14. 4. 2018

Zuzana Bérešová poprela, že by ju jej bývalý manžel I. Béreš fyzicky napadol

Zuzana Bérešová poprela, že by ju jej bývalý 
manžel I. Béreš fyzicky napadol

Zuzana Bérešová, bývalá manželka finančníka a exposlanca NR SR za stranu ANO Imricha Béreša nemá záujem o akýkoľvek kontakt s médiami, ktoré žiada o rešpektovanie jej súkromia, najmä s ohľadom na ich spoločných synov. Uvádza to v stanovisku, ktoré poskytla TASR v reakcii na informácie Denníka N o údajnom incidente spred 15 rokov, pri ktorom ju mal exmanžel fyzicky napadnúť.
"K autentickosti zverejnenej lekárskej správy a údajnému incidentu som sa vyjadrila pred 15 rokmi na polícii, kde som celú udalosť poprela a dodnes ju považujem za formu diskreditácie môjho bývalého manžela. Týmto je pre mňa celá záležitosť uzavretá," píše Bérešová s tým, že napriek rozchodu je a bol jej bývalý manžel vynikajúci a starostlivý otec, ktorému vždy záležalo na dobrej výchove a vzdelaní ich synov.
"I pri prekonávaní ťažkých chvíľ pri úmrtí nášho prvého syna a vážnej diagnóze tretieho, chcem vyzdvihnúť našu spoločnú snahu a vzájomný rešpekt, ktorými sa nám podarilo tieto nesmierne tragické chvíle prekonať. Doteraz máme korektné a slušné vzťahy," uzavrela Bérešová.
Denník N publikoval v piatok (13.4.) správu podľa ktorej mal Béreš bývalú manželku v roku 2003 v podnapitom stave fyzicky napadnúť. Opiera sa o lekársku správu z 26. februára 2003, podľa ktorej v ten deň prišla krátko pred dvanástou hodinou na poludnie do nemocnice na Kramároch na urgentný príjem vtedajšia Bérešova manželka Zuzana a ošetrujúcemu lekárovi povedala, že ju manžel "surovo napadol".
Béreš pre denník poprel, že manželku fyzicky napadol a vyhlásil, že nemá vedomosť ani o jej vtedajšej hospitalizácii. Lekársku správu Béreš označil za kópiu krajne nevierohodnej listiny, ktorú vidí prvýkrát a nemá dôvod sa k nej vyjadrovať.


Copyright © TASR 2018


Pajác píše!

Pajác píše!

Vážený pán Šeliga,


včera (3.4.) som Vás videl v správach v televízii JOJ, ako ste odmietli už druhú ponuku na stretnutie s novým ministrom vnútra pánom Drückerom. Vaše odmietnutie mi silno pripomína terajšiu situáciu ohľadom Novičoka, kde slabá a problémami Brexitu zmietaná Veľká Británia obviňuje veľkého – Rusko bez dôkazov a rozdrapuje sa navádzaním ostatných štátov (som rád, že tam Slovensko nie je).
Preto sa Vás pýtam, kto ste Vy a čo ste v živote okrem poblúznenia zväčša nízkopudových ľudí na slovenských námestiach, ktorých je možno 1,5 percenta, možno ešte menej voličov, v živote dokázali, keď si kladiete takéto podmienky so stínaním hlavy policajného prezidenta? Všetko, čo povie a urobí SMER a vláda je pre Vás absolútne neprijateľné. Viete, čo mi to to pripomína? Teraz si prosím sadnite, aby ste náhodou nestratili koordináciu pohybov! Tak toto je čistý fašizmus!!!!! Ani fašisti s nikým nedebatovali. Mimo iného ani so žiadnym židom a cigáňom, ktorých odviedli do koncentračného tábora, pretože idea bola ideou.

Som si istý, že to, čo zastupujete, nie je z vašej neskúsenej hlavy plnej ideálov. Keď som bol vo vašom veku, mal som tiež svoje predstavy a bojoval som proti zriadeniu, ale s rozumom, nie s nenávisťou zaslepenými očami!!!! Bol som prvý novinár, ktorý bol na námestiach a bezo mňa by ste nevideli, každý rok zábery zo 16. novembra 89, ak vôbec viete, čo sa vtedy stalo? Vtedy tam boli výlučne študenti, ale s oveľa vzdelanejšími hlavami, ako dnes produkuje naše školstvo, ktoré sa po roku 1989 z najvyšších priečok zviezlo na úroveň tesne pred hlbokým podpriemerom nad úroveň školstva USA. USA, ktoré žijú len z importovaných mozgov, ktoré vedia dobre zaplatiť, na rozdiel od Slovenska. Viem, ako sa žije v tejto krajine, bol som tam s prestávkami počas troch rokov. Tam by ste vysokú školu asi neštudovali, nemali by ste na ňu peniaze. (Len pre informáciu, štvortýždňový kurz angličtiny na Columbia University in the City of New York stál v roku 2013 1200 USD!!!) .Preto sú Američania vzdelanostne a inteligenčne podpriemerný národ a preto je tam 40% ľudí z 260-tich miliónov obyvateľov žijúcich na hranici chudoby!

Mimochodom, keď som tvrdil, že ste pobláznili menej ako 1,5 percenta ľudí, tak viem, prečo to tvrdím. Doteraz sú novinári nejednotní v odhadoch más a bolo to aj počas nežnej revolúcie. Niektorí tvrdia 50-tisíc, iní 65-tisíc ľudí na námestí SNP. A ja tvrdím, že cca 25-tisíc. Ako som na to prišiel? Vezmite si rozlohu námestia, ktorú vyčítate z máp, a vydeľte to 60-timi centimetrami štvorcovými, čo je minimum pre jedného človeka. Ak by ste to nedokázali, tak si pozrite celkový záber štadióna v Barcelone, na ktorom hrá jeden z najlepších klubov Európy a kde sa zmestí 65 000 divákov. Bol som tam a videl som, ale je to zrejmé aj zo záberov z televízie. Hľadisko je tri až štyri krát väčšie, ako námestie SNP v Bratislave, kde protestujúci nie sú tak tesne pri sebe. To len pre vašu predstavu.

Pán Šeliga, položte si otázku, koľkých ľudí zastupujete a ako sa mocensky správate a prikazujete vláde a jeho členom??? Vaše podmienky sú politika a tá sa nerobí na ulici. A nebojte sa pán Šeliga, ak pán Drücker zistí nedostatky, tak policajného prezidenta vymení aj bez vašej zadubenej tvrdohlavosti. Viete, on je teraz zodpovedný za chod Ministerstva vnútra a nie nejaký povstalec bez jasných požiadaviek, ktoré len stupňujete, aby ste mohli protestovať a aby ste boli „VEĽKÝ“ a videli sa v televízii (žiaľ, to je televízna choroba, prešiel som ňou aj ja a každý, kto sa na obrazovke častejšie uvidí). Veď si pozrite správy mainstreamu, ako sa vyjadrujú niektorí hlupáci zo slovenských námestí, ako aj tí v zahraničí, ktorí ohrdli Slovenskom, do televízií. Ani poriadne nevedia, prečo ľudia na námestia idú, pardon študenti tam idú, aby sa stretli, zakričali si a oslávili koniec týždňa, nie zunovaným rovnakým spôsobom, ako každý záver týždňa, do rána po krčmách a puboch v Bratislave A Vy si myslíte, že to je inak! Z vašej strany je toto počínanie hrubou nátlakovou silou voči legitímnej vláde, ktorú uznal a vymenoval váš patrón v pozadí. Veľkej väčšine tohto národa ste na smiech.

Plne by som s Vami súhlasil, ak by pán Gašpar nevedel robiť svoju funkciu a bol by podozrivý z trestného činu. Ale Vy máte len v hlavách opozíciou vymodelované chiméry ohľadom smrti môjho kolegu a jeho snúbenice. Teda dvojvraždy, ktorá zamávala emóciami časti národa. A možno sa budete čudovať, ak to bude vražda archeologičky a jej snúbenca! Vám totiž stačí podhodiť malý kúsok slaniny a Vy z neho vyrobíte to najväčšie prasa na svete, ale hluché, slepé a s mozgom labute (ten je menší, ako slepačí). A to preto, lebo nevidíte veci vo vlastných súvislostiach, ale deštrukčne nalinkovaných od pravých organizátorov chaosu v úzadí!

Pán Šeliga, sadnite si na chvíľu, porozmýšľajte a potom konajte. Ale konajte tak, aby to malo zmysel a výsledok a nie chaos!

Nebudem Vás zdraviť na záver tohto otvoreného listu. Takže bez pozdravu. Moju úctu by ste si museli najskôr zaslúžiť a potom by som ju k Vám prechovával, ale zatiaľ to tak nepociťujem.

Bratislava 4.4.2018, Pavel Jacz

Keď píše ľavicový extrémista

Keď píše ľavicový extrémista

Vydavateľstvo Tranoscius si pripomína 120. výročie založenia

Vydavateľstvo Tranoscius si 

pripomína 120. výročie založenia


Vydavateľstvo Tranoscius v Liptovskom Mikuláši, ktoré sa zameriava na vydávanie náboženskej literatúry a tlače, si v týchto dňoch pripomína 120. výročie svojho založenia. TASR o tom informovala tajomníčka pre mediálnu komunikáciu z Generálneho biskupského úradu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Edita Škodová.
Pri tejto príležitosti sa uskutočnia v nedeľu 15. apríla aj oslavy. "Začnú sa slávnostnými službami Božími o 9.30 h v evanjelickom kostole v Liptovskom Mikuláši na Tranovského ulici. Slávnostnú kázeň bude mať generálny biskup ECAV Miloš Klátik," uviedla Škodová. Od 12.00 do 14.00 h je pre záujemcov pripravená prechádzka po miestnom cintoríne so sprievodcom a prehliadka expozície Tatrín, ktorá je inštalovaná v starej evanjelickej fare. O 14.00 h bude v Galérii P. M. Bohúňa uvedené literárno-hudobné umelecké pásmo pod názvom "...a ostáva zažaté...", venované 120. výročiu založenia Tranoscia.
V roku 1896 vznikol Tranovský spolok pre vnútornú misiu, predchodca Tranoscia. V dobe silného maďarizačného tlaku však nebol spolok prijatý najmä štyrmi evanjelickými biskupmi. Podľa slov riaditeľa vydavateľstva Tranoscius Ľubomíra Turčana, napriek odporu a obštrukciám vtedajšieho šovinistického vedenia cirkvi sa skupine slovenských vzdelancov podarilo 27. apríla 1898 založiť vydavateľstvo Tranoscius ako vydavateľsko-kníhkupecký spolok. "Za prvého správcu bol zvolený Jur Janoška, za podsprávcu Viktor Pálka a za tajomníka Rehor Uram-Podtatranský," priblížil Turčan.
Názov spolku vychádza z mena významného teológa Juraja Tranovského, ktorý na sklonku života pôsobil v Liptovskom Mikuláši. Úlohou spolku bolo vydávať a podporovať vydávanie nielen náboženskej evanjelickej literatúry v slovenskej reči. "Prvou knihou vydanou Tranosciom bola publikácia Nevyhováraj sa! Počas prvej svetovej vojny vydal spolok knihu Modlitby vojaka a rozdával ju zadarmo vo všetkých nemocniciach," priblížil Turčan.
Najväčší vzostup Tranoscius zaznamenal pod vedením evanjelického farára Ľudovíta Šenšla tesne po druhej svetovej vojne v rokoch 1946-1948, keď ročne vydával 80 knižných titulov a periodík, spolu v náklade viac ako milión výtlačkov. V roku 1953 pričinením komunistického režimu bola činnosť Tranoscia prakticky zastavená a mohol vydávať iba bohoslužobné knihy a kalendáre. Tento stav trval až do roku 1991, keď sa Tranoscius na základe rozhodnutia generálneho konventu ECAV na Slovensku stal akciovou spoločnosťou.
V súčasnosti je Tranoscius stále akciovou spoločnosťou, jej majoritným vlastníkom je ECAV na Slovensku. Medzi najväčšie periodiká, ktoré vydáva, patrí týždenník Evanjelický Posol spod Tatier v náklade viac ako 8000 kusov, časopisy Nová Dúha a Cirkevné listy. Knižná redakcia vyprodukuje ročne približne 20 publikácií vrátane troch kalendárov.

Copyright © TASR 2018

Česká televízia si uctí pamiatku Miloša Formana

Česká televízia si uctí 
pamiatku Miloša Formana


Česká televízia mimoriadne mení program. 

K ucteniu pamiatky legendy českej i svetovej kinematografie, režiséra a scenáristu Miloša Formana, uvedie hneď niekoľko jeho snímok a portrétov.

Dnes popoludní sa v dokumente Miloslava Šmídmajera Čo ťa nezabije obzrie na míľniky v živote a kariére režiséra. 
Večer na ČT1 bude patriť snímke Prelet nad kukučím hniezdom.

ČT Art si pripomenie od dnešných 20:20 hodín režiséra portrétom z cyklu Zlaté šesťdesiate. Zajtra nadviaže ČT Art muzikálom Vlasy, uvedenom v pôvodnom - anglickom znení s titulkami, a následne cyklistickým putovaním režiséra po miestach, ktoré ovplyvnili jeho život i tvorbu, nazvanom Drž sa toho sna.

ČT1 - sobota 14. 4.
Čo ťa nezabije
15:45
Ohliadnutie za míľniky v živote a kariére režiséra Miloša Formana v dokumente Miloslava Šmídmajera.

Prelet nad kukučím hniezdom
21:10
Slávny snímku režiséra Miloša Formana, ocenený piatimi Oscarmi. Jack Nicholson v úlohe muža, ktorý sa nechce za žiadnu cenu vzdať rozhodovania o svojom živote. Americká dráma (1975).
Ďalej hrajú: L. Fletcherová, B. Dourif, W. Redfield a ďalšie.

ČT art - sobota 14.4.
Zlaté šesťdesiate: Miloš Forman
20:20
Prvý tvorivé úspechy režiséra, ktorý získal svetový ohlas svojím citlivým umením zachytávať drobné životné horkosti (2009).
Pripravili J. Lukeš a M. Šulík

ČT art - nedeľa 15. 4.
Vlasy
20:20
Slávny americký muzikál z Broadwaya vo filmovom stvárnení Miloša Formana (1979).
Hrajú: J. Savage, T. Williams, B. D'Angeloová, A. Goldenová, N. Ray a ďalšie
V anglickom znení s titulkami

Drž sa toho sna
22:15
V roku 1990 podnikol filmový režisér Miloš Forman cyklistické putovanie po miestach, ktorá
ovplyvnili jeho život i tvorbu.
Réžia Miloslav Šmídmajer

Valmont Miloša Formana dnes na Jednotke

Valmont Miloša Formana dnes na Jednotke

RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí svetoznámeho českého režiséra Miloša Formana. Držiteľa Oscarov a mnohých ďalších filmových ocenení si RTVS pripomenie vo filme Valmont dnes večer o 22:25 na Jednotke. Filmová adaptácia slávneho románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti zachytáva príbeh cynických milovníkov života so záľubami v intrigách a manipulácii. Miloš Forman za ňu získal dvoch Cézarov za najlepšie kostýmy a výpravu.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ekvádorský prezident Lenín Moreno potvrdil v piatok smrť dvoch novinárov a ich vodiča, ktorých uniesli 26. marca. Povedal, že trojica bola "zavraždená". Informovala o tom agentúra DPA.
Obeťami sú dvaja ekvádorskí novinári z denníka Comercio a ich vodič, ktorí zmizli v oblasti Matahye v ekvádorsko-kolumbijskom pohraničí.
Neskôr takzvaný front Olivera Sinisterru, odštiepenecká frakcia Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC), ktorá pôsobí na území Ekvádoru, vydala komuniké s tvrdením, že unesené osoby údajne zahynuli počas vojenskej operácie v oblasti.
Následne sa vo štvrtok objavili neoficiálne informácie o objavení tiel nezvestných. Aj keď úrady vtedy nepotvrdili, že ide o novinárov a ich šoféra, Moreno na svojom konte na sociálnych sieťach napísal, že vzhľadom na krízovú situáciu v krajine sa rozhodol pre okamžitý návrat zo summitu Amerík v Peru.
Moreno v piatok ráno pripustil ako "vysoko pravdepodobné", že traja unesení sú mŕtvi. Prezident však ešte dal únoscom ultimátum, aby preukázali, že rukojemníci sú nažive. Povedal, že ak sa tak do 12 hodín nestane, vydá rozkaz na veľkú vojenskú operáciu.
Ekvádor je hlavnou tranzitnou zónou pre kokaín vyrobený v Kolumbii, pričom z pobrežia Tichého oceánu do Strednej Ameriky a do Spojených štátov sa kontraband prepravuje malými loďami.

Copyright © TASR 2018


Francúzsky komentátor televízie W9 to prehnal pri komentovaní výkonu hráčov Lipska vo štvrtkovom odvetnom zápase štvrťfinále Európskej ligy na pôde Marseille. Denis Balbir mimo priameho prenosu skritizoval hostí za ich aroganciu a opísal ich homofóbnymi nadávkami. Jeho výstup však tajne nahrali a video sa dostalo na sociálne siete. Jeho zamestnávateľ ho suspendoval. "Naša spoločnosť považuje rešpekt k súperovi za základ všetkého za každých okolností," uviedla stanica W9 v stanovisku. Balbir sa prostredníctvom twitteru ospravedlnil, zverejnenie nahrávky však označil za zlomyseľnosť. Marseille doma zvíťazilo 5:2 a postúpilo do semifinále, kde sa stretne so Salzburgom.

Televízny analytik Brian Davis, ktorý komentuje zápasy tímu basketbalovej NBA Oklahoma City Thunder, dostal od svojho zamestnávateľa dištanc na jedno stretnutie za použitie nevhodného výrazu na adresu hviezdneho rozohrávača Russella Westbrooka. Davis pri komentovaní záverečného zápasu Thunder v základnej časti proti Memphisu použil slovo "cotton-pickin." Tento idióm naráža na historické zneužívanie Afroameričanov na bavlnených plantážach počas obdobia otroctva v USA. Davis sa ospravedlnil.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Miloš Forman

Zomrel Miloš Forman

Vo veku 86 rokov zomrel v piatok v USA svetoznámy filmový režisér českého pôvodu Miloš Forman. Zomrel po krátkej chorobe, informoval v sobotu spravodajský server Novinky.cz.
Forman je držiteľom dvoch Oscarov za najlepšiu réžiu, troch Zlatých glóbusov a ceny BAFTA.
Vyštudoval scenáristiku na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe (FAMU) a ešte počas štúdia pôsobil ako pomocný režisér a asistent Alfréda Radoka. Do roku 1968 spolu s Miroslavom Ondříčkom natočil niekoľko legendárnych filmov ako Černý Petr alebo Hoří, má panenko.
Do USA odišiel legálne počas normalizácie, aby pokračoval vo svojej filmovej tvorbe. Jeho prvým americkým filmom bol Taking off. Spolupracoval s českými filmármi, Amadea oceneného ôsmimi Oscarmi natočil v Kroměříži, Prahe a okolí.
Formanovým nezabudnuteľným filmom bol Prelet nad kukučkiným hniezdom s Jackom Nicholsonom v hlavnej úlohe - snímka získala v roku 1975 päť Oscarov.

Filmový režisér Miloš Forman, ktorý v piatok zomrel v USA, sa narodil ako Jan Tomáš Forman 18. februára 1932 v českom meste Čáslav. Keďže jeho rodičia zomreli v koncentračnom tábore, vyrastal v internátnej škole pre vojnové siroty v Poděbradoch. Jeho spolužiakmi boli napríklad Václav Havel a Ivan Passer.
Vyštudoval dramaturgiu na pražskej Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU). Popri štúdiu začal praxovať na Barrandove. Po absolutóriu sa dostal do filmárskej brandže a onedlho sa stal jedným z čelných predstaviteľov novej generácie filmárov známej ako Československá nová vlna.
Postupne natočil snímky Konkurs (1963), Černý Petr (1963), Lásky jedné plavovlásky (1965) a komédiu Hoří, má panenko (1967), ktoré vynikali osobitosťou a originalitou. Po roku 1968 odišiel do Spojených štátov amerických, aby pokračoval vo svojej filmovej tvorbe.
Za oceánom ho však čakalo vytriezvenie, keď sa jeho film Taking Off (1971) nestretol s úspechom. "Moje filmárske inštinkty boli príliš české, v každom prípade som musel zmeniť štýl práce", priznal neskôr Forman. Medzinárodné uznanie a päť Oscarov vrátane tých za najlepší film a za najlepšiu réžiu mu vyniesla dráma One Flew Over the Cuckoo's Nest (Prelet nad kukučkiným hniezdom, 1975). V hlavnej úlohe trestanca v psychiatrickej liečebni exceloval Jack Nicholson. Snímka získala tiež štyri Zlaté glóbusy, cenu BAFTA a množstvo ďalších ocenení.
Na obrovský úspech nadviazal Miloš Forman aj svojimi nasledujúcimi počinmi – muzikálom Hair (Vlasy, 1979) a drámou Ragtime (1981). Jeho status prvotriedneho filmára potvrdila v roku 1984 životopisná snímka Amadeus. Veľkolepý historický epos o skladateľovi Antoniovi Salierim, ktorý bol najväčším konkurentom geniálneho Wolfganga Amadea Mozarta, premenil na víťazstvo osem z 13 nominácii na Oscara. Český režisér si prevzal Cenu Akadémie za réžiu (1985).
Filmografiu Miloša Formana dopĺňa tiež historická snímka Valmont (1989), ktorá je adaptáciou slávneho románu Nebezpečné známosti. Nomináciu na ďalšieho Oscara za réžiu získal za životopisnú drámu The People vs. Larry Flynt (Ľud verzus Larry Flynt, 1996). Režíroval aj úspešné filmy Man on the Moon (Muž na mesiaci, 1999) a Goya's Ghosts (Goyove prízraky, 2006). Filmy jedného z najvýznamnejších filmárov z hľadiska dejín svetovej kinematografie pozbierali dohromady 13 Oscarov, tri Zlaté glóbusy a niekoľko cien BAFTA.
Prvou manželkou Miloša Formana bola herečka Jana Brejchová, s druhou manželkou Věrou Křesadlovou má synov Petra a Matěja. V roku 1999 sa režisér oženil tretíkrát s Martinou Zbořilovou, s ktorou má dvojičky Andyho a Jima. Oscarový filmár je okrem spomenutých ocenení laureátom Českého leva za celoživotné dielo (1998) a v roku 2010 si na filmovom festivale v Zürichu prevzal čestnú cenu podujatia za celoživotné dielo.

Copyright © TASR 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

13. 4. 2018

List za listom sa valí

List za listom sa valí

Vážení poslucháči a diváci, obraciame sa na Vás ako profesionáli, ktorí sú hrdí na to, že môžu pracovať v RTVS. Doteraz sme mlčali, ale v situácii, v ktorej zaznievajú pochybnosti o tom, či pracujeme slobodne, sa už musíme ozvať. Týmito slovami začína list RTVS, ktorý zatiaľ podpísalo 35 redaktorov.
Divákov, poslucháčov, ale aj domáce a medzinárodné novinárske organizácie ubezpečujú, že pracujú slobodne a bez nátlaku. "Nechceme vťahovať verejnosť do interných záležitostí, ktoré nesúvisia s ohrozením slobody slova. Ak by bola ohrozená naša sloboda, alebo ak by sme cítili pokusy o manipuláciu, boli by sme prví, ktorí by sa ozvali," uviedli v liste.
Tiež garantujú, že vysielajú čestne, objektívne a ako inštitúcia verejnej služby. "Zároveň si vážime aj kritický, ale konštruktívny pohľad na skvalitnenie našej práce. A máme záujem o ňom v RTVS diskutovať," končí sa list.
RTVS zároveň odmieta medializované informácie, že za listom je iniciatíva šéfa spravodajstva Vahrama Chuguryana. "Týmto listom chceme širokú verejnosť ubezpečiť, že pracujeme v slobodnej atmosfére a že na nás nikto nevyvíja nátlak. Chceme zdôrazniť, že za obsahom listu si stojíme a že nebol sformulovaný nikým z vedenia spravodajstva RTVS. Je to náš list. Sme pobúrení tým, že v súvislosti s našou iniciatívou niekto šíri dezinformácie," odkázali podpísaní redaktori.
Začiatkom apríla 58 členov spravodajstva napísalo vedeniu RTVS otvorený list, v ktorom tvrdili, že zatiaľ pracujú slobodne, ale "v nepriateľskej atmosfére". Manažmentu RTVS vyčítali neochotu akceptovať oponentný, kritický názor, naznačujú tiež možné ovplyvňovanie spravodajstva. "Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia," uviedli. Podpísaní takisto vyjadrujú obavu, že spravodajstvo RTVS môže stratiť dôveru, ktorú si u divákov a poslucháčov získalo v posledných rokoch.
Vedenie RTVS na to reagovalo tým, že za iniciatívou signatárov otvoreného listu je skôr neochota akceptovať snahu nového manažmentu vytvárať objektívne, vyvážené, nestranné spravodajstvo. "Tí, ktorí sa s tým nedokážu stotožniť, neakceptujú roky platné pravidlá odvodené od Zákona o RTVS a z neho vyplývajúcich vnútorných smerníc a hľadajú vnútorného i vonkajšieho nepriateľa," uviedli v spoločnom stanovisku generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, šéf spravodajstva Vahram Chuguryan a vedúce televíznej a rozhlasovej spravodajskej sekcie Hana Lyons a Petra Stano Maťašovská.
Poukázali tiež na to, že nový manažment spravodajstva sa vplyvom fluktuácie v redaktorskom kolektíve v posledných rokoch borí i s častými nedostatkami v práci a jazykovom prejave mladých redaktorov, vyplývajúcimi z nedostatku skúseností i toho, že nemali možnosť cibriť svoj novinársky potenciál pod vedením skúsenejších senior redaktorov. "Radikálne mladé jadro spravodajstva namiesto toho, aby venovalo energiu sebavzdelávaniu sa rozhodlo stavať barikádu zvnútra, hľadať nepriateľa a kričať na ostatných – „kto nejde s nami, ide proti nám!" naznačilo vedenie RTVS i prístup podpísaných k tým členom spravodajského tímu, ktorí nezdieľajú ich názor.

Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V sobotu vydajú v Maďarsku jedno číslo veľkoformátového denníka Magyar Nemzet, ktorý bol jedným z dvoch opozičných denníkov v krajine a ktorého posledné číslo vyšlo túto stredu. Sobotňajšie mimoriadne vydanie denníka, ktorý vychádzal 80 rokov, bude vo forme samizdatu, informoval v piatok na Facebooku bývalý zástupca šéfredaktora Magyar Nemzetu Zsombor György.
Redakcia denníka, ktorého osud ešte nie je úplne spečatený, zorganizovala na sobotu zhromaždenie na ulici Sándora Pethőa, kde o 16.00 h zapália účastníci sviečky. Mimoriadne vydanie pripravujú na túto príležitosť.
György oznámil, že Magyar Nemzet vydajú v sobotu vo zvyčajnom náklade 20.000 kusov, avšak rozširovať ho budú bezplatne. Pritom ale prijmú dobrovoľnú finančnú pomoc na pokrytie vzniknutých nákladov.
O Magyar Nemzet prejavili záujem údajne traja investori: Pál Milkovics, ktorý je aktívny v mediálnej oblasti aj v Českej republike, člen predsedníctva ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) Péter Ungár a spoločnosť Brit Media Kft.
Magyar Nemzet vlastní magnát Lajos Simicska, niekdajší spojenec pravicového premiéra Viktora Orbána, s ktorým sa však rozhádal. Zo Simicsku sa potom stal jeden z Orbánových najzarytejších odporcov, čo sa prejavilo aj v nedávnej predvolebnej kampani. Orbán dosiahol v nedeľných parlamentných voľbách jasné víťazstvo, podľa posledných informácií bude mať v zákonodarnom zhromaždení dvojtretinovú, teda ústavnú väčšinu.
Milkovics v piatok pre spravodajský server 24.hu potvrdil, že sa nedávno obrátil na Simicsku so záujmom o kúpu denníka, majiteľ však nereagoval a Milkovics vo štvrtok ponuku odvolal. Nepriaznivý vývoj záchrany denníka sa ukázal aj v prípade Ungára a Brit Media Kft.
Vydavateľ zatvorí aj sesterskú rozhlasovú stanicu Lánchíd Rádió. Vlajková loď vydavateľskej skupiny, spravodajská televízia Hír TV, prejde zmenami, napísal ešte vydavateľ vo vyhlásení.

Ruský súd v piatok zablokoval prístup k internetovej aplikácii Telegram. Rozhodnutie prišlo týždeň po tom, ako tamojší dozorný orgán požiadal justíciu o obmedzenie prístupu k Telegramu.
Tomuto vývoju predchádzalo odmietnutie danej spoločnosti poskytnúť ruským štátnym bezpečnostným službám prístup k správam užívateľov Telegramu. Úrady tvrdia, že potrebujú prístup k týmto šifrovaným materiálom na vyšetrovanie závažných zločinov vrátane teroristických útokov, informovala agentúra AP.
Moskovský súd rozhodol, že Telegram bude v krajine zablokovaný dovtedy, kým úradom neposkytne kľúč k rozšifrovaniu užívateľských správ. Telegram má celosvetovo viac než 200 miliónov užívateľov. Aplikácia im umožňuje komunikovať pomocou zašifrovaných správ, ktoré tretia strana vrátane vládnych úradov nedokáže rozlúštiť.
Telegram vyvinul ruský podnikateľ Pavel Durov, ktorý tvrdí, že ruská bezpečnostná služba FSB porušuje práva užívateľov. Úrady argumentujú tým, že aplikácia je v značnej miere využívaná násilnými extrémistami. Durov podľa agentúry Reuters opakovane vyhlásil, že jeho spoločnosť ruským úradom kľúč neposkytne.
Telegram je v Rusku čím ďalej obľúbenejší - ako aplikácia pre mobilné zariadenia i stolové počítače, a to nielen medzi bežnými ľuďmi, ale aj úradmi. Kremeľ používa Telegram na zosúladenie termínov pravidelných hovorov s prezidentským hovorcom, zatiaľ čo mnoho vládnych činiteľov ho používa na komunikáciu s médiami.
Telegram je už druhou globálnou sieťou - po LinkedIn -, ktorá dostala v Rusku zákaz. LinkedIn zablokovali v roku 2016, keď súd uznal túto spoločnosť za vinnú z porušovania zákona, ktorý požaduje, aby spoločnosti spracovávajúce osobné dáta ruských občanov mali svoje úložiská na území Ruskej federácie.
Telegram zablokovali koncom marca aj iránske úrady, ktoré ako dôvod uviedli obavy o bezpečnosť štátu. Rozhodnutie o zablokovaní prístupu bolo prijaté "na najvyšších miestach" a aplikáciu nahradí podobná miestna služba.

Európska komisia (EK) vyzvala generálneho riaditeľa spoločnosti Facebook Marka Zuckerberga, aby svedčil pred poslancami Európskeho parlamentu v spojitosti so škandálom okolo krádeže osobných údajov, ktorú má na svedomí spoločnosť Cambridge Analytica.
Exekutíva EÚ vo štvrtok vyzvala Facebook, aby ohľadne škandálu "plne spolupracovala" s európskymi vyšetrovateľmi.
Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová sa v tejto súvislosti telefonicky spojila s prevádzkovou riaditeľkou spoločnosti Facebook Sheryl Sandbergovou. Podľa Jourovej by mal Zuckerberg vziať na vedomie pozvanie europarlamentu a po vystúpení v americkom Kongrese vysvetliť celú situáciu aj pred európskymi zákonodarcami.
Spoločnosť Facebook minulý týždeň priznala, že až 2,7 milióna ľudí v krajinách EÚ sa mohlo stať obeťou nevhodného zdieľania údajov v priamej spojitosti s činnosťou Cambridge Analytica.
Jourová upozornila, že Facebook "pracuje na preverovaní ďalších potenciálne nebezpečných aplikácií".
Záujem o Zuckerbergovo vysvetlenie majú aj v Belgicku. Tamojšia Strana zelených (Ecolo-Groen) v piatok pre televíznu stanicu RTBF uviedla, že škandál spojený s únikom osobných dát sa týka aj okolo 61.000 Belgičanov. Šéf Facebooku by mal preto podľa zelených podať príslušné vysvetlenie aj pred belgickými úradmi.
"Keď spoločnosť ako Cambridge Analytica za účelom ovplyvňovania volieb zneužije naše osobné údaje bez nášho vedomia a nášho súhlasu, ohrozuje tým samotný princíp demokracie," uviedla Strana zelených v oficiálnom vyhlásení.


Copyright © TASR 2018

Egyptskí bezpečnostní prokurátori si predvolali deviatich novinárov v súvislosti s ich informovaním o marcových prezidentských voľbách. Informoval o tom šéf egyptského syndikátu novinárov Hatem Zakaria, podľa ktorého sa jedno z tých predvolaní týka nedávno prepusteného šéfredaktora denníka Al-Masri Al-Jum. Novinári by sa mali podľa predpokladov dostaviť na vypočúvanie budúci týždeň vo štvrtok.
Šéfredaktora Al-Masri Al-Jum prepustili po tom, ako v denníku vyšla správa o tom, že štát zhromažďoval voličov k tomu, aby odovzdali svoje hlasy v prezidentských voľbách. Denník okrem toho dostal pokutu 150-tisíc egyptských libier (v prepočte takmer 6 900 eur).
Provládne médiá a štátne regulačné orgány vo veľkom kritizujú nezávislé a zahraničné médiá, za ich pokrývanie prezidentských volieb. Tie sa v Egypte konali 26. - 28. marca a prezident Abd al-Fattáh as-Sísí v nich s 97 percentami hlasov obhájil svoj mandát. Podľa kritikov však boli voľby nedemokratické, pretože z nich odstúpili všetci seriózni kandidáti.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Uganda plánuje od júla zdaňovať využívanie sociálnych médií, informovala agentúra Reuters.
Kým ministerstvo financií krok zdôvodňuje snahou zvýšiť príjmy štátu, aktivisti obhajujúci ľudské práva tvrdia, že ide o ďalší pokus prezidenta Yoweriho Museveniho obmedziť slobodu prejavu.
Museveni, ktorý v krajine vládne od roku 1986, tento mesiac podľa ugandského denníka Daily Mirror navrhol ministrovi financií zdaniť ľudí, ktorí používajú sociálne médiá k šíreniu "klebiet".
"Používanie internetu k vzdelávaniu, výskumu a prístupu k informáciám a zdaniť nechcem ... to musí zostať zadarmo," citoval denník prezidenta.
Podľa Reuters sa daň bude týkať tých, ktorí prostredníctvom mobilného telefónu používajú aplikácie ako WhatsApp, Facebook a Twitter. Nie je jasné, ako vysoká daň bude.
Rôzne vládne zdroje uviedli sumu v rozmedzí sto až dvesto ugandských šilingov denne (približne štyri centy). Polkilový bochník bieleho chleba pritom v Ugande podľa webu Numbeo.com stojí zhruba 3260 ugandských šilingov.
Z 41 miliónov obyvateľov africkej krajiny vlastný mobilný telefón 23,6 milióna ľudí a internet užíva 17 miliónov Uganďanov.
Plánovaný krok verejnosť pravdepodobne neprijme dobre, pretože cena dát v Afrike je v porovnaní s ostatným svetom vysoká, napísala agentúra Reuters.

Copyright © ČTK 2018



RVR sa k súdu o slovenskej hudbe v Exprese vyjadrí po doručení verdiktu

RVR sa k súdu o slovenskej hudbe v Exprese 
vyjadrí po doručení verdiktu

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa vyjadrí k rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave, ktorý vo štvrtok 12. apríla zrušil jej rozhodnutie neudeliť výnimku Rádiu Expres na hranie slovenskej hudby, „až po doručení písomného rozsudku, v ktorom bude obsiahnutá argumentácia súdu“. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková. Ako ďalej konštatovala, na štvrtkovom pojednávaní odznelo, „že súd rozhodnutie RVR zrušil, pretože nepovažoval jeho odôvodnenie za dostatočné. Neznamená to automaticky, že súd sa nestotožnil s rozhodnutím rady neudeliť Rádiu Expres pre rok 2016 výnimky. Z pojednávania vyplynulo, že rozhodnutie zrušil z formálnych, nie vecných dôvodov“.
Hovorkyňa licenčnej rady ďalej upozornila, že vec sa po doručení rozsudku súdu vráti na opätovné prerokovanie radou. Rada „môže znovu rozhodnúť o neudelení výnimky, ako aj svoje rozhodnutie zmeniť“. Michelčíková zároveň zdôraznila, že ide o výnimky z hrania slovenskej hudby v roku 2016. Pre SITA dodala, že z informácií Rady pre vysielanie a retransmisiu vyplýva, že jej rozhodnutie o neudelení výnimky na hranie slovenskej hudby v roku 2016 napadol na súde aj vysielateľ programovej služby Fun Rádio. V roku 2017 tak spravili vysielatelia Rádia Expres, Fun Radia a Rádia Anténa Rock. Spomínané súdne spory sa netýkajú sporu na Ústavnom súde SR. Na Ústavnom súde SR sú námietky voči určeniu zákonnej povinnosti hrať presne vymedzený objem slovenskej hudby. S rozhodnutiami licenčnej rady to nesúvisí. Rada totiž dodržiavanie legislatívnych pravidiel, ktoré jej určil zákonodarca, iba kontroluje.
O tom, že Krajský súd v Bratislave vo štvrtok 12. apríla na pojednávaní zrušil rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktorým neudelila Rádiu Expres výnimku z povinnosti hrať stanovený podiel slovenských hudobných diel, informoval agentúru SITA Igor Guttler z PR oddelenia Rádia Expres. Súd podľa informácií z Rádia Expres vrátil vec na nové konanie, pretože rada nepodložila svoje rozhodnutie argumentmi, pre ktoré by rádiu nevznikol nárok na udelenie výnimky. Rádio pripomenulo, že požiadalo o udelenie výnimky začiatkom roka 2016, keďže ich programové zameranie nebolo schopné naplniť zákonom požadované kvóty bez podstatnej zmeny v dramaturgii.
Podľa zákona o vysielaní a retransmisii vysielatelia s licenciou, teda súkromní, musia v súčasnosti (od roku 2017) slovenským dielam vyhradiť najmenej 25 percent času vysielania za kalendárny mesiac. V prvom období od 1. apríla 2016 to bolo 20 percent. Pri vysielateľovi zo zákona, verejnoprávnom Slovenskom rozhlase (RTVS) to bolo najskôr najmenej 30 percent času vysielania hudobných diel za mesiac, a to vo vysielaní každej rozhlasovej programovej služby osobitne a následne 35 percent. Z hranej slovenskej hudby musí byť pritom pätina nová, teda nie staršia ako päť rokov. Túto povinnosť nemusia dodržiavať iba tí, ktorým Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila výnimky. Za nedodržanie povinností súvisiacich s kvótami na vysielanie slovenskej hudby zákon ukladá sankcie. Tie môžu byť nefinančné - upozornenie na porušenie zákona a finančné, pokuty v rozpätí od 99 eur do 1 659 eur.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

GLAAD Media Awards

GLAAD Media Awards

Na štvrtkovom 29. ročníku udeľovania GLAAD Media Awards vyhlásili za najlepší dramatický seriál This Is Us (2016). Organizácia pre monitorovanie obrazu gejov a lesieb v médiách (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation - GLAAD) tiež počas ceremoniálu v Beverly Hilton Hoteli ocenila epizódu série Master of None (2015), v ktorej Denise v podaní Leny Waithe absolvuje svoj coming out v rodine. Waithe je pritom aj spoluautorkou scenára časti, ktorá bola inšpirovaná jej vlastnými zážitkami. Za najlepší komediálny seriál vyhlásili Brooklyn Nine-Nine (2013) a cenu pre najlepší film v limitovanej distribúcii si vyslúžila čilská dráma Fantastická žena (2017).

Speváčka a herečka Britney Spears si z rúk Rickyho Martina prevzala Vanguard Award, ktorú GLAAD udeľuje umelcom za propagáciu rovnoprávnosti a prijatia LGBTI ľudí. V minulosti ju dostali napríklad Jennifer Lopez, Cher, Antonio Banderas alebo Demi Lovato. Cenu Stephena F. Kolzaka si prevzal Jim Parsons.

GLAAD Media Awards udeľujú projektom, ktoré prinášajú "férové, presné a viacrozmerné" zobrazenie LGBTI postáv. Odovzdávajú ich počas dvoch ceremoniálov, pričom ten druhý sa bude tento rok konať 5. mája v New Yorku, kde rozdajú niekoľko ďalších trofejí.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Reakcia Jaroslava Rezníka na stanovisko Reportérov bez hraníc

Reakcia Jaroslava Rezníka 
 na stanovisko Reportérov bez hraníc


„Doteraz som túto organizáciu Reportéri bez hraníc vnímal ako výsostne profesionálnu a objektívnu. Po prečítaní stanoviska som zostal rozčarovaný, pretože 25 rokov pracujem v médiách. V začiatkoch mojej profesionálnej kariéry som absolvoval stáže v BBC, ktorá mi bola vzorom. Učili nás tam, že na každý názor je potrebné mať pohľad minimálne dvoch strán, a toto sa v tomto prípade nestalo. Nikto ma z Reportérov bez hraníc o stanovisko nepožiadal. Môžeme sa venovať jednotlivo každému jednému odseku z ich listu a dementovať ich jeden po druhom, ale je v ňom toľko neprávd, že ho musím odmietnuť ako celok. Špeciálne odmietam akýkoľvek politický tlak na redaktorov RTVS, nijaké ohrozenie tvorivej činnosti a slobody nebolo, nie je a nebude. Napokon, takmer 60 interných a externých pracovníkov RTVS vrátane redaktorov sa v liste vyjadrilo, že pracujú slobodne. RTVS si váži profesionálov, vytvára im najlepšie možné podmienky na ich prácu, je si vedomá svojej zodpovednosti voči celej verejnosti, a preto bude aj naďalej postupovať striktne v zmysle platných demokratických princípov.“

Dušan Jarjabek o kultúre a RTVS

Dušan Jarjabek o kultúre a RTVS

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) nepovažoval za správne uchádzať sa v aktuálnej politickej situácii o post ministra kultúry. Ak by ale mal povedať svoj sen o veľkom projekte s podporou rezortu, bola by to podľa neho obnova roky spustnutého amfiteátra na sútoku Dunaja a Moravy na Devíne. „Ja som ten amfiteáter zažil ako malý chlapec. Videl som na sútoku dvoch riek so zapadajúcim slnkom prvýkrát Suchoňovho Svätopluka. Úžasného Svätopluka. Tam sa zmestilo 60 – 70.000 ľudí. Chýba to Slovensku, chýba to Bratislave,“ povedal Jarjabek v diskusii na TABLET.TV.
Za predpokladu určitých legislatívnych zmien by podľa neho mohlo ministerstvo kultúry výraznejšie finančne podporiť napríklad aj umelecké vysoké školy. „Tieto školy robia istú verejnú činnosť a robia ju zo svojich prostriedkov. Ministerstvo kultúry (MK) SR by malo prispieť istou časťou na divadlá, výstavy a koncerty. A mali by sa konečne pohnúť aj platy v kultúre,“ poznamenal.
Osobne podporuje financovanie verejnoprávnych médií kombináciou príjmov z koncesionárskych poplatkov a podporou zo štátneho rozpočtu. Úplné zrušenie koncesionárskych poplatkov by podľa neho viedlo k zmene verejnoprávnych médií na štátne. Diskusiu o legislatívnych zmenách v zákone o RTVS však pripúšťa. „My sme mali v pláne urobiť revíziu zákona, ktorý sme náročky štyri roky nechali v tom znení, ako ho navrhol Daniel Krajcer. Sú veci, na ktoré sa treba pozrieť a vyhodnotiť ich. Tak isto ohľadom Tlačového zákona,“ povedal Jarjabek. Nebráni sa ani diskusii o kvótach na slovenskú hudbu v rádiách, osobne si však myslí, že sa toto zákonné opatrenie osvedčilo a v éteri pribudlo viac slovenskej hudby, nielen populárnej, ale napríklad aj vážnej hudby.
Priznal, že po odstúpení Mareka Maďariča z postu ministra kultúry s ním predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč hovoril aj o možnosti kandidovať na tento post. Podľa Jarjabka však bolo vhodnejšie osloviť človeka, ktorý nemá dlhoročnú históriu pôsobenia vo veľkej politike. „Ja nie som politicky zamazaný, ale počmáraný som, mám politickú históriu,“ povedal. „Takýto post ministra určite nie je za odmenu,“ dodal.
Nová ministerka Ľubica Laššáková (Smer-SD) si podľa neho určite zaslúži šancu ukázať, ako dokáže riadiť rezort. Zásadne preto nesúhlasí s petíciou, ktorú proti nej spísali umelci a občianski aktivisti ešte skôr, ako nastúpila do úradu. Nevyčítajú jej chyby z minulosti, ale nedostatok skúseností. „V špičkovej politike doteraz nebola, ale veď to je dobre. Prečo sa títo umelci takto nestavali k pánovi Chmelovi, Krajcerovi alebo Tóthovi? Len preto, že ich poznali a pani Laššákovú nepoznajú?,“ pýta sa Jarjabek na margo exministrov za ANO a SaS.
„U nikoho, kto sa dostane do funkcie, nemôžete dopredu vedieť, či bude dobrým ministrom alebo nie. Práve tie tri mená, ktoré som spomínal, spôsobili slovenskej kultúre dosť nepríjemností. Keď nastúpil do funkcie pán Tóth, bol to 'prúšvih' ako hrom. Bojovali sme o zahraničné vysielanie Slovenského rozhlasu, o orchester, o vydavateľstvo... Bol to človek, ktorý tomu nerozumel,“ tvrdí Jarjabek. „Pán Chmel si vôbec nevšimol, že sa novostavba Slovenského národného divadla dostala spod jeho rezortu pod rezort hospodárstva pána Ruska. Vláda, ktorej členom bol pán Chmel, schválila uznesenie o predaji novostavby Slovenského národného divadla. A zvrátila to až mimoriadna schôdza, ktorú som inicioval spolu s kolegami. Pán Krajcer urobil jeden zákon o RTVS ako tvrdú politickú 'účelovku' na ovládnutie RTVS,“ vyhlásil predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá.
Za najlepšieho ministra zo štvorice predchodcov Ľubice Laššákovej považuje Jarjabek svojho straníckeho kolegu Mareka Maďariča. V tejto chvíli je však podľa neho už v pozícii človeka, ktorý sa tejto funkcie dobrovoľne vzdal a úlohou plniť Programové vyhlásenie vlády je poverená nová ministerka. „V tejto chvíli nie je podstatné, čo si o tom myslí pán poslanec Maďarič. Bol ministrom, rozhodol sa ním už nebyť. Mal pre to svoje dôvody. Ani nie je namieste, aby sa k týmto veciam vyjadroval, lebo on sa ich vzdal,“ povedal Jarjabek.
Na margo novej ministerky poznamenal, že jej príchod z regiónu vôbec nepovažuje za handicap. „Je minister len vtedy dobrý, keď je z Bratislavy? A kto vytvára tú bratislavskú výnimočnosť? Ľudia, ktorí sa tu ani nenarodili, ani tu nevyrástli, ale prišli sem. To hovorím ako rodený Bratislavčan,“ zdôraznil Jarjabek.
V diskusii krátko komentoval aj nečakaný skon bývalého podpredsedu Smeru-SD a expredsedu parlamentu Pavla Pašku. „Zúčastnil som sa pohrebu v Košiciach. Rád by som vyslovil úprimnú sústrasť celej rodine. Paľo Paška mal nedávno šesťdesiatku, mal mnoho plánov. Vieme, prečo odišiel z parlamentu a ukazuje sa, že všetky súdy, ktoré odvtedy prebehli, vyhráva. Boli to bubliny, ktoré skôr či neskôr spľasnú,“ tvrdí Jarjabek.
„Pred tromi týždňami rozprávate o obrovských plánoch s rodinou, vnukmi, manželkou. Prejdú tri týždne a je tu smútočné zhromaždenie,“ spomína na kolegu Jarjabek.
„Pred majestátom smrti by sme sa mali pokloniť naozaj všetci a treba viac pokory,“ dodal na margo vyjadrenia Igora Matoviča na sociálnej sieti. Líder OĽaNO v ňom spájal zosnulého politika s mafiou. „Hyenistické vyjadrenia pána Matoviča nebudem komentovať. NR SR má v súčasnosti 149 poslancov a Matoviča. Nech si spytuje svoje svedomie, či sa takto chová nie poslanec, politik, ale či sa takto chová človek,“ uzavrel Jarjabek.

Copyright © TASR 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Ďalšie zhromaždenie Za slušné Slovensko bude v nedeľu, 15. apríla 2018

Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo už takmer 6 týždňov. Napriek prísľubom politikov o systémových zmenách a vyvodení personálnej zodpovednosti, nenastali najmä v rezorte ministerstva vnútra stále žiadne reálne zmeny. Miesto toho počúvame výhovorky a vnímame hrozbu nastupujúcej „normalizácie“ ako zo strany politikov, tak zo strany vedenia RTVS.

Preto sa po dohode so všetkými organizátormi zhromaždení na celom Slovensku opäť stretneme, a to v nedeľu 15. apríla 2018 o 16:00. Na Slovensku sa uskutočnia dve zhromaždenia - na východnom Slovensku v Humennom a na západe v Bratislave. Takto chceme symbolicky vajadriť jednotu naprieč všetkými slovenskými krajmi – „symbolicky na začiatku a konci krajiny“.

Pozývame ľudí z celého Slovenska, aby v nedeľu prišli do Bratislavy alebo Humenného. Zhromaždenia budú v nedeľu, aby ľudia mohli v pokoji pricestovať do uvedených miest. Veríme, že ukážeme spoločne silu, aby sme ukázali politikom, že nikam neodchádzame.

Naše požiadavky stále volajú po vyšetrení vraždy Jána a Martiny a obnoveniu dôvery ľudí v štátnu moc, preto nevyhnutné kroky sú:

- odvolanie policajného prezidenta T. Gašpara, nezávislá policajná inšpekcia a zmena spôsobu výberu vedenia policajného zboru,

- odstúpenie špeciálneho prokurátora D. Kováčika, zmena spôsobu voľby špeciálneho prokurátora,

Polícia a špeciálna prokuratúra sú inštitúcie, ktoré dlhodobo ingorujú korupčné kauzy, o ktorých písal zavraždený Ján a jeho kolegovia investigatívni novinári.

Ak sa má polícia a prokuratúra zmeniť, potrebujeme nielen výmenu vedenia, ale hlavne systémové zmeny. Odstúpenie pána Gašpara a pána Kováčika je prvým nevyhnutným krokom k upratovaniu krajiny. Prvým krokom, aby sme mohli veriť, že sa kauzy nezametajú pod koberec.

V nedeľu na zhromaždeniach budeme hovoriť o ďalších krokoch iniciatívy Za slušnú Slovensko. Budeme spoločne hovoriť tom, ako môžeme my všetci spoločne meniť Slovensko na slušnú a spravodlivú krajinu. Zhromaždenie pripravujeme v spolupráci s organizátormi zhromaždení v iných slovenských mestách.

My všetci sme tí, na ktorých sme čakali.

Nemýľte si našu slušnosť s nedostatkom odhodlania a vytrvalosti.

Zomrel Teodor Piovarči

Zomrel Teodor Piovarči

Vo veku 83 rokov zomrel slovenský herec Teodor Piovarči. Denníku Nový čas potvrdil smutnú správu nemenovaný zdroj z bratislavskej nemocnice v Ružinove, kde herec skonal vo štvrtok 12. apríla. Deň pred tým ho hospitalizovali.
Teodor Piovarči sa narodil 2. septembra 1934 v Hybe. Bol členom Dedinského divadla, Poetického súboru Novej scény v Bratislave a krajových divadiel v Trnave a Nitre. Hral napríklad v snímkach ako Boxer a smrť (1962), Havrania cesta (1962), Tisícročná včela (1983), Južná pošta (1987) a v mnohých televíznych filmoch.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Majstrovstvá SR novinárov v stolnom tenise

Majstrovstvá SR novinárov 

v stolnom tenise

Majstrovstvá Slovenska novinárov v stolnom tenise napíšu v sobotu (14.4.) v Považskej Bystrici svoju 22. kapitolu. V porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi sa zmenil organizátor, záujem žurnalistov z celého Slovenska je však ešte väčší ako v minulosti.
„Organizačné starosti prevzalo na svoje bedrá považskobystrické občianske združenie Stôl číslo šesť. Jeho predstavitelia majú dostatok skúseností z minulých ročníkov a sú zárukou úspešného pokračovania tohto stolnotenisového príbehu,“ povedal pre TASR spoluzakladateľ majstrovstiev SR novinárov a rozhlasový redaktor Martin Šeďo.
Záujem novinárov o podujatie podľa neho kulminuje a v tomto ročníku je na hrane kapacity. Účasť potvrdilo 42 mužov a 20 žien. „Po dobrých minuloročných skúsenostiach sa aj tento rok hrá v priestrannej telocvični Základnej školy Slovanská, ktorej vedenie vychádza novinárom všestranne v ústrety. Je dobré, že aj v dnešnej hektickej dobe si nájdu žurnalisti čas a stretnú sa aj na športovom a spoločenskom poli,“ doplnil Šeďo.
Prvenstvo v dvojhre mužov obhajuje Mihal Buza z týždenníka Spišský patriot, medzi ženami v minulom roku dominovala Eva Pokorná (RTVS). Okrem dvojhier sa bude aj tento rok bojovať o tituly v mužskej i ženskej štvorhre, zmiešanej štvorhre a dvojhre bardov.
Spoluorganizátorom majstrovstiev SR novinárov je Slovenský stolnotenisový zväz. Podujatie v rámci svojho dotačného programu podporili Trenčiansky samosprávny kraj a mesto Považská Bystrica, oficiálnym mediálnym partnerom šampionátu je Tlačová agentúra Slovenskej republiky.


Copyright © TASR 2018