26. 1. 2024

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS




Moskovský súd rozhodol v piatok o predĺžení väzby amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorý čelí v Rusku obvineniam zo špionáže. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP.
Súd Gershkovichovi predĺžil väzbu o ďalšie dva mesiace. Piatkové súdne konanie prebehlo za zatvorenými dverami, pretože podľa ruských úradov sú detaily prípadu klasifikované ako tajné. Na pojednávaní sa však zúčastnil americký generálny konzul Stuart Wilson.
Gershkovich (32) pracuje pre americký denník The Wall Street Journal (WSJ). On i jeho zamestnávateľ rázne odmietajú akékoľvek obvinenia zo špionáže. Gershkovich sa stal prvým americkým novinárom, ktorý v Rusku takýmto obvineniam čelí od čias Sovietskeho zväzu.
Novinára WSJ zadržali vlani koncom marca počas pracovnej cesty do Jekaterinburgu. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že "konal na príkaz americkej strany a zbieral informácie" o aktivitách jednej zo spoločností ruského vojenského priemyslu, považované za štátne tajomstvo. Rusko podľa AFP tvrdí, že Gershkovicha chytili pri čine, no zatiaľ nezverejnilo nijaké dôkazy o jeho špionážnej aktivite. V prípade uznania viny mu hrozí až 20 rokov väzenia.
Ruský prezident Vladimir Putin v decembri uviedol, že Moskva rokuje so Spojenými štátmi o poslaní Gershkovicha a ďalšieho amerického občana väzneného v Rusku Paula Whelana späť do USA. Kremeľ podľa Putina dúfa, že sa podarí záležitosť vyriešiť, aj keď to podľa jeho slov nie je ľahké.
Gershkovich písal správy z Ruska aj po začiatku invázie na Ukrajinu napriek odchodu mnohých zahraničných novinárov z Ruska.




Nemecko odhalilo rozsiahlu proruskú dezinformačnú kampaň, ktorá používa tisíce falošných účtov na sociálnej sieti X v snahe vyvolať hnev voči pomoci Nemecka určenej pre Ukrajinu. Vyplýva to zo správy nemeckého týždenníka Der Spiegel, ktorý nahliadol do vládnych dokumentov, informuje TASR podľa piatkovej správy agentúry AFP.
Odborníci, ktorých poverilo nemecké ministerstvo zahraničných vecí, použili špeciálny softvér na monitorovanie príspevkov na platforme X, predtým známej ako Twitter, zverejnených medzi 20. decembrom a 20. januárom. Narazili pritom údajne na 50.000 falošných používateľských účtov, ktoré spolu vyprodukovali vyše milión príspevkov v nemčine. Spoločnou témou príspevkov bolo obviňovanie nemeckej vlády, že zanedbáva nemeckých občanov a uprednostňuje pomoc Ukrajine vo vojne proti Rusku, uviedol Der Spiegel s odvolaním sa na analýzu ministerstva.
Tieto falošné účty tiež často zverejňovali webové linky na falošné správy zverejňované na weboch, ktoré boli navrhnuté tak, aby sa podobali na skutočné spravodajské portály. Analytici túto dezinformačnú kampaň spojili s kampaňou známou ako Dvojník, ktorú úrady už poznajú a je spájaná s Ruskom.
K odhaleniu kampane prišlo v čase rastúcich obáv z toho, ako by stále sofistikovanejšie dezinformačné kampane mohli ovplyvniť nadchádzajúce voľby.
Na východe Nemecka, kde sa na popredných miestach prieskumov umiestňuje krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), sa totiž tento rok budú konať tri regionálne voľby. V júni sa tiež uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu.
Šéf diplomacie Európskej Únie Josep Borrell tento týždeň upozornil, že rok 2024 bude kritický pre boj proti dezinformačným kampaniam takých aktérov, akým je Rusko. Hlavným cieľom takýchto kampaní budú podľa Borrella najmä voľby.
Svetové ekonomické fórum tento rok taktiež označilo dezinformácie za hrozbu číslo jeden v nasledujúcich dvoch rokoch.

 

Copyright  © TASR 2023

VÝROKY TÝŽDŇA

   VÝROKY TÝŽDŇA








Na obrázku môže byť text, v ktorom sa píše „Top fanúšik Stefan St z popola už národ vstáva, z dlhoročnej poroby. Nastupuje Panstvo Práva, bez hanby a chudoby. Dvíha oči, hlavu, päst, dvíha svoju hrdost. Nenechá sa z vôle zviest, bojom za spravodlivost. Zajtra pride chviła Naša, ori hlasovani o pravde. Nad Tatrou sa aro vznáša, HARABIN to dotiahne na post pána prezidenta, Slovenského štátu.“

„Ja stále tvrdím a budem tvrdiť, že spravodajstvo by malo byť pričlenené k parlamentu, nie k RTVS.“ 
Jozef Chudík, člen Rady RTVS 
 
"A to vy si fakt myslíte, že v Kyjeve je vojna? To ako nemyslíte vážne, dúfam... Absolútne normálny život tam je.“
Robert Fico 

"Šimkovičová mala nejakú pozíciu v rámci volieb, silnú voličskú podporu. Vyjadruje sa bez servítky, zjavne to imponuje voličom minimálne SNS a jej voličom, Snažím sa byť v maximálnej miere informovaný o legislatívnej iniciatíve ministerstva kultúry, som informovaný o príprave legislatívnych krokov, participujem na nich, pripomienkujem ich. Nikdy nebola pozícia ministerky tak silná, ako je teraz, keď sú protesty, lebo to spôsobilo stmelenie koalície."
Roman Michelko



„Nepodporujem členstvo Švédska v NATO. Vôbec nie je trápne, že Maďarsko zostáva jedinou krajinou, ktorá neratifikovala rozšírenie. Ani na chvíľu z toho nemám zlý pocit. Na druhej strane, niekto musí byť aj posledný. Členské štáty NATO sa zaväzujú, že ak dôjde k napadnutiu jednej z členských krajín, ostatné mu poskytnú pomoc. To si vyžaduje mimoriadne vysoký stupeň dôvery. Švédsko si to neuvedomuje. V ohováraní maďarskej vlády a zužovaní poľa jej pôsobnosti zašlo tak ďaleko, že sa to nedá vrátiť späť. Mám pocit, že v mysliach Švédov je vážne nedorozumenie.“
László Kövér, predseda maďarského parlamentu


„Petícia proti mne je zmanipulovaná. Mohli ju ovplyvniť boti-roboti. Vec je vo vyšetrovaní, takže to nechajme na orgány činné v trestnom konaní.“
Martina Šimkovičová

Vyhlásenie vedenia a akademickej obce VŠMU

Vyhlásenie vedenia 

a akademickej obce VŠMU 

Akademická obec Vysokej školy múzických umení v Bratislave (VŠMU) so znepokojením vníma úsilie zvýšiť vplyv politikov na nezávislú kultúru aj na verejnoprávne inštitúcie, ktoré aktívne pôsobia v oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu na Slovensku. Princíp samosprávneho riadenia, na ktorom sú tieto inštitúcie postavené, ako aj rozhodovanie o kultúrnych obsahoch nezávisle od politickej moci a od ideologického či straníckeho vplyvu, to je základ kultúrnych politík demokratických štátov aj znak slobodnej spoločnosti. Aktuálne návrhy predstaviteľov vládnej koalície a viaceré ich verejné vyjadrenia tento základ výrazne ohrozujú. Umenie, kultúra ani verejnoprávne médiá nie sú majetkom politikov. Patria celej spoločnosti a ich dlhodobo udržateľný rozvoj je verejným záujmom. O takých návrhoch, akými je aj rozdelenie RTVS, zlúčenie verejnoprávnych fondov či zmeny v spôsobe riadenia kultúrnych inštitúcií sa nemôže rozhodovať iba v straníckych centrálach ani v kuloároch parlamentu. Akýmkoľvek systémovým zmenám v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu musí predchádzať verejná odborná diskusia s otvorenou analýzou dôvodov navrhovaných úprav, ako aj so zreteľným pomenovaním očakávaných pozitívnych výsledkov. Umenie, kultúra a kreatívny priemysel sú dôležitým priestorom pre profesionálne uplatnenie študentov/študentiek aj pedagógov VŠMU. Aj preto nám záleží na podmienkach, aké tento priestor má či môže mať zabezpečené pre svoj dlhodobo udržateľný rozvoj. Doterajšie legislatívne návrhy, nevkusné alebo diskriminačné statusy či ďalšie verejné vyjadrenia predstaviteľov vládnej koalície takýto rozvoj zatiaľ nereflektujú a neraz sú s ním v priamom rozpore. Sme presvedčení, že východiskom nevyhnutnej zmeny politickej kultúry v našej krajine je aj zmena vzťahu politikov ku kultúre. Čakáme na ňu už dlho. Základom hodnotnej a spoločensky etablovanej kultúry je jej rozmanitosť a vzájomná inšpirácia rôznych podnetov, tradícií a hodnôt. Sme radi, ak súčasní aj bývalí členovia a členky našej akademickej obce nachádzajú svoje úspešné profesijné uplatnenie aj v zahraničí. A budeme ešte radšej, ak sa zo sveta vrátia na Slovensko a prinesú nové tvorivé podnety či projekty, ktoré tu budú môcť zrealizovať. Na to však potrebujeme dobre spravovanú kultúru s odborným zázemím a so zodpovednými ľuďmi vo verejných funkciách. Preto vyzývame vedenie aj členov a členky výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá, aby čo najskôr začali transparentnú verejnú diskusiu k navrhovaným zmenám aj k ďalším zámerom v oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu. Ak to bude potrebné, VŠMU je pripravená poskytnúť na takúto odbornú diskusiu svoju akademickú pôdu. Závažné zmeny či systémové opatrenia pre oblasť umenia a kultúry sa totiž nemôžu robiť v zákulisí ani za spustenou oponou. 

Bratislava, 25. januára 2024 

prof. PhDr. Martin Šmatlák, rektor 
Matúš Benža, MA, ArtD., dekan Divadelnej fakulty 
prof. Irina Čierniková, ArtD., dekanka Hudobnej a tanečnej fakulty
prof. Darina Smržová, dekanka Filmovej a televíznej fakulty 
Mgr. art. Vladimír Sirota, predseda Akademického senátu VŠMU

Prichádza prestížnou cenou ovenčená miniséria Metóda Markovič: Hojer

Prichádza prestížnou cenou ovenčená miniséria 


Metóda Markovič: Hojer

Šesťdielna kriminálna séria Metóda Markovič: Hojer odštartuje exkluzívne na Voyo už 26. januára 2024. Očakávaný projekt vznikol pod značkou Voyo Originál. Ešte pred uvedením na Voyo, v septembri 2023, získal hlavnú cenu medzinárodného českého festivalu televíznej a online seriálovej tvorby Serial Killer.


Streamovacia služba Voyo uvedie už v piatok 26. januára 2024 prvú epizódu novej šesťdielnej kriminálnej série Metóda Markovič: Hojer, ktorá vznikla pod značkou Voyo Originál. Výnimočná miniséria mapuje príbeh dolapenia a usvedčenia jedného z najdesivejších sériových vrahov normalizačného Československa Ladislava Hojera legendárnym kriminalistom Jiřím Markovičom.

„Voyo neustále rozširuje svoju ponuku exkluzívnych Voyo Originálov, novinka Metóda Markovič: Hojer je však pre nás po viacerých stránkach špeciálna. Ešte pred oficiálnym uvedením si miniséria doslova podmanila medzinárodnú porotu prestížneho festivalu Serial Killer, ktorá jej prisúdila ocenenie za najlepší seriál strednej a východnej Európy. Zároveň ňou však vzdávame hold dvom výnimočným osobnostiam, ktoré nás navždy opustili – fenomenálnemu Jiřímu Markovičovi, ktorý svojimi jedinečnými vyšetrovacími metódami dlhé roky úspešne bojoval proti zločinu, a nezabudnuteľnému Danovi Heribanovi, ktorý práve v tomto diele naposledy predviedol svoje herecké majstrovstvo,“ hovorí Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza a skupiny Nova.

Tvrdošijný, systematický, metodický. Už od mladosti chcel pracovať na vraždách. Slávny kriminalista Jiří Markovič strávil v policajnom zbore 36 rokov, z toho 13 rokov ako šéf pražskej „mordparty“. „Hojer sa mi zdôveroval s vecami, s ktorými sa nezveroval nikomu, ani svojmu obhajcovi,“ prezradil počas príprav minisérie. „Láďa skoro stratil oboch rodičov, preto sa na mňa dosť upol. Je to paradox, ale nikto sa nikdy oňho tak nezaujímal, nikto nikdy sa s ním tak dlho nerozprával – až ja! Keď sme sa vracali z rekonštrukcie na Slovensku, položil mi on, obvinený, v aute hlavu na rameno a zaspal. Jeho advokát to sledoval s úžasom, niečo také vraj ešte nezažil! Každý kriminalista má svoj spôsob práce, systém, každý je iný. Ja som sa skôr snažil myslieť a správať sa k nim ako k normálnym ľuďom, nie ako k vrahom a podozrivým, nikdy som nerobil žiadne podrazy. A vyplatilo sa mi to,“ dodal Jiří Markovič, ktorého tvorcovia oslovili na spoluprácu pri projekte a on súhlasil.

Jiří Markovič dolapil a vyšetroval tých najznámejších sériových vrahov. Pod jeho vedením malo pražské 1. oddelenie šesť rokov po sebe stopercentnú objasnenosť vrážd. Vypracoval vysoko účinnú metódu práce s páchateľmi. Snažil sa s nimi nadviazať blízky vzťah, založený na priamom a férovom jednaní bez akéhokoľvek náznaku nadradenosti. Posledný rok svojho života intenzívne spolupracoval práve na príprave tejto série, ktorú tvorcovia venovali jeho pamiatke a odkazu nielen v českej kriminalistike.

„Po celý čas sme sa osobne stretávali v jeho obľúbenej krčmičke kúsok od jeho bytu, kde ho všetci poznali ako legendárneho kriminalistu. Z nejakého dôvodu sme si padli hneď do oka, dokázali sme si s ním vybudovať nadštandardný vzťah a bol k nám veľmi otvorený. Aj vďaka tomu mohol scenárista Jaroslav Hruška napísať kvalitné texty, v ktorých sa odráža celá osobnosť Jiřího Markoviča,“ spomína kreatívny producent Voyo Tomáš Hruška.

Od druhej epizódy série sa súčasťou príbehu stáva aj postava Hojerovho advokáta, ktorú bravúrne stvárnil herec Dano Heriban. Advokát Štefan Žabimajerský sa stal vôbec poslednou hereckou úlohou fenomenálneho umelca. „Dano Heriban bol pre túto rolu ako stvorený, pretože oplýval rovnakými vlastnosťami. Bol to poctivý, zodpovedný profesionál a zároveň veľmi citlivý človek. Jedným výrazom tváre dokázal zahrať to, na čo iní potrebujú mnoho slov,“ povedal o jeho úlohe Tomáš Hruška.

Vysokú umeleckú hodnotu a silnú lokálnu tému s medzinárodným presahom vyzdvihla už v minulom roku aj medzinárodná porota prestížneho festivalu televíznej a online seriálovej tvorby Serial Killer. Séria Metóda Markovič: Hojer, ktorú diváci nájdu už od 26. januára iba na Voyo, totiž získala hlavnú Cenu za najlepší seriál strednej a východnej Európy. V šesťročnej histórii festivalu sa najnovší Voyo Originál stal úplne prvým českým alebo slovenským seriálom, ktorý získal hlavnú cenu.


O čom je Metóda Markovič: Hojer

Praha na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov je nevľúdna. Davy ľudí stojace v šedých radoch pred poloprázdnymi obchodmi, farebné plagáty pripomínajúce slávne výročie na stenách ošarpaných domov. V nočných uliciach sa objavuje nový, desivý fenomén – mladí sexuálni násilníci so sadistickými sklonmi. A práve tým bol na stope počas svojej dlhej kariéry Jiří Markovič. Séria sleduje proces vyšetrovania a dolapenia Ladislava Hojera a jeho špecifický vzťah s vyšetrovateľom Markovičom. Do každej epizódy je zároveň vložený aj ďalší z Markovičových uzavretých prípadov. Aj tie znamenali veľa pre jeho kariéru elitného vyšetrovateľa a ukazujú, ako sa jeho metóda vyvíjala práve v tú, ktorou bol tak špecifický.


SCENÁR: Jaroslav Hruška // RÉŽIA: Pavel Soukup // DRAMATURGIA: Martin Toul // KAMERA: Ondřej Belica // PRODUCENT BLUE HILLS PICTURES: Lukáš Mráček // KREATÍVNY PRODUCENT VOYO: Tomáš Hruška // HRAJÚ: Petr Lněnička, Petr Uhlík, Sarah Haváčová, Václav Neužil, Adam Mišík, Dano Heriban, David Prachař, Michal Isteník, Vojtěch Kotek, Peter Brajerčík a ďalší.

 

25. 1. 2024

Skupina Nova spustí stanice Nova Sport 5 a Nova Sport 6

 

Skupina Nova spustí stanice 



Nova Sport 5 a Nova Sport 6

 



Športoví televízni fanúšikovia v Česku a na Slovensku sa môžu tešiť na veľkolepé novinky. Skupina Nova už 29. februára spustí ďalšie prémiové športové stanice. V poradí piaty a šiesty kanál ponúknu špičkový motoristický šport na čele s exkluzívnou licenciou na Formulu 1.

Fanúšikovia motoristického športu si na nových prémiových staniciach budú môcť vychutnať kompletné pravidelné exkluzívne priame prenosy F1 na Nova Sport 5 a MotoGP na Nova Sport 6. Tie budú na oboch staniciach doplnené pretekmi WorldSBK (majstrovstvá sveta superbikov) a vybranými futbalovými zápasmi z prestížnych európskych futbalových líg, ako sú Bundesliga, LaLiga a Serie A.


„Neustále sa snažíme posúvať komfort domácich športových fanúšikov a ako skupina Nova im chceme ponúknuť najlepší možný obsah - v prípade Formuly 1 sa nám to podarilo. Som nadšený, že sa vracia naspäť domov na Novu,“ hovorí vedúci športu pre TV kanály a VOD TV Dušan Mendel. „Obohacujeme však aj ponuku na našich existujúcich staniciach Nova Sport 1 a Nova Sport 2. Okrem najpopulárnejších zámorských súťaží NHL a NBA sa už od sezóny 2024/2025 diváci môžu tešiť aj na priame prenosy z NFL, teda National Football League, čo je najvyššia profesionálna liga amerického futbalu v Spojených štátoch amerických. Zároveň posilňujeme našu ponuku bojových športov o organizáciu KSW s množstvom českých a slovenských zápasníkov. V neposlednom rade sa nám tiež podarilo získať práva na vybrané medzinárodné zápasy ženského futbalu,“ dopĺňa Mendel.


„Zážitok zo sledovania priameho športového prenosu je neopakovateľný a platiť to bude aj v budúcnosti. Mám preto veľkú radosť, že môžeme oznámiť rozšírenie našej ponuky o dva prémiové športové kanály plné atraktívneho obsahu. Verím, že to fanúšikovia ocenia,“ dodáva Daniel Grunt, generálny riaditeľ TV Nova.



Stanicu Nova Sport 5 ponúknu svojim zákazníkom distribútori O2 Czech Republic a Skylink, stanica Nova Sport 6 bude k dispozícii v ponuke O2 Czech Republic. S ďalšími distribútormi v súčasnosti prebiehajú rokovania. Dochádza aj k úprave farebnosti log Nova Sport.


Nova Sport je športová televízna značka, ktorá v Česku a na Slovensku úspešne vysiela už od roku 2008. V septembri 2015 začala vysielať stanica Nova Sport 2. V lete roku 2021 sa počet športových staníc skupiny Nova zdvojnásobil, keď odštartovalo vysielanie Nova Sport 3 a 4. Medzi najprestížnejšie športové súťaže, ktoré môžu diváci sledovať na Nova Sport, patria Liga majstrov UEFA, NHL, NBA, Bundesliga a ďalšie.

SFTA NEWS

 SFTA NEWS


Novou prezidentkou Slovenskej filmovej a televíznej akadémie sa stala producentka Katarína Krnáčová. Novým viceprezidentom je producent a režisér Ivan Ostrochovský.

TV JOJ NA HRANE

   TV JOJ NA HRANE

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. 

Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy. Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk. 

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková. Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 25. januára poslankyňa EP Monika Beňová (Smer-SSD) a Tomáš Valášek, poslanec NR SR (PS). Hovoriť budú o stretnutí slovenského a ukrajinského predsedu vlády, o okolnostiach sprevádzajúcich vzťahy krajín, ale aj o postavení a obraze Slovenska v zahraničí, či o protestujúcich v uliciach a o trestnej politike novej vlády. Divákom ponúkneme prieskum agentúry AKO pripravený pre reláciu Na hrane o atmosfére v spoločnosti. Sledujte 

Na hrane vo štvrtok 25. januára o 21:50 na JOJke.

24. 1. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Google postaví za 1 miliardu USD (918,53 milióna eur) neďaleko Londýna dátové centrum, oznámil vo štvrtok (18. 1.) americký technologický gigant. Dodal, že touto investíciou v Británii reaguje na rastúci dopyt po internetových službách v regióne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Dátové centrum, ktoré sa bude nachádzať na pozemku s rozlohou 13 hektárov, ktorý Google kúpil v roku 2020, sa bude nachádzať v mestečku Waltham Cross, približne 15 míľ severne od centra Londýna. Google v Británii zamestnáva viac ako 7000 ľudí.
Britská vláda, ktorá podporuje investície firiem novej infraštruktúry, najmä v rastových odvetviach, ako sú technológie a umelá inteligencia, označila investíciu Google za "obrovské vyslovenie dôvery" Spojenému kráľovstvu.
"Investícia spoločnosti Google vo výške 1 miliardy USD je dôkazom toho, že Spojené kráľovstvo je centrom excelentnosti v oblasti technológií a má obrovský rastový potenciál," uviedol premiér Rishi Sunak.
"Toto nové dátové centrum pomôže uspokojiť rastúci dopyt po našich službách v oblasti umelej inteligencie a cloudu a prinesie kľúčovú výpočtovú kapacitu firmám v celom Spojenom kráľovstve," uviedla vo vyhlásení finančná riaditeľka Alphabetu, ktorý je materským koncernom Googlu, Ruth Poratová.




Americký streamovací gigant Netflix zaznamenal vo 4. štvrťroku 2023 nárast zisku aj počtu predplatiteľov vďaka silnej ponuke seriálov a filmov. TASR o tom informuje na základe správ AFP a RTTNews.
Konkrétne, Netflix získal v uplynulom štvrťroku na celom svete 13,12 milióna nových predplatiteľov. To bol viac ako odhad spoločnosti na úrovni 9 miliónov nových klientov. Na konci minulého roka tak mal Netflix celkovo 260,28 milióna predplatiteľov.
Pri pohľade na súčasný 1. štvrťrok Netflix očakáva, že počet nových predplatiteľov bude postupne klesať, čo odzrkadľuje "typickú sezónnosť, ako aj určitý vplyv výrazného nárastu vo 4. štvrťroku".
Zisk Netflixu so sídlom v Los Gatos v Kalifornii za tri mesiace do konca decembra 2023 vzrástol na 938 miliónov USD alebo 2,11 USD na akciu z 55 miliónov USD alebo 0,12 USD/akcia v predchádzajúcom roku. Analytici však očakávali ešte lepší výsledok, a to zisk 2,22 USD na akciu.
Tržby Netflixu sa vo 4. štvrťroku zvýšili o 12,5 % na 8,833 miliardy USD zo 7,852 miliardy USD rok predtým, zatiaľ čo analytici mu predpovedali tržby 8,72 miliardy USD.
Rast tržieb odráža nedávne zmeny cien spoločnosti, pričom priemerné príjmy za členstvo medziročne stúpli o 1 %.
V 1. kvartáli očakáva Netflix tržby 9,24 miliardy USD a zisk 4,49 USD na akciu. Analytici mu predpovedajú zisk 4,10 USD na akciu a tržby 9,30 miliardy USD.
(1 EUR = 1,0872 USD)

Copyright  © TASR 2024

 




Sedemnásť českých médií založilo spolok Správca licenčných práv vydavateľov (SLPV), ktorý bude zastupovať českých vydavateľov najmä voči veľkým online platformám. „Cieľom kolektívneho správcu je obhajovať práva vydavateľov voči používateľom ich obsahu, ku ktorým patria najmä veľké technologické platformy, vyhľadávače, sociálne siete a služby monitoringu tlače,“ uviedol spolok v tlačovej správe. Informuje o tom portál lupa.cz.
„Spolok vďaka svojej členskej pluralite viac ako dostatočne reprezentuje český trh vydavateľov tlačových publikácií pre to, aby sa mohol v nasledujúcich týždňoch úspešne uchádzať o získanie oprávnenia na kolektívnu správu práv vydavateľov v konaní na ministerstve kultúry Českej republiky,“ povedal podpredseda správnej rady SLPV Michal Feix.
Kolektívnu správu práv vydavateľov zaviedla v Česku decembri 2022 novela autorského zákona, ktorá transponovala Európsku smernicu zo 17. apríla 2019 o autorskom práve a s ním súvisiacich právach na jednotnom digitálnom trhu.

Copyright  © SITA 2024

Zomrel Juraj Dobiš

Zomrel Juraj Dobiš



Po ťažkej chorobe dnes zomrel Juraj Dobiš, dlhoročný pracovník Slovenskej televízie. Bol aj šéfom výroby STV

Stanovisko AS FU TUKE k situácii v kultúre

 Stanovisko AS FU TUKE 

Fakulta umení Technickej univerzity v Košiciach – Wikipédia 

k situácii v kultúre 


 

Akademický senát Fakulty umení TUKE podporuje Kunsthalle Bratislava v kritickej situácii, keď je jej výstavný program a vedenie, či samotná existencia ovplyvňovaná neodbornými zásahmi zo strany Ministerstva kultúry SR. So znepokojením vnímame aj komunikáciu Ministerstva kultúry, zastúpeného Martinou Šimkovičovou, ktorá sa snaží vytvárať nepriateľov medzi poberateľmi štátnej podpory, osočovaním LGBTI+ komunity. Úlohou štátnej podpory z umeleckých fondov má byť podpora kvalitnej kultúry, na základe odborného posúdenia, v zmysle rovnosti šancí bez vylúčenia skupín, komunít a organizácií na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického, či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, majetku, rodu alebo iného postavenia (podľa ústavy SR). S obavami vnímame plánované legislatívne zmeny v rezorte kultúry, ktoré smerujú k menšej transparentnosti, k neodborným výmenám štatutárov a štatutáriek kultúrnych inštitúcií v pôsobnosti štátu a samosprávy. Preto podporujeme Radu galérií Slovenskej republiky v ich otvorenom liste, návrhu na pozastavenie navrhovanej novelizácie Zákona o múzeách a galériách. Nachádzame sa v situácii, kedy môže byť mocenskými zásahmi ohrozená nielen existencia nezávislej, kvalitnej kultúry, ale čelná predstaviteľka rezortu kultúry svojimi necitlivými vyjadreniami ohrozuje aj kultúrnosť ako takú, ktorá vždy stála na humanistických princípoch, na rešpektovaní každého človeka, na hľadaní spôsobov ako preklenúť rozpory namiesto vytvárania nepriateľstiev. Tieto hodnoty vnímame ako zásadné v prostredí umeleckej vysokej školy, a je preto prirodzené, že tieto princípy očakávame aj na najvyššej úrovni zastúpenia kultúry na Slovensku

23. 1. 2024

Zomrel Frank Farian

Zomrel Frank Farian

Zomrel zakladateľ skupiny Boney M., Farian sa dožil 82 rokov - Svet SME


Vo veku 82 rokov zomrel uznávaný nemecký skladateľ a hudobný producent Frank Farian, ktorý desaťročia formoval zvuk pop-music svojej krajiny. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.
Farian skonal v americkom meste Miami, kde žil. Príčinu jeho úmrtia bezprostredne nezverejnili.
V prvej polovici 70. rokov vytvoril vokálnu skupinu Boney M., špecializujúcu sa na disco a funk. Napísal väčšinu jej hitov, medzi ktoré patria "Daddy Cool", "Ma Baker", "Rasputin", "Gotta Go Home" či "Hooray! Hooray! It's a Holi-Holiday".
V druhej polovici 80. rokov stál za R&B projektom Milli Vanilli, s ktorým tiež dosiahol medzinárodný úspech. Je autorom piesní ako "Girl I'm Gonna Miss You" alebo "Keep On Running".
Povesť dua, ktoré získalo cenu Grammy, poznačil škandál, keď sa zistilo, že hlasy oboch protagonistov patria iným spevákom.
V 90. rokoch Farian vytvoril eurodanceové skupiny La Bouche alebo No Mercy. Sám začínal ako sólový spevák, na konte má päť štúdiových albumov a množstvo singlov.
Frank Farian, vlastným menom Franz Reuther, v jednom zo svojich rozhovorov uviedol, že tajomstvo jeho úspechu je nerozlúštiteľné. "Vždy ide o ingrediencie. Môžete si povedať, že budete hudobníkom, ale veľa z toho je o šťastí. Úspech sa nedá naplánovať," vyhlásil.


Zdroj: TASR

Film Oppenheimer má najviac nominácií na Oscara

Film Oppenheimer má najviac 

 Najviac nominácií získal Oppenheimer. Kto zabojuje o slávne Oscary? -  Kultúra SME

 nominácií na Oscara


Životopisná dráma režiséra Christophera Nolana s názvom Oppenheimer získala najviac - 13 - nominácií na prestížne Oscary, ktoré sa budú udeľovať 10. marca v Los Angeles. S 11 nomináciami nasleduje komédia Jorgosa Lanthimosa Chudiatko, o jednu menej má historická dráma Vrahovia mesiaca kvetov režiséra Martina Scorseseho, informuje TASR na základe správa agentúr AP a AFP.
Osem nominácií má na svojom konte ďalší blockbuster Barbie, ktorého režisérka Greta Gerwigová však medzi nominovanými prekvapujúco chýba.
Nolanova trojhodinová snímka o "otcovi atómovej bomby", americkom teroretickom fyzikovi J. Robertovi Oppenheimerovi, bola nominovaná okrem iného v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia, najlepší herec/herečka v hlavnej (Cillian Murphy) a vedľajšej úlohe (Robert Downey Jr., Emily Bluntová), ako aj v technických kategóriách ako kostýmy, adaptovaný scenár, mejkap či strih.
Lily Gladstonová, hviezda filmu Vrahovia mesiaca kvetov, pochádzajúca z indiánskeho kmeňa Osedžov, sa stala prvou zástupkyňou pôvodných obyvateľov amerického kontinentu, ktorú nominovali v kategórii najlepšia herečka.
Martin Scorsese bol už po desiaty raz nominovaný za najlepšiu réžiu, jeho dvorný herec Leonardo DiCaprio sa však nedostal medzi nominovaných v kategórii najlepší herec.
Nominované boli tentoraz až tri filmy režírované ženami — francúzska dráma zo súdnej siene Anatómia pádu (réžia Justine Trietová), komédia Barbie (Lily Gladstonová) a romantická komédia Minulé životy (Celine Song). V histórii udeľovania Oscarov bolo doteraz nominovaných len 19 režisérok.
V poradí 96. ročník odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) sa uskutoční 10. marca v Dolby Theatre v Los Angeles. Galavečer bude uvádzať moderátor, producent a herec Jimmy Kimmel.

Prehľad nominácií v 96. ročníku udeľovania Oscarov:

Najlepší film:
American Fiction
Anatómia pádu
Barbie
Zimné prázdniny
Vrahovia mesiaca kvetov
Maestro
Oppenheimer
Minulé životy
Chudiatko
Zóna záujmu

Mužský herecký výkon v hlavnej úlohe:
Bradley Cooper - Maestro
Colman Domingo - Rustin
Paul Giamatti - Zimné prázdniny
Cillian Murphy - Oppenheimer
Jeffrey Wright - American Fiction

Mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe:
Sterling K. Brown - American Fiction
Robert De Niro - Vrahovia mesiaca kvetov
Robert Downey Jr. - Oppenheimer
Ryan Gosling - Barbie
Mark Ruffalo - Chudiatko

Ženský herecký výkon v hlavnej úlohe:
Annette Bening - Nyad
Lily Gladstone - Vrahovia mesiaca kvetov
Sandra Hüller - Anatómia pádu
Carey Mulligan - Maestro
Emma Stone - Chudiatko

Ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe:
Emily Blunt - Oppenheimer
Danielle Brooks - Purpurová farba
America Ferrera - Barbie
Jodie Foster - Nyad
Da'Vine Joy Randolph - Zimné prázdniny

Réžia:
Justine Triet - Anatómia pádu
Martin Scorsese - Vrahovia mesiaca kvetov
Christopher Nolan - Oppenheimer
Yorgos Lanthimos - Chudiatko
Jonathan Glazer - Zóna záujmu

Adaptovaný scenár:
American Fiction - Cord Jefferson
Barbie - Greta Gerwig, Noah Baumbach
Oppenheimer - Christopher Nolan
Chudiatko - Tony McNamara
Zóna záujmu - Jonathan Glazer

Pôvodný scenár:
Anatómia pádu - Justine Triet, Arthur Harari
Zimné prázdniny - David Hemingson
Maestro - Bradley Cooper, Josh Singer
May December - Samy Burch, Alex Mechanik
Minulé životy - Celine Song

Medzinárodný film:
Io capitano - Taliansko
Dokonalé dni - Japonsko
Snežné bratstvo - Španielsko
Das Lehrerzimmer - Nemecko
Zóna záujmu - Veľká Británia

Dokumentárny film:
Bobi Wine: Prezident ugandského ľudu
Večná pamäť
Štyri dcéry
Ako zabiť tigra
20 dní v Mariupole

Animovaný film:
Chlapec a volavka
Elementy
Nimona
Pes a jeho kamarát Robot
Spider-Man: Cez paralelné svety

Pôvodná filmová pieseň:
The Fire Inside - z filmu Flamin' Hot: Korenie úspechu
I'm Just Ken - z filmu Barbie
It Never Went Away - z filmu Americká symfónia
Wahzhazhe (A Song for My People) - z filmu Vrahovia mesiaca kvetov
What Was I Made For? - z filmu Barbie

Pôvodná filmová hudba:
American Fiction - Laura Karpman
Indiana Jones a Nástroj osudu - John Williams
Vrahovia mesiaca kvetov - Robbie Robertson
Oppenheimer - Ludwig Göransson
Chudiatko - Jerskin Fendrix

Kamera:
Gróf - Edward Lachman
Vrahovia mesiaca kvetov - Rodrigo Prieto
Maestro - Matthew Libatique
Oppenheimer - Hoyte van Hoytema
Chudiatko - Robbie Ryan

Kostýmy:
Barbie - Jacqueline Durran
Vrahovia mesiaca kvetov - Jacqueline West
Napoleon - Janty Yates, Dave Crossman
Oppenheimer - Ellen Mirojnick
Chudiatko - Holly Waddington

Masky:
Golda - Železná lady Izraela
Maestro
Oppenheimer
Chudiatko
Snežné bratstvo

Strih:
Anatómia pádu - Laurent Sénéchal
Zimné prázdniny - Kevin Tent
Vrahovia mesiaca kvetov - Thelma Schoonmaker
Oppenheimer - Jennifer Lame
Chudiatko - Yorgos Mavropsaridis

Výprava:
Barbie
Vrahovia mesiaca kvetov
Napoleon
Oppenheimer
Chudiatko

Zvuk:
Tvorca
Maestro
Mission: Impossible Odplata - Prvá časť
Oppenheimer
Zóna záujmu

Vizuálne efekty:
Tvorca
Godzilla Minus One
Strážcovia galaxie 3
Mission: Impossible Odplata - Prvá časť
Napoleon

Krátky animovaný film:
Letter to a Pig
Ninety-five Senses
Our Uniform
Pachyderme
WAR IS OVER! Inspired by the Music of John and Yoko

Krátky hraný film:
Potom
Invincible
Rytier šťasteny
Red, White and Blue
Podivuhodný príbeh Henryho Sugara

Krátky dokumentárny film:
The ABCs of Book Banning
The Barber of Little Rock
Island in Between
The Last Repair Shop
Nǎi Nai & Wài Pó




Zdroj: TASR

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

 Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane

Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii. 

Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela na spravodajskej televízii JOJ 24, na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu. 

Hosťami relácie v utorok 23. januára budú riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích a Martin Slosiarik, riaditeľ agentúry Focus. Rozprávať sa budú o prezidentských voľbách a čo v nich rozhodne, o kandidátoch, vplyve prieskumov a rozhodujúcich faktoroch, ale aj o komunikácii politikov – agresivita ako štýl a jej vplyv na voličov a na spoločnosť, o vhodnosti reakcií, či o efektivite protestov, o zahraničnej politike a zmene kurzu, o proruských naratívoch a vplyve dezinformácií. 

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 23. januára od 18:00.

VYHLÁSENIE AKADEMICKÉHO SENÁTU Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave

VYHLÁSENIE AKADEMICKÉHO SENÁTU Filmovej a televíznej fakulty

 Academy of Performing Arts Bratislava | Portal VS

 

 Vysokej školy múzických umení v Bratislave 

 

Ako členovia akademického senátu FTF VŠMU nemôžeme mlčať, keď sa pred našimi očami odohráva pokus o systémovú deštrukciu fungujúcich umeleckých a kultúrnych inštitúcií, od ktorých je závislý celý rad jednotlivcov, organizácií a v neposlednom rade aj budúcnosť našich študentov a študentiek. Nazdávame sa, že ide o likvidačné kroky bez dialógu s kultúrnou obcou, ktorých cieľom je ovládnutie umeleckých fondov a snaha o mediálny politický vplyv. Homofóbne, dehonestujúce vyjadrenia ministerky kultúry smerom k menšinám navyše nepatria do výbavy politického predstaviteľa členskej krajiny Európskej únie. Máme teda opodstatnené pochybnosti o tom, či súčasná ministerka kultúry skutočne zastupuje kultúrnu obec alebo bola na túto pozíciu dosadená, aby proti kultúrnej obci bojovala. Odmietame akýkoľvek politický vplyv v kultúre a v umení. Týmto vyhlásením sa pripájame k otvorenej výzve na odstúpenie ministerky kultúry.

Zomrel Norman Jewison

Zomrel Norman Jewison
Norman Jewison - IMDb

Vo veku 97 rokov zomrel známy kanadský filmový a televízny režisér a producent Norman Jewison. Počas svojej filmovej kariéry sa zaoberal najmä sociálnymi a politickými otázkami, pričom bežnému publiku sprístupňoval aj kontroverzné alebo komplikované témy. Ako filmár bol mnohostranný: dokázal režírovať rasovú drámu (V žiare noci), štýlový thriller (Prípad Thomasa Crowna), muzikál (Fidlikant na streche) i romantickú komédiu (Pod vplyvom splnu), konštatovala agentúra AP.  
Jewison býva označovaný za najvýznamnejšieho filmového režiséra v kanadskej histórii - bol známy svojou schopnosťou "vytiahnuť" zo svojich hercov skvelé výkony – svedčí o tom fakt, že 12 protagonistov jeho filmov bolo nominovaných na Oscara a päť z jeho hraných úloh sa stalo najlepším filmom. Jewison, sedemnásobný nominant na Oscara, získal v roku 1999 prestížnu cenu Irvinga G. Thalberga Memorial Award od americkej Akadémie filmových umení a vied. V roku 1988 založil Kanadské filmové centrum. V roku 2003 dostal cenu generálneho guvernéra v kategórii múzické umenie za celoživotné umelecké dielo za mnohonásobný prínos pre filmový priemysel v Kanade. 
Medzi ďalšie vrcholy jeho režisérskej kariéry patria filmy 40 libier ťažkostí (1962), The Cincinnati Kid (1965), Rusi prichádzajú, Rusi prichádzajú (1966), Prípad Thomasa Crowna (1968), Jesus Christ Superstar (1973), Rollerball (1975), F.I.S.T. (v českom preklade P.Ě.S.T. - 1978), ...a spravodlivosť pre všetkých (1979), Najlepší priatelia (1982), Príbeh vojaka (1984), Agnes božia (1985), Peniaze tých druhých (1991), Only you (v českom preklade: Italské námluvy - 1994), Hurikán v ringu (1999) a Premlčanie (2003). Ako v pondelok informovala agentúra AP, Jewison zomrel v sobotu. Jeho rodina si nepriala špecifikovať miesto skonu, oznámil oznámil publicista Jeff Sanderson.


Zdroj: ČTK

SR patrí vo viacerých aspektoch mediálneho prostredia k najhorším v Európe

 SR patrí vo viacerých aspektoch mediálneho

 


 prostredia k najhorším v Európe

Potrebné legislatívne kroky na posilnenie ochrany novinárov a nezávislosti médií, zlepšenie komunikácie medzi politikmi a novinármi i zvýšenie transparentnosti vlastníctva a financovania médií patria k odporúčaniam medzinárodného mediálneho projektu Mediadelcom pre Slovensko. Zúčastnili sa na ňom akademické tímy 14 európskych krajín, jeho výstupy sú určené pre vlády jednotlivých krajín. Informoval o tom Peter Krajčovič z Fakulty masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, ktorá v projekte reprezentovala Slovenskú republiku.

Projekt sa zameral na analýzu mediálneho prostredia za posledných 20 rokov a jeho vplyv na demokratické procesy, občiansku informovanosť a formovanie občianskej spoločnosti. "Akademické tímy porovnali slovenské médiá s mediálnymi systémami iných európskych krajín. Zistenia naznačujú, že Slovensko sa v oblasti dôvery v médiá umiestnilo na úrovni štátov ako Grécko či Maďarsko, čo vyvoláva určité obavy o nezávislosť a objektivitu spravodajstva ovplyvňovaného politickými a podnikateľskými záujmami," uviedla dekanka FMK Ľudmila Čábyová. V mediálnej gramotnosti patrí SR do skupiny spolu s Chorvátskom a Talianskom, pričom len Bulharsko a Rumunsko mali horšie výsledky. Naopak, v roku 2023 dosiahlo Slovensko lepšie hodnotenie v oblasti slobody tlače, predstihlo aj Nemecko, keď sa umiestnilo na 17. mieste zo 180 hodnotených krajín. Ako hlavné problémové oblasti na Slovensku identifikovali nedostatočný výskum v oblasti médií, najmä reguláciu slobody tlače a prejavu, absenciu uznávanej novinárskej organizácie a vysokú koncentráciu mediálneho trhu. Tiež politizáciu a znižovanie plurality verejnoprávnych médií, nejasnosť vlastníctva médií a pomerne veľký potenciál pre manipuláciu obsahu i nedostatočné nástroje na zodpovednosť médií a nízku mediálnu gramotnosť.

ediadelcom Slovensku odporúča realizovať legislatívne kroky na ochranu novinárov, vytvoriť nové kontrolné orgány pre médiá, podporovať etickú žurnalistiku a vzdelávacie iniciatívy, zlepšiť komunikáciu politikov s novinármi a podporovať ich profesijné organizácie. K odporúčaniam patrí aj zvýšenie transparentnosti vlastníctva a realizácia programov na zvýšenie mediálnej gramotnosti.

Projekt s názvom Kritický prieskum mediálnych rizík a príležitostí pre deliberatívnu komunikáciu: vývojové scenáre európskeho mediálneho prostredia - Mediadelcom sa uskutočňuje v spolupráci so 17 európskymi výskumnými centrami univerzít a mimovládnych organizácií zo 14 krajín Európy. Financovaný je z prostriedkov Európskej únie v rámci výskumného a inovačného programu Horizon 2020.

Zdroj: TASR

Markíza je aj v roku 2024 generálnym partnerom novinárskej súťaže Štúrovo pero

 Markíza je aj v roku 2024 generálnym partnerom

 

novinárskej súťaže Štúrovo pero


Televíziu Markíza v odbornej porote súťaže zastupuje šéfredaktorka publicistiky Zuzana Štelbaská, ku ktorej sa opäť pridá aj redaktorka Televíznych novín Gabriela Kajtárová.


Televízia Markíza sa aj tento rok stala generálnym partnerom najprestížnejšej celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero 2024. Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene spolu s partnerskými inštitúciami vyhlásili jubilejný 30. ročník tohto výnimočného podujatia, v ktorom majú nadaní študenti a študentky možnosť ukázať svoje kvality.

Jednotlivé súťažné práce hodnotí odborná porota, ktorá je zložená z renomovaných novinárov a osobností žurnalistiky z rôznych slovenských médií. Televíziu Markíza v porote už tradične zastupuje šéfredaktorka publicistiky Zuzana Štelbaská, ku ktorej sa opäť pridá aj redaktorka Televíznych novín Gabriela Kajtárová.

„Skvelou správou pre všetkých súťažiacich vysokoškolákov je, že aj v tomto ročníku Štúrovho pera im TV Markíza ponúkne špeciálne ocenenie. Dvaja vybraní vysokoškolskí študenti či študentky z kategórie jednotlivcov získajú letnú stáž v Markíze, ktorú absolvujú pri niektorom z našich senior redaktorov alebo redaktoriek, pričom im uhradíme všetky náklady na cestu, stravu a ubytovanie. Dostanú tak jedinečnú možnosť zoznámiť sa s redakčnou prácou v najsledovanejšej slovenskej televízii a zároveň naštartovať svoju vlastnú novinársku kariéru,“ povedala Zuzana Štelbaská.

Záujemcovia sa do súťaže Štúrovo pero 2024 môžu ešte stále prihlásiť, a to v piatich kategóriách - stredoškolské časopisy, vysokoškolské časopisy, novinárske príspevky stredoškolákov, novinárske príspevky vysokoškolákov a online žurnalistika. Stredoškolské časopisy sa môžu zapojiť aj do súťaže o Cenu Nadácie Slovenskej sporiteľne.

Súťaž je otvorená tiež pre slovenských stredoškolákov a vysokoškolákov študujúcich na školách v zahraničí, ako aj pre študentov zahraničných škôl s vyučovacím jazykom slovenským. Všetky podmienky súťaže sú uvedené na webe organizátora.

Uzávierka súťaže je 15. februára 2024, slávnostné vyhodnotenie sa uskutoční 19. - 20. apríla 2024 v Krajskej knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene. Súčasťou tohto dvojdňového stretnutia budú aj workshopy s odborníkmidiskusie so zaujímavými hosťami.