraničných krajín.

"Ale ba ?!"

"Ale ba ?!"

www.kalerab.sk

KDH a agentúra Mark BBDO verejne priznali, že pád vlády pripravovali celý rok. Tvrdia, že na kampaň pod heslom Za slušný život na Slovensku chce Kresťanskodemokratické hnutie minúť do 25 miliónov korún. Pripravuje ju preň reklamná agentúra Mark BBDO a billboardy si objednali vlani na jar. Nebol to ľahký pokus o ultrapravicový - puč, to je je silné slovo - pučík , ktorého cieľom bolo oslabiť vládu ?

3. 3. 2006

NÁŠ VZOR VICESTAROSTA

NÁŠ VZOR VICESTAROSTA

Ešte 10 októbra minulého roka sme sa mohli pokochať šotom, ktorý odvysielala STV v Správach , kde podporu kandidatúre Ľuba Romana na post bratislavského župana ohlásili predsedovia SDKÚ Mikuláš Dzurinda, SMK Béla Bugár, DS Ľudovít Kaník a za stranu zelených Pavel Petrík. Priamo na tlačovke sa zúčastnil aj Dr. Branislav Zahradník . V žiadnom prípade nešlo o povinnú jazdu, ale o informáciu vo verejnom záujme. Preto Dr. Zahradník sedel v prvom rade. Už vtedy naša skupinka Sancheza Illicha Ramireza CARLOSA tušila, že nie je všetkým dňom koniec. Nuž a v Správach STV sme sa včera opäť dočkali malého Volebného okienka SDKÚ s zábermi na vysmiateho člena manažmentu STV a budúceho štatutárneho zástupcu Richarda Rybníčka Branislava Zahradníka. Šot mal asi taký zmysel ako včerajšie Štroffekove trápenie sa so Stevenom Tylerom aj jeho Livin' On The Edge. Tešíme sa, kedy zase do spravodajstva zaradí Branislav Zahradník , poslanec Bratislavského samosprávneho kraja za obvod Bratislava IV.,poslanec mestského zastupiteľstva Karlova Ves, zástupca starostu PhDr. Branislav Záhradník, s politickou príslušnosťou SDKÚ, malý, chutný šotík o živote v bunkách a frakciách SDKÚ . Veď ten včerajší mal hboký zmysel :

A teraz informácie, s ktorými sa budete stretávať v našom spravodajstve častejšie Voľby a volebné programy strán! SDKÚ ten svoj schváli prvého mája.Vychádzať bude zo záverov čiastkových konferencií. Snahou strany je získať dobrý výsledok. Predseda Mikuláš Dzurinda však nechcel povedať, koľko percent by to malo byť.

A na záver si spoločne zaspievajme

Als wir noch kleine Scheisser war'n,da wussten wir nicht viel.Doch wir ha'm schon gern R.A.F und Polizei gespielt.Ich wollte nie ein Bulle sein, denn Bullen sind nur Dreck.Ich war viel lieber Terrorist und bombte alles weg.Und hab ich in die Schulbank einen RAF-Stern reingekratzt,ist unser fettes Rektorschwein vor Wut dann fast geplatzt.Rote Armee Fraktion, ihr ward ein geiler Haufen!Rote Armee Fraktion, mit euch ist was gelaufen!Rote Armee Fraktion,ich fand euch immer spitze -leider war ich noch zu klein, um bereits bei euch dabei zu sein.Doch mein Herz schlug damals schon für die Rote Armee Fraktion.Die RAF hat leider nur versäumt, es zu erklär'n wovon sie träumt.Die Theorie war intellektuell und kompliziert.Der kleine Mann, für den sie kämpfte hatte das nicht ganz kapiert -dann konnte sie der Staat ganz leicht als "Volksfeind" isolieren.Die Bonzen haben sich angeschissen und ha'm dann "RAF!" gesagt.Sie warn der Albtraum und er hat sie jede nacht gejagt.Rote Armee Fraktion, ihr ward ein geiler Haufen!Rote Armee Fraktion, mit euch ist was gelaufen!Rote Armee Fraktion,ich fand euch immer spitze -leider war ich noch zu klein, um bereits bei euch dabei zu sein.Doch mein Herz schlug damals schon für die Rote Armee Fraktion.

O čo STV nemá záujem

O čo STV nemá záujem. A Česká televízia áno....

Iné svety Región Šariš na východnom Slovensku leží na hranici medzi západnou a východnou Európou, medzi racionálnym individualizmom západu a expresívnou emocionalitou východu. Teritórium pod Východnými Karpatami sa historicky vyvinul do rôznorodého národnostného a náboženského mixu, ktorý z neho vytvoril jeden z "malých Babylonov" tohto sveta. Európa sa transformuje a aj život ľudí na Šariši sa mení. Dokumentárny film sleduje takzvané globalizačné procesy a ich efekt na individuálne príbehy a životy obyvateľov Šariša. Film zobrazuje šesť rozličných postáv, ktoré reprezentujú svoje komunity, sú to Šarišania, Rusíni, Rómovia, Židia ale aj mladí ľudia s odlišnými identitami. Film skúma rôzne podoby konca jedinečnosti spoločenstiev v ich tradičnej rozmanitosti, no zároveň hľadá krásu autentického, zaujímavého a originálneho jednotlivca. Hovorí sa im "šaleni vychodňari". Film Iné svety skúma šiestich hrdinov na jednom z koncov sveta, na konci globálneho sveta. Sú produktom "made in Šariš". producenti: ARTILERIA a STUDIO MIRAGE

scenár a réžia: Marko Škop

kamera: Ján Meliš

zvuk a strih: František Krähenbiel

mix zvuku: Igor Vrabec

dramaturgia: Jan Gogola ml.

vystupujú: Ján Lazorík, Fedor Vico, Katarína Hrehorčáková,Ignác Červeňák, Stano Čorej a Tóno Triščík dĺžka: 78 min

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Zaujímavými kandidátmi do Rady STV sú Boris Filan, Marián Kleis a Oľga Feldeková.
Boris Filan je dramaturg, cestovateľ, rozprávač a spisovateľ. Okrem iného pracoval aj ako dramaturg v literárnej redakcii a redakcii zábavných programov vo vtedajšej Československej televízii v Bratislave.

Marián Kleis bol riaditeľom ošickho štúdia dva razy, bol ústredným riaditeľom STV /apríl 1992 – september 1992 /a aj riaditeľom brnianského štúdia Českej televízie.
Oľga Feldeková je spisovateľkou a humoristkou.

Čo bude v máji a v júni, preboha ?

Čo bude v máji a v júni, preboha?
Bratislava 3. marca (TASR-OTS) - Stanovisko politickej strany Smer–sociálna demokracia k televíznej relácii Sito odvysielanej 2. marca 2006 v televízii Markíza. Smer–sociálna demokracia odmieta spôsob, akým priateľská dvojica I. Mikloš a D. Krajcer včera viedli televíznu reláciu Sito. Smer– sociálna demokracia rešpektuje, že medzi niektorými politikmi a novinármi sú nadštandardné vzťahy. Nebude ale tolerovať, ak v spoločnej réžii atakujú stranu Smer–sociálna demokracia ako politického protivníka. Včerajší priebeh televíznej relácie Sito bol názornou ukážkou neobjektivity a zneužitia koordinovaného postupu moderátora relácie D. Krajcera a podpredsedu SDKÚ I. Mikloša proti opozičnej politickej strane. Smer–sociálna demokracia zváži podanie sťažnosti na príslušný kontrolný orgán. Tvorcovia diskusnej relácie Sito si musia zvyknúť na to, že Smer-sociálna demokracia nepatrí medzi strany, ktoré si nechajú diktovať pod priamym alebo nepriamym nátlakom kedy, s kým a na aké témy majú jeho predstavitelia chodiť do televíznych relácií. Silvia Glendová hovorkyňa strany Smer–sociálna demokracia

Objednávka od dozorky ?

Objednávka od dozorky ?

Vláda doteraz nestihla zadefinovať pozíciu TASR

Odznelo to včera v Správach STV , hoci správa je stará od 12. februára. Možno sa rozčertil premiér alebo Maruška. Najskôr však bude pravdou , že ako prvý explodoval Sergej. Musel byť na mŕtvicu zo správy TASR o stretnutí premiéra so študentmi a verejnosťou v priestoroch Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Správa :

Vláda pravdepodobne nesplní ďalší zo svojich plánov. Už niekoľko rokov si kladie za cieľ jasne zadefinovať pozíciu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR). Ako odznelo v hlavnej spravodajskej relácii Slovenskej televízie - Správy STV, na Slovensku totiž od konca 90. rokov pôsobia dve domáce tlačové agentúry, pričom TASR dostáva dotácie od štátu. Podľa Protimonopolného úradu (PMÚ) SR tak nerobí v súlade so zákonom. Tlačová agentúra SR sa stále riadi zákonom z roku 1991, no odvtedy politici aj novinári viackrát upozornili, že tento stav treba zmeniť. V pláne to mala aj súčasná vláda. Generálna riaditeľka sekcie médií a audiovízie Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzana Mistríková pre STV povedala, že sa stáva, že vláda, ktorá si na úvod svojho pôsobenia uloží určité úlohy, počas už reálneho výkonu príde na to, že nie všetky je možné splniť. Ako odznelo v príspevku, PMÚ SR "nedávno skonštatoval, že Ministerstvo kultúry SR porušilo zákon pri prideľovaní dotácii TASR a tak deformuje trh". Hovorca PMÚ Miroslav Jurkovič v tejto súvislosti uviedol, že tieto prostriedky mohli slúžiť na to, aby to znevýhodnilo konkurenciu. Aj generálny riaditeľ TASR Peter Nedavaška podľa STV pri svojom menovaní do funkcie v roku 2002 predstavil projekt transformácie agentúry na štátnu akciovú spoločnosť. Ako uviedol v príspevku Nedavaška, časom dospel k presvedčeniu, že nie je celkom poslaním Tlačovej agentúry Slovenskej republiky vykazovať zisk. Podľa STV preto Nedavaška v súčasnosti presadzuje transformáciu TASR na verejnoprávnu inštitúciu. Otázne však podľa príspevku STV je, v akej podobe to bude vyhovovať politikom. O transformácii TASR sa hovorí aj preto, že táto agentúra už roky vyrába miliónové straty a to aj napriek dotáciám štátu a ziskom z komerčného predaja svojich služieb," odznelo v závere príspevku v Správach STV.

Prebrala :(SITA, tm;mt), 200603020478

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Neviem zatiaľ o konkrétnej chybe, ktorú urobil, nehovoriac o tom, že jeho kariéra sa končí, keďže má do konca volebného obdobia ešte tri mesiace a vo svojej funkcii je len 250 dní.“ František Mikloško

„Je nekultúrne, ak sa počas vystúpení poslancov minister kultúry kŕmi a zapíja to minerálkou. Takúto vymoženosť nemajú ani zákonodarcovia. „ Ján Cuper

"Som ešte v úväzku v STV, mala som ponuku robiť politickú diskusnú šou – do septembra sa však chcem naplno venovať dcérke. Počkám, kým pominú všetky reality šou, pretože pohlcujú drvivú väčšinu divákov."

Andrea Vadkerti

„ Ak v uznesení vlády Tóthovi chýbala zmienka o predajoch v jeho rezorte, pre jeho vnútorný pokoj mu vyhoviem. „ Premiér Mikuláš Dzurinda

28.02.2006 "Rozhodol som sa, že MV SR využije všetky právne prostriedky a s návrhom na preskúmanie rozhodnutia ÚVO sa obraciame na príslušný súd. Ministerstvo tiež požiadalo o odklad vykonateľnosti rozhodnutia ÚVO z 18. novembra 2005 a rozhodnutia predsedu Úradu Bélu Angyala zo 7. februára 2006 až do právoplatnosti rozhodnutia súdu."

Minister vnútra Martin Pado

10.02.2006

"Ministerstvo v zákonom stanovenej lehote pokutu uhradí. Minister Pado si vyžiadal právnu analýzu prípadu. Po preštudovaní zaujme stanovisko k prípadnému súdnemu riešeniu tohto sporu. Rozhodne o možnom vyvodení zodpovednosti voči konkrétnym osobám."

Monika Kuhajdová z tlačového oddelenia rezortu vnútra.

"My sme ho zvnútra odvolali, on tam ako keby nebol." Poslankyňa za ĽS-HZDS Dana Podracká o ministrovi Tóthovi

"Áno, teraz je čas zamyslieť sa, analyzovať. Čo sa tu udialo tesne pred otvorením olympiády, považujem za sabotáž olympijského tímu. Treba zistiť, kto je za to zodpovedný. Želali sme si pohodu, súčinnosť, jednotu v kolektíve a zrazu vyšli informácie o mne založené na klamstve, zavádzajúcich informáciách. Pretriasalo sa to v médiách. Bolo to nezodpovedné. Je fantastické, ako sa k tomu postavili hráči. Niekedy sa stáva, že negatívne veci zomknú mužstvo, a to sa stalo teraz." Generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie PETER ŠŤASTNÝ

"Dnes to bol krátky proces, typický pre stalinistické režimy." Marián Kotleba- Slovenská pospolitosť-národná strana

"Uverejnenie karikatúr bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v denníku SME považujeme za prejav slabosti a angažovanosti periodika. Uverejnenie karikatúr vnímame ako prejav výsostnej netaktnosti a vykonanie určitej politickej objednávky voči bieloruskému štátu.Podľa všetkého redakcia tohto média neakceptovala výzvu vysokého predstaviteľa EÚ pre spoločnú zahranično-bezpečnostnú politiku EÚ Javiera Solanu o tom, že sloboda masmédií predpokladá aj ich zodpovednosť." Veľvyslanectvo Bieloruskej republiky v SR

"Ak budú lekári vyberať peniaze na drevo, osobne sa postarám, aby prišli o licenciu". Minister zdravotníctva Rudolf Zajac

2. 3. 2006

Radšej zrušte víza....

Radšej zrušte víza....
Film režiséra Eliho Rotha Hostel je podľa veľvyslanca USA na Slovensku Rodolpha Valleeho "príšerným filmom príšerného režiséra," ktorému by sme nemali dať ani cent tým, že naň pôjdeme do kina. Ide podľa neho o "nízkorozpočtový film vyrobený hlupákmi pre hlupákov." Na tlačovej besede organizovanej Slovenskou spoločnosťou pre zahraničnú politiku vo štvrtok v Bratislave Vallee položartom dodal, že "Nepozerajte tento film" je oficiálnym stanoviskom Spojených štátov. Americký veľvyslanec ďalej uviedol, že dosah na americkú verejnosť bude mať len minimálny. V súvislosti s týmto filmom uviedol, že vnímanie Spojených štátov Európanmi je výrazne skreslené americkou popkultúrou. Podľa neho "Spojeným štátom dominujú malé mestá a bežní ľudia navštevujúci kostoly," pričom ich život je v mnohom podobný bežnému životu ľudí žijúcich na Slovensku.
HOSTEL

Production Budget: $4.8 million

Est. Marketing Costs: $18 million

Est. Marketing Costs: $18 million

Close Date: February 16, 2006

In Release:

42 days / 6 weeks

Ako hovoril Alfred Hitchcock , producenti a tvorcovia si cestou do banky poplakali nad Valeeho kritikou.

P.S. Hostel je kravina

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Redakcia Žilinského večerníka závažne porušila Kódex novinárskej etiky Slovenského syndikátu novinárov (SSN). Na svojom utorkovom zasadnutí sa na tom zhodla Tlačová rada (TR) SR. Rada tak uzavrela riešenie podnetu E. Országhovej, predsedníčky OZ Za krajšiu Žilinu, ktorá podala sťažnosť na redakciu Žilinského večerníka pre porušenie novinárskej etiky. Redakcia zverejnila tri dni pred voľbami do VÚC na prvej strane rozhovor s Jurajom Blanárom, kandidátom koalície Smer-SNS-HZD-ANO na žilinského župana, pod názvom "Ján Slota a Rober Fico sa zhodujú: Juraj Blanár je jedinou voľbou pre Žilinský kraj". Podľa sťažovateľky bol Žilinský večerník zneužitý na politické účely. Po prerokovaní vyžiadaných podkladov od sťažovateľky i odporcu rada konštatovala, že oprava nebola uverejnená na 1. strane ako kritizovaný článok, čo nie je dostatočné vzhľadom na jeho pôvodný rozsah a umiestnenie. Podľa TR SR redakcia Žilinského večerníka týmto porušila zásady novinárskej etiky a rada jej udelila sankciu - Upozornenie. Okrem toho sa rada zaoberala aj ďalšími dvomi podnetmi na porušenie novinárskej etiky a Tlačová rada tiež schválila výročnú správu o svojej činnosti v roku 2005. Tlačová rada SR, ako samoregulačný orgán tlače, môže udeľovať za porušenie pravidiel novinárskej etiky a pravidiel výkonu novinárskeho povolania len nefinančné sankcie - Upozornenie, Znepokojenie alebo Pokarhanie, ktoré následne zverejňuje v médiách a na svojej webovskej stránke http://www.trsr.sk, kde je zverejnená aj jej výročná správa. Rada riešila sťažnosť Alexeja Lešníka z Košíc na redakciu SME, ktorá mala porušiť novinársku etiku tým, že mu zablokovala prístup na stránky online diskusie SME, čím mu údajne neoprávnene znemožnila slobodne šíriť vlastné názory a informácie. V stanovisku redakcie SME sa uvádza, že Lešníkovi vysvetlili, že mu vytvorením blogu nevzniká automatický nárok na zverejňovanie textov na titulnej stránke internetového vydania denníka SME a s takýmito pravidlami aj súhlasil. Avšak ako bloger viackrát porušil Kódex správania sa na diskusných fórach SME online - išlo najmä o vulgarizmy na adresu iných diskutujúcich. Preto mu redakcia odmietla ďalší prístup ku komunikačným službám aj s vysvetlením a zrušili mu konto pre diskusie na SME.sk, čo je rutinný zásah voči tým, čo opakovane porušujú pravidlá daného Kódexu. Denník SME si ako súkromné médium vyhradil právo na takýto zásah a nepovažuje ho za obmedzenie slobody slova, pretože A. Lešník môže svoje názory ďalej šíriť cez iné webstránky. Po posúdení podkladov od odporcu a textov blogov sťažovateľa TR SR zamietla sťažnosť Lešníka ako neopodstatnenú. Tlačová rada SR tiež rozhodla, že o podnete redakcie Trenčianskych novín, regionálneho redaktora SME M. Piška v Trenčíne a R. Lifku, poslanca MsZ v Trenčíne, na redakciu informačných novín samosprávy mesta Trenčína INFO č. 3/2006 bude rokovať až po tom, ako dostane stanovisko odporcu. Rada tiež prijala list s oznámením Ivana Osuského, biskupa ZD ECAV, o ukončení pôsobenia v TR SR, keďže sa mu v apríli končí volebný mandát člena Rady. Diskutovala aj o etike komunikácie novinárov s politikmi a o etickosti niektorých karikatúr v zahraničnej i domácej tlači.

Zajtra je súdny deň

Zajtra je súdny deň
Piatok je posledný deň, keď môžu dlžníci Slovenského rozhlasu (SRo) pristúpiť na Dohodu o novácii so spoločnosťou BSP Lawyer Partners (LP). Ako sa uvádza v dnešnom vyhlásení spoločnosti BSP LP, podpísaním a zaplatením istiny dlhu a čiastky 5 000 korún jednoznačne dlžníkovi zaniká hrozba súdneho sporu, s ktorým je spojené vymáhanie nielen vlastného dlhu, ale aj ďalších vzniknutých nákladov. Ďalšou možnosťou je uhradiť istinu a poplatky z omeškania. BSP LP ďalej vo svojom vyhlásení upozorňuje na niektoré medializované nepresné tvrdenia. Ako tvrdí BSP LP, novela zákona o koncesionárskych poplatkoch, tzv. generálny pardon nemá žiadny vplyv na proces súdneho vymáhania dlžných koncesionárskych poplatkov. "Novela upravuje problematiku poplatkov z omeškania, ktoré BSP LP v týchto dňoch zatiaľ nevymáha. Výzva bola dlžníkom odoslaná ešte predtým, ako novela vstúpila do platnosti," konštatuje sa vo vyhlásení. Preto podľa BSP LP ani úhrada istiny dlhu bez poplatku 5 000 korún neznamená pre dlžníka vyrovnanie jeho záväzku voči BSP LP. Upozorňuje, že čiastka, ktorú navrhuje Dohoda o novácii nie je poplatok z omeškania, ale jej náklady spojené s vymáhaním, ktorého nárok si spoločnosť poistila podaním žalôb pred zaplatením. Pristúpením na Dohodu o novácii sa podľa BSP LP dlžník vyhne súdnemu sporu a jeho nákladom a zároveň získa istotu, že BSP LP nebude v budúcnosti vymáhať poplatok z omeškania. Spoločnosť BSP LP v súčasnosti porovná databázu dlžníkov s variabilnými symbolmi došlých platieb a podpísaných Dohôd o novácii. Vyradené budú tiež záznamy tých, ktorí dodatočne požiadali o odpustenie povinnosti platiť koncesionárske poplatky, ak na to majú zákonný nárok ako napríklad zdravotne postihnutí. Voči ostatným, teda tým, ktorí nereagovali vôbec alebo poslali iba istinu, bude BSP LP ďalej postupovať súdnou cestou. Spoločnosť BSP LP zároveň ďakuje všetkým koncesionárom SRo, ktorí reagovali na druhú výzvu, pristúpili na Dohodu o novácii a vyrovnali všetky svoje záväzky. SRo rozposlal ešte 20. októbra 2005 približne 253-tisíc výziev na úhradu nedoplatkov. Zmluvu o externom vymáhaní nedoplatkov na koncesionárskych poplatkoch za SRo uzavrel so spoločnosťou BSP LP bývalý riaditeľ rozhlasu Jaroslav Rezník. SRo sa pre tento postup rozhodol po tom, ako hĺbkový audit ukázal, že za tri roky sa nedoplatky evidovaných koncesionárov vyšplhali na približne 90 miliónov korún. BSP LP kúpila pohľadávky z koncesií v plnej nominálnej hodnote 90 miliónov korún od SRo, keď vyhrala verejnú súťaž. Informácie zverejnila spoločnosť aj na svojej internetovej stránke http://www.bsplp.sk.

Veď nie je taký zlý

Stojí za KLIK

Príslušníci bieloruskej polície dnes fyzicky napadli a zadržali opozičného prezidentského kandidáta Alexandra Kozulina. Bývalý rektor Bieloruskej štátnej univerzity a prezidentský kandidát Sociálnodemokratickej strany sa pokúšal v Minsku zaregistrovať na konferenciu, ktorej predsedal Lukašenko. Príslušníci polície ho zrazili na zem, vyviedli z haly a odviezli. Podľa Kozulinovej hovorkyne Niny Šedlovskej ho zadržiavajú na policajnej stanici v Minsku, kde ho údajne brutálne zbili. Šedlovská telefonicky informovala, že nevie, v akom stave sa Kozulin nachádza. Bieloruská bezpečnosť zasiahla aj proti televíznemu spravodajcovi agentúry Reuters a spôsobila mu zranenia.

Web náš estevácký

Web náš estevácký
Pozdravujem Majka Hodáka zo 7.C na ZŠ Svätej Lužbety v Banskej Bystrici! Majko, veľmi ťa milujem a sľubujem ti, že sa budem snažiť urobiť všetko preto, aby si sa rozišiel s tou svojou Elenou!!! Je to obyčajná krava, ale ty to nedokážeš pochopiť, lebo ju miluješ...otvor oči a pochop, že je to absolútna štetka, ktorá ťa len využíva! Milujem ťa!S pozdravomTvoja Peťa

P.S.

Pribudol však emulátor teletextu. Konečne. Po vyše troch rokoch, čo ho zrušili.

1. 3. 2006

Международная академия телевидения и радио

Международная академия телевидения и радио

Slovenská televízia získala ocenenie za reportáže Vahrama Chuguryana v kategórii Rusko pohľad zvonku od medzinárodnej IATR- Международная академия телевидения и радио. V mizériíí ocenení pre STV je to síce dobrá správa, pochybnosti však vyvoláva samotná"mierne po rusky provládna" asociácia a aj rozsah medzinárdného zastúpenia. Международная академия телевидения и радио (IATR) была создана в октябре 2002 года на учредительной конференции представителей электронных СМИ из Азербайджана, Армении, Белоруссии, Грузии, Канады, Литвы, России, США, Финляндии, Таджикистана. В настоящее время в академию входят профессионалы телевидения и радио из 15 стран. IATR это неправительственная общественная организация, основная задача которой - расширение пространства творческого взаимодействия и обменов между работниками телевидения и радио вне зависимости от политических и географических границ. Президентом Академии и председателем ее Правления избран Анатолий Лысенко (Россия), сопредседателями – Дарига Назарбаева (Казахстан) и Ашот Джазоян (Международная конфедерация журналистских союзов). Леонид Золотаревский является академиком-секретарем, Сергей Ерофеев – исполнительным директором. По решению учредителей штаб-квартира IATR находится в Москве. Главной задачей этой неправительственной общественной организации является расширение пространства творческого взаимодействия между работниками телевидения и радио вне зависимости от политических и географических границ. Международная академия телевидения и радио была создана 18 октября 2002 года. В нее вошли представители электронных средств массовой информации из стран СНГ, Балтии, Канады, Финляндии и Франции. Президентом Академии избран известный деятель российского и международного телевидения Анатолий Лысенко. В одном из своих интервью он сказал: «Наша главная цель -объединить специалистов телевидения из разных стран, объединить их усилия в деле пропаганды телевидения и радио как искусства». Учредители академии определили несколько основных направлений ее деятельности. В первую очередь, это образовательные программы. Силами Академии создаются учебные центры и специальные отделения в уже существующих высших учебных заведениях для подготовки представителей всех основных телевизионных и радио профессий. Специалисты академии участвуют в проведении семинаров и мастер-классов в регионах. Важными являются направления развития сети и совершенствовании программного наполнения международного образовательного канала, продвижения в повседневную практику теле- и радиоканалов цифровых технологий. В настоящее время Академия объединяет более 150 членов из 18 стран. В соответствии с уставом, в члены Академии могут быть приняты профессионалы ТВ и радио, проработавшие не менее десяти лет и внесшие значительный вклад в развитие отрасли.

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again
Airplay 8.týždeň

20.02.-26.02.2006
1. Madonna - Sorry
2. Mattafix - Big City Life
3. Sugababes - Ugly
4. Meky Revival - Balada o poľných vtákov
5. Coldplay - Talk
6. Superstar 2 - So mnou môžeš rátať
7. Gladiator - Bonboniera
8. Sinclair, Bob & Pine, Gary - Love Generation
9. Williams, Robbie - Advertising Space
10. Rasmus - Sail Away
13. Peha - Deň medzi nedeľou a pondelkom
16. Predná, Zdenka - Vietor
20. I.M.T. Smile - Lietajúca
28. No Name - Čím to je
29. Nocadeň - Nestrieľajte do labutí
30. Rollins, dara - Party DJ
33. Kelecsenyi, Martin - Musím už ísť
34. Žbirka, Miroslav - Láskoliek
35. Bystrík - Či to nie je sen
38. Stereo - Po písmenku
39. Dubasová, Beáta - Kým pri nás láska spáva
40. Predná, Zdenka - Len ty smieš
44. Müller, Richard - Ticho a tma
45. Peha - Spomaľ
46. Smatanová, Zuzana - Pocestný
50. U.K.N.D. - Morusova
53. Smatanová, Zuzana - Svet mi stúpil na nohu
54. Nocadeň - Jackie Chan
62. Black P - Ting Ting
64. Čistychov - Vaša
66. Nagy, Peter - Keď nestačí slovenčina 2005
70.Hex - Život
82. Koščová, Katka - Koľko ešte krát
83. Kirschner, Jana - She´s So Shallow
86. Polemic - Yes You´re Right
87. Tomeček, Samo - Nehorí
90. Taktici - Tunel
93. Para - Veci čo si pamätám
94. Peha - Za Tebou
100. Lipa Peter - Mám túžbu

Jesus Saves Souls!

Jesus Saves Souls!
Pastoračné centrum katolíckej univerzity v Ružomberku usporiadalo po druhýkrát v aule Jána Pavla II. spevácku súťaž s názvom UPaC hľadá SuperStar, pričom zo súboja vzišli dvaja víťazi. Cenu poroty získal študent Jozef Bubnár a Cena diváka sa ušla Zuzane Michalovej. Trinástich odvážlivcov, ktorí predviedli svoj spev, hodnotila porota zložená z univerzitných kaplánov a sprevádzalo moderátorské trio. Súťažiaci sa popasovali so slovenskými a anglickými cover verziami piesní, pričom jedna študentka si trúfla na poľský text. Miesto čestného hosťa zaujal semifinalista oficiálnej Slovensko hľadá SuperStar Mikuláš Bocko. V závere UPaC hľadá SuperStar si speváci spoločne s publikom zaspievali pieseň Ja v srdci svetlo mám.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Podľa nepotvrdených informácií dnes bývalý ústredný riaditeľ STV Milan Materák vyhral súd nad STV v sume 670.000,-Sk. Uspel pravdepodobne so žalobou za neplatnosť výpovede. Zároveň súd konštatoval, že je stále zamestnancom STV.

Európska kultúrna nadácia

Európska kultúrna nadácia

Európska kultúrna nadácia /The European Cultural Foundation. ECF/ podporuje preplatenie cestovných nákladov mladým Európskym novinárom , ktorí majú záujem informovať o mládežníckych a populárnych kultúrach v susedných krajinách EEU. supports the travel costs ofECF stavia na priorite akou je kultúrna rozmanitosť Európpski novinári pod 35 rokov a majú o tieto témy záujem a pracujú v printových médiách, televízii alebo rozhlase majú právo na podporu. Žiadúce destinácie sú Albánsko, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Macedónsko, Moldavsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko a Čierna Hora, Turecko a Ukrajina. ECF , sídliaca v Amsterdame ,je nezávislou nadáciou , ktorá podporuje kultúrnu spoluprácu ako dôležitú súčasť Európskej integrácie

Viac info :

European Cultural Foundation

Jan van Goyenkade

51075 HN Amsterdam

The Netherlands

Tel: +31 (0) 20 573 38 68

Fax: +31 (0) 20 675 231

http://www.eurocult.org

Mail : eurocult@eurocult.org

GESTO ?

GESTO ?
Minister zdravotníctva Rudolf Zajac sa ospravedlňuje novinárovi Ivanovi Bradovi za to, že ho označil za "korupčného novinára v rukách politických strán opozície". K ospravedlneniu za obvinenie z korupcie a urážky Zajaca vyzval sám redaktor s tým, že ak tak minister neurobí, Brada chce svoju česť obhájiť na súde. Minister zdravotníctva trvá na tom, že Brada zavádzajúco a nepravdivo informoval verejnosť a očierňoval prácu rezortu, a to osobitne v prípade oddlžovania zdravotníckych zariadení, lekárnikov a obchodnej spoločnosti Veriteľ a.s. "V tejto súvislosti som mal povedať, že hrubým spôsobom porušuje základnú novinársku etiku," uvádza sa v liste ministra. . Brada mal s ministrom viaceré konflikty. Prvý raz ho napadol, keď odhalil fajčiaceho ministra na chodbách parlamentu, čím Zajac porušil zákon o ochrane nefajčiarov. Vo februárovom príspevku TA3 redaktor oslovil ministra, aby sa vyjadril ku kritike zloženia výberových komisií na poskytovateľov záchrannej služby. Zajac odpovedať odmietol a redaktorovi z ruky vytrhol mikrofón. "Myslíte, že je nejaký zákon, čo ma núti vám dávať odpovede? Myslíte, že máte právo ma obťažovať? Myslíte, že máte právo za mnou chodiť s mikrofónom? Myslíte, že máte právo mi osobný môj život ničiť?" reagoval Zajac pri ďalšom pokuse TA3 získať stanovisko. Bradu zároveň obvinil, že je "korupčný novinár v rukách politických strán opozície". Na otázku, či je pripravený dokázať to na súde, Zajac konštatoval: "Však vás ani na súd nepustia." "Nemám rád malých, chudých, hlúpych," dodal na záver. Minister odmietnutím odpovede porušil tlačový zákon. "Podľa paragrafu 13 v časti 4 tlačového zákona sú štátne orgány a organizácie povinné šéfredaktorovi a ostatným redaktorom poskytovať informácie, nevyhnutné pre pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti," uviedla pre agentúru SITA predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov (SSN) Zuzana Krútka. Zdôraznila, že novinár sa nepýta verejných činiteľov za seba, ale za verejnosť, ktorá má právo na odpovede. Právo novinára pýtať sa a dostať odpoveď zakotvuje aj novinársky kódex.

Rozhlasová rada oddnes v novom zložení

Rozhlasová rada oddnes v novom zložení
Rozhlasová rada bude mať od 1. marca troch nových členov a prvou úlohou rady v novom zložení bude voľba generálneho riaditeľa SRo. Na jar sa totiž uskutočnia už štvrté voľby šéfa rozhlasu. Namiesto troch členiek - hudobníčky Anny Miklovičovej, organizátorky kultúrnych podujatí Ingrid Fašiangovej a publicistky Eleny Antalovej, ktorým mandát sa končí v utorok, prídu výkonný riaditeľ reklamnej TVA Ľubomír Zeman, zástupca primátora Nového Mesta nad Váhom Alexander Koreň a operný spevák František Balun. Tých už pred niekoľkými dňami vymenoval predseda výboru NR SR pre médiá a kultúru František Devínsky. TASR to potvrdila Mária Hlucháňová z Kancelárie NR SR. Hlucháňová je tiež členkou rady, v ktorej zostávajú spolu s Kvetou Škvarkovou jedinými ženami. Dvoch doterajších členov rady Vladimíra Taliana a Jána Dudru parlament opätovne zvolil, v rade teda pokračujú. V poradí už štvrté voľby generálneho riaditeľa SRo na funkčné obdobie do roku 2011 by sa mali uskutočniť koncom marca alebo v apríli. Kandidáti majú odovzdať prihlášky s projektmi do 15. marca, ich mená zverejnia o sedem dní neskôr. Doteraz ešte neprišla žiadna prihláška, v predchádzajúcich voľbách však bolo záujemcov stále viac. Nový riaditeľ musí získať desať hlasov od 15-člennej rady. O jeho kreslo sa pravdepodobne budú zaujímať doterajší najsilnejší uchádzači - šéfdramaturg STV Ľuboš Machaj, ktorý mal podporu ôsmich členov rady a ekonomická riaditeľka SRo Hilda Gajdošová s podporou siedmich. Obaja kandidatúru nevylúčili. Zvažuje ju aj poslanec NR SR Ľubomír Lintner. Rozhlas je bez riaditeľa od októbra 2005, keď sa skončilo funkčné obdobie generálnemu riaditeľovi Jaroslavovi Rezníkovi.

Mail mesiaca

Mail mesiaca
E- mailová komunikácia športového redaktora Českej televízie Stanislava Bartůška z jeho služobného mailu a redaktora denníku Sport Petra Schimona Bartůšek (ČT): "Ty primitivní hovado... když budu hovořit o exkluzivním rozhovoru třeba i s měsíčním odstupem, tak je to pořád exkluzivní rozhovor. Slepičí mozku." Schimon (Sport): "Na základní škole jsme si nadávali ještě do fialových červů, to mi ve vašem exkluzivním mailu chybělo. Příště by to chtělo trochu přemýšlet, možná by to bylo ku prospěchu věci." Bartůšek: "Ale nepovídej... nevěřím, žes základní školu absolvoval. S totálním primitivem tvého ražení a především(!)charakteru budu jednat jedině tímto způsobem. Ty fialová NULO. A pokud máš dobrou paměť, tak nezapomeň!!! Já své sliby plním, ratlíku." Bartůšek: "Ratlíku, máš rád auta? Máš rád svoje auto? :-)" Schimon: "Pane Bartůšku, nejsem si vědom, že bychom si někdy tykali. Ale víc mě zaráží, že člověk s takovou psychickou labilitou může zvládat tak náročné povolání, jakým moderování v televizi bezesporu je. Co se týká aut, můžu zopakovat jen to, co jsem vám vzkázal i veřejně - přestaňte zastrašovat a radši pozorněji čtěte zprávy, to vám i divákům prospěje nejvíc."

28. 2. 2006

Zomrel Dennis Weaver

Zomrel Dennis Weaver
Herec Dennis Weaver zomrel včera vo veku 81 rokov. Naši diváci ho poznajú zo skvelého ,pôvodne televízneho filmu Duel Stevena Spielberga. Dennis Weaver je nositeľom Emmy Award z roku 1959 za rolu v seriáli Gunsmoke Hral vo filmoch a seriáloch ako :Gunsmoke, McCloud.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Štatutárna zástupkyňa Slovenského rozhlasu Ing. Hilda Gajdošová poslala v mene celého verejnoprávneho rozhlasu koncom minulého týždňa list poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, v ktorom apeluje na poslancov parlamentu, aby ešte do volieb schválili návrh nového Zákona o koncesionárskych poplatkoch. Ten verejnoprávny rozhlas predložil spolu so Slovenskou televíziou a nevyplývajú z neho zvýšené sadzby koncesionárskych poplatkov a upravujú sa aj poplatky z omeškania na primeranú úroveň. Nový zákon by podľa Hildy Gajdošovej zabezpečil systémové riešenie vo výbere poplatkov, a takisto by verejnoprávnym inštitúciám priniesol finančné prostriedky, ktoré im prináležia a ktoré od mnohých platiteľov v súčasnosti nemôžu získať. "Ak by si všetci koncesionári plnili svoje zákonné povinnosti, pomohlo by to výrazným spôsobom zlepšiť našu zlú finančnú situáciu. Realita je však prozaickejšia, nie všetci si spomenutú zákonnú povinnosť plnia. Začiatkom minulého roka sa tak nedoplatky z koncesionárskych poplatkov len u evidovaných koncesionárov v Slovenskom rozhlase vyšplhali na hrozivých 90 miliónov Sk," poznamenáva Hilda Gajdošová. "Slovenský rozhlas bol preto v júni minulého roka už nútený situáciu riešiť rázne. Neuhradené koncesionárske poplatky postúpil vo forme pohľadávky na tretí subjekt, ktorým sa na základe vyhlásenej obchodnej verejnej súťaže podľa Obchodného zákonníka a v súlade so Zákonom o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií stala spoločnosť BSP Lawyer Partners, a.s. Tá spoločnosť, ktorá krátko predtým v Českej republike pomáhala úspešne riešiť nedoplatky na koncesionárskych poplatkoch v Českej televízii. BSP Lawyer Partners ponúkla v súťaži najlepšie podmienky, keď za postúpenie pohľadávok ponúkla 100 % ich nominálnej hodnoty. Išlo celkovo o 253 tisíc pohľadávok," uvádza H. Gajdošová. V prvej fáze ešte minulý rok boli všetkým dlžníkom zo strany SRo zaslané výzvy na úhradu nedoplatkov na koncesionárskych poplatkoch, teda istiny a oznámenie o postúpení pohľadávky so žiadosťou o úhradu týchto nedoplatkov. Tým, ktorí ani po upozornení svoje nedoplatky neuhradili, poslala spoločnosť BSP v uplynulých dňoch ďalšiu výzvu, spojenú už aj s vyúčtovaním vysokých poplatkov z omeškania. "Chcem podotknúť, že ani Slovenský rozhlas, ani Slovenská televízia a ani BSP si vysoké pokuty nevymysleli. Spomenuté pokuty vyplývali z platného zákona o koncesionárskych poplatkoch a rozhodne odmietame obvinenia z toho, že sme neupozornili dlžníkov na ich nedoplatky a čakali, kým sa poplatky z omeškania vyšplhajú na vysoké hodnoty. Prvé upozornenia realizuje po mesiaci vždy Slovenská pošta tzv. červeným dokladom SIPO. V rámci prvej výzvy z 20.10.2005 sme predsa žiadali zaplatenie len istiny, teda nedoplatkov na koncesionárskych poplatkoch, tak ako nám to ukladá zákon. A v minulosti sme realizovali mnohé informačné kampane a vyzývali sme neplatičov na splnenie povinnosti, ale problému sa nevenovala taká pozornosť ako teraz," dodáva Hilda Gajdošová.Uvedomovali sme si zákonom neúmerne stanovené vysoké poplatky z omeškania, a preto sme dohodu o novácii s 5 000 Sk mimosúdnym vyrovnaním považovali za ústretový krok a takéto riešenie sme pripravili v čase pred schválením generálneho pardonu v parlamente v čase, keď k tomuto poslaneckému návrhu dala negatívne stanovisko legislatívna rada vlády, a vláda, vzhľadom na to, že poslanecký návrh zákona nebol stále dopracovaný, stanovisko neposkytla. Ostatná novela zákona o koncesionárskych poplatkoch - tzv. Galbavého generálny pardon však priniesol do aplikácie zákona v mnohých rovinách značné nejasnosti. Obidve verejnoprávne médiá sa už tento týždeň preto pokúsia vniesť koncesionárom do tejto veci jasno. Slovenský rozhlas vysiela vo štvrtok o 17,05h Besedu z prvej ruky, na ktorej bude na otázky týkajúce sa problematiky koncesionárskych poplatkov odpovedať Hilda Gajdošová. Téme koncesionárskych poplatkov a aplikácie platného zákona sa bude venovať aj Slovenská televízia.

Najviac sťažností za minulý rok dostala Tlačová rada SR (TR SR) na časopis LIVE! a denník Nový Čas. Okrem celoštátnych titulov však riešila aj porušovanie etických zásad tlače regionálnymi či miestnymi novinami. Na dnešnej tlačovej besede TR SR o tom informoval advokát a člen rady Peter Kerecman. Tlačová rada SR vlani dostala 15 podnetov od rôznych sťažovateľov - súkromných osôb, médií, firiem a organizácií. Okrem nich sa zaoberala aj štyrmi nedoriešenými podnetmi z roku 2004. K zásadným rozhodnutiam TR SR z roku 2005 patrí rozhodnutie o sťažnosti vtedajšieho generálneho riaditeľa TV Markíza Vladimíra Repčíka na vtedajšieho ministra vnútra Vladimíra Palka. Podľa rady Palko porušil Kódex novinárskej etiky Slovenského syndikátu novinárov, keď ako minister vnútra - verejná osoba odmietol odpovedať na otázku redaktora Markízy na tlačovej besede, čím mu odoprel naplniť právo slobodného prístupu k informáciám. "Tlačová rada vyjadruje znepokojenie nad počínaním člena vlády SR, ktorý v predmetnom prípade uprel novinárovi právo na informáciu," konštatovala v rozhodnutí k tomuto prípadu rada. Najsilnejšiu sankciu - Pokarhanie, rada vlani udelila v prípade podnetu z Úradu vlády SR. V ňom sa Generálny sekretariát Výboru ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog sťažoval na týždenník LIVE!, ktorý mal v čísle 38/2005 porušiť novinársku etiku zverejnením článku Konope na tanieri. Tlačová rada SR udelila redakcii LIVE! Pokarhanie preto, lebo článok ponúkal návody na užívanie marihuany. Hovorkyňa TR SR, spisovateľka Gabriela Rothmayerová v tejto súvislosti upozornila, že v každom podaní oslovujú obe strany a až po diskusii s nimi rozhodnú. V prípade časopisu LIVE! sa to rade nepodarilo. Šéfredaktora pozývala na rokovanie TR SR trikrát, no ani raz neprišiel. Ako konštatoval Kerecman, najčastejšie sa TR SR zaoberá publikovaním neoverených informácií, informácií zo súkromia, na zverejnenie ktorých súkromná osoba nedala právo. Tiež dostáva podnety na uverejňovanie inzercie, ktorá ako inzercia nie je označená či na nesprávny postup pri uverejňovaní opráv a ďalšie porušenia etických pravidiel žurnalistiky. Ako pripomenul predseda TR SR, akademický maliar Miroslav Cipár, rada má dobrú skúsenosť z komunikácie s médiami. Cipár zároveň verí, že médiá sa budú jej práci viac venovať. Ak podľa Cipára napríklad vo Fínsku označí tamojšia tlačová rada konanie novinára za neetické, tento novinár sa už v médiách neuplatní, stráca dôveru žurnalistickej obce aj verejnosti. Podobný stav by chcela rad pomôcť presadiť aj na Slovensku. Tlačová rada SR ako samoregulačný orgán tlače môže udeľovať za porušenie pravidiel novinárskej etiky a pravidiel výkonu novinárskeho povolania len nefinančné sankcie - Upozornenie, Znepokojenie alebo Pokarhanie, ktoré následne zverejňuje v médiách a na svojej webovskej stránke http://www.trsr.sk.

Spolu 41 kandidátov na doplňujúce voľby piatich členov Rady Slovenskej televízie (STV) dostal do dnešného dňa Výbor Národnej rady (NR) SR pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá. Návrhy na kandidátov na členov Rady STV výbor prijímal do 25. februára, pričom tento dátum bol aj posledným možným na poslanie návrhu poštou. Ďalšie návrhy preto môžu poštou prichádzať ešte tento týždeň. Mediány výbor by mal o kandidátoch predbežne rokovať 8. marca, dodala. V súčasnosti je známa trojica kandidátov na členov Rady STV, ktorých spoločne podporí 11 organizácií - Miloslav Končok, Stanislava Benická a Branislav Slyško. Spomínaných kandidátov podporuje - Únia slovenských televíznych tvorcov, Slovenský syndikát novinárov (SSN), Slovenská filmová a televízna akadémia, Odbory audiovizuálnych tvorcov, Združenie divadelníkov Slovenska, Herecká obec Slovenska, Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska, Slovenská asociácia producentov v audiovízii, Literárny fond, občianske združenie Verejnosť za verejnoprávnosť a Združenie dychových hudieb Slovenska. Kandidátov vybrali po spoločných niekoľkotýždňových rokovaniach a verejnosti ich predstavia na spoločnej tlačovej besede v stredu v Bratislave. Agentúru SITA o tom informovala predsedníčka SSN Zuzana Krútka. Poslanci parlamentu by nových piatich členov Rady STV za tých, ktorým sa v marci končí funkčné obdobie, mali voliť v marci. Funkčné obdobie končí tretine, piatim členom Rady STV - Eve Bachletovej, Márii Biľovej, Vladimírovi Černému, Mariánovi Slovákovi a Alfrédovi Somogyimu. Podľa zákona o STV volí členov rady parlament na návrh mediálneho výboru NR SR. Návrhy kandidátov na členov rady predkladajú výboru poslanci alebo právnické osoby pôsobiace v audiovízii, masmédiách, kultúre, vede, vzdelávaní a v ďalších oblastiach. Podrobné informácie sú dostupné na internetovej adrese http://www.nrsr.sk/vybory/. Podľa štatútu rady Rada STV volí a odvoláva generálneho riaditeľa a určuje mu odmeny. Práve koncom tohto roka čaká Radu STV voľba nového generálneho riaditeľa STV. Šéfovi STV Richardovi Rybníčkovi sa končí funkčné obdobie v januári 2007. Nový riaditeľ by mal STV viesť do roku 2011. Okrem toho Rada STV dohliada aj na to, aby vysielanie STV bolo v súlade s poslaním a úlohami verejnoprávnej televízie, ktoré jej vyplývajú zo zákona. Schvaľuje štatút a organizačný poriadok STV, štatút Dozornej komisie a okrem iného kontroluje hospodárenie STV. Každoročne predkladá do NR SR správu o svojej činnosti, o činnosti Dozornej komisie a správu o činnosti STV v predošlom roku. Rada STV rieši i sťažnosti na činnosť STV a ďalšie otázky.

Spravodajská televízia TA3 ako jediná zo slovenských televízií bude vysielať priame vstupy (2 x po 25 minút) z priateľského futbalového stretnutia Francúzsko - Slovensko, ktoré sa hrá v stredu 1. 3. 2006 v Paríži od 21.00 h. Hosťom v štúdiu bude bývalý reprezentant Miloš Glonek.

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK
"O štatutárovi Marcelovi Parovi, ktorý má právomoci v oblasti reštrukturalizácie STV, Zahradník povedal, že sa nestíha venovať jednotlivým výpovediam. Para vraj zabezpečoval len celkovú právnu čistotu hromadného prepúšťania."

27. 2. 2006

Je suis dégoûté

Je suis dégoûté

Väčšina novinárskej obce sa postavlia za redaktora spravodajskej televízie TA3 Ivana Bradu v jeho spore s ministrom zdravotníctva Rudolfom Zajacom. Člevek by očakával, že periodikum ,ktoré vyznáva konzervatívne hodnoty ,dá najavo svoj jasný postoj. Dalo. Posúďte tie vety. " Dokazovať, že novinár Brada je korupčný a riadený opozíciou, určite nebude jednoduché. Ivan Brada totiž ani nemusí byť nikým zaplatený, možno len nemá rád Rudolfa Zajaca a jeho reformy. To sa novinárom stáva. Ale minister musí vedieť komunikovať, alebo slušne nekomunikovať aj s takýmito redaktormi. ..... A Ivan Brada okamžite využil príležitosť - už raz to urobil pri konflikte so svojim šéfom v STV- aby vehementne ochraňoval svoju novinársku česť. Napokon jemu aj TA 3 takáto škandalózna kauza môže len pomôcť k väčšej popularite. Nebol to najlepší deň ministra Zajaca. Ivan Brada mu za takúto trápnosť naozaj nestál ." * Keď niekto nabudúce o autorke týchto viet povie " Ste korupčná novinárka v rukách politických strán koalície ", kto ju bude brániť ? Verte, neverte, Ivan Brada určite. A ja tiež. Ale aj tak som dégoûté

* týždeň

Tiene minulosti

Tiene minulosti
Bývalý pracovník Ľubomír Mlynárik dnes vysúdil na Slovenskej televízii sumu 1,3 milióna. Žaloba sa týkala nezákonného postupu pri hromadnom prepúšťaní v roku 2003. Rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť .
Po januárovom prehratoma súde s majstrom zvuku Jánom Grečnárom, ktorému má zaplatiť vyše pol milióna korún, je to ďalší úder do právne čistoty hromadného prepúšťania. Z celkového počtu prepúšťaných cca 1200 zamestnancov zažalovalo televíziu okolo 40 bývalých pracovníkov. Celkové náklady na ich odškodnenie však môžu zľahka presiahnúť sumu 15 miliónov korún.
A to ešte STV dlhuje Ľubomírovi Mlynárikovi aj stravné lístky...

Čísla, čísla, čísla alebo Prekliati Česi

Čísla, čísla, čísla
alebo
Prekliati Česi
24-hodinový podiel na trhu
8.týždeň -20.2.2006 -26.2.2006
Markíza -28.4%
Jednotka - 19, 2 %
Dvojka -12.7%
TV JOJ -14.9%
TA 3 -1.2%

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Tomáš Kurtanský nahradí na poste šéfredaktora Hospodárskych novín Dušana Devána. Rozhodlo o tom na piatkovom rokovaní predstavenstvo spoločnosti Ecopress, ktoré Devána odvolalo na základe nespokojnosti s jeho manažérskymi postupmi. Nahradí ho Tomáš Kurtanský, ktorý doteraz pôsobil štyri roky na pozícii zástupcu šéfredaktora. Jeho hlavnou úlohou bude realizovanie obsahových ako aj grafických zmien v Hospodárskych novinách. O rozhodnutí predstavenstva informoval generálny riaditeľ Ecopress Slavomír Maličkay. Dušan Deván pôsobil ako šéfredaktor Hospodárskych novín od 1. decembra 2005, keď vystriedal Alicu Ďurianovú. Predtým pôsobil ako výkonný riaditeľ tlačovej agentúry SITA.

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK
Bývalá Miss SR K. Majtánová: „Naozaj je úplne normálny.“ (o predsedovi HZDS V. Mečiarovi 2002

Pochybujeme

Pochybujeme

3 dní + 23h : 53m : 41s http://www.bsplp.sk/

Pomôže tento postup ku prijatiu zákona o rozhlasovom poplatku a televíznom poplatku ? Pochybujeme.

26. 2. 2006

Český lev

Český lev
Najúspešnejším projektom českej filmografie sa na udeľovaní 13. ročníka cien Českej filmovej a televíznej akadémie Českého leva stal film Štestí. Film režiséra Bohdana Slámuzískal až sedem ocenení vrátane ceny za najlepší film, réžiu a hlavné herecké výkony. Informoval o tom český denník Mladá fronta Dnes. Večer moderovaný hercom a spevákom Jiřim Machnáčkom sa začal odovzdaním ceny za dlhoročný umelecký prínos režisérovi Janovi Němcovi. Film režiséra Petra Zelenku Příběhy obyčajného šílenství, ktorý mal osem nominácií, získal nakoniec len dve ceny, za najlepší zvuk a najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe pre Miroslava Krobota. Dve ocenenia dostal aj film Sluneční stát, ktorý získal levov za najlepší strih a hudbu. Akadémia za víťaza zvolila film Šílení v kategórii najlepší výtvarný počin. Najnavštevovanejším filmom je film Filipa Renča Román pro ženy. Vo všetkých ostatných kategóriách už dominoval film Štestí. Cenu za hlavnú úlohu získal Peter Liška. Tatiana Vilhelmová sa stala držiteľkou leva za hlavnú ženskú úlohu. Ceny odovzdali víťazom napríklad Jan Svěrák, Veronika Žílková, Theodor Pištek, Bolek Polívka a iní. Najvýraznejším hosťom bol určite britský herec českého pôvodu Herbert Lom, známy hlavne z filmov o Ružovom panterovi.

VÝSLEDKY ČESKÉHO LVA 2005

NEJLEPŠÍ FILM Štěstí /producent Pavel Strnad - Negativ s.r.o./

NEJLEPŠÍ REŽIE Bohdan Sláma - Štěstí

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ Bohdan Sláma - Štěstí

NEJLEPŠÍ KAMERA Diviš Marek - Štěstí

NEJLEPŠÍ STŘIH Jiří Brožek - Sluneční stát

NEJLEPŠÍ ZVUK Michal Holubec - Příběhy obyčejného šílenství

NEJLEPŠÍ HUDBA Vladimír Godár - Sluneční stát

NEJLEPŠÍ VÝTVARNÝ POČIN Eva Švankmajerová a Veronika Hrubá - Šílení

HLAVNÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON Tatiana Vilhelmová - Štěstí

VEDLEJŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON Anna Geislerová - Štěstí

HLAVNÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON Pavel Liška - Štěstí

VEDLEJŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON Miroslav Krobot - Příběhy obyčejného

šílenství

DIVÁCKY NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILM Román pro ženy

CENA SAZKY – 1. MÍSTO Irena Hejdová - Děti noci

NÁDEJ zomiera posledná

NÁDEJ zomiera posledná
"No, vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, morálny apel pána Mečiara na mňa hlboko doľahol, naozaj som zronený v kolenách, že takýto človek mne niečo ide hovoriť o morálke. V deň konania neúspešného referenda ešte ako rádový občan pán predseda som si vás počkal na Hlbokej a ako rádový občan som vám vynadal za zmarené referendum. Ani v duchu by ma nenapadlo, že o tých pár rokov budeme takto stáť, ale no teda v živote by ma nenapadlo, že vy mi niečo budete hovoriť o morálke. To teda v žiadnom prípade. Už keby boli všetky dôvody zlé, keby ste mi tu od argumentovali moje argumenty ako že sú nedostatočné, zvažoval by som naozaj odstúpenie. Ale ak vy mi budete niečo hovoriť o morálke, tak budem toto ministerstvo spravovať najlepšie ako viem do posledného dychu, do poslednej nádeje a nádej zomiera posledná. " F. Tóth, minister kultúry SR

DOPĹŇAME

DOPĹŇAME
Krízový manažér z STV Z aktuálneho spravodajstva našej regionálnej televízie (Televízia Karlova Ves - TVKV) sme sa dozvedeli, že tento rok z najväčšou pravdepodobnosťou zanikne. Malá, nenápadná lokálna televízia, ktorá po 8 rokoch nepretržitého vysielania končí je zrejme len jednou z mnoha, ktoré takýto osud môže kedykoľvek postihnúť, najmä z dôvodu nedostatku finančých problémov. TVKV totiž miestne zastupiteľstvo v Karlovej Vsi neodsúhlasilo ročný príspevok vo výške 1,8 mil. Sk, ale len 5oo tisíc Sk, teda o 75% menej ako roky pred tým. Televíza teda začala pripravovať svojich divákov na svoj koniec.Je zaujímavé, že poslanci, ktorí za zníženie príspevku hlasovali tak urobili pod taktovkou vicestarostu Branislava Záhradníka, člena krízového manežmentu vo verejnoprávnej STV. Zdá sa, že metódy, ktoré uplatňuje tento krízový manažér v STV sa rozhodol uplatniť aj v malej lokálnej televízii, ktorá plní úplne rozdielne úlohy ako tá verejnoprávna. Navyše táto lokálna televízia nevysiela ani žiadne superstar ani iné reality show, neplatia ju koncesionári a preto na svoje živobytie či skôr prežitie musí zohnať prostriedky, formou, ktorá sa nedá uplatňovať v prípade veľkých alebo verejnoprávnych televízií. Príspevok od mestskej časti bol podľa tohoto rozhodnutia asi najdôležitejším zdrojom, ktorý zabezpečoval vysielanie. Od takého úspešného manažéra s takými skúsenosťami by som skôr očakával lepšie než likvidačné rozhodnutie. Najviac na to doplatia obyvatelia mestskej časti, ktorí si zvykli na informácie o svojom najbližšom okolí, o svojom každodennom živote, bývaní, akciách a udalostiach. Nechcelo sa mi veriť, že politika sa môže dotýkať už aj vecí, ktoré sa odohrávajú takpovediac "v susedovom dvore". Medialne.sk Autor témy: Sahaf Karloveská realizačná spoločnosť s.r.o. (v skratke K.R.S. s.r.o.) My dodáme, že zodpovednosť padá aj na hlavu starostu Bystríka Hollého a na členov komisií, aj keď nechápeme súvislosti, vzhľadom na štruktúru štatutárov K.R.S. s.r.o, blízkym Mikiho bicyklistovi a Gabovmu kamarátovi a samotnému starostovi. Komisia finančná a podnikateľská Predseda: PhDr. Branislav Záhradník, členovia: Ing. Dezider Baľa, Ing. Martin Berta, CSc., Ing. Pavel Derkay, Ing. Iveta Hanulíková, Anton Homola, Mária Kadnárová, Ing. Róbert Kadnár, MUDr. Oľga Krídlová, Eva Stanková, Ing. Štefan Šutý, PhD. členovia z radov neposlancov: Henrieta Cagaňová, Ing. Ladislav Gallo, Ing. Marián Kolník. Komisia pre školstvo, mládež a kultúruPredseda: Ing. František Hirja, členovia: Ing. Martin Berta, CSc., Ing. Iveta Hanulíková, PhDr. Miroslav Kamenický, CSc., Ing. Daniel Kuna, Mgr. Monika Mannová, Mgr. Juliana Navrátilová, RNDr. Marta Petrášová, Štefan Velčický, členovia z radov neposlancov: Ing. Ľubomír Habuda, PhDr. Veronika Pischová, Ing. Monika Valentovičová.

César 2006

César 2006 31ème Cérémonie des César
Najlepší film -De battre mon coeur s'est arrêté
Najlepšia réžia -Jacques Audiard za De battre mon coeur s'est arrêté
Najlepší herec -Michel Bouquet za Le Promeneur du champ de Mars
Najlepšia herečka -Nathalie Baye za Le Petit lieutenant
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe -Niels Arestrup za De battre mon coeur s'est arrêté
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe -Cécile de France za Les Poupées russes
Najlepšia kamera -Stéphane Fontaine za De battre mon coeur s'est arrêté
Najlepší zahraničný film - Million dollar baby
César d'honneur -Hugh Grant a Pierre Richard