6. 5. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Pri Izjume zahynul ukrajinský reportér Olexandr Machov - Správy RTVS
V bojoch pri meste Izium na severovýchode Ukrajiny prišiel o život aj známy ukrajinský televízny reportér Olexandr Machov, ktorý do armády narukoval po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra Reuters.
Machov (36) je už prinajmenšom ôsmym novinárom, ktorý zahynul počas už viac ako dva mesiace trvajúcej vojny na Ukrajine.
Známy bol reportážami z konfliktných oblastí, spravodajstvo však vo svojej profesionálnej kariére priniesol napríklad aj z Antarktídy. V roku 2014 bojoval aj v konflikte s proruskými separatistami v Donbase.
"Vlastenecký a úprimný, a nikdy si o sebe veľa nemyslel. Vždy pritom patril medzi tých najstatočnejších," povedal o ňom Zelenskyj vo svojom včasnorannom videoprejave.

Národný bezpečnostný úrad | Facebook 
Možnosť blokovania škodlivých webov by sa mohla predĺžiť do 30. septembra. Predpokladá to návrh novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý predložili poslanci Národnej rady (NR) SR z OĽANO, SaS a Za ľudí. Plénum ho vo štvrtok posunulo do druhého čítania.
Inštitút blokovania zatiaľ platí do konca júna. Využíva ho Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na zamedzenie šírenia škodlivého obsahu na internete. Parlament ho zaviedol v rámci balíka opatrení súvisiacich so situáciou na Ukrajine.
"V dôsledku pokračujúceho konfliktu je potrebné časové obdobie, počas ktorého je Národný bezpečnostný úrad oprávnený využívať svoju právomoc, predĺžiť," vysvetlili návrh predkladatelia. Na Slovensku sa podľa nich rozmohlo šírenie dezinformácií a podvodných statusov, ktorých cieľom je zahmlievať a spochybňovať realitu, ovplyvňovať verejnú mienku a nahrávať ruskej propagande pri informovaní o vojne na Ukrajine. Novela má byť účinná od 1. júla.
Za škodlivý obsah sa považuje programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Zákon tiež hovorí, že škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb.
 Journalist Luis Enrique Ramírez murdered, the ninth crime against the press  this year - Kiratas
V Mexiku sa stal obeťou vraždy v tomto roku už deviaty novinár, uviedli vo štvrtok tamojšie úrady s tým, že jeho telo sa našlo na severozápade krajiny. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.
Mŕtveho 59-ročného Luisa Enriqueho Ramíreza objavili na poľnej ceste v mexickom štáte Sinaloa, priblížila na Twitteri tamojšia generálna prokurátorka Sara Quinonezová.
"Určite to bola vražda," povedala predstaviteľka organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) pre Mexiko Balbina Floresová s tým, že Ramírezovo telo našli zabalené v igelite.
Ramírez pracoval pre miestne noviny El Debate a založil spravodajský web Fuentes Fidedignas. Písal najmä o politikoch v jeho regióne.
Podľa aktivistov zameraných na ochranu médií stoja za mnohými vraždami novinárov v Mexiku predovšetkým kriminálne skupiny, drogové gangy, ale tiež skorumpovaní verejní činitelia, ktorým sa nepozdáva práca novinárov. V štáte Sinaloa pôsobí rovnomenný drogový kartel, ktorý bol roky najväčším dodávateľom drog do Spojených štátov.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zaraďuje Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov. Podľa údajov mexickej vlády zabili v krajine od decembra 2018 už vyše 50 novinárov
.

Copyright  © TASR 2022


Russian Wikipedia - Wikipedia
Ruský prezident Vladimir Putin ocenil iniciatívu vytvorenia propagandistickej alternatívy k svetoznámej internetovej encyklopédii Wikipedia. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.
Podľa šéfa Kremľa sa nedá spoliehať iba na Wikipediu. Stretol sa preto so šéfom Ruskej vedomostnej spoločnosti Maximom Drevalom, aby členovia tejto organizácie po celom Rusku začali zhromažďovať databázu, ktorá bude základom pre vytvorenie „alternatívnej“ ruskej Wikipedie.
Ako presne by mala vyzerať ruská encyklopédia, zatiaľ nie je známe.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.