7. 6. 2024

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA








"Daniel Bombic je famózna postava mediálnej scény
Juraj Gedraa, vedúci Úradu vlády


" Voliči od nás očakávajú vyšetrovanie členov bývalej vlády, zvlášť exministra obrany Jaroslava Naďa. Chcú vidieť Naďa sedieť"
Erik Kaliňák




„Vševedko Michal Havran opäť nesklamal. Do svojej objektívnej a vyváženej” - rozumej jednostrannej a zaujatej relácie si pozval výkvet slovenskej a českej žurnalistiky a jedného učiteľa dejepisu, čo sa tvári ako televízny producent. Nuž, pán Búza, vy nie ste dobrý producent a na tie vaše predražené televízne zákazky sa určite čoskoro pozrie Najvyšší kontrolný úrad. A čo sa týka pani Dibákovej a pánov Moravca a Dírera, túto novinársku “elitu” je pod úroveň vôbec komentovať, A pán Havran, nech si ešte chvíľku pokráka…čas progresívnych teológov a premúdrelých protislovenských intelektuálov v médiách hlavného prúdu končí. Amen."
Lukáš Machala

6. 6. 2024

ZOSTÁVAME

 ZOSTÁVAME

Vyhlásenie vedenia TV Markíza k aktuálnej situácii

Vyhlásenie vedenia TV Markíza 

k aktuálnej situácii




Vedenie TV Markíza oceňuje rozhodnutie svojich zamestnancov nevstúpiť do štrajku, ktorý by dianiu v Markíze nijako nepomohol. Manažment televízie považuje túto skutočnosť za pozitívny krok. Svedčí o tom, že väčšine zamestnancov záleží na dobrom mene ich televízie, a že spoločne s vedením TV Markíza považujú súčasnú situáciu za riešiteľnú cestou racionálneho dialógu.

Vedenie televízie v tejto súvislosti deklaruje ochotu a snahu v takomto dialógu pokračovať, ak v ňom budú ako partneri vystupovať takí zástupcovia zamestnancov, ktorým ide skutočne o rozumný dialóg, a nie o vyhrotenie celej situácie.

Pre takýto dialóg definuje vedenie televízie iba tri body, ktoré sú podľa nášho názoru neprekročiteľné a nedajú sa v žiadnom prípade relativizovať:

TV Markíza nikdy nepripustí, aby bolo jej vysielanie zneužité v prospech ktorejkoľvek zo súperiacich politických strán.

Redakčná zodpovednosť za vysielanie televízie je v rukách vedenia ako zástupcov držiteľa oprávnenia na vysielanie. Táto zodpovednosť pritom musí zostať nedeliteľná, pretože je to práve manažment TV Markíza, kto je plne zodpovedný regulačným orgánom, verejnosti a akcionárom televízie.

Je nemysliteľné, aby akákoľvek osoba, ktorá zneužila vysielací priestor k neautorizovanému vysielaniu a poškodila dobré meno TV Markíza, reprezentovala do budúcna záujmy redaktorov, moderátorov a bola naďalej tvárou televízie.

Manažment TV Markíza je zároveň presvedčený, že v skutočnosti sa požiadavky jeho zamestnancov a zamestnankýň prakticky zhodujú s jeho vlastnými snahami, smernicami Redakčnej rady CME, ako aj závermi Redakčnej rady CME.


5. 6. 2024

Boj o Markízu2

Boj o Markízu2 



„Ani nám, tváram zo zábavných formátov nie je jedno, ako sa situácia v spravodajstve vyvíja. Ctíme si slobodnú žurnalistiku, ktorá je kľúčovým demokratickým pilierom v celom civilizovanom svete,“ napísali. Objektívnosť podľa nich nie je nekritickosť voči tým, ktorí majú štát v rukách, ani voči oponentom. 

Vyjadrenie podpísalo 23 ľudí. 

Celý zoznam mien: 

Petra Dubayová Emil Horváth Jakub Jablonský Anna Jakab Rakovská Kristína Kanátová Juraj Kemka Jana Kovalčíková Maroš Kramár Evelyn Kramerová Zuzana Kubovčíková Šebová Michaela Majerníková Jana Majeská Marek Majeský Gabriela Marcinková Zuzana Marianková Štefan Martinovič Tomáš Maštalír Kamil Mikulčík Tatiana Pauhofová Petra Polnišová Marek Rozkoš Kristína Svarinská Adela Vinczeová

Zomrel Jan Schmid

 Zomrel Jan Schmid




Vo veku 87 rokov v pondelok 3. júna zomrel divadelník, režisér a kultúrny publicista Ján Schmid. ČTK o tom bez bližších podrobností informovala Katarína Kovandová zo Studio Ypsilon, ktorého bol Schmid zakladateľom, riaditeľom a dlhoročným umeleckým vedúcim.

Jan Schmid, narodený 14. júna 1936, okrem divadla písal knižky, sám ich ilustroval, kreslil plagáty k inscenáciám, hral vo filmoch, vyučoval na DAMU, objavoval sa v televízii aj v rozhlase. Ypsilonku založil so svojimi priateľmi v Liberci v roku 1963. Ako herec bol napríklad tajomným zvodcom v podobenstve Ovocie stromov rajských jeme Věry Chytilovej aj sociológom v jej Kalamite.




Boj o Markízu

Boj o Markízu



V uplynulých dňoch vedenie TV Markíza rokovalo so zástupcami štrajkového výboru v snahe dosiahnuť dohodu o ich požiadavkách. Štrajkovému výboru sme dnes doručili náš návrh na riešenie otvorených otázok, ktorý považujeme za správny a akceptovateľný. Napriek našej snahe o opätovné stretnutie sme z druhej strany nateraz neobdržali odpoveď. Považujeme to za signál, že protistrana nemá skutočný záujem dosiahnuť dohodu. Rozhodli sme sa preto ukončiť rokovania so zástupcami štrajkového výboru. Vedenie je však stále kedykoľvek pripravené rokovať s členmi redakcie, ktorí chcú situáciu skutočne deeskalovať a viesť konštruktívne rozhovory.
Štrajkový výbor a jeho podporovatelia nepreukázali, že dosiahnutie konsenzu a deeskalácia situácie je ich úprimným cieľom. Dokonca deklarujú zámer privlastniť si časť právomocí vysielateľa. Vedenie TV Markíza zdôrazňuje, že tieto právomoci sú nedeliteľné a vyplývajú z povinností vysielateľa stanovených zákonmi Slovenskej republiky. Dodržiavanie všetkých zákonných a etických požiadaviek novinárskej práce bude aj naďalej prioritou vedenia televízie a Redakčnej rady CME, ktorú tvoria medzinárodne uznávaní novinári.
Vedenie Markízy - v úplnej zhode s Redakčnou radou CME - je presvedčené, že požiadavky doručené zástupcami štrajkového výboru sú v súlade s názormi vedenia stanice. Okrem toho sú požiadavky v súlade aj s redakčnými smernicami CME, ktoré uplatňujú všetky televízne stanice v rámci skupiny, vrátane TV Markíza. Vedenie TV Markíza tiež opätovne zdôrazňuje, že stanica bude vždy presadzovať objektivitu, nestrannosť, žurnalistiku založenú na faktoch a bude stáť na strane demokratických hodnôt. Vedenie TV Markíza navrhlo zriadenie pracovnej skupiny zloženej zo zástupcov redakcie spravodajstva, ktorá by sa zaoberala redakčnými otázkami.
Vedenie TV Markíza je tiež s okamžitou platnosťou pripravené prijať žiadosti o skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnancov a zamestnankýň, ktorí nedokážu akceptovať etický rámec a profesionálne štandardy redakčných smerníc CME a nedeliteľnú zodpovednosť TV Markíza za obsah vysielania.

4. 6. 2024

Sledovanosť seriálovej novinky RTVS Toni-pôrodný asistent naďalej výrazne stúpa.

Sledovanosť seriálovej novinky RTVS Toni-


pôrodný asistent naďalej výrazne stúpa.



Divácky obľúbená súťažná šou Milujem Slovensko sa v piatok večer stala najsledovanejším nespravodajským programom dňa v hlavnom vysielacom čase. Zábavné formáty Záhady tela a Neskoro večer opäť potvrdili svoju stabilnú pozíciu počas sobotňajšieho večera a naďalej sa tešia veľkej diváckej priazni. Programy sa stali najsledovanejšími nespravodajskými programami dňa. Sledovanosť seriálovej novinky Toni – pôrodný asistent naďalej kontinuálne stúpa. V nedeľu večer si seriál pozrelo takmer 300 000 divákov a stal sa najsledovanejším nespravodajským programom dňa v prime-time.




V piatok večer si obľúbenú súťažnú šou Milujem Slovensko pozrelo na Jednotke 293.000 divákov pri trhovom podiele 16,9 % v cieľovej skupine 12+ a stala sa najsledovanejším nespravodajským programom dňa v hlavnom vysielacom čase. Diváci následne sledovali aj cestopisnú reláciu Cestou necestou, ktorú videlo 212.000 divákov pri trhovom podiele 14,3 % v univerzálnej cieľovej skupine.

Zábavné formáty RTVS si počas sobotňajšieho večera opätovne udržali svoju stabilnú pozíciu v rebríčku sledovanosti. Premiérovú epizódu súťažno-zábavnej šou Záhady tela si nenechalo ujsť 339.000 divákov pri trhovom podiele 20,6 % v cieľovej skupine 12+. Relácia sa stala celkovo najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Diváckemu záujmu sa následne tešila aj talkšou Petra Marcina Neskoro večer, ktorú si pozrelo 294.000 divákov pri trhovom podiele 19 % v univerzálnej cieľovej skupine. Umiestnila sa hneď na druhej priečke v sledovanosti nespravodajských programov počas soboty.

V nedeľu večer prilákal divákov k televíznym obrazovkám ďalší diel nemeckého seriálu Toni – pôrodný asistent. Seriál si aj naďalej získava srdcia divákov a jeho sledovanosť kontinuálne stúpa. Premiérovú epizódu sledovalo 290.000 divákov pri trhovom podiele 16,1 % v univerzálnej cieľovej skupine. Seriál sa stal najsledovanejším nespravodajským programom dňa v prime-time.

Nedeľné poobedie patrilo politickej diskusnej relácii O 5 minút 12, ktorú si na Jednotke a RTVS :24 pozrelo spolu 381.000 divákov a stala sa tak celkovo najsledovanejšou nedeľnou politickou diskusnou reláciou. Na Jednotke si ju nenechalo ujsť 315.000 divákov pri trhovom podiele 27 % v cieľovej skupine 12+. Na spravodajskom okruhu :24 sledovalo reláciu ďalších 66.000 divákov pri trhovom podiele 5,7 % v univerzálnej cieľovej skupine. Nasledovala publicistická relácia Občan za dverami s Patrikom Hermanom, ktorú videlo 262.000 divákov pri trhovom podiele 23,9 % v cieľovej skupine 12+.Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

3. 6. 2024

Good News- Danielovi Bombicovi zrušila platforma YouTube účet s takmer 80-tisíc sledovateľmi


Good News-Danielovi Bombicovi zrušila 


platforma YouTube účet s takmer 80-tisíc sledovateľmi




Danielovi Bombicovi, ktorý vystupuje aj pod menom Danny Kollár, zrušila platforma YouTube účet s takmer 80-tisíc sledovateľmi. Na sociálnej sieti na to upozornil publicista Martin Hodás, ktorý prevádzkuje profil Na druhom brehu • Slovensko & dezinformácie. Zrušenie účtu má byť doživotné. Na Bombica je v súčasnosti vydaný medzinárodný zatykač. V minulosti v jeho relácii vystúpil napríklad aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

„Prišiel tak nielen o 79 500 subscriberov, ale aj zdroj príjmov, pretože od verných fans vyberal členské, vďaka ktorému napríklad mohli naživo komentovať počas jeho streamov. Zároveň prišiel o možnosť streamovať na najväčšej video platforme. Podľa pravidiel YouTubu totiž platí, že ban je takpovediac doživotný. Na rozdiel od Facebooku či Instagramu si tak Bombic nemôže jednoducho založiť nový kanál a zbierať subscriberov od nuly,“ vysvetlil Hodás.

Zdroj : SITA

Mestská košická televízia ukončila svoju činnosť

Mestská košická televízia ukončila


 svoju činnosť




Košická mestská televízia telKE od júna ukončila svoju činnosť. Pre TASR to z príspevkovej organizácie mesta K13 - Košické kultúrne centrá potvrdil Martin Dani s tým, že dôvodom sú financie.
"Došlo k zníženiu príspevku zriaďovateľa svojej príspevkovej organizácii K13, ktorej súčasťou bola aj telKE," spresnil. Ročné náklady na mestskú televíziu podľa jeho slov predstavovali okolo 200.000 eur. "Išlo najmä o mzdy a technické výdavky," dodal s tým, že náklady na energie znášala mestská organizácia, keďže telKE sídlila v jej priestoroch v Kasárňach/Kulturparku. V telKE pracovalo desať ľudí. Z toho traja zostávajú pracovať pre K13.
Čo sa týka techniky, ňou podľa Daniho disponovala hlavne K13 a nie telKE, keďže nemala vlastnú právnu subjektivitu. "Technika bola kupovaná hlavne z našich vlastných zdrojov - príjem za konferencie, na ktorých sa používala na stream a podobne. To budeme aj naďalej vykonávať," doplnil.
Mestská televízia fungovala od roku 2017. Vysielať prestala o polnoci z piatka (31. 5.) na sobotu (1. 6.). Fungovať nebude už ani v obmedzenom režime. To, či v budúcnosti bude obnovená jej činnosť, podľa Daniho nie je otázkou týchto dní.


Zdroj: TASR