4. 3. 2006

The Golden Raspberry

The Golden Raspberry

Iba pár hodín pred udeľovaním prestížnej ceny OSCAR sa udeľovali aj ceny iné- Zlaté maliny.Tradične 24 hodín pred Oscarmi,v hollywoodskom Ivar Theatre

Zlatým malinám kraľoval v Los Angeles film Dirty Love, ktorý je podľa Golden Raspberry Award Foundation (GRAF), najhorším filmom roka, nakrútil ho najhorší režisér (John Asher) podľa najhoršieho scenára (Jenny McCarthy) a hrala v ňom najhoršia herečka (Jenny McCarthy). Za najhoršieho herca roka 2005 vyhlásili Roba Schneidera za účinkovanie vo filme Deuce Bigalow: Európsky gigolo. Najhoršie herecké výkony vo vedľajších úlohách podali Hayden Christensen v tretej epizóde Star Wars Pomsta Sithov a Paris Hilton v horore Múzeum voskových figurín. Najhorším párom na filmovom plátne boli Will Ferrell a Nicole Kidman vo filme Moja krásna čarodejnica. Podľa GRAF bol uplynulý rok mimoriadne bohatý na nepodarené pokračovania filmov alebo ich nové verzie. Až štyri takéto filmy sa dostali medzi nominácie na najhorší film roka, kde napokon triumfovala snímka Dirty Love. V kategórii najhorší remake alebo pokračovanie zvíťazil film Syn masky. Pred 26. ročníkom vyhlasovania najhorších filmových počinov roka zaviedla GRAF aj novú kategóriu: najotravnejšie terče bulváru. Tu kraľovali témy spojené s Tomom Cruiseom a Katie Holmes: gauč Oprah Winfrey, Eiffelova veža a Tomove dieťa. Malina, alebo Tinsel Town's tackiest Trophy, je lacná ručne vyrezávaná malina veľká ako golfová loptička, ktorá stojí na filmovom kotúči. Je nasprejovaná zlatou farbou. Jej trhová hodnota je asi 4,97 amerických dolárov, teda asi 150 korún. Maliny vznikli v roku 1980 a tento rok ich výsledky už tradične vyhlasovali 24 hodín pred Oscarmi.

Rok 2005 bol podľa The Golden Raspberry Award Foundation (GRAF), ktorá každoročne udeľuje Zlaté maliny, teda anti-Oscarov, úplnou katastrofou. Najťažšie pre členov GRAF vraj bolo vybrať v každej kategórií len päť nominácií. Medzi najhoršími filmami 26. ročníka udeľovania Zlatých malín, sa ocitol remake televízneho seriálu Páni Hazzardu, pokračovanie úspešnej Masky s názvom Syn masky, remake hororu Múzeum voskových figurín, ktorého najväčšou hanbou bol herecký debut dedičky hotelového impéria Paris Hilton, Dirty Love a pokračovanie filmu Deuce Bigalow: Dobrý striptér z roku 1999 s názvom Deuce Bigalow: Európsky gigolo. Všetkých päť filmov sa uchádzalo o titul Najhorší film roka a štyri z nich aj o prvenstvo v kategórii Najhorší remake alebo pokračovanie filmu. Päticu v tejto kategórii dopĺňala snímka Moja krásna čarodejnica. O Zlatú malinu v kategórii Najhorší mužský herecký výkon bojovali Will Ferrell za filmy Moja krásna čarodejnica a Zelená je tráva, Jamie Kennedy za Syna masky, Rob Schneider za pokračovanie Deuce Bigalow, The Rock za adaptáciu videohry Doom a Tom Cruise za výkon v Spielbergovej Vojne svetov. Za najhorší ženský herecký výkon boli nominované: Jessica Alba za Fantastickú štvorku a Do hlbiny, Hilary Duff za film Dvanásť do tuctu 2 a The Perfect Man, Jenny McCarthy za Dirty Love, Tara Reid za stvárnenie "geniálnej antropologičky" vo filme Alone in the Dark a pravidelná nominantka Jennifer Lopez za výkon vo filme Diabolská svokra. Nominácie boli výsledkom hlasovania 725 filmových odborníkov, novinárov a fanúšikov zo 41 štátov USA a pätnástich zahraničných krajín.