7. 5. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Sofia Sapegová - Aktuálně.cz

Bieloruský súd odsúdil v piatok ruskú priateľku zadržaného bieloruského novinára Ramana Prataseviča Sofju Sapegovú na šesť rokov väzenia za "podnecovanie sociálnej nenávisti". Oboch zadržali vlani v máji po tom, ako ich lietadlo smerujúce z Grécka do Litvy nútene pristálo v Minsku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na ľudskoprávnu organizáciu Viasna.
Sapegová (24) bola zadržaná v máji spolu s Pratasevičom po vynútenom presmerovaní a pristátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku – údajne pre vyhrážky o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé. Let pôvodne smeroval z Atén do Vilniusu.
Spojené štáty, Kanada, Európska únia a Británia uvalili v júni pre tento incident na Bielorusko sankcie a americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo niekoľko predstaviteľov bieloruskej vlády zo zosnovania sprisahania s cieľom únosu lietadla.
Pratasevič utiekol do Európy v roku 2019, odkiaľ sa podieľal na prevádzke telegramových účtov kanálu Nexta, ktorý zohrával významnú úlohu pri mobilizácii protestov proti spornému znovuzvoleniu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, píše Reuters.
Po zatknutí sa Pratasevič a Sapegová objavili na videách, kde sa priznávali k svojim údajným činom. Podľa ich priaznivcov však boli videá nahrané pod nátlakom, čo je podľa nich bežnou taktikou miestneho režimu voči kritikom.
Bieloruský novinár čaká na súdny proces v domácej väzbe v Bielorusku.


Novaya Gazeta Launches European Edition in Bid to Dodge Kremlin Censorship  - The Moscow Times
Tlačené vydanie ruských liberálnych protikremeľských novín Novaja gazeta sa v piatok vrátilo na pulty stánkov, tentoraz však v európskej verzii a v Lotyšsku. Informovala o tom agentúra DPA.
Nová verzia novín, ktoré v pôvodnej podobe vychádzali v Rusku trikrát do týždňa, sa teraz nazýva Novaja Gazeta Europe a v spolupráci s lotyšským vydavateľstvom ju pripravujú redaktori týchto novín, ktorí utiekli do zahraničia.
Nové vydanie vyšlo v ruštine i lotyštine, pričom obšírne informuje ruskej vojenskej agresii na Ukrajine. Podľa redakcie malo byť dostupné aj v Estónsku.
Novaja gazeta prestala v Rusku vychádzať koncom marca na nátlak tamojších regulačných úradov. Jej šéfredaktora a nositeľa Nobelovej ceny za mier Dmitrija Muratova 7. apríla obliali neznámi páchatelia farbou a utrpel zranenie očí.
V ten istý deň ruskí nezávislí novinári v exile založili periodikum Novaja Gazeta Europe, ktoré je právne nezávislé od redakcie v Moskve, napísal v úvodníku prvého tlačeného vydania jeho šéfredaktor Kirill Martynov.
Printové vydanie novín zámerne vyšlo krátko pred 9. májom, keď si Rusko vojenskou prehliadkou slávnostne pripomína víťazstvo nad nacistami v druhej svetovej vojne, všíma si DPA.
"Chceme písať pravdu o (prebiehajúcej rusko-ukrajinskej) vojne a spraviť všetko pre to, aby sa skončila," zdôraznil Martynov.
Nejde však len o jednorazové špeciálne vydanie. "Ak sa našim čitateľom bude páčiť to, čo robíme, a budú nás podporovať, zvážime vydávanie týždennej tlačenej verzie Novej gazety (Europe)," povedal ďalej Martynov.
Redakcia a webová stránka novín sídli v Rige, hlavnom meste Lotyšska. Internetová platforma periodika je v Rusku zablokovaná.
Nemecká verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica Deutsche Welle taktiež presunula svoje moskovské štúdio do Lotyšska po tom, ako ruská vláda nariadila ukončenie jej vysielania. Podobne ako v Estónsku aj tam žije početná rusky hovoriaca menšina.

Alexander Nevzorov: "Russian opposition leaders wish they weren't locked  up… But they also wish to lock up the others" | UNIAN

Moskovský súd v piatok nariadil zatknutie renomovaného ruského novinára Alexandra Nevzorova za šírenie nepravdivých informácií o ruskej "špeciálnej vojenskej operácií" na Ukrajine. Proces sa konal v neprítomnosti Nevzorova, informuje TASR podľa správy spravodajskej stanice Sky News.
Nevzorova zaradil ruský súd na zoznam medzinárodne hľadaných osôb a v prípade, že sa do Ruska vráti alebo ho tam vydajú, bude zadržaný na dva mesiace.
Manželka novinára v marci na sociálnej sieti Instagram napísala, že sa spolu nachádzajú v Izraeli, kde však neplánujú ostať natrvalo. V tom čase v Rusku začali úrady vyšetrovať novinárove príspevky na sociálnej sieti o tom, že ruská armáda zámerne bombardovala pôrodnicu v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.
Nevzorov označil vyšetrovanie príspevkov za "absurdné" a napísal otvorený list predsedovi Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexandrovi Bastrykinovi s výzvou, aby prípad zamietol.
Moskva bombardovanie pôrodnice v Mariupole poprela s tým, že incident zinscenoval Kyjev.
V Rusku schválili 4. marca zákon, ktorý zakazuje šírenie dezinformácií o ruskej armáde. Za jeho porušenie hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Copyright  © TASR 2022

Oldřich Kaiser má od denníka Blesk dostať odškodné za ohováranie |  Aktuality.sk

Spoločnosť Czech News Center (CNC), vydavateľ Blesku, má hercovi Oldřichovi Kaiserovi zaplatiť 250.000 korún za nepravdivú informáciu o jeho príbuzenskom vzťahu s komunistickým československým prezidentom Antonínom Zápotockým. Rozhodol o tom dnes Obvodný súd pre Prahu 7, uviedla Česká televízia (ČT). Rozsudok nie je právoplatný. Kaiser už skôr vysúdil 100-tisíc korún, Ústavný súd ale potom rozhodol, že má nárok na vyššie odškodné. Vyjadrenie vydavateľstva ČTK zisťuje. "Žalovanej bola uložená povinnosť zaplatiť žalobcovi do troch dní od právoplatnosti rozsudku zadosťučinenia za nemajetkovú ujmu vo výške 250 tisíc korún," oznámila ČT hovorkyňa súdu Iva Kaňáková. Súd prvého stupňa rovnako ako predtým naopak zamietol žiadosť o odstránenie článkov týkajúcich sa vzťahu Kaisera a Zápotockého. Tvrdenie o príbuzenstve zaznelo v máji 2017 vo videu zo série Potomkovia slávnych na webe Blesk.cz. Údajný synovec Zápotockého tam uviedol, že jeho sesternica je Kaiserovou mamičkou a že hercov otec bol architektom, ktorý pil a dostával stranícke zákazky. Citácie sa potom objavili aj v písanom článku a neskôr v ďalších médiách. Informácie o príbuznosti boli mylné, išlo zrejme o iného Oldřicha Kaisera. Herec preto žiadal ospravedlnenie a odškodnenie. Kaňáková uviedla, že obvodný súd vychádzal z novembrového rozhodnutia Ústavného súdu. Sudca spravodajca Vladimír Sládeček vtedy v odôvodnení uviedol, že stotisícová suma neplní ani satisfakčnú funkciu pre poškodeného, ​​ani preventívnu funkciu pred zverejňovaním nepravdivých informácií. Ústavný súd vytkol všeobecným súdom prílišný mechanický a formalistický prístup, zároveň svoje rozhodnutia riadne neodôvodnili. Podľa Ústavného súdu treba každý prípad neoprávneného zasahovania do osobnostných práv posudzovať individuálne. Kaiser žiadal náhradu päť miliónov korún. Podľa neho by náhrada 100.000 korún znamenala, že by mali bulvárne médiá priestor parazitovať na nielen známych osobnostiach.

 

Copyright  © ČTK 2022

6. 5. 2022

RTVS odvysiela udeľovanie štátnych vyznamenaní v priamom prenose

RTVS odvysiela udeľovanie štátnych
 

 vyznamenaní v priamom prenose

Slávnostný ceremoniál udeľovania štátnych vyznamenaní odvysiela RTVS v priamom prenose. Diváci ho môžu sledovať v nedeľu 8. mája o 20.00 h na Jednotke. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.
"Dvadsaťpäť osobností z rôznych oblastí spoločenského života si prevezme z rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej štátne vyznamenania pri príležitosti 29. výročia vzniku Slovenskej republiky," pripomenul Púchovský. Ako doplnil, slávnostný ceremoniál sa vzhľadom na pandemickú situáciu a platné opatrenia nemohol uskutočniť v tradičnom januárovom termíne.
Slávnostný ceremoniál v budove Slovenskej filharmónie sa uskutoční aj za prítomnosti predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) a predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) a ďalších pozvaných hostí.

Zdroj: TASR

Hlavnú spravodajskú reláciu RTVS posilnia noví moderátori

 Hlavnú spravodajskú reláciu RTVS

 posilnia noví moderátori

 

Hlavná spravodajská relácia RTVS Správy o 19.00 prichádza s novinkou. Po šiestich rokoch budú divákov tými najdôležitejšími informáciami z domova i zo sveta sprevádzať opäť moderátorské dvojice. K stáliciam hlavnej spravodajskej relácie pribudnú kolegovia, ktorých diváci RTVS poznajú či už z redaktorských alebo moderátorských spravodajských pozícií.

Hlavné televízne spravodajstvo RTVS čakajú zmeny. Od 14. mája sa budú v hlavnom vysielacom čase o 19.00 h striedať pri prinášaní overených informácií nové moderátorské dvojice. K Ľubomírovi Bajaníkovi pribudne Klaudia Suchomel Guzová, dvojicu so Janette Štefánkovou bude po novom tvoriť Andrej Bálint a s Viliamom Stankayom bude divákov hlavnou spravdajskou reláciou sprevádzať Simona Simanová.

„Som veľmi rád, že po rokoch osviežime vysielanie nášho večerného spravodajstva. Verím, že sa nové dvojice dokonale zladia a že si ich diváci obľúbia. Zároveň pevne verím, že pre divákov RTVS bude okrem dennej dávky objektívnych informácií aj táto milá novinka dôvodom pre zachovanie priazne nášmu televíznemu spravodajstvu,“ povedal generálny riaditeľ Jaroslav Rezník.

Na zmeny vo vysielaní Správ o 19.00 sa už tešia aj samotní moderátori. „Veľmi sa teším, mám miernu trému, ale bude to perfektná skúsenosť a veľká výzva,“ povedal nový moderátor Andrej Bálint a podobne zmenu vníma aj jeho moderátorská kolegyňa Janette Štefánková. „Na môjho nového spolumoderátora sa teším. Som presvedčená, že medzi nami vzájomná kolegiálna chémia bude fungovať,“ povedala. Hlavnú spravodajskú reláciu RTVS bude od 14. mája moderovať aj Simona Simanová. „Veľmi sa teším, pretože mám okolo seba skvelý tím, s ktorým pracujem už 15 rokov. Som zvedavá a zároveň verím, že sa to divákom bude páčiť,“ prezradila Simanová, ktorá si sadne v štúdiu s Viliamom Stankayom. Ten spolu s Ľubomírom Bajaníkom už moderovanie Správ vo dvojici zažil. „Už som kedysi moderoval vo dvojici, mal som viacero moderátorských partneriek, verím, že aj túto zmenu diváci ocenia a naše Správy budú pre nich atraktívnejšie a živšie,“ verí Stankay. „Je to opäť návrat späť, keď budeme môcť opäť viac spolupracovať vo dvojici, viac sa koordinovať a sústreďovať na prácu s jednotlivými zahláseniami a zároveň si ju aj rozdeliť,“ dodal Ľubomír Bajaník, ktorého v štúdiu doplní doterajšia redaktorka spravodajstva RTVS Klaudia Suchomel Guzová. „Je to pre mňa také prekvapenie, naozaj sa veľmi teším. Ľubo Bajaník je veľký profesionál. Verím, že sa nám podarí dobre a rýchlo sa zladiť a že nám to bude dobre fungovať,“ povedala.

Hlavnú spravodajskú reláciu Správy RTVS vysiela verejnoprávna televízia na Jednotke a v spravodajskom vysielaní :24 každý deň o 19.00 h. Na Dvojke a :ŠPORT-e Správy RTVS (vo verzii v slovenskom posunkovom jazyku) vysiela RTVS ako nočnú reprízu. Diváci hlavnú spravodajskú reláciu Správy RTVS nájdu kedykoľvek po odvysielaní aj v archíve na webe RTVS.

VÝROKY TÝŽDŇA

   VÝROKY TÝŽDŇA


Na obrázku môže byť 7 ľudí, stojaci ľudia a text, v ktorom sa píše „Igor Matovic 10h Pani prezidentku nemám rád. Nemám rád jej faloš a strojenost. Avšak hecovat' l'udí na mítingu, aby jej nadávali do "anerickych kur.ev", ν", ako to cez vikend robil úchylák Blaha, je podlost najhrubšieho zrna.“

Na obrázku môže byť jedna osoba alebo viacerí ľudia a text, v ktorom sa píše „22022 мид россии @MID RF государственный орган (росси обратили внимание на антиисторические заявления главы мид израиля @yairlapid, во многом объясняющие курс нынешнего правительства израиля на поддержку неонацистского режима в киеве. том, есть ли на украине неонацисты на самом деле: vk.cc/cdeLe6 Preložit Tweet 9:18 03 máj 22 cez Twitter Web App“



 

„Prezidentka má najväčší plat spomedzi ústavných činiteľov. Neregistrujem, že by niekomu pomáhala a časť rozdávala. Mala by si robiť robotu, ktorá patrí jej mandátu a nie sa starať do vecí, ktorým nerozumie.“
Igor Matovič 

 

Nepamätám si, že by ŠtB vzniesla niekomu obvinenie štyrikrát za rok. RTVS. Je to rekord. Takýto disident ani za komunizmu nebol.“ Robert Fico 




„Zelenskyj argumentuje, že aký druh nacizmu by mohli mať, ak je on žid. Môžem sa mýliť, ale aj Hitler mal židovskú krv. Neznamená to absolútne nič. Múdri židovskí ľudia hovoria, že najzanietenejšími antisemitmi zvyčajne bývajú práve židia.“
Sergej Lavrov

 

"Považujem ju za falošnú a veľakrát zákernú ženu. Zažil s ňou dve stretnutia, o ktorých keby sa ľudia dozvedeli, by boli zhrození.Na druhej strane sa obávam, že tá fašisticko-mafiánska scéna sa zomkne a postaví nejakého silného kandidáta a nakoniec nám aj Čaputová bude dobrá. Ale bol by som rád, aby malo Slovensko väčšie ambície."
Igor Matovič

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Pri Izjume zahynul ukrajinský reportér Olexandr Machov - Správy RTVS
V bojoch pri meste Izium na severovýchode Ukrajiny prišiel o život aj známy ukrajinský televízny reportér Olexandr Machov, ktorý do armády narukoval po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra Reuters.
Machov (36) je už prinajmenšom ôsmym novinárom, ktorý zahynul počas už viac ako dva mesiace trvajúcej vojny na Ukrajine.
Známy bol reportážami z konfliktných oblastí, spravodajstvo však vo svojej profesionálnej kariére priniesol napríklad aj z Antarktídy. V roku 2014 bojoval aj v konflikte s proruskými separatistami v Donbase.
"Vlastenecký a úprimný, a nikdy si o sebe veľa nemyslel. Vždy pritom patril medzi tých najstatočnejších," povedal o ňom Zelenskyj vo svojom včasnorannom videoprejave.

Národný bezpečnostný úrad | Facebook 
Možnosť blokovania škodlivých webov by sa mohla predĺžiť do 30. septembra. Predpokladá to návrh novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý predložili poslanci Národnej rady (NR) SR z OĽANO, SaS a Za ľudí. Plénum ho vo štvrtok posunulo do druhého čítania.
Inštitút blokovania zatiaľ platí do konca júna. Využíva ho Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na zamedzenie šírenia škodlivého obsahu na internete. Parlament ho zaviedol v rámci balíka opatrení súvisiacich so situáciou na Ukrajine.
"V dôsledku pokračujúceho konfliktu je potrebné časové obdobie, počas ktorého je Národný bezpečnostný úrad oprávnený využívať svoju právomoc, predĺžiť," vysvetlili návrh predkladatelia. Na Slovensku sa podľa nich rozmohlo šírenie dezinformácií a podvodných statusov, ktorých cieľom je zahmlievať a spochybňovať realitu, ovplyvňovať verejnú mienku a nahrávať ruskej propagande pri informovaní o vojne na Ukrajine. Novela má byť účinná od 1. júla.
Za škodlivý obsah sa považuje programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Zákon tiež hovorí, že škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb.
 Journalist Luis Enrique Ramírez murdered, the ninth crime against the press  this year - Kiratas
V Mexiku sa stal obeťou vraždy v tomto roku už deviaty novinár, uviedli vo štvrtok tamojšie úrady s tým, že jeho telo sa našlo na severozápade krajiny. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.
Mŕtveho 59-ročného Luisa Enriqueho Ramíreza objavili na poľnej ceste v mexickom štáte Sinaloa, priblížila na Twitteri tamojšia generálna prokurátorka Sara Quinonezová.
"Určite to bola vražda," povedala predstaviteľka organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) pre Mexiko Balbina Floresová s tým, že Ramírezovo telo našli zabalené v igelite.
Ramírez pracoval pre miestne noviny El Debate a založil spravodajský web Fuentes Fidedignas. Písal najmä o politikoch v jeho regióne.
Podľa aktivistov zameraných na ochranu médií stoja za mnohými vraždami novinárov v Mexiku predovšetkým kriminálne skupiny, drogové gangy, ale tiež skorumpovaní verejní činitelia, ktorým sa nepozdáva práca novinárov. V štáte Sinaloa pôsobí rovnomenný drogový kartel, ktorý bol roky najväčším dodávateľom drog do Spojených štátov.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zaraďuje Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov. Podľa údajov mexickej vlády zabili v krajine od decembra 2018 už vyše 50 novinárov
.

Copyright  © TASR 2022


Russian Wikipedia - Wikipedia
Ruský prezident Vladimir Putin ocenil iniciatívu vytvorenia propagandistickej alternatívy k svetoznámej internetovej encyklopédii Wikipedia. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.
Podľa šéfa Kremľa sa nedá spoliehať iba na Wikipediu. Stretol sa preto so šéfom Ruskej vedomostnej spoločnosti Maximom Drevalom, aby členovia tejto organizácie po celom Rusku začali zhromažďovať databázu, ktorá bude základom pre vytvorenie „alternatívnej“ ruskej Wikipedie.
Ako presne by mala vyzerať ruská encyklopédia, zatiaľ nie je známe.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

5. 5. 2022

TO JE TV!

TO JE TV!

Skupina Markíza bola v apríli suverénnym trhovým lídrom celodenne aj v prime-time

 Skupina Markíza bola v apríli suverénnym trhovým lídrom 

 


celodenne aj v prime-time

 
Skupina Markíza si so stanicami Markíza, Doma a Dajto v uplynulom apríli 2022 udržala stabilnú pozíciu jednoznačného lídra na slovenskom televíznom trhu. V obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 dosiahla priemerný celodenný trhový podiel 23,8 % a konkurenčnú skupinu Joj (19,6 %) tak predstihla s rozdielom 4,2 percentuálneho bodu. Jednotkou na trhu bola skupina Markíza v 27 z 30 aprílových dní.


Taktiež aj samotná TV Markíza bola v apríli 2022 suverénne najsilnejšou spomedzi slovenských staníc, keď v cieľovej skupine 12-54 zaznamenala priemerný celodenný trhový podiel 17,0 %. Konkurenčná TV Joj (13,0 %) vykázala v rovnakom období rovnako o 4,0 percentuálne body slabší výsledok.


Aprílové víťazstvo patrilo skupine Markíza aj v obchodne najdôležitejšom prime-time 19:00-23:00, keď zaznamenala priemerný podiel na trhu 26,4 % a konkurenčnú skupinu Joj (21,8 %) tak predstihla o 4,6 percentuálneho bodu. Jednotkou na trhu bola v 28 z 30 dní uplynulého mesiaca.


Samotná TV Markíza dosiahla v apríli 2022 v prime-time 19:00-23:00 priemerný trhový podiel 18,7 % a s rozdielom 3,5 percentuálneho bodu tak porazila konkurenčnú TV Joj (15,2 %).


Skupina Markíza bola v apríli 2022 jednotkou na trhu aj v prípade divákov starších ako 12 rokov s priemerným celodenným trhovým podielom 21,9 % a odstupom 3,1 percentuálneho bodu od konkurenčnej skupiny Joj (18,8 %). Trhovým lídrom bola v 28 z 30 dní uplynulého mesiaca.

Prvenstvo jej patrilo taktiež v prime-time 19:00-23:00 s dosiahnutým priemerným podielom na trhu 24,7 % a náskokom 2,5 percentuálneho bodu pred skupinou Joj (22,2 %), ktorú porazila v 17 z 30 aprílových dní.

Seriálový megahit Druhá šanca suverénne najsledovanejším programom na trhu

Jednoznačne najsledovanejším programom uplynulého mesiaca v rámci celého slovenského trhu sa v oboch hlavných cieľových skupinách stal mimoriadne obľúbený dramatický seriál z lekárskeho prostredia Druhá šanca. Konkrétne išlo o trinástu premiérovú časť, ktorá v pondelok, 4. apríla 2022, dosiahla po započítaní trojdňovej oneskorenej sledovanosti fantastický rating 12,7 % a absolútne rekordný trhový podiel 32,9 %. Seriálový hit obsadil aj nasledujúce dve najvyššie priečky v aprílovom rebríčku sledovanosti.

Všetky tri v apríli odvysielané epizódy Druhej šance suverénne ovládli pondelkové večery s excelentným priemerným ratingom 12,4 % a trhovým podielom 31,8 %.

Divákmi aj kritikou nadšene prijatý seriál s vynikajúcim Jánom Koleníkom v hlavnej úlohe uplynulý mesiac prilákal k obrazovkám v priemere 660-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov. Aj v tejto univerzálnej cieľovej skupine sa absolútne najsledovanejším aprílovým programom stala epizóda odvysielaná v pondelok 4. apríla 2022, ktorú si vychutnalo až 666-tisíc divákov.

Tanečná horúčka ovládla Slovensko, veľkolepá šou Let’s Dance kraľuje nedeľným večerom

Jednoznačne najsledovanejšou zábavnou šou tejto sezóny je dlhoročne obľúbená tanečná súťaž Let’s Dance. Divácky najúspešnejší priamy prenos uplynulého mesiaca dosiahol v nedeľu 17. apríla 2022 v cieľovej skupine 12-54 výborný rating 10,0 % a trhový podiel 26,1 %.

Štyri aprílové epizódy veľkolepej tanečnej šou nedali v nedeľné večery konkurencii najmenšiu šancu, keď zaznamenali vynikajúci priemerný rating 9,7 % a trhový podiel 28,4 %.

Strhujúce výkony atraktívnej zostavy tanečných párov, zložených zo známych osobností a profesionálnych tanečníc a tanečníkov, si v apríli 2022 vychutnávalo v priemere 623-tisíc divákov starších ako 12 rokov. V tejto širšej cieľovej skupine bolo najsledovanejšie vydanie odvysielané v nedeľu 10. apríla 2022, ktoré si nenechalo ujsť až 647-tisíc divákov.

Bláznivá šou 2 na 1 s hosťom Petrom Marcinom výrazne zabodovala

Originálna a divácky obľúbená zábavná šou 2 na 1 predstavila v apríli 2022 ďalšie známe osobnosti v úplne novom svetle. Najvyššiu sledovanosť si pripísala premiérová epizóda odvysielaná vo štvrtok 14. apríla 2022, ktorej hosťom bol populárny herec a komik Peter Marcin.

Autorský program moderátorov Adely Vinczeovej a Dana Dangla v tento deň v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 dorovnal svoj zatiaľ najvyšší tohtoročný rating 8,2 % a zaznamenal druhý najvyšší trhový podiel 23,5 %. Večer plný bláznivých úloh, nečakaných situácií, zaujímavého rozprávania a najmä skvelej zábavy pritiahol v tento večer k obrazovkám celkovo 409-tisíc divákov starších ako 12 rokov, čo je doposiaľ najvyšší počet v rámci aktuálnej sezóny šou.

Počasie najúspešnejšie v rámci spravodajstva, Televízne noviny zvíťazili v každý jeden aprílový deň

Celkovo najsledovanejším spravodajským programom uplynulého mesiaca v rámci celého trhu sa v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 stalo vydanie relácie Počasie odvysielané v pondelok, 25. apríla 2022, ktoré dosiahlo vysoko nadpriemerný rating 9,2 % a trhový podiel 26,1 %. Aktuálne informácie o počasí TV Markíza v tento deň sprostredkovala 580-tisíc divákom vo veku nad 12 rokov a aj v tejto univerzálnej cieľovej skupine išlo o divácky najúspešnejší aprílový spravodajský program.

Hlavná spravodajská relácia TV Markíza Televízne noviny v apríli 2022 zvíťazila nad konkurenciou v 28 z 30 dní uplynulého mesiaca. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenali priemerný rating 6,6 % a trhový podiel 21,0 %. Súhrn najdôležitejších udalostí dňa z domova i zo sveta na Markíze uprednostnilo v priemere 431-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Najviac divákov v rámci cieľovej skupiny 12-54 oslovilo vydanie odvysielané v nedeľu 3. apríla 2022. V cieľovej skupine 12-54 si pripísalo výborný rating 8,6 % a trhový podiel 21,9 %. K obrazovkám pritiahlo celkovo 492-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Ešte o niečo vyššiu sledovanosť v rámci univerzálnej cieľovej skupiny zaznamenali vydania z nedele 24. apríla 2021 a pondelka 25. apríla 2022, ktoré si pozrelo zhodne 494-tisíc divákov.


Na telo pokorilo niekoľkoročné rekordy

Mimoriadny úspech dosiahla v nedeľu 10. apríla 2022 politická tolkšou Na telo, do ktorej po viac než troch rokoch prijal pozvanie predseda strany Smer-SD Robert Fico. V diskusnom dueli sa stretol s predsedom parlamentu a lídrom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom. V cieľovej skupine 12-54 si toto Na telo pripísalo excelentný rating 8,4 % a tretí najvyšší trhový podiel 31,8 % od obnovenia relácie na jeseň 2018.

Zaujímavú debatu o aktuálne najhorúcejších témach, medzi ktoré patrí prebiehajúca vojna na Ukrajine a neutíchajúce zdražovanie, si nenechalo ujsť až 578-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov. Zároveň išlo v tejto univerzálnej cieľovej skupine o tretie najsledovanejšie vydanie v novodobej ére relácie pod moderátorským vedením Michala Kovačiča.

Výborné výsledky menších staníc Doma a Dajto

Na obrazovkách televízie Doma si v apríli 2022 suverénne najúspešnejšie počínal mimoriadne obľúbený turecký romantický seriál Láska na prenájom. Najsledovanejšia bola prvá z dvojice večerných epizód odvysielaná vo štvrtok 7. apríla 2022, v cieľovej skupine 12-54 dosiahla excelentný rating 2,9 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 7,6 %. V širšej cieľovej skupine 12+ sa divácky najúspešnejším programom stanice Doma za celý uplynulý mesiac stala časť odvysielaná v utorok 5. apríla 2022, ktorú si vychutnalo celkovo 197-tisíc divákov.

Z ponuky televízie Dajto uplynulý mesiac najviac divákov v rámci cieľovej skupiny 12-54 uprednostnilo kultovú paródiu Bláznivá strela, ktorá dosiahla skvelý rating 2,6 % a nadpriemerný trhový podiel 6,9 %. V širšej cieľovej skupine 12+ si najlepšie počínal 2. polčas atraktívneho futbalového zápasu domácej Fortuna ligy medzi mužstvami FC Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava, v nedeľu 3. apríla 2022 si ho nenechalo ujsť 167-tisíc divákov.

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + TS0-3 + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

Nový VOYO Originál rozpovie v máji príbeh speváckej legendy Ivety Bartošovej

 Nový VOYO Originál rozpovie v máji príbeh 

speváckej legendy Ivety Bartošovej


Trojdielna miniséria priblíži začiatky jednej z najobľúbenejších československých speváčok. Jej cesta vedie od detského zboru cez spevácke súťaže, nahrávanie prvého hitu a platne až k celoštátnej sláve.


Nová trojdielna miniséria s názvom Iveta sleduje príbeh začiatku kariéry nezabudnuteľnej speváckej legendy Ivety Bartošovej a jej vzťahu s hudobníkom Petrom Sepéšim v osemdesiatych rokoch 20. storočia. Jednu z najslávnejších československých speváčok stvárnila Anna Fialová, jej partnera Sepéšiho Vojtěch Vodochodský. V ďalších úlohách sa objavia Eliška Křenková, Miroslav Hanuš, Alena Mihulová, Igor Chmela, Robert Mikluš a ďalší. Miniséria vznikla pod značkou VOYO Originál a diváci si ju budú môcť pozrieť od 6. mája 2022 exkluzívne iba na VOYO. Minisériu Iveta pre VOYO produkujú Matěj Chlupáček a Maja Hamplová zo spoločnosti Barletta Productions. Kreatívnymi producentmi za VOYO sú Michal Reitler a Matěj Podzimek.

Iveta Bartošová bola jedinečným hlasom svojej generácie, romantickou princeznou československého popu, v druhej polovici osemdesiatych rokov sa stala zjavením na tuzemskej hudobnej scéne. Trojdielna miniséria scenáristu a režiséra Michala Samira sleduje Ivetin (Anna Fialová) príbeh od prvých speváckych krokov v rodných Beskydách, kedy spolu so svojou sestrou Ivanou (Eliška Křenková) začína navštevovať školský zbor, cez prelomové vystúpenie na festivale Mladá píseň v Jihlave, jej partnerstvo s Petrom Sepéšim (Vojtěch Vodochodský) a vznik kolosálneho hitu Knoflíky lásky. Zo dňa na deň sa z oboch spevákov stáva národom milovaný pár. Okrem exponovaného vzťahu so svojim speváckym kolegom sa miniséria zameria aj na Ivetin rodinný život.

„Veľa ľudí vníma Ivetu Bartošovú a Petra Sepešiho ako Rómea a Júliu osemdesiatych rokov. Ako zamilovaný pár tej doby, najväčšiu vtedajšiu love story. Lenže realita vnímania vzťahu zo strany Petra Sepéšiho bola iná, než si verejnosť často myslí,“ približuje scenárista a režisér Ivety Michal Samir.

„Výlučnou kvalitou tejto minisérie je empatia, s ktorou nazerá na človeka, ktorému sa jej v živote dostalo žalostne málo. Prial by som podobný portrét každému, kto sa stal verejným majetkom a na koho mali všetci, vrátane mňa, svoj názor. Táto miniséria je prvá, ktorá Ivetu Bartošovú nesúdi,“ zhŕňa kreatívny producent za VOYO Matěj Podzimek, dvojnásobný držiteľ Českého leva. Producent Matěj Chlupáček, ktorý za rok 2020 získal Českého leva za najlepší televízny seriál, dodáva: „Chceli sme byť v zhode s tými, ktorých sa príbeh týka, a tak sme nakoniec celú sériu spoločne s režisérom Michalom, ktorý bol hýbateľom všetkých rokovaní, tvorili so súhlasom Ivetinho syna Artura, sestry Ivany, mamičky Svatavy, manžela Josefa, ale aj detí Ladislava Štaidla a pozostalých po Petrovi Sepéšim. Bola to dlhá, ale takto s odstupom verím, že jediná správna cesta, ako príbeh Ivety rozpovedať pravdivo.“

Diváci môžu prvú epizódu trojdielnej minisérie Iveta sledovať od 6. mája 2022 exkluzívne iba na VOYO. Ďalšie dve časti budú na VOYO uverejňované v týždennej periodicite vždy v piatok.


Iveta // scenár a réžia: Michal Samir // producenti Barletta Productions: Matěj Chlupáček, Maja Hamplová // kreatívni producenti VOYO: Michal Reitler, Matěj Podzimek // výkonný producent Barletta Productions: Jiří Holan // výkonná producentka VOYO: Kateřina Závadová // hudba: Ondřej Brzobohatý // kamera: Martin Douba // architekt: Milan Býček // kostýmová výtvarníčka: Jarmila Dunděrová // masky: Lenka Nosková // Pre VOYO vyrába: Barletta Productions

hrajú: Anna Fialová, Vojtěch Vodochodský, Eliška Křenková, Miroslav Hanuš, Alena Mihulová, Igor Chmela, Daniel Kadlec, Jana Boušková Jan Vondráček, Mia Petráčková, Terezie Holá, Robert Mikluš, Patricie Pagáčová, Petr Vydra, Miroslav Hruška, Marta Dacingerová a ďalš
í

4. 5. 2022

Fakulta masmediálnej komunikácie UCM v Trnave sa stala členom Rady pre reklamu

Fakulta masmediálnej komunikácie UCM v Trnave 
POKRAČOVANIE ÚSPEŠNEJ SPOLUPRÁCE FMK UCM A SZZV – SZZVRada pre reklamu: Kampaň O2 Fér nie je voči konkurencii nefér
 
sa stala členom Rady pre reklamu


ko významný krok k prepojeniu akademického prostredia s praxou vníma Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave svoje prijatie do Rady pre reklamu (RPR). Jej členstvo ako prvej fakulty na Slovensku schválilo valné zhromaždenie rady v utorok (3. 5.). Informoval o tom PR FMK Peter Krajčovič.
RPR aktuálne združuje viac ako 30 subjektov, ktoré pôsobia v reklamnom priemysle, a svoje zastúpenie v nej majú zadávatelia reklamy, reklamné agentúry, asociácie, ako aj médiá a vysielatelia. „Naši pedagógovia budú pri hodnotení a posudzovaní etickej roviny reklamných komunikátov určite prínosom, keďže sa tejto oblasti aktívne venujeme nielen vo výučbe, ale aj v rámci vedecko-výskumnej činnosti,“ uviedol prodekan FMK Andrej Brník. Členstvo v RPR zároveň umožňuje fakulte aktívne sa podieľať na vývoji a správnom fungovaní reklamného odvetvia, na tvorbe etických pravidiel a navrhovať zmeny Etického kódexu reklamnej praxe či možnosť spolupodieľať sa na príprave a pripomienkovaní návrhov zákonov v oblasti reklamy a komunikácie.
Hlavným cieľom RPR je zabezpečovať a presadzovať, aby sa na území Slovenskej republiky šírila čestná, slušná, decentná, pravdivá a etická reklama. V uplynulom roku prijala Arbitrážna komisia RPR 73 sťažností a posúdila 53 reklám. Ako neetických bolo vyhodnotených 33 percent z nich.


Zdroj: TASR



Štátne zastupiteľstvo v Prahe navrhuje vydanie Š. Agha na Slovensko

Štátne zastupiteľstvo v Prahe navrhuje vydanie

Špecializovaný trestný súd obžaloval Štefana Agha v kauze zmenky - SME


Š. Agha na Slovensko



Mestské štátne zastupiteľstvo v Prahe navrhuje vydanie právoplatne odsúdeného Štefana Agha na Slovensko do výkonu trestu. Rozhodovať bude Mestský súd v Prahe. TASR to potvrdili hovorcovia štátneho zastupiteľstva a mestského súdu.

Zdroj: TASR