13. 4. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Ďalšie zhromaždenie Za slušné Slovensko bude v nedeľu, 15. apríla 2018

Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo už takmer 6 týždňov. Napriek prísľubom politikov o systémových zmenách a vyvodení personálnej zodpovednosti, nenastali najmä v rezorte ministerstva vnútra stále žiadne reálne zmeny. Miesto toho počúvame výhovorky a vnímame hrozbu nastupujúcej „normalizácie“ ako zo strany politikov, tak zo strany vedenia RTVS.

Preto sa po dohode so všetkými organizátormi zhromaždení na celom Slovensku opäť stretneme, a to v nedeľu 15. apríla 2018 o 16:00. Na Slovensku sa uskutočnia dve zhromaždenia - na východnom Slovensku v Humennom a na západe v Bratislave. Takto chceme symbolicky vajadriť jednotu naprieč všetkými slovenskými krajmi – „symbolicky na začiatku a konci krajiny“.

Pozývame ľudí z celého Slovenska, aby v nedeľu prišli do Bratislavy alebo Humenného. Zhromaždenia budú v nedeľu, aby ľudia mohli v pokoji pricestovať do uvedených miest. Veríme, že ukážeme spoločne silu, aby sme ukázali politikom, že nikam neodchádzame.

Naše požiadavky stále volajú po vyšetrení vraždy Jána a Martiny a obnoveniu dôvery ľudí v štátnu moc, preto nevyhnutné kroky sú:

- odvolanie policajného prezidenta T. Gašpara, nezávislá policajná inšpekcia a zmena spôsobu výberu vedenia policajného zboru,

- odstúpenie špeciálneho prokurátora D. Kováčika, zmena spôsobu voľby špeciálneho prokurátora,

Polícia a špeciálna prokuratúra sú inštitúcie, ktoré dlhodobo ingorujú korupčné kauzy, o ktorých písal zavraždený Ján a jeho kolegovia investigatívni novinári.

Ak sa má polícia a prokuratúra zmeniť, potrebujeme nielen výmenu vedenia, ale hlavne systémové zmeny. Odstúpenie pána Gašpara a pána Kováčika je prvým nevyhnutným krokom k upratovaniu krajiny. Prvým krokom, aby sme mohli veriť, že sa kauzy nezametajú pod koberec.

V nedeľu na zhromaždeniach budeme hovoriť o ďalších krokoch iniciatívy Za slušnú Slovensko. Budeme spoločne hovoriť tom, ako môžeme my všetci spoločne meniť Slovensko na slušnú a spravodlivú krajinu. Zhromaždenie pripravujeme v spolupráci s organizátormi zhromaždení v iných slovenských mestách.

My všetci sme tí, na ktorých sme čakali.

Nemýľte si našu slušnosť s nedostatkom odhodlania a vytrvalosti.