14. 5. 2011

Sobotný pokus a NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

Sobotný pokus a
NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA
Relácia TA 3 v Politike sa dnes o 12:30 bude zaoberať aj reakciou SR na Ústavu Maďarska, tajnou voľbou generálneho prokurátora, ďalším osudom koalície, ďalším postupom opozície voči premiérke a návrhom SAS na šéfa NBÚ. Hosťami budú: Juraj Droba, poslanec NR SR (SAS), Marek Maďarič, podpredseda Smeru-SD
Vývoj okolo Národnej diaľničnej spoločnosti nabral rýchly spád. Minister dopravy odvolal jej šéfa Alana Sitára. Má výhrady k zmluvám, ktoré NDS podpísala. Aj to je jedna z tém diskusnej relácie O 5 minút 12, ktorú STV odvysiela v nedeľu, 15. mája 2011 od 11.55 h na Jednotke. Moderátor Radovan Slobodník MEDZI 4 OČAMI vyspovedá 1. podpredsedu vlády a ministra dopravy Jána Figeľa (KDH). Národný bezpečnostný úrad nepovedie Peter Paluda. Druhá nominácia SaS sa nepozdáva SDKÚ. Dôvody ale nepovedala. Kedy sa dozvieme meno reálneho kandidáta? O tejto téme budú diskutovať člen Republikovej rady SaS Martin Poliačik a podpredseda SNS Rafael Rafaj. Dotknú sa aj slovensko-maďarských vzťahov či voľby generálneho prokurátora.
Hosťom Zlatice Puškárovej v relácií Na telo bude tentokrát predseda SNS Ján Slota. Témami sú Rozkol v SNS , Kauza nástenkový tender, Voľba generálneho prokurátora , Opozičné vzťahy a Referendum SNS .

13. 5. 2011

Zomrela Mia Amber Davis

Zomrela Mia Amber Davis

Vo veku 36 rokov zomrela herečka a modelka Mia Amber Davis, ktorá sa preslávila stvárnením mohutnej Rhondy v americkej komédii Road Trip (2000). Rodáčka z Los Angeles skonala v utorok 10. mája v tom istom meste. Príčina smrti zatiaľ nie je známa. Davis podstúpila len jeden deň pred smrťou bežnú operáciu kolena a jej manžel s ňou krátko po zákroku hovoril, pričom podľa jeho slov vyzeralo byť všetko v poriadku. "Mia bola super modelkou, líderkou vo svojej kategórii, ktorá reprezentovala veľké ženy v časoch, keď to bolo pre toto odvetvie ešte tabu. Stratili sme našu priateľku, modelku, kolegyňu, ale získali sme anjela, ktorý nás bude strážiť," uviedol v oficiálnom stanovisku Plus Model Magazine, pre ktorý Mia Amber Davis pracovala ako redaktorka. Informáciu zverejnila webová stránka TMZ.com.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Šíriteľ rozhlasového a televízneho vysielania, spoločnosť Towercom a.s., získal od klubu bánk pod vedením Citigroup úver vo výške 85 mil. eur. Získané prostriedky použije Towercom na refinancovanie bankového dlhu a na financovanie investičných nákladov súvisiacich s digitalizáciou terestriálneho vysielania. Ako informoval generálny riaditeľ Citi v Slovenskej republike Igor Kottman, táto transakcia je v súlade s globálnou stratégiou financovania veľkých projektov v odvetví televízneho a rozhlasového vysielania. "Transakcia bola veľmi dobre prijatá bankovým trhom a podporí zámer spoločnosti Towercom dokončiť digitalizáciu terestriálneho vysielania v celej krajine," povedal Kottman. Pri poskytnutí úveru pôsobila banka Citibank ako vedúci aranžér a koordinátor klubového financovania. Ďalšími participujúcimi bankami boli Československá obchodná banka, Komerční banka, Tatra banka, UniCredit Bank Slovakia a Všeobecná úverová banka ako aranžéri a UniCredit ako agent úveru a zabezpečenia. Spoločnosť Towercom, a.s. (bývalé Rádiokomunikácie) zabezpečuje prevádzku televízneho a rozhlasového vysielania na celom území Slovenska. V oblasti prenosu dát firma zabezpečuje prevádzku siete digitálnych mikrovlnných sietí. V portfóliu ponúkaných služieb spoločnosti figuruje aj projektová dokumentácia pre výstavbu rádiokomunikačných systémov a zariadení. Towercom montuje a udržuje anténové systémy, nosiče, oceľové konštrukcie a vysielacie technológie. K zákazníkom Towercomu patria najvýznamnejšie slovenské a české televízne a rozhlasové stanice, prevádzkovatelia GSM/UMTS sietí, významní poskytovatelia telekomunikačných služieb, štátne inštitúcie a mnoho ďalších korporácií. © 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Bude to pre nás veľký zápas. Slováci hrajú doma, príde plný štadión, takže to bude taká hokejová párty. My sme mladé mužstvo, takže sa na to tešíme. Veríme, že tento rok vyhráme 3:0, dáme vám 50% zľavu." Mads Boedker "Moje majetkové priznanie je komplikované. Mieša sa v ňom majetok fyzickej osoby s majetkom firiem. Majetok tvoria najmä nehnuteľnosti, ktoré som kúpil pred nástupom do funkcie a ktoré sú sčasti zaúverované. Kto má záujem, nájde si ich na portáli katastra aj so záložným právom banky. „ Pavel Hagyari " Čitatelia Tzeitung veria, že by ženy mali byť uznávané za to, kdo sú a čo robia, a nie za to, ako vyzerajú. Židovské pravidlá cudnosti sú vyjadrením ršspektu voči ženám, nie opaku." Z prehlásenia jidiš novín Di Tzeitung na margo otázky, prečo použili Photoshop a vymazali všetky ženy " Arťjuchin? Cha, ta keby u nás na lige toto dokazoval, čo dorába teraz na MS, tak by mal chlapec smolu... Jeden taký faul ako spravil proti Čechom a odchytím si ho počas najbližšieho striedania buď ja alebo trebárs spoluhráč Lukáš Bambúch a uviedli by sme ho rýchlo do obrazu... (odpoveď na otázku čo si myslí o agresívnej hre, ktorú na šampionáte predvádza ruský útočník Jevgenij Arťjuchin." Richard Šechný "Nechcel by som to komentovať. Český tréner i celý tím sú ufňukanci. Všetci sa zachovali zle, ale vychádza to od ich trénera. „ Jevgenij Arťuchin "Ja mám základné náklady na domácnosť, kým začnem kupovať rožky a drogériu a voľný čas a električenky, 2400 eur. V súčasnosti aj s manželkou máme príjem asi 1600 eur. Čiže len do základu, ako je poistenie za byt, elektriku, dane atď. mi chýba 800 eur mesačne. Preto som musel čerpať z úspor. Plus sme museli, samozrejme, niečo jesť, z niečoho byť živí a trošičku aj niečo popri tom. Ja som z úspor minul okolo 2000 eur mesačne." Peter Paluda

12. 5. 2011

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Bonbóniky svetovej kinematografie si budú môcť vychutnať priaznivci filmového umenia na 19. ročníku Art Film Festu, ktorý sa uskutoční v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. "Sekcia Okolo sveta objavuje pre divákov pozoruhodné diela z mimoeurópskeho priestoru, ktoré získali ocenenia na prestížnych prehliadkach a ktoré na Slovensku bude možné vidieť v exkluzívnej premiére," informovala TASR PR manažérka agentúry Forza Zuzana Čižmáriková. Na plátnach Art Film Festu podľa nej prvý raz zhliadnu diváci americkou kritikou vychválený a nomináciou na Oscara ocenený film Králičia nora (Rabbit Hole). V hlavnej úlohe sa v ňom predvedie Nicole Kidman, ktorá si za výkon zaslúžila nomináciu na Oscara v kategórii najlepšia herečka. Lahôdkou bude podľa Čižmárikovej aj rodinná dráma z Iránu Odlúčenie Nadera a Simin (Jodaeiye Nader az Simin) – prvý iránsky film, ktorý vyhral Zlatého medveďa na berlínskom festivale, ako aj Strieborného medveďa pre štyroch hereckých predstaviteľov. "Emocionálna dráma tiež z rodinného prostredia sa odohrá aj v izraelskej snímke Manažér ľudských zdrojov (The Human Resources Manager). Film získal niekoľko národných ocenení a bol izraelským kandidátom na Oscara. Z Japonska zavíta na Art Film Fest aj film Nórske drevo (Noruwei no mori) režiséra vietnamského pôvodu Anh Hung Tran. Filmová podoba slávneho knižného bestselleru Haruki Murakamiho rozpráva rovnako ako kniha príbeh o nostalgii lásky, strate a prebúdzajúcej sa sexualite," uviedla Čižmáriková s tým, že film získal Ázijskú cenu za najlepšiu kameru a cenu FIPRESCI na festivale v Istanbule 2011. Art Film Fest 2011 – 19. medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín sa uskutoční od 17. do 25. júna s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu. Organizátormi sú nezisková organizácia ART FILM a agentúra FORZA, spoluorganizátormi mesto Trenčianske Teplice a Kúpele Trenčianske Teplice.

Copyright © TASR 2011

Art Film Fest News

Art Film Fest News
Art Film Fest po prvý raz prinesie na slovenské plátna film Lepší svet (Haevnen), ktorý tento rok získal najprestížnejšie svetové ocenenia - Oscara za najlepší zahraničný film a Zlatý glóbus. Snímku festival premietne v rámci sekcie Európske zákutia. Tá ponúkne silné príbehy, ktoré v poslednom období najviac rezonovali v európskom priestore. TASR informovala PR manažérka Zuzana Čižmáriková. Starý kontinent na 19. ročníku Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 17. do 25. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, bude svojou čerstvou oscarovou snímkou reprezentovať aj slávna dánska režisérka Susanne Bier. Už predtým mala na konte nomináciu na Oscara. Tentoraz si aj slovenskí diváci pozrú jej príbeh dvoch rodín, ktorých osudy sa náhodne spoja vďaka priateľstvu dvoch dospievajúcich synov. Elias, ktorého otec pracuje ako lekár v Afrike a prežíva práve manželskú krízu, je šikanovaný v škole, a Christian, ktorý sa rozhodne ho brániť, sa do mesta prisťahoval s otcom po nedávnej smrti matky. Film rieši etické otázky pomsty a násilia s ňou spojenými. A to všetko na pozadí skutočných svetových konfliktov. Aj tento rok najpočetnejšia sekcia na Art Film Feste - Európske zákutia nahliadne do najrôznejších európskych krajín, príbehov, jazykov, tradícií a mentalít. "Náš výber ponúka diela skúsených, uznávaných majstrov, a súčasne upozorňuje na nové mená, očakávané talenty. Je to ideálna symbióza," uviedol Peter Nágel, riaditeľ festivalu a zostavovateľ sekcie Európske zákutia, ktorá tento rok premietne ocenené snímky režisérov Petra Mullana, Álexa de la Iglesia, Bélu Tarra, Rajka Grlića, Jerzyho Skolimowského a ponúkne aj nové filmy ďalších slávnych režisérov - Traja Toma Tywkera, Route Irish Kena Loacha či Domov pre Vianoce Benta Hamera.

Copyright © TASR 2011

11. 5. 2011

Peňazí je kopec

Peňazí je kopec

Koncesie nafurt a koniec TASR

Koncesie nafurt a koniec TASR

Návrh východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014

Rozhlas a televízia Slovenska . V návrhu východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014 sa na rok 2012 oproti schválenému rozpočtu verejnej správy na rok 2011 pre Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas predpokladá zlepšenie hospodárenia o 1 356 tis. eur. Na príjmovej strane sa predpokladá mierne medziročné zlepšenie daňových a nedaňových príjmov o sumu 1 356 tis. eur. Výdavky na mzdy, poistné, prevádzkové výdavky, ako aj kapitálové výdavky sa navrhujú pre rok 2012 na úrovni schváleného rozpočtu roku 2011. Rozhlasová a televízna spoločnosť s r. o. .V návrhu východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014 sa na rok 2012 navrhuje rovnaký zostatok hospodárenia ako v rámci schváleného rozpočtu verejnej správy na rok 2011. Na príjmovej strane sa síce predpokladá mierne medziročné zlepšenie príjmov od RTVS o sumu 22 tis. eur. Zvýšenie na príjmovej strane sa však plne premieta do medziročného zvýšenia výdavkov určených na plnenie zákonných povinností spoločnosti. Pripomienka : MK SR- Rozhlas a televízia Slovenska (ďalej len „RTVS“) .Z návrhu východísk vyplýva, že výdavky na mzdy, poistné, prevádzkové výdavky, ako aj kapitálové výdavky sa pre rok 2012 navrhujú na úrovni schváleného rozpočtu na rok 2011 (čo je o 66 000 000,- Eur menej oproti limitu výdavkov na roky 2011 – 2013). Navrhovaný rozpočet na rok 2012 pre RTVS totiž počíta aj s príjmom za úhrady za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom, tzv. koncesionárskymi poplatkami, pričom paradoxne - návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2011 až 2013 s touto službou už nepočítal – rešpektujúc tak záväzok vlády SR vyjadrený v jej programovom vyhlásení. Ministerstvo zásadne nesúhlasí s navrhovaným limitom výdavkov a navrhuje jeho zvýšenie o 76 000 000,- Eur. Návrh potenciálnych konsolidačných opatrení pre rozpočet verejnej správy na roky 2012 až 2014 : Zrušenie transferu zo štátneho rozpočtu pre TASR

Zomrel Burt Reinhardt

Zomrel Burt Reinhardt
Vo veku 91 rokov zomrel Burt Reinhardt, jeden zo zakladateľov spravodajskej televízie CNN. Reinhardt zomrel v utorok vo svojom dome pri Atlante, povedala jeho dcéra Cheryl Reinhardtová. "Je otázne, čo by bez Burta Reinhardtda CNN dnes existovala," vyhlásil Tom Johnson, ktorý ho v roku 1990 vystriedal na poste šéfa CNN. Reinhardt stál pri zrode televízie od roku 1979. Ted Turner, zakladateľ spoločnosti Turner Broadcasting, ho v januári 1982 vymenoval za prezidenta televízie a Reinhardt sa postaral o expanziu CNN. Počas jeho pôsobenia televízia spustila napríklad talkshow Larryho Kinga, ktorá sa na obrazovkách udržala 25 rokov a prestala vysielať len vlani. Reinhardt zostal pri CNN do roku 2003, keď odišiel do dôchodku. Svoju novinársku kariéru začal počas druhej svetovej vojny ako fotograf v Pacifiku. Tiež pracoval v kinožurnálovej spoločnosti fox Movietone News. Určitý čas strávil ako výkonný viceprezident UPI Television News a v 60. rokoch dozeral na vytváranie celosvetového televízneho spravodajstva UPI.
Copyright © TASR 2011

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Mediálny výbor súhlasí s vládnym návrhom novely tlačového zákona a parlamentnému plénu návrh odporúča v druhom čítaní schváliť s pripomienkami. Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá ako gestorský výbor prijal k návrhu jednu pripomienku, ktorá nepriamo novelizuje zákon o vysielaní a retransmisii. Jej predkladateľ, člen výboru z klubu strany Sloboda a solidarita, člen Obyčajných ľudí Jozef Viskupič chce navrhnutou zmenou zabezpečiť lepšie podmienky pre prevádzkovateľov retransmisie na Slovensku. Cieľom je odstrániť byrokraciu, ktorá dáva "zámienku na to, aby opúšťali územie Slovenska. Tým, že tu zostávajú, odvádzajú v percentuálnom vyjadrení odvody do Audiovizuálneho fondu a tým tieto odvody zostávajú doma a neodchádzajú tak ako v prípade UPC do Luxemburgu alebo Towercomu do Čiech", povedal pre médiá Viskupič. Legislatívny odbor NR SR vo výhrade k návrhu tlačového zákona upozornil, že právo na odpoveď sa nepriznáva osobám, voči ktorým sa vedie trestné konanie. Najmä v súvislosti s prezumpciou neviny je to diskriminačné. Zaoberal sa tým aj ľudskoprávny výbor parlamentu, kde minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) podľa spravodajkyne k návrhu Kataríny Cibulkovej (SDKÚ) "naznačil, že by v pléne bolo možné sa ešte s touto výhradou zaoberať". Návrh novely tlačového zákona z ministerstva kultúry posunuli poslanci NR SR do druhého čítania 23. marca. Ak novelu parlament schváli, prídu o právo na odpoveď všetci verejní funkcionári, predsedovia a podpredsedovia politických strán aj politické strany, ak pôjde o skutkové tvrdenia súvisiace s výkonom právomocí týchto činiteľov. Za tri najzásadnejšie zmeny tlačového zákona označil Krajcer to, že sa ruší právo na odpoveď pre verejného činiteľa, právo na odpoveď a právo na opravu sa nebudú môcť uplatňovať súčasne a tiež to, že o odpoveď bude možné požiadať len v prípade, že boli zverejnené nepravdivé a pravdu skresľujúce tvrdenia. Súčasné znenie tlačového zákona presadila v roku 2008 vláda Roberta Fica a vtedy vyvolal búrku nevôle vtedajšej opozície a vydavateľov tlače. Minister kultúry dlhodobo avizuje, že novela tlačového zákona je len malá a bude potrebná ďalšia zmena tlačového zákona. Dôvodom sú najmä on-line médiá, ktoré nerieši dostatočne ani zákon o vysielaní a retransmisii.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS
1. Tisíc a jedna noc - Markíza ; 2. Česko Slovenská SuperStar - Markíza ; 3. TELEVÍZNE NOVINY - Markíza ; 4. Modré z neba - Markíza ; 5. Športové noviny - Markíza ; 6. Ordinácia v ružovej záhrade V. - Markíza ; 7. Počasie - Markíza ; 8. NOVINY TV JOJ- TV JOJ ; 9. Nočné Televízne noviny - Markíza ; 10. ŠPORT- TV JOJ ; 11. NOVINY TV JOJ- TV JOJ ; 12. Krimi noviny – TV JOJ ; 13. Hľadá sa MILIONÁR- TV JOJ ; 14. Lampáreň - Markíza ; 15. Na telo - Markíza ; 16. Nočné Televízne noviny - Markíza ; 17. Dávno stratený syn - Markíza ; 18. Rýchle Televízne noviny - Markíza .

10. 5. 2011

NO COMMENT. JOJ JOJ

NO COMMENT
JOJ JOJ

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dnes zamietol žiadosť bývalého šéfa Formule 1 Maxa Mosleyho, aby noviny mali povinnosť varovať subjekty, o ktorých píšu predtým, ako zverejnia podrobnosti z ich súkromných životov. Súd so sídlom v Štrasburgu rozhodol, že Európska konvencia ľudských práv nevyžaduje, aby médiá vopred upozorňovali na svoje články ľudí, o ktorých píšu. Mosley sa obrátil na ESĽP po tom, ako britké bulvárne noviny News of the World zverejnili v roku 2008 jeho snímky s prostitútkami v článku nazvanom "Šéf F1 na nechutnej nacistickej orgii s piatimi šľapkami". Londýnsky súd rozhodol, že článok na titulnej stránke s fotografiami z jeho schôdzok s prostitútkami nemôže nič ospravedlniť a priznal mu odškodnenie vo výške 60.000 libier (68.380 eur). Mosley napriek tomu požiadal o vyjadrenie európsky súd. Argumentoval, že noviny treba prinútiť, aby varovali ľudí, o ktorých píšu vopred, aby mohli s pomocou súdneho príkazu zabrániť publikovaniu uvedeného článku. Dnešné rozhodnutie ešte nie je konečné. Mosley sa môže voči rozhodnutiu ESĽP odvolať. Ortodoxné židovské noviny Di Tzeitung sa dnes ospravedlnili za digitálne vymazanie americkej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej z fotografie, na ktorej prezident Barack Obama a jeho štáb sledujú na obrazovke naživo zásah elitného komanda SEAL proti teroristovi Usámovi bin Ládinovi v Pakistane. Týždenník Di Tzeitung vychádzajúci v newyorskej štvrti Brooklyn nezverejňuje snímky žien, a tak v piatok 6. mája uverejnil upravovanú fotografiu. Týždenník dnes vydal vyhlásenie so slovami, že jeho fotoeditor si neprečítal drobným písmom vytlačené upozornenie sprevádzajúce fotografiu Bieleho domu, ktoré zakazovalo akékoľvek zmeny na snímke. Noviny tiež uviedli, že zaslali Bielemu domu a ministerstvu zahraničných vecí "vyjadrenie ľútosti a ospravedlnenie". Druhú ženu, riaditeľku protiteroristického útvaru Audrey Tomasonovú, takisto vymazali z fotografie, ktorá zachytáva historickú chvíľu v desať rokov trvajúcom americkom hľadaní bin Ládina, strojcu teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001. Di Tzeitung vysvetlil, že dodržiava "dlhodobú politiku" nezverejňovania snímok žien. Podľa týždenníka sú jeho čitatelia "presvedčení, že ženy by mali byť oceňované za to, kto sú a čo robia, a nie za to, ako vyzerajú. Židovské zákony takejto zdržanlivosti sú výrazom úcty k ženám, a nie naopak". Týždenník ešte uviedol, že Clintonová - demokratka, ktorá zastupovala v americkom Senáte štát New York - si získala mnoho sympatizantov medzi ortodoxnými komunitami. Tie "ocenili jej jedinečné schopnosti, talent a súcit so všetkými", dodal týždenník. Di Tzeitung vychádza v jazyku jidiš a predávajú ho v newyorských novinových stánkoch, najmä v brooklynských častiach Williamsburg a Borought Park, kde žije mnoho ortodoxných židov. Týždenník pripustil, že "upravenú fotografiu nemal zverejniť". Na originálnej fotografii z miestnosti Bieleho domu nazývanej Situation Room sú Obama a jeho tím pre národnú bezpečnosť zhromaždení okolo stola a v reálnom čase sledujú operáciu z 1. mája, ktorá vyvrcholila zabitím vodcu teroristickej siete al-Káida v jeho pakistanskom obytnom komplexe. Biely dom, ktorý vydal fotografiu a poskytol ju tak verejnosti, sa v pondelok nevyjadril k odstráneniu žien zo snímky.

Copyright © TASR 2011

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dnes rozhodla o pridelení novej licencie Rádiu Expres na obdobie 8 rokov s možnosťou predĺženia o ďalších 8 rokov. „Boli sme presvedčení, že licenčná rada neukončí vysielanie stanice, ktorú si aspoň raz týždenne naladí 1,5 milióna ľudí. Rádio Expres je súčasťou života tejto krajiny a okrem toho, že denne bavíme našich poslucháčov, snažíme sa zodpovedne aj o zlepšenie nášho života cez rôzne charitatívne akcie, ale aj prostredníctvom našich reportérov. Sme veľmi radi, že to licenčná rada ocenila," povedala generálna riaditeľka Rádia Expres Eva Babitzová. RVR na dnešnom zasadnutí okrem iného začala správne konanie voči Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) z dôvodu možného porušenia objektívnosť politickej publicistiky v programe O päť minút 12 zo dňa 13. marca tohto roka. Ako TASR informoval riaditeľ kancelárie RVR Ľuboš Kukliš, rada RTVS upozornila aj na porušenie zákona v súvislosti s neoddelenou reklamou v programe Pošta pre teba vysielanom vlani v novembri. Licenčná rada takisto poukázala na porušenie zákona v televízii Markíza aj JOJ. V oboch prípadoch sa to týka neoddelenej reklamy a jej presahu v rámci hodiny. Markíza porušila pravidlá pri vysielaní seriálu Ordinácia v ružovej záhrade 2. novembra 2010 a televízia JOJ pri vysielaní filmu Quantum of Solace 20. októbra 2010.
Copyright © TASR 2011

TASR NEWS

TASR NEWS
Generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Jaroslav Rezník plánuje pozvať členov mediálneho parlamentného výboru na poslanecký prieskum agentúry. "Myslím si, že poslanci si zaslúžia, aby videli fungovanie agentúry aj zvnútra. Budú vidieť, čo všetko sa za tým skrýva, aké objemy informácií agentúra poskytuje a čím všetkým disponuje," priblížil svoj zámer po dnešnom zasadnutí výboru s tým, že v najbližších dňoch im pošle v tejto súvislosti list. Výbor dnes zaujímali otázky týkajúce sa ďalšieho financovania TASR zo strany štátu. V priebehu minulého týždňa dostal generálny riaditeľ návrh na rozpis verejných prostriedkov pre roky 2012 až 2014 zo strany ministerstva financií, kde je každoročne navrhovaná suma jeden milión eur. Tieto informácie dnes potvrdil samotný Rezník s tým, že agentúra tak bude môcť aj naďalej plniť všetky úlohy vyplývajúce z jej zriaďovateľského zákona. V prípade, že sa tak nestane, bude musieť podľa neho agentúra obmedziť všetky služby, ktoré poskytuje štátu a ktoré nerobí nikto iný. "V celej Európe je štandardom, že fungujú národné tlačové agentúry, od ktorých si štát rôznou formou objednáva služby, ktoré nemajú komerčný charakter. TASR nie je nijakou výnimkou na európskom trhu tlačových agentúr," poznamenal Rezník. Mediálny výbor zobral na vedomie Výročnú správu o činnosti a hospodárení TASR za minulý rok. Z nej vyplýva, že agentúra dosiahla vlani plusové hospodárenie. Zisk po zdanení dosiahol výšku 51.278 eur. Jej celkové výnosy predstavovali 4.458.406 eur, náklady bez daní z príjmov 4.406.640 eur. V druhej polovici roka pristúpila agentúra k ďalšej optimalizácii počtu zamestnancov, pričom znížila počet svojich pracovníkov o ďalších 31 ľudí. "Pri počte, ktorý sa pohybuje okolo 130 zamestnancov a zachovaní kvality i rozsahu služieb, vrátane služieb vo verejnom záujme, ide o prevádzku na hranici únosnosti," upozorňuje sa v správe. Prehodnotili sa všetky zmluvy, pozastavili fakultatívne zložky mzdy a riešili sa len havarijné situácie. "Aj vďaka týmto opatreniam dosiahla agentúra za rok 2010 plusový hospodársky výsledok a vytvorila si podmienky na efektívne hospodárenie v nasledujúcom roku," uvádza sa ďalej. TASR vydala v uplynulom roku 259.788 multimediálnych správ. V slovnom spravodajstve priniesla 158.860 správ, vydala 17.815 zvukov, 76.893 fotografií, 207 grafov a 6013 videospráv. Copyright © TASR 2011

Festival de Cannes

Festival de Cannes

Nová romantická komédia Woodyho Allena s názvom Midnight in Paris zajtra 11. mája slávnostne otvorí tohtoročný 64. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Na otváracom ceremoniáli sa zúčastní aj porota na čele s Robertom De Nirom. V snímke, ktorú nakrúcali počas minulého roka v hlavnom meste Francúzska, sa objaví medzinárodné herecké obsadenie. Diváci budú môcť vidieť napríklad Američanov Owena Wilsona a Adriena Brodyho, Kanaďanku Rachel McAdams, Francúzku Marion Cotillard či Maročana Gada Elmaleha. Popri nich dostala vo filme malú roku aj francúzska prvá dáma Carla Bruni-Sarkozy. "Midnight in Paris je nádherný ľúbostný list Parížu," vyjadril sa o diele 75-ročného režiséra riaditeľ festivalu Thierry Frémaux. "Je to film, v ktorom sa Woody Allen hlbšie pozrie na problémy, ktoré zobrazil vo svojich doterajších filmoch: náš vzťah k histórii, umeniu, rozkošiam či životu. Jeho štyridsiata prvá snímka znovu raz odhaľuje jeho inšpiráciu," dodal. Film, ktorý vznikal v španielsko-americkej koprodukcii, bude mať 11. mája zároveň aj premiéru vo francúzskych kinách. Diváci si tak budú môcť snímku vychutnať na 400 miestach po celej krajine. Organizátori kinám tiež poskytli možnosť vysielať otvárací ceremoniál 64. ročníka naživo, aby si filmoví fanúšikovia mohli naplno vychutnať celý jeho program. O hlavnú cenu, Zlatú palmu, tohtoročného filmového festivalu v Cannes sa bude uchádzať 19 celovečerných snímok. Medzi režisérmi sú známe mená ako Pedro Almodovar/ The Skin That I Inhabit/, Terrence Malick /Tree of Life/ ,Lars von Trier /Melancholia/ , Aki Kaurismaki / Le Havre/, Nanni Moretti /Habemus Papam /, Nuri Bilge Ceylan / Once Upon a Time in Anatolia, bratia Dardennovci /Set Me Free/, či Radu Mihaileanu /La source des femmes/.

Predsedom poroty 64. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Cannes bude americký herec Robert De Niro. "Byť súčasťou festivalu v Cannes je pre mňa vzácna príležitosť, keďže je jedným z najstarších a najlepších na svete," uviedla 67-ročná oscarová hviezda. Dva filmy, v ktorých De Niro účinkoval, boli v Cannes ocenené Zlatou palmou. Ide o snímky Taxikár (1976) v réžii Martina Scorseseho a o desať rokov neskôr historická dráma Misia, ktorú režíroval Roland Joffé .

O udelení ceny Zlatá kamera (Caméra d'Or) na filmovom festivale v Cannes bude tento rok rozhodovať Jun-ho Bong. Juhokórejský scenárista a režisér filmov Pes, ktorý šteká, nehryzie (2000), Spomienky na vraždu (2003) alebo Mutant (2006) sa zhostí úlohy predsedu poroty pri výbere najlepšieho debutového filmu. Jeho drámu Matka prezentovali na prestížnom filmovom festivale v roku 2009. Minuloročným víťazom v kategórii bol Michael Rowe s filmom Priestupný rok (2010). Držiteľom ceny Zlatá kamera je tiež britský režisér Steve McQueen za jeho filmový debut Hlad (2008). Filmový festival vo francúzskom Cannes sa uskutoční v dňoch od 11. do 22. mája už po 64. raz. Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk. Francúzsky režisér a scenárista Michel Gondry bude na 64. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Cannes predsedať porote v sekcii krátkometrážnych filmov. Na svojej oficiálnej webstránke o tom informovali organizátori festivalu, ktorý sa uskutoční od 11. do 22. mája. Štyridsaťsedemročný rodák z Versailles začínal svoju kariéru koncom 80. rokov minulého storočia ako režisér hudobných videoklipov pre francúzsku skupinu Oui Oui, v ktorej taktiež pôsobil ako bubeník. V súčasnosti má na svojom konte už viac než 70 videoklipov, pričom spolupracoval s interpretmi ako napríklad Kanye West, Paul McCartney, Kylie Minogue alebo The Chemical Brothers. Jeho prvým celovečerným filmom bola komédia Zlez zo stromu (2001). V roku 2004 natočil drámu Večný svit nepoškvrnenej mysle, za ktorú získal spolu s Charliem Kaufmanom a Pierrom Bismuthom Oscara v kategórii Najlepší pôvodný scenár. Jeho zatiaľ posledným filmom je akčná krimikomédia Zelený sršeň (2011), v ktorej účinkujú Seth Rogen, Jay Chou, Christoph Waltz a Cameron Diaz. Organizátori 64. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Cannes, ktorý sa tento rok uskutoční od 11. do 22. mája, pripravia špeciálny večer na počesť francúzskeho herca Jean-Paula Belmonda. Večer sa bude konať 17. mája, pričom 77-ročný herec už potvrdil svoju účasť. "Sme šťastní, že pán Belmondo prijal pozvanie na slávnostný večer, ktorý sa uskutoční na oslavu jeho talentu a hereckej dráhy. Jeho rozsah a charizma osobnosti, presnosť jeho hrania, tón jeho replík a nenútenosť vystupovania z neho spravili popri Jeanovi Gabinovi a Michelovi Simonovi jedného z najväčších francúzskych hercov všetkých dôb," uviedli vo vyhlásení prezident festivalu Gilles Jacob a riaditeľ festivalu Thierry Frémaux. Počas večera sa uskutoční premiéra dokumentu Belmondo, The Career, ktorý natočili Vincent Perrot a Jeff Domenech. Informácie pochádzajú z webstránky hollywoodreporter.com.posledným filmom je akčná krimikomédia Zelený sršeň (2011), v ktorej účinkujú Seth Rogen, Jay Chou, Christoph Waltz a Cameron Diaz.

Taliansky filmový scenárista a režisér Bernardo Bertolucci dostane na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes čestnú Zlatú palmu. Legendárny filmový tvorca si toto ocenenie prevezme vôbec ako prvý v histórii. "Jeho politická a spoločenská angažovanosť, sprevádzaná nadšením a vyberaným a presným smerovaním, zabezpečila jeho filmom pevné miesto v histórii kinematografie," uviedli zástupcovia festivalu v stanovisku. Predsedom poroty na 64. ročníku MFF v Cannes bude americký herec a režisér Robert De Niro. Zoznam snímok, ktoré budú mať šancu získať najprestížnejšie ocenenie festivalu - Zlatú palmu, organizátori zverejnia v utorok v Paríži. Bernardo Bertolucci sa preslávil takými snímkami ako Konformista (1970), Posledné tango v Paríži (1972), Posledný cisár (1987) či Zvodná krása (1996). Sedemdesiatjedenročný Bertolucci získal dva Oscary, cenu BAFTA a dva Zlaté glóbusy. Naposledy sa ako režisér prezentoval historickou drámou Rojkovia (2003).

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RVR News

RVR News
Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v tajnej voľbe vyberať nového člena Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) zo štyroch kandidátov. Mediálny výbor parlamentu dnes konštatoval, že požadované náležitosti spĺňa práve takýto počet uchádzačov. Ide o Petra Abraháma, ktorého nominovali odbory audiovizuálnych tvorcov, Oľgu Pohankovú (nezávislé kresťanské odbory Slovenska), Vladimíra Puchalu (OZ Ambrelo) a súčasného člena a podpredsedu rady Ladislava Štibrányiho (Konferencia biskupov Slovenska). Posledne menovanému sa končí funkčné obdobie 30. júna. Jediný, kto nesplnil predpísané požiadavky, bol nominant klubu poslancov za Most-Híd Igor Balla, ktorý nepredložil platný výpis registra trestov. Rada pre vysielanie a retransmisiu má deväť členov, ktorých volí a odvoláva NR SR. Túto pozíciu zastávajú šesť rokov. Ide o kolektívny nezávislý orgán, ktorý vo veciach patriacich do jeho pôsobnosti dohliada na dodržiavanie právnych predpisov upravujúcich vysielanie a retransmisiu a vykonáva štátnu správu v oblasti vysielania a retransmisie. Rozhoduje napríklad o licenciách na vysielanie, o registráciách retransmisie, o zastavení retransmisie programovej služby, ako aj o pridelení ďalších frekvencií vysielateľovi na základe zákona.
Copyright © TASR 2011

Stanislav ráňa orechy

Stanislav ráňa orechy

Hokej bol zničujúci.

Slovenská televízia rezignovala na údaje z PMT a bola vyradená zo samostatného panelu a zaradená medzi ostatné televízie.

Markíza zle, ale o niečo lepšie , ako pred týždňom, TV DOMA horšie.

JOJ ešte horšie,než dúfali, JOJ PLUS lepšie.

TA 3 horšie a bude ešte horšie.

Markíza - 28,07 %

TV DOMA - 3,12%

TV JOJ – 16,36 %

JOJ PLUS- 3,51 %

TA 3 - 1,44 %

9. 5. 2011

Holt , Michal umí

Holt , Michal umí

Súkromnú spravodajskú televíziu TA3 opúšťajú niektorí redaktori, agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa televízie Barbara Písecká. Dôvodom je nový systém práce redakcií TA3, ktorý na dnešnej porade predstavil Martin Halanda. Halanda sa opäť vrátil do televízie a stal sa zástupcom generálneho riaditeľa pre program. "Súčasťou plánovaných zmien boli aj personálne otázky. Po predstavení tohto systému ukončili niektorí redaktori a reportéri s TA3 spoluprácu," uvádza sa v oficiálnom stanovisku Halandu. SITA ho poskytla Písecká s tým, že bližšie informácie nebudú zverejňovať. Podľa informácií Sme.sk po dnešnom návrhu nového programového riaditeľa Martina Halandu na zmeny v rozpise služieb a personálne výmeny podalo viacero redaktorov a moderátorov výpovede. Malo by ísť o väčšinu redaktorov zahraničného oddelenia a časť domácej redakcie. Sme.sk pripomína, že Martin Halanda pôsobil v televízii TA3 už v rokoch 2007 – 2008. Najskôr ako reportér, potom ako vedúci vydania. Doteraz bol hovorcom železničného Carga. Celý článok "V televízii TA3 je vzbura redaktorov" je zverejnený na: portáli sme.sk

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Aktivizačnú kampaň k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov, zameranú na rómsku menšinu, začne už tento mesiac vysielať verejnoprávna Slovenská televízia, ako aj internetová televízia Gipsy Television. "Televízne spoty sme vyrobili z vlastnej iniciatívy, pretože sme doteraz nepostrehli, aby sa pre Rómov robila informačná kampaň," vysvetlil pre TASR riaditeľ Gipsy Television Jozef Zeman. Krátke príspevky budú zdôrazňovať, že keď sa Rómovia prihlásia k svojej identite, nik im neublíži. Zároveň majú podľa Zemana informovať o samotnom podujatí, keďže ľudia v osadách majú o ňom skreslený obraz alebo o ňom vôbec nevedia. Sčítanie sa na Slovensku začne 13. mája a potrvá až do 6. júna. Prvýkrát sa doň bude dať zapojiť aj elektronicky.
© 2011 TASR

Zomrel Gunter Sachs

Zomrel Gunter Sachs
Nemecký fotograf, zberateľ umenia, autor dokumentárnych filmov Gunter Sachs, známy aj ako bývalý manžel francúzskej herečky Brigitte Bardotovej, zomrel v sobotu vo veku 78 rokov. Informovali o tom v nedeľu nemecké médiá, podľa ktorých sa Sachs zastrelil vo svojom dome vo švajčiarskom meste Gstaad. K tomuto kroku ho viedla "beznádejná choroba A", napísal Sachs v liste na rozlúčku, ktorý švajčiarskej tlačovej agentúre SDA poskytla jeho rodina. Pravdepodobne tým mal na mysli Alzheimerovu chorobu "Strata duševnej kontroly nad mojím životom by bola nedôstojným stavom, ktorému som sa rozhodol energicky čeliť," napísal v liste Sachs. Aj keď mu logické myslenie zatiaľ slúžilo, trápila ho rastúca zábudlivosť. Takúto "hrozbu" vždy považoval za "jediné kritérium", aby ukončil svoj život, uviedol v liste Sachs. "Ďakujem mojej milovanej manželke a mojej najbližšej rodine, ako aj mojim spoločníkom, že krásne obohatili môj život," píše sa v poslednej vete listu. Smrť Sachsa potvrdil nemeckému časopisu Bunte jeho syn Rolf. Nadácia Brigitte Bardotovej uviedla, že slávna herečka, ktorá bola so Sachsom v kontakte aj po ich rozvode v októbri 1969, je správou o jeho samovražde "zničená". Sachs sa krátko po rozvode s Bardotovou oženil s bývalou švédskou modelkou Mirjou Larssonovou, s ktorou žil až do svojej smrti a mal s ňou troch synov. Jeho prvá manželka Anne-Marie Faureová zomrela v roku 1958 pri operačnom zákroku. V tom istom roku spáchal samovraždu jeho otec Willy Sachs. Vo svojom živote bol spájaný s mnohými ženami, za čo si vyslúžil označenie playboy. Do konca 70. rokov bol členom predstavenstva spoločnosti Fichtel&Sachs. Ako dokumentarista a fotograf získal viacero ocenení. Od polovice 60. rokov začal budovať úspešný medzinárodný reťazec módnych butikov Micmac. Angažoval sa aj v športe a v roku 1959 získal ako člen klubu St. Moritz Bobsleigh Club titul juniorského majstra Európy v dvojboboch. Sachs vlastnil ako zberateľ jednu z najvýznamnejších zbierok súčasného umenia v Európe. V Hamburgu prevádzkoval určitý čas vlastnú galériu. V Mníchove, Lausanne, Londýne a New Yorku otvoril fotoateliéry a publikoval knihy o fotografovaní. Od roku 1976 bol švajčiarskym občanom. Žil na rôznych miestach vo Švajčiarsku, Francúzsku, USA, Anglicku, Korutánsku, Tirolsku a Hornom Bavorsku. Guntera Sachsa pochovajú v piatok v kruhu najbližšej rodiny v Gstaade.
Copyright © TASR 2011

Televízne štúdio v Banskej Bystrici možno zanikne . Ostane asi len rozhlas

Televízne štúdio v Banskej Bystrici možno zanikne
Ostane asi len rozhlas

Podľa našich inormácií by v máji malo z RTVS Banská Bystrica odísť z televíznej časti 21 ľudí a 7 z rozhlasovej. Pepustí sa aj celá obsluha prenosového voza , ktorý sa asi stiahne do Bratislavy. De facto takto televízne štúdio pomaly bude zanikať. Možno to tých 36 ľudí zvládne. Ale, úprimne, koho vlastne trápi nejaká Banská Bystrica ?

8. 5. 2011

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Ambíciu vlastnícky vstúpiť do Rádia Lumen má Spolok svätého Vojtecha. Rozhodnutie predložilo jeho predsedníctvo zástupcom 106-tisícovej členskej základne na dnešnom valnom zhromaždení, ktoré sa konalo v Trnave. Podľa riaditeľa SSV Vendelína Plevu vydavateľstvo SSV i rádio majú totožnú cieľovú skupinu poslucháčov a čitateľov a preto je záujem oslovovať ich prostredníctvom tlačeného i hovoreného slova a šíriť evanjelium. Pre TASR Pleva povedal, že SSV rokoval s majiteľmi Lumenu, ktorými sú jednotlivé biskupské úrady. "Sú otvorení nám časť podielu posunúť," uviedol. SSV počíta po vstupe do Lumenu s rozšírením svojich aktivít a prípadne i členskej základne. Po roku 1990, kedy sa po desaťročiach potláčanej existencie SSV otvoril pre všetkých záujemcov, mal 110 tisíc členov. "Žiaľ, naša členská základňa starne a nie vždy sa nám darí doplniť rady mladými záujemcami," skonštatoval riaditeľ SSV. Spolok tradične vydáva knižné tituly a je vydavateľom Katolíckych novín. Tento týždenník má náklad okolo 85 tisíc kusov. Okrem toho v SSV vychádzajú periodiká Duchovný pastier, Liturgia a Adoremus Te. SSV vznikol v roku 1870 zásluhou iniciatívy kňaza a národovca Andreja Radlinského. Inštitúcia má stále sídlo v Trnave. Spolok deklaruje, že od svojho začiatku až doteraz vydal viac ako 33 miliónov kusov kníh a vyše 200 miliónov čísiel novín a časopisov. Najznámejším titulom je pravdepodobne Pútnik svätovojtešský, ktorý distribuuje každoročne všetkým svojim členom. Dnes na valnom zhromaždení delegáti zhodnotili uplynulé štvorročné obdobie a sformovali plány na nasledujúce roky. Ich rokovanie prišiel pozdraviť predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš, vedúci Kancelárie prezidenta SR Milan Čič a predseda Matice slovenskej Marián Tkáč.

Copyright © TASR 2011

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť...

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť...